Οι υπουργοί Εξωτερικών της Βουλγαρίας Αιακτερίνα Ζαχαρίεβα, της Ελλάδας Νίκος Δένδιας, της Ρουμανίας Ραμόνα Νίκολ Μάστεσκου και της Κροατίας Γκόρνταν Γκλικ Ράντμαν, εξέφρασαν την έντονη υποστήριξή τους για την ένταξη της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συμφώνησαν σχετικά με αυτή τη θέση στο περιθώριο της συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ Οι τέσσερις κορυφαίοι διπλωμάτες των χωρών των Βαλκανίων της ΕΕ επανεξέτασαν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των έξι γειτονικών χωρών τους που δεν έχουν ακόμη ενταχθεί στην Ένωση και περιέγραψαν τα ευαίσθητα ζητήματα που αφορούν τις μεταρρυθμίσεις κάθε χώρας και τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να υποστηριχθούν.
*Η Ζαχαρίεβα εξέφρασε την κοινή πεποίθηση των συναδέλφων της ότι οι χώρες τους θα είναι πιο ασφαλείς, ευημερούσες και πλουσιότερες μόνο εάν όλα τα γειτονικά κράτη γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα βοήθησε τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Κροατία στην περίοδο της ένταξης και είναι πλέον καιρός να στηρίξουν τους έξι γείτονές τους στα Δυτικά Βαλκάνια. Η Ζαχαρίεβα ευχαρίστησε επίσης τη Ρουμανία και την Κροατία για τη συνέχιση των προτεραιοτήτων της βουλγαρικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. «Η Βουλγαρία έχει υπογράψει συμφωνία φιλίας με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και πρέπει να εφαρμοστεί και η Αλβανία πρέπει να εφαρμόσει τη νομοθεσία που έχει εγκρίνει» τόνισε σε δηλώσεις της.
* Ο Νίκος Δένδιας είπε ότι η Ελλάδα ανακάμπτει μετά από μια δεκαετή κρίση και ότι η χώρα είχε είχε στραφεί προς εσωτερικό της , αλλά τώρα θα αναλάβει ξανά τον σημαντικό ρόλο της στα βαλκανικά και ευρωπαϊκά θέματα. Τέλος συνεχάρη τη Βουλγαρία για την επιτυχημένη Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.
* Η Ραμόνα Μανέσκου δήλωσε με τη σειρά της ότι η Βουλγαρία, η Ελλάδα, η Ρουμανία και η Κροατία πρέπει να συνεχίσουν να συντονίζουν τις ενέργειές τους στην πολιτική ένταξης. Τόνισε: «Θα πρέπει να υποστηρίξουμε τους γείτονές μας και να μείνουμε πιστοί στις δεσμεύσεις που έθεσε η Βουλγαρία ως επικεφαλής αυτής της διαδικασίας κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της. Η διαίρεση της Αλβανίας και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας θα ήταν ένα μεγάλο λάθος και νομίζω ότι έφτασε η στιγμή για ένα θετικό μήνυμα».
* Ο Ράντμαν εξέφρασε την κοινή επιθυμία όλων των χωρών της περιοχής να ζήσουν ως καλές γειτονικές χώρες.