Η Έκθεση της ΕΕ για την πρόοδο της Βουλγαρίας καταργεί το καθεστώς εποπτείας των θεσμών της χώρας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παύσει την παρακολούθηση του μηχανισμού συνεργασίας και επαλήθευσης, αλλά επίσημα θα πρέπει να ζητηθεί η γνώμη […]

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παύσει την παρακολούθηση του μηχανισμού συνεργασίας και επαλήθευσης, αλλά επίσημα θα πρέπει να ζητηθεί η γνώμη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ωστόσο, η Βουλγαρία θα πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της. Η νέα Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί, αλλά σε άλλη μορφή και θα ισχύει για όλα τα μέλη της Ένωσης. Ο μηχανισμός συνεργασίας και επαλήθευσης, ο οποίος έχει επηρεάσει τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, πρόκειται να μειωθεί.. Αντ’ αυτού η Κομισιόν θα δημιουργήσει ένα νέο μέσο για την παρακολούθηση του κράτους δικαίου, όχι μόνο στις χώρες μας, αλλά σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι της άποψης ότι η πρόοδος της Βουλγαρίας είναι επαρκής και συνιστά να καταργηθεί η παρακολούθηση. Η συνεχιζόμενη εφαρμογή των δεσμεύσεων θα παρακολουθείται από συμβούλιο που θα συσταθεί στη Σόφια. Το Συμβούλιο αυτό θα συνεχίσει να διεξάγει τον διάλογο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του μελλοντικού μηχανισμού κράτους δικαίου της ΕΕ σε όλα τα κράτη μέλη. Οι μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με την καταπολέμηση της διαφθοράς θα πρέπει να συνεχιστούν. Οι Βρυξέλλες αναμένουν συγκεκριμένες διαδικασίες για τη λογοδοσία του Γενικού Εισαγγελέα, καθώς και νομοθεσία για την κατάργηση των διατάξεων του νόμου περί δικαστικών αρχών, οι οποίες απαιτούν την αυτόματη αναστολή των δικαστών σε περίπτωση ποινικών ερευνών εναντίον τους και δηλώσεων συμμετοχής σε επαγγελματικές ενώσεις. Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ χαρακτήρισε την πρόοδο της Βουλγαρίας εντυπωσιακή και εξήγησε ότι η τελική απόφαση αναστολής της παρακολούθησης θα ληφθεί μετά από διαβούλευση με το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο.

Ο Επίτροπος της ΕΕ Δημήτρης Αβραμόπουλος σχολίασε επίσης ότι η Βουλγαρία έχει κάνει σταθερά τη δουλειά της. «Η Επιτροπή θεωρεί ότι η πρόοδος της Βουλγαρίας στο πλαίσιο του Μηχανισμού Συνεργασίας και Επαλήθευσης είναι επαρκής για να καλύψει τις δεσμεύσεις της Βουλγαρίας για ένταξη στην ΕΕ. Η Βουλγαρία πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται με συνέπεια για να μεταφράσει τις δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται στην παρούσα έκθεση σε συγκεκριμένη νομοθεσία και να εργαστεί για την εφαρμογή της», δήλωσε ο Επίτροπος Αβραμόπουλος.

Βούλγαροι ευρωβουλευτές από διάφορα πολιτικά κόμματα εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την εξαφάνιση της επιτήρησης, ακόμη περισσότερο αν αυτό θα ανοίξει το δρόμο για την Ζώνη Σένγκεν. Ωστόσο, υπήρχαν ανησυχίες σχετικά με το πόσο αποτελεσματικός θα ήταν ο νέος πανευρωπαϊκός μηχανισμός.

Ο Αντρέυ Κοβάτσεβ, ευρωβουλευτής του GERB / ​​EPP δήλωσε: «Φυσικά θα πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι ότι μετά από 12 χρόνια μετά την εκπλήρωση όλων των συστάσεων στις ετήσιες εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τη Βουλγαρία, αυτή η έκθεση είναι η τελευταία που λέει ότι η Βουλγαρία είναι έχει εφαρμόσει πραγματικά όλες τις συστάσεις και δεν θα υπάρχουν άλλες εκθέσεις».

Ο Sergei Stanishev, ευρωβουλευτής του BSP / GPA σημείωσε: «Συχνά ο μηχανισμός δικαστικού ελέγχου και συνεργασίας έχει χρησιμοποιηθεί από ορισμένες χώρες ως μέσο για διακρίσσεις κατά της Βουλγαρίας σε ορισμένα θέματα, και συγκεκριμένα στο Σένγκεν. Ξέρετε ότι αγωνίζομαι εδώ και χρόνια για αυτή την αδικία που γίνεται στη Βουλγαρία και τώρα θα υπάρξουν λιγότερα επιχειρήματα».

Ο Ιλχάν Κβουτσούκ, ευρωβουλευτής του ALDE είπε:  «Το πιο σημαντικό είναι ότι η ίδια η έκθεση παρακολούθησης λείπει. Εμείς, ως πολιτική δύναμη στις ευρωπαϊκές εκλογές και πριν, έχουμε επανειλημμένα δηλώσει στην εκλογική μας πλατφόρμα ότι η έκθεση περιέχει πολλές περιοριστικές δεσμεύσεις όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου».

Ο Ραντάν Κάνεβ, ευρωβουλευτής σημείωσε ότι τα καλά νέα δεν εξαρτώνται από την επιτροπή, εξαρτάται από το εάν έχουν πράγματι εφαρμοστεί οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στη Βουλγαρία.

Ο μηχανισμός συνεργασίας και επαλήθευσης θεσπίστηκε το 2007 ως μεταβατικό μέτρο για τη διευκόλυνση των προσπαθειών της Βουλγαρίας για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού της συστήματος και την ενίσχυση της καταπολέμησης της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.

Σε αντίθεση με τη Βουλγαρία, η έκθεση για τη Ρουμανία ήταν εξαιρετικά κρίσιμη. Οι Βρυξέλλες σημειώνουν ότι δεν υπάρχει πρόοδος. Όσον αφορά τον βόρειο γείτονά μας, δεν υπάρχει σύσταση να τερματιστεί η έκθεση.

https://www.novinite.com/articles/201142