Διαμαρτυρία εναντίον της εκλογής του Ιβάν Γκέσεφ

Εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους για την εκλογή του Ιβάν Γκέσεφ ως νέου γενικού εισαγγελέα, εκπρόσωποι του πολιτικού κινήματος Boets συγκεντρώθηκαν […]

Εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους για την εκλογή του Ιβάν Γκέσεφ ως νέου γενικού εισαγγελέα, εκπρόσωποι του πολιτικού κινήματος Boets συγκεντρώθηκαν ενώπιον της Προεδρίας, ζητώντας από τον Αρχηγό του Κράτους να μην υπογράψει το διάταγμα για τον διορισμό του διαδόχου του Σωτήρ Τσατσάρωφ στη θέση αυτή.

.Όπως αναμενόταν, ο Γκέσεφ υποστηρίχθηκε από ολόκληρο το συμβούλιο εισαγγελέων και μέρος του δικαστικού. Μεταξύ αυτών που ψήφισαν ήταν ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ανώτατου Δικαστηρίου Λοζάν Πάνωφ και άλλοι τρεις δικαστικοί υπάλληλοι – πρώην ανώτατοι δικαστές. Στην πρώτη συνέντευξη τύπου μετά την ψηφοφορία, ο Γκέσεφ αρνήθηκε να μιλήσει για τις μελλοντικές προθέσεις του, επειδή η διαδικασία επιλογής δεν είχε οριστικοποιηθεί. Ερωτηθείς αν περίμενε την αναστολή του Προέδρου, απάντησε: «Νομίζω ότι ο Πρόεδρος θα ασκήσει πλήρως τις εξουσίες που του απονέμει το Σύνταγμα και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτή η επιλογή θα είναι του, όχι υπό εξωτερική πίεση».

Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο έχει ήδη στείλει στον Πρόεδρο Ράντεφ την απόφασή του να εκλέξει τον Γκεσέφ ως νέο Γενικό Εισαγγελέα. Δεν υπάρχει προθεσμία για τον Αρχηγό του κράτους να αποφασίσει εάν θα υπογράψει ένα διάταγμα για τον διορισμό του Γκεσέφ ή να επιστρέψει την πρόταση στο δικαστικό προσωπικό.

https://www.novinite.com/articles/201224