Συνεδρίαση της μακεδονικο-ρωσικής επιτροπής εμπορίου

 Η μακεδονικο-ρωσική επιτροπή εμπορίου συνεδρίασε στην Αχρίδα όπου οι εκπρόσωποι και των δύο τμημάτων της Διακυβερνητικής Επιτροπής συζήτησαν τη συνεργασία […]

 Η μακεδονικο-ρωσική επιτροπή εμπορίου συνεδρίασε στην Αχρίδα όπου οι εκπρόσωποι και των δύο τμημάτων της Διακυβερνητικής Επιτροπής συζήτησαν τη συνεργασία στους τομείς του εμπορίου, της ενέργειας, του τουρισμού, των μεταφορών, της γεωργίας, της εκπαίδευσης, της επιστήμης και του πολιτισμού, της καινοτομίας και των υψηλών τεχνολογιών, της εξωτερικής συνεργασίας. Για τους περισσότερους από αυτούς τους τομείς, υπήρξε σύμπτωση απόψεων προς όφελος και των δύο μερών και η Επιτροπή θα συνεχίσει τις εργασίες και στο μέλλον.

Ο Υπουργός Γεωργίας Τράιαν Ντιμόφσκι, ο οποίος είναι συμπρόεδρος της Επιτροπής από την πλευρά της Μακεδονίας, επεσήμανε ότι η ένατη σύνοδος της Διακυβερνητικής Επιτροπής Εμπορίου-Οικονομικής και Επιστημονικής Τεχνικής Συνεργασίας διεξήχθη μετά από διακοπή πέντε ετών. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας και πρόεδρος του ρωσικού τμήματος της Επιτροπής Αλεξέι Γκρουζντέφ επεσήμανε ότι οι δύο χώρες έχουν τη δυνατότητα συνεργασίας σε πολλούς τομείς όπως οι μεταφορές, οι υποδομές του οδικού δικτύου και η γεωργία, προσθέτοντας ότι κατατέθηκαν στο επιχειρηματικό φόρουμ ενδιαφέροντα σχέδια από τις επιχειρηματικές κοινότητες και των δύο χωρών. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Κρατικής Στατιστικής Υπηρεσίας, οι εμπορικές συναλλαγές με τη Ρωσία έχει σημειώσει ραγδαία αύξηση. Κατά τους πρώτους οκτώ μήνες φέτος, η αξία τους ανήλθε σε 121.400.000$, κατά 27,3% περισσότερη από την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Παράλληλα, οι εξαγωγές της Μακεδονίας ανήλθαν σε 30.300.000$, ήτοι 22,7% περισσότερο από πέρυσι. Την περίοδο Ιανουάριος-Σεπτέμβριος του 2019, εξήχθησαν γεωργικά τρόφιμα αξίας 21.800.000$, αντί των 15.100.000$ την ίδια περίοδο το 2018, με αύξηση 44%.

https://bit.ly/37hb4kk