Ρουμεν Ράντεβ: Η Μονή Ζωγράφ έχει υπερασπιστεί τη βουλγαρική πίστη, την πνευματικότητα, τη μνήμη και τη γλώσσα για περισσότερο από χίλια χρόνια

«Η Μονή Ζωγράφου είναι ένα από τα φωτεινότερα και σπουδαιότερα πνευματικά κέντρα του βουλγαρικού λαού, όχι μόνο λόγω των διατηρημένων […]

«Η Μονή Ζωγράφου είναι ένα από τα φωτεινότερα και σπουδαιότερα πνευματικά κέντρα του βουλγαρικού λαού, όχι μόνο λόγω των διατηρημένων ανεκτίμητων χειρογράφων, εικόνων και αντικειμένων αλλά και επειδή υπερασπίζεται τη βουλγαρική πίστη, την πνευματικότητα, τη μνήμη και τη γλώσσα για περισσότερα από ότι χίλια χρόνια.» Αυτά είπε ο Πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ κατά την επίσκεψή του στο βουλγαρικό πνευματικό και εθνικό ιερό τόπο την ορθόδοξη Μονή Αγίου Γεωργίου του Ζωγράφου στο Άγιον Όρος, ανέφερε το προεδρικό γραφείο Τύπου.

Ο Πρόεδρος υπενθύμισε την πλούσια ιστορία της Μονής Ζωγράφου, στην οποία οι Θεοδόσιος του Τάρνοβο, ο Πατριάρχης Ευθύμιος, ο Κοζμά Ζωγράφος και πολλοί άλλοι έχουν αφήσει ίχνη. «Είναι εδώ ότι ο πατέρας Παΐσιος ολοκλήρωσε το ιερό για κάθε Βούλγαρο, την “Σλαβικο-Βουλγαρική Ιστορία”, που φούντωσε τη σπίθα της Αναγέννησής μας, του Βουλγαρικού Διαφωτισμού και στους αγώνες για την εθνική απελευθέρωση από που η Βουλγαρία αναβίωσε», τόνισε ο Ρουμέν Ράντεβ.

Ο Αρχηγός του Κράτους τίμησε τον ηγούμενο του μοναστηριού Αρχιμανδρίτη Αμβρόσιο Πασάνα για την συμβολή του στην ενίσχυση του Ορθοδόξου κλήρου στο Άγιο Όρος και στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας. Ο Αρχιμανδρίτης Αμπρόσιος είναι ηγούμενος από το 1997 και έχει σημαντική συμβολή στη διατήρηση του βουλγαρικού χαρακτήρα της Μονής Αγίου Γεωργίου Ζωγράφου, στην ανακαίνιση του μοναστηριού, στη διατήρηση της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς, στην ανάπτυξη της μοναστηριακής βιβλιοθήκης και έλξη προσκυνητών. Το μοναστήρι διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην οργάνωση, χρηματοδότηση και κατάρτιση βουλγαροπαίδιων στο κυριακάτικο σχολείο στη Θεσσαλονίκη.

https://www.novinite.com/articles/201727/