Το Υπουργείο Εξωτερικών και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης απαντούν στις δηλώσεις του Υπουργείου Εξωτερικών της Σερβίας.

Σε δήλωση που δημοσιεύτηκε σήμερα, το ΥΠΕΞ δηλώνει πως η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των βουλγαρικών κοινοτήτων […]

Σε δήλωση που δημοσιεύτηκε σήμερα, το ΥΠΕΞ δηλώνει πως η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των βουλγαρικών κοινοτήτων σε όλες της χώρες και όχι μόνο στη Σερβία, καθώς αυτή είναι μια βασική προτεραιότητα του Υπουργείου. Η δήλωση αυτή ήρθε ώς απάντηση στις δηλώσεις του Σέρβου ΥΠΕΞ Ίβιτσα Ντάτσιτς, σύμφωνα με τις οποίες η βουλγαρική μειονότητα στη Σερβία αποτελεί μόνο το 0.26% του συνολικού πληθυσμού της χώρας. Παρόλα αυτά η Βουλγαρία εγείρει συνεχώς ζητήματα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με τα δικαιώματα της βουλγάρικης μειονότητας στη Σερβία. Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και ηγέτης του VMRO Κράσιμιρ Καρακατσανοφ σε ανάρτηση του στο Facebook τόνισε πως:

«Τα δικαιώματα της βουλγάρικης μειονότητας αφορούν τους Βουλγάρους στις περιοχές που κατά παράβαση της συνθήκης του Νεΐυγι, η Σερβία συνέχισε να τις κατέχει και μετά το 1919. Η Σερβία ανάγκασε αυτούς του Βούλγαρους να αποποιηθούν το όνομα τους μέχρι το 1944, ενώ ταυτόχρονα τους υπέβαλε σε βασανιστήρια και τους ανάγκασε να εγκαταλείψουν τα πατρογονικά εδάφη τους. Το Βουλγαρικό Κράτος δεν θα σταματήσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των παιδιών αυτών των συμπατριωτών μας δηλαδή να μπορούν να σπουδάζουν με εγχειρίδια στη βουλγαρική γλώσσα. Δεν θα υποχωρήσουμε ούτε ίντσα από την υποχρέωση και το δικαίωμα μας να επιτηρούμε όλες τις ελευθερίες και τα δικαιώματα που έχει η βουλγαρική μειονότητα στη Σερβία».

http://www.bta.bg/en/c/DF/id/2130541