Ρούμεν Ράντεφ και Νίκος Αναστασιάδης: Ο προϋπολογισμός της ΕΕ πρέπει να αντικατοπτρίζει την φιλοδοξία για μια ενωμένη και ενεργή Ευρώπη

Οι νέες πηγές  ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και η ένταξη της Βουλγαρίας στα κοινά έργα του Ισραήλ, της Κύπρου και […]

Οι νέες πηγές  ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και η ένταξη της Βουλγαρίας στα κοινά έργα του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας για μελλοντικές προμήθειες φυσικού αερίου από τη Μεσόγειο προς την Ευρώπη συζητήθηκαν από τον Πρόεδρο Ρούμεν Ράντεφ και τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Αναστασιάδη σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, κατά την επίσκεψη του του Κυπρίου Προέδρου στην Βουλγαρία.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Ρούμεν Ράντεβ, η Βουλγαρία αποτελεί φυσική συνέχεια της υποδομής μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Μεσόγειο στην Ανατολική Ευρώπη. Η Βουλγαρία υποστηρίζει τη συμφωνία μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας για την κατασκευή του αγωγού EastMed, η οποία έχει μεγάλη σημασία για την ενεργειακή διαφοροποίηση της περιοχής και της Ευρώπης.

Το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ θα πρέπει να αντικατοπτρίζει τη φιλοδοξία μιας ενωμένης και ενεργού Ευρώπης. Απαιτείται μια αποτελεσματική πολιτική συνοχής και γεωργίας για την επίτευξη πραγματικής οικονομικής και κοινωνικής συνοχής των κρατών μελών της ΕΕ. Αυτή ήταν η κοινή στάση που εξέφρασαν οι Πρόεδροι της Βουλγαρίας και της Κύπρου. Σύμφωνα με δηλώσεις των  Ρούμεν Ράντεφ και Νίκου Αναστασιάδη, η ΕΕ είναι ισχυρή μόνο όταν υπερασπίζεται βασικές αξίες όπως η αλληλεγγύη και η ενότητα. Συνεπώς, το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο θα πρέπει να βρει μακροπρόθεσμες και μακροχρόνιες λύσεις για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ένωση. «Η οικονομική και κοινωνική συνοχή των κρατών μελών της ΕΕ αποτελεί υποχρεωτική προϋπόθεση για τη διατήρηση της ενότητας στην Ευρώπη», τόνισε ο Ρουμέν Ράντεφ στη συνάντηση.

Οι προοπτικές μιας επακόλουθης εμβάθυνσης της οικονομικής και εμπορικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της Βουλγαρίας και της Κύπρου ήταν μεταξύ των θεμάτων που επικεντρώθηκε στη συνάντηση των δύο Προέδρων, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στο αυριανό οικονομικό φόρουμ που διοργανώνεται από τις δύο κυβερνήσεις. Οι βιομηχανίες πληροφόρησης, οικονομικών και καινοτόμων τεχνολογιών, επιστήμης, νεοσύστατων επιχειρήσεων, τουρισμού, αμυντικής βιομηχανίας υπογραμμίστηκαν ως τομείς που έχουν δυνατότητες επέκτασης της εταιρικής σχέσης. «Η Κύπρος είναι από τους κορυφαίους επενδυτές στη Βουλγαρία. Ωστόσο, από κοινού μπορούμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί και η ίδρυση κοινών επιχειρήσεων αποτελεί μια άριστη προϋπόθεση για τη λειτουργία σε τρίτες αγορές», δήλωσε ο Πρόεδρος Ράντεφ. Επίσης, κατά τη συνάντηση συζητήθηκε η πιθανή συνεργασία της Κύπρου στο πλαίσιο της περιφερειακής πρωτοβουλίας για την προώθηση των μεταφορών, της ενέργειας και της ψηφιακής συνδέσεων στην περιοχή μέσω κοινών σχεδίων.

https://www.novinite.com/articles/203369/