Η Βουλγαρία συμφώνησε να μειώσει κατά 40% την τιμή του φυσικού αερίου που εισάγει με τη μακροπρόθεσμη σύμβαση με τη Ρωσία, ανέφερε ο Πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσωφ την Τρίτη, ανέφερε το Reuters. Η Βουλγαρία, η οποία βασίζεται στις ρωσικές εισαγωγές για περισσότερο από το 80% των αναγκών σε φυσικό αέριο, είναι η τελευταία από τις οκτώ χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που συμφώνησαν να μειώσουν τις τιμές τους μετά τη σύναψη αντιμονοπωλιακής συμφωνίας με τη Gazprom το 2018. Ο Μπορίσωφ είπε στους δημοσιογράφους ότι το γεγονός θα βοηθήσει τη μικρή και ανοικτή οικονομία της χώρας μας. Οι αναλυτές της αγοράς δήλωσαν ότι τα νέα ήταν θετικά καθώς η Βουλγαρία πληρώνει σχεδόν 50% περισσότερο για το ρωσικό φυσικό αέριο σε σύγκριση με τους Ευρωπαίους εταίρους της τα τελευταία χρόνια. «Σήμερα το πρωί η Gazprom μας έστειλε την υπογεγραμμένη σύμβαση, η οποία έχει τη μεγαλύτερη μείωση των τιμών από όλες τις χώρες που επαναδιαπραγματεύθηκαν τις συμβάσεις τους. Έχουμε μείωση 40%», δήλωσε ο Πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με τη συμφωνία με τις Βρυξέλλες, η Gazprom συμφώνησε να επιτρέψει στους πελάτες της να ζητήσουν χαμηλότερες τιμές, όταν αυτές αποκλίνουν από κριτήρια αναφοράς, όπως εκείνα στις αγορές φυσικού αερίου της Δυτικής Ευρώπης.
Η νέα τιμή θα ισχύσει αναδρομικά από τον Αύγουστο του περασμένου έτους και η Bulgargaz θα αποπληρώσει τους πελάτες της, κυρίως μεγάλες βιομηχανικές εταιρείες και λιανοπωλητές φυσικού αερίου με 150 εκατομμύρια λέβα.
Η Βουλγαρία εισάγει 2,9 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως από τη Ρωσία βάσει μακροπρόθεσμης σύμβασης που ισχύει μέχρι το 2022.
Οι διαπραγματεύσεις ήταν μακρές και δύσκολες και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βοήθησε σημαντικά σε αυτές, δήλωσε ο Νικόλαϊν Πάβλωφ, επικεφαλής της κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου Bulgargaz.
Η Σόφια ενίσχυσε την οικοδόμηση ενός αγωγού φυσικού αερίου με την Ελλάδα, μέσω της οποίας σχεδιάζει να εισάγει κυρίως αέριο από το Αζερμπαϊτζάν και συμφώνησε να αγοράσει 20% των μετοχών στο νέο τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Βόρεια Ελλάδα.
Η σημαντική μείωση των τιμών αντανακλούσε επίσης τη βούληση της Βουλγαρίας να επιταχύνει την κατασκευή της επέκτασης του αγωγού φυσικού αερίου TurkStream μέσω του εδάφους της, ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι που θα μπορούσαν να κρατήσουν τη Βουλγαρία εξαρτημένη από το ρωσικό φυσικό αέριο, ειδικά σε σχέση με τις δεσμεύσεις της έναντι του TurkStream, ανέφεραν ειδικοί.