Έκφραση συλλυπητηρίων

για την εκδημία της Κλειούς Νάτση

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών μόλις πληροφορήθηκε την εκδημία του εκλεκτού μέλους της ζωγράφου, Κλειούς Νάτση και εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για τον θάνατο της εξαίρετης συμπολίτισσάς μας που έφυγε από κοντά μας.
Η Κλειώ Νάτση γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στο εργαστήριο του Γιάννη Μόραλη και στη Θεσσαλονίκη, κοντά στον Πολύκλειτο Ρέγκο. Συμμετείχε στις εικαστικές διοργανώσεις του Υπουργείου Πολιτισμού στη Ρουμανία, στην Μπιενάλε Αλεξάνδρειας, και στη Μόσχα. Πήρε μέρος σε εννέα Πανελλήνιες και σε δύο εκθέσεις της UNESCO, στο Παρίσι και το Λονδίνο και συμμετείχε σε περισσότερες από 100 ομαδικές εκθέσεις. Βραβεύθηκε από την Εμπορική Τράπεζα Ελλάδας και δύο φορές από τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Το 1969 απέσπασε το χρηματικό βραβείο στο Salon de L’ Art Libre και το 1973, στο ίδιο Salon, το αργυρό μετάλλιο. Τον ίδιο χρόνο της απενεμήθη αργυρό μετάλλιο στη Μαδρίτη.
Το 1951 παρουσίασε τα πρώτα της έργα στο Φουαγιέ του 5ου ορόφου στο Κτίριο Διοίκησης της Ε.Μ.Σ. και ένα από τα έργα της που βρίσκονται στη συλλογή της Πινακοθήκης προέρχεται από τη συγκεκριμένη έκθεση. Είχε πολύ στενή σχέση με τον Γενικό Γραμματέα της Ε.Μ.Σ. Αλέξανδρο Λέτσα, προσωπογραφία του οποίου φιλοτέχνησε το 1991, και το οποίο επίσης ανήκει στη συλλογή της Πινακοθήκης. Το 1975, μαζί με άλλους μεγάλους ζωγράφους της Θεσσαλονίκης, υπήρξε μέλος της Επιτροπής η οποία είχε καθοριστικό ρόλο στην ίδρυση του Τμήματος της Πινακοθήκης στον 6ο όροφο στο Μέγαρο του Θεάτρου της Ε.Μ.Σ., το οποίο αποτέλεσε τον πρώτο μουσειακό φορέα της πόλης μας. Το 1980 συνέγραψε στην έκδοση για τα 40 χρόνια από την ίδρυσή της Ε.Μ.Σ., αναφερόμενη στην εξέλιξη των Εικαστικών Τεχνών στη Βόρεια Ελλάδα. Υπήρξε μέλος της Ε.Μ.Σ. πάνω από σαράντα χρόνια και για πολλά χρόνια μέλος της Εφορευτικής Επιτροπής της Πινακοθήκης της. Έργα της κοσμούν τη συλλογή της, ενώ ξεχωρίζει το έργο με θέμα τον Μέγα Αλέξανδρο στην είσοδο της Αίθουσας Διαλέξεων της Ε.Μ.Σ. στον 1ο όροφο του Κτιρίου Διοίκησης.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Μ.Σ. και τα μέλη της εκφράζουν στους οικείους της τα θερμά τους συλλυπητήρια.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος: Βασίλειος Ν. Πάππας
Η Γεν. Γραμματέας: Ευανθία Κωνσταντίνου ή Τέγου-Στεργιάδου

Θεσσαλονίκη, 12 Σεπτεμβρίου 2024