Μακεδονικό

Μακεδονικό

25.3.2016 Ο Προέδρος της Μακεδονίας Γκεόργκι Ιβάνοφ κάλεσε την Βουλγαρία να αγκαλιάσει την Μακεδονία λέγοντας πως η Μακεδονία θέλει η Βουλγαρία να καταστεί ο πιο ένθερμος υποστηρικτής και εταίρος της χώρας. Τόνισε πως η Βουλγαρία και η Μακεδονία προορίζονται να είναι για πάντα γείτονες ενώ αποκάλυψε πως παρέδωσε στις βουλγαρικές αρχές χάρτες με τις νέες διαδρομές που ακολουθούν οι λαθρομετανάστες. Σε τηλεφωνική συνομιλία του με τον Πρωθυπουργό Μπορίσοφ, ο Ιβάνοφ πρότεινε μια κοινή συνάντηση μεταξύ των υπουργών Άμυνας και Εσωτερικών των δύο χωρών. Μεταξύ των άλλων προτάσεων ήταν και η πρόταση που προβλέπει την ίδρυση κοινού κέντρου ελέγχου των συνόρων και τη διεξαγωγή κοινών ασκήσεων μεταξύ των στρατών και των αστυνομικών δυνάμεων των δύο χωρών. Υπενθυμίζοντας ότι η Βουλγαρία ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Μακεδονίας, ο Ιβάνοφ εξέφρασε την επιθυμία του οι δύο χώρες να δημιουργήσουν κλίμα ειλικρινούς και καλής γειτονίας. Τέλος προσκάλεσε τον Βούλγαρο ομόλογό του Ρόσεν Πλεβνέλιεφ να επισκεφθεί την Μακεδονία επισημαίνοντας την ανάγκη των προσωπικών επαφών για την ενίσχυση της συνεργασίας και την αύξηση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης.
http://www.novinite.com/articles/173722

25.3.2016 Δικαστήριο των Σκοπίων καταδίκασε έξι άνδρες που κατηγορούνται για συμμετοχή και δράση σε ισλαμικές τρομοκρατικές οργανώσεις. Ένας ήταν ιμάμης σε τζαμί των Σκοπίων και καταδικάστηκε σε ποινή 7 ετών.
http://www.novinite.com/articles/173727

14.4.2016 Βίαιες συμπλοκές έλαβαν χώρα στα Σκόπια μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας. Οι διαδηλωτές ξεχύθηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας της Μακεδονίας διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση του Προέδρου της χώρα Γκεόργκι Ιβάνοφ να δώσει χάρη σε όλους του πολιτικούς, τα ονόματα των οποίων εμπλέκονται στο σκάνδαλο των υποκλοπών του περασμένου έτους.. Ανακοίνωση εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών καλώντας την κυβέρνηση της Μακεδονίας να λάβει μέτρα για την εκτόνωση της κρίσης στη χώρα. Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών Ντάνιελ Μίτοφ κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις της Μακεδονίας να διαφυλάξουν την κοινωνική σταθερότητα και το κράτος δικαίου στη χώρα. Ωστόσο, ο Πρωθυπουργός Μπόϊκο Μπορίσοφ προέβλεψε πως η Μακεδονία θα εισέλθει σε μια περίοδο μακράς αποσταθεροποίησης ενώ τόνισε πως αμφιβάλει αν οι προγραμματισμένες εκλογές στην γειτονική χώρα θα πραγματοποιηθούν.
http://www.novinite.com/articles/174018

15.4.2016 Συνεχίζονται για Τρίτη ημέρα οι ταραχές και οι διαδηλώσεις στη Μακεδονία με συλλήψεις και τραυματισμούς αστυνομικών. Οι διαδηλωτές στράφηκαν εναντίον της Ε.Ε και των ΗΠΑ ενώ δεν παρέλειψαν να κατηγορήσουν και τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόϊκο Μπορίσοφ, ο οποίος προέβλεψε πως η Μακεδονία θα εισέλθει σε μια περίοδο βαθιάς αποσταθεροποίησης.
http://www.novinite.com/articles/174042

21.4.2016 Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις και οι ταραχές στη Μακεδονία για 8η συνεχόμενη ημέρα. Παράλληλα, η συνάντηση της Βιέννης για την αποκλιμάκωση της κρίσης αναβλήθηκε καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση των Σοσιαλιστών αρνήθηκε να παραστεί. Σημειώνεται πως η συνάντηση οργανώθηκε από το Επίτροπο υπεύθυνο για την διεύρυνση της Ε.Ε Γιοχάνες Χαν.
http://www.novinite.com/articles/174150
http://www.novinite.com/articles/174138

7.6.2016 Ο Πρόεδρος Ρόσεν Πλεβνέλιεφ κατάστησε σαφές σε συνέντευξή του στο Focus Radio ότι: “Η Βουλγαρία έχει να πολεμήσει κατά των ψευδών ιδεολογιών, ενάντια στην πλαστογραφία και την παραποίηση της Ιστορίας, που δίνουν έναυσμα σε εντάσεις και συγκρούσεις μεταξύ των μελλοντικών γενεών». www.novinite.com/articles/174776

28.7.2016 Ο Πρόεδρος της Μακεδονίας Γκεόργκι Ιβάνοφ δήλωσε πως οι πολίτες των βαλκανικών χωρών που πήγαν στη Συρία και πολέμησαν στο πλευρό των τζιχαντιστών και επαναπατρίσθηκαν αποτελούν απειλή για τις χώρες τους, καθώς δύνανται να σχεδιάζουν τρομοκρατικές επιθέσεις στα Βαλκάνια ανάλογες με αυτές που έλαβαν χώρα στη Δυτική Ευρώπη. Επίσης, τόνισε πως οι υπηρεσίες πληροφοριών της Μακεδονίας έχουν υπό συνεχή παρακολούθηση ύποπτα για τρομοκρατία άτομα ενώ διαβεβαίωσε πως η Μακεδονία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει την αναζωπύρωση της προσφυγικής κρίσης.
http://www.novinite.com/articles/175659

23.9.2016 Δημοσιογράφος της Μακεδονίας βανδάλισε αναθηματική πλάκα, η οποία τοποθετήθηκε εις μνήμην των Βουλγάρων πεσόντων της μάχης του Καϊμακτσαλάν του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, στην οποία συμμετείχαν Σέρβοι και Έλληνες στρατιώτες. Το γεγονός εικάζεται πως συνέβη την 22α Σεπτεμβρίου, ημέρα ανακήρυξης της βουλγαρικής ανεξαρτησίας. Η αντίδραση του Υπουργείου Εξωτερικών της Βουλγαρίας ήταν άμεση, καθώς με ανακοίνωση του καλεί τις αρχές της Μακεδονίας να καταδικάσουν το γεγονός και να αποκαταστήσουν την τάξη. Επίσης το βουλγαρικό ΥΠΕΞ έκανε λόγο για μεμονωμένα περιστατικά που πρέπει να απομονωθούν, ώστε να μην πληγούν οι διμερείς σχέσεις ιδίως τώρα που οι δύο χώρες διαπραγματεύονται την υπογραφή της συμφωνίας καλής γειτονίας.
www.novinite.com/articles/176446
www.novinite.com/articles/176449

24.9.2016 Ο Πρωθυπουργός Μπόϊκο Μπορίσοφ δήλωσε πως συνομίλησε με τον Μακεδόνα ομόλογό του και έλαβε τη δέσμευση πως η βεβήλωση του βουλγαρικού μνημείου των πεσόντων της μάχης του Καϊμακτσαλάν θα διαλευκανθεί και θα αποδοθούν ευθύνες στον δράστη. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Μακεδονίας σε ανακοίνωση καταδικάζει μεν την βεβήλωση του βουλγαρικού μνημείου αλλά τονίζει πως το εν λόγω μνημείο τοποθετήθηκε στο σημείο από εθελοντές τον Μάιο χωρίς επίσημη άδεια από τα Σκόπια. Μάλιστα, τα Σκόπια καλούν τη Σόφια να σεβαστεί τις διεθνείς συνθήκες για τη τοποθέτηση μνημείων. Ωστόσο, μέχρι και το περιστατικό της καταστροφής του αναθηματικού μνημείου, η Μακεδονία δεν είχε ενημερώσει τη Βουλγαρία για τη παράνομη τοποθέτηση του στο σημείο.
www.novinite.com/articles/176464
www.novinite.com/articles/176465

1.10.2016 Ο Μακεδόνας δημοσιογράφος Μιλένκο Νεντελκόφσκι θα πρέπει να συμπεριληφθεί στον κατάλογο των αλλοδαπών, που η παρουσία στη Βουλγαρία είναι ανεπιθύμητη, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Ντάνιελ Μίτοφ.
www.novinite.com/articles/176586

1.10.2016 Ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος στην Μακεδονία Νίκολα Γκρούεφσκι δήλωσε: «Η Δημοκρατία της Βουλγαρίας είναι γείτονας μας, έχουμε πολλά κοινά και την ιστορία. Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μείνουμε ενωμένοι. Η Μακεδονία είναι ένα μέρος όπου έχουν γίνει πολλά και σημαντικά ιστορικά γεγονότα πριν τη δημιουργία της χώρας μας. Η Δημοκρατία της Μακεδονίας πρέπει να επιτρέψει με συνταγματικό τρόπο στη Βουλγαρία να βάλει τη δική της πλάκα στο Καϊμακτσαλάν, αν οι Βούλγαροι επιθυμούν να το πράξουν »,
www.novinite.com/articles/176598

5.11.2016 Ο Πρωθυπουργός Μπόϊκο Μπορίσοφ σε συνάντηση με τον Μακεδόνα ομόλογό του Εμίλ Δημητρίεφ εξέφρασε την προσδοκία του για την τοποθέτηση μιας αναμνηστικής πλάκας, που θα τιμήσει τους Βούλγαρους στρατιώτες που έπεσαν στο Καϊμακτσαλάν. Τόνισε ότι ο μακεδονικός λαός είναι πολύ κοντά με τον βουλγαρικό λαό και το ιστορικό πλαίσιο θα πρέπει να ενώνει τις δύο χώρες, παρά να τις χωρίζει.
http://www.novinite.com/articles/177228

4.1.2016 Εξαιρετικά προσεχτικό εμφανίζεται το ΥΠΕΞ της Μακεδονίας στην απάντηση του στον υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάσιτς σχετικά με τις δηλώσεις του περί λανθασμένης αναγνώρισης της ΠΓΔΜ με το συνταγματικό όνομα της. Συγκεκριμένα πηγές του ΥΠΕΞ της Μακεδονίας τονίζει πως η χώρα έχει στενές και φιλικές σχέσεις με τη Σερβία. Επίσης τονίζεται πως υποχρέωση των πολιτικών είναι να βοηθούν στη τόνωση των διμερών σχέσεων και όχι στη καταστροφή τους.
http://www.novinite.com/articles/178197

9.2.2017 Ο ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Dana Rohrabacher δήλωσε πως η Μακεδονία δεν μπορεί να σταθεί ως κράτος και θα πρέπει να προταθεί μια λύση τύπου Τσεχοσλοβακίας, δηλαδή το τμήμα που κατοικείται από Αλβανούς να ενωθεί με το Κόσσοβο και το υπόλοιπο μέρος πιθανόν να ενταχθεί στη Βουλγαρία. Η δήλωση αυτή προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στη γειτονική χώρα και ζητήθηκαν εξηγήσεις από το State Department, το οποίο και δήλωσε πως οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Μακεδονίας. Ωστόσο, ο τέως πρέσβης της Μακεδονίας στην Ολλανδία Νικολά Δημητρόφ απάντησε μέσω Twitter στον Rohrabacher κατηγορώντας τον πως επιδιώκει την αποσταθεροποίηση των Βαλκάνιων μέσω της επαναχάραξης των συνόρων, τονίζοντας την έλλειψη υπευθυνότητας και αξιοπρέπειας.
http://www.novinite.com/articles/178810

4.5.2017 Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Gallup International, οι Βούλγαροι σε ποσοστό 52% εμφανίζονται εξαιρετικά ανήσυχοι για τις εξελίξεις στη Μακεδονία και μετά βίας 1 στους 10 πιστεύει πως τα γεγονότα στα νοτιοδυτικά σύνορα της χώρας δεν είναι σημαντικά για τη χώρα.  Η έρευνα δείχνει πως η ευαισθησία των Βουλγάρων για τη Μακεδονία παραμένει σε υψηλά επίπεδα πάρα τις συνεχείς προκλήσεις της γειτονικής χώρας στις προηγούμενες δεκαετίες. Σύμφωνα με κοινωνιολόγους η Βουλγαρία έρχεται αντιμέτωπη με την ανάγκη να οικοδομήσει μια σταθερή πολιτική για το μέλλον της Μακεδονίας και των Δυτικών Βαλκανίων στο πλαίσιο της των άμεσων βουλγαρικών συμφερόντων και της ευρωπαϊκής προοπτικής της περιοχής.
http://www.novinite.com/articles/180100

18.5.2017 Σχολιάζοντας τις πολιτικές εξελίξεις στη Μακεδονία μετά την ανάληψη της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης από τον ηγέτη των Σοσιαλιστών της Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, ο Πρωθυπουργός Μπόϊκο Μπορίσφο δήλωσε πως « τώρα τα πάντα βρίσκονται στα χέρια των πολιτικών δυνάμεών της Μακεδονίας και μόνο μια σταθερή κυβέρνηση θα φέρει σταθερότητα και ηρεμία στη Μακεδονία».
http://www.novinite.com/articles/180403

19.5.2017 Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλής Ντίμιταρ Γκλάβτσεφ, η Βουλγαρία αναγνώρισε τη Μακεδονία με το συνταγματικό της όνομα. «Η Βουλγαρία υποστηρίζει σθεναρά το όνομα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και αυτή η στήριξη αποτελεί μέρος της συνεπούς πολιτικής μας προς την πΓΔΜ από τότε που αναγνωρίσαμε τη γειτονική μας χώρα», δήλωσε ο Γκλάβτσεφ στο κανάλι TV +.
http://www.novinite.com/articles/180421

20.6.2017 «Η Βουλγαρία και η πΓΔΜ είναι πολύ κοντά στην υπογραφή της συνθήκης καλής γειτνίασης», δήλωσαν οι Πρωθυπουργοί Μπόϊκο Μπορίσοφ και Ζόραν Ζάεφ μετά από συνάντηση στη Σόφια. Ο Ζάεφ δήλωσε ότι είναι πεπεισμένος ότι η υπογραφή θα γίνει στις 2 Αυγούστου. «Αυτό είναι καλό τόσο για τις Βρυξέλλες όσο και για τους πολίτες μας, καθώς δεν έχουμε το δικαίωμα να κρατήσουμε τους πολίτες των Βαλκανίων έξω από τη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Μπορίσοφ.
http://www.novinite.com/articles/180813

21.6.2017 Η Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Αικατερίνα Ζαχαριέβα, κληθείσα να σχολιάσει την επικείμενη επίσκεψη του νεοεκλεγέντα Πρωθυπουργού της Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, δήλωσε πως «η κοινή ιστορία μας θα πρέπει να φέρει κοντά τις δύο χώρες και όχι να τις διχάζει». Συνεχίζοντας, επεσήμανε πως «κάποια ιστορικά γεγονότα συνέβησαν χθες. Καταρχάς, ο Πρωθυπουργός της Μακεδονίας απέστειλε ένα ισχυρό μήνυμα αλλαγής της πολιτικής της Μακεδονίας και το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου στις σχέσεις με τη Βουλγαρία. Δεύτερον, ο χρόνος της επίσκεψής του συμπίπτει με τον εορτασμό της μνήμης του Τσάρου Σαμουήλ. Τρίτον, η απόφασή του να εορτάσουμε μαζί την κοινή μας ιστορία». Τέλος, η Ζαχαρίεβα αποκάλυψε πως προχωρούν οι διαδικασίες για την υπογραφή Συμφωνίας Φιλίας των δυο κρατών, η οποία αναμένεται να υπογραφεί στις 2 Αυγούστου.  
http://www.novinite.com/articles/180819

23.6.2017 Σύμφωνα με δήλωση του πολιτικού επιστήμονα Ντάνιελ Σμίλοφ στο Focus Radio, η επίσκεψη του Πρωθυπουργού της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ στη Βουλγαρία αποτελεί θετικό βήμα στις διμερείς σχέσεις, ενώ η υπογραφή της συνθήκης φιλίας θα αποτελέσει σημάδι για ένα νέο είδος σχέσεων. Ο Σμίλοφ θεωρεί την επίσκεψη ως μια προσπάθεια να αφήσει πίσω τις αρνητικές εθνικιστικές συσσωρεύσεις και από τις δύο πλευρές. «Η ιδέα είναι να βελτιωθούν οι σχέσεις, ενώ κάθε χώρα διατηρεί την ερμηνεία της Ιστορίας», τόνισε ο ίδιος.
http://www.novinite.com/articles/180856

24.6.2017 «Η Μακεδονία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τη Βουλγαρία και η Βουλγαρία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τη Μακεδονία. Είναι δύο μέρη ενός συνόλου», δήλωσε ο ιστορικός καθηγητής Πλάμεν Παβλόφ στο Focus. Σχολίασε ότι είμαστε μάρτυρες παλίρροιας στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και παθητικότητας από τη βουλγαρική πλευρά. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι διπλωματικές συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να είναι πιο συγκεκριμένες και να υπάρξει πιο ενεργός διάλογος
http://www.novinite.com/articles/180864

26.6.2017 Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη στάση της Βουλγαρίας σχετικά με τις γλώσσες στη συνθήκη φιλίας που θα υπογραφεί με τη Μακεδονία, δήλωσε η Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Εκατερίνα Ζαχαρίεβα.  «Ο τύπος της γλώσσας ακολουθεί αυστηρά τη ρήτρα της δήλωσης του 1999 επιβεβαιωμένη στο μνημόνιο για την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική ενσωμάτωση του 2008 και χρησιμοποιείται σε δεκάδες διμερείς συμφωνίες σε διάφορους τομείς», δήλωσε ο Ζαχαρίεβα.
http://www.novinite.com/articles/180878

29.6.2017 Σύμφωνα με το Ανεξάρτητο Βαλκανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η κυβέρνηση συνεργασίας του Σοσιαλιστή Πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ με τα αλβανικά κόμματα κινδυνεύει να πέσει πριν καν συμπληρώσει 100 ημέρες, αν δεν εγκριθεί το νομοσχέδιο που επιβάλλει την χρήση της αλβανικής γλώσσας στη χώρα.
http://www.novinite.com/articles/180926

20.7.2017 «Η Συνθήκη καλής γειτονίας μεταξύ Βουλγαρίας και Μακεδονίας είναι μια σημαντική σελίδα στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών» δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών, Αικατερίνα Ζαχαρίεβα. Επιπλέον σημείωσε πως, « δεν σκοπεύουμε να διαπραγματευτούμε άλλο., Αυτή είναι η σύμβαση που θα υπογράψει η βουλγαρική κυβέρνηση και ελπίζω να υποστηριχθεί και από το Κοινοβούλιο. Η ρήτρα της γλώσσας είναι σαφής από το 1999 και έκτοτε δεν έχει αλλάξει. Θα υπογράψουμε την συνθήκη με την Μακεδονία στις επίσημες γλώσσες».
http://www.novinite.com/articles/181407

26.7.2017 Η Κυβέρνηση ενέκρινε το σχέδιο της συνθήκης φιλίας και συνεργασίας με τη Μακεδονία, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Ο Πρωθυπουργός Μπόϊκο Μπορίσοφ δήλωσε πως η υπογραφή της Συνθήκης Καλής Γειτονίας, Φιλίας και Συνεργασίας είναι η έμπρακτη απόδειξη της πρόθεσης της Βουλγαρίας να οικοδομήσει σχέσεις καλής γειτονίας με τη Μακεδονία βασισμένες στις ευρωπαϊκές αξίες. Τέλος τόνισε πως « Η συνθήκη θα είναι ένα νομικά δεσμευτικό έγγραφο μεταξύ των δύο κρατών, το οποίο θα ρυθμίζει με βιώσιμο και σταθερό τρόπο τις καλές διμερείς σχέσεις,  την ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας, την  επέκταση των συγκοινωνιακών συνδέσεων και επικοινωνιών, την συμμετοχή και απορρόφηση κεφαλαίων ως τμήμα Περιφερειακών και Διασυνοριακών σχεδίων, καθώς και την διευκόλυνση των επαφών μεταξύ των πολιτών των δύο χωρών».
http://www.novinite.com/articles/181648

26.7.2017 «Η Βουλγαρία μπορεί να διαδραματίσει ρόλο διαμεσολαβητή για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρώπη» δήλωσε ο Αμερικανός πρεσβευτής Eric Rubin κατά την επίσκεψή του στη Βουλγαρία. Στον Πρωθυπουργό Μπόϊκο Μπορίσοφ ο Rubin τόνισε πως  η Ουάσιγκτον υποστηρίζει την πρόθεση της Βουλγαρικής Προεδρίας  στην Ε.Ε να επικεντρωθείς στη επίλυση των προβλημάτων στη περιοχή των Βαλκανίων ενώ  επιβεβαίωσε την υποστήριξη των ΗΠΑ στην πρωτοβουλία της Σόφιας σχετικά με την υπογραφή της Συνθήκης Καλής Γειτονίας με τη Μακεδονία.
http://www.novinite.com/articles/181638

26.7.2017 Σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησής της η Μακεδονία ενέκρινε το σχέδιο της Συνθήκης Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας, το οποίο θα υπογραφεί με την Βουλγαρία την 1η Αυγούστου από τους Πρωθυπουργούς των δύο Κρατών στη Σόφιας ενώ στις 2 Αυγούστου θα γίνουν πολλές εορταστικές εκδηλώσεις, δήλωσε ο Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ. Όταν ρωτήθηκε για τις γλώσσες στις οποίες θα υπογραφεί η Συμφωνία, ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα υπάρξουν δύο πανομοιότυπες εκδοχές του κειμένου, μία στα Μακεδονικά και η άλλη στα Βουλγαρικά. Σύμφωνα με τον Ζάεφ, «Η συμφωνία με τη Βουλγαρία είναι προς το εθνικό συμφέρον και αποτελεί μεγάλο βήμα προς το συμφέρον των λαών της Μακεδονίας και της Βουλγαρίας καθώς δείχνει το νέο πνεύμα πολιτικής από μια γενιά πολιτικών που χτίζουν γέφυρες  και δεν διαιρούν τους πολίτες τους».
http://www.novinite.com/articles/181699

27.7.2017 Ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός ζητά υποστήριξη από βουλευτές σχετικά με την υπογραφή της Συνθήκης Φιλίας με τη Μακεδονία. «Είναι προτιμότερο να έχουμε μια σταθερή Μακεδονία», δήλωσε ο Μπόϊκο Μπορίσωφ στο Κοινοβούλιο. Εν συνεχεία 206 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της Συμφωνίας, ενώ δεν υπήρξαν βουλευτές που να ψηφίσουν κατά ή να απέχουν. Ενδεικτικό είναι επίσης το γεγονός  πως οι Πρεσβείες των ΗΠΑ στη Βουλγαρία και την Μακεδονία χαιρέτισαν την έγκριση του σχεδίου συμφωνίας φιλίας Βουλγαρίας-Μακεδονίας.
http://www.novinite.com/articles/181678

3.8.2017 Η Βουλγάρα υπουργός των εξωτερικών Αικατερίνα Ζαχαρίεβα μίλησε στην βουλγαρική τηλεόραση για την Συνθήκη με την Μακεδονία και δήλωσε: «Η Συνθήκη Φιλίας, Συνεργασίας και Καλής Γειτονίας μεταξύ της Βουλγαρίας και της Μακεδονίας ήταν αναγκαία γιατί υπήρχε ένταση για χρόνια. Η πρωτοβουλία υπογραφής της συμφωνίας ήρθε από τη Βουλγαρία λόγω των συχνά εχθρικών ενεργειών τόσο της πρώην κυβέρνησης της Μακεδονίας όσο και των επιστημόνων. Με τους Μακεδόνες συναδέλφους μιλήσαμε χωρίς μεταφραστές. Είναι σαφές ότι δεν χρειάζονται μεταφραστές. Δεν είναι τυχαίο ότι ο διάλογος είναι τόσο εύκολος. Είμαστε τόσο κοντά, μιλάμε την ίδια γλώσσα, μιλάμε στα βουλγαρικά».
http://www.novinite.com/articles/181906

14.8.2017 Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Στατιστικού Ινστιτούτου, ο συντελεστής της οικονομικής δραστηριότητας του πληθυσμού μεταξύ 15 και 64 ετών βρίσκεται στο 71,8 % κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο κατά 2,4%  σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2016. Το ποσοστό απασχόλησης είναι 67,2%, αυξημένο κατά 3,5% σε ετήσια βάση. Το ποσοστό ανεργίας είναι 6,3%, ή 1,7% χαμηλότερο από την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα ήταν 1.335 λέβα κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2017 αυξημένο κατά 9,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016. Η κατανάλωση ανά νοικοκυριό σημείωσε αύξηση κατά 11,1 % την ίδια χρονική περίοδο. Το δεύτερο τρίμηνο του 2017 το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε με ρυθμό 3,6% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016
http://www.novinite.com/articles/182241

16.8.2017 Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Τράπεζας της Βουλγαρίας, στα τέλη του Ιουνίου η νομισματική κυκλοφορία στην εγχώρια αγορά αντιστοιχούσε σε 14,2 δις λέβα ή 7,3 δις ευρώ. Μεταξύ Απριλίου-Ιουνίου αυξήθηκε κατά 517 εκ. λέβα.
http://www.novinite.com/articles/182335

17.8.2017 Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Μεταφορών Ιβάϊλο Μοσκόβσκυ, η Βουλγαρία αναμένεται, με το νέο σύστημα χρέωσης διοδίων, να συγκεντρώσει 1,5 δις λέβ ετησίως από φορτηγά οχήματα.
http://www.novinite.com/articles/182398

17.8.2017 Η κυβέρνηση ενέκρινε συμφωνία συνεργασίας με την Αίγυπτο στον τομέα του τουρισμού.
http://www.novinite.com/articles/182373

18.8.2017 Ο Πρωθυπουργός Μπόϊκο Μπορίσωφ, από το Μπουργκάς όπου βρίσκεται, δήλωσε πως, ”Κινέζοι επενδυτές ενδιαφέρονται για το έργο της κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου της Μαύρης Θάλασσας ”.
http://www.novinite.com/articles/182425

23.8.2017 Σε μια κίνηση για την τόνωση των οικονομικών δεσμών μεταξύ της Βουλγαρίας και της Μακεδονίας, το Υπουργείο Οικονομίας αποφάσισε να ξαναρχίσει τις δραστηριότητες της εμπορικής και οικονομικής υπηρεσίας  του στα Σκόπια, η οποία έκλεισε τον Δεκέμβριο του 2015. Οι κυριότερες λειτουργίες της εμπορικής και οικονομικής υπηρεσίας θα είναι  να ενθαρρυνθούν οι εξαγωγές προς την Μακεδονία και να βοηθηθούν οι βουλγαρικές εταιρείες να βρουν μακεδονικούς επιχειρηματικούς εταίρους και κόμβους για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους.
http://www.novinite.com/articles/182564

5.9.2017 Η Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Αικατερίνα Ζαχαρίεβα παρευρίσκεται στη Σλοβενία στο στρατηγικό φόρουμ Bled. Ο κατάλογος των παρόντων αξιωματούχων περιλαμβάνει ανώτερους εκπροσώπους της ΕΕ, των Ηνωμένων Εθνών και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Στο περιθώριο του φόρουμ  η Ζαχαρίεβα συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Hoyt B. Yee για να συζητήσει την πολιτική κατάσταση στα Βαλκάνια και τις προσπάθειες της Σόφιας για ενεργειακή διαφοροποίηση στην περιοχή. Ο αξιωματούχος των ΗΠΑ χαιρέτισε τη Συμφωνία για καλές γειτονικές σχέσεις και συνεργασία μεταξύ της Βουλγαρίας και της Μακεδονίας, που έχει σημασία  της για ολόκληρη την περιοχή.  Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Ελπίζουμε ότι αυτή η συνθήκη θα δημιουργήσει ένα κατάλληλο κλίμα στο οποίο η Δημοκρατία της Μακεδονίας θα βελτιώσει τις σχέσεις της με άλλους γείτονες». Από τη πλευρά της η Ζαχαρίεβα τόνισε: «Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα αυτής της Συμφωνίας ήταν ότι έγινε χωρίς βοήθεια, έτσι δείξαμε ότι μπορούμε να λύσουμε τα  ζητήματα μας χωρίς μεσάζοντες».
http://www.novinite.com/articles/182981

6.9.2017 Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεών AFP, o Πρωθυπουργός της Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ δήλωσε ότι έχει γίνει ένα σημαντικό βήμα για την επίλυση της διαμάχης με την Ελλάδα για το όνομα της Μακεδονίας. Οι δύο πρόσφατες συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών στην Αθήνα και στα Σκόπια συνέβαλαν στη δημιουργία φιλικών σχέσεων. “Δεν πρόκειται για λύση, αλλά έγινε ένα μεγάλο βήμα”, δήλωσε ο Ζάεφ που εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα εμφανιστούν νέες προτάσεις το Δεκέμβριο και τις αρχές του 2018 στις διαπραγματεύσεις για το θέμα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς διαβεβαίωσε κατά την επίσκεψή του στα Σκόπια την περασμένη εβδομάδα ότι η Ελλάδα θα υποστηρίξει την ένταξη της Μακεδονίας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ μόλις διευθετηθεί το θέμα της ονομασίας.
http://www.novinite.com/articles/183042

18.9.2017 Ο υπουργός Άμυνας Κράσιμιρ Καρακατσάνοφ θα μεταβεί στα Σκόπια όπου θα συναντηθεί με την Μακεδόνα ομόλογό του Ραντμίλα Σεκερίνσκα. Στη συνάντηση θα συζητηθεί η  εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας των δύο κρατών και η διεξαγωγή κοινών στρατιωτικών γυμνάσιών αρχής γενομένης από τη προγραμματισμένη άσκηση των ειδικών δυνάμεων των δύο χωρών εντός του 2018.
http://www.novinite.com/articles/183322

21.9.2017 Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Frankfurter Algemaine Zeitung, μετά τις τοπικές εκλογές η κυβέρνηση της Μακεδονίας, μπορεί να αλλάξει το όνομα του αεροδρομίου των Σκοπίων, που τώρα αποκαλείται “Μέγας Αλέξανδρος” και μπορεί να ονομαστεί «Μητέρα Τερέζα». Η Αθήνα θεωρεί προκλητικά το όνομα του αεροδρομίου και άλλα παρόμοια ονόματα από την αρχαιότητα. Ο υπουργός Εξωτερικών της Μακεδονίας Νικόλα Ντιμιτρώφ δήλωσε στην εφημερίδα ότι η πολιτική της αρχαιολαγνείας της προηγούμενης κυβέρνησης δεν θα συνεχιστεί και ότι «δεν χρειαζόμαστε εκατοντάδες μνημεία για να νιώθουμε σαν υπερήφανοι Μακεδόνες». Η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρουέφσκι ξεκίνησε το 2009 το έργο Σκόπια-2014, το οποίο άλλαξε εντελώς την όψη της πόλης με μνημεία διαφορετικών εποχών. Ο στόχος ήταν να αναδειχθεί η μεγαλοπρέπεια της Ιστορίας της Μακεδονίας.
http://www.novinite.com/articles/183463

26.9.2017 Σε επίσημη ανακοίνωση της, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Μακεδονίας εκφράζει την αμέριστη υποστήριξη της στη Συμφωνία Φιλίας και Καλής Γειτονίας που υπεγράφη την 1η Αυγούστου μεταξύ της Βουλγαρίας και της Μακεδονίας.  Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως η Συμφωνία αυτή αποτελεί πρότυπο επίλυσης των διαφορών του παρελθόντος ενώ μπορεί να αποτελέσει και μοντέλο διευθέτησης των ανοικτών εκκλησιαστικών ζητημάτων.
http://www.novinite.com/articles/183556

29.9.2017  Ευρωβουλευτές από διάφορες χώρες και πολιτικά κόμματα προετοιμάζουν μια επιστολή προς το Κοινοβούλιο της Αλβανίας, προτρέποντας τη χώρα να αναγνωρίσει τη βουλγαρική εθνική μειονότητα. Το κοινοβούλιο της Αλβανίας επεξεργάζεται ένα νομοσχέδιο για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων, σύμφωνα με το οποίο στη χώρα υπάρχουν εθνικές μειονότητες Ελλήνων, Μακεδόνων, Ρομά, Βλάχων, Βοσνίων, Σέρβων, αλλά όχι Βουλγάρων. Στην επιστολή τους οι ευρωβουλευτές υπενθυμίζουν ότι υπάρχει επίσης μια έκθεση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που ζητεί να διασφαλιστούν τα δικαιώματα της εθνικής ομάδας Βουλγάρων στις περιοχές Πρεσπών, Γκόλο Μπάρντο και Γκόρα.
http://www.novinite.com/articles/183672

2.8.2017 Μόνον στο πρώτο εξάμηνο του 2017 οι άμεσες επενδύσεις της Ελλάδας στη Μακεδονία αγγίζουν τα 2,86 εκ. ευρώ, φέρνοντας τη χώρα στην 7η θέση στη λίστα με τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στη Μακεδονία. Οι ελληνικές επενδύσεις στη Μακεδονία κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017 εκτιμάται ότι έχουν αυξηθεί σε σχέση με πέρυσι, καθώς  το 2016, η συνολική τους αξία ανήλθε σε 0,96 εκατ. ευρώ. http://www.novinite.com/articles/183767

5.10.2017 Τα Κρατικά Αρχεία της Βουλγαρίας και της Δημοκρατίας της Μακεδονίας  υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας. δήλωσε Ο διευθυντής των βουλγαρικών Αρχείων Μιχαήλ Γκρούεφ σημείωσε ότι τα προβλήματα μεταξύ των αρχειακών ιδρυμάτων των δύο χωρών είναι παρόμοια, «Η υπογραφή της Συνθήκης θα οδηγήσει στη δυναμική της συνεργασίας μεταξύ των δύο θεσμικών οργάνων μας. Εκτός από την κοινή Ιστορία μας, έχουμε μια κοινή προσέγγιση για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων. Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να καταστήσουμε τη συνεργασία αυτή καρποφόρα και όχι μόνο στα χαρτιά». Ο Μακεδόνας ομόλογός του Κυρίλ Πετρόφ δήλωσε ότι τα Κρατικά Αρχεία της Δημοκρατίας της Μακεδονίας βασίζονται στη βοήθεια της Βουλγαρίας.
http://www.novinite.com/articles/183933

13. 10. 2017 Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να αποδεχθεί νέα μέλη, ιδίως την Μακεδονία. «Η Μακεδονία μπορεί να γίνει η επόμενη χώρα που θα περάσει τη δοκιμασία», δήλωσε ο δήλωσε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ κ. Kay Bailey Hutchinson. Hutchinson, υποστηρίζοντας το βαλκανικό κράτος. Παραδέχεται ότι η ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να είναι αποδεκτή από την Ελλάδα, αλλά εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα επιλυθούν όλα τα θέματα  στη διαμάχη των Σκοπίων με την Αθήνα.
http://www.novinite.com/articles/184250

15.10.2017 Την Κυριακή πραγματοποιούνται στη Μακεδονία τοπικές εκλογές, που αποτελούν δοκιμασία για τη νέα αριστερή κυβέρνηση πέντε μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας μετά από μια οξεία πολιτική κρίση και μια δεκαετία συντηρητικής κυβέρνησης. Ο πρώτος γύρος εκλογών είναι σήμερα με πάνω από 1,8 εκατομμύρια εγγεγραμμένους ψηφοφόρους, ενώ ο δεύτερος γύρος έχει προγραμματιστεί για τις 29 Οκτωβρίου. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες έχουν μικρή πρόοδο, ειδικά στα Σκόπια, όπου ο υποψήφιος δήμαρχος τους προπορεύεται με 2,6 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το συντηρητικό υποψήφιο. Το συντηρητικό ΒMΡO-DPMNE επιδιώκει να υπερασπιστεί την κυριαρχία του σε τοπικό επίπεδο. Στις προηγούμενες τοπικές εκλογές το 2013 κέρδισε 56 από τους 81 Δήμους όταν οι σοσιαλδημοκράτες είχαν κερδίσει συνολικά τέσσερις.
http://www.novinite.com/articles/184280

30.10.2017 Σύμφωνα με το Reuters, ο βασικός ηγέτης της αντιπολίτευσης της Μακεδονίας εξέφρασε την ανησυχία του για τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών μετά από τα κέρδη για το κυβερνών κόμμα σε δεύτερο γύρο την Κυριακή .Μετά τον δεύτερο γύρο ο ηγέτης του ΒΜΡΟ, Νίκολα Γκρουέφσκυ δεν ανεγνώρισε τα αποτελέσματα, δηλώνοντας ότι, «λόγω της εκλογικής βίας, του βιασμού της Δημοκρατίας, των απειλών, πιέσεων, της μαζικής δωροδοκίας, το ΒΜΡΟ δεν αναγνωρίζει αυτές τις εκλογές και ποτέ δεν θα τις θεωρήσει δίκαιες και δημοκρατικές».Είπε ότι μια ταχεία κοινοβουλευτική ψηφοφορία θα πρέπει να οργανωθεί από μια τεχνοκρατική κυβέρνηση και ζήτησε την παραίτηση του επικεφαλής της κρατικής εκλογικής επιτροπής και τη διερεύνηση της φερόμενης εκλογικής απάτης. Ο Σοσιαλδημοκράτης Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ απέρριψε τους ισχυρισμούς του Γκρούεφσκυ και ζήτησε από το ΒΜΡΟ να επανεξετάσει την απόρριψη των αποτελεσμάτων. Μετά τον πρώτο γύρο, οι παρατηρητές εκλογών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη δήλωσαν ότι τηρήθηκαν οι θεμελιώδεις ελευθερίες, αλλά παρατηρήθηκαν επίσης παρατυπίες, συμπεριλαμβανομένης της βίας. Η Μακεδονία θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά μπλοκάρεται από την Ελλάδα, η οποία λέει ότι το όνομα Μακεδονία συνεπάγεται εδαφικές διεκδικήσεις επί της δικής της βόρειας επαρχίας με το ίδιο όνομα.
http://www.novinite.com/articles/184733

2.11. 2017 Οι κυβερνήσεις της Βουλγαρίας και της Δημοκρατίας της Μακεδονίας θα πραγματοποιήσουν κοινή συνάντηση στις 23 Νοεμβρίου στη Στρούμιτσα. Θα συζητηθούν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και στο επίκεντρο των συνομιλιών θα είναι η πρόοδος των σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ της Βουλγαρίας και της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.  Η κοινή συνάντηση αποτελεί συνέχεια καλού διαλόγου και εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών. Η συνάντηση αποφασίστηκε κατά την επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ στα Σκόπια στις αρχές Αυγούστου, όταν υπεγράφη η Συνθήκη φιλίας, συνεργασίας και καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών.
http://www.novinite.com/articles/184869

3.11.2017 Η υπουργός Τουρισμού της Μακεδονίας Νικολίνα Αγγέλκοβα, δήλωσε πως «η εγγύτητα της Βουλγαρίας και της Μακεδονίας ευνοεί την ανάπτυξη κοινών τουριστικών προϊόντων. Τέτοιες προσφορές είναι πιθανό να γίνουν αρκετά ελκυστικές για τους τουρίστες από απομακρυσμένες και εξωτικές αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Ινδίας και της Νότιας Κορέας». Σύμφωνα με πρόσφατα στατιστικά στοιχεία, περίπου 371.000 Μακεδόνες επισκέφτηκαν τη Βουλγαρία από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 6,1%, σε σχέση με την ίδια περίοδο του περασμένου έτους. Την Μακεδονία επισκέφθηκαν κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους  286.000 Βούλγαροι  11% περισσότεροι σε σύγκριση με το 2016.
http://www.novinite.com/articles/184950

14.11.2017 Το Ινστιτούτο Πολιτικής οργανώνει στην Στρώμνιτσα στις 17 Νοεμβρίου συνέδριο όπου θα παρουσιαστεί η έρευνα “Βουλγαρία και Μακεδονία – Ανοχή στον δρόμο προς την Ευρώπη”. Ομιλητής θα είναι και ο Πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ. Θα συμμετέχουν ο Δήμαρχος της Στρώμνιτσας  Κώστα Γιανέβσκυ, η Βουλγάρα υφυπουργός Μόνικα Παναγιότοβα, και εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Μακεδονίας πρέσβης Αντρέϊ Λέπβτσωβ. Στους φοιτητές του Ινστιτούτου Πολιτικής Παΐσιι Χιλεντάρσκι, ο κύριος Ζάεφ θα μιλήσει με θέμα «Καλές Τοπικές Σχέσεις και Γενικοί Ορίζοντες» και κατόπιν θα συμμετάσχει σε συζήτηση με τους εκπροσώπους των μεγαλύτερων πολιτικών κομμάτων στη Βουλγαρία και τους επισκέπτες του συνεδρίου.
http://www.novinite.com/articles/185115

17.11.2017 Ο Πρωθυπουργός της Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ δήλωσε στην βουλγαρική τηλεόραση: «Δεν είμαστε μόνο φίλοι με τη Βουλγαρία, αλλά έχουμε γίνει σύμμαχοι. Η Μακεδονία έχει κερδίσει τη συμφωνία καλής γειτονίας με τη Βουλγαρία και δεν έχει χάσει τίποτα. Μιλάμε γλώσσα που καταλαβαίνουμε όλοι μας. Μόνο μαζί μπορούμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον και να προχωρήσουμε μπροστά». Ο Πρωθυπουργός της Μακεδονίας εξέφρασε την έντονη υποστήριξή του για την κατασκευή του Διαδρόμου 8: Επίσης εξέφρασε την ελπίδα ότι η πολιτική κρίση που έπληξε τη χώρα τα τελευταία χρόνια, οπόταν δεν υπήρχε ελευθερία και πολλοί αθώοι άνθρωποι είχαν σταλεί στις φυλακές, δεν πρόκειται ποτέ να επαναληφθεί. Σημείωσε: «Θέλουμε να προσβλέπουμε στο μέλλον, όχι να επιστρέψουμε στο παρελθόν».http://www.novinite.com/articles/185304

22.11.2017 Οι Κυβερνήσεις της Βουλγαρίας και της Δημοκρατίας της Μακεδονίας θα πραγματοποιήσουν την πρώτη κοινή συνάντησή τους αύριο 23 Νοεμβρίου στη Στρούμιτσα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Αναμένεται να υπογραφούν εννέα  συμφωνίες σχετικά με τη διμερή συνεργασία στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής, των επενδύσεων, της ενέργειας, της άμυνας, του τουρισμού, των τηλεπικοινωνιών, της υποδομής και της συνεργασίες σε φυσικές καταστροφές. Οι συμφωνίες αποτελούν μέρος της Συνθήκης Φιλίας, Συνεργασίας, που υπεγράφη την 1η Αυγούστου 2017. Η βουλγαρική αντιπροσωπεία υπό τον Πρωθυπουργό Μπορίσοφ θα αποτελείται από τους Αντιπροέδρους της Κυβέρνησης  Τόμισλαβ Ντόντσεφ, Κράσιμιρ Καρακάτσαφ και Εκατερίνα Ζακάριεβα και από τους υπουργούς Βαλεντίν Ράντεφ, Νικολά Νανκόφ, Νενό Ντιμόφ, Ρουμέν Ποροζάνοφ, Ιβάιλο Μόσκοφσκι, Εμίλ Καρανικολόφ, Τεμένουκα Πέτκοβα και Νικολίνα Αγκέλοβα.
http://www.novinite.com/articles/185512


23.11.2017 Η πρώτη κοινή συνάντηση των κυβερνήσεων της Βουλγαρίας και της Μακεδονίας ξεκίνήσε σήμερα στο Μοναστήρι Βοντότσκα της Στρούμιτσας, το οποίο ο Πρωθυπουργός της Μακεδονίας Ζ. Ζάεφ, χαρακτήρισε, ως ένα από τα πιο όμορφα μέρη της γενέτειράς του Στρούμιτσας. Αναμένεται να υπογραφούν εννέα έγγραφα σχετικά με τη διμερή συνεργασία στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής, των επενδύσεων, της ενέργειας, της άμυνας, του τουρισμού, των τηλεπικοινωνιών, της υποδομής και της αντιμετώπισης καταστροφών. Οι συμφωνίες αποτελούν μέρος της Συνθήκης Φιλίας, Συνεργασίας και Γειτονίας, η οποία υπεγράφη την 1η Αυγούστου του τρέχοντος έτους.. Επιπλέον  Μακεδόνες στρατιωτικοί θα εκπαιδεύονται στη χώρα μας. Ακόμη  αναμένεται να ανοίξει  ένας ακόμη διασυνοριακός σταθμός Στρούμιτσας-Πετριτσίου.http://www.novinite.com/articles/185525
http://www.novinite.com/articles/185548

30.11.2017 Η Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία έκανε ένα βήμα προς την πιθανή αναγνώριση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Μακεδονίας, μια προσέγγιση που απηχεί την αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο Βαλκανικών γειτόνων. Ωστόσο, η κίνηση είναι απίθανο να επικροτηθεί από άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες, όπως αυτές της Σερβίας και της Ελλάδας, σε μια περιοχή όπου η θρησκευτική ταυτότητα είναι συχνά στενά συνδεδεμένη με εθνικιστικά πάθη και πολιτική. Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Μακεδονίας σχηματίστηκε όταν η χώρα ήταν μέρος της κομμουνιστικής Γιουγκοσλαβίας, αλλά ουδέποτε αναγνωρίστηκε από άλλες ορθόδοξες εκκλησίες λόγω μιας μακρόχρονης διένεξης για την ανεξαρτησία της από την Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία με την οποία ήταν παλαιότερα επισήμως ενωμένη. Αυτόν το μήνα, όμως, η μακεδονική εκκλησία έστειλε επίσημο αίτημα στην ορθόδοξη εκκλησία της Βουλγαρίας, ζητώντας της συμβολικά να γίνει “Μητέρα Εκκλησία”. Η Βουλγαρία έχει στενούς γλωσσικούς, πολιτιστικούς και ιστορικούς δεσμούς με τη Μακεδονία.  Τη Δευτέρα η Ορθόδοξη Εκκλησία της Βουλγαρίας ανακοίνωσε ότι έχοντας επίγνωση του ιερού της καθήκοντος .έκανε όλα τα απαραίτητα βήματα για την καθιέρωση του κανονικού καθεστώτος της Μακεδονικής Εκκλησίας. «Πρέπει να δεχτούμε το χέρι που μας απλώνει η Μακεδονία. Αυτό είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε γιατί είναι αδέρφια μας», ανέφερε ο Ορθόδοξος Πατριάρχης Βουλγαρίας Νεόφυτος.
Η κίνηση αυτή έρχεται τρεις μήνες αφότου οι Πρωθυπουργοί της Βουλγαρίας και της Μακεδονίας υπέγραψαν μια συνθήκη φιλίας σε μια κίνηση που αποσκοπούσε στο να τερματίσει τα χρόνια διπλωματικών εντάσεων και να ενισχύσει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Μακεδονίας.
Η Ιερά Σύνοδος της Βουλγαρικής Εκκλησίας, θα διαβουλευτεί με άλλες ανατολικές ορθόδοξες εκκλησίες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Ρωσίας και της Ελλάδας και της Σερβίας, προτού ανακοινώσει την τελική της απόφαση. Είναι απίθανο να είναι θετική η απάντηση από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας και της Ελλάδας.
Η Ελλάδα είναι εγκλωβισμένη σε μια μακροχρόνια διαμάχη με τη Μακεδονία για το όνομα της χώρας, το οποίο είναι επίσης το όνομα μιας βόρειας ελληνικής επαρχίας, και η Αθήνα έχει μπλοκάρει τις προσπάθειες της κυβέρνησης των Σκοπίων να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, μακράν η μεγαλύτερη σε όλο τον κόσμο, είναι απίθανο να κάνει οτιδήποτε μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τους ισχυρούς δεσμούς της Μόσχας με τη Σερβία. Η Μόσχα αντιτάσσεται επίσης στα σχέδια της Μακεδονίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Βουλγαρίας θα μπορούσε να αναγνωρίσει μονομερώς την Εκκλησία της Μακεδονίας, σε μια κίνηση που θα ευχαριστούσε τους Βούλγαρους εθνικιστές. «Η Βουλγαρική Εκκλησία πρέπει να αναγνωρίσει τη μακεδονική», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Κρασίμιρ Καρακατσάνωφ, του συγκυβερνώντος κόμματος των Ηνωμένων Πατριωτών. «Οι δύο αδελφικές Εκκλησίες μιλούν χωρίς μεταφραστή και χρησιμοποιούν τα ίδια λειτουργικά βιβλία», πρόσθεσε.. Οι Βούλγαροι εθνικιστές θεωρούν τη μακεδονική γλώσσα ως διάλεκτο της βουλγαρικής.http://www.novinite.com/articles/185756

7.12.2017 Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζάν Κλόντ Γιούνκερ δήλωσε πως η Μακεδονία έχει κάνει μεγάλη πρόοδο στη πορεία της για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.  Ο Γιούνκερ συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ και τόνισε πως πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις στη χώρα και να διασφαλιστεί η σταθερότητα και η ευημερία των πολιτών της. Σε ερώτηση σχετικά με το ζήτημα του ονόματος με την Ελλάδα, ο Ζάεφ δήλωσε πως η Μακεδονία είναι έτοιμη να προχωρήσει στη λύση του ονόματος αποδεκτή και από τις δύο πλευρές, τονίζοντας πως η πλήρη ομαλοποίηση των σχέσεων με την Ελλάδα αποτελεί προτεραιότητά της κυβέρνησής του.http://www.novinite.com/articles/185999

13.2.2017 Ο Διευθυντής του Τμήματος Νότιας και Κεντρικής Ευρώπης του State Department Μάθιου Πάλμερ δήλωσε πως η Μακεδονία θα γίνει το 30ο μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας εντός του 2018. Τόνισε πως η επίλυση του ονοματολογικού θα ενισχύσει τη περιφερειακή σταθερότητα χαιρετίζοντας παράλληλα την επανέναρξη των διαπραγματεύσεών μεταξύ Ελλάδας και Μακεδονίας.http://www.novinite.com/articles/186213

14.12.2017 Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Μακεδονίας Ταλαάτ Τζαφέρι κατά τη διάρκεια συνάντησης με την Βουλγάρα Αντιπρόεδρο του Κοινοβουλίου Ηλιγιάνα Γιότοβα, η συμφωνία καλής γειτονίας και φιλίας μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Βουλγαρίας θα κυρωθεί από το Κοινοβούλιο τον Ιανουάριο. Η επικύρωση έχει καθυστερήσει λόγω αλλαγών στην ηγεσία του βασικού κόμματος της αντιπολίτευσης ΒMΡO-DPMNE. Η κυρία Γιότοβα τόνισε ότι η συνθήκη για τη Βουλγαρία δεν είναι απλώς ένα απλό έγγραφο, αλλά μια συμφωνία μεγάλης σημασίας σε πολλούς τομείς.  Σημείωσε πως 71.524 άτομα έχουν αποκτήσει βουλγαρική ιθαγένεια στην πΓΔΜ από το 2001. «Από την έναρξη της θητείας του Προέδρου Ρούμεν Ράντεφ, που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, 1.184 Μακεδόνες έχουν λάβει βουλγαρική ιθαγένεια», δήλωσε. Υποσχέθηκε μάλιστα στο άμεσο μέλλον να διευκολύνει το καθεστώς για την απόκτηση βουλγαρικής ιθαγένειας. «Κατά την συνάντησή μας με τον Πρωθυπουργό Ζόραν Ζάιεφ και τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ταλαάτ Τζαφέρι, θα θέσω το ζήτημα της δημιουργίας ενός βουλγαρικού τηλεοπτικού καναλιού», σημείωσε. Δήλωσε ακόμη, ότι μεταξύ των προτεραιοτήτων της σημερινής βουλγαρικής διοίκησης είναι η κατασκευή του Διαδρόμου №8, το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης των συνόρων και ο εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων.http://www.novinite.com/articles/186265
http://www.novinite.com/articles/186249

20.12.2017 Η Κυβέρνηση της Μακεδονίας ενέκρινε τη Συνθήκη Φιλίας και Γειτονίας μεταξύ της Βουλγαρίας και της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Σήμερα, η Συνθήκη θα αποσταλεί στην Εθνική Συνέλευση για επικύρωση. Η Κυβέρνηση ενέκρινε επίσης την προετοιμασία των απαραίτητων εγγράφων για την απόκτηση ενός επενδυτικού χρηματοδοτικού πακέτου για την κατασκευή και τη βελτίωση του δρόμου από την Κρίβα Παλάνκα προς τη διέλευση των συνόρων μεταξύ Deve Bair / Gyueshevo στα σύνορα με τη Βουλγαρία, έργο το οποίο  αποτελεί μέρος του Διαδρόμου 8.http://www.novinite.com/articles/186415

2.1.2018 Σύμφωνα με την εφημερίδα των Σκοπίων «Βέτσερ», η μακεδονική πόλη Στρούμιτσα και η βουλγαρική Μπλαγκόεβραντ θα προσφέρουν κοινά τουριστικά πακέτα. Ο στόχος του νέου προγράμματος είναι η διασύνδεση της τουριστικής ανάπτυξης της νοτιοανατολικής Μακεδονίας και της νοτιοδυτικής Βουλγαρίας μέσω της παροχής κοινών πακέτων που θα προβλέπουν τη διασυνοριακή διαμονή και την ελεύθερη μετακίνηση μεταξύ των δύο περιοχών. http://www.novinite.com/articles/186618

18.1.2018 Η Εθνοσυνέλευση επικύρωσε με νόμο τη Συνθήκη Φιλίας, καλής Γειτονίας και Συνεργασίας με τη Μακεδονία. Κατά την πρώτη ψηφοφορία, ο νόμος ψηφίστηκε ομόφωνα από 182 βουλευτές και κατά την δεύτερη 186 βουλευτές. Η συνθήκη επικυρώθηκε από το Κοινοβούλιο της Μακεδονίας πριν από τρεις ημέρες, από 61   βουλευτές σε σύνολο 120. Η συνθήκη υπογράφηκε πέρυσι την 1η Αυγούστου από τους Πρωθυπουργούς Μπόϊκο Μπορίσωφ και Ζόραν Ζάεφ με σκοπό το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον και την ανάπτυξη των χωρών.http://www.novinite.com/articles/187131
http://www.novinite.com/articles/187022

18.1.2018 Η κυβέρνηση ενέκρινε το Μνημόνιο Συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Μεταφορών, Πληροφορικής και Επικοινωνιών της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας και του Υπουργείου Κοινωνίας της Πληροφορίας και της Διοίκησης της Δημοκρατίας της Μακεδονίας σχετικά με τη μείωση των διεθνών τιμολογίων περιαγωγής για τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, που είχε συμφωνηθεί τον Νοέμβριο 2017 στη Στρούμνιτσα.http://www.novinite.com/articles/187143

18.1.2018 Σύμφωνα με το ABC News, ο μεσολαβητής των ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς, υπέβαλε νέες προτάσεις την Τετάρτη για την επίλυση μιας διαμάχης 25 χρόνων μεταξύ Ελλάδας και Μακεδονίας για το όνομα του βαλκανικού έθνους, ενώ είπε ότι πρέπει να γνωρίζει εντός δύο μηνών αν μπορεί να σημειωθεί πρόοδος.
Ο κύριος Νίμιτς είπε στους δημοσιογράφους μετά από συνάντηση με τους διαπραγματευτές και από τις δύο χώρες ότι «είναι πολύ αισιόδοξος ότι αυτή η διαδικασία κινείται προς μια θετική κατεύθυνση. Δεν λένε μόνο ότι θέλουν μια λύση, νομίζω ότι πιστεύουν ότι είναι προς το εθνικό συμφέρον και των δύο χωρών να το λύσουν. Νομίζω ότι τον επόμενο μήνα, θα είναι μια καλή περίοδος κατά την οποία θα πρέπει να γνωρίζουμε αν μπορούμε να κάνουμε κάποια καλή και σοβαρή πρόοδο εδώ ή όχι». Επιπλέον ο κύριος Νίμιτς σχολίασε ότι, «εγώ ο ίδιος δεν νομίζω ότι είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε από την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας να μην έχει τη  λέξη Μακεδονία με κάποια μορφή στο όνομά της». Η Ελλάδα διαμηνύει ότι  το όνομα του βόρειου γείτονα, υποδηλώνει εδαφική διεκδίκηση της δικής της γειτονικής επαρχίας της Μακεδονίας – κατοικία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενός από τους πιο διάσημους αρχαίους Έλληνες ηγεμόνες. Η Δημοκρατία της Μακεδονίας πήρε αυτό το όνομα όταν απέκτησε ειρηνικά την ανεξαρτησία της από τη Γιουγκοσλαβία το 1991, η χώρα έγινε δεκτή στα Ηνωμένα Έθνη το 1993 υπό την προσωρινή ονομασία της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας λόγω της διαμάχης με την Ελλάδα. Ως μέλος του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα έχει αποκλείσει την προσπάθεια της Μακεδονίας να ενταχθεί στη συμμαχία εξαιτίας της διαφωνίας ονόματος. Η Αθήνα είναι επίσης θυμωμένη στην ιδιοποίηση της Μακεδονίας από την FYROM. Η FYROM αντιτείνει ότι καλύπτει μια περιοχή που είναι γνωστή ως Μακεδονία για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο Νίμιτς, ο προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε ότι «οι ηγέτες της Ελλάδας και της FYROM πέρα από τα εθνικά τους συμφέροντα θα κληθούν κάνουν κάποιες δύσκολες επιλογές». Επιπλέον δήλωσε πως, «οι άνθρωποι της περιοχής είναι έτοιμοι να λύσουν αυτό το πρόβλημα. Η διεθνής κοινότητα θέλει πραγματικά να λυθεί, αλλά υπάρχουν άνθρωποι στην Ελλάδα και τη Μακεδονία που έχουν μια πολύ αρνητική στάση. Θεωρώ ότι αυτό είναι ένα καλό σύνολο ιδεών, ένας συμβιβασμός και ένα πακέτο που θα πρέπει να αισθάνονται άνετα και οι δύο πλευρές και να οδηγήσουν σε μια αξιοπρεπή και ικανοποιητική λύση», δήλωσε.http://www.novinite.com/articles/187146

21.1.2018 Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Έθνος ότι «το μακεδονικό έθνος δεν υπήρξε ποτέ». Η συνέντευξη, στην οποία ο κύριος Τσίπρας μιλά για την διαφωνία με την Δημοκρατία της Μακεδονίας στο ονοματολογικό,  τις πιθανές αποφάσεις, τη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης και τη σημασία του αλυτρωτισμού θα δημοσιευθεί την Κυριακή. Αναφερόμενος στη διαμετρικά αντίθετη θέση των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» στο ζήτημα του ονόματος, ο κύριος Τσίπρας δηλώνει τα εξής: «Ο Πάνος Κάμενος δεν θα γίνει ο Αντώνης Σαμαράς», υπογραμμίζοντας ότι ο ηγέτης των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα για την κυβέρνηση.http://www.novinite.com/articles/187192

25.1.2018 Ο Πρωθυπουργός Μπόϊκο Μπορίσοφ συνεχάρη τον  Πρωθυπουργό της Μακεδονίας  Ζόραν Ζάεφ για την προσπάθειά του για την ενσωμάτωση της χώρας του στην Ευρω-ατλαντική Συμμαχία και τον ενθάρρυνε να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για την επίλυση του ζητήματος με το όνομα.http://www.novinite.com/articles/187368

31.1.2018 Μετά που ο διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών, στη διαμάχη για το όνομα “Μακεδονία”, άφησε την Αθήνα για τα Σκόπια την Τρίτη, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος άλλαξε στάση και είπε ότι η Εκκλησία της Ελλάδας θα συμμετάσχει στο μεγάλο συλλαλητήριο που προγραμματίζεται για την Κυριακή στην Αθήνα για να διαμαρτυρηθεί για τη χρήση του όρου σε οποιαδήποτε συμφωνία, αναφέρει η Καθημερινή. Ο Επίσκοπος Δωρόθεος της Σύρου, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος της Ιεράς Συνόδου, πρόκειται να συμμετάσχει στην εκδήλωση στην πλατεία Συντάγματος την Κυριακή μαζί με τους επισκόπους της Δράμας και της Χίου, ανακοίνωσε την Τρίτη. Αφού μίλησε αρχικά κατά των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας, μετά από συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σχετικά με το θέμα της «Μακεδονίας», ο Ιερώνυμος άλλαξε θέση – προφανώς υπό την πίεση των κληρικών και μεγάλου τμήματος του ποιμνίου – και είπε ότι η Εκκλησία θα υποστηρίξει τη διαδήλωση όσο αυτή είναι ειρηνική. Η παρουσία των κληρικών την Κυριακή θα υπογραμμίσει την απόρριψη της Ιεράς Συνόδου για τη χρήση του όρου «Μακεδονία» σε οποιαδήποτε διαφωνία μεταξύ Ελλάδας και Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Σε σχόλια στην Αθήνα την Τρίτη, ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς δήλωσε ότι ήταν “χρόνος λήψης αποφάσεων”. “Συζητούμε αυτά τα πράγματα για 25 χρόνια, όλοι γνωρίζουν ποια είναι τα ζητήματα”, ανέφερε. “Νομίζω ότι υπάρχει μια ώθηση εδώ και θα πρέπει να αδράξουμε την ορμή”. “Ξέρω ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ ειλικρινής και ενεργοποιημένη για να επιλύσει το πρόβλημα”, πρόσθεσε ο Νίμιτς, λέγοντας ότι πίστευε ότι υπάρχει και η βούληση για λύση στα Σκόπια. Πηγές στα Σκόπια την Τρίτη ανέφεραν ότι είχε ήδη δείξει καλή θέληση και αναμένεται να το δει αμοιβαία.

Σε συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση αργά τη Δευτέρα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς επανέλαβε ότι η Αθήνα αναζητά μια σύνθετη λύση στη διαφωνία για το όνομα, με μια σημαντική διευκρίνιση. «Αυτό που έχει σημασία είναι ότι η λέξη που χρησιμοποιείται σε σύνθετο όνομα δεν είναι στα αγγλικά, αλλά στα σλαβικά», είπε. Τόνισε επίσης ότι η Αθήνα θέλει να δει αλλαγές στο σύνταγμα της ΠΓΔΜ, αν και αναγνώρισε ότι θα χρειαστεί την υποστήριξη της αντιπολίτευσης για να το επιτύχει αυτό. Εν τω μεταξύ, υπάρχουν ανησυχίες για τον νεώτερο εταίρο της Ελληνικής κυβέρνησης, τους Ανεξάρτητους Έλληνες (ANEΛ), ο οποίος διατηρεί μια διαφορετική στάση απέναντι στον Κοτζιά. Η διαφοροποιημένη στάση του ΑΝΕΛ τροφοδότησε την εικασία για την εγκατάλειψη της κυβέρνησης, αλλά ο ηγέτης του, Πάνος Καμμένος, επέμεινε ότι αυτό δεν θα συμβεί.

Ξεχωριστά, ο πρώην σοσιαλιστής πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης είπε ότι η λύση ήταν «μια προϋπόθεση για την ευημερία της Ελλάδας» και ζήτησε μια «σοβαρή και υπεύθυνη διαπραγμάτευση» χωρίς να καταφεύγει στον λαϊκισμό.http://www.novinite.com/articles/187471

2.2.2018 Εταιρείες της Βουλγαρίας και της Μακεδονίας επιθυμούν να συνεργαστούν και να επενδύσουν στις αγορές του άλλου, έπειτα από την υπογραφή της συνθήκης φιλίας τον Αύγουστο του 2017. Μια πρόσφατη έρευνα του Βουλγαρικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου έδειξε ότι ο αριθμός των επιχειρήσεων της Βουλγαρίας που εκφράζουν ενδιαφέρον για επιχειρηματικές ευκαιρίες στη Μακεδονία διπλασιάστηκε τον Ιανουάριο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.http://www.novinite.com/articles/187577

4.2.2018 Διαδηλωτές από ολόκληρη την Ελλάδα συγκεντρώθηκαν την Κυριακή στην κεντρική πλατεία της Αθήνας έξω από το κοινοβούλιο για να διαμαρτυρηθούν για πιθανό ελληνικό συμβιβασμό σε μια διαμάχη με τη γειτονική Μακεδονία σχετικά με το επίσημο όνομα της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας. Εκατοντάδες καταγεγραμμένα λεωφορεία έφεραν διαδηλωτές από όλη τη χώρα στην ελληνική πρωτεύουσα, ενώ περισσότεροι έφτασαν με πλοία από τα νησιά. Η κυκλοφορία μπλοκαρίστηκε σε όλο το κέντρο της πόλης και τρεις μεγάλες στάσεις του μετρό έκλεισαν. Με τα συνθήματα “Κάτω τα χέρια από τη Μακεδονία!” και η “Μακεδονία ανήκει στην Ελλάδα!” δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκλόνισαν στην πλατεία Συντάγματος, με πολλές σημαίες να κυματίζουν με το αστέρι της Βεργίνας, το έμβλημα του αρχαίου ελληνικού βασιλείου της Μακεδονίας. Οι διοργανωτές, που ήλπιζαν ότι θα παραστούν 1 εκατομμύριο άνθρωποι, χρησιμοποίησαν γερανό για να κυματίσουν μια τεράστια ελληνική σημαία πάνω από την πλατεία.
«Προσπαθούμε να δείξουμε στους πολιτικούς … ότι δεν πρέπει να εγκαταλείψουν το όνομα« Μακεδονία », δήλωσε ο 55χρονος διαμαρτυρόμενος Μάνος Γεωργίου.

Περίπου 700 αριστεροί και αναρχικοί διαδηλωτές δημιούργησαν μια διαδήλωση κοντά, φέρνοντας πανό που καλούσε την ενότητα των Βαλκανίων.
Δεκάδες αστυνομικές δυνάμεις προσπάθησαν να διατηρήσουν τις δύο διαδηλώσεις ξεχωριστές.
Η διαμάχη ξεκίνησε μετά την ανεξαρτησία της Μακεδονίας από τη Γιουγκοσλαβία το 1991. Η χώρα αναγνωρίζεται από διεθνείς οργανισμούς ως Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, παρότι περίπου 130 χώρες αναφέρονται απλώς στη Μακεδονία. Πολλοί Έλληνες το αναφέρουν με το όνομα της πρωτεύουσάς της, Σκόπια. Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι η χρήση του ονόματος υποδηλώνει εδαφικές αξιώσεις στη δική της επαρχία της Μακεδονίας, από όπου καταγόταν ένας από τους πιο διάσημους αρχαίους Έλληνες, ο Μέγας Αλέξανδρος. Οι αξιωματούχοι στα Σκόπια αντιτάσσονται ότι η χώρα τους είναι γνωστή ως Μακεδονία εδώ και πολύ καιρό.
Η διαμάχη εμπόδισε τη Μακεδονία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, στην οποία ανήκει ήδη η Ελλάδα. Οι αριστερές κυβερνήσεις και των δύο χωρών δεσμεύτηκαν να επιδιώξουν λύση αυτή τη χρονιά και διεξάγονται συνομιλίες με τον διαπραγματευτή Matthew Nimetz.

Η πιο πιθανή λύση θα είναι να προστεθεί ένας προσδιορισμός όπως “νέα” ή “βόρεια” στο όνομα της δημοκρατίας. Ωστόσο, οι προτάσεις προκάλεσαν διαμαρτυρίες και στις δύο χώρες. Το πλήθος στο συλλαλητήριο εξαγριώθηκε όταν οι ομιλητές ανέφεραν το όνομα του Νίμιτς. “Περιμένουμε να μας ακούσουν”, δήλωσε η διαδηλώτρια Μαρία Ιωσηφίδου για τους πολιτικούς της Ελλάδας. «Δεν θέλουμε τα Σκόπια να πάρουν το όνομα … αφήστε τους να έχουν ένα άλλο όνομα». Περίπου 100.000 άνθρωποι συμμετείχαν σε μια παρόμοια διαδήλωση τον περασμένο μήνα στη Θεσσαλονίκης, πρωτεύουσα της επαρχίας της Μακεδονίας. / ABC Newshttp://www.novinite.com/articles/187602

7.2.2018 Η κυβέρνηση της Μακεδονίας είναι έτοιμη να υιοθετήσει έναν γεωγραφικό προσδιορισμό πέρα ​​από το όνομα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας προκειμένου να επιλύσει τη διαμάχη της με την Ελλάδα, δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ που πρόσθεσε: «Θέλω να πετύχω στις συνομιλίες και γι ‘αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, αλλά είμαστε έτοιμοι για έναν γεωγραφικό προσδιορισμό». Στη Στρατηγική Προσχώρησης των Δυτικών Βαλκανίων νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε ως προϋπόθεση για τις χώρες στην περιοχή να επιλύσουν όλες τις συγκρούσεις. Μία από αυτές είναι η διαμάχη μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας, η οποία δεν δέχεται το όνομα του βόρειου γείτονά της ως «Μακεδονία». Ως συμβιβαστικές παραλλαγές, τα ονόματα “Βόρεια Μακεδονία” και “Άνω Μακεδονία” συζητούνται ανεπίσημα. Ο Ζάεφ επεσήμανε ότι η μακεδονική πλευρά έχει ήδη κάνει ένα βήμα υποχώρησης με τη μετονομασία του αεροδρομίου στην πρωτεύουσά του και στην εθνική οδό που οδηγεί στα ελληνικά σύνορα και μέχρι τώρα ονομάζονταν Αλέξανδρος ο Μέγας. Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών υποστήριξε επισήμως την απόφαση της κυβέρνησης της Μακεδονίας να αλλάξει το όνομα Αλέξανδρος ο Μέγας. “Ελπίζουμε ότι αυτό θα σημάνει μια νέα αρχή στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και των δύο εθνών. Συγχαίρουμε τη σημερινή απόφαση της κυβέρνησης της  π.γ.Δ. της Μακεδονίας να αλλάξει τα ονόματα του αεροδρομίου των Σκοπίων σε Διεθνές Αεροδρόμιο των Σκοπίων καθώς και της εθνικής οδού από την πρωτεύουσα στα σύνορα με την Ελλάδα. Η σημερινή απόφαση είναι ένα θετικό βήμα και μια αντιστροφή όλων όσων έχουν γίνει κατά την τελευταία δεκαετία και που περιπλέκει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, μια σημαντική εξέλιξη στην αντιμετώπιση του αλυτρωτισμού”, ανέφερε το επίσημο μήνυμα του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.http://www.novinite.com/articles/187690

8.2.2018 Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της IBNA που προέρχονται από βουλγαρικές πηγές, οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς και της πΓΔΜ  Νικόλα Ντιμιτρόφ θα συναντηθούν στη Σόφια στις 15-16 Φεβρουαρίου 2018 στο πλαίσιο της άτυπης συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Το τελευταίο θα πραγματοποιηθεί και στη βουλγαρική πρωτεύουσα, στο NDK.http://www.novinite.com/articles/187738

12.2.2018 Ο Δήμαρχος της πρωτεύουσας της Μακεδονίας Πέτερ Σίλεγκοφ είναι πεπεισμένος ότι οι αρχές της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελλάδας θέλουν να επιλύσουν τη διαμάχη για το όνομα της χώρας. Ο Σιλεγκόφ. δήλωσε στο Dokumentemo: “Είναι πολύ καλύτερο να λύσουμε τα προβλήματα παρά να τα αγνοήσουμε. Ο Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ και εγώ θέλουμε να λύσουμε παρά να δημιουργήσουμε προβλήματα. Αυτό που βλέπω τώρα ότι και οι δύο κυβερνήσεις έχουν σχέδια να λύσουν το πρόβλημα. Ο Μέγας Αλέξανδρος δεν ήταν ποτέ μέρος της επίσημης ιστορίας μας, έχει συμπεριληφθεί στην ιστορία μας τα τελευταία δέκα χρόνια. Όταν μιλάμε για εθνότητα, κράτος και λαούς, αυτό είναι για τα τελευταία τριακόσια χρόνια και ο Μέγας Αλέξανδρος έζησε πριν από 2.300 χρόνια. Προτιμώ να τον δω ως Αρχηγό που συνέβαλε στον πολιτισμό του κόσμου “.http://www.novinite.com/articles/187846

21.2.2018 Ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκε Ιβάνοφ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την υποστήριξη της Τουρκίας σχετικά με τη διαφωνία ονόματος με την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στη γωνία στην Άγκυρα, ανέφερε η ελληνική εφημερίδα «Πρώτο Θέμα». Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνάντησή τους, ο κ. Ερντογάν τόνισε ότι με αμοιβαία βούληση ώστε οι δύο πλευρές να μπορέσουν να επιλύσουν το θέμα της διαφωνίας ονόματος. Ο κ. Ιβάνωφ ευχαρίστησε τον Τούρκο ομόλογό του για τη στάση της Τουρκίας όσον αφορά τη διμερή διαφωνία ονόματος, εκφράζοντας την άποψη ότι είναι απαράδεκτο μια χώρα να αμφισβητήσει το κυριαρχικό δικαίωμα αυτοδιάθεσης ενός άλλου έθνους στον 21ο αιώνα, που εγγυάται η Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών. «Η διαμάχη για το όνομα πρέπει να επιλυθεί στο πλαίσιο του ΟΗΕ και εντός του πλαισίου που ορίζεται από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, την Ενδιάμεση Συμφωνία και την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου του 2011. Αντιμετωπίζοντας ζητήματα όπως η ταυτότητα, η γλώσσα και το Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας δεν συμβάλλει, αλλά περιπλέκει την διαδικασία εξεύρεσης λύσης. Χαίρομαι που ο Πρόεδρος Ερντογάν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου εξέφρασε την πλήρη κατανόησή του για τις απόψεις μας επί του θέματος». Ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα του ήταν η πρώτη που αναγνώρισε την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα “Μακεδονία”.http://www.novinite.com/articles/188118

21.2.2018 «Η Μακεδονία είναι πιο κοντά από κάθε άλλη στιγμή της τελευταίας δεκαετίας για να επιλύσει μια μακρόχρονη διαμάχη για το όνομά της με την Ελλάδα, η οποία εμποδίζει τα Σκόπια να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ την Τετάρτη σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρωθυπουργό της Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ. Η Ελλάδα διαμαρτύρεται για τη χρήση της ονομασίας της Μακεδονίας από την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία, ισχυριζόμενη ότι θα μπορούσε να συνεπάγεται εδαφικές αξιώσεις σε σχέση με τη δική της βόρεια περιοχή με το ίδιο όνομα.http://www.novinite.com/articles/188135

22.2 2018 Σύμφωνα με τον Επίτροπο Διεύρυνσης Γιοχάννες Χάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προτείνει την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με την Αλβανία και τη Δημοκρατία της Μακεδονίας. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συστήσει, πιθανότατα το καλοκαίρι, στα κράτη μέλη να αρχίσουν διαπραγματεύσεις ένταξης με την Αλβανία και την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Πιστεύουμε ότι και οι δύο χώρες έχουν πραγματοποιήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο παρελθόν και έτσι είναι έτοιμες», ανέφερε ο κύριος Χαν στην εφημερίδα Die Welt της Γερμανίας.. Η Δημοκρατία της Μακεδονίας είναι υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ από το 2005 και πρόσφατα έδωσε ώθηση στην επίλυση μιας διαμάχης ονόματος με τη γειτονική Ελλάδα που χρονολογείται από την ανεξαρτησία της το 1991. Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε την Τετάρτη ότι «η λύση δεν ήταν ποτέ τόσο κοντά όσο είναι τώρα.” Η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Ζαχαρίεβα δήλωσε ότι ελπίζει ότι η απόφαση για έναρξη των συνομιλιών θα μπορέσει να ληφθεί σε σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο. Η Αλβανία, είναι υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ από το 2014. Το Μαυροβούνιο και η Σερβία άρχισαν τις ενταξιακές συνομιλίες το 2012 και το 2014 αντίστοιχα και θα μπορούσαν να γίνουν μέλη της ΕΕ από το 2025. Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη έχει υποβάλει αίτηση, αλλά δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί ως υποψήφια χώρα. Στη συνέντευξη του Welt, ο κύριος Χαν ανέφερε επίσης ότι η Επιτροπή της ΕΕ θα επισημάνει τα “σημαντικά ελλείμματα” του Κράτους Δικαίου στην Τουρκία σε επικείμενη έκθεση. «Η ΕΕ και η Τουρκία πρέπει να επικεντρωθούν στην ανάπτυξη μιας στρατηγικής εταιρικής σχέσης και όχι στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις τα επόμενα χρόνια», ανέφερε, σύμφωνα με το Bloomberg.http://www.novinite.com/articles/188163

25.2.2018 Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα ξεκινήσει την Βαλκανική του περιοδεία στις 25 Φεβρουαρίου με επίσκεψη στην Μακεδονία και μέχρι τις 1 Μαρτίου θα έχει επισκεφθεί και τις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Θα συνοδεύεται από την επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίτσα Μογκερχίνι και τον Επίτροπο Διεύρυνσης της ΕΕ Γιοχάνες Χαν. Στην Μακεδονία έχουν επιβεβαιωθεί οι συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό Ζόραν Ζάιεφ και τον Πρόεδρο Γκιόργκε Ιβάνοφ, αλλά δεν αποκλείονται επιπλέον συναντήσεις..http://www.novinite.com/articles/188214

27.2.2018 Η Μακεδονία  πρότεινε τέσσερις επιλογές για να διευθετήσει τη δεκαετιών διαμάχη με την Ελλάδα σχετικά με το όνομά της, δήλωσε ο Πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ στον  Guardian. Η Μακεδονία και ο ευρύτερος νότιος γείτονας της, η  Ελλάδα, συμφώνησαν να εντείνουν τις διαπραγματεύσεις φέτος για να επιλύσουν τη διαφωνία που έχει απογοητεύσει τις φιλοδοξίες των Σκοπίων να συμμετάσχουν στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Αθήνα, όπως και όλα τα μέλη των δύο οργανισμών, έχει δικαίωμα αρνησικυρίας για την αποδοχή, αντικρούοντας τη χρήση της ονομασίας Μακεδονία από την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία και υποστηρίζοντας ότι, μαζί με άρθρα στο Σύνταγμά της, θα μπορούσε να συνεπάγεται εδαφικές αξιώσεις στη βόρεια περιοχή της με που έχει το ίδιο όνομα.

Η Μακεδονία ελπίζει ότι το θέμα θα επιλυθεί εγκαίρως για μια συνάντηση της ΕΕ τον Ιούνιο και μια Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο και προτείνει ένα γεωγραφικό χαρακτηριστικό για να διασφαλιστεί ότι υπάρχει σαφής διαφοροποίηση μεταξύ των δύο ονομάτων.”Οι προτάσεις είναι: η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, η Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας, η Δημοκρατία του Βαρδάρη Μακεδονία και η Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)”, δήλωσε ο Ζάεφ μετά από Σύνοδο Κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων στο Λονδίνο.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι η Ελλάδα θα είναι ευχαριστημένη με μία από τις επιλογές , είπε: «Ναι. Έχουν πιο επιθυμητές επιλογές και μερικές όχι τόσο επιθυμητές επιλογές». Ανέφερε ότι το ζήτημα παραμένει εάν υπάρχει πραγματική ανάγκη αλλαγής του Συντάγματος της Μακεδονίας, όπως ζήτησε η Ελλάδα.http://www.novinite.com/articles/188292

28.2.2018 Ο  Πρωθυπουργός της Μακεδονίας Ζόραν Ζάιεφ δήλωσε ότι η χώρα του και η Ελλάδα πλησιάζουν περισσότερο στην επίλυση μιας από τις πιο δύσκολες διπλωματικές διαφορές στην Ευρώπη – τη διαμάχη για το όνομα. Οι δύο χώρες έχουν αντιπαράθεση από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 για το αν ο γείτονας της Ελλάδας έχει το δικαίωμα να αποκαλείται Μακεδονία, ένα όνομα που οι πολιτικοί στην Αθήνα λένε ότι συνεπάγεται με εδαφική διεκδίκηση σε όμοια περιοχή της Βόρειας Ελλάδας.

Το νέο κράτος είναι γνωστό ως ΠΓΔΜ (Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας). Σε συνέντευξή του στους Financial Times στο Λονδίνο, ο Zaev δήλωσε ότι ελπίζει σε μια διευθέτηση. Ωστόσο, σχετικά με την ελληνική απαίτηση για την τροποποίηση του Συντάγματος της Μακεδονίας, έκανε σαφές ότι δεν εγείρει αξιώσεις στην ελληνική επικράτεια, εξηγώντας ότι κάτι τέτοιο είναι παράλογο. Ο Ζάεφ ελπίζει ότι αυτός και ο Αλεξής Τσίπρας, ο αριστερός Έλληνας Πρωθυπουργός, θα βρουν συμβιβασμό πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 11-12 Ιουλίου. Τόνσιε: “Είμαι αισιόδοξος. Είναι πολύ δύσκολο, το γνωρίζουμε. Αλλά θα ήταν έξυπνο και για τις δύο πλευρές να βρουν μια λύση το συντομότερο δυνατόν. Τώρα η νέα απαίτηση από την Ελλάδα είναι ότι πρέπει να αλλάξουμε το Σύνταγμά μας τονίζω ένα Σύνταγμα είναι ένα βιβλίο με αρχές για τη χώρα. Δεν έχει επιπτώσεις εκτός της χώρας. Σε κάθε περίπτωση, η αλλαγή του Συντάγματος δεν θα ήταν τελική εγγύηση, διότι μια νέα κυβέρνηση στο μέλλον θα μπορούσε απλώς να αλλάξει το σύνταγμα ξανά».

Με επικεφαλής τον μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, ο Ζάεφ και ο Τσίπρας εξετάζουν πέντε ονόματα για την ΠΓΔΜ: Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια), Βόρεια Μακεδονία, Άνω Μακεδονία, Βαρδάρη Μακεδονία και Νέα Μακεδονία. Ο Ζάεφ είπε ότι η Νέα Μακεδονία ήταν απαράδεκτη επειδή δεν είχε γεωγραφική ακρίβεια, αλλά είναι ανοικτός στις διαπραγματεύσεις για τα άλλα τέσσερα ονόματα. Μυστηριώδης η διαμάχη για το όνομα για  πολλούς ανθρώπους εκτός των Βαλκανίων, ενοχλεί τις κυβερνήσεις του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. διότι θυμίζει τις δυνατότητες σύγκρουσης σε μια περιοχή της Ευρώπης της οποίας η σύγχρονη ιστορία έχει στιγματιστεί με βίαιες συγκρούσεις σχετικά με την επικράτεια και την ταυτότητα.

Μετά από σχεδόν τριάντα χρόνια αδιεξόδου, η πρόοδος αντανακλά το γεγονός ότι ο  Τσίπρας βρήκε έναν συμπαθητικό ομόλογό του στα Σκόπια, τον Ζάεφ, έναν σοσιαλδημοκράτη που εγκατέλειψε τον βομβιστικό εθνικισμό της προηγούμενης κυβέρνησης της Μακεδονίας. Εάν η Αθήνα και τα Σκόπια καταλήξουν σε συμφωνία, οι ηγέτες της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών στις 28-29 Ιουνίου αναμένεται να καθορίσουν την ημερομηνία για την επίσημη έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών της Μακεδονίας. Δύο εβδομάδες αργότερα το ΝΑΤΟ θα έθετε τη Μακεδονία στο δρόμο της ένταξης. Ο Ζάεφ δήλωσε ότι η ενσωμάτωση της Μακεδονίας στις συμμαχίες της Δύσης θα πρέπει να προχωρήσει παρά τις ρωσικές αντιρρήσεις για την επέκταση του ΝΑΤΟ. Είπε: «Η Ρωσία δεν έχει τίποτα ενάντια στην ένταξή μας στην ΕΕ, αλλά δεν είναι τόσο θετική για την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ.

Έχουμε καλές σχέσεις με τη Ρωσία. Πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για τη χώρα μας στην ενσωμάτωση με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ». Εάν καταλήξουν σε συμφωνία, οι κ. Ζάεφ και Τσίπρας θα χρειαστούν την υποστήριξη τουλάχιστον ορισμένων πολιτικών της αντιπολίτευσης για να κατευθύνουν τη συμφωνία μέσω των αντίστοιχων Κοινοβουλίων τους. Αυτό μπορεί να μην είναι εύκολο. «Υπάρχουν πολλοί εθνικισμοί, πολλές κριτικές, πρόσωπα και ομάδες που αντιτίθενται σε μια συμφωνία και στις δύο χώρες”, ανέφερε ο Ζάεφ.

Επί του παρόντος, η μακεδονική εθνικιστική αντιπολίτευση μποϊκοτάρει το νομοθετικό σώμα στα Σκόπια. Στην Ελλάδα, όπου πρόκειται να διεξαχθούν εκλογές το επόμενο έτος, το κόμμα της αντιπολίτευσης η Νέα Δημοκρατία επιμένει ότι η Μακεδονία πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμά της και φαίνεται ελάχιστα διατεθειμένη να κάνει στον  Τσίπρα τη χάρη να εγκρίνει μια συμφωνία γράφουν οι Financial Timeshttp://www.novinite.com/articles/188313

2.3.2018 Μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού Μπόϊκο Μπορίσοφ με τον Πρόεδρο της ΕΚ Jean-Claude Juncker και τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων, ο Πρωθυπουργός της Μακεδονίας Ζόραν Ζαγιέφ σχολίασε στα ΜΜΕ ότι η χώρα του είναι έτοιμη με όλα τα έργα υποδομής και αναζητά ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Απαντώντας σε ερωτήσεις της Βουλγαρικής Εθνικής Τηλεόρασης, είπε επίσης ότι ελπίζει ότι η διαμάχη με την Ελλάδα για το όνομα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας θα επιλυθεί το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο και επεσήμανε ως θετικό παράδειγμα τη Συνθήκη Γειτονίας με τη Βουλγαρία, η οποία, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, φέρνει ένα μεγάλο πλεονέκτημα σε αυτόν και στις δύο πλευρές. Σχολίασε επίσης τις διαδηλώσεις στα Σκόπια ως δημοκρατικό δικαίωμα της αντιπολίτευσης.http://www.novinite.com/articles/188371

6.3.2018 Τα 2/3 των Μακεδόνων υποστηρίζουν τις προσπάθειες του Πρωθυπουργού της Μακεδονίας για την επίλυση του ονοματολογικού ζητήματος με την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το Διεθνές Ινστιτούτο Βαλκανικών και Μεσανατολικών Σπουδών, το 63% των ερωτηθέντων υποστηρίζει τη πολιτική της κυβέρνησης ενώ μόλις το 11% απορρίπτει κάθε διαπραγμάτευση με την Ελλάδα. Τέλος το 26% απαντά πως δεν είναι σίγουρο. Το 41% των Μακεδόνων θεωρεί την Ελλάδα μια φιλική χώρα ενώ το 36% θεωρεί πως η Ελλάδα αποτελεί εχθρό της Μακεδονίας.  Αντίθετη εικόνα παρουσιάζει ο Πρόεδρος της χώρας Ιβανόφ με τη δημοτικότητά του να φθάνει στο ναδίρ – 14% και τις αρνητικές γνώμες στο 71%. Τέλος, η συντριπτική πλειοψηφία των Μακεδόνων υποστηρίζει την ευρωατλαντική πορεία της χώρας με ποσοστά της τάξεως του 71 % και 83% αντίστοιχα σε ερώτηση για την είσοδο της χώρας σε Ε.Ε και ΝΑΤΟ.http://www.novinite.com/articles/188455

12.2.2018 Ο Δήμαρχος της πρωτεύουσας της Μακεδονίας Πέτερ Σίλεγκοφ είναι πεπεισμένος ότι οι αρχές της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελλάδας θέλουν να επιλύσουν τη διαμάχη για το όνομα της χώρας. Ο Σιλεγκόφ. δήλωσε στο Dokumentemo: “Είναι πολύ καλύτερο να λύσουμε τα προβλήματα παρά να τα αγνοήσουμε. Ο Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ και εγώ θέλουμε να λύσουμε παρά να δημιουργήσουμε προβλήματα. Αυτό που βλέπω τώρα ότι και οι δύο κυβερνήσεις έχουν σχέδια να λύσουν το πρόβλημα. Ο Μέγας Αλέξανδρος δεν ήταν ποτέ μέρος της επίσημης ιστορίας μας, έχει συμπεριληφθεί στην ιστορία μας τα τελευταία δέκα χρόνια. Όταν μιλάμε για εθνότητα, κράτος και λαούς, αυτό είναι για τα τελευταία τριακόσια χρόνια και ο Μέγας Αλέξανδρος έζησε πριν από 2.300 χρόνια. Προτιμώ να τον δω ως Αρχηγό που συνέβαλε στον πολιτισμό του κόσμου “. http://www.novinite.com/articles/187846

17.5.2018 Ο Πρωθυπουργός της Μακεδονίας ελπίζει να βρεθεί λύση στη διαφωνία για το όνομα της χώρας πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιούνιο. Αυτό είπε ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ. Ο Ζάεφ συμμετέχει στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, η οποία λαμβάνει χώρα στη Σόφια. Εκεί είχε συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα. “Στη σημερινή συνάντησή μας με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, τον Μακεδόνα φίλο, τον Αλέξη Τσίπρα, σημειώσαμε μαζί πρόοδο στη διαδικασία εξεύρεσης λύσης στη διαφωνία του ονόματος”, ανέφερε ο Ζάεφ. Οι δύο πρωθυπουργοί εξέτασαν τις πιθανές επιλογές για μια λύση την οποία παρουσίασε η μακεδονική πλευρά κατά τον τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν μεταξύ των δύο χωρών. “Από σήμερα, η φιλία μεταξύ της Μακεδονίας και της Ελλάδας είναι ακόμη πιο δυνατή, ελπίζουμε ότι θα υπάρξει λύση μέχρι το τέλος της Προεδρίας, αλλά εξαρτάται και από τις δύο πλευρές”, ανέφερε.http://www.novinite.bg/articles/159921

18.5.2018 “Δημοκρατία της Ίλιντεν Μακεδονίας” είναι η νέα πρόταση για το όνομα της χώρας, την οποία προσφέρουν τα Σκόπια στις συνομιλίες για την επίλυση της διαμάχης με την Αθήνα, ανέφερε το τηλεοπτικό κανάλι της Μακεδονίας A1 On, αναφερόμενος από το πρακτορείο ειδήσεων FOCUS. Διπλωματικές πηγές λένε ότι το νέο όνομα θα είναι γενικής χρήσης, όπως επιμένουν οι Έλληνες. Μέχρι τώρα, το όνομα «Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας», το οποίο γράφτηκε ξεχωριστά και μεταφράστηκε στα αγγλικά, αναφερόταν πιο συχνά. Ωστόσο, πηγές από την A1 On λένε ότι μετά τη χθεσινή συνομιλία στη Σόφια, οι πρωθυπουργοί Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ απέσυραν αυτή την πρόταση. “Έχουμε σημειώσει πρόοδο στις συνομιλίες με το όνομα της χώρας, αλλά δεν είμαστε ακόμα σε θέση να μιλήσουμε για συμφωνία”, δήλωσε ο Τσίπρας μετά τη συνάντηση με τον Ζάεφ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων.http://www.novinite.com/articles/190168

19.5.2018 Η Βουλή των Σκοπίων διοργανώνει μια συνάντηση ηγετών με τη συμμετοχή του Προέδρου Γκιόργκε Ιβάνοφ. Ο Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ την πληροφόρησε για την πρόοδο των συνομιλιών και για το τι είχε επιτύχει κατά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα στη Σόφια σχετικά με τη διαφωνία ονόματος. Στη συνάντηση, εκτός από τον Ιβάνοφ και τον Ζάεφ, παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Ταλάτ Τζαφέρι, ο ηγέτης του βασικού κόμματος της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE Χριστιάν Μιτσκόσκι και ηγέτης της Δημοκρατικής Ένωσης για την Ένταξη Αλί Αχμέτι. Υπάρχουν επίσης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις Μπούγιαρ Οσμάνι, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ο υπουργός άμυνας Ραντμίλα Σεκερίνσκα και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ.http://www.novinite.bg/articles/160006

19.5.2018 Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο Προκόπιο Παυλόπουλο για να τον ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τις συνεχιζόμενες συνομιλίες για τη διαφωνία ονόματος της Μακεδονίας, αναφέρει η Καθημερινή. «Θέλουμε μια βιώσιμη λύση», δήλωσε ο Τσίπρας, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση επέμεινε ότι οποιοδήποτε όνομα θα χρησιμοποιηθεί ως «πολεμιστής» για την καθολική χρήση, καθώς επίσης και τα Σκόπια να αναθεωρήσουν το μακεδονικό σύνταγμα, αλλάζοντας τα άρθρα που θεωρούνται αλυτρωτικά. Ο Τσίπρας τόνισε ότι οι συνομιλίες με τα Σκόπια βρίσκονται σε “κρίσιμη φάση”. Ο πρόεδρος της Ελλάδας επέμεινε στην ευρύτερη δυνατή συναίνεση μεταξύ των πολιτικών κομμάτων. Ο πρωθυπουργός έχει προγραμματίσει σήμερα συνομιλίες με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με αναφορές, η Αθήνα και τα Σκόπια συζητούν την επιλογή “Δημοκρατία της Ιλίντεν Μακεδονίας” για την επίλυση της διαμάχης των δεκαετιών μεταξύ των δύο χωρών.http://www.novinite.bg/articles/160004

19.5.2018 Το όνομα Ίλιντεν Μακεδονία δεν είναι κατάλληλο επειδή δεν αντικατοπτρίζει την ιστορική φύση των περιοχών που αναζητούν όνομα, ο ιστορικός Bozhidar Dimitrov είπε στο FOCUS για το νέο όνομα της Μακεδονίας που συζητήθηκε.Αυτό είναι ένα από τα ονόματα που συζητήθηκαν μεταξύ του Πρωθυπουργού της Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ και του Έλληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος, μετά από συνάντηση στη Σόφια, ανακοίνωσε ότι οι διαπραγματεύσεις είχαν σημειώσει πρόοδο, αλλά καθένας από αυτούς έπρεπε να συζητήσει το αποτέλεσμα στη χώρα του.”Το Ιλίντεν είναι μια εξέγερση που ξέσπασε στις 2 Αυγούστου, αλλά μόνο σε μία από τις επτά επαναστατικές κομητείες. Καταρχήν, στις 4 Ιανουαρίου 1903, αποφασίστηκε ότι αυτή η εξέγερση θα ξεκινήσει σε δύο εβδομάδες σε καθεμία από τους επτά επαναστατημένους καζάδες. Η εξέγερση στην 7η Επαναστατική Περιφέρεια εξερράγη στις 19 Αυγούστου, όπως γνωρίζετε, στα Στράντζα και στην Άνω Τζουμάβα την 1η Σεπτεμβρίου. Τι θα κάνουμε σχετικά με αυτές τις συνοικίες; Θα τις αφήσουμε εκτός ιστορίας; », σχολίασε ο ιστορικός.Ο καθηγητής Dimitrov παρατήρησε ότι ξέσπασε επίσης εξέγερση στο Skopsko, αλλά δεν ήταν μαζική.”Αυτό επιλύεται εξαιτίας του τεράστιου αριθμού των μουσουλμανικών πληθυσμών, όχι μόνο των Τούρκων αλλά και των Αλβανών”, πρόσθεσε.Σύμφωνα με τον Ντιμιτρόφ, οι Έλληνες δεν θα συμφωνήσουν με το όνομα της Ίλιντεν Μακεδονίας επειδή ένα από τα πιο ενεργά μέρη της εξέγερσης είναι στις περιοχές Lerinsko και Kostursko.”Είναι εκεί που ο πληθυσμός αυξάνεται μαζικά, οι βαρύτερες μάχες δίνονται και τα περισσότερα θύματα υπήρξαν.Η Βουλγαρία, ο Καναδάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι οι μεγαλύτερες. Γι ‘αυτό δεν πρέπει να είναι Ιλίντεν. Οι Έλληνες απλά δεν θα συμφωνήσουν, είμαι σίγουρος για αυτό. Το Lerinsko και το Kostursko βρίσκονται τώρα στην Ελλάδα.Μέχρι στιγμής προσφέρω στη Μακεδονία να ονομαστεί νοτιοδυτική Βουλγαρία, αλλά τώρα την προσφέρω σοβαρά το όνομα Ιλλυρία, τόνισε ο Dimitrov. Εξήγησε ότι η Ιλλυρία στην αρχαιότητα ήταν μια τεράστια περιοχή που κάλυπτε ολόκληρα τα Δυτικά Βαλκάνια, συμπεριλαμβανομένης της Κροατίας και της Σλοβενίας. “Κατά τον δέκατο έκτο αιώνα, όταν οι λαοί αυτοί άρχισαν να αναρωτιούνται τι πρέπει να κάνουν μετά την απελευθέρωση τους από την τουρκική και την αυστριακή κυριαρχία, αποφάσισαν ότι ήταν οι απόγονοι των Ιλλυρίων που ζούσαν εκεί, δημιουργώντας την αποκαλούμενη ιδέα της Ιλλυρίας. Αυτή είναι μια ένωση όλων των λαών σε μια χώρα που ονομάζεται Ιλλυρία.Αυτό είναι που εργάζονται οι Κροάτες όπως ο Rafael Levakovitch και οι Βούλγαροι όπως ο Peter Bogdan και ο Peter Parchevich », εξήγησε ο ιστορικός.«Όταν η Κύπρος απέκτησε την ανεξαρτησία της, έλαβε το όνομά της, αλλά οι άνθρωποι που ζουν εκεί είναι Έλληνες και λέγονται έτσι. Δεν είναι σημαντικό το όνομα αλλά η ουσία του πληθυσμού που ζει εκεί. Το ίδιο συμβαίνει με την Αυστρία, λέγεται Αυστρία, αλλά ζουν οι Γερμανοί. Ίδια με τη Μολδαβία, όπου 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι είναι Ρουμάνοι. Συνεπώς, συμφωνούμε με το όνομα της Μακεδονίας. Δεν είναι σημαντικό πώς θα αποκαλείται το κράτος, αλλά ποια θα είναι η ουσία του πληθυσμού και της εθνικής του ταυτότητας. Το 10% των Μακεδόνων είναι ήδη Βούλγαροι, ακόμη και σε διαβατήρια. Αυτό είναι ωραίο, θα αυξηθεί όλο και περισσότερο “, είπε.http://www.novinite.bg/articles/159979

20.5.2018 Η Ελλάδα απέρριψε την επιλογή να ονομαστεί ο δυτικός γείτονας μας Δημοκρατία της Ίλιντεν Μακεδονίας, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ. Για το όνομα αυτό, οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Μακεδονίας, Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ σταμάτησαν την τετραμερή συνάντηση που έλαβε χώρα στη Σόφια την Πέμπτη. Δύο μέρες αργότερα, ο Ζάεφ επιβεβαίωσε ότι αυτή είναι μια επιλογή αποδεκτή και από τις δύο πλευρές. «Οι πολίτες της Μακεδονίας θα έχουν επίσης λόγο. Θα γίνει δημοψήφισμα για το ζήτημα», δήλωσε ο Ζάεφ. Ωστόσο, μετά τη δήλωση του Πρωθυπουργού της Μακεδονίας, κατέστη σαφές ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο ελληνικό κοινοβούλιο αντιτάχθηκαν στην ιδέα ότι ο δυτικός μας γείτονας θα πρέπει να ονομαστεί Δημοκρατία της Ιλίντεν Μακεδονίας. Από το Υπουργικό Συμβούλιο του Τσίπρα, ζήτησαν το όνομα να περιέχει έναν γεωγραφικό ορισμό. Η Αθήνα, μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού, χαιρέτισε την κατανόηση των Σκοπίων ότι “η λύση στο όνομα δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την υιοθέτηση του ονόματος erga omnes για πλήρη χρήση”.”Εντούτοις, ενθαρρύνουμε τους γείτονές μας να συνεχίσουν να εργάζονται μαζί για να βρουν μια αμοιβαία αποδεκτή λύση με γεωγραφικό ή χρονικό ορισμό, όπως και η δέσμη προτάσεων που προσφέρει ο Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ Matthew Nimetz”, αναφέρει η έκθεση. Επαναλαμβάνει και πάλι την ελληνική θέση ότι η λύση και όλα όσα σχετίζονται με την κατάργηση του αλυτρωτισμού πρέπει να διασφαλίζονται με συνταγματικές αλλαγές.http://www.novinite.bg/articles/160015

26.5.2018 Η Υπουργός Εξωτερικών Εκατερίνα Ζακάριεβα δήλωσε: “Είναι πιθανό η Βουλγαρία να επιτρέψει στη Μακεδονία να χρησιμοποιήσει βουλγαρικές διπλωματικές αποστολές στο εξωτερικό, όπου οι γείτονές μας δεν έχουν δική τους”. Εξήγησε ότι το θέμα συζήτησαν ανεπίσημα οι Πρωθυπουργών των δύο χωρών Μπόϊκο Μπορίσοφ και Ζόραν Ζάεφ. «Αυτό θα είναι ένα άλλο σημάδι της μεγάλης συνεργασίας των δύο χωρών “, ανέφερε.www.novinite.com/articles/190298

12.06.2018 Σύμφωνα με την ανταπόκριση του ρωσικού δικτιού Sputnik από την Αθήνα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς δήλωσε πως ο Πρωθυπουργός της Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ έχει ήδη επιλέξει το νέο συνταγματικό όνομα της Μακεδονίας Το όνομα θα ανακοινωθεί μόλις οι δυο Πρωθυπουργοί Ζάεφ και Τσίπρας ολοκληρώσουν τις τηλεφωνικές συνομιλίες τους.https://www.novinite.com/articles/190608

14.06.2018 O Πρωθυπουργός Μπόϊκο Μπορίσοφ αρνήθηκε να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Μακεδονίας Γκιόργκε Ιβανόφ κατά την επίσημη επίσκεψή του στη Σόφια. Επίσης, δεν θα υπάρξει συνάντηση με την Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Εκατερίνα Ζαχαρίεβα. Η Ζαχαρίεβα ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Ρούμεν Ράντεφ για την απόφαση του Πρωθυπουργού. Η επίσημη αιτιολογία σχετικά με την άρνηση του Πρωθυπουργού Μπορίσοφ να συναντήσει τον Προέδρο της Μακεδονίας ήταν η στάση του τελευταίου απέναντι στη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ της Ελλάδας και της Μακεδονίας για το ζήτημα του ονόματος. Στη σχετική ανακοίνωση της Κυβέρνησης αναφέρεται: «Η Κυβέρνηση της Βουλγαρίας δεν επιδιώκει ούτε επιθυμεί να αναμιχθεί στις εσωτερικές υποθέσεις του γειτονικού κράτους μας. Η Βουλγαρία δεν βλέπει κανένα λόγο για να χρησιμοποιηθεί στην πολιτική αντιπαράθεση στη Μακεδονία. Υποστηρίζει πως το κλειδί για την ανάπτυξη της Μακεδονίας είναι ο δρόμος προς την ένταξη της στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε και αυτή η επιλογή δεν πρέπει να τίθεται εν αμφιβόλω».https://www.novinite.com/articles/190652

14.06.2018 Ο Πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ κάλεσε την Πέμπτη τον Μακεδόνα ομόλογό του Γκιόργκε Ιβάνοφ να αποκαταστήσει το συντομότερο δυνατό τον σημαντικό διάλογο μεταξύ θεσμών σε τόσο κρίσιμη στιγμή για την Μακεδονία ώστε να μην κινδυνέψει  η πορεία της χώρας προς την ενσωμάτωση της στο ΝΑΤΟ  και την Ε.Ε. Ο Ράντεφ κάλεσε τον Ιβάνοφ να είναι όχι μόνο συμμετέχων αλλά και ηγέτης αυτού του διαλόγου στη Μακεδονία επειδή αυτό αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για την επίτευξη των στρατηγικών προτεραιοτήτων της Μακεδονίας: ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Η Βουλγαρία χαιρετίζει τις προσπάθειες για επίλυση της διαμάχης για το όνομα της Μακεδονίας, επειδή αυτό αποτελεί σημαντικό βήμα προς την ευρωατλαντική και ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των γειτόνων της Βουλγαρίας, Ο Ράντεφ τόνισε επίσης πως η Βουλγαρία ανησυχεί ιδιαίτερα από την εξέλιξη της Τετάρτης στη Μακεδονία όταν ο Πρόεδρος Ιβάνοφ απέπεμψε από το γραφείο του τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας του αρνούμενος να ενημερωθεί για την συμφωνία μεταξύ της Μακεδονίας και της Ελλάδας. Τα  διακυβεύματα είναι πολύ σημαντικά και υψηλά όχι μόνο για τη Μακεδονία και την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρα τα Βαλκάνια και την Ευρώπη.  Σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο Πρόεδρος Ράντεφ τόνισε: «Χρειαζόμαστε σταθερές εγγυήσεις ότι η Συνθήκη φιλίας, καλής γειτονίας και συνεργασίας, που υπογράφηκε μεταξύ Μακεδονίας και Βουλγαρίας θα παραμείνει πλήρως σε ισχύ όταν έχουμε τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας ως γείτονα»  Επίσης, ο Πρόεδρος  Ράντεφ δήλωσε ότι η Βουλγαρία είναι η χώρα που υποστηρίζει την ισχυρή ευρωατλαντική και ευρωπαϊκή προοπτική της Μακεδονίας, επομένως η Βουλγαρία αποδέχεται τα αποτελέσματα των ελληνο-μακεδονικών διαπραγματεύσεων για τη διαφωνία ονόματος, με την έννοια ότι αυτά καταργούν σημαντικά εμπόδια στη διαδικασία ολοκλήρωσης. Ωστόσο, θα πρέπει να είναι σαφές ότι η βασική προϋπόθεση για τη στήριξη της Βουλγαρίας είναι η αυστηρή τήρηση της Συνθήκης Φιλίας του 2017, σύμφωνα με την οποία οι δύο χώρες είναι υποχρεωμένες να μην κάνουν εχθρικές ενέργειες εναντίον τους, να μην χρησιμοποιούν τα εδάφη τους για αποσχιστικές οργανώσεις, να μην έχουν εδαφικές προθέσεις και να εξουδετερώνουν την προπαγάνδα που απευθύνεται στο μίσος και τη βία. Η αυστηρή τήρηση των διατάξεων της Συνθήκης δεν αποτελεί μόνο εγγύηση για την προστασία του εθνικού συμφέροντος του Βουλγαρικού λαού  αλλά και απαραίτητη προϋπόθεση για την ανεμπόδιστη πορεία της Μακεδονίας στην Ευρώπη. Ο Ιβάνοφ με τη σειρά του υπενθύμισε τις προσπάθειες της χώρας του να ενταχθεί στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Σημείωσε ότι επιδιώκεται λύση για να ξεπεραστούν τα εμπόδια, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι θα πρέπει να περιλαμβάνει τροποποίηση του Συντάγματος της Μακεδονίας. Σχολιάζοντας την πρόσφατη συμφωνία που είχε επιτευχθεί μεταξύ της χώρας του και της Ελλάδας, ο Ιβάνοφ δήλωσε ότι είχε την πρώτη ευκαιρία να δει τη συμφωνία την Τετάρτη, υπενθυμίζοντας τη θέση του ότι οι στρατηγικοί στόχοι της Μακεδονίας δεν πρέπει να φέρουν το κόστος υπογραφής καταστρεπτικών συμφωνιών. Ο Ιβάνοφ εξέφρασε την ελπίδα για ορθολογισμό και αμοιβαία λύση αντί για τελεσίγραφο κατά της Μακεδονίας. Είπε επίσης ότι ελπίζει ότι η φιλία, η συνεργασία και η εμπιστοσύνη με τη Βουλγαρία θα συνεχιστεί ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της συμφωνίας. Απαντώντας σε ερώτηση, ο Πρόεδρος της Μακεδονίας επέμεινε ότι δεν ζήτησε την παραίτηση του Πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, αλλά δεν ήταν ενήμερος για τις διαπραγματεύσεις και δεν συμμετείχε σε αυτές δεδομένου ότι αποκλείστηκε από τη διαδικασία σύνταξης του εγγράφου. Τόνισε πως αυτός θα έπρεπε να νομιμοποιήσει το έγγραφο και όχι να το επικυρώσει αφού όλα έχουν συμφωνηθεί. Επίσης, αρνείται τους ισχυρισμούς ότι οι ενέργειές του αποσταθεροποιούν την περιοχή. Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος της Μακεδονίας  ευχαρίστησε για το γεγονός ότι η επίσκεψή του στη Βουλγαρία έρχεται σε μια πολύ ευαίσθητη στιγμή για τη χώρα του, προσθέτοντας ότι σε τέτοιες εποχές μπορεί κανείς να δει τους αληθινούς φίλους τους. Εξέφρασε επίσης ευγνωμοσύνη του  στη Βουλγαρία για την ένταξη της περιοχής στην ατζέντα της ΕΕ κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Αμφότεροι οι δύο ηγέτες σημείωσαν ότι τα αποτελέσματα της Συμφωνίας μεταξύ της Βουλγαρίας και της  Μακεδονίας  είναι ήδη ορατά στη διμερή οικονομική συνεργασία, τον τουρισμό και τις επενδύσεις. Οι δύο Προέδροι κλήθηκαν  επίσης να σχολιάσουν την ακύρωση της συνάντησης του Πρωθυπουργού Μπόϊκο Μπορίσοφ με τον  Μακεδόνα Πρόεδρο. Ο Πρόεδρος Ιβάνοφ δήλωσε έκπληκτος από την απόφαση του Πρωθυπουργού Μπορίσοφ Τόνισε πως δεν είναι μόνο ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, αλλά και μιας χώρας που προεδρεύει του Συμβουλίου της ΕΕ. Από τη πλευρά του ο Πρόεδρος Ράντεφ σχολίασε: «Πιστεύω ότι, όταν καλούμε κάποιον για διάλογο, δεν πρέπει να τον αποφεύγουμε.  Ελπίζω ότι οι προτεραιότητές μας για τα Δυτικά Βαλκάνια δεν θα πρέπει να περιοριστούν στις κινήσεις καλής θέλησης. . Πρέπει να επιδείξουμε ηγετική θέση και ευθύνη σε δύσκολες στιγμές και να μην παραιτηθούμε από τα προβλήματα»  Σύμφωνα με τον Ράντεφ, η Βουλγαρία πρέπει να επιδιώξει έντονες επαφές και διάλογο όχι μόνο με την κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, αλλά και με όλα τα άλλα θεσμικά όργανα. Προσεγγίζοντας την πρωτοβουλία για μια συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της Βουλγαρίας και της Μακεδονίας ο Ράντεφ δήλωσε ότι παρουσίασε την πρωτοβουλία με την πρότασή του στη βουλγαρική κυβέρνηση, αλλά ένα τέτοιο στρατηγικό έγγραφο απαιτεί χρόνο και συντονισμό μεταξύ όλων των θεσμικών οργάνων.  Τέλος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες για τις δύο χώρες, όπως η διοργάνωση κοινών εορτασμών για πρόσωπα και εκδηλώσεις από το κοινό τους παρελθόν, καθώς και μια σειρά οικονομικών, τουριστικών, εκπαιδευτικών, επιστημονικών και τουριστικών έργων». Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας σημείωσε ότι αυτή είναι η τρίτη συνάντησή του με  Πρόεδρο Ιβάνοφ τους τελευταίους τέσσερις μήνες, γεγονός που δείχνει σαφώς την κοινή επιθυμία να εργαστούμε για την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων.http://www.bta.bg/en/c/DF/id/1819438

16.06.2018 Η Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Εκατερίνα Ζαχαρίεβα συναντήθηκε στη Στρούμιτσα με τον Πρωθυπουργό της Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ στο πλαίσιο της επίσκεψής στη χώρα. «Πιστεύω ότι στο μέλλον η Μακεδονία θα δώσει όλες τις απαραίτητες εγγυήσεις στη Βουλγαρία», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Μακεδονίας Ζόραν Ζαεφ. κατά τη διάρκεια συνάντησης. Οι δυο τους συναντήθηκαν στη Στρούμιτσα όπου παρακολούθησαν την παραγωγή του «Σιδηρούχου Κηροπήγου» από το Θέατρο Στρατού της Σόφιας. Ο Ζάεφ  δήλωσε ότι ήταν χαρούμενος που οι δύο τους παρακολούθησαν την παράσταση στην πατρίδα του, η οποία έγινε δυνατή με τη συνθήκη καλής γειτονίας που υπέγραψαν οι δύο χώρες.  Τέλος στις δηλώσεις του τόνισε τα εξής: «Από τη στιγμή που υπογράφηκε η συνθήκη, παρατηρήσαμε ραγδαία αύξηση της οικονομίας μας  και νέους Βούλγαρους επενδυτές στην Μακεδονία . Η συνθήκη αυτή και η συνθήκη με την Ελλάδα ήταν ένα από τα μεγαλύτερα κίνητρα για μεταρρυθμίσεις στη Μακεδονία.  Η συνθήκη με την Ελλάδα μπορεί μόνο να επαναβεβαιώσει τη συνθήκη με τη Βουλγαρία, περιέχει διατάξεις που επιβεβαιώνουν άλλες συνθήκες. Οι Μακεδόνες και οι Βούλγαροι έχουν αίσθηση γνήσιας φιλίας ο ένας προς τον άλλον. Εμείς, οι πολιτικοί, πρέπει να υπηρετούμε το κοινό συμφέρον και να προετοιμάζουμε το έδαφος για φιλία και συνεργασία». Από τη πλευρά της η υπουργός Εξωτερικών Εκατερίνα Ζαχαρίεβα δήλωσε ότι οκτώ μήνες μετά την υπογραφή της Συνθήκης Φιλίας και Καλής Γειτονίας μεταξύ της Βουλγαρίας και της Μακεδονίας,  οι άνθρωποί βλέπουν πλέον μόνο θετικά αποτελέσματα και το 70% των Μακεδόνων το υποστηρίζουν σήμερα. Τόνισε επίσης, πως  η Βουλγαρία υποστηρίζει θερμά την Μακεδονία στο δρόμο της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ζαχάριεβα εξέφρασε την ελπίδα ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 29 Ιουνίου θα αποφασίσει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Μακεδονία για την ένταξή της στην ΕΕ. Τέλος, ο Πρωθυπουργός της Μακεδονίας δήλωσε ευτυχής που η πρόοδος της χώρας του πραγματοποιήθηκε υπό τη βουλγαρική Προεδρία της ΕΕ και ελπίζει στο άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεών με την Ε.Ε.  Καταλήγοντας δήλωσε:  «Σήμερα, τα Βαλκάνια οικοδομούν μια φιλία και είμαι χαρούμενος που ζούμε σε μια εποχή που οι δύο χώρες καθιέρωσαν τέτοιες σχέσεις».http://www.bta.bg/en/c/DF/id/1820543

17.06.2018 O Πρωθυπουργός Μπόϊκο Μπορίσοφ συνεχάρη τους ομολόγους του στην Ελλάδα και τη Μακεδονία για την υπογραφή της συμφωνίας για την επίλυση του ζητήματος του ονόματος της Μακεδονίας. Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο Μπορίσοφ χαρακτήρισε τη συμφωνία ως ένα γενναίο βήμα που έκαναν μαζί οι δύο χώρες. Τόνισε επίσης, πως μετά την υπογραφή της συμφωνίας ανοίγει ο δρόμος για την ευρωατλαντική πορεία της Μακεδονίας. Τέλος, επισήμανε πως το σημαντικότερο είναι να συνειδητοποιήσουν οι πολίτες των Βαλκανικών Κρατών πως η συμφωνία αυτή δεν υποκρύπτει εδαφικές διεκδικήσεις ή δημιουργεί περισσότερα προβλήματα αλλά μας βοηθά να συμβιώσουμε και να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους.http://www.bta.bg/en/c/DF/id/1820987

12.7.2018 Το βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών χαιρετίζει την απόφαση της διάσκεψης κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες για έναρξη συνομιλιών ένταξης της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Σε ανακοίνωσή του τονίζει: «Το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας υποστηρίζει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης στα Σκόπια να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις και την ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας. Η Βουλγαρία θα συνεχίσει να παρέχει βοήθεια στη Δημοκρατία της Μακεδονίας στο πνεύμα της Συνθήκης φιλίας, καλής γειτονίας και συνεργασίας που υπέγραψαν τα δύο κράτη το 2017. Βλέπουμε την πρόοδο που επιτεύχθηκε ως επιτυχία της ενεργού πολιτικής μας για το Ευρωπαϊκό και το Ευρω-Ατλαντικό μέλλον ολόκληρης της περιοχής, που αποτελεί προτεραιότητα της Βουλγαρικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Η πρόσκληση προς τη Δημοκρατία της Μακεδονίας αποτελεί σαφή επιβεβαίωση ότι η πολιτική ανοιχτής εισόδου του ΝΑΤΟ παραμένει αποτελεσματική και συμβάλλει στην ασφάλεια και τη σταθερότητα του ευρωατλαντικού χώρου».http://www.bta.bg/en/c/DF/id/1836174

22.7.2018 Η Αντιπρόεδρος της Βουλγαρίας Ιλιάνα Ιότοβα παρακολούθησε την Κυριακή την επέτειο της 115ης επετείου της εξέγερσης Ιλίντεν-Προφραψέντι στο χωριό Σμίλεβο της Μακεδονίας. Μιλώντας μπροστά στο μνημείο  του επαναστάτη Dame Gruev, η Ιότοβα δήλωσε: «Η Βουλγαρία είναι ο καλύτερος υποστηρικτής των συμφερόντων της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στην ΕΕ. Όταν άλλες ευρωπαϊκές χώρες μιλούν για τα Δυτικά Βαλκάνια, εμμένουν στη δική τους ατζέντα. Για την Βουλγαρία αυτό που μετράει είναι οι άνθρωποι και η ευημερία τους. Η Βουλγαρία θα συνεχίσει να εργάζεται για ανθρώπους και από τις δύο πλευρές των συνόρων για τα κοινά έργα και το κοινό μας μέλλον». Η Ιότοβα σημείωσε επίσης ότι η Συνθήκη φιλίας, καλής γειτονίας και συνεργασίας σηματοδοτεί μια νέα αρχή στις σχέσεις μεταξύ Βουλγαρίας και Μακεδονίας. «Είναι καιρός να σκεφτούμε νέους ανθρώπους και από τις δύο πλευρές των συνόρων, που θέλουν να συνεργαστούν, να βοηθήσουν ο ένας τον άλλο και να ευημερήσουν». Την ίδια στιγμή στο Σμίλεβο η Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση – Εθνικό Κίνημα της Βουλγαρίας τιμούσε την επέτειο με την παραδοσιακή πορεία που μνημονεύει τους ήρωες του απελευθερωτικού κινήματος. Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος του κόμματος Άντζελ Ντζαμπάζκι, βουλευτές της Βουλγαρίας πολίτες. Ο Ντζαμπάζκι τόνισε τη σημασία των σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των δύο λαών και υπενθύμισε την κοινή Ιστορία που η Βουλγαρία έχει «με τους αδελφούς μας στη Μακεδονία». Δήλωσε χαρακτηριστικά «Τιμούμε την επέτειο της εξέγερσης του ΄Ιλιντεν  γιατί μεταμόρφωσε την Ιστορία του βουλγαρικού Έθνους, εκδηλώνοντας  την επιθυμία ενός ελεύθερου λαού που ήθελε να ζήσει με τους δικούς του κανόνες: ελευθερία, εθνική ενότητα και ενοποίηση. Μαζί μας οι ελεύθεροι Βούλγαροι και οι Βούλγαροι στη Μακεδονία και τη Θράκη. Ο αγώνας αυτός συνεχίζεται επειδή η γεωπολιτική χειραγώγηση της ιστορικής αλήθειας συνεχίζεται. Αναγνωρίσαμε το συνταγματικό όνομα της Μακεδονίας και δεν θα επιστέψουμε σε κανέναν να υποδείξει στη Μακεδονία πώς θα ονομάζεται ειδικά εκείνοι που βρίσκονται στα βόρεια σύνορα της Μακεδονίας. http://www.bta.bg/en/c/DF/id/1841757

24.7.2018 Μια υπηρεσιακή κυβέρνηση θα σχηματιστεί στη Μακεδονία για να διοργανώσει δημοψήφισμα για την αλλαγή του ονόματος της χώρας, ανακοίνωσε η RIA Novosti. Οι ηγέτες των τεσσάρων μεγάλων κομμάτων της χώρας πραγματοποίησαν μια συνάντηση που διήρκεσε 6 ώρες χθες. Στη συνάντηση συμμετείχαν οι ηγέτες του SDSM Ζόραν Ζαέφ, του DUI Αλί Αχμέτι, της Μπέσα Μπιάλαλ Κασάμι και του ΒMΡO – DPMNE. Christian Mitsovski. Εναπόκειται σε αυτούς να καθορίσουν την ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος. “Σήμερα συμφωνήσαμε ότι η συνάντηση θα τελείωσει με συμφωνία. Χρειαζόταν τη σοφία και τα νεύρα μας. Ήδη πριν από τη Συνθήκη με την Ελλάδα, υιοθετήσαμε νομικές αλλαγές, σύμφωνα με τις οποίες μια υπηρεσιακή κυβέρνηση θα διορίζεται πριν από κάθε είδους εκλογές. Η Μακεδονίας θα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ “, δήλωσε ο Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ.https://www.novinite.bg/articles/162298

25.7.2018 Η Μακεδονία μπορεί να μην δεχθεί την πρόταση για το νέο όνομα της χώρας της, έγραψε η σερβική εφημερίδα Πολίτικα. Σύμφωνα με την έρευνα που  μεταξύ 1.200 ενηλίκων κατοίκων της Μακεδονίας, πάνω από το ήμισυ των ερωτηθέντων (54,1%) είναι κατά της Συμφωνίας η πατρίδα τους για να ονομάζεται Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Η μελέτη δείχνει ότι υποστηρικτές της συμφωνίας Πρεσπών είναι οι Αλβανοί.https://www.novinite.bg/articles/162349

2.8.2018 Για δεύτερη φορά οι Πρωθυπουργοί της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ και της Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, θα γιορτάσουν μαζί την εξέγερση του Ίλιντεν. Φέτος θα τιμήσουν την 115η επέτειο της εξέγερσης στο Μπλαγκόεβγκραντ. Οι δύο Πρωθυπουργοί θα καταθέσουν στεφάνι στο Μνημείο του Γκότσε Ντέλτσεφ στην Πλατεία Μακεδονίας στο Μπλαγκόεβγκραντ. Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης ο Υπουργός Άμυνας Κρασίμιρ Καρακάτσανοφ και ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Εσωτερικών της Μακεδονίας Ολίβερ Σπάσοβσκι θα λάβουν μέρος στην τελετή. Μόλις πριν από ένα χρόνο, στις 2 Αυγούστου, η τελετή πραγματοποιήθηκε μπροστά από τον τάφο του Γκότσε Ντελτσέφ στην εκκλησία Αγίου Σπα, που θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά μνημεία στα Σκόπια. Η Συμφωνία φιλίας μεταξύ Βουλγαρίας και Μακεδονίας, η οποία υπεγράφη την 1η Αυγούστου 2017 από τους δύο Πρωθυπουργούς, ορίζει ότι οι δυο χώρες θα διοργανώνουν από κοινού κοινές ιστορικές εκδηλώσεις με στόχο την ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας στο πνεύμα των ευρωπαϊκών αξιών.https://www.novinite.com/articles/191436

16.8.2018 Η κυβέρνηση ενέκρινε ένα πρόγραμμα πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων Πολιτισμού της Βουλγαρίας και της Μακεδονίας για την περίοδο 2018-2021.Η πολιτιστική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών ρυθμίζεται με τη συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ των δύο χωρών στα Σκόπια στις 15 Μαΐου 2000 καθώς και με το πνεύμα της Συνθήκης Φιλίας, Καλή Γειτονίας και Συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ της Βουλγαρίας και της Μακεδονίας στις 14 Φεβρουαρίου 2018. Το σχέδιο προγράμματος λαμβάνει υπόψη τα αμοιβαία συμφέροντα των δύο χωρών και περιέχει όλα τα αναγκαία κείμενα για την ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ Βουλγαρίας και Μακεδονίας στον τομέα του πολιτισμού. Ρυθμίζει τις δυνατότητες συνεργασίας στον τομέα του θεάτρου, της λογοτεχνίας, της τέχνης, της μετάφρασης και των εκδοτικών έργων συγγραφέων, διοργανώνοντας εκθέσεις και μουσικά φεστιβάλ, κινηματογράφο, μουσική, χορό, δικαιώματα προστασίας δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας. Καθορίζει επίσης τις δεσμεύσεις δύο χωρών για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και τη συνεργασία για την πρόληψη της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών.www.novinite.com/articles/191676/

21.8.2018 Μήπως ο Πούτιν υπερεκτιμά την επιρροή του στη Συμφωνία για το όνομα της Μακεδονίας; Η εξωτερική πολιτική του Κρεμλίνου φαίνεται όλο και περισσότερο να βασίζεται στην παραδοχή ότι όλες οι χώρες είναι εξίσου διεστραμμένες με τη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν. Αυτό ήταν εμφανές πρόσφατα στις υποτιθέμενες προσπάθειες της Ρωσίας να υπονομεύσει τη Συμφωνία των Πρεσπών Ελλάδας πάνω από το όνομα της Μακεδονίας. Υποθέτοντας ότι οι Μακεδόνες εγκρίνουν ένα Δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου, η χώρα τους θα ονομαστεί εφεξής ως Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Η Συμφωνία δεν ήταν εύκολη. Η βασιλική διαμάχη μεταξύ Ελλάδας και Μακεδονίας χρονολογείται στο 1991, όταν η Μακεδονία, τότε μια από τις φτωχότερες δημοκρατίες της Γιουγκοσλαβίας, κήρυξε την ανεξαρτησία της και υιοθέτησε το όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας. Η ονομασία αυτή θα έχει σημαντικές πραγματικές συνέπειες για τη νέα χώρα των 2,1 εκατομμυρίων ανθρώπων. Επειδή η βόρεια περιοχή της Ελλάδας είναι επίσης επίσημα γνωστή ως Μακεδονία, οι δύο χώρες κατέληξαν σε μια διαμάχη ονομασίας πολλών δεκαετιών. Η Ελλάδα άσκησε βέτο στις προσπάθειες της Δημοκρατίας της Μακεδονίας για ένταξη σε δυτικές συμμαχίες και πολυμερείς θεσμούς, ακόμη και όταν οι γείτονές της, η  Βουλγαρία και η Αλβανία έγιναν αποδεκτές στο ΝΑΤΟ και, στην περίπτωση της Βουλγαρίας, στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είχε εισαχθεί στα Ηνωμένα Έθνη το 1993 με την προσωρινή ονομασία “Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας”. Το ζήτημα της Μακεδονίας έχει μια μακρά ιστορία. Μετά την ανατροπή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και την αναζωπύρωση των ιστορικών και εθνο-εθνικιστικών ταυτοτήτων στα Βαλκάνια, η Μακεδονία χωρίστηκε μεταξύ Ελλάδας, Βουλγαρίας και Σερβίας και η ιδιοφυής ταυτότητα του λαού της καταπιέστηκε. Κατά τη διάρκεια των πολέμων της Βοσνίας και του Κοσσυφοπεδίου την δεκαετία του 1990, ο Σέρβος δικτάτορας Σλόμπονταν Μιλοσεβιτς περιέγραψε τους κατοίκους της Μακεδονίας ως «ευγενικά μικρά αδέλφια» που είχαν χάσει το δρόμο τους. Εν τω μεταξύ, οι Αλβανοί, που έχουν ζήσει για χιλιετίες στα δυτικά μέρη της Μακεδονίας, αμφισβήτησαν τη συνταγματική αξίωση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας ότι είναι πατρίδα για τους “Μακεδόνες” Όπως το είδε ένας Αλβανός ηγέτης, οι Μακεδόνες ήταν απλώς “σλαβικοί κλώνοι”. Ομοίως, ορισμένοι Βούλγαροι, που ακόμα τραυματίστηκαν από τις Σερβικές και Ελληνικές νίκες στη χώρα τους κατά τον Βαλκανικό Πόλεμο του 1913, θεωρούσαν τους Μακεδόνες ως τίποτα περισσότερο από τους απρόσεκτους Βούλγαρους παγιδευμένους στην λανθασμένη πλευρά της σύγκρουσης. Λόγω της έλλειψης διπλωματικών επιτευγμάτων στις μέρες μας, η συμφωνία Ελλάδας-Μακεδονίας στη Λίμνη Πρέσπα έλαβε μια συντριπτικά θετική απάντηση από τη διεθνή κοινότητα όταν ανακοινώθηκε στις 12 Ιουνίου. Οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη και αλλού εξέδωσαν δηλώσεις υποστήριξης και ενθάρρυναν την ελληνική και την μακεδονική αντιπολίτευση να συμφωνήσουν με αυτήν. Το ίδιο δεν μπορεί να ειπωθεί και για το Κρεμλίνο. Στις 6 Ιουλίου η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι είχε «αδιάσειστα στοιχεία» ότι η Ρωσία προσπάθησε να υπονομεύσει τη Συμφωνία των Πρεσπών προσπαθώντας να εξαγοράσει αξιωματούχους και να παρέμβει με άλλο τρόπο στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας. Με έντονη δήλωση ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατηγόρησε τη Ρωσία για τη χρηματοδότηση επίσης συλλαλητηρίων εντός της Ελλάδας και δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα είναι θύμα εκφοβισμού. Η Ελλάδα απέσυρε τώρα δύο Ρώσους διπλωμάτες, οδηγώντας τη Ρωσία να ακυρώσει μια επερχόμενη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα και να ανακοινώσει την απέλαση Ελλήνων διπλωματών από τη Μόσχα. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η ρωσική πονηριά εντοπίστηκε επίσης στα βόρεια των ελληνικών συνόρων. Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό της Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, η Ρωσία χρηματοδότησε διαμαρτυρίες και ώθησε τις ρωσικές επιχειρήσεις στη Μακεδονία να προκαλέσουν βία κατά την περίοδο πριν από το Δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου. Η Ρωσία δεν έκρυψε την επιθυμία της να αποδυναμώσει το ΝΑΤΟ. Αντιτιθέμενη στη Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να ελπίζει ότι θα εμποδίσει τη Μακεδονία να ενταχθεί στη Συμμαχία. Αλλά ακόμα και όταν πιέζεται, η Ρωσία του Πούτιν δεν αναγνωρίζει ότι αντιτίθεται στην επαναπροσέγγιση της Ελλάδας-Μακεδονίας, πόσο μάλλον να ζητήσει συγνώμη για την παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας και της Μακεδονίας. Η αντίθεση της Ρωσίας σχετικά με την διεύρυνση του ΝΑΤΟ εξηγείται συχνά ως μια προσπάθεια να αποτραπούν οι χώρες που είχαν προηγουμένως ευθυγραμμιστεί με τη Σοβιετική Ένωση να συμμαχήσουν με ένα νέο γεωστρατηγικό εταίρο. Αλλά η Μακεδονία δεν ήταν ποτέ μέλος του Συμφώνου της Βαρσοβίας ούτε είναι ιδιαίτερα ζωτικής σημασίας για τα ρωσικά συμφέροντα. Αντίθετα, η Ελλάδα υπήρξε κράτος μέλος του ΝΑΤΟ από το 1952, διατηρώντας παράλληλα μια θετική σχέση με τη Ρωσία του Πούτιν, ακόμη και υποσκάπτοντας μια δήλωση της ΕΕ εναντίον της χώρας για τις υποτιθέμενες επιθέσεις νευρικών πρακτόρων στο Ηνωμένο Βασίλειο νωρίτερα αυτό το έτος. Το Κρεμλίνο επενέβη τώρα αλαζονικά στα συμφέροντα της Ελλάδας, ίσως υποτιμώντας τη σημασία της Συμφωνίας Πρεσπών για την ελληνική κυβέρνηση. Η ειρωνεία είναι ότι ο κ. Πούτιν έχει από καιρό επικρίνει τις Ηνωμένες Πολιτείες για την υπέρβαση και την προσπάθεια επιβολής των αξιών τους σε άλλους. Στα Βαλκάνια και αλλού ο κ. Πούτιν προσπάθησε να παρουσιαστεί ως ένας λογικός εταίρος που δεν θα θέσει ερωτήσεις σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα ούτε θα επιμείνει στο σεβασμό για κάθε συγκεκριμένο σύνολο αξιών. Ωστόσο, είναι πλέον σαφές ότι ούτε ο φίλος ούτε ο εχθρός θα πρέπει να ανεχθούν την εξωτερική πολιτική της Ρωσίας. Το Κρεμλίνο ενίσχυσε την πολιτική του να παρεμβαίνει κρυφά στις πολιτικές διαδικασίες άλλων χωρών. Έχει εντοπίσει και προσπάθησε να δολοφονήσει πρώην μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας του στα Κράτη μέλη του ΝΑΤΟ. Και προφανώς προσπάθησε να σπάσει μια σκληρά κερδισμένη Συμφωνία των δύο γειτόνων των Βαλκανίων που προσπαθούν να ξεπεράσουν τις δεκαετίες δυσπιστίας.   Εξετάζοντας το μέλλον, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η εξωτερική πολιτική της Ρωσίας δεν πηγάζει μόνο από κακία και πικρία, αλλά και από την επίγνωση της δικής της παρακμής. Οι Έλληνες και οι (Βόρειοι) Μακεδόνες ηγέτες ανταποκρίθηκαν σωστά στη ρωσική επιθετικότητα με ειλικρίνεια και θάρρος. Το ερώτημα είναι αν άλλοι θα έχουν τη διακριτικότητα να κάνουν το ίδιο.www.novinite.com/articles/191747

4.9.2018 Ο Πρωθυπουργός Μπόϊκο Μπορίσωφ συναντήθηκε την Τρίτη με την ηγεσία του κόμματος ΑΒΒ, κατόπιν αιτήσεώς τους, για να συζητήσουν τη θέση της Βουλγαρίας στο ζήτημα της ονομασίας της Μακεδονίας. Ο ABV εξέφρασε την ανησυχία του για τις προτεινόμενες επιλογές ονομασίας και ζήτησε την υιοθέτηση ενός νέου εγγράφου για τη διευκρίνιση ορισμένων πτυχών της Συνθήκης Φιλίας Βουλγαρίας-Μακεδονίας που προκαλούν ανησυχία. Ο αρχηγός του ABV Ρουμέν Πέτκοφ δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση ότι εξέφρασαν «έντονες αντιρρήσεις για το όνομα Ilinden Macedonia και ανησυχίες για το Βόρεια Μακεδονία Ο Πέτκοφ αναφέρθηκε σε μια μακροχρόνια διαμάχη μεταξύ της Βουλγαρίας και της Μακεδονίας  σχετικά με την Ιστορία που μοιράζονται οι δύο χώρες, την οποία αναμένεται να λήξει η Συνθήκη Φιλίας. «Είναι απαράδεκτο για εμάς όταν οι πολιτικοί παράγοντες της Μακεδονίας στρέφονται πίσω στο κοινό παρελθόν και στην κοινή εξέγερση του Ιλιντεν.  Είναι επίσης απαράδεκτο όταν μέλη της κοινής Βουλγαρικής-Μακεδονικής επιτροπής περιορίζουν την κοινή Ιστορία μέχρι την εποχή της οθωμανικής κυριαρχίας στη περιοχή». Η εξέγερση του ΄Ιλιντεν ήταν μια οργανωμένη εξέγερση ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, που προετοιμάστηκε και διεξήχθη από την κυρίαρχη βουλγαρική Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση με σημαντική υποστήριξη από τους τοπικούς Βούλγαρους αγρότες. Κατάφερε να θέσει το μακεδονικό ζήτημα στην ημερήσια διάταξη της διεθνούς διπλωματίας. Ο Πέτκοφ δήλωσε επίσης ότι ενώ το ABV επιθυμεί να στηρίξει την Μακεδονία και το ευρωατλαντικό μέλλον της, πιστεύει ότι η βουλγαρική θέση θα πρέπει να είναι ότι «αυτό το μέλλον είναι αδιανόητο χωρίς την αλήθεια για την κοινή Ιστορία μας και με τη διαστρέβλωση ιστορικών γεγονότων και την κλοπή της Ιστορίας της Βουλγαρίας». Ο ιδρυτής της ABV και ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γκεόργκι Παρβάνοφ προσέθεσε ότι η θέση του κόμματός του στη Συνθήκη με τη Μακεδονία είναι ότι είναι “αναμφισβήτητα θετική”, αλλά μόνο αν «ληφθούν μέτρα για την πρόβλεψη πιθανών δυσμενών εξελίξεων».  Συνέχισε τονίζοντας πως «Αναμένουμε ότι  η κλοπή της βουλγαρικής Ιστορίας θα συνεχιστεί, ειδικά μετά την υπογραφή της Συμφωνίας με την Ελλάδα με την οποία τα Σκόπια εγκατέλειψαν το «αρχαίο» παρελθόν τους». Ολοκληρώνοντας ο τέως Πρόεχδρος τόνισε πως το ABV ζητά μια νέα ερμηνεία της  Συνθήκης με τη Μακεδονία, ειδικά το τμήμα που αφορά την κοινή Ιστορία. «Χρειαζόμαστε ένα νέο κοινό έγγραφο για να ορίσουμε την έννοια της «κοινής Ιστορίας». Ττο νέο κείμενο θα μπορούσε να πει, γενικά, ότι έχουμε μια κοινή Ιστορία που έχει τις ρίζες της στον Μεσαίωνα και να περάσει από τους κοινούς αγώνες κατά την Αναβίωση του Έθνους μας  συμπεριλαμβανομένων των πρώιμων δεκαετιών του 20ου αιώνα και της εξέγερσης του ΄Ιλιντεν. Το κοινό είναι η βουλγαρική αυτογνωσία του πληθυσμού σε αυτά τα μέρη της Βουλγαρίας και της Μακεδονίας».http://www.bta.bg/en/c/DF/id/1863830

23.9.2018 Κατά τη συνάντησή του με  Μακεδόνες μετανάστες στο Ντιτρόιτ της Αμερικής. Ο Πρόεδρος της Μακεδονίας Γκιόργκε Ιβάνοφ δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει στο επερχόμενο Δημοψήφισμα στις 30 Σεπτεμβρίου για την έγκριση της Συνθήκης με την Ελλάδα και την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Τόνισε: «Έχω ήδη ψηφίσει. Ψήφισα πριν από 27 χρόνια, όταν στις 8 Σεπτεμβρίου 1991 ήμουν ένας από εκείνους που ψήφισαν για μια κυρίαρχη και ανεξάρτητη Δημοκρατία της Μακεδονίας, με το δικό της όνομα και την αξιοπρέπειά της. Δεν παραιτούμαι από αυτήν την ιδέα. Ως εκ τούτου, δεν θα ψηφίσω στις 30 Σεπτεμβρίου. Όταν έγινα Πρόεδρος, ορκίστηκα ότι θα τηρώ το Σύνταγμα και τους νόμους της χώρας. Δεν θα παραβώ αυτό τον όρκο». Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Ιβάνοφ κάλεσε τους παρόντες “να μην αφήσουν κανέναν άλλο να ελέγξει την συνείδηση και την εθνική τους υπερηφάνεια”. Αναμένει στο Δημοψήφισμα οι πολίτες της Δημοκρατίας της Μακεδονίας να λάβουν σωστή και συνετή απόφαση. «Με την παρούσα Συμφωνία δεν άλλαξε μόνο το όνομα του Κράτους αλλά δημιουργείται ένα νέο ημικυρίαρχο Κράτος με ένα νέο όνομα, ένα νέο εσωτερικό δίκαιο και διεθνή νομική ταυτότητα», είπε. Ο Ιβανόφ πιστεύει ότι «χωρίς πραγματικές μεταρρυθμίσεις, χωρίς την καταπολέμηση της διαφθοράς και των πελατειακών σχέσεων, δεν θα υπάρχουν η ΕΕ και το ΝΑΤΟ.» «Ακόμη και αν δεχτούμε την επιβλαβή σύμβαση με την Ελλάδα και αν αλλάξει το Σύνταγμα, δεν θα υπάρξει αυτόματη ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ», πρόσθεσε. Πριν από δέκα ημέρες έφτασε στα Σκόπια προσωπικά ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg, ο οποίος υποσχέθηκε στη Δημοκρατία της Μακεδονίας να καταστεί μέλος του ΝΑΤΟ εάν η χώρα επικυρώσει τη Συνθήκη με την Ελλάδα. Ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Συμφώνου Χαβιέ Σολάνα προέτρεψε τους Μακεδόνες να ψηφίσουν “ναι” στις 30 Σεπτεμβρίου. Την περασμένη εβδομάδα στη Μακεδονία ήταν οι  Καγκελάριοι της Γερμανίας και της Αυστρίας οι οποίοι παρότρυναν επίσης τους πολίτες να ψηφίσουν «ναι»  στο Δημοψήφισμα. Χθες ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν κάλεσε τους πολίτες να στηρίξουν τη Συνθήκη, διότι «είναι προς το συμφέρον της περιοχής, της χώρας και της Ευρώπης.» Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε επίσης τη Συνθήκη και Αντιπρόεδρος Μιχαήλ Πένες υποδέχθηκε προσωπικά τον Μακεδόνα Πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ στο Λευκό Οίκο πριν από τρεις ημέρες.www.novinite.bg/articles/164932

1.10.2018 Σε ανακοίνωση του για το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος στη Μακεδονία, το Υπουργείο Εξωτερικών καλεί τις πολιτικές δυνάμεις της γειτονικής χώρας να σκεφθούν λύσεις στα προβλήματα της χώρας. Επίσης τονίζει πως το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος είναι σαφές και καταδεικνύει ότι η πλειοψηφία των πολιτών της Μακεδονίας είναι υπέρ της ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης της χώρας. Τονίζεται επίσης πως «είναι καιρός  ολόκληρη πολιτική ελίτ της Μακεδονίας να επιδείξει ωριμότητα και να βρει μια πορεία προς την επίλυση των δύσκολων προβλημάτων. Πρόκειται για το μέλλον του κράτους και όλων των πολιτών του. Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών τάσσεται υπέρ της ένταξης της χώρας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Η σπατάλη χρόνου δεν ωφελεί ούτε τη χώρα ούτε την περιοχή. Η Βουλγαρία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τα αδέλφια μας από τη Δημοκρατία της Μακεδονίας και την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ». http://www.bta.bg/en/c/DF/id/1879344

1.10.2018 Αντιδράσεις στο πολιτικό κόσμο της Βουλγαρίας προκάλεσε το Δημοψήφισμα στη Μακεδονία.  Αυτές που ξεχωρίζουν είναι η δήλωση του ΒMΡO, το οποίο συμμετέχει στη κυβέρνηση Μπορίσωφ μέσω του συνασπισμού «Ενωμένοι Πατριώτες» και τονίζει πως το Δημοψήφισμα είναι το προϊόν χρόνιων λανθασμένων πολιτικών. Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: «Αυτό που συνέβη στο Δημοψήφισμα στη Μακεδονία είναι ο καρπός μιας για δεκαετίες λανθασμένης πολιτικής. Λίγες δεκαετίες μετά την απόσχισης της Μακεδονίας από τη Γιουγκοσλαβία και την ανεξαρτητοποίησή της, οι κυβερνήσεις της χώρας προσπάθησαν ανεπιτυχώς να επιβάλλουν μια φανταστική ταυτότητα. Για περισσότερο από 30 χρόνια, οι ίδιοι πολιτικοί ηγήθηκαν μίας αντιβουλγαρικής πολιτικής που εμφύσησε το μίσος στις δύο πλευρές των συνόρων. Επίσης η πολιτική της επιβολής μια φαντασιακής τεχνιτής αρχαιομακεδονικής ταυτότητας έφερε εντάσεις και με άλλες γειτονικές χώρες». Σε άλλα σημεία της ανακοίνωσής του το ΒMΡO επικρίνει την μακεδονική κυβέρνηση για την επιβολή προπαγάνδας μέσω φιλικών ΜΜΕ  όσο και την καμπάνια των ξένων παραγόντων μέσω των επισκέψεων τους στη χώρα. Η εκστρατεία υπέρ της ευρωατλαντικής πορείας της Μακεδονίας δεν έγινε στη κοινωνία όπως αξίζει στο μακεδονικό λαό. Τέλος, τονίζεται πως σε ένα ρευστό περιβάλλον στην άμεση γειτονιά της, η Βουλγαρία έχει υποχρέωση να ηγηθεί της προσπάθειας σταθεροποίησης των Βαλκανίων και να μην επιτρέψει την αποσταθεροποίηση της Μακεδονίας λόγω του Δημοψηφίσματος. Κλείνοντας η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: «Εμείς οι πατριώτες του ΒMΡO δεν θα σταματήσουμε να παλεύουμε για το ευρωπαϊκό μέλλον των αδελφών μας και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τη πολιτική της Βουλγαρίας για σταθερότητα στη περιοχή». Σε σκληρότερη γραμμή ο Πρόεδρος του Volya και Αντιπρόεδρος της Βουλής Βέσελιν Μαρέσκι εξέφρασε την υποστήριξή του στη πλειοψηφία των Μακεδόνων πολιτών που απέρριψε την επαίσχυντη συμφωνία με την Ελλάδα. Τόνισε πως ελπίζει πως η πολιτική ελίτ στα Σκόπια να ακούσει την επιθυμία των πολιτών ενώ συνεχάρη των μακεδονικό λαό, καθώς κατάφερε να διαφυλάξει την αξιοπρέπειά του και δεν επέτρεψε στους ξένους να παίξουν με το μέλλον της χώρας τους. Ο αρχηγός του κυβερνώντος κεντροδεξιού κόμματος GERB Τσβένταν Τσβεντάνοφ δήλωσε πως ο μοναδικός δρόμος για την ευημερία στα Βαλκάνια είναι η ένταξη στην Ε.Ε και στο ΝΑΤΟ αλλά υπάρχουν αρκετοί σεναριογράφοι και τρόποι μέσω των οποίων οι κοινωνίες οδηγούνται σε έναν αντιευρωπαϊσμό. http://www.bta.bg/en/c/DF/id/1879725

1.10.2018 Ο δημοσιογράφος της Εθνικής Ραδιοφωνίας Πίτερ Βόγλιν αναφερόμενος στο αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος στη Μακεδονία τόνισε πως οι Μακεδόνες είπαν όχι στη δικτατορία της Δύσης. «Το μποϊκοτάζ του Δημοψηφίσματος δεν αποτελεί έκφραση “σαθρότητας”, όπως θα έλεγε η ευρωατλαντική προπαγάνδα μας, αλλά μια συνειδητή αντίσταση ενάντια στη δικτατορία της δυτικής ελίτ, γι ‘αυτό και οι Μακεδόνες αξίζουν συγχαρητήρια λόγω της ετοιμότητάς τους να αντισταθούν». https://www.novinite.bg/articles/165326

2.10.2018 48 ώρες μετά το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος στη Μακεδονία, ο Πρωθυπουργός Μπόϊκο Μπορίσωφ δήλωσε: “Κάθε έθνος έχει το δικό του πεπρωμένο. Μπορούμε μόνο να πούμε ότι στηρίζουμε τους γείτονές μας στο δρόμο προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ» Επίσης τόνισε πως δεν πρέπει να προκαλούμε σύγχυση στο εσωτερικό της Μακεδονίας δίνοντας «συμβουλές». Η Βουλγαρία ενεπλάκη στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Μακεδονίας και όλων των Δυτικών Βαλκανίων από τον θεσμικό της ρόλο ως προεδρεύουσα  χώρα στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Κλείνοντας υπογράμμισε: «Αφήνω τους Μακεδόνες πολιτικούς να αποφασίσουν ποια πορεία θα ακολουθήσουν και όλοι θα τους υποστηρίξουμε». https://www.novinite.bg/articles/165370

7.10.2018 Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Μακεδονίας-Αρχιεπισκοπή Αχρίδας κατά την τακτική ετήσια σύγκληση της Ιεράς Συνόδου επιβεβαίωσε τη θέση της Εκκλησίας σχετικά με την μη αλλαγή του ονόματός τόσο του κράτους όσο και της Εκκλησίας της Μακεδονίας, όπως αναφέρει το μακεδονικό πρακτορείο Makfax. «Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Μακεδονίας είναι ιστορικός και νόμιμος κληρονόμος της Αρχιεπισκοπής της Αχρίδας και ονομάζεται επισήμως Ορθόδοξη Εκκλησία της Μακεδονίας- Αρχιεπισκοπή Αχρίδας και στην επίσημη  επικοινωνία αναφέρεται ως η Ορθόδοξη Εκκλησία της Μακεδονίας», δήλωσε Μητροπολίτης Τιμόθεος. Πρόσθεσε ότι τα μέλη της Συνόδου εξέφρασαν ομόφωνα έκκληση για εθνική ενότητα. «Στέλνουμε μια ειλικρινή έκκληση προσευχής σε όλους τους πολιτικούς ηγέτες της χώρας για υπεύθυνη συμπεριφορά σε αυτή την εξαιρετικά περίπλοκη και προκλητική περίοδο για τη χώρα μας, συνιστώντας να χρησιμοποιήσουν όλη τη δύναμή τους για να διατηρήσουν την εθνική και πνευματική ταυτότητα του μακεδονικού λαού και όλα όσα είναι μακεδονικά».https://www.novinite.bg/articles/165572

4.11.2018 Η κυβέρνηση της Μακεδονίας εισάγει ένα προοδευτικό φόρο εισοδήματος, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ντράγκαν Τεβντόβσκι. Ο υπουργός παρουσίασε σήμερα φορολογική μεταρρύθμιση, λέγοντας ότι οι περισσότεροι πολίτες θα πληρώνουν το ίδιο φορολογικό συντελεστή όπως και πριν, και η αύξηση του φόρου θα επηρεάσει μόνο το ένα τοις εκατό του πληθυσμού του οποίου το εισόδημα υπερβαίνει το ποσό των 90.000 δηνάρια.Το 2017, ένα τοις εκατό των πολιτών της Δημοκρατίας της Μακεδονίας κέρδισε κατά μέσο όρο 4.486 ευρώ το μήνα, δηλαδή 14,4 φορές το μέσο εθνικό εισόδημα. Αυτό καθιστά τη Δημοκρατία της Μακεδονίας χώρα στην Ευρώπη με την πιο έντονη εισοδηματική ανισότητα.https://www.novinite.bg/articles/166849

8.12.2018 Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Άμυνας .Κράσιμιρ Καρακατσάνωφ, ο οποίος είναι αρχηγός του κόμματος ΒMRO-BND  (Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση-Βουλγαρικό Εθνικό Κίνημα) μέρος του συνασπισμού των Ηνωμένων Πατριωτών,  αποκύριξε της δηλώσεις του Μακεδόνα Πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ περί αναγνώρισης μέσω της Συμφωνίας των Πρεσπών Μακεδονικής γλώσσας. Ο Καρακατσάνωφ  συμβουλεύει τον Ζάεφ  να μην «καταχραστεί το θέμα της μακεδονικής γλώσσας» και έτσι να θέσει σε κίνδυνο την προοπτική της Μακεδονίας στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ. Ο Καρακατσάνωφ υποστηρίζει ότι η ανάγνωση μιας συνθήκης μεταξύ δύο κρατών μπορεί να γίνει μόνο και μόνο με βάση τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συνθήκη. Τονίζει: “Στην προκειμένη περίπτωση το έγγραφο δεν δημιουργεί τα δικαιώματα που επικαλείται τεχνητά ο Ζάεφ, δηλαδή ότι η μακεδονική γλώσσα, η οποία δεν αναγνωρίζεται ως επίσημη γλώσσα, θεωρείται νομική γλώσσα στο έδαφος ολόκληρης της Βόρειας Μακεδονίας”. Τα εδάφη της Μακεδονίας είναι βουλγαρικά εδάφη και αυτό είναι ένα ιστορικό γεγονός. Από την απελευθέρωση από την οθωμανική κυριαρχία το 1878 έως το 1944, συνεχίζονται οι μάχες τους σε όλα τα μέτωπα: διπλωματικά και στρατιωτικά, ακριβώς επειδή έχουν αποδειχθεί οι συνωμοσίες της Κομιντέρν που διαχωρίζουν τελικά τα εδάφη αυτά από τη γη της Βουλγαρίας, αφήνοντας έτσι έναν λαό στην επικράτεια δύο κρατών, όπως δείχνει και η προσεκτική ανάγνωση της ιστορίας των Βαλκανίων. Δεν θα δεχθούμε να εισέλθουν στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ άνθρωποι με ασαφείς απόψεις και με ανάστροφη ανάγνωση της Ιστορίας εις βάρος της Βουλγαρίας και της ιστορικής δικαιοσύνης».

Ο Καρακατσάνοφ λέει ότι, εάν η βουλγαρική-μακεδονική επιτροπή ιστορικών θεμάτων δεν καταφέρει να βρει μια σαφή και κατηγορηματική θέση ότι η Ιστορία της σημερινής Μακεδονίας είναι κοινή με εκείνη της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας μέχρι το 1944, τότε ως Πρόεδρος του ΒMRO-BND και  αναπληρωτής Πρωθυπουργός, θα απαιτήσει την προετοιμασία ενός παραρτήματος της Συνθήκης καλής γειτονίας, όπου οι επίσημες εξουσίες του άλλου μέρους να  το αναγνωρίζουν. «Αν αρνηθούν, δεν θα λάβουν τη στήριξη της Βουλγαρίας για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Δεν θα κάνουμε κανένα συμβιβασμό με την Ιστορία», υπογραμμίζει.http://www.bta.bg/en/c/DF/id/1920485

8.12.2018 Η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Αικατερίνα Ζαχαρίεβα δήλωσε πως είναι προς το εθνικό συμφέρον της Βουλγαρίας να ενταχθεί η Μακεδονία στο ΝΑΤΟ και να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις ένταξης με την ΕΕ.  Η  υπογραφή της διμερούς συνθήκης φιλίας, καλής γειτνίασης και συνεργασίας είναι μόνο η αρχή του έργου μεταξύ Βουλγαρίας και Μακεδονίας και ζήτησε αποτελέσματα από το έργο της βουλγαρικής-μακεδονικής επιτροπής ιστορικών. “Δεν θέλουμε τίποτα ασυνήθιστο: θέλουμε την αλήθεια για την Ιστορία των δύο χωρών”. Η Ζαχαρίεβα σημείωσε την ανάγκη εφαρμογής της Συνθήκης Φιλίας μεταξύ Βουλγαρίας και Μακεδονίας. Η αυστηρή προϋπόθεση της Βουλγαρίας είναι ότι, αν ληφθεί απόφαση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, πρέπει να εκπληρωθούν όλες οι δεσμεύσεις που σχετίζονται με την καλή γειτονία Δεν θα πρέπει να παραμείνουν αδιευκρίνιστα ζητήματα πριν από την ένταξη της Μακεδονίας στην ΕΕ.http://www.bta.bg/en/c/DF/id/1921411

9.12.2018 Η απειλή του υπουργού Άμυνας της Βουλγαρίας Κρασιμάρ Καρακατσάνωφ ότι η Βουλγαρία θα εμποδίσει τη Μακεδονία να εισέλθει στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση εάν ο γείτονάς μας δεν αναγνωρίσει την κοινή μας Ιστορία μέχρι το 1944 προκάλεσε την σοβαρή αντίδραση του ΥΠΕΞ της Μακεδονίας που αναφέρει ότι μια υπογεγραμμένη συμφωνία φιλίας συνεπάγεται αμοιβαία κατανόηση, σεβασμό και ανησυχία για τα συμφέροντα του γείτονα. Και προσθέτει ότι η Μακεδονία θα συνεχίσει την ενεργητική, εποικοδομητική και  πολιτική καλής γειτονίας στο πνεύμα της υπογεγραμμένης συνθήκης. “Έχουμε υπογράψει συμφωνία φιλίας και θα οικοδομήσουμε φιλία, αλλά αυτό συνεπάγεται αμοιβαία κατανόηση, σεβασμό και ανησυχία για τα συμφέροντα του γείτονα. Η Δημοκρατία της Μακεδονίας θα συνεχίσει να επιδιώκει την ενεργό, εποικοδομητική  πολιτική της στο πνεύμα της υπογεγραμμένης συνθήκης με τη Βουλγαρία και τις ευρωπαϊκές αξίες που οδηγούν οι δύο χώρες “, ανέφεραν αξιωματούχοι της Μακεδονίας.https://www.novinite.com/articles/193775

10.12.2018 Η Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός των Εξωτερικών, Αικατερίνα Ζαχαρίεβα δήλωσε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα πως η ένταξη της Μακεδονίας τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην Ε.Ε εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα της Βουλγαρίας.  Τόνισε πως η υπογραφή της Συμφωνίας Φιλίας και Καλής Γειτονίας είναι μόνο η αρχή τού έργου μεταξύ των δύο κρατών. Αναφερόμενη στο έργο της κοινής επιτροπής ιστορικών των δύο κρατών. Τόνισε: « Δεν επιθυμούμε τίποτε ασυνήθιστο. Θέλουμε την αλήθεια για την Ιστορία των δύο λαών».  Ωστόσο, επεσήμανε πως η Βουλγαρία θέτει ως προαπαιτούμενο για την ένταξη της Μακεδονίας στους διεθνείς οργανισμούς την πλήρη και αυστηρή εφαρμογή της διμερούς συμφωνίας. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, δεν πρέπει να μείνουν ανοικτά ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών και η Μακεδονία να είναι μέλος των οργανισμών που μετέχουμε και εμείς.http://www.bta.bg/en/c/DF/id/1921411

11.12.2018 Βέτο της Βουλγαρίας στην είσοδο της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε βλέπουν τα ελληνικά ΜΜΕ μετά τις δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, υπουργού Άμυνας και ηγέτη του ΒMΡO Κράσιμιρ Καρακατσάνωφ. Ο Καρακατσάνωφ σε αναρτήσεις του στα social media κάλεσε τον Πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ να μην επικαλείται φαντασιώσεις όπως η ύπαρξη μακεδονικής γλώσσας και τον κάλεσε να αναγνωρίσει πως η Δημοκρατία της Μακεδονία και η Δημοκρατία της Βουλγαρίας είχαν κοινή ιστορία έως το 1944.https://www.novinite.com/articles/193817

15.12.2018 Ο Υπουργός Άμυνας κ. Krassimir Karakachanov σχολίασε τις σχέσεις μας με τη Μακεδονία. «Το ποτήρι μου ξεχειλίζει. Δεν συμφωνώ με τη Βουλγαρία να συμβιβαστεί με την Ιστορία της. Εάν δεν σταματήσει η παραποίηση, θα ψηφίσω κατά της ένταξης της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Η επονομαζόμενη μακεδονική γλώσσα εφευρέθηκε το ’45».https://www.novinite.bg/articles/168609

17.12.2018 Τα Σκόπια και η Σόφια δεν μιλάνε την ίδια γλώσσα όταν πρόκειται για τη μακεδονική. Η μακρόχρονη διαμάχη της Μακεδονίας και της Βουλγαρίας για τη μακεδονική γλώσσα απειλεί να βράσει ξανά, καθώς τα Σκόπια πλησιάζουν να λύσουν τη διαμάχη με την Ελλάδα σχετικά με το όνομα « Μακεδονία », ανέφερε το Radio Free Europe. Η αποκαλούμενη Συμφωνία των Πρεσπών έχει ως στόχο την ανακούφιση των ανησυχιών της Αθήνας για πιθανές εδαφικές αξιώσεις από τα Σκόπια – ανοίγοντας το δρόμο για την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ωστόσο, ένας νεαρός συνεργάτης στην κυβέρνηση συνασπισμού της Βουλγαρίας, το Βουλγαρικό Εθνικιστικό Κίνημα (ΒMRO-BND), έθεσε την πιθανότητα αυτή τη βδομάδα νέων εμποδίων για τα Σκόπια απειλώντας να αποσύρει τη στήριξη της Σόφιας για την ευρωατλαντική ενσωμάτωση της Μακεδονίας.

Το ΒMRO-BND υπό την ηγεσία του υπουργού Άμυνας Κρασίμιρ Καρακατσάνοφ  ανησυχεί για τα πρόσφατα επιχειρήματα του Πρωθυπουργού της Μακεδονίας Ζόραν Ζαέφ για την ύπαρξη της μακεδονικής γλώσσας.

Τα Σκόπια επιμένουν ότι η μακεδονική είναι μια ξεχωριστή νοτιοσλαβική γλώσσα που αποτελεί μέρος του πολιτισμού και της εθνικής ταυτότητας της χώρας.

Η Βουλγαρία ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Μακεδονίας από τη Γιουγκοσλαβία το 1992, αλλά ποτέ δεν αναγνώρισε τη μακεδονική ως μοναδική γλώσσα. Η Σόφια επιμένει ότι η επίσημη γλώσσα της Μακεδονίας είναι απλώς μια περιφερειακή διάλεκτος της βουλγαρικής.

Ο Ζάεφ ήγειρε  πρόσφατα το γλωσσικό ζήτημα, ενώ προωθούσε την συνταγματική τροποποίηση που ήταν απαραίτητη στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Ελλάδα για να αλλάξει το όνομα της χώρας στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

Στις αρχές Δεκεμβρίου, ο Ζάεφ δήλωσε στο Κοινοβούλιο ότι η συμφωνία περιελάμβανε διευκρινίσεις για την ύπαρξη ξεχωριστής μακεδονικής γλώσσας – μια διαβεβαίωση που είναι σημαντική για την εθνική ταυτότητα των Μακεδόνων.  Το Κοινοβούλιο της Μακεδονίας στις 3 Δεκεμβρίου ενέκρινε σχέδιο συνταγματικής τροποποίησης για την αλλαγή ονόματος. Μια τελική ψηφοφορία για το εάν θα εγκριθεί η συνταγματική τροποποίηση αναμένεται τον Ιανουάριο.

Αλλά η παρατήρηση του κ. Ζάεφ στο Κοινοβούλιο σχετικά με τη γλώσσα ακούστηκε και στη Βουλγαρία, οδηγώντας στη εξαγρίωση του Καρακατσάνοφ και άλλων Βούλγαρων που βλέπουν γεγονότα της βυζαντινής εποχής, στην περιοχή που λέγεται σήμερα Μακεδονία, ως σημαντικό κεφάλαιο της πρώιμης ιστορίας της Βουλγαρίας.

Ο Καρακατσάνοφ δήλωσε στην εθνική τηλεόραση της Βουλγαρίας την περασμένη εβδομάδα ότι η Μακεδονία έπαιζε «κόλπα» και «παραποίησε την Ιστορία» για να αναγκάσει την ιδέα της «μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας όχι μόνο εντός της Μακεδονίας, αλλά και σε βουλγαρικό έδαφος».

«Η Βόρεια Μακεδονία είναι μια γεωγραφική ονομασία που περιλαμβάνει επίσης τα σημερινά εδάφη της Βουλγαρίας”, δήλωσε ο Καρακατσάνοφ. “Ο κ. Ζάεφ θα μπορούσε επίσης να ζητήσει να μελετηθεί η Βουλγαρική διάλεκτος ως επίσημη ξένη γλώσσα στη Βουλγαρία. Αυτό είναι απαράδεκτο. Αυτό είναι προκλητικό. Ορισμένοι πολιτικοί από το φιλοδυτικό κόμμα GERB του Μπορίσοφ εντάχθηκαν στον Καρακατσάνο για να διαμαρτυρηθούν για τις παρατηρήσεις του Ζάεφ σχετικά με το θέμα της γλώσσας. Ο  Βούλγαρος ευρωβουλευτής Andrey Kovatchev χαρακτήρισε τη γλώσσα της Μακεδονίας ως “τη δυτικο βουλγαρική διάλεκτο” και κατηγόρησε τον Ζάεφ ότι «κοροϊδεύει τη μνήμη των προγόνων μας».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Μακεδονίας έσπευσε να παρέμβει για να ηρεμήσει τα πνεύματα. Προειδοποίησε ότι μια «παρόμοια αντιμετώπιση» από αξιωματούχους της Μακεδονίας θα δημιουργήσει μια «αλυσίδα αρνητικών αντιδράσεων που θα χωρίσουν» τη Μακεδονία και τη Βουλγαρία, δημιουργώντας «εχθρότητα αντί για φιλία». Το Υπουργείο Εξωτερικών της  Μακεδονίας επεσήμανε επίσης ότι μια συνθήκη φιλίας που υπογράφηκε από τα Σκόπια και τη Σόφια τον Αύγουστο του 2017 είχε ως στόχο να τερματίσει τα χρόνια διπλωματικών εντάσεων.”Έχουμε υπογράψει συμφωνία φιλίας και η φιλία που θα οικοδομήσουμε θα περιλαμβάνει αμοιβαία κατανόηση, σεβασμό και φροντίδα για τα συμφέροντα του γείτονα”, δήλωσε το υπουργείο σε δήλωση της 10ης Δεκεμβρίου.

Η διμερής συμφωνία επαινέθηκε από την ΕΕ ως διπλωματική πρόοδο. Καμία από τις πλευρές δεν έχει αποσυρθεί από τις εδραιωμένες θέσεις τους στη διαμάχη σχετικά με τη γλώσσα, ωστόσο, με τους διαπραγματευτές να παρακωλύουν το θέμα.

Η ανάπτυξη των βαθύτερων διπλωματικών και οικονομικών δεσμών μεταξύ των βαλκανικών γειτόνων τους ήταν καχεκτική εξαιτίας της διαφοράς τους μέχρι που  επιτεύχθηκε μια  συμφωνία τον Φεβρουάριο του 1999, σχετικά με το πώς να περιζωθεί το θέμα. Μέχρι τότε, η Σόφια φοβόταν ότι η αναγνώριση της μακεδονικής γλώσσας ως μοναδικής γλώσσας θα αποτελούσε προηγούμενο που θα επέτρεπε στα Σκόπια να προβούν σε μελλοντικές εδαφικές διεκδικήσεις στη νοτιοδυτική Βουλγαρία – όπου χρησιμοποιείται παρόμοια διάλεκτο.

Τα Σκόπια αρνήθηκαν επίσης να αναγνωρίσουν τη θέση της Σοφίας από φόβους για πιθανές βουλγαρικές αξιώσεις στην επικράτειά της. Καθοριστικά, και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να υπογράψουν μελλοντικές συνθήκες “στις επίσημες γλώσσες των δύο χωρών”. Ως εκ τούτου, η προσεκτικά διατυπωμένη συνθήκη φιλίας του 2017 αναφέρει: “Η συμφωνία υπογράφεται σε δύο πρωτότυπα αντίγραφα, η κάθε μία στις επίσημες γλώσσες και των δύο πλευρών – η μακεδονική γλώσσα σύμφωνα με το Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και η βουλγαρική γλώσσα σύμφωνα με το Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας. “

Το ζήτημα της γλώσσας δεν είναι το μοναδικό αμφιλεγόμενο ζήτημα στις σχέσεις Βουλγαρίας-Μακεδονίας. Οι διαφορές έχουν επίσης προκύψει από διαφορετικές απόψεις για τα ιστορικά γεγονότα στα Βαλκάνια.

Ένα καίριο ζήτημα επικεντρώνεται στις βουλγαρικές στρατιωτικές δυνάμεις που αναπτύχθηκαν σε αυτήν την περιοχή που είναι σήμερα η Μακεδονία κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, όταν η βουλγαρική μοναρχία συμμάχησε με τη ναζιστική Γερμανία και τις δυνάμεις του Άξονα.

Τα μακεδονικά σχολεία από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου διδάσκουν ότι τα βουλγαρικά στρατεύματα ήταν «φασιστικοί κατακτητές», ενώ τα βουλγαρικά σχολεία διδάσκουν ότι ήταν «απελευθερωτές».

Μια άλλη ιστορική διαμάχη περιλαμβάνει τα επαναστατικά κινήματα της οθωμανικής εποχής, τα οποία και οι δύο χώρες ισχυρίζονται τώρα ως μέρος της ιστορίας τους.

Στην πραγματικότητα, ο εθνικιστής της ΒMRO-BND  Καρακατσάνοφ ισχυρίζεται ότι είναι ο διάδοχος της ιστορικής Εσωτερικής Μακεδονικής Επαναστατικής Οργάνωσης (ΒMRO) – ομάδας που ιδρύθηκε στη δεκαετία του 1890 και είχε ως αρχικό στόχο την απόκτηση αυτονομίας από την οθωμανική κυριαρχία στις περιοχές της Μακεδονίας και της Αδριανούπολης.

Σύμφωνα με τη συμφωνία φιλίας , δημιουργήθηκε μια ιστορική επιτροπή Βουλγαρίας-Μακεδονίας με εμπειρογνώμονες και από τις δύο χώρες, οι οποίοι προσπαθούν να ευθυγραμμίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τα βιβλία ιστορίας τους για να μειώσουν τις μελλοντικές εντάσεις. Μετά από δύο γύρους συνομιλιών πίσω από κλειστές πόρτες, οι συνεντεύξεις της RFE / RL με τα μέλη της επιτροπής υποδεικνύουν τις συζητήσεις τους σχετικά με ορισμένα ιστορικά γεγονότα που αντιμετώπισαν ορισμένα σημεία παρακράτησης.

“Τα μακεδονικά εγχειρίδια δεν θα παρουσιάσουν ιστορικά γεγονότα σύμφωνα με το βουλγαρικό πρότυπο”, λέει ο Πέταρ Τοντόροφ , μέλος της μακεδονικής επιτροπής, στο RFE / RL . “Αλλά με τα νέα εγχειρίδια – θα προσπαθήσουμε να ξεπεράσουμε τις διαμάχες και να τις γράψουμε με τρόπο που να συμβάλλει στην οικοδόμηση μιας μακροπρόθεσμης και διαρκούς ειρήνης. Θα θέλαμε τα νέα βιβλία να αναπτύξουν κριτική σκέψη στους Μακεδόνες μαθητές”, προσθέτει ο Todorov.

Ο Τοντόροφ αποδέχεται ότι η Βουλγαρία και η Μακεδονία μοιράζονται μια κοινή Ιστορία. Ωστόσο, επιμένει ότι οι Μακεδόνες έχουν επίσης τη δική τους γλώσσα και την εθνική τους ταυτότητα, ανεξάρτητα από ιστορικούς δεσμούς με τη Βουλγαρία.

“Μια κοινή Ιστορία δεν σημαίνει έναν λαό σε δύο δύο πολιτείες. Υπάρχει μια κοινή ιστορία μεταξύ της Βουλγαρίας και της Μακεδονίας , αλλά είναι η ιστορία της ύπαρξης υπό την οθωμανική κυριαρχία. Μπορούμε επίσης να πούμε ότι η Μακεδονία και η Σερβία είχαν μια κοινή ιστορία κατά τη διάρκεια της Γιουγκοσλαβίας”,. λέει ο Todorovhttps://www.novinite.com/articles/193961

17.12.2018 Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κρασίμιρ Καρακάτσανοφ δήλωσε σήμερα ότι η Μακεδονία δεν εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της από την συμφωνίας καλής γειτονίας με τη Βουλγαρία. “Θα δεχόμουν ότι η συνθήκη εκπληρώθηκε όταν δω τα εγχειρίδια που διδάσκονται τα παιδιά. Εάν γράφουν και πάλι ότι ο Βασιλιάς Σαμουήλ ήταν Βασιλιάς της Μακεδονίας που πολέμησε εναντίον των Βυζαντινών και των Βουλγάρων, τότε η σύμβαση δεν εκπληρώθηκε”, δήλωσε στο Πλόβντιβ.

Σύμφωνα με τον Καρακατσάνοφ, η συμφωνία με τα Σκόπια αποτελεί μόνο τη βάση για κατανόηση και δεν δεσμεύει αυτόματα τη Βουλγαρία με την υποστήριξη της ένταξης της Μακεδονίας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.https://www.novinite.bg/articles/168667

31.12.2018 Με βάση προκαταρκτικά στοιχεία και εκτιμήσεις, το ενοποιημένο δημοσιονομικό πρόγραμμα του 2018 αναμένεται να είναι θετικό σε επίπεδο 163,5 εκατ. λέβα ή 0,2% του προβλεπόμενου ΑΕΠ. Για τρίτο συνεχές έτος υπάρχει πλεόνασμα στο ενοποιημένο δημοσιονομικό πρόγραμμα, το οποίο παρέχει ευελιξία στη διαχείριση του δημόσιου χρέους. Η Βουλγαρία βρίσκεται μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ με τον χαμηλότερο δείκτη του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ και μεσοπρόθεσμα ο δείκτης αυτός θα συνεχίσει να μειώνεται καθ ‘όλη τη διάρκεια του προγράμματος έως το 2021.https://www.novinite.bg/articles/169128

31.12.2018 Τα κέρδη των τραπεζών μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου είναι 1.470 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της Βουλγαρικής Εθνικής Τράπεζας. Τα περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών ανήλθαν σε 103,7 δισ. λεβα, αυξημένα κατά 5,9 δισεκ. λεβα (6,0%). Τους πρώτους έντεκα μήνες του 2018 οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 5,4 δισεκ. λεβα (6,5%) σε 89,1 δισεκατομμύρια. λεβα. Τα νοικοκυριά και οι μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις στο τέλος Νοεμβρίου είχαν το 58,9% και το 28,3% των καταθέσεων.https://www.novinite.bg/articles/169127

3.1.2019 Μια ετήσια ανασκόπηση των παγκόσμιων κατατάξεων από το Βουλγαρικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το 2018 η Βουλγαρία διέθετε σταθερό έδαφος όσον αφορά την οικονομική ελευθερία, την ευημερία και την ανταγωνιστικότητα. Το BCCI δήλωσε ότι η Βουλγαρία διατηρεί την 47η θέση της από 186 χώρες στη λίστα του Ιδρύματος για την Οικονομική Ελευθερία  και της εφημερίδας  The Wall Street Journal και  κέρδισε δύο θέσεις  βρισκόμενη στην 46η από τις 162 χώρες στον Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας του Κόσμου του Ινστιτούτου Fraser.http://www.bta.bg/en/c/DF/id/1933058

4.1.2019 Το 65,1% των εργοδοτών θα επιδιώξει να προσλάβει νέο προσωπικό κατά τους επόμενους 12 μήνες. Αυτό δείχνουν τα δεδομένα από τη δεύτερη έρευνα του Βουλγαρικού ΟΑΕΔ μεταξύ των εργοδοτών σχετικά με τις ανάγκες τους των στελεχών που διεξήχθη on-line στις 28 διοικητικές περιφέρειες. Το αποτέλεσμα ήταν υψηλότερο κατά 4,1 ποσοστιαίες μονάδες από την πρώτη έρευνα τον Φεβρουάριο του 2018 και περιγράφει την τάση αύξησης της ζήτησης προσωπικού το 2019.https://www.novinite.bg/articles/169271/65

6.1.2019 Ο επικεφαλής της μακεδονικής αποστολής για την εξέταση των σχολικών βιβλίων της Μακεδονίας και της Βουλγαρίας Καθηγητής Ντράγιεφ Γκεοργκίεφ  δήλωσε στο Μακεδονικό Κανάλι 5: «Συμφωνήσανε με τους Βούλγαρους συναδέλφους πως ο Βασιλιάς Σαμουήλ ήταν  ο νόμιμος εκπρόσωπος του Βουλγαρικού Βασιλείου.  Υπενθυμίζεται ότι οι δύο επιτροπές συμφώνησαν ότι Γκρίγκορ Παρτσαλίεφ (Γεώργιος Σταυρίδης)  είναι μέρος της κοινής μας ιστορίας. Η Επιτροπή ιδρύθηκε μετά την υπογραφή της Συνθήκης Φιλίας μεταξύ Βουλγαρίας και Μακεδονίας. Μέχρι στιγμής, ομάδες από τη Σόφια και τα Σκόπια πραγματοποίησαν τρεις συνεδρίες. Η επόμενη συνεδρίαση εμπειρογνωμόνων θα είναι μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Ο καθηγητής Γκεόργκιεφ δήλωσε ότι υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με τους κατοίκους του Βασιλείου του Σαμουήλ. Σύμφωνα με τον ίδιο, στο έδαφος αυτού του Βασιλείου υπήρχαν και άλλες εθνότητες εκτός από τους Βούλγαρους. Οι σφαίρες του Σαμουήλ περιλαμβάνουν όλη τη σημερινή Αλβανία, όλη τη Σερβία και μέρη της Ελλάδας. Ωστόσο, αυτό απέχει πολύ από το συμπέρασμα ότι η πλευρά της πΓΔΜ αναγνωρίζει τη βουλγαρική καταγωγή του τσάρου Σαμουήλ ή τον βουλγαρικό χαρακτήρα της χώρας του. Αντιθέτως, βλέπουμε μια ευρεία διατύπωση, αφήνοντας αρκετό περιθώριο για ερμηνεία. Ένα παρόμοιο συμπέρασμα μπορεί να αντληθεί από τα λόγια του Καθηγητή Γκεοργκίεφ: «Από την μεταχείριση των υπηκόων αυτής της χώρας, δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι ο καθένας που ερχόταν σε αυτή τη χώρα ήταν Βούλγαρος, καθώς το κράτος αυτό  καλύπτει ένα μεγάλο έδαφος και ένα μεγάλο αριθμό κοινοτήτων και τα εθνών.  Και εδώ δεν μιλάμε για «το βουλγαρικό βασίλειο», αν και αναγνωρίζεται και η ύπαρξη Βουλγάρων.  Ωστόσο, οι στόχοι της Επιτροπής περιορίζονται σε συμφωνία για τις προσωπικότητες και τα γεγονότα για τα οποία οι δύο χώρες μπορούν να οργανώσουν κοινές γιορτές και την αναθεώρηση του περιεχομένου των βιβλίων Ιστορίας.https://www.novinite.bg/articles/169349

12.1.2019 Το Κοινοβούλιο της Μακεδονίας ενέκρινε τη συνταγματική τροπολογία για να αλλάξει το όνομα της χώρας στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Ο Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ εξασφάλισε στενά την πλειοψηφία των δύο τρίτων που απαιτείται για την ιστορική ψηφοφορία εν μέσω του μποϊκοτάζ των εθνικιστών της αντιπολίτευσης. Οι διαδηλωτές έξω από το Κοινοβούλιο κατηγόρησαν αυτό που ονόμασαν πράξη προδοσίας. Η αλλαγή του ονόματος έχει ως στόχο να τερματίσει μια 27ετή διαμάχη με την Ελλάδα, η οποία έχει τη δική της περιοχή με την ονομασία Μακεδονία. Το ελληνικό Κοινοβούλιο πρέπει τώρα να δώσει την έγκρισή του βάσει της  Συμφωνίας των Πρεσπών. Αυτό θα άρει το βέτο της Αθήνας στις προσπάθειες της Μακεδονίας για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.https://www.novinite.bg/articles/169612
https://www.novinite.com/articles/194434

16.1.2019 Ο Αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλεξάντερ Μανόλεφ και ο Μακεδόνας ομόλογός του Κίρο Ναούμοφ θα ανοίξουν αύριο τη νέα εμπορική αντιπροσωπεία της Βουλγαρίας στα Σκόπια. Νωρίτερα την ίδια μέρα θα υπάρξει ένα διμερές επιχειρηματικό φόρουμ που  θα εγκαινιάσει ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Τόμισλαβ Ντόντσεφ και ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Μακεδονίας Kocho Angyushev. Η Μακεδονία είναι ένας σημαντικός οικονομικός εταίρος της Βουλγαρίας λαμβάνοντας υπόψη τα πλεονεκτήματα της μακεδονικής αγοράς για τις βουλγαρικές εταιρείες, όπως το χαμηλό κόστος μεταφοράς και οι απαιτήσεις για τα βασικά προϊόντα παρόμοιες με εκείνες της βουλγαρικής αγοράς.

Η ένταξη της Βουλγαρίας στην ΕΕ προκαλεί το ενδιαφέρον των μακεδονικών εταιρειών, γεγονός που αποτελεί μια καλή προϋπόθεση για την ενεργοποίηση της επιχείρησης και της ανταλλαγής εμπορικών συναλλαγών. Ο πρώτος επιχειρηματικός μας συνεργάτης που θα εργαστεί στα Σκόπια, θα καθιερώσει επαφές με τα θεσμικά όργανα και επιχειρηματικές οργανώσεις. Πολλά δυνητικά έργα έχουν ήδη εντοπιστεί και θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.https://www.novinite.bg/articles/169809
https://www.novinite.com/articles/194546

17.1.2019 Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βουλγαρίας Τόμισλαβ Ντόντσεφ και ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός  Οικονομίας της Μακεδονίας Κότσο Αγγούσεφ συμφώνησαν να συνεργαστούν για τον από κοινού έλεγχο των συνόρων. Ο Κότσο Αγγούσεφ τόνισε ότι η Δημοκρατία της Μακεδονίας ενδιαφέρεται για την ενίσχυση της συνεργασίας με τη Βουλγαρία και στον ενεργειακό τομέα. Ο Ντόντσεφ και ο Ανγκούσεφ συμφώνησαν να επανεξετάσουν και να διευκολύνουν όλους τους κανόνες και τα διοικητικά καθεστώτα που επιβαρύνουν τις επενδύσεις και το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών.. Η Μακεδονία ενδιαφέρεται για τη συμμετοχή στο έργο πυρηνικής ενέργειας του Belene και στα έργα των βαλκανικών αγωγών αερίων όπου θα μπορούσε να συμμετάσχει ως εταίρος, δήλωσε ο Τόμισλαβ Ντόντσεφ.https://www.novinite.bg/articles/169869/
https://www.novinite.bg/articles/169867
https://www.novinite.com/articles/194565

17.1.2019 Το μεγαλύτερο βουλγαρικό-μακεδονικό φόρουμ επιχειρήσεων ξεκίνησε στα Σκόπια στις 17 Ιανουαρίου..Η Βουλγαρία εκπροσωπείται από μια κυβερνητική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Τόμισλαβ Ντόντσεφ, η οποία περιλαμβάνει επίσης τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας, τον Αναπληρωτή Υπουργό Τουρισμού και τον Διευθυντή του Εκτελεστικού Οργανισμού για την Προώθηση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Πάνω από 50 εταιρείες της Βουλγαρίας από την βιομηχανία εξόρυξης, τροφίμων, μεταφορών και κατασκευών, καθώς και δημάρχους από τις δύο χώρες συμμετέχουν στην εκδήλωση. Σκοπός του φόρουμ είναι η προώθηση των επιχειρηματικών σχέσεων. Η Μακεδονία αποτελεί παραδοσιακό εμπορικό εταίρο της Βουλγαρίας. Η Βουλγαρία θα ανοίξει επίσης εμπορική εκπροσώπηση στα Σκόπια.https://www.novinite.com/articles/194566

18.1.2019 Η μακεδονική κυριλλική γλώσσα παραμένει η μόνη επίσημη γλώσσα του συνόλου της Επικράτειας της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και για χρήση στις διεθνείς της σχέσεις. Αυτή είναι η δήλωση της κυβέρνησης σχετικά με τα αναληθή νέα και την εφαρμογή του νόμου για τη χρήση της γλώσσας στη μακεδονική γλώσσα. “Ο νόμος για τη χρήση των γλωσσών στη Δημοκρατία της Μακεδονίας εγκρίθηκε σύμφωνα με τις διαδικασίες που ορίστηκαν στο Κοινοβούλιο της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και η αντιπολίτευση είχε κάθε ευκαιρία να συμμετάσχει στη βελτίωση του νόμου. Αποφάσισε να μην συμμετάσχει στην πολιτική διαδικασία υιοθέτησης του νόμου για τη χρήση των γλωσσών. Η μη συμμετοχή της αντιπολίτευσης δεν αποκλείει την πολιτική ευθύνη για την άρνησή της να συμμετάσχει στην προώθηση των δικαιωμάτων των πολιτών στη χώρα μας “, δήλωσε η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ. Ο Ottam επισημαίνει ότι ψευδείς ή αδικαιολόγητοι ισχυρισμοί σχετικά με υποτιθέμενα πρόσθετα βάρη για τον προϋπολογισμό και τις νέες θέσεις εργασίας αποτελούν απλές δικαιολογίες και εμπόδια εκ μέρους της αντιπολίτευσης. Η εφαρμογή των νομικών διατάξεων, όπως επισημαίνει η κυβέρνηση, είναι καθήκον όλων των θεσμικών οργάνων που καλύπτονται από την εφαρμογή της. Ο Οργανισμός για τη Χρήση Γλωσσών θα εξυπηρετεί τους Δήμους και άλλα ιδρύματα στους οικισμούς όπου η πλειονότητα των πολιτών είναι Μακεδόνες. Σε αυτές τις πόλεις, εάν ένας πολίτης Αλβανικής, Ρομικής, Βοσνιακής, Σερβικής, Τουρκικής ή άλλης εθνικής κοινότητας χρειάζεται ένα έγγραφο σε άλλη γλώσσα, ο Κεντρικός Οργανισμός θα του παρέχει υπηρεσία στη μητρική του γλώσσα. Η κυβέρνηση στα Σκόπια επισημαίνει ότι δεν είναι επίσης αλήθεια ότι υπάρχουν αρκετές επίσημες γλώσσες σε χώρες με αρκετά αυτόνομα μέρη και ότι ο νόμος αυτός θέτει σε κίνδυνο την ενοποιημένη φύση της Μακεδονίας. Ο νόμος, όπως επισημαίνει το υπουργικό συμβούλιο, δεν εισάγει πλήρη διγλωσσία σε ολόκληρη την Επικράτεια της Δημοκρατίας της Μακεδονίας ούτε σε όλους τους τομείς της έννομης τάξης. Στις διεθνείς σχέσεις, την άμυνα, την κεντρική αστυνομία και τη νομισματική πολιτική, η μακεδονική είναι η μόνη επίσημη γλώσσα στη Δημοκρατία της Μακεδονίας, όπως ορίζεται από το νόμο για τη χρήση της μακεδονικής γλώσσας από το 1998. Σύμφωνα με το συμπέρασμα της κυβέρνησης, ο νόμος για τη χρήση των γλωσσών θα αποσταλεί στην Επιτροπή της Βενετίας από το Υπουργείο Δικαιοσύνης για γνωμοδότηση, με όλες τις πιθανές παρατηρήσεις να περιλαμβάνονται στο κείμενο αυτού του νόμου. Αυτό διασφαλίζει την πλήρη συμμόρφωση με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. “Όλοι είναι νικητές αυτού του νόμου, η Μακεδονία δεν χάνει τίποτα και παίρνει πολλά”, ανέφερε η υπηρεσία Τύπου της κυβέρνησης.https://www.novinite.bg/articles/1699414

26.1.2019 «Χαίρομαι που καλωσορίζω τη σημερινή κύρωση της Συνθήκης των Πρεσπών που επιτρέπει στα Σκόπια να ενταχθούν σύντομα στο ΝΑΤΟ και ανοίγει μια νέα σελίδα στις σχέσεις τους με την ΕΕ, ώστε να μπορέσουν σύντομα να ξεκινήσουν τις ενταξιακές συνομιλίες.Οι προσπάθειες που καταβάλλαμε κατά τη διάρκεια της Προεδρίας μας και στη συνέχεια για να βοηθήσουμε τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένων των φίλων μας από τα Σκόπια, αποδίδουν σήμερα τους καρπούς τους. Θα συνεχίσουμε να τους υποστηρίζουμε, όπως συμβαίνει σήμερα», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Μπόϊκο Μπορίσωφhttps://www.novinite.bg/articles/170287

27.1.2019 CNN: Από το τέλος του πολέμου στη Βοσνία, η Συμφωνία Πρεσπών είναι η πιο σημαντική πράξη στα Βαλκάνια Την Παρασκευή, στην Ευρώπη, τέθηκε το τέλος μιας έντονης συζήτησης, η οποία διήρκεσε δεκαετίες. Μετά από 27 χρόνια αμοιβαίας δυσπιστίας, υπογράφηκε συμφωνία για την αλλαγή του ονόματος μεταξύ της Αθήνας και των Σκοπίων. Μετά από μήνες διαμαρτυριών στο δρόμο και έντονες συζητήσεις και στις δύο χώρες, το συμβόλαιο ονόματος υπερέβη τα τελευταία εμπόδια την Παρασκευή στην Αθήνα το ελληνικό κοινοβούλιο με 300 κύρωσε τη Συνθήκη Πρεσπών με 153 ψήφους, ανέφερε το CNN που πρόσθεσε: «Η αλλαγή είναι σημαντική επειδή η Ελλάδα, μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εμπόδισε τη συμμετοχή των Σκοπίων στη Βορειοατλαντική Συμμαχία και την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με την ΕΕ μέχρι να επιλυθεί η διαφωνία ονόματος. Και οι δύο χώρες έχουν πιεστεί να επιλύσουν τη διαμάχη, καθώς οι δυτικές χώρες πιστεύουν ότι η περαιτέρω ενσωμάτωση των Βαλκανικών χωρών στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ αποτελεί έναν τρόπο βελτίωσης της σταθερότητας της περιοχής. Αυτή η κίνηση μπορεί να είναι ένα παράδειγμα που μπορεί να ακολουθηθεί για την επίλυση άλλων περιφερειακών διαφορών. Όμως, η Μόσχα, η οποία εδώ και πολύ καιρό είναι σημαντικός παράγοντας στην περιοχή, ανοιχτά αντιτάσσεται στις προσδοκίες της Μακεδονίας, ανέφερε το CNN. Η συμφωνία, η οποία κυρώθηκε πρώτα στα Σκόπια, είναι αποτέλεσμα της ήττας των Μακεδόνων εθνικιστών συντηρητικών από τους Σοσιαλδημοκράτες. Η συνθήκη βελτίωσε σημαντικά το κλίμα μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών μετά από δεκαετίες ισχυρής εθνικιστικής ρητορικής και στις δύο πλευρές των συνόρων.

4.2.2019 Η διακυβερνητική συνάντηση μεταξύ της Βουλγαρίας και της Μακεδονίας πραγματοποιείται σήμερα στη Σόφια. Των δύο αντιπροσωπειών θα ηγηθούν οι Πρωθυπουργοί Μπόϊκο Μπορίσωφ και Ζόραν Ζάεφ. Οι δύο αντιπροσωπείες θα επικεντρωθούν σε θέματα συνεργασίας στο τομέα του πολιτισμού και θα υπογραφεί το  Πρόγραμμα Πολιτισμικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.https://www.novinite.com/articles/194913

5.2.2019 Ο Πρωθυπουργός Μπόϊκο Μπορίσωφ συναντήθηκε με τον Μακεδόνα ομόλογό του Ζόραν Ζαέφ στη Σόφια στις 4 Φεβρουαρίου. Οι συνομιλίες μεταξύ τους επικεντρώθηκαν στην άψογη υπογραφή του πρωτοκόλλου της Μακεδονίας με το ΝΑΤΟ, στην εφαρμογή της Συμφωνίας Καλής Γειτονίας μεταξύ Βουλγαρίας και Μακεδονίας και στην υλοποίηση κοινών έργων υποδομής. Ο. Μπορίσωφ ευχαρίστησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τους Ευρωπαίους ηγέτες για την ευρωπαϊκή προοπτική που δόθηκε στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Τόνισε ότι υπάρχει και συμβολισμός στο γεγονός ότι μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες αναμονής, η υπογραφή της ένταξης της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ θα λάβει χώρα στις 6 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες και η Βουλγαρία ήταν η πρώτη χώρα που επικύρωσε το Πρωτόκολλο. Ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε ότι, χωρίς τον βουλγαρικό λαό και τον Πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσωφ, τίποτα από αυτό που συμβαίνει σήμερα με τη Μακεδονία δεν θα ήταν δυνατό. Περιγράφει τους Βουλγάρους ως αληθινούς αδελφούς των Μακεδόνων. Νωρίτερα σήμερα οι υπουργοί Πολιτισμού της Βουλγαρίας και της Μακεδονίας κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο του Γκότσε Ντελτσέφ στη Σόφια με αφορμή την 147η επέτειο από τη γέννηση του μεγάλου επαναστάτη.https://www.novinite.com/articles/194948

8.2.2019 Εάν η Μακεδονία θέλει να είναι πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της Βουλγαρίας και της Ελλάδας, δήλωσε  ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Άμυνας Κράσιμιρ Καρακάτσανωφ. Πρόσθεσε ότι η Συνθήκη Φιλίας με τη Βουλγαρία και, αντιστοίχως, εκείνη με την Ελλάδα περιλαμβάνει την απόρριψη των εδαφικών διεκδικήσεων και της παραποίησης της βουλγαρικής Ιστορίας. Πρόσθεσε ότι μόνο όταν η πραγματική Ιστορία της Μακεδονίας αντικαταστήσει την 70ετή πλαστογραφία στα σχολικά βιβλία,  η Βουλγαρία θα ήταν πεπεισμένη ότι τα πράγματα πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση. “Η  Μακεδονία βιάζεται να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ επειδή, όπως πολλοί Βούλγαροι πολιτικοί πριν από 20 χρόνια, πιστεύει  αφελώς ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα λύσει σχεδόν αυτόματα όλα τα προβλήματά τους. Η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ είναι μια ευκαιρία για την επίλυση των προβλημάτων, αλλά, χωρίς τη συμμετοχή και την προθυμία,  κανένας άλλος δεν μπορεί να τα λύσει – ούτε οι Βρυξέλλες ούτε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, ούτε κανένα άλλο κράτος μέλος, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας “, είπε. Ανέφερε επίσης ότι αν η Βουλγαρία και η Ελλάδα  δεν πειστούν για την τήρηση των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει τα Σκόπια, η ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ θα είναι δύσκολο να γίνει πραγματικότητα.https://www.novinite.com/articles/195044
https://www.novinite.com/articles/195048

19.2.2019 Η Βουλγαρία θα συνεχίσει να υποστηρίζει σταθερά τις προσπάθειες της Βόρειας Μακεδονίας για την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική ενσωμάτωσή της, δήλωσε η Πρόεδρος της Βουλής Τσβέτα Καραγιαντσέβα στον  ομόλογό  της Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Βόρειας Μακεδονίας Ταλάτ Τζαφέρι ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Βουλγαρία όπου θα παραστεί στη Βουλής της Βουλγαρίας κατά τη κύρωση του Πρωτοκόλλου  για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Η κυρία Καραγιαντσέβα υπογράμμισε ότι η Βουλγαρία κατέβαλε σημαντικές προσπάθειες για την διάνοιξη του ευρωπαϊκού δρόμου για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, ιδιαίτερα για τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Αυτή ήταν και η προτεραιότητα της κατά την ευρωπαϊκή προεδρεία.http://www.bta.bg/en/c/DF/id/1961180

19.2.2019 Για τέταρτη φορά θα συνεδριάσει η  κοινή διεπιστημονική επιτροπή της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας στα Σκόπια με θέμα την κοινή εξέταση ιστορικών και εκπαιδευτικών ζητημάτων. Προβλέπεται να συνεχιστούν οι συζητήσεις για τα θέματα της τελευταίας συνάντησης με την ευκαιρία του εορτασμού επετείων που σχετίζονται με πιθανές ιστορικές προσωπικότητες και γεγονότα να αποτελούν γέφυρα μεταξύ των λαών και των δύο χωρών. Κατά τη συνάντηση στα Σκόπια θα συζητηθούν επίσης τα ζητήματα σχετικά με τα εγχειρίδια της Ιστορίας προκειμένου να ξεπεραστούν οι αμφιλεγόμενες ιστοριογραφικές ερμηνείες του παρελθόντος. Είναι η πρώτη συνάντηση μετά την έναρξη ισχύος της συμφωνίας Πρεσπών, η οποία οδήγησε τη Μακεδονία να αλλάξει το όνομά της σε Βόρεια Μακεδονία. Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Βουλγαρίας-Μακεδονίας για τα Ιστορικά και Εκπαιδευτικά Θέματα καθορίστηκε στη Συνθήκη Καλής Γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών.https://www.novinite.com/articles/195272

19.2.2019 Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Μακεδονίας Ταλάτ Τζαφέρι την Παρασκευή όρισε την 21η  Απριλίου για τις προεδρικές εκλογές.. “Είμαι πεπεισμένος ότι όλοι οι συμμετέχοντες στην εκλογική διαδικασία θα συμβάλλουν ώστε οι εκλογές να διεξαχθούν σε ένα δίκαιο και δημοκρατικό κλίμα”, δήλωσε ο Ταλάτ Τζαφέρι.. Ο ρόλος του Προέδρου είναι ως επί το πλείστον τελετουργικός,  να υπογράφει νόμους που υιοθετεί το Κοινοβούλιο και είναι Αρχηγός του Στρατού. Η Κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ εξασφάλισε μια οριακή πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο των 120 εδρών για να αλλάξει το όνομα της χώρας σε Βόρεια Μακεδονία, δίνοντας τέλος στις μακροχρόνιες διαμάχες με την Ελλάδα και προετοιμάζοντας το έδαφος για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά οι εθνικιστές του  ΒMRO-DPMNE και ο σημερινό Πρόεδρος Γκιόργκι Ιβανόφ αντιτίθενται στην αλλαγή ονόματος.https://www.novinite.com/articles/195264

20.2.2019 Το Κοινοβούλιο επικύρωσε ομόφωνα το Πρωτόκολλο για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Οι βουλευτές από το Σοσιαλιστικό κόμμα απουσίασαν. Η στιγμή της ένταξης στο ΝΑΤΟ είναι ιστορική για τη συμμαχία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών και η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αικατερίνα  Ζαχαριεβα. Υπενθύμισε ότι η Βουλγαρία είναι σταθερός υποστηρικτής της ένταξης της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και ότι η πολιτική διεύρυνσης του ΝΑΤΟ θεωρείται ένα από τα πιο επιτυχημένα εργαλεία ευημερίας. «Η θέση της Βόρειας Μακεδονίας βρίσκεται στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ώστε να μπορέσουμε να αντισταθμίσουμε όλες τις απειλές από τρίτους. Το ΝΑΤΟ θα προσφέρει πρόσθετη ασφάλεια, το ΝΑΤΟ θα διασφαλίσει επίσης την υλοποίηση των προσπαθειών για μελλοντική ένταξη στην ΕΕ», ανέφερε ο Τσβετάνοφ. “Θα υποστηριχθείτε σε κάθε προσπάθεια να καθιερωθείτε ως αξιόπιστος συνεργάτης στο ΝΑΤΟ και για την μελλοντική σας ένταξη στην ΕΕ”, ανέφερε ο Πρόεδρος της GERB Τσβετάν Τσβετάνοφ στον Ταλάτ Τζαφέρι, Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Βόρειας Μακεδονίας ό οποίος ήταν καλεσμένος στη συνεδρίαση. Σύμφωνα με την Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Τσβέτα Καραγιαντσέβα, με την επικύρωση του Πρωτοκόλλου η Βουλγαρία έχει δείξει την  αποφασιστικότητα της  να ασχοληθεί με την ασφάλεια της περιοχής. «Τα Βαλκάνια είναι από μακρού χρόνου ένας τόπος αντιπαραθέσεων, αλλά η Βουλγαρία και η Βόρεια Μακεδονία έχουν δώσει το παράδειγμα για συνεργασία για ειρήνη»”, ανέφερε και υποσχέθηκε ότι ενώπιον της Βουλγαρίας η Βόρεια Μακεδονία έχει έναν φίλο. Ο Ταλάτ Τζαφέρι ευχαρίστησε τους Βούλγαρους βουλευτές. Είπε επίσης ότι η συμφωνία καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών λειτουργεί. Πρόσθεσε: «Έχουμε περιμένει για την ένταξη στο ΝΑΤΟ για τόσα χρόνια, το ΝΑΤΟ γίνεται πραγματικότητα για εμάς σήμερα. Με τη βοήθεια της Βουλγαρίας η Βόρεια Μακεδονία θα βρίσκεται στο δρόμο της ειρήνης και της ευημερίας».https://www.novinite.com/articles/195307

20.2.2019 Ο Πρωθυπουργός Μπόϊκο Μπορίσοφ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Βόρειας Μακεδονίας Ταλάτ Τζαφέρι. Οι δύο άνδρες  σημείωσαν την εξαιρετική συνεργασία μεταξύ Σόφιας και Σκοπίων τα τελευταία χρόνια. Ο Μπορίσοφ τόνισε τη σημασία των έργων υποδομής, μεταφορών και ψηφιακής σύνδεσης και πρόσθεσε ότι οι χώρες πρέπει να εργαστούν ενεργά για την ενίσχυση του ΑΕΠ. Ο Ταλάτ Τζαφέρι ευχαρίστησε τη βουλγαρική κυβέρνηση για την προσωπική δέσμευση του Πρωθυπουργού στις προσπάθειες που αντιμετωπίζει η χώρα του για την ευρωατλαντική ενσωμάτωση της.https://www.novinite.com/articles/195319

21.2.2019 Ο πρώην υπουργός Άμυνας στην Αθήνα και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Κάμενος επέκρινε τη Συμφωνία των Πρεσπών, λέγοντας ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να χειριστεί τον μικρό βόρειο γείτονά της για 20 λεπτά εάν χρησιμοποιήσει τα τεθωρακισμένα..«Τα Σκόπια είναι 20λεπτη δουλειά, αν αποφασίσει μια ίλη τεθωρακισμένων να περάσει τα σύνορα, θα φτάσει στο άλλο άκρο της χώρας, στη Σερβία», δήλωσε και επανέλαβε τον ισχυρισμό του ότι «εξαπατήθηκε» από τον Π ρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αρχικά υποστήριξε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα κατατεθεί στο κοινοβούλιο μετά τον Μάρτιο. Ο πρώην εταίρος του Τσίπρα, ο οποίος παραιτήθηκε από την υπουργική του θέση μετά την επικύρωση της Συμφωνίας, επέκρινε τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και δήλωσε πως «ενεργούσε δόλια».https://www.novinite.bg/articles/171399

23.2.2019 «Στην επόμενη συνάντηση της Μεικτής Επιτροπής Επιστημόνων της Βουλγαρίας και της Βόρειας Μακεδονίας θα μιλήσουμε για το περιεχόμενο των βιβλίων στην περίοδο της Παλιγγενεσίας» δήλωσε σήμερα στο βουλγαρικό Εθνικό Ραδιόφωνο ο Βούλγαρος καθηγητής Άντερ Ντιμιτρώφ, ο οποίος είναι και αντιπρόεδρος της επιτροπής. Κατά την 4η συνεδρίαση της διεπιστημονικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τα ιστορικά και εκπαιδευτικά θέματα, που πραγματοποιήθηκε στα Σκόπια νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, επιστήμονες και από τις δύο πλευρές συμφώνησαν να προτείνουν στις δύο κυβερνήσεις ότι οι βασιλιάς Σαμουήλ, ο Κλήμης Οχρίδσκι και ο Άγιος Ναούμ Πρεσλάφσκι είναι αξιόλογες προσωπικότητες στην κοινή Ιστορία μας από την εποχή του μεσαιωνικού βουλγαρικού κράτους. Απαντώντας σε ερώτηση εάν οι συνάδελφοί του στα Σκόπια είναι έτοιμοι να δεχτούν ότι ο βασιλιάς Σαμουήλ είναι Βούλγαρος, ο καθηγητής Ντιμιτρώφ δήλωσε: «Αυτό είπαμε στην πρότασή μας και έτσι έχει γίνει αποδεκτό από τη μεικτή επιτροπή. Το θέμα είναι ότι από εδώ πρέπει να αναλύσουμε, να συζητήσουμε όλη την περίοδο από τον Μεσαίωνα ως την Παλιγγενεσία, η οποία θα συμβεί την επόμενη συνάντησή μας και θα μιλήσουμε ιδιαίτερα για το περιεχόμενο των βιβλίων για αυτήν την ιστορική εποχή». Πρόκειται για εγχειρίδια που αναφέρονται σε αυτή την περίοδο – δηλαδή για την 5η, 6η και 7η τάξη. Καθώς ο κύριος Ντιμιτρώφ δεν αναμένει φέτος να έχει αλλαγές στο περιεχόμενό τους. Ο. Ντιμιτρώφ δήλωσε ότι η επόμενη συνάντηση έχει προγραμματιστεί για το τέλος Μαρτίου και ο αριθμός των συναντήσεων αναμένεται να αυξηθεί, καθώς είναι επιθυμία του να υπάρξουν τουλάχιστον τρεις ακόμα μέχρι το καλοκαίρι: Σύμφωνα με τον Ντιμιτρώφ, η περίοδος του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου θα είναι το πιο δύσκολο να επιτευχθεί συμβιβασμός στο ιστορικό περιεχόμενο. Είπε: “Η ερμηνεία αυτής της εποχής είναι πολύ ιδεολογικοποιημένη στη σημερινή Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας..Πιστεύουμε ότι πρέπει να ξεκινήσουμε την επόμενη συνάντηση για να συζητήσουμε την εξέγερση του Ιλίιντεν, τον Γκότσε Ντελτσέφ, τον Ντάμε Γκρούεφ και ταυτόχρονα να κάνουμε τις εργασίες για τα βιβλία που χειρίζονται το παρελθόν μέχρι τον 19ο  αιώνα και να προχωρήσουμε μέχρι την εποχή της Βουλγαρικής Παλιγγενεσίας, επειδή η εξέγερση του Ίλιντεν, ο Γκότσε Ντέλτσεφ και ο Ντάμε Γκρούεφ είναι παιδιά της ιστορικής εποχής».https://www.novinite.bg/articles/171494

23.2.2019 Η Βουλγαρία και η Βόρεια Μακεδονία έχουν τώρα ένα ενιαίο δίκτυο Γεωδαισίας, Χαρτογραφίας και Κτηματολογίου και του Κτηματολογίου. Το έργο ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από ένα χρόνο ως αποτέλεσμα του Μνημονίου Συνεργασίας που υπεγράφη το 2018 στην Στρώμνιτσα..https://www.novinite.com/articles/195358

24.2.2019 Την Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου, στις 11:00, ο Πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας Νικόλα Ντιμιτρώφ. Η επίσκεψη του Ντιμιτρώφ στη Βουλγαρία πραγματοποιείται λίγες μέρες μετά την ψήφιση του Πρωτοκόλλου στο Βουλγαρικό Κοινοβούλιο για την προσχώρηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.. Η ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ κατέστη δυνατή με την επίλυση της διαμάχης για το όνομα της χώρας και την τελική επικύρωση της Συνθήκης των Πρεσπών από την Ελλάδα. Η Βόρεια Μακεδονία έγινε το 30ο μέλος του Συμφώνου. Το Π ρωτόκολλο προσχώρησης της Μακεδονίας υπεγράφη στις 6 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες και η Βουλγαρία ήταν από τις πρώτες που το επικύρωσαν «Η Βουλγαρία πάντοτε ότι υποστηρίζει την ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ»,. ανέφερεhttps://www.novinite.com/articles/195373

25.02.2019 Η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Αικατερίνα Ζαχαρίεβα συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Νικόλα Ντιμιτρόφ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Βουλγαρία.  Η Ζαχαρίεβα δήλωσε κατά τη  κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση ότι η ταχεία επικύρωση από τη Βουλής της Βουλγαρίας του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης στο ΝΑΤΟ της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας είναι ένα ακόμη παράδειγμα για το πόσο ισχυρή είναι η στήριξη της Βουλγαρίας στην ευρωατλαντική πορεία της Β. Μακεδονίας αλλά και τη σημασία που δίνει στη χώρα ως σημαντικό στρατηγικό σύμμαχο στο ΝΑΤΟ. Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα ότι το Πρωτόκολλο Προσχώρησης στο ΝΑΤΟ θα έχει επικυρωθεί από όλες τις υπόλοιπες χώρες-μέλη της Συμμαχίας πριν από τη διάσκεψη κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο τον  προσεχή Δεκέμβριο. Τέλος, η Ζαχαρίεβα δήλωσε ότι η υπογραφή της διμερούς συνθήκης φιλίας, καλής γειτονίας και συνεργασίας είναι μόνο η αρχή. Έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στο έργο της κοινής επιτροπής για τα ιστορικά και εκπαιδευτικά θέματα που δημιουργήθηκε με τη Συνθήκη. Είπε επίσης ότι στις αρχές Μαρτίου η κοινή οικονομική επιτροπή θα πραγματοποιήσει συνάντηση στα Σκόπια μετά από δεκαετή παύση των εργασιών της. Από τη πλευρά του ο Ντιμιτρόφ δήλωσε πως όλα τα ιστορικά λάθη που έγιναν μεταξύ της Βουλγαρίας και της Βόρειας Μακεδονίας πρέπει να διορθωθούν έτσι ώστε οι διμερείς σχέσεις να μπορέσουν να τεθούν σε στέρεες βάσεις. Τόνισε επίσης πως ενεργεί δραστήρια προσπάθεια για τη βελτίωση της υποδομής μεταξύ των δύο χωρών. Ο Ντιμιτρόφ σημείωσε ότι υπάρχουν πολύ μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης των διμερών οικονομικών σχέσεων.http://www.bta.bg/en/c/DF/id/1964242
https://www.novinite.com/articles/195390
https://www.novinite.com/articles/195382

26.02.2019 Η μείωση των τιμών περιαγωγής με τη γειτονική Μακεδονία και τη Σερβία εξακολουθεί να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα στο έργο της Βουλγάρας  Επιτρόπου για την ψηφιακή οικονομία και την κοινωνία, Mariya Gabriel. Σήμερα πρόκειται να υπογράψουμε τη νέα περιφερειακή συμφωνία περιαγωγής στην Ψηφιακή Σύνοδο Κορυφής στο Βελιγράδι , που καλύπτει τις έξι χώρες και ισχύει πλέον από το 2014, για 4 από αυτές, αλλά η Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο δεν περιλαμβάνονται σε αυτή τη ζώνη.https://www.novinite.com/articles/195424

6.3.2019 Η κυβέρνηση της Μακεδονίας αποφάσισε να υποχρεώσει όλα τα θεσμικά όργανα να αλλάξουν τα δημόσια ονόματά τους στο όνομα του κράτους, σύμφωνα με τις τροποποιήσεις στο Σύνταγμα, τον Συνταγματικό Νόμο για την Εφαρμογή των Τροποποιήσεων και τον Νόμο για τη Χρήση των Γλωσσών.https://www.novinite.com/articles/195610

6.3.2019 Η κυβέρνηση ενέκρινε σχέδιο σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας και του Υπουργείου Πολιτισμού της Βόρειας Μακεδονίας για τη διοργάνωση της κοινής έκθεσης “100 χρόνια Trebenishte”, η οποία θα πραγματοποιηθεί στα Σκόπια μεταξύ 14 Μαρτίου και 15 Σεπτεμβρίου και θα παρουσιάσει τα ευρήματα της πλούσιας και εντυπωσιακής νεκρόπολης στο χωριό Trebenishte της Βόρειας Μακεδονίας. Η έκθεση διοργανώνεται από κοινού από το Εθνικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο με Μουσείο της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών και το Εθνικό Ινστιτούτο Αρχαιολογικού Μουσείου Μακεδονίας των Σκοπίων και είναι αφιερωμένη στην 100ή επέτειο από την ανακάλυψη της νεκρόπολης. Η έκθεση στα Σκόπια είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς για πρώτη φορά θα παρουσιαστούν σχεδόν όλα τα ευρήματα από αυτή τη ιστορικά σημαντική νεκρόπολη. Τα αντικείμενα προέρχονται από τη μόνιμη έκθεση του NAIM στη Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών στη Σόφια, το Εθνικό Μουσείο του Βελιγραδίου και το Μουσείο στην Αχρίδα. Εκτός από την καλλιτεχνική και ιστορική συνεισφορά της, η έκθεση αποτελεί θετική πράξη για την ανάπτυξη και εμβάθυνση της πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ της Βουλγαρίας, της Βόρειας Μακεδονίας και της Σερβίας.https://www.novinite.com/articles/195618

6.3.2019 Ο Υπουργός Μεταφορών, Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών Rosen Zhelyazkov θα προεδρεύσει στην πρώτη συνάντηση της Διακυβερνητικής Επιτροπής Οικονομικής Συνεργασίας μεταξύ της Βουλγαρίας και της Βόρειας Μακεδονίας στις 6 και 7 Μαρτίου στα Σκόπια όπου θα συμπροεδρεύει ο Υπουργός Οικονομίας της Βόρειας Μακεδονίας Kreshnik Bekshei. Η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει θέματα σχετικά με την κατασκευή υποδομών μεταφορών και ενέργειας, ζητήματα διμερούς οικονομικής συνεργασίας σε τομείς όπως η τεχνολογία της πληροφορίας, οι μεταφορές, το εμπόριο, οι επενδύσεις, η γεωργία κλπ. Ένα μνημόνιο συμφωνίας μεταξύ της Βουλγαρικής Υπηρεσίας Προώθησης Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων και του Οργανισμού Προώθησης Επιχειρηματικότητας της Βόρειας Μακεδονίας θα μονογραφηθεί κατά την εκδήλωση. Κατά την επίσκεψή του ο υπουργός Rosen Zhelyazkov θα πραγματοποιήσει συναντήσεις εργασίας με τον Υπουργό Κοινωνίας της Πληροφορίας και Διοίκησης Ντάμιαν Μαντσέφσκι και τον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών Γκόραν Σουγκάρεσκι.https://www.novinite.bg/articles/171933

9.3.2019 Η Αθήνα και τα Σκόπια άρχισαν μια άλλη διαμάχη για το θέμα του ποιος είναι ο κάτοχος της μάρκας “Μακεδονία”. Τα ελληνικά ΜΜΕ μιλούν για “πρόκληση” της Βόρειας Μακεδονίας σε διαφήμιση κρασιού. Σε έκθεση στο Ντίσελντορφ για ποιοτικά κρασιά, η Ένωση Παραγωγών Οίνου από τα Σκόπια ανακοίνωσε την παραγωγή της ως “Μακεδονικό κρασί” με παραδόσεις 2.000 ετών. Η ελληνική αντιπολίτευση, η οποία βρίσκει πλήρη υποστήριξη από τα ΜΜΕ, επιμένει στην άμεση παρέμβαση της διπλωματικής αποστολής, του Υπουργού Τουρισμού και του Υπουργείου Εξωτερικών. Η μάρκα «Μακεδονικός Οίνος» είναι ελληνικό εμπορικό σήμα, αναφέρουν οι Έλληνες παραγωγοί. Πιστεύουν ότι αυτός είναι ένας αθέμιτος ανταγωνισμός που στοχεύει στην προσέλκυση πελατών με τα δημοφιλή ελληνικά κρασιά στην παγκόσμια αγορά. Το θέμα εμφανίζεται στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης με τον τίτλο “Μια άλλη πρόκληση από τα Σκόπια”.Μόλις πριν από λίγες μέρες ακούστηκαν πολλά αρνητικά σχόλια που η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας παρουσιάζει στην τουριστική έκθεση του Βερολίνου με τον τίτλο “Macedonia timeless” για διαφήμιση. Σε μια συνέντευξή του στα ελληνικά ΜΜΕ ένας επισκέπτης στην έκθεση μάλιστα ρώτησε: « Πόσοι Μακεδόνες υπάρχουν;».https://www.novinite.bg/articles/172147

9.3.2019 Μετά την Συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των Σκοπίων, αναμένεται σύντομα να δημιουργηθεί ένα νέο συνοριακό σημείο μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, το οποίο θα προσφέρει εύκολη πρόσβαση στις Πρέσπες και στη Φλώρινα. Οι Έλληνες αναμένουν αυτή την απόφαση εδώ και δεκαετίες. Μετά από 52 χρόνια ξεκίνησε η διέλευση των συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας στο Λαιμό της Πρέσπας στη Φλώρινα. Η συμφωνία υπογράφηκε στα Σκόπια σε επίσημη επίσκεψη αντιπροσωπείας του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών. Ο Δήμαρχος Πρεσπών Πασχαλίδης Παναγιώτης επεσήμανε ότι εδώ και δεκαετίες οι κάτοικοι της περιοχής ζητούσαν το άνοιγμα ενός σημείου διέλευσης. Μέχρι σήμερα, δύο χωριά, που βρίσκονται 5 χιλιόμετρα μακριά, συνδέονταν με ένα δρόμο μήκους 140 χιλιομέτρων.Οι Πρέσπες, η Φλώρινα και η Καστοριά είναι πλέον εύκολα προσβάσιμες στον τουρισμό, στο εμπόριο και στις σχέσεις καλής γειτονίας. Με τη βοήθεια στρατιωτικών μονάδων, ο δρόμος προς το σημείο διέλευσης του Λαιμού είναι ήδη έτοιμος και οι πρώτοι τουρίστες σε αυτό αναμένονται το καλοκαίρι.https://www.novinite.bg/articles/172131