Χαρτογραφικές αποτυπώσεις της Σμύρνης και της ευρύτερης περιοχής

Έκθεση Χαρτών στη Βιβλιοθήκη της ΕΜΣ (Σεπτ. 2023- Μάιος 2024)

Με την συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή, η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών διοργανώνει Έκθεση χαρτών στο αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης με τίτλο «Χαρτογραφικές αποτυπώσεις της Σμύρνης και της ευρύτερης περιοχής». Οι εκτιθέμενοι σπάνιοι χάρτες, τριανταπέντε στον αριθμό, ανήκοντες στις συλλογές της Βιβλιοθήκης της Ε.Μ.Σ. και του κ. Σάββα Δεμερτζή, φιλοτεχνημένοι από το 1618 έως το 1942, απεικονίζουν τη χαρτογραφική αποτύπωση της περιοχής σε διαφορετικές ιστορικές περιόδους, από τον 12ο αιώνα π.Χ. και μετά. Μέσω εικόνας και ιστορικής αφήγησης παρουσιάζεται η κατάλυση της αυτοκρατορίας των Χετταίων -περίοδος ταυτιζόμενη στην ελληνική ιστορία με τον Τρωικό Πόλεμο- η κάθοδος των ελληνικών φύλων στον ευρύτερο ελληνικό χώρο, οι προκαλούμενες από αυτήν πληθυσμιακές ανακατατάξεις στη Μικρά Ασία, καθώς και η πολιτική οργάνωση των μικρασιατικών πόλεων. Επίσης, παρουσιάζεται η άνθιση της φιλοσοφίας στη Μίλητο, η διαμόρφωση της ιωνικής αρχιτεκτονικής, όσο και η καταστροφή πόλεων από τους Πέρσες. Η αρχαία ιστορία κλείνει με την αποτύπωση των περιηγήσεων του Παυσανία κατά την ύστερη αρχαιότητα.
Οι μεσαιωνικές αποτυπώσεις της περιοχής αποδίδονται από τους σπανιότερους χάρτες της Έκθεσης, φιλοτεχνημένοι από τις αρχές του 17ου αιώνα έως τις αρχές του 18ου, δέκα στον αριθμό, χαρακτηριζόμενες ως «πορτολάνοι», isolarii και ως «χάρτες των νησιών», καθώς παρέχουν ακριβείς οδηγίες για τη ναυσιπλοΐα κοντά στις ακτές και στα λιμάνια της ευρύτερης περιοχής του Αιγαίου και της Σμύρνης.
Οι χάρτες της νεότερης εποχής φιλοτεχνήθηκαν από τα τέλη του 18ου έως τα τέλη του 19ου αιώνα και αποτυπώνουν με ακριβείς βυθομετρήσεις τις ακτογραμμές της εν λόγω περιοχής. Πέντε από αυτούς απεικονίζουν αποκλειστικά την πόλη της Σμύρνης και τα μνημεία της, και δύο παρέχουν πληροφορίες για την ελληνική συνοικία κατά τα έτη 1769 και 1894.
Η τέταρτη ομάδα χαρτών σχεδιάσθηκε από τις αρχές μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα, απεικονίζουν τις πολιτικές επιτεύξεις της Ελλάδας των «δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών», ενώ η πλειονότητά τους αφορά τη στρατιωτική διοίκηση του Ελληνικού Στρατού στην ευρύτερη περιοχή της Σμύρνης και τις κινήσεις του προς την ενδοχώρα.

Πληροφορίες:
Διάρκεια της έκθεσης: Σεπτ. 2023-Μάιος 2024
Διεύθυνση: Εθνικής Αμύνης 4, 3ος όροφος
Υπεύθ. Επικοινωνίας: Κωνσταντίνος Κουρούδης
Τηλ. Επικοινωνίας: 2310 273878