Οσμανί : Τα χαρακτηριστικά της Δημοκρατίας της Μακεδονίας έχουν κανονιστεί από τις συμφωνίες που έκανε με την Βουλγαρία και την Ελλάδα.

Το διαπραγματευτικό πλαίσιο για την ένταξη της Μακεδονίας στην Ε.Ε  δεν πρέπει να αποτελεί πλατφόρμα για την επίλυση διμερών ζητημάτων. […]

Το διαπραγματευτικό πλαίσιο για την ένταξη της Μακεδονίας στην Ε.Ε  δεν πρέπει να αποτελεί πλατφόρμα για την επίλυση διμερών ζητημάτων. Για τον σκοπό αυτό έχει υπογραφεί μια Συμφωνία Γειτονίας, η οποία καθορίζει ακριβώς τόσο τα μέσα όσο και το πλαίσιο για την επίλυση αυτών των ζητημάτων. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Μπουτζάρ Οσμάνι, ο οποίος θα επισκεφθεί το προσεχές Σάββατο την Σόφια, όπου θα έχει συνομιλίες με την Βουλγάρα ομόλογο του Αικατερίνα Ζαχαρίεβα. «Τα ζητήματα των κρατικών χαρακτηριστικών έχουν επιλυθεί με τη Συνθήκη Καλής Γειτονίας, τη Συνθήκη Πρεσπών και άλλες διεθνείς συμφωνίες», δήλωσε ο Oσμανί σε συνέντευξή του στην TV 24. Ο επικεφαλής της μακεδονικής διπλωματίας εξήγησε ότι η χώρα του έχει αναλάβει δεσμεύσεις που πρέπει να εκπληρωθούν, αλλά αυτό που τον ανησυχεί είναι ότι τίθενται ζητήματα που κλείνουν με τη Συνθήκη των Πρεσπών. Η εν λόγω Συμφωνία είναι μια σημαντική διεθνής συνθήκη στην οποία ορισμένες αποφάσεις καθορίζονται και βρίσκεται ακόμη στο αρχικό στάδιο εφαρμογής. Περιέγραψε τη διμερή συμφωνία με την Ελλάδα ως «ακόμη ευάλωτη». Σύμφωνα με τον Oσμάνι, ο πολιτικός διάλογος πρέπει να εντατικοποιηθεί διότι, όποτε υπάρχει κάποια απόσταση ή καθυστέρηση στην επικοινωνία, δημιουργείται ένα κενό που γεμίζει με προκαταλήψεις και θεωρίες συνωμοσίας. Τόνισε: «Εντατική πολιτική επικοινωνία. Φεύγω την Παρασκευή και αναμένω σύντομα συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Ζάεφ. Αναμένω από τις επιτροπές να συναντηθούν τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες και να επιστρέψουν σε μια κανονικότητα». Εξέφρασε  επίσης την άποψη ότι η Βουλγαρία και η Μακεδονία  έχουν αρκετές δυνατότητες  για να λύσουν τις διαφορές τους. Ο Οσμάνι υπενθύμισε ότι η χώρα εισέρχεται στη δεύτερη φάση της ενταξιακής διαδικασίας στην ΕΕ και θα ξεκινήσει, όχι θα τελειώσει, τις  διαπραγματεύσεις. «Περιμένω με ευρωπαϊκό πνεύμα και καλή θέληση να ξεπεράσουμε αυτές τις διαφορές», πρόσθεσε. Όσον αφορά την εντύπωση της Βουλγαρίας ότι οι δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν στη Συνθήκη δεν εκπληρώνονται επαρκώς, ο Oσμάνι διευκρίνισε ότι υπάρχει διαφορά στις προσδοκίες για τη δυναμική των συνεδριάσεων των επιτροπών. Κατά την γνώμη του το γεγονός πως οι δύο επιτροπές συνεδρίασαν εννέα φόρες σε είκοσι μήνες είναι ένα γεγονός που δεν πρέπει να υποτιμούμε. «Αν συγκρίνουμε τις εργασίες των διμερών επιτροπών μας  με τις συναντήσεις  των επιτροπών μεταξύ Γερμανίας, Γαλλίας και Πολωνίας, οι οποίες συναντήθηκαν μία φορά το χρόνο, οι εννέα συναντήσεις μας είναι ένα καλό αποτέλεσμα.Το αν αυτό είναι λίγο ή πολύ εξαρτάται από τις προσδοκίες του καθενός», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Μακεδονίας.

https://www.novinite.bg/articles/193392