Οι προτεραιότητες του προϋπολογισμού 2020 που βασίζονται στις προτεραιότητες και τις υποθέσεις για την ανάπτυξη των τομεακών και οριζόντιων πολιτικών, όπως καθορίζονται στις μεσοπρόθεσμες δημοσιονομικές προβλέψεις, είναι οι τομείς της εκπαίδευσης, της υγειονομικής περίθαλψης, της άμυνας, της πολιτικής συντάξεων και της εισοδηματικής πολιτικής.
Αναλυτικά:
Εκπαίδευση.
Το 2020 – 2022, θα συνεχιστεί η εφαρμογή των μέτρων που στοχεύουν στην ενίσχυση της ελκυστικότητας του επαγγέλματος του εκπαιδευτικού και των κινήτρων των υπαρχόντων εκπαιδευτικών. Η είσοδος νέων και άκρως μορφωμένων ατόμων στο εκπαιδευτικό σύστημα θα έχει αναπόφευκτα θετικό αντίκτυπο στην ποιότητα των γνώσεων και δεξιοτήτων που αποκτούν οι μαθητές. Η ενθάρρυνση των αποφοίτων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με υψηλά εκπαιδευτικά αποτελέσματα για την απόκτηση παιδαγωγικής παιδείας και για να αρχίσουν να εργάζονται στο εκπαιδευτικό σύστημα είναι ένα από τα μέτρα προτεραιότητας των οποίων η εφαρμογή θα καταστήσει δυνατή την υπέρβαση της αναμενόμενης έλλειψης παιδαγωγικών ειδικών. Στον τομέα «Εκπαίδευση» θα εξακολουθήσουν να εφαρμόζονται μέτρα για τη βελτίωση της κοινωνικής θέσης των εκπαιδευτικών και για το σκοπό αυτό θα διατεθεί πρόσθετη ετήσια χρηματοδότηση ύψους 360 εκατ. λέβα για την αύξηση των αμοιβών του παιδαγωγικού προσωπικού. Ο στόχος είναι να διπλασιαστεί το 2021, σε σύγκριση με το 2017, τα κεφάλαια για την αμοιβή των παιδαγωγικών ειδικών.
Φροντίδα υγείας.
Οι κύριες προτεραιότητες στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης για την τριετή περίοδο είναι η διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας και της διαθεσιμότητας πόρων για το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, με στόχο τη βελτίωση της υγείας του πληθυσμού, τη βελτίωση και τη διατήρηση της ποιότητας ζωής μέσω της μείωσης των πρόωρων τα ποσοστά θνησιμότητας και νοσηρότητας, καθώς και την αντιμετώπιση των περιφερειακών ανισορροπιών και τη διασφάλιση της λειτουργικής αλληλεπίδρασης μεταξύ των διαφόρων επιπέδων ιατρικής περίθαλψης. Η ίδρυση του Εθνικού Συστήματος Πληροφοριών Υγείας μέσω της χρήσης νέων τεχνολογιών στον τομέα της ηλεκτρονικής υγείας είναι μία από τις προτεραιότητες που αποσκοπούν στη βελτίωση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών στο σύστημα υγείας.
Αμυνα.
Την περίοδο 2020-2022, η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στον τομέα της άμυνας παραμένει προτεραιότητα. Παρέχονται κεφάλαια για τη διατήρηση και ανάπτυξη των εθνικών αμυντικών δυνατοτήτων καθώς και των δυνατοτήτων που σχετίζονται με τη συλλογική άμυνα, συμπεριλαμβανομένων κεφαλαίων για την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων που εγκρίθηκαν από την Εθνοσυνέλευση. Το σχετικό μερίδιο των κεφαλαιουχικών δαπανών στις συνολικές δαπάνες για την άμυνα υπερβαίνει το κριτήριο του 20% του ΝΑΤΟ. Οι δαπάνες για την άμυνα συμβαδίζουν με το Εθνικό Σχέδιο για την αύξηση των δαπανών για την άμυνα στο 2% του ΑΕΠ της Βουλγαρίας έως το 2024.
Πολιτική συνταξιοδότησης.
Από 1ης Ιουλίου 2020, όλες οι συντάξεις που χορηγούνται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019 προβλέπεται να αυξηθούν κατά 6,7% (το ποσοστό καθορίζεται σύμφωνα με τον αποκαλούμενο “ελβετικό κανόνα” βάσει του άρθρου 100 του κώδικα κοινωνικών ασφαλίσεων) και από την 1η Ιουλίου 2021 και την 1η Ιουλίου 2022, οι συντάξεις που χορηγούνται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους θα ενημερώνονται επίσης σύμφωνα με τον “ελβετικό κανόνα”. Για την περίοδο 2020 – 2022, το βάρος ενός έτους υπηρεσίας συνεισφοράς στη σύνταξη συνταξιοδότησης παραμένει 1,2.
Πολιτική εισοδήματος.
Εκτός από την αύξηση του κατώτατου μισθού (από την 1η Ιανουαρίου 2020 σε 610 λέβα, και από την 1η Ιανουαρίου 2021 σε 650 λέβα) που έχουν ήδη καθοριστεί στην πρόβλεψη του μεσοπρόθεσμου προϋπολογισμού από την άνοιξη, η παρούσα πρόβλεψη προβλέπει αύξηση κατά 10% του μισθολογικού κόστους για το μισθωτό προσωπικό βάσει συμβάσεων απασχόλησης και υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των κονδυλίων για εισφορές κοινωνικής ασφάλισης το οποίο θα έχει αντίκτυπο στις αποδοχές των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα. Με βάση τις αυξημένες δαπάνες προσωπικού, αυτό επιτρέπει την αύξηση των μεμονωμένων βασικών μηνιαίων αποδοχών των απασχολουμένων ανάλογα με τη θέση που κατέχουν και τις εκτιμήσεις των επιδόσεων. Για την περίοδο 2020-2022, η πολιτική κοινωνικής ασφάλισης προβλέπει αύξηση του ελάχιστου εισοδήματος για αυτοαπασχολούμενους, σε 610 λέβα για το 2020 και σε 650 λέβα για το 2021 και 2022 αντίστοιχα, καθώς και για αύξηση του ελάχιστο εισόδημα εισοδήματος για τους εγγεγραμμένους αγρότες και τους καπνοπαραγωγούς από 400 σε 610 λέβα από τις αρχές του 2020. Διατηρούνται τα επίπεδα του ελάχιστου εισοδήματος εισφορών ανά κύριες οικονομικές δραστηριότητες και των ομάδων επαγγελματικών προσόντων από το 2019 · η προσαρμογή γίνεται μόνο σε σχέση με τις θέσεις κάτω από το ποσό του κατώτατου μισθού για το 2020, δηλ. 610 λέβα. Το ανώτατο καταβαλλόμενο εισόδημα για όλους τους ασφαλισμένους διατηρείται σε 3.000 λέβα, γράφει το υπουργείο Οικονομικών σε δελτίο τύπου.