1.9.2017 Όποιος πληροί τις προϋποθέσεις θα λάβει επιδότηση, δήλωσε ο διευθυντής της Υπηρεσίας για την Οικονομική Υποστήριξη της Γεωργίας και της Αγροτικής Ανάπτυξης, Νίκολα Μπάμποφσκι. «Προσπαθούμε μέχρι το τέλος του έτους να έχουν κατατεθεί οι επιδοτήσεις για το έτος 2015-2016. Οι αιτήσεις των νέων αγροτών ανέρχονται στις 662 ένας αριθμός που κρίνεται ικανοποιητικός. Μόνο την Πέμπτη κατατέθηκαν 110.000.000 δηνάρια εκ των οποίων τα 39.800.000 αφορούν τις οινοποιίες».
http://vecer.mk/ekonomija/na-smetkite-na-zemjodelcite-za-dve-nedeli-legnaa-65-milioni-evra-subvencii
1.9.2017 Σύμφωνα με στοιχεία της Κρατικής Στατιστικής Υπηρεσίας υπάρχουν 7.580 κενές θέσεις εργασίας σε επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Το ποσοστό ανεργίας ανέρχεται στο 22,9% για την ίδια περίοδο. Στη χώρα υπάρχουν 734.043 εργαζόμενοι και 218.601 άνεργοι.
http://vecer.mk/ekonomija/kompaniite-imaat-potreba-od-povekje-od-7500-rabotnici
3.9.2017 Πολύτιμες εμπειρίες στον τομέα της οικονομίας και της ασφάλειας αποκόμισε η αντιπροσωπεία της κυβέρνησης κατά την επίσημη επίσκεψή της στο Ισραήλ. Την αντιπροσωπεία αποτελούσαν ο Πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, ο υπουργός Εσωτερικών Όλιβερ Σπασόφσκι, ο Αντιπρόεδρο Οικονομικών Υποθέσεων Κότσο Ανγκιούσεφ και οι υπουργοί Οικονομίας Κρέσνικ Μπεκτέσι και Γεωργίας Λιούπτσο Νικολόφσκι. Με αίτημα της μακεδονικής αντιπροσωπείας προγραμματίστηκε ένα επιχειρηματικό φόρουμ όπου επιχειρήσεις από το Ισραήλ θα μοιραστούν τις εμπειρίες τους και θα παράσχουν τη στήριξή τους στο πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης σε ό, τι αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τη σύσταση νεοφυών (start up) επιχειρήσεων, τη χρήση της ηλιακής ενέργειας, το σύστημα σταγόνα-σταγόνα στον αγροτικό τομέα, τον τουρισμό και τον πολιτισμό. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Ρεουβέν Ριβλίν χαιρέτισε τις δημοκρατικές αλλαγές στη Μακεδονία και τον μεταρρυθμιστικό προσανατολισμό της νέας κυβέρνησης, ο οποίος δημιουργεί δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Ο Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε την ελπίδα του ότι η συνεργασία με το Ισραήλ θα κινηθεί πάνω σε δύο επίπεδα, την ασφάλεια και την ειρήνη σε παγκόσμιο επίπεδο. «Ελπίζουμε η συνεργασία μας να συνεχιστεί και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ δεδομένου ότι η απειλή του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας είναι παρούσα τόσο εδώ στο Ισραήλ, όσο και στη Μακεδονία και στα Δυτικά Βαλκάνια», ανέφερε χαρακτηριστικά. Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου τόνισε ότι το Ισραήλ ως τεχνολογικά αναπτυγμένο θα βοηθήσει τη Δημοκρατία της Μακεδονίας. Στη δεύτερη ημέρα της επίσημης επίσκεψης στο Ισραήλ ο υπουργός Οικονομίας Κρέσνικ Μπεκτέσι είχε συνάντηση με τον Ισραηλινό υπουργό Τουρισμού Γιαρίν Λεβίτ. Σύμφωνα με τον Μπεκτέσι 10.000 Ισραηλινοί τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο τη Μακεδονία. Ο αριθμός των επισκεπτών αυτών θα μπορούσε να είναι ακόμα μεγαλύτερος δεδομένου ότι υπάρχει απευθείας αεροπορική σύνδεση μεταξύ Σκοπίων και Τελ Αβίβ. Οι δύο υπουργοί αποφάσισαν να συσταθούν δύο ομάδες εργασίας οι οποίες θα εξετάσουν τις τουριστικές δομές και τους προορισμούς των δύο χωρών που μπορούν να προσελκύσουν επισκέπτες. Επιπλέον, αποφασίστηκε να επισκεφθούν τις δύο χώρες τουριστικοί πράκτορες και δημοσιογράφοι προκειμένου να γνωρίσουν τις φυσικές ομορφιές της Μακεδονίας και του Ισραήλ.
http://vecer.mk/makedonija/zaev-bezbednosnite-i-ekonomskite-iskustva-na-izrael-dragoceni-za-makedonija
4.9.2017 Τρεις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες (δύο από τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας και μία από τον κλάδο της τεχνολογικής βιομηχανίας) σκοπεύουν να εγκαταλείψουν τη Μακεδονία και να μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους σε γειτονικές χώρες επειδή είναι δυσαρεστημένες με τη στάση της κυβέρνησης, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας kurir.mk. Οι εταιρείες παραπονιούνται για την έλλειψη επικοινωνίας με την κυβέρνηση, την παύση της κρατικής βοήθειας που λάμβαναν έως τώρα και την αύξηση της φορολογίας. Το ζήτημα έχει προκαλέσει την αντίδραση του Προέδρου του ΒMΡO-DPMNE Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος ισχυρίζεται ότι η νέα κυβέρνηση δεν επέδειξε ενδιαφέρον για τις συζητήσεις που ήδη είχαν γίνει με 60 επιχειρήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν 25.000 θέσεις εργασίας. Συνεπώς τίθεται το ερώτημα εάν πραγματικά η κυβέρνηση επιθυμεί την παρουσία ξένων επενδυτών.
http://vecer.mk/ekonomija/del-od-stranskite-investitori-planiraat-da-ja-napushtaat-makedonija
5.9.2017 Σε απολογισμό των πρώτων 100 ημερών προέβη η κυβέρνηση Ζάεφ. Ο Πρωθυπουργός σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η νέα κυβέρνηση ακολουθεί πιστά πέντε βασικές αρχές: α) την επιστροφή χρημάτων στους πολίτες, β) την εξασφάλιση της οικονομικής ανάπτυξης, γ) τη λειτουργία θεσμών για την υπηρεσία των πολιτών, δ) την αναγνώριση από τους πολίτες του ανοιχτού και μεταρρυθμιστικού προσανατολισμού της κυβέρνησης σε κάθε απόφασή της και ε) την προώθηση της χώρας στο εξωτερικό ως καλού γείτονα, ο οποίος προχωρεί με σταθερά βήματα προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Σκοπός της κυβέρνησης είναι να εντοπίσει τα αντιπαραγωγικά έξοδα στον προϋπολογισμό και να βρει έναν τρόπο ώστε αυτά τα ποσά να δοθούν στους πολίτες και τις επιχειρήσεις. «Μόνο από τη μείωση του πρωθυπουργικού προϋπολογισμού έχουμε εξασφαλίσει 420.000.000 δηνάρια», τόνισε.
http://vecer.mk/makedonija/zaev-imavme-pet-vazhni-principi-edniot-e-da-gi-vratime-parite-kaj-gragjanite
5.9.2017 Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον των αγροτών για την εξασφάλιση χρηματοδότησης μέσω των προγραμμάτων IPARD 2. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια όταν και χρηματοδοτήθηκε η ανανέωση του εξοπλισμού, οι αιτήσεις τώρα γίνονται για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ανάπτυξη του αγροτουρισμού. Από το Γραφείο για την οικονομική υποστήριξη της Γεωργίας και της Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοινώθηκε ότι από τα 8.576.000.000 δηνάρια έχουν απορροφηθεί ήδη τα 6.000.000.000 δηνάρια, ενώ μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται ότι θα απορροφηθούν άλλα 2.000.600.000 δηνάρια.
http://vecer.mk/ekonomija/zgolemen-interes-za-ipard-2-dosega-realizirani-6-milijardi-denari
5.9.2017 Σύμφωνα με στοιχεία της Κρατικής Στατιστικής Υπηρεσίας οι εξαγωγές για την περίοδο Ιανουάριος-Ιούλιος 2017 παρουσίασαν αύξηση κατά 11,6%.και η αξία τους ανέρχεται στα 3.045.862.000$. Οι εισαγωγές παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 8% και η αξία τους στα 4.133.355.000$. Το εμπορικό έλλειμμα υπολογίζεται στο 1.087.493.000$. Οι χώρες με τις οποίες πραγματοποιήθηκαν οι περισσότερες εμπορικές συναλλαγές είναι οι Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Ελλάδα, Σερβία και Βουλγαρία.
http://vecer.mk/ekonomija/izvozot-od-januari-do-juli-so-rast-od-116-otsto-0
6.9.2017 Σε συνέντευξη Τύπου η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής Μίλα Τσάροφσκα ανέφερε ότι οι αυξήσεις των συντάξεων θα συνεχισθούν με τους ίδιους ρυθμούς ακολουθώντας τις αυξήσεις των μισθών και το κόστος διαβίωσης. Το Συμβούλιο για τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα είναι κυβερνητικός οργανισμός που λαμβάνει υποστήριξη από την Παγκόσμια Τράπεζα και τόνισε ότι είναι σημαντικό να υπάρχει ένα σταθερό και βιώσιμο συνταξιοδοτικό σύστημα.
http://vecer.mk/ekonomija/carovska-kje-prodolzhime-so-zgolemuvanje-na-penziite-soglasno-rastot-na-platite-i
10.9.2017 Η στήριξη όλων των επιχειρήσεων, ξένων και εγχωρίων, οι υποδομές και η ενέργεια είναι οι βασικοί πυλώνες στους οποίους στηρίζει την οικονομική της πολιτική την προσεχή περίοδο η νέα κυβέρνηση ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου ο Αντιπρόεδρος Οικονομικών Υποθέσεων Κότσο Ανγκιούσεφ. Τόνισε, επίσης, ότι η κυβέρνηση έχει έτοιμο πρόγραμμα για τη βιομηχανική ανάπτυξη και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της μακεδονικής οικονομίας, ενώ επεσήμανε ότι θα υπάρξουν μέτρα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ειδικό ταμείο για τους «επιχειρηματικούς επιταχυντές» (business accelerators) και τις νεοφυείς (start up) εταιρείες κατά το πρότυπο της ισραηλιτικής οικονομίας. Υπογράμμισε, ακόμη, ότι την προσεχή περίοδο το βάρος θα πέσει στον τομέα της ενέργειας, των κατασκευών και των υποδομών φυσικού αερίου, ενώ τέλος επεσήμανε ότι η κυβέρνηση εργάζεται για τη σύνταξη των νόμων για την ενέργεια και την ενεργειακή απόδοση.
http://vecer.mk/ekonomija/angjushev-fokusot-na-vladata-vo-poddrshka-na-kompaniite-infrastrukturata-i-energetikata
11.9.2017 Σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Finance Think, η οικονομία της Μακεδονίας παραμένει «στον πάγο». Δεν υπάρχουν ξένες επενδύσεις, ενώ οι εγχώριοι επενδυτές εμφανίζονται διστακτικοί. Ελλείψει κυβερνητικής ώθησης οι επενδύσεις, ιδίως στον τομέα των μεγάλων υποδομών, προχωρούν με αργούς ρυθμούς. Οι ακαθάριστες επενδύσεις έχουν μειωθεί κατά 19,9% και οι κατασκευές κατά 17,3%.
http://vecer.mk/ekonomija/fajnans-tink-ekonomijata-na-makedonija-zamrznata
11.9.2017 Οργανώσεις πολιτών ζητούν από την κυβέρνηση άμεσα μέτρα για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος το οποίο επιβαρύνεται από τις ρυπογόνες βιομηχανίες, όπως η OHIS στα Σκόπια. Οι πολίτες επιθυμούν τη μετεγκατάσταση των βιομηχανιών σε ακτίνα τουλάχιστον 10 χλμ από κατοικημένες περιοχές και την αναθεώρηση του νομικού πλαισίου που σχετίζεται με το φυσικό περιβάλλον.
http://vecer.mk/makedonija/zagaduvachkata-industrija-da-se-dislocira-od-naselenite-mesta
11.9.2017 Το Οικονομικό Επιμελητήριο της Βορειοδυτικής Μακεδονίας ζητά τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων που θα εστιάζουν στους εγχώριους παραγωγούς έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η αύξηση της εγχώριας προσφοράς, η μείωσης της ανεργίας και η αύξηση των εξαγωγών. Μία από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι η αποκατάσταση των υποδομών στη βιομηχανική ζώνη Βιζμπέγκοβο και στον αυτοκινητόδρομο προς το Κόσοβο.
http://vecer.mk/ekonomija/komorata-na-severozapadna-makedonija-bara-konkretni-merki-nasocheni-kon-domashnite
12.9.2017 Τα μακεδονικά αγροτικά προϊόντα έχουν μεγαλύτερη ζήτηση στις ξένες αγορές. Σε δέκα χρόνια η αξία των εξαγωγών των αγροτοδιατροφικών προϊόντων έχει αυξηθεί κατά 75%. Ο συγκεκριμένος τομέας έχει πολλές δυνατότητες και θα αποτελέσει έναν από τους μοχλούς ανάπτυξης της οικονομίας την επόμενη περίοδο.
http://vecer.mk/ekonomija/makedonskite-proizvodi-se-povekje-barani-na-stranskite-pazari
12.9.2017 Με νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση θα καλυφθεί το νομικό κενό αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας των λαϊκών αγορών. Συγκεκριμένα θα ορίζει τους όρους με τους οποίους θα διεξάγεται το εμπόριο, τις άδειες των εμπόρων, τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά τους κ.ά.
http://vecer.mk/ekonomija/pazardzhiite-na-zelenite-pazari-kje-mozhat-da-go-reguliraat-rabotniot-odnos
13.9.2017 Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο Οικονομικών Υποθέσεων Κότσο Ανγκιούσεφ, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι το μέλλον στη Μακεδονία. Σήμερα η παραγωγή ενός MW από φωτοβολταϊκά είναι κατά 40% φθηνότερη από
ό,τι ήταν πριν επτά χρόνια. Ένα από τα σχεδιαζόμενα προγράμματα είναι η παραγωγή 30 ή 40 MW φωτοβολταϊκής ενέργειας σε κρατικές οικοδομήσιμες εκτάσεις. Το σχέδιο προβλέπει τη διανομή της παραγωγής σε τρεις ή τέσσερις περιοχές κάθε μία από τις οποίες θα παράγει πέντε-επτά MW.
http://vecer.mk/ekonomija/vo-makedonija-kje-se-gradat-fotovoltaichni-elektrani-do-40-megavati
13.9.2017 Σύμφωνα με τον Βλαντιμίρ Γκλιγκόρωφ, κορυφαίο επιστήμονα του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Σπουδών της Βιέννης, οι Μακεδόνες θα φτάσουν τα ευρωπαϊκά επίπεδα διαβίωσης σε 30 χρόνια εφόσον η μακεδονική οικονομία παρουσιάζει τα επόμενα χρόνια αύξηση ΑΕΠ κατά 4% και η αύξηση του ευρωπαϊκού ΑΕΠ δεν ξεπερνά το 2%. Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από μελέτη του Ινστιτούτου πάνω στη μακεδονική οικονομία τα τελευταία 30 χρόνια και παρουσιάστηκαν στα Σκόπια. Ο Γκλιγκόρωφ πιστεύει ότι για την ανάπτυξη της οικονομίας έχει σημασία να στηριχθούν οι εγχώριες επιχειρήσεις προκειμένου να προωθήσουν τα προϊόντα τους στις ξένες αγορές. Θεωρεί ότι μακροοικονομικά η χώρα βρίσκεται σε σωστό πλαίσιο και την πολιτική σταθερής ισοτιμίας του δηναρίου. Προσθέτει ότι υπάρχουν δυνατότητες για μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα. Σύμφωνα με την έρευνα το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας τα τελευταία 30 χρόνια ήταν η ανεργία, η οποία παραμένει ακόμα σε υψηλά επίπεδα (25% του ενεργού πληθυσμού είναι άνεργοι).
http://vecer.mk/ekonomija/makedoncite-duri-za-30-godini-kje-zhiveat-kako-evropejci
13.9.2017 Στο Δήμο του Ίλιντεν θα κατασκευαστεί συγκρότημα κατοικιών με 170 διαμερίσματα και πενταόροφο εμπορικό κέντρο συνολικού εμβαδού 1.900 τ.μ. Σύμφωνα με την εταιρεία Unija Klub, το συνολικό κόστος ανέρχεται στα 7.500.000€.
http://vecer.mk/skopska/vo-ilinden-se-gradat-tri-zgradi-i-trgovski-centar-na-tri-nivoa
13.9.2017 Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο στα Σκόπια (EURM) διοργάνωσε το 7ο Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Σύγχρονες πτυχές της κυκλικής οικονομίας». Σκοπός του συνεδρίου ήταν η ανταλλαγή εμπειριών, πρακτικών και γνώσεων γύρω από το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας. Η πρύτανης του Πανεπιστημίου Λίντια Ναούμοφσκα τόνισε ότι πρόκειται για ένα οικονομικό μοντέλο που εστιάζει στο σχεδιασμό και την παραγωγή προϊόντων πολλών χρήσεων, τα οποία θα υπόκεινται επεξεργασία και θα ανακυκλώνονται.
http://vecer.mk/makedonija/cirkularna-ekonomija-nov-koncept-koj-pozitivno-vlijae-vrz-ekonomijata-i-zhivotnata
13.9.2017 Ο Δήμαρχος του Νόβο Σέλο Μπλάζο Βέλκωφ καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν μαζικά στο τοπικό δημοψήφισμα που θα πραγματοποιηθεί στις 17 Σεπτεμβρίου αναφορικά με τις εργασίες στο ορυχείο χαλκού και χρυσού στις περιοχές Ιλόβιτσα-Στούκα. Οι πολίτες θα κληθούν να αποφασίσουν εάν είναι υπέρ ή κατά της εξόρυξης στην περιοχή τους.
http://vecer.mk/ekonomija/gradonachalnikot-na-novo-selo-gi-povika-gragjanite-na-referendum-za-rudnicite
13.9.2017 225.709.571€ από τα κρατικά ταμεία δόθηκαν σε ξένους επενδυτές από το 2007 έως το Μάιο του τρέχοντος έτους. Σε αυτή την περίοδο υλοποιήθηκαν 205 ξένες επενδύσεις και δημιουργήθηκαν 20.000 θέσεις εργασίας. Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από τον αποχαρακτηρισμό των συμφωνιών που υπέγραψε το κράτος με ξένους επιχειρηματίες, που πλέον έρχονται στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου Μίλε Μποσνιάκοφσκι, οι συμφωνίες υπογράφηκαν από στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης χωρίς σοβαρά κριτήρια. Άλλοι επιχειρηματίες έπαιρναν επιχορήγηση 1.000€/ ανά θέση εργασίας και άλλοι 11.000€. Τα αποτελέσματα αυτά αποτελούν ένα μόνο μέρος της έρευνας. Μόλις συγκεντρωθούν περισσότερα στοιχεία θα σταλούν για έλεγχο από τις δικαστικές υπηρεσίες.
http://vecer.mk/makedonija/vo-stranskite-investitori-drzhavata-vlozhila-225-milioni-evra-po-11-iljadi-za-rabotno
14.9.2017 Το Σχέδιο Οικονομικής Ανάπτυξης, που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ και ο αντιπρόεδρος Οικονομικών Υποθέσεων Κότσο Ανγκιούσεφ, προβλέπει ισότιμη μεταχείριση των εγχωρίων και των ξένων επενδύσεων. Κριτήριο για την παροχή οικονομικής βοήθειας από το κράτος είναι τα καλά οικονομικά αποτελέσματα και όχι η προέλευση ή το μέγεθος της επιχείρησης. Οι έξι βασικοί άξονες του Σχεδίου είναι οι εξής: α) απελευθέρωση του ιδιωτικού τομέα από πολιτικούς περιορισμούς, β) διαφάνεια στις πολιτικές που εφαρμόζονται έτσι ώστε η κάθε επιχείρηση να επιλέγει το πακέτο βοήθειας που της ταιριάζει, γ) ουδετερότητα, δ) ισότιμη μεταχείριση των εγχώριων και ξένων επενδυτών, ε) σωστός συντονισμός κατά την εφαρμογή των πολιτικών στον βιομηχανικό τομέα και στ) αποτελεσματικότητα των εφαρμοζόμενων πολιτικών, παρακολούθηση και αξιοκρατική αξιολόγησή των αποτελεσμάτων τους. Σύμφωνα με τον Ανγκιούσεφ οι επιχειρήσεις, που θα μπορέσουν να υποβάλλουν αιτήσεις για το πρόγραμμα αυτό, θα είναι αυτές που στο τέλος του οικονομικού έτους θα έχουν να επιδείξουν αύξηση εσόδων χωρίς παράλληλα μείωση προσωπικού. «Σκοπός είναι παράσχουμε βοήθεια στις υγιείς επιχειρήσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.
http://vecer.mk/makedonija/drzhavata-so-ist-arshin-i-za-domashnite-i-za-stranskite-investitori
15.9.2017 Τα μέτρα που λαμβάνει η μαύρη τρόικα της κυβέρνησης (Ζάεφ, Ανγκιούσεφ, Τεφτόφσκι) είναι αντιμεταρρυθμιστικά θεωρεί ο Ντέλεφ από το ΒMΡO-DPMNE. Τα μέτρα πλήττουν τόσο τις εγχώριες, όσο και τις ξένες επενδύσεις. Δεν επιλύουν τα μεγάλα προβλήματα του κράτους, ούτε αντιμετωπίζουν την ανεργία. Οι μεγάλες βιομηχανίες, συνέχισε ο Ντέλεφ, στους τομείς της κλωστοϋφαντουργίας, της βυρσοδεψίας, της αυτοκινητοβιομηχανίας αλλά και των κατασκευών δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε κρατικές επιχορηγήσεις και οδηγούνται στην έξοδο και συγκεκριμένα σε γειτονικές χώρες. Με τα νέα μέτρα δημιουργούνται διακρίσεις μεταξύ των εταιριών που βρίσκονται στους τομείς εντατικής εργασίας και αυτών που απασχολούν χαμηλής ειδίκευσης εργατικό δυναμικό. Έτσι, εταιρείες που απασχολούν 1.000, 2.000 και 6.000 εργαζομένους, από τις οποίες εξαρτώνται ολόκληρες περιοχές δεν θα επωφεληθούν από τα μέτρα της μαύρης τρόικας.
http://vecer.mk/ekonomija/delev-merkite-shto-gi-prezema-vladata-se-antireformski
15.9.2017 Η γερμανική εταιρεία ODV Elektrik εγκαινιάζει σήμερα στην Τεχνολογική-Βιομηχανική Ζώνη Αχρίδας-Στρούγκας στο Μισλέσεβο νέο εργοστάσιο κατασκευής ηλεκτρικών εξαρτημάτων αυτοκινήτου. Πρόκειται για νέα επένδυση (greenfield investment) ύψους 3.000.000€, η οποία πρόκειται να απασχολήσει 220 εργαζομένους με προοπτική να γίνουν 300 έως το τέλος του 2018.
http://vecer.mk/ekonomija/otvorena-fabrikata-na-odv-elektrik-vo-tirz-ohridstruga
15.9.2017 Η παραπληροφόρηση σχετικά με την προσφορά που φέρεται ότι έχουμε λάβει από την ELEM έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στην εταιρεία μας δεδομένου ότι το 95% της παραγωγής μας εξάγεται στο εξωτερικό αναφέρει ανακοίνωση της εταιρείας Feroinvest.
http://vecer.mk/ekonomija/feroinvest-dezinformaciite-za-tenderot-od-elem-nanese-shteta-na-kompanijata
16.9.2017 Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard and Poor’s επιβεβαίωσε τη πιστοληπτική ικανότητα της Μακεδονίας σε ΒΒ.. Στην έκθεσή της σημειώνει ότι η πολιτική κρίση έχει ξεπεραστεί με τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης και ότι αναμένεται να συνεχιστούν σε λογικά επίπεδα οι πολιτικές που θα μπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της αξιοπιστίας και σταδιακά την οικονομική ανάπτυξη. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού αναμένεται στο 3% του ΑΕΠ το 2017
http://vecer.mk/ekonomija/standard-and-poors-go-potvrdi-kreditniot-rejting-na-makedonija-bb-so-stabilen-izgled
17.9.2017 H δημόσια εταιρεία ηλεκτρισμού ELEM σκοπεύει να μειώσει τις εισαγωγές στο ελάχιστο. Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της εταιρείας Ντράγκαν Μινόφσκι, η αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είναι μέσα στις δυνατότητες της εταιρείας. Ο Μινόφσκι τόνισε ότι η παραγωγή της εταιρείας την τελευταία δεκαετία είχε πάρει την κατιούσα. Το 2006 παράγονταν 6.500 γιγαβατώρες, ενώ φέτος αναμένεται να φθάσουμε τις 3.600. Ο Μινόφσκι ανέφερε ότι η εταιρεία έχει στη διάθεσή της 7.300.000€ και υποχρεώσεις 12.500.000€.
http://vecer.mk/ekonomija/elem-kje-go-zgolemuva-domashnoto-proizvodstvo-na-struja
17.9.2017 Σε συνέντευξη Τύπου για τον απολογισμό των πρώτων 100 ημερών προχώρησε ο υπουργός Οικονομίας,Ντράγκαν Τεφντόφσκι. Πρώτιστος στόχος σύμφωνα με τον Τεφντόφσκι ήταν να θέσει σε τάξη τα δημόσια έξοδα. Με τη μείωση των αντιπαραγωγικών εξόδων έγινε εφικτή η λήψη κοινωνικών μέτρων, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, η κατάργηση του φόρου ραδιοτηλεόρασης, η βοήθεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις κ.ά. Δημοσιεύτηκε ο προϋπολογισμός για το 2017 προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες. Αναβαθμίστηκε σημαντικά το επίπεδο δημοσιονομικής διαφάνειας στη χώρα. Για πρώτη φορά έγινε ανάλυση της διανομής των εσόδων. Ολοκληρώθηκε η στρατηγική για τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών για την περίοδο 2018-2021. Εντάθηκε η συνεργασία με τους διεθνείς οργανισμούς (την ΕΕ, την Παγκόσμια Τράπεζα, το ΔΝΤ). Οι προσπάθειες όμως δεν σταματούν εδώ καθώς όπως σημείωσε ο υπουργός η Μακεδονία αξίζει ένα ευρωπαϊκού επιπέδου σύστημα δημόσιων οικονομκών.
http://vecer.mk/ekonomija/ministerot-za-finansii-tevdovski-ja-informira-javnosta-za-srabotenoto
18.9.2017 Η αποστολή του ΔΝΤ, η οποία από τις 6 έως τις 18 Σεπτεμβρίου βρίσκεται στα Σκόπια για την επιθεώρηση της μακεδονικής οικονομίας, αναμένει ότι το 2017 η πραγματική αύξηση του ΑΕΠ θα φθάσει το 1,9% και ο πληθωρισμός το 1,2%, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί ο τριετής αποπληθωρισμός. Εκτιμάται ότι η μεσοπρόθεσμη συγκυρία είναι ευνοϊκή και ότι εξαρτάται από την εσωτερική σταθερότητα και την ισχυρή εξωτερική ζήτηση. Η πραγματική αύξηση του ΑΕΠ αναμένεται να επιστρέψει σταδιακά σε υψηλότερα επίπεδα μέσα στο 2018 φθάνοντας ξανά το 3,75%. Θετικά σχολιάζει επίσης την πρόθεση της κυβέρνησης να συμμαζέψει τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών και να ενισχύσει την δημοσιονομική διαφάνεια, ενώ επίσης υγιές χαρακτηρίστηκε το τραπεζικό σύστημα.
http://vecer.mk/ekonomija/mmf-predviduva-ekonomski-rast-od-19-otsto-i-inflacija-od-12-otsto-vo-2017
18.9.2017 Τα Σκόπια θα φιλοξενήσουν το επιχειρηματικό συνέδριο Makedonija 2025 το διήμερο 1-2 Νοεμβρίου. Το παρόν θα δώσουν 50 κορυφαίοι ομιλητές ενώ το ακροατήριο θα αποτελείται από 300 διπλωμάτες, επιχειρηματίες, ακαδημαϊκούς, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα δικτύωσης, ανταλλαγής εμπειριών και οικοδόμησης συνεργασιών.
http://vecer.mk/ekonomija/biznis-samit-na-1-i-2-noemvri-vo-skopje
19.9.2017 Εκτιμάται ότι οι αιτήσεις για τις αγροτικές επιχορηγήσεις έχουν φθάσει ήδη τις 1.200. Άλλωστε, όπως συνέβη και στο παρελθόν το 80% περίπου των αιτήσεων υποβάλλονται τις τελευταίες 15 ημέρες της προθεσμίας. Οι περισσότεροι αγρότες από το Κουμάνοβο, το Λίπκοβο και το Στάρε Ναγκορίτσανε έχουν υποβάλει αίτηση για καλλιέργειες δημητριακών όπως σιτάρι, κριθάρι και καλαμπόκι.
http://vecer.mk/ekonomija/najmnogu-baranja-za-subvencionirnje-od-opshtinite-kumanovo-lipkovo-i-staro-nagorichane
19.9.2017 Ο αντιπρόεδρος Οικονομικών Υποθέσεων Κότσο Ανγκιούσεφ παρουσίασε το «Σχέδιο Οικονομικής Ανάπτυξης». «Το Σχέδιο είναι προϊόν λεπτομερούς μελέτης στην οποία ελήφθησαν υπόψη οι συστάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, του Ινστιτούτου της Βιέννης, της Μακεδονικής Ακαδημίας και τα αιτήματα των οικονομικών επιμελητηρίων και του επιχειρηματικού κόσμου», δήλωσε ο Ανγκιούσεφ, ο οποίος διαχώρισε τα μέτρα σε τρεις κατηγορίες: α) για τη στήριξη των νέων επενδύσεων και την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας, β) για την ενίσχυση των εξαγωγών και γ) για τη στήριξη μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
http://vecer.mk/ekonomija/ednakov-arshin-za-site-kompanii-poddrshka-za-novi-investicii-izvozot-mali-i-sredni-firmi
19.9.2017 Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής Μίλα Τσάροφσκα, ανακοίνωσε ότι από τον επόμενο μήνα αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στις 12.000 δηνάρια. Το μέτρο αφορά 130.000 εργαζομένους στους κλάδους της βυρσοδεψίας, κλωστοϋφαντουργίας και της υποδηματοποιίας. Για την εφαρμογή του θα δοθεί κρατική βοήθεια. Ο νόμος προβλέπει αποζημιώσεις για 3.000 απολυμένους
http://vecer.mk/makedonija/od-oktomvri-nema-povekje-radiodifuznata-taksa-minimalna-plata-12000denari-i-sredstva-za
19.9.2017 Εγκαινιάστηκε στο Γκόστιβαρ νέα μονάδα παραγωγής τανταλίου. Ο εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας Power Resources Group Anglia Ρέι Πάουερ ανακοίνωσε ότι στο εργοστάσιο έχουν επενδυθεί 12.000.000€ και προς το παρόν απασχολούνται 40 εργαζόμενοι.
http://vecer.mk/ekonomija/vo-gostivar-otvorena-fabrika-za-proizvodstvo-na-tantal
20.9.2017 Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο Οικονομικών Υποθέσεων Κότσο Ανγκιούσεφ, σχεδόν 200 εταιρείες στη ζώνη του Βιζμπέγκοβο δεν έχουν τις απαιτούμενες υποδομές. Οι περισσότερες δεν διαθέτουν σύστημα αποχέτευσης. Αναγκαία, εκτιμά ο Ανγκιούσεφ, είναι η ισορροπημένη περιφερειακή ανάπτυξη προκειμένου να αποφευχθεί η εσωτερική μετανάστευση προς την πρωτεύουσα.
http://vecer.mk/ekonomija/angjushev-neophoden-e-ramnomeren-regionalen-razvoj
20.9.2017 Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Φυσικού Σχεδιασμού Γιάνι Μακραντούλι ενημέρωσε την κυβέρνηση ότι έχει συσταθεί ομάδα εργασίας για την παρακολούθηση του ατμοσφαιρικού αέρα και την λήψη μέτρων για τη βελτίωση της ποιότητάς του. Ο Μακραντούλι απευθύνει δημόσιο κάλεσμα σε ΜΚΟ, οικολογικούς συλλόγους και ενώσεις πολιτών να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία προκειμένου να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα και να παρθούν οι καλύτερες λύσεις.
http://vecer.mk/makedonija/vladata-so-plan-za-podiganje-na-svesta-za-namaluvanje-na-zagadenosta-na-vozduhot
20.9.2017 Νέες επενδύσεις και εγκαταστάσεις στη βιομηχανική ζώνη Ζάμπενι στο Μοναστήρι. Μετά από αίτημα της εταιρείας Kromberg & Schubert ο Δήμος Μοναστηρίου θέτει σε εφαρμογή το σχέδιο για την πρόσβαση στο εργοστάσιο από τη δεξιά πλευρά έτσι ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμη για τους εργαζομένους από όλες τις περιοχές. Σύμφωνα με το Δήμαρχο Βλάντιμιρ Ταλέσκι, το συνολικό κόστος της επένδυσης θα κοστίσει 13.500.000 δηνάρια και θα απασχολήσει 1.500 εργαζομένους. Σε συνέντευξη Τύπου ο διευθυντής της ζώνης Σάσο Ιλκόφσκι τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αγοράσει οικόπεδα στη ζώνη η τουρκική εταιρεία Celmak, η ελληνική Ceremetal και η ιταλική Naturalia Food.
http://vecer.mk/ekonomija/vo-industriskata-zona-zhabeni-novi-investicii-i-kapaciteti
21.9.2017 Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας για λογαριασμό του δικτύου Macedonia 2025 το 77% των επενδυτών από τη Διασπορά αναφέρουν ότι η Μακεδονία είναι καλός προορισμός για επενδύσεις λόγω χαμηλής φορολόγησης ενώ το 38% λόγω χαμηλού εργασιακού κόστους. Αντίθετα, ως κυριότερα εμπόδια το 40% των ερωτηθέντων αναφέρει τη νομική πολυπλοκότητα, τη διαφθορά και τη γραφειοκρατία ενώ το 55% αντιμετώπισε προβλήματα κατά την έναρξη της επένδυσης.
http://vecer.mk/ekonomija/evtinata-rabotna-sila-ja-pravi-makedonija-privlechna-za-investiranje
21.9.2017 Η εταιρεία Injection Molding Prilep θυγατρική της γερμανικής εταιρείας Akumplast ξεκίνησε σήμερα τις εργασίες της στην Τεχνολογική Βιομηχανική Αναπτυξιακή Ζώνη στο Πρίλεπ. Η εταιρεία παράγει τα πλαστικά μέρη του αυτοκινήτου, μοναδική σε όλα τα δυτικά Βαλκάνια. Η μονάδα εκτείνεται σε ένα χώρο 1.000 τ.μ. και απασχολεί 150 εργαζομένους.
http://vecer.mk/makedonija/akomplast-zapochna-so-rabota-vo-tirz-prilep-obezbedeni-novi-vrabotuvanja
22.9.2017 Η Ανίτα Ανγκέλοφσκα-Μπέζοφσκα εξελέγη για πρώτη φορά αντιπρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στη συνεδρίαση της Βουλής στις 20 Σεπτεμβρίου ύστερα από πρόταση του Προέδρου της Εθνικής Τράπεζας.
http://vecer.mk/ekonomija/anita-angelovska-bezhoska-izbrana-za-viceguverner-na-nbrm
22.9.2017 Οι μελισσοκόμοι από το Κότσανι αντιδρούν στην εισαγωγή μελιού από το εξωτερικό (Κίνα ή Μολδαβία), το οποίο πωλείται στην εγχώρια αγορά ως μακεδονικό. Σε συνάντησή τους με τον υπουργό Γεωργίας, αποφασίστηκε να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι από τα αρμόδια όργανα.
http://vecer.mk/ekonomija/pchelarite-od-kochani-reagirat-na-uvezeniot-med
24.9.2017 Ο διευθυντής της ΕLEM Ντράγκαν Μινόφσκι, τόνισε ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας δεν πρέπει να επιδρά αρνητικά στη στάθμη του νερού στη λίμνη της Αχρίδας. Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με εκπροσώπους οικολογικών οργανώσεων από την Αχρίδα και τη Στρούγκα που αποφάσισαν να συσταθούν ομάδες εργασίας με σκοπό τη βελτίωση της κατάστασης. Η ιστοσελίδα της εταιρείας θα παρέχει πληροφορίες για το επίπεδο της λίμνης.
http://vecer.mk/ekonomija/elem-uveruva-deka-vodi-smetka-za-nivoto-na-ohridskoto-ezero
24.9.2017 Σύμφωνα με δημοσίευμα της ρωσικής Vedomosti, η εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom πρόκειται να διπλασιάσει σχεδόν το ποσό για την κατασκευή του Turkish Stream από 41.900.000.000 ρούβλια (721.000.000$) σε 91.400.000.000 ρούβλια. Η κατασκευή του Turkish Stream θα κοστίσει 7.000.000.000$. Φέτος αναμένεται να δαπανήσει το 1.500.000.000$. Τα σχέδια προβλέπουν την κατασκευή δύο αγωγών κατά μήκος της Μαύρης Θάλασσας. Εφόσον τα σχέδια για τον South Stream δεν προχώρησαν τώρα, η Μόσχα σχεδιάζει την κατασκευή του Turkish Stream που θα εφοδιάζει με αέριο την Τουρκία και την ΝΑ Ευρώπη. Μία επιλογή είναι ο αγωγός να περάσει μέσω Βουλγαρίας και ο άλλος μέσω Ελλάδας. Ωστόσο και οι δύο χώρες τονίζουν ότι η ρωσική εταιρεία πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
http://vecer.mk/ekonomija/izgradbata-na-turski-tek-kje-chini-7-milijardi-dolari
24.9.2017 Σε συνέντευξή του στο Reuters ο Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας τονίζει ότι η πολιτική κρίση προκαλεί μεγαλύτερη οικονομική κάμψη από την αναμενόμενη. Οι προβλέψεις του Απριλίου για την οικονομική ανάπτυξη 2,5% κρίνονται υπερβολικά αισιόδοξες. «Είναι δύσκολο να πετύχουμε τέτοιους ρυθμούς ανάπτυξης αυτή τη χρονιά. Δεδομένου ότι το ΑΕΠ έχει μειωθεί κατά 0,9% στο πρώτο μισό του έτους θα ήμασταν ικανοποιημένοι εάν κλείσουμε τη χρονιά με θετικό πρόσημο ανάπτυξης. Εάν υπάρξει πολιτική σταθερότητα του χρόνου μπορούμε να πετύχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης», ανέφερε ο Μπόγκωφ .
http://vecer.mk/ekonomija/bogov-politichkata-kriza-predizvika-pogolem-ekonomski-pad-od-ochekuvaniot
25.9.2017 Η κοζάκικη εταιρεία παραγωγής χαλκού «Central Asia Metals PLC» εξαγόρασε το ορυχείο «Sasa» έναντι του ποσού των 402.500.000$. Όπως αναφέρουν οι «Financial Times» η κοζάκικη εταιρεία ήρθε σε συμφωνία με την έως τώρα ιδιοκτήτρια εταιρεία «Orion Co-investment Company» για την εξαγορά του ορυχείου, των λοιπών περιουσιακών στοιχείων αλλά και των χρεών. Όσον αφορά τους εργαζομένους, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Βιομηχανίας, Ενέργειας και Εξόρυξης της Μακεδονίας, Πέτσε Ριστέφσκι, τόνισε ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις καθώς ο νέος ιδιοκτήτης αγόρασε το ορυχείο για να δουλέψει.
http://vecer.mk/ekonomija/ristevski-nema-otpushtanja-na-rabotnici-so-kupuvanjeto-na-rudnikot-sasa
26.9.2017 Σύμφωνα με στοιχεία της Κρατικής Στατιστικής Υπηρεσίας το 76.9% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώθηκε τον Ιούλιο προήλθε από εγχώριες πηγές ενώ το 94.6% της κατανάλωσης άνθρακα χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
http://vecer.mk/ekonomija/vo-juli-769-otsto-od-potroshenata-struja-od-domashni-izvori
27.9.2017 Ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Γκόραν Σουκαρέσκι, συζήτησε με τον πρέσβη του Ισραήλ στα Σκόπια, Νταν Οριάν, την δυνατότητα αεροπορικής σύνδεσης μεταξύ Σκοπίων και Τελ Αβίβ. Ο υπουργός ενημέρωσε τον πρέσβη για τις απαιτούμενες διαδικασίες όπως επίσης και για τα έργα που υλοποιούνται όσον αφορά τις υποδομές της χώρας. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι πρέπει να ενταθούν οι κοινές προσπάθειες για την περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών.
http://vecer.mk/ekonomija/razgledana-mozhnosta-za-vospostavuvanje-aviolinija-skopje-tel-aviv
27.9.2017 Μέσω του Εθνικού Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης το υπουργείο Γεωργίας εξασφάλισε υποστήριξη για τη δημιουργία τοπικών ομάδων εργασίας (LAG) είναι το μήνυμα από τη συζήτηση με θέμα «Βήματα για τη λειτουργικότητα του LEADER στη Μακεδονία» την οποία διοργάνωσε η Οργάνωση για την Καινοτομία στην Αγροτική Οικονομία. Οι λύσεις σε τοπικό επίπεδο είναι απαραίτητες για μία βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη. Αυτός είναι ο στόχος των LAGs, η βελτίωση των οικονομικών δυνατοτήτων των κοινοτήτων μέσω κοινών δράσεων του ιδιωτικού, του κρατικού και του μη κυβερνητικού τομέα. Οι τοπικές ομάδες εργασίας (LAGs) που λειτουργούν αυτή τη στιγμή στη Μακεδονία καλύπτουν περίπου το 50% των αγροτικών εκτάσεων σε 25 κοινότητες. Οι ομάδες αυτές είναι οι βασικές μονάδες μέσω των οποίων εφαρμόζεται το ευρωπαϊκό πρόγραμμα LEADER για την αγροτική ανάπτυξη. Για την περίοδο 2014-2020 προβλέπεται εφαρμογή του προγράμματος και σε αστικές περιοχές.
http://vecer.mk/ekonomija/preku-nacionalnata-programa-za-ruralen-razvoj-obezbedena-poddrshka-za-lag-ovi
27.9.2017 Ο υπουργός Γεωργίας, Λιούπτσκο Νικόλοφσκι, τόνισε ότι η φετινή χρονιά ήταν κακή για όλον τον αγροτικό τομέα εξαιτίας των άσχημων καιρικών συνθηκών που προκάλεσαν μεγάλη ζημιά και ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία πληρωμής των αποζημιώσεων των αγροτών για το έτος 2016. Δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο θα εργαστούν το επόμενο διάστημα προκειμένου να στηρίξουν την παραγωγή μήλων καθώς υπάρχουν οι δυνατότητες για παραγωγή ποιοτικού προϊόντος, αλλά και για την εξεύρεση νέων αγορών στις οποίες θα εξάγονται τα μακεδονικά μήλα.
http://vecer.mk/ekonomija/nikolovski-rabotime-na-iznaogjanje-novi-pazari-za-makedonskite-jabolka
28.9.2017 Υπό την αιγίδα της Sparkasse Bank διοργανώθηκε σήμερα στα Σκόπια το 5ο Erste Investors Breakfast στο οποίο παρευρέθηκαν τα πιο γνωστά ονόματα του χρηματιστικού και τραπεζικού τομέα. Το παρόν έδωσαν ο υπουργός Οικονομικών, Ντράγκαν Τεβντόφσκι, ο πρόεδρος του ΔΣ της Sparkasse Bank στη Μακεδονία, Γκλίγκορ Μπίσεφ, ο διευθυντής και η υποδιευθύντρια της Εθνικής Τράπεζας της Μακεδονίας, Ντίμιταρ Μπόγκωφ και Μάγια Καντίεφσκα-Βοΐνοβιτς, όπως επίσης και πολλοί γνωστοί τραπεζίτες, αναλυτές και ειδικοί όπως π.χ. ο Μίλαν Ντέσκαρ-Σκρκιτς, πρόεδρος της Erste Bank στο Ζάγκρεμπ.
http://vecer.mk/ekonomija/vo-organizacija-na-shparkase-banka-makedonija-odrzhan-5-tiot-po-red-erste-investors
29.9.2017 Ο αντιπρόεδρος Οικονομικών Υποθέσεων, Κότσο Ανγκιούσεφ, τόνισε ότι η ELEM δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιηθεί. Η υποχρέωση να διαχωριστεί η ιδιοκτησία της ELEM από την MEPSO θα γίνει κατά τέτοιο τρόπο ώστε κρατικοί οργανισμοί να είναι αρμόδιοι για τις δύο εταιρείες ξεχωριστά. Έτσι σώθηκαν αντίστοιχες εταιρείες και στα υπόλοιπα κράτη της περιοχής. Σε ερώτηση για τη μείωση της παραγωγής κατά 5.3% σύμφωνα με στοιχεία της Κρατικής Στατιστικής Υπηρεσίας ο Ανγκιούσεφ απάντησε ότι θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας περισσότερα στοιχεία για να κάνουμε ορθότερη ανάλυση των δεδομένων, ενώ τέλος τόνισε ότι προς το τέλος του έτους θα γίνει ορατή η οικονομική ανάπτυξη στη Μακεδονία και θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται τα μέτρα που εξαγγέλλονται.
http://vecer.mk/ekonomija/elem-nema-da-se-privatizira
30.9.2017 Σε 3.500.000 δηνάρια ανέρχεται η κρατική βοήθεια για την κατασκευή νέων, επέκτασης και ανακαίνισης των ήδη υπαρχόντων εγκαταστάσεων υδατοκαλλιέργειας όπως επίσης και εγκαταστάσεων επεξεργασίας, αποθήκευσης και συσκευασίας ψαριών. Αιτήσεις θα υποβάλλονται μέχρι 16 Οκτωβρίου.
http://vecer.mk/ekonomija/drzhavata-dodeluva-35-milioni-denari-za-izgradba-na-ribnici-i-mali-fabriki
1.10.2017 Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας επί κυβερνήσεως Γκρουέφσκι το ΑΕΠ για το έτος 2016 είχε σημειώσει αύξηση κατά 2.9% ενώ αντίθετα επί κυβερνήσεων SDSM έχει σημειώσει πτώση κατά 1.9%.
http://vecer.mk/ekonomija/vo-godinata-na-najteshkata-politichka-kriza-bdp-rastel-za-3-a-sega-so-sdsm-opagja-za-2
2.10.2017 Η πτώση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 5,3% τον Αύγουστο σε σχέση με τον ίδιο μήνα τον περασμένο χρόνο δεν είναι ανησυχητική ενώ οι επιχειρήσεις αναμένουν βελτίωση σύμφωνα με το Οικονομικό Επιμελητήριο της Μακεδονίας,
http://vecer.mk/ekonomija/padot-na-industriskoto-proizvodstvo-ne-e-zagrizhuvaki-biznismenite-ochekuvaat-podobruvanje
2.10.2017 Ο μεταλλουργικός γίγαντας Feni Industries αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες και οι εργαζόμενοι ανησυχούν ότι θα χάσουν τις δουλειές τους. Κυκλοφορεί η πληροφορία ότι η εταιρεία οδηγείται σκόπιμα στην πτώχευση για να περάσει στα χέρια ανθρώπων που είναι κοντά στον Πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ. Η πτώχευση της εταιρείας θα αποτελέσει ένα ισχυρό πλήγμα στην οικονομία της χώρας δεδομένου ότι συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στο ΑΕΠ της χώρας. Η κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι η εταιρεία δεν θα κλείσει.
http://vecer.mk/ekonomija/feni-odi-vo-stechaj-odzemeni-del-od-odobrenijata-za-uvoz-i-izvoz
4.10.2017 Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσωφ, τον Δεκέμβριο αντιπρόσωποι Βουλγαρίας, Μακεδονίας και Αλβανίας θα συναντηθούν με εκπροσώπους της Παγκόσμιας Τράπεζας για να συζητήσουν τη μορφή χρηματοδότησης για την κατασκευή του Διαδρόμου 8 που πρόκειται να συνδέσει οδικώς και σιδηροδρομικώς τις τρεις χώρες.
http://vecer.mk/makedonija/zaev-borisov-i-rama-kje-baraat-zaedno-pari-za-koridorot-8
4.10.2017 Η αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία Gulf Oil εισέρχεται στη μακεδονική αγορά καυσίμων ως συνέταιρος της εταιρείας Super Trade. Η εταιρεία έχει παρουσία σε περισσότερες από 100 χώρες στον κόσμο και εκτιμάται ότι μέχρι το 2020 θα είναι μία από τις 10 μεγαλύτερες επιχειρήσεις παγκοσμίως..
http://vecer.mk/ekonomija/amerikanskata-naftna-kompanija-galf-oil-vleze-na-makedonskiot-pazar
6.10.2017 Αντιπρόσωποι 15 χωρών από τέσσερις Ηπείρους παρευρέθηκαν στη 3η Συνδιάσκεψη «Κίνα – Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη» που αφιερώνεται στο ρόλο του ανθρώπινου κεφαλαίου στη κινεζική πρωτοβουλία One road-one belt που διεξάγεται σήμερα στην Αχρίδα. Ο Πρόεδρος Γκιόργκε Ιβάνωφ τόνισε ότι η εμπειρία της Μακεδονίας ήταν θετική στο παρελθόν και η χώρα επιθυμεί να αποτελέσει κομμάτι του νέου δρόμου του μεταξιού. «Η ανάπτυξη του εμπορίου εμφανίζεται μόνο εκεί όπου υπάρχουν σύγχρονες υποδομές. Γνωρίζουμε ότι όταν υπάρχουν νέες υποδομές αλλάζει και η γεωγραφία και όταν αλλάζει η γεωγραφία αλλάζει και το μέλλον. Τα σχέδια για τις αλλαγές του οδικού δικτύου στην Κεντρική, Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη θα επιτρέψουν στις χώρες να ενισχύσουν τους δεσμούς τους και να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα των οικονομιών της περιοχής», ανέφερε ο Ιβάνωφ. «Κατασκευάζεται το δίκτυο Βουδαπέστη-Βελιγράδι. Υπάρχουν κινεζικά σχέδια για το λιμάνι του Πειραιά ενώ και η Μακεδονία, ως χώρα που βρίσκεται στο μέσο αυτής της οδού, έχει μεγάλο περιθώριο μεγάλου οικονομικού κέρδους. Εκτός, όμως, από τις υποδομές υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης της επιστήμης και του τουρισμού», τόνισε σε δηλώσεις του ο καθηγητής της Οικονομικής Σχολής της Λιουμπλιάνας Ματέους Ράσκοβιτς. Από την πλευρά του ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Διεθνών Οικονομικών Σπουδών του Σετσουάν Ντε Τζουν Τσάο αναφέρθηκε στις δυνατότητες που υπάρχουν για εντατικότερη συνεργασία με την κινεζική οικονομία.
http://vecer.mk/makedonija/eden-pojas-eden-pat-mozhnost-za-investiciski-i-infrastrukturni-proekti
9.10.2017 Στα Σκόπια φιλοξενήθηκε το μεγαλύτερο επιχειρηματικό γεγονός στην νοτιοανατολική Ευρώπη, το συνέδριο Summit100. Το πρόγραμμα Έντισον για την ηλεκτροδότηση των αυτοκινητοδρόμων και την τόνωση της χρήσης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι το κεντρικό θέμα του συνεδρίου στις 16 και 17 Οκτωβρίου.
http://vecer.mk/ekonomija/samit100-so-proektot-edison-balkanot-kje-se-povrzuva-so-elektrificirani-avtopatishta
10.10.2017 Το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών αποφάσισε την επέκταση της σύμβασης για την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου Ντέμιρ Κάπια-Σμόκβιτσα μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2018. Ο αυτοκινητόδρομος αποτελεί κομμάτι του πανευρωπαϊκού έργου Διάδρομος 10 και αναμένεται να τεθεί σε κυκλοφορία τον Μάρτιο του 2018.
http://vecer.mk/ekonomija/avtopatot-demir-kapija-smokvica-gotov-do-mart-idnata-godina
11.10.2017 Η κυβέρνηση αποφάσισε νέο δανεισμό με έκδοση τίτλων του Δημοσίου. Η απόφαση για το δανεισμό της εγχώριας αγοράς λήφθηκε μετά από πρόταση του Υπουργείου των Οικονομικών, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που επικρατούν στη διεθνή αγορά αλλά και το ενδιαφέρον των επενδυτών για τίτλους Δημοσίου. Με την απόφαση αυτή εξασφαλίζονται 90.000.000 δηνάρια τα οποία θα διοχετευτούν στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με σκοπό την εισαγωγή καινοτομίας.
http://vecer.mk/ekonomija/novi-90-milioni-denari-za-inovacii-za-mali-i-sredni-pretprijatija
11.10.2017 «Το Μνημόνιο Κατανόησης που πρέπει να υπογράψει η κυβέρνηση με την Jugohrom προσφέρει λύσεις σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές» δήλωσε ο Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ. Με την υπογραφή του μνημονίου το εργοστάσιο θα ξεκινήσει και πάλι την παραγωγή, εφ’όσον πληροί τα περιβαλλοντολογικά κριτήρια, οι εργαζόμενοι θα επιστρέψουν στις δουλειές τους και τα αιτήματα των οικολογικών οργανώσεων θα ικανοποιηθούν.
http://vecer.mk/ekonomija/zaev-memorandumot-za-razbiranje-so-jugohrom-nudi-reshenija-za-site-zasegnati-strani
11.10.2017 Το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη 2,5% για τη μακεδονική οικονομία μέχρι το τέλος του έτους και 3,2% το 2018. Όσον αφορά τον πληθωρισμό οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ κάνουν λόγο για 1,7% μέχρι το τέλος του έτους, όπως επίσης και για το 2018. Το έλλειμμα εκτιμάται ότι θα φθάσει το 2,3% του ΑΕΠ το 2017 και 2,5% το 2018.
http://vecer.mk/ekonomija/mmf-predviduva-rast-na-makedonskata-ekonomija-od-25
16.10.2017 Ένα από τα συμπεράσματα από τη διήμερη «Σύνοδο Κορυφής 100» (SUMMIT 100), που διοργανώθηκε στα Σκόπια και στην οποία συμμετείχαν 150 επιχειρηματίες από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη (Κροατία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μακεδονία, Σερβία, Αλβανία, Σλοβενία, Μαυροβούνιο, Κόσοβο), ήταν ότι η ανάπτυξη και η συνεργασία στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων θα προωθηθεί μέσω της ολοκλήρωσης μεγάλων έργων υποδομής και της προσαρμογής των επιχειρήσεων στις προκλήσεις της ψηφιακής εποχής. Στην εναρκτήρια ομιλία του ο Πρόεδρος Γκιόργκε Ιβάνωφ επεσήμανε την ανάγκη ένταξής της περιοχής στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ προκειμένου να ξεπεραστούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι οικονομίες και οι επιχειρήσεις, όπως π.χ. οι μικρές αγορές και η εκροή εξειδικευμένου επαγγελματικού προσωπικού και ζήτησε από την ΕΕ να θέσει τη Μακεδονία στον χάρτη των μεγάλων έργων υποδομής. Ο Πρόεδρος του ΔΣ του SUMMIT 100 και γενικός διευθυντής της εταιρείας Alkaloid AD Skopje Ζίβκο Μουκαέτωφ ανακοίνωσε ότι η περιφερειακή συνεργασία θα επισημοποιηθεί με την υπογραφή Μνημονίου Αμοιβαίας Κατανόησης και Συνεργασίας με το Επιμελητήριο των Επενδυτικών Φόρουμ των Δυτικών Βαλκανίων. Το Μνημόνιο θα αναφέρεται στην ενθάρρυνση της επιχειρηματικής συνεργασίας και στην προώθηση της ανταγωνιστικότητας οικονομιών σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.
https://goo.gl/Bkwt1t
17.10.2017 Τα Σκόπια παρέλαβαν χθες τον πρώτο ηλεκτρονικό φορτιστή για ηλεκτρικά αυτοκίνητα στο πλαίσιο του έργου Edison και τέθηκε για πρώτη φορά σε λειτουργία ηλεκτρικό αυτοκίνητο, το οποίο οδήγησε η Ευρωπαία Επίτροπος Μεταφορών Βιολέτα Μπουλτς από το ξενοδοχείο της μέχρι το ξενοδοχείο στο οποίο διοργανώνεται η σύνοδος SUMMIT 100.
https://goo.gl/NRJfPf
17.10.2017 Η βρετανική εταιρεία ψηφιακού μάρκετινγκ SoPro ανακοινώνει ότι τους επόμενους μήνες θα επενδύσει 4.000.000$ και θα δημιουργήσει 30 θέσεις εργασίας.
https://goo.gl/rVw3zt
17.10.2017 Τη σημασία των σιδηροδρομικών συνδέσεων για την ανάπτυξη της περιοχής και την ανάγκη αξιοποίησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων για το σκοπό αυτό επεσήμαναν σε συνάντησή τους ο υπουργός Μεταφορών Γκόραν Σουγκαρέσκι και η Ευρωπαία Επίτροπος Μεταφορών Βιολέτα Μπουλτς. Η σιδηροδρομική σύνδεση με τη Βουλγαρία (Μπελιάκοβτσε-Κρίβα Παλάνκα) αποτελεί το μεγαλύτερο έργο που υλοποιείται, αξίας 70.000.000€. Ο Σουγκαρέσκι επεσήμανε επίσης την ανάγκη να αξιοποιηθούν στο έπακρο το διαθέσιμα κονδύλια για τη σιδηροδρομική γραμμή Μοναστήρι-Κρεμένιτσα για τη σύνδεση με την Ελλάδα. Για το τμήμα αυτό του σιδηροδρόμου θα πρέπει μέχρι το τέλος του έτους να ολοκληρωθεί η συμφωνία με την ανάδοχο εταιρεία ώστε να μην χαθούν τα χρήματα από τα προγράμματα ΙΡΑ και να έχουμε μέχρι τέλη 2017 σιδηροδρομική γραμμή μέχρι τα σύνορα με την Ελλάδα.
https://goo.gl/jJgrac
17.10.2017 Με κοινή συνεδρίαση των Πρωθυπουργών όλων των χωρών ολοκληρώθηκε η διήμερη σύνοδος SUMMIT 100 Οι Πρωθυπουργοί συζήτησαν βασικά περιφερειακά ζητήματα όπως η ενέργεια, οι οικονομίες που βασίζονται στη γνώση, το branding, η ψηφιακή οικονομία και οι κοινές πρωτοβουλίες στον τομέα του τουρισμού και το πρόγραμμα Edison
https://goo.gl/p213Zh
20.10.2017 Στα 22.912 δηνάρια υπολογίζεται ο μέσος μηνιαίος μισθός τον μήνα Αύγουστο, αυξημένος κατά 2,8% σε σύγκριση με πέρυσι. Σύμφωνα με στοιχεία της Κρατικής Στατιστικής Υπηρεσίας οι τομείς στους οποίους σημειώνεται η μεγαλύτερη αύξηση είναι αυτοί των εξορύξεων, της διασκέδασης και των επιστημών.
https://goo.gl/gT7AsL
20.10.2017 Στην Ελλάδα αναβλήθηκε για τις 24 Οκτωβρίου η δίκη του πρώην επικεφαλής του πέμπτου τμήματος του υπουργείου Εσωτερικών (διεύθυνση αντικατασκοπείας), Γκόραν Γκρουγιέφσκι και του υπαλλήλου των μυστικών υπηρεσιών Νίκολα Μπόσκοφσκι. Οι δύο άντρες κατηγορούνται από το γραφείο του Ειδικού Εισαγγελέα για παράνομες υποκλοπές και καταστροφή-απόκρυψη αρχείων, υποθέσεις γνωστές και με τις ονομασίες «Φρούριο», «Φρούριο 2» και «Στόχος». Ο λόγος για την αναβολή της δίκης, είναι ότι το δικαστήριο δεν μπόρεσε να βρει διερμηνέα της μακεδονικής. Ελληνικά μέσα αναφέρουν ότι οι συλληφθέντες πρόκειται να εκδοθούν τέλη Νοεμβρίου ή αρχές Δεκεμβρίου. Έως τότε θα κρατούνται στην Ελλάδα. Παρά το γεγονός ότι μεταξύ των δύο χωρών δεν υπάρχει συνθήκη έκδοσης το θέμα μπορεί να λυθεί κατόπιν συμφωνίας των δύο υπουργείων Εσωτερικών, αναφέρει στη Ντόιτσε Βέλε ο υπουργός Εσωτερικών Πάβλε Τραϊάνωφ.
https://goo.gl/RRk1Lb
21.10.2017 Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Τράπεζας οι τραπεζικές καταθέσεις μειώθηκαν τον Σεπτέμβριο κατά 0,6% αλλά αυξήθηκαν κατά 6% σε ετήσια βάση.
https://goo.gl/VmZsgC
21.10.2017 Σε συνέντευξή του στο Μακεδονικό Ειδησεογραφικό Πρακτορείο (ΜΙΑ) ο διευθυντής του Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας Γκόραν Γιαντρεόφσκι τονίζει ότι αεροπορικές εταιρείες ενδιαφέρονται να μπουν στη μακεδονική αγορά ενώ ο υπουργός Μεταφορών συζητά για την εισαγωγή νέων γραμμών και τη σύνδεση της Μακεδονίας με ελκυστικούς προορισμούς. Όπως αναφέρει μέχρι το Σεπτέμβριο καταγράφηκαν στα δύο αεροδρόμια της χώρας 1.546.705 επιβάτες ενώ τον Αύγουστο σημειώθηκε αριθμός πτήσεων ρεκόρ με περισσότερες από 930 πτήσεις την ημέρα.
https://goo.gl/HtwRU4
23.10.2017 Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία, 18.000.000.000€ ήταν πέρυσι ο κύκλος των εργασιών για τις μακεδονικές εταιρείες και 4.000.000.000€ η προστιθέμενη αξία. Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος ο κύκλος των εργασιών αυξήθηκε κατά 3% ενώ η προστιθέμενη αξία κατά 7%. Οι περισσότερες επιχειρήσεις απασχολούν λιγότερο από 10 εργαζομένους. Το 41% αυτών είναι εμπορικού χαρακτήρα και απασχολούν το ένα τέταρτο των 375.129 εργαζομένων της χώρας.
https://goo.gl/hZGqaV
24.10.2017 Οι τραπεζικές καταθέσεις των πολιτών είναι ασφαλείς εκτιμά ο διευθυντής του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων Μπόρτσε Χατζίεφ. Σύμφωνα με στοιχεία του Ταμείου οι καταθέσεις στις τράπεζες φθάνουν τα 3.800.000.000€. Το 50,5% είναι σε δηνάρια και το 49,5% σε ευρώ. Οι καταθέσεις μέχρι 30.000€ είναι εγγυημένες. Οι πολίτες το γνωρίζουν και για αυτό τοποθετούν τα λεφτά τους σε πολλούς λογαριασμούς. Με την ένταξη της χώρας στην ΕΕ το εγγυημένο ποσό θα αυξηθεί στις 100.000€ όπως και στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.
https://goo.gl/yaixuP
24.10.2017 Η κατάσταση στον τομέα της μεταλλουργίας βελτιώνεται. Η μεταλλουργία είναι ο κλάδος της οικονομίας που επηρεάζει ολόκληρη την οικονομία. Για αυτό ο Πρόεδρος του Οργανισμού Μεταλλουργίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Μακεδονίας Μίτκο Κόκοφσκι ζητά από την κυβέρνηση να διασφαλίσει κανονικές συνθήκες εργασίας με βάση τους κανόνες και τις ανάγκες της ευρωπαϊκής αγοράς, καθώς και την αντιμετώπιση ζητημάτων που σχετίζονται με την ενέργεια, τις μεταφορές, τις υποδομές και την εισαγωγή παλιοσίδερων.
https://goo.gl/1Efr71
25.10.2017 «Θα είμαστε πολύ ευχαριστημένοι εάν η Μακεδονία ολοκληρώσει το έτος με οικονομική ανάπτυξη από 0,5% έως 0,7%. Πιστεύουμε ότι οι εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας για 1,5% ή της κυβέρνησης για 2,5% ανάπτυξη δεν μπορούν να επιτευχθούν. Το πρώτο τρίμηνο η ανάπτυξη ήταν μηδέν και το δεύτερο -1,8%. Για να πετύχουμε ανάπτυξη 2,5% πρέπει στα άλλα δύο τρίμηνα να φτάσουμε το 5% κάτι που δεν είναι λογικό», αναφέρει σε συνέντευξή του ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Οικονομικού Επιμελητηρίου Βορειοδυτικής Μακεδονίας Ντρίλον Ισένι.
https://goo.gl/uRJGks
25.10.2017 Μέχρι το τέλος του 2020 στους Δήμους θα διατεθούν περισσότερα από 95.000.000€ για επενδύσεις κεφαλαίου σύμφωνα με το κυβερνητικό πρόγραμμα για ισομερή περιφερειακή ανάπτυξη ανέφερε ο Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ.
https://goo.gl/cvrpqp
25.10.2017 Τα έργα υποδομής που υλοποίησε η κυβέρνηση της Μακεδονίας για την ανάπτυξη των διαδρόμων 8 και 10, καθώς και οι δραστηριότητες για την προώθηση της διασύνδεσης με τις περιοχές της πρώην Γιουγκοσλαβίας και τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρουσιάζονται στη δεύτερη Υπουργική Συνδιάσκεψη για τις μεταφορές που πραγματοποιήθηκε στη Βαρσοβία. «Σε αυτή τη φάση προσανατολιζόμαστε στην κατασκευή νέων αυτοκινητοδρόμων και σιδηροδρομικών γραμμών και στην ανακατασκευή των παλιών. Η Δημοκρατία της Μακεδονίας είναι μια χώρα που περιβάλλεται από χερσαία σύνορα και η κύρια θαλάσσια πρόσβαση είναι τα λιμάνια της Ελλάδας. Από την άποψη αυτή ο διάδρομος 10 έχει μεγάλη στρατηγική σημασία, καθώς τα περισσότερα αγαθά που προέρχονται από το εξωτερικό μεταφέρονται κυρίως μέσω αυτού του διαδρόμου», ανέφερε η υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου αρμόδια για τις ξένες επενδύσεις Ζόριτσα Αποστόλσκα. Στη Συνδιάσκεψη συμμετείχαν υπουργοί από τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και την Κίνα και αποτελεί μέρος του ευρύτερου προγράμματος Κίνα 16+1. Ανακοινώθηκε επίσης ότι τον επόμενο μήνα στη Σύνοδο Κορυφής στη Βουδαπέστη θα γίνει η παρουσίαση των σχεδίων για τη διασύνδεση των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, η οποία χρηματοδοτείται από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.
https://goo.gl/LMnEJn
25.10.2017 Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι πραγματοποιήθηκε νέα δημοπρασία τίτλων του Δημοσίου συνολικής αξίας 71.100.000€
https://goo.gl/4tgzDk
25.10.2017 «Η αλλαγή της φορολογικής πολιτικής θα είναι προς όφελος των πολιτών και της οικονομίας και δεν θα πραγματοποιηθεί χωρίς ευρεία διαβούλευση για την οποία η κοινή γνώμη θα είναι ενήμερη» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Αντιπρόεδρος Οικονομικών Υποθέσεων Κότσο Ανγκιούσεφ.
https://goo.gl/bkiuG8
26.10.2017 Σύμφωνα με το ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας της Μακεδονίας οι τραπεζικές δραστηριότητες εμφανίζουν αύξηση στο δεύτερο τρίμηνο του έτους μετά την πτωτική πορεία που είχαν στο πρώτο τρίμηνο. Το συνολικό ενεργητικό αυξήθηκε κατά 0,6%. Ελάχιστη αύξηση σημειώθηκε επίσης και στις καταθέσεις
https://goo.gl/oq3TZV
26.10.2017 Τους τελευταίους τέσσερις μήνες σύμφωνα με τους οικονομικούς δείκτες είναι εμφανής μία χαλάρωση στον τομέα των επιχειρήσεων. Οι επιχειρηματίες σκοπεύουν να επενδύσουν μόνο εάν δεν υπάρξουν νέες πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές επισημαίνει το Οικονομικό Επιμελητήριο Βορειοδυτικής Μακεδονίας.
https://goo.gl/BJMxQw
26.10.2017 Αντιπροσωπεία από το Κατάρ με επικεφαλής τον σεΐχη Γιασίμ Μπιν Χαμάντ Αλ Τανί συναντήθηκε με τον Δήμαρχο της Στρώμνιτσας Κόστα Γιανέφσκι με τον οποίο συζήτησαν τις δυνατότητες επενδύσεων στον αγροτικό τομέα.
https://goo.gl/d8JYtN
27.10.2017 Σύμφωνα με στοιχεία της Κρατικής Στατιστικής Υπηρεσίας, κατά το έτος 2016 το 21,2% (ήτοι 450.000 κάτοικοι) της χώρας ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Από αυτούς το 9% είναι εργαζόμενοι και το 7% συνταξιούχοι.
https://goo.gl/c27faa
31.10.2017 Η γερμανική εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών συσκευών WIΚ θα δημιουργήσει σύντομα νέες εγκαταστάσεις 20.000 τ.μ. στη ζώνη TIRZ στο Πρίλεπ
https://goo.gl/pLdvzd
31.10.2017 Το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε σήμερα κρατικά ομόλογα αξίας 4.402.360.000 δηναρίων (ήτοι 71.580.000€). Πρόκειται για ετήσια ομόλογα με επιτόκιο 1,85% αξίας 3.017.690.000 δηναρίων, διετή με επιτόκιο 2,1% αξίας 317.000.000 δηναρίων, τριετή με επιτόκιο 2,35% αξίας 537.000.000 δηναρίων και 15ετή με επιτόκιο 3,8% αξίας 530.670.000 δηναρίων.
https://goo.gl/VyK9rc
1.11.2017 Χθες η κυβέρνηση αποφάσισε να διαθέσει 86.000.000€ για την ανακατασκευή 26 περιφερειακών οδικών δικτύων συνολικού μήκους 422 χλμ.
https://goo.gl/dyyDV2
2.11.2017 Το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,6% ενώ η Εθνική Τράπεζα της Μακεδονίας 0,5% φέτος, 3,2% το 2018 και 3,5%. το 2019
https://goo.gl/gbbnZ9
3.11.2017 Σύμφωνα με στοιχεία της Κρατικής Στατιστικής Υπηρεσίας οι εξαγωγές από την αρχή του έτους μέχρι τον μήνα Σεπτέμβριο σημείωσαν αύξηση 15,1% με συνολική αξία 4.097.146.000€ ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν 10,8% με αξία 5.513.552.000€. Το εμπορικό έλλειμμα ανήλθε σε 1.416.406.000$
https://goo.gl/8XSf4Q
3.11.2017 Ο Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, συνοδευόμενος από υπουργούς είχε συνάντηση και δείπνο εργασίας χθες βράδυ στην Ποντγκόριτσα με τον Πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου Ντούσκο Μάρκοβιτς. Οι δύο Πρωθυπουργοί δήλωσαν ότι οι χώρες τους μαζί με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη έκαναν άλλο ένα βήμα προς τα εμπρός στον τομέα της περιφερειακής συνεργασίας με την αποδοχή της πρωτοβουλίας του Ζάεφ για την αεροπορική σύνδεση Σκοπίων- Ποντγκόριτσας- Σεράγεβο.
https://goo.gl/DAEi5C
3.11.2017 Η επέκταση των γερμανικών επενδύσεων, η οποία θα αυξήσει τις θέσεις εργασίας από 18.000 σε 27.000, θα επιφέρει τεράστιες αλλαγές στην αγορά εργασίας, αναφέρει ο διευθυντής της Γερμανικής Επιχειρηματικής Αντιπροσωπείας στη Μακεδονία Πάτρικ Μάρτινς.
https://goo.gl/fKozph
5.11.2017 Μία στις πέντε εταιρείες κλωστοϋφαντουργίας στην Ανατολική Μακεδονία δεν έχει καταβάλει τον κατώτατο μισθό σύμφωνα με έρευνα της οργάνωσης Glasno. Ο λόγος είναι ότι οι υπάλληλοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις και για το λόγο αυτό θα ζητηθεί να αποσαφηνιστούν οι σχετικές διατάξεις.
https://goo.gl/S9ssCz
6.11.2017 Λόγω της χαμηλής αξιοποίησης των κεφαλαιουχικών επενδύσεων, το Οικονομικό Επιμελητήριο της Μακεδονίας ζητά από την κυβέρνηση να ελέγχει την υλοποίησή τους κάθε τρεις μήνες. Παρά το αίτημα της επιχειρηματικής κοινότητας για μείωση του κόστους δημόσιας διοίκησης ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει αυξημένες δαπάνες για την παιδεία, τις εξαγωγές και την ανάληψη μεσοπρόθεσμων πλάνων από τις εγχώριες επιχειρήσεις. Παρουσιάζοντας το σχέδιο του προϋπολογισμού, ο υπουργός Οικονομικών Ντράγκαν Τεβντόφσκι επανέλαβε ότι προβλέπεται αύξηση των εσόδων από την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο. Στο επιχείρημα του Προέδρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Μπράνκο Αζέσκι ότι η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θα επιφέρει άνοδο τιμών και μείωση της ανταγωνιστικότητας των μακεδονικών εταιρειών ο υπουργός απάντησε ότι το μέτρο εντάσσεται στο πλαίσιο εναρμόνισης με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, σύμφωνα με τους οποίους η ελάχιστη τιμή πρέπει να είναι 0.33€ τη στιγμή που στη Μακεδονία η αντίστοιχη τιμή είναι στα 0.20€.
https://goo.gl/gyJf3d
7.11.2017 Σε διεθνή συνδιάσκεψη που οργάνωσε στα Σκόπια η ΑΒΙΤ (Academy of Banking and Information Technology), ο υπουργός Εσωτερικών Όλιβερ Σπασόφσκι ανέφερε ότι το ξέπλυμα μαύρου χρήματος είναι ένα από τα σημαντικότερα στάδια της χρηματοδότησης τρομοκρατικών επιχειρήσεων, ενώ η εισαγγελέας Λέντσε Ρίστοσκα τόνισε ότι η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες εντάσσεται σχεδόν σε όλο το φάσμα των χρηματοοικονομικών δραστηριοτήτων.
https://goo.gl/WXX4nE
7.11.2017 Το Οικονομικό Επιμελητήριο της Μακεδονίας ζητά ειδικό φορολογικό καθεστώς για τις εταιρείες holding. Θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική μια νέα νομική βάση που θα επιτρέπει τη διανομή των κερδών του 2017 στις θυγατρικές εταιρείες.
https://goo.gl/9zRoHG
8.11.2017 Εκτός από την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο κατά 3 δηνάρια, ο προϋπολογισμός του 2018 προβλέπει και μειωμένες επιδοτήσεις στους αγρότες κατά 24.000.000€. Συγκεκριμένα οι αγρότες θα λάβουν 136.000.000€ αντί 160.000.000€ όπως είχε αρχικά υποσχεθεί η κυβέρνηση.
https://goo.gl/K6TBQc
8.11.2017 Η υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου αρμόδια για ξένες επενδύσεις Ζόριτσα Αποστόλσκα θα συμμετάσχει στην Πρώτη Υπουργική Συνδιάσκεψη για την Ενέργεια, η οποία θα διεξαχθεί σήμερα στο Βουκουρέστι και αποτελεί μέρος της Προγράμματος 16+1 για τη συνεργασία ανάμεσα στην Κίνα και τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Στη Συνδιάσκεψη θα λάβουν μέρος υπουργοί και αξιωματούχοι πολλών χωρών με θέμα οι περιφερειακές ενεργειακές στρατηγικές.
https://goo.gl/zoMFA1
9.11.2017 Η εταιρεία ηλεκτρισμού AD Elektrani na Makedonija θα επενδύσει 270.000.000€ σε νέα έργα και στην έρευνα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με σκοπό την αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
https://goo.gl/8LexHE
10.11.2017 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη φθινοπωρινή της αναφορά προβλέπει ότι η Μακεδονία θα κλείσει τη φετινή χρονιά με ανάπτυξη 1,7%, ενώ για την επόμενη χρονιά προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,7% και για το 2019 3,2%.
https://goo.gl/ofNnkj
12.11.2017 Η ΤΤΚ Banka AD Skopje ανακοίνωσε ότι μεταξύ Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2017 παρήγαγε θετικό οικονομικό αποτέλεσμα της τάξης των 65.400.00 δηναρίων, μεγαλύτερο από το αντίστοιχο περσινό.
https://goo.gl/ooVZvr
13.11.2017 Το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2018 εξασφαλίζει την οικονομική σταθερότητα του κράτους. Η χρηματοδότηση του ελλείμματος έχει προγραμματιστεί με πιο ευνοϊκές συνθήκες που διασφαλίζουν την έγκαιρη εξυπηρέτηση του χρέους που άφησε το ΒΜΡΟ-DPMNE, ενώ προβλέπεται αύξηση μισθών στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης, της άμυνας, τη φροντίδα των παιδιών όπως επίσης κεφαλαιουχικές επενδύσεις, υψηλότερες και έγκαιρες επιδοτήσεις για τους αγρότες και περισσότερη βοήθεια για τις εγχώριες επιχειρήσεις, αναφέρουν από το SDSM. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Ντράγκαν Τεβντόφσκι, το σχέδιο προϋπολογισμού προβλέπει 470.000.000€ για τη χρηματοδότηση του ελλείμματος, το οποίο αναμένεται να φθάσει στο 2.7% του ΑΕΠ. Όσον αφορά τον ξένο δανεισμό ο Τεβντόφσκι αναφέρει ότι το σημαντικό είναι ποιο θα είναι το επιτόκιο. Δηλαδή το τίμημα που θα πληρώσουν οι πολίτες. «Θα αποφασίσουμε να βγούμε στις ξένες αγορές μόνο εάν βεβαιωθούμε ότι το βάρος που θα πέσει στους πολίτες δεν θα είναι μεγάλο» τόνισε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του.
https://goo.gl/x1YNJs
https://goo.gl/X6BwqD
13.11.2017 Αυστριακές επιχειρήσεις θέλουν να εντείνουν τη συνεργασία τους με εταιρίες από τη Μακεδονία και ζητούν εταίρους για συνεργασία σε τρίτες χώρες. Για το σκοπό αυτό αναμένεται την επόμενη εβδομάδα στα Σκόπια αντιπροσωπεία από έξι αυστριακές επιχειρήσεις, οι οποίες αναζητούν συνεργασία σε τομείς όπως π.χ. τα φωτοβολταϊκά. Μέχρι στιγμής 15 εγχώριες επιχειρήσεις δήλωσαν ενδιαφέρον.
https://goo.gl/KG3TXf
14.11.2017 Ευκαιρίες και επενδυτικές δυνατότητες στη Μακεδονία παρουσίασε σε γεύμα εργασίας με εκπροσώπους του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Σλοβενίας και εκπροσώπους σλοβενικών επιχειρήσεων, ο Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ τονίζοντας ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να επιδοτήσει πράσινες επενδύσεις. Από την πλευρά τους οι Σλοβένοι επιχειρηματίες έδειξαν ενδιαφέρον για επενδύσεις στη βιομηχανία επεξεργασίας μετάλλων, στους τομείς των ηλεκτρονικών, της ενέργειας, της αυτοκινητοβιομηχανίας και της φαρμακευτικής βιομηχανίας. Οι Σλοβένοι επιχειρηματίες έχουν δείξει ενδιαφέρον για νέες πρωτοβουλίες στον χρηματοπιστωτικό και ασφαλιστικό τομέα.
https://goo.gl/iSpPSv
14.11.2017 Σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών Γκόραν Σουγκαρέσκι, το μεγαλύτερο εμπόδιο στην εγκατάσταση αγωγών φυσικού αερίου στη χώρα είναι οι απαλλοτριώσεις.
https://goo.gl/AKDFWF
15.11.2017 Με στόχο τη διεύρυνση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών το Οικονομικό Επιμελητήριο Μακεδονίας και το Εμπορικό Τμήμα της Πρεσβείας της Αυστρίας στα Σκόπια οργανώνουν μακεδονο-αυστριακές επιχειρηματικές συναντήσεις.
https://goo.gl/mmSB6i
15.11.2017 Η δημόσια επιχείρηση «Κουμάνοβο Γκας» θα έχει τη δυνατότητα μέχρι το τέλος του χρόνου να επενδύσει 6.900.000 δηνάρια στην κατασκευή νέων υποδομών. Μέρος των χρημάτων αυτών θα καλυφθεί από δημοτικά κονδύλια. Μέχρι στιγμής έχουν κατασκευαστεί τρία χιλιόμετρα δικτύου και αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους να ολοκληρωθεί η κατασκευή ακόμα ενός χιλιομέτρου δικτύου.
https://goo.gl/272zuc
16.11.2017 Αύξηση μισθών στους στρατιωτικούς ανήγγειλε η υπουργός Άμυνας, Ραντμίλα Σεκερίνσκα.
https://goo.gl/RP2NRz
16.11.2017 Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής αποφασίστηκε η πρόσθετη επιδότηση 2 δηνάρια/κιλό σταφύλι για τους αμπελουργούς και παροχή αποζημίωσης ύψους 15.000.000 δηναρίων σε 240 κτηνοτρόφους που υπέστησαν ζημιές λόγω δερματικής ασθένειας στα βοοειδή τους.
https://goo.gl/kXzyQq
16.11.2017 Στο πλαίσιο του Διατλαντικού Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας που διεξήχθη στην Ουάσινγκτον, ο αντιπρόεδρος Οικονομικών Υποθέσεων Κότσο Ανγκιούσεφ τόνισε ότι η κυβέρνηση εισάγει ελκυστικά μέτρα για τους επενδυτές έχει εγκαταλείψει την πολιτική της αδιαφάνειας και η προσέλκυση ξένων επενδυτών γίνεται μέσω των πρεσβειών χωρών που είναι παραδοσιακά φίλοι της Μακεδονίας.
https://goo.gl/SdzYYn
17.11.2017 Μέχρι το 2020 θα έχει απαγορευθεί η χρήση άνθρακα ως πρώτη ύλη για τη θέρμανση, ανέφερε σε διάσκεψη για το περιβάλλον στη Βόννη ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάνι Μακραντούλι.
https://goo.gl/D4yFzj
19.11.2017 Από το επόμενο έτος το συνολικό χρέος στον ιδιωτικό τομέα θα τεθεί υπό έλεγχο με τη χρήση λογισμικού με το οποίο οι Δήμοι και οι κρατικοί φορείς θα έχουν την υποχρέωση να δηλώνουν σε καθημερινή βάση πόσο, σε ποιον και πότε πλήρωσαν. Την περίοδο Ιουνίου-Οκτωβρίου το κράτος έχει πληρώσει επιστροφή φόρου στις επιχειρήσεις πάνω από 153.000.000€, περισσότερα από 34.000.000€ σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
https://goo.gl/eu5v9E
20.11.2017 Οι τροποποιήσεις του νόμου για τον φόρο εισοδήματος θα επηρεάσουν αρνητικά τους αγρότες και θα πλήξει τους μικρούς και φτωχότερους αγρότες, εκτιμά η Εθνική Ομοσπονδία Αγροτών, η οποία τονίζει ότι οι τροποποιήσεις έγιναν χωρίς να προηγηθεί δημόσια και διαφανής διαβούλευση με τα εμπλεκόμενα μέρη.. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, η καταβολή φόρων από τους αγοραστές για λογαριασμό των αγροτών ανοίγει το δρόμο στη χειραγώγηση της τιμής αγοράς των αγροτικών προϊόντων καθώς και στην ανάπτυξη της μαύρης οικονομίας.
https://goo.gl/TxgBoi
20.11.2017 Αύξηση της τιμής του καπνού ζητούν οι αγρότες, σύμφωνα με τους οποίους η τιμή του κιλού δεν πρέπει να πέφτει κάτω από τα 300 δηνάρια.
https://goo.gl/LoNnVE
20.11.2017 Η διαδικασία για την διάνοιξη ορυχείων στη Μακεδονία έχει σταματήσει και δεν υπάρχουν δραστηριότητες που μπορεί να είναι επιζήμιες για τους πολίτες, τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Χωροταξίας Γιάνι Μακραντούλι. «Είναι σαφείς οι συστάσεις. Η κυβέρνηση σέβεται τους νόμους και πρέπει να αντιμετωπίσει μια παράλογη απόφαση του παρελθόντος βάσει της οποίας επιτράπηκε η διάνοιξη 86 ορυχείων σε μια ημέρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
https://goo.gl/iGSgcM
20.11.2017 Η Αλβανία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός αργού πετρελαίου στα δυτικά Βαλκάνια με 21.100 βαρέλια την ημέρα, ενώ η Σερβία είναι η δεύτερη με ημερήσια παραγωγή 20.560 βαρελιών. Σύμφωνα με την έκθεση του Ινστιτούτου Ενέργειας Αθηνών για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, η ημερήσια κατανάλωση πετρελαίου στην Αλβανία είναι 24.000 βαρέλια και στη Σερβία 76.000 βαρέλια.
https://goo.gl/QRdAty
20.10.2017 Δεκαεννέα ξένοι επενδυτές έχουν συνάψει συμφωνία με την κυβέρνηση ή είναι πολύ κοντά στις υπογραφές για επενδύσεις στη Δημοκρατία της Μακεδονίας. Οι περισσότεροι είναι από την ΕΕ, τόνισε ο Ζάεφ.
https://goo.gl/U1AYt9
21.11.2017 Σχεδόν 1.000.000.000 δηνάρια προβλέπονται στον Προϋπολογισμού του 2018 για την εισαγωγή μέτρων με σκοπό την απασχόληση, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ντράγκαν Τεβντόφσκι.
https://goo.gl/2LYS8x
22.11.2017 Η Συνομοσπονδία Βιομηχάνων Ιταλίας άνοιξε γραφείο στα Σκόπια για τον συντονισμό των ιταλικών επιχειρήσεων που θέλουν να επενδύσουν στη Μακεδονία.
https://goo.gl/8xGFB2
22.11.2017 Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός αρμόδιος Οικονομικών Υποθέσεων είναι αισιόδοξος για την επαναλειτουργία της εταιρείας Feni Industry AD Kavadarci. Θεωρεί ότι οι μικρότεροι πιστωτές θα αποζημιωθούν πλήρως ενώ οι μεγαλύτεροι θα συμφωνήσουν με τον νέο επενδυτή προκειμένου να καλυφθεί ένα μέρος των χρεών της εταιρείας και ένα άλλο να αναδιαρθρωθεί. Όπως τονίζει ο Ανγκιούσεφ, η επιλογή του νέου επενδυτή βρίσκεται στα χέρια των δικαστικών αρχών.
https://goo.gl/KeMg9x
23.11.2017 Συνεχίζεται η πτώση των τιμών των ακινήτων επί έξη συνεχόμενα τρίμηνα σύμφωνα την Εθνική Τράπεζα της Μακεδονίας
https://goo.gl/jxkDvg
24.11.2017 Σύμφωνα με την Κρατική Στατιστική Υπηρεσία κατά το τρίτο τρίμηνο 2017 ο αριθμός των επιβατών αυξήθηκε κατά 11,8% και οι αεροπορικές μεταφορές κατά 19,5% ενώ μειώθηκαν 5, 5%) στις αστικές συγκοινωνίες και 23,6%.στις σιδηροδρομικές μεταφορές
https://goo.gl/ZCQL1b
24.11.2017 Το σχέδιο της κυβέρνησης για επιστροφή του ΦΠΑ στους πολίτες, όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά, θα εφαρμοστεί σε δύο περιοχές της χώρας το 2018 και, εάν τα αποτελέσματα είναι θετικά, θα εφαρμοστεί στο σύνολο της επικράτειας το 2019, απάντησε με ανακοίνωση ο Πρωθυπουργός Ζάεφ σε ερωτήματα βουλευτών. Τόνισε ότι είναι ένα μέτρο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η οποία σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης φθάνει στο 30%. Ο Πρωθυπουργός υπολογίζει ότι θα εξοικονομηθούν περίπου 300.000.000€ στον προϋπολογισμό και κάνει λόγο για παράνομο πλουτισμό ιδιωτών σε βάρος των κρατικών φορέων.
https://goo.gl/qfn6VW
25.11.2017 Η εντατικοποίηση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Μακεδονίας και Ινδίας ήταν το κύριο θέμα της συνάντησης της Προέδρου της Ομοσπονδίας Εμπορικών Επιμελητηρίων Μακεδονίας Ντανέλα Αρσόφσκα και του νέου πρέσβη της Ινδίας στη Μακεδονία Ποότζα Καπούρ. Υπογράφηκε επίσης Μνημόνιο Συνεργασίας με τον Βαλκανο-Ινδικό Επιχειρηματικό Σύνδεσμο. Σε δηλώσεις της η Αρσόφσκα τόνισε ότι στόχος είναι η εμβάθυνση των οικονομικών σχέσεων, η προώθηση των εμπορικών συναλλαγών και το άνοιγμα των μακεδονικών επιχειρήσεων στην ινδική αγορά. Πέρυσι το ύψος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών έφθασε τα 58.400.000€ με 17.400.000€ εξαγωγές και 41.000.000€ εισαγωγές.
https://goo.gl/ToRwRr
25.11.2017 Σύμφωνα με τον υπουργό Γεωργίας Λιούπτσο Νικολόφασκι, έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες αναλύσεις για την εισαγωγή «πράσινου πετρελαίου» στη γεωργία από το 2018. Μαζί με το νέο φορολογικό σύστημα, που θα προβλέπει απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος μέχρι 1.000.000 δηνάρια, είναι μέρος των μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης που θα καταστήσουν την παραγωγή φθηνότερη.
https://goo.gl/TzGd3a
26.11.2017 Ψηφίστηκε χθες στη Βουλή η τροπολογία στο νόμο περί ειδικού φόρου κατανάλωσης που προβλέπει αύξηση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης και πετρελαίου ντίζελ κατά 3.5 δηνάρια από την 1η Ιανουαρίου 2018, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις στις τάξεις των αγροτών. Κάποιοι θεωρούν ότι η αύξηση αυτή συνιστά ένα επιπλέον βάρος στο κόστος παραγωγής και ζητούν την απόσυρσή της ενώ άλλοι δεν πιστεύουν ότι η αύξηση συνιστά σημαντική επιβάρυνση.
https://goo.gl/4EqZPW
27.11.2017 Ο Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ συναντήθηκε στη Βουδαπέστη με τον Ντινγκ Γιανζάνγκ, Αντιπροέδρο του ΔΣ της εταιρείας China Energy, με τον οποίο συζήτησε την νέα οικονομική πολιτική της κυβέρνησης για την οικονομική ανάπτυξη και την προσέλκυση νέων επενδύσεων. Η China Energy έχει δείξει ενδιαφέρον για επενδύσεις στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών, ενώ ο Πρωθυπουργός τους ενθάρρυνε να ασχοληθούν την επόμενη περίοδο με έργα υποδομών.https://goo.gl/EEUFQ9
29.11.2017 Ο Μπουγιάρ Οσμανί και ο Κότσο Ανγκιούσεφ προήδρευσαν στην υπουργική συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Επενδύσεων, που εξέτασε τον Ενιαίο Κατάλογο Έργων που είναι έτοιμα για υποβολή και πληρούν τις προϋποθέσεις του Επενδυτικού Πλαισίου για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, σύμφωνα με την ατζέντα της ΕΕ. Η Εθνική Επιτροπή Επενδύσεων είναι ένα συμβουλευτικό όργανο στο οποίο τα έργα στρατηγικής υποδομής κατατάσσονται με διαφάνεια. Το όργανο αυτό ιδρύθηκε με σκοπό τον καλύτερο σχεδιασμό των έργων για να καθορίσει την προτεραιότητά τους και να διαθέσει κονδύλια για τις υποδομές των μεταφορών και την ενεργειακή σύνδεση της χώρας με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου Γκόστιβαρ-Κίτσεβο, ο οποίος αποτελεί κομμάτι του Διαδρόμου 8, στο πρώτο κομμάτι του αυτοκινητοδρόμου Μπουκοΐτσανι-Κίτσεβο μήκους 13 χλμ. και στην ανακατασκευή του αυτοκινητοδρόμου Κρίβα Παλάνκα-Ντεβέ Μπαΐ-σύνορα με τη Βουλγαρία, που επίσης αποτελεί κομμάτι του Διαδρόμου 8 με μήκος 13 χλμ. «Υποχρέωσή μας είναι να πετύχουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απορρόφηση κονδυλίων. Είναι η βάση για στενότερη συνεργασία, ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη, αλλά και ο καλύτερος τρόπος για να τη γεφύρωση των πολιτικών διαφορών και την επίλυση των ανοικτών ζητημάτων μεταξύ των γειτόνων», τόνισε ο Οσμανί. Από την πλευρά του ο Ανγκιούσεφ υποστήριξε ότι βρισκόμαστε σε μια ιστορική περίοδο κατά την οποία η υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος 3-6-9 και των μεγάλων έργων υποδομής υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.https://goo.gl/DQuSpQ
01.12.2017 Τα φορολογικά έσοδα μέχρι τον Νοέμβριο 2017 ανέρχονται σε 95.000.000.000 δηνάρια, αυξημένα 4% αύξηση σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.https://goo.gl/MzPybq
4.12.2017 Το ζήτημα για την καλύτερη κίνηση της οικονομίας είναι να μην προχωρήσει η κυβέρνηση στην αλλαγή των ορίων των φορολογικών συντελεστών. Η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να πατάξει την φοροδιαφυγή, ώστε να αυξήσει τα έσοδα του κράτους και να μειώσει τις εσωτερικές κοινωνικές αντιθέσεις στη χώρα, θέλει να θεσπίσει ως τεκμήριο πολυτελείας τα 60.000 δηνάρια για τα φυσικά πρόσωπα Αυτό όμως από την άλλη μπορεί να αυξήσει την ήδη μεγάλη φοροδιαφυγή. Ο Ζόραν Ζάεφ με αυτό τον τρόπο προσπαθεί να φτάσει ο προϋπολογισμός της Μακεδονίας τα έσοδα των προϋπολογισμών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.https://goo.gl/uKpfH7
4.12.2017 Θα αποζημιωθούν με 15 εκατομμύρια δηνάρια 241 αγροτοποιμένες για απώλειες σε ζώα.https://goo.gl/dv6JfR
4.12.2017 Απλήρωτοι εργαζόμενοι βρέθηκαν για άλλη μια φορά στους δρόμους διεκδικώντας τα δεδουλευμένα δύο μηνών. Αυτή τη φορά πρόκειται για τους απλήρωτους της εταιρείας Feni Industry.https://goo.gl/5pF2bz
4.12.2017 Ο Σουγκαρέσκι δήλωσε ότι 5.105 δισεκατομμύρια δηνάρια για τα επενδυτικά προγράμματα του επομένου έτους προβλέπονται στον προϋπολογισμό.https://goo.gl/8BLjQ5
5.12.2017 Η “Μπίτολσκα Μλέκαρα” είναι επί 65 χρόνια η μεγαλύτερη και πιο αξιόπιστη εταιρεία γαλακτοκομικών προϊόντων στην Μακεδονία. Καθημερινά επεξεργάζεται 10.000 λίτρα γάλα και ετησίως 60 εκατομμύρια λίτρα γάλατος.https://goo.gl/CZ2UF
5.12.2017 Από την 1η Ιανουαρίου του 2018 ξεκινάει η ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων των πολιτών και εταιρειών.https://goo.gl/RysjSR
6.12.2017 Μέσα σε ένα έτος δόθηκαν 16 εκατομμύρια δηνάρια για την επιδότηση ηλιακών παραθύρων στην χώρα. Κάθε χρόνο αυξάνεται ο αριθμός των επιδοτούμενων.https://goo.gl/4xKUBB
7.12.2017 Κατά 0,2% αυξήθηκε το ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία της Κρατικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Αύξηση 9,8% σημείωσαν οι κλάδοι του χονδρικού και λιανικού εμπορίου, της επισκευής μηχανοκίνητων οχημάτων και των μεταφορών. Αύξηση 3,8%. σημείωσαν η γεωργία, η αλιεία και η δασοκομία Η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 5% και στο 65,5% ανέρχεται η συμμετοχή τους στο συνολικό ΑΕΠ.https://goo.gl/7A5ibe
8.12.2017 Η Παγκόσμια Τράπεζα στο πλαίσιο της Στρατηγικής Συνεργασίας με τη Μακεδονία για την περίοδο 2015-2018 σχεδιάζει να εξασφαλίσει 135.000.000$ σε νέα δάνεια που θα διατεθούν στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών και τη μεταρρύθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών όπως και σε επενδύσεις στον τομέα της ενεργειακής απόδοσης. Η συνολική χρηματοδότηση από την Παγκόσμια Τράπεζα για την προαναφερόμενη περίοδο ανέρχεται συνολικά στα 360.000.000$https://goo.gl/VKRSCq
9.12.2017 Το τρίτο τρίμηνο του 2017 σημειώθηκε οικονομική ανάπτυξη κατά 0,.2%. Η στασιμότητα της οικονομίας σε αυτό το τρίμηνο απηχεί την πολιτική κρίση. Ωστόσο, ο σχηματισμός κυβέρνησης τον Ιούνιο 2017 επανέφερε την αισιοδοξία των οικονομικών παραγόντων και απέτρεψε μια σοβαρότερη ύφεση, αναφέρει η μακροοικονομική ανάλυση του Finance Think. Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση στην εξεταζόμενη περίοδο σημειώθηκε μείωση στις ακαθάριστες επενδύσεις, όπως επίσης στις εξαγωγές και τις εισαγωγές. Η μεταποιητική βιομηχανία και ο κατασκευαστικός κλάδος σημείωσαν μείωση στην παραγωγή κατά 5,8% και 11,6% αντίστοιχα. Αντίθετα, την ίδια περίοδο η προσωπική κατανάλωση παρέμενε σημαντικός παράγοντας ανάπτυξης. Παράλληλα, η ανεργία μειώθηκε κατά 0,5% φθάνοντας στο 22,1%. Ο Finance Think προβλέπει με υψηλό ρίσκο ανάπτυξη 0,8% του ΑΕΠ το 2017 και 3,1% το 2018.https://goo.gl/zLM1R6
11.12.2017 Ο προϋπολογισμός για την άμυνα θα είναι κατά 15% υψηλότερος και θα ανέρχεται στα 6.400.000.000 δηνάρια, αυξημένος δηλαδή κατά 820.000.000 δηνάρια, ενώ μία από τις προτεραιότητες είναι και η αύξηση του μισθού για όλον τον Στρατό κατά 10% από την 1η Ιανουαρίου 2018.
https://goo.gl/fNpNeK
12.12.2017 «Παρέχουμε σταθερό επενδυτικό περιβάλλον για ένα βιώσιμο οικονομικό μοντέλο. Η πολιτική των ανοιχτών θυρών, βασισμένη στην περιφερειακή συνεργασία και τις σχέσεις καλής γειτονίας έχουν ήδη προκαλέσει το ενδιαφέρον των επενδυτών. Οι υποδομές και ο αυτοκινητόδρομος αποτελούν ένα ακόμα κίνητρο για την ανάπτυξη της συνεργασίας στον τομέα των επενδύσεων» τόνισε σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ στη συνάντησή του με επιχειρηματίες στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Κόσοβο, ενώ τέλος τόνισε ότι σύντομα θα ολοκληρωθούν οι εργασίες για την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου Σκοπίων-Πρίστινας.
https://goo.gl/S14pU4
13.12.2017 Σύμφωνα με τον Κότσο Ανγκιούσεφ, Αναπληρωτή Πρωθυπουργό αρμόδιο για τις Οικονομικές Υποθέσεις, η αύξηση των εξαγωγών είναι αναγκαία για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Σήμερα οι εξαγωγές αποτελούν το 53% του ΑΕΠ. Για να αυξηθεί η ανάπτυξη κατά 4%, 5% ή 6% θα πρέπει οι εξαγωγές να κυμαίνονται μεταξύ 60-70% του ΑΕΠ.
https://goo.gl/9C4UA4
14.12.2017 Περίπου 65.000 αγρότες με εισόδημα μέχρι 1.000.000 δηνάρια θα λάβουν στις αρχές του επόμενου έτους επιστροφή προσωπικού φόρου που είχαν καταβάλει.
https://goo.gl/sQ9uPe
14.12.2017 Η Ελλάδα, η Μακεδονία και η Σερβία επιθυμούν να συνδέσουν τη Μεσόγειο Θάλασσα με τον Δούναβη και σχεδιάζουν την κατασκευή καναλιού, αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο DPA, επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα. Εάν τα σχέδια υλοποιηθούν, θα πρόκειται για το μεγαλύτερο κανάλι στην Ευρώπη. «Ο Πρόεδρος Ιβάνωφ μού έδειξε σχετικό βίντεο», τόνισε στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης. Το Φεβρουάριο φέτος ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην κατασκευή του καναλιού ως ένα έργο που μπορεί να αλλάξει τη γεωγραφία ολόκληρης της περιοχής. Σύμφωνα με το DPA, το γιγαντιαίο αυτό έργο θα κόστιζε περίπου 17.000.000.000€. Το έργο θα μπορούσε, εάν βρεθούν επενδυτές, να κατασκευαστεί εντός έξι ετών. Λέγεται ότι οι Κινέζοι επενδυτές έχουν ήδη δείξει ενδιαφέρον. Η σύνδεση Μοράβα-Αξιού-Αιγαίου σχεδιάζεται εδώ και έναν αιώνα. Σύμφωνα με άλλα σχέδια η κατασκευή του καναλιού αυτού θα διευκόλυνε τη σύνδεση Βελιγραδίου-Θεσσαλονίκης και τη σύνδεση Βελιγραδίου-Ρότερνταμ συντομεύοντας έτσι τη διαδρομή από τον Ατλαντικό μέχρι τη Μεσόγειο. Η Σερβία αποτελεί σημαντικό παράγοντα σε αυτούς τους σχεδιασμούς ενώ τεράστια θα είναι και τα οφέλη για τη Μακεδονία.
https://goo.gl/N7R6gf
15.12.2017 Τροποποιημένη πρόταση για τον προϋπολογισμό του 2018 θα εξετάσει σήμερα η Βουλή. Στην πρόταση αυτή προβλέπεται αύξηση του ποσού για την εγκατάσταση φυσικού αερίου ύψους 120.000.000 δηναρίων, επιχορηγήσεις σε παιδικούς σταθμούς, σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και πολιτιστικά ιδρύματα ύψους 200.000.000 δηναρίων, 100.000.000 δηναρίων στο Ταμείο Υγείας και 10.000.000 δηναρίων στην Επιθεώρηση Περιβάλλοντος. Τα συνολικά έσοδα στον προϋπολογισμό για το 2018 υπολογίζονται σε 193.500.000.000 δηνάρια, ενώ οι δαπάνες είναι 211.700.000.000 δηνάρια. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού προβλέπεται να ανέλθει σε 18.200.000.000 δηνάρια ή 2,7% του ΑΕΠ μειωμένο κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με πέρυσι. Ο ρυθμός πληθωρισμού αναμένεται να είναι στο επίπεδο του 1,7%. Το 2018 δεν προβλέπονται σημαντικές φορολογικές αλλαγές. Προβλέπεται η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο κατά τρία δηνάρια.
https://goo.gl/ucyuRD
18.12.2017 Η Μακεδονία έλαβε ανεπιστρεπτί κεφάλαια ύψους 2.500.000€ από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας για την υλοποίηση δημόσιων έργων προς όφελος των πολιτών. Μεταξύ των δύο χωρών σήμερα υπογράφηκε συμφωνία οικονομικής και τεχνικής συνεργασίας για ένα έτος από τον αντιπρόεδρο Μπουγιάρ Οσμανί και την πρέσβειρα της Κίνας Γιν Λισιέν. Σύμφωνα με τον Οσμανί η συνεργασία με την Κίνα τα προηγούμενα χρόνια επικεντρώθηκε στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας και των δικτύων διασύνδεσης, ενώ τα περισσότερα χρηματοδοτούμενα έργα σχετίζονται με την εκπαίδευση.
https://goo.gl/mh7X6Y
18.12.2017 Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις, Κότσο Ανγκιούσεφ τόνισε ότι η Μακεδονία πρέπει να ενταχθεί στον αγωγό ΤΑΡ προκειμένου να εφοδιάζεται με φυσικό αέριο από περισσότερες πηγές σε πιο ανταγωνιστικές τιμές. Για την εναλλακτική λύση την ένταξη της χώρας στον Turkish Stream, που προσφέρει η ρωσική πρεσβεία στα Σκόπια, ο Ανγκιούσεφ ανέφερε ότι πρόκειται για ένα περιφερειακό σχέδιο το οποίο θα πρέπει να γίνει αποδεκτό ή να απορριφθεί σε περιφερειακό επίπεδο.
https://goo.gl/aEpFK7
18.12.2017 Σύμφωνα με τον διευθυντή της Εθνικής Τράπεζας Ντίμιταρ Μπόγκωφ, το 2017 ήταν από τα πιο ασθενή έτη την τελευταία πενταετία ενώ η πρόβλεψη της Εθνικής Τράπεζας για ανάπτυξη το 2017 παραμένει γύρω στο 0.5%. Αντίθετα, το 2018 αναμένεται να φέρει θετικότερα αποτελέσματα.
https://goo.gl/tdZKwQ
18.12.2017 Η ΕΕ χορήγησε στη Μακεδονία οικονομική βοήθεια της τάξης των 72.300.000€ για την υποστήριξη της Δημοκρατίας και της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας. Βασικές προτεραιότητες παραμένουν ο συνοριακός έλεγχος, η μεταναστευτική πολιτική καθώς και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος. Η ΕΕ θα υποστηρίξει τις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση με έμφαση στη διαφάνεια, την καταπολέμηση της διαφθοράς και την ανάπτυξη ηλεκτρονικών υπηρεσιών. Τα νέα κεφάλαια προορίζονται για τη συμβουλευτική των επιχειρήσεων και τη βελτίωση των επιδόσεων του ιδιωτικού τομέα. Ταυτόχρονα, οι προβλεπόμενες επενδύσεις στον εκπαιδευτικό τομέα, που συμβαδίζουν με καινοτόμα μέτρα στην αγορά εργασίας θα μειώσουν τη διαφορά προσφοράς και ζήτησης και μειώσουν την ανεργία. Η βελτίωση της ποιότητας της εκπαιδευτικής διαδικασίας και των κοινωνικών υπηρεσιών θα στηρίξει τους νέους στη χώρα καθώς και τις πιο ευάλωτες κατηγορίες πολιτών, δημιουργώντας προοπτικές κοινωνικής και επαγγελματικής ανάπτυξης.
https://goo.gl/H9vfSF
19.12.2017 Σύλλογοι οικολόγων δεν θα επιτρέψουν τις γεωλογικές έρευνες για την λειτουργία ορυχείου στις πηγές του ποταμού Ματούσνιτσα στο βουνό Κοζούφ.
https://goo.gl/dH8sRp
19.12.2017 Γαλλικές εταιρείες ενδιαφέρονται να επενδύσουν στους σιδηρόδρομους της Μακεδονίας και σε άλλους τομείς υποδομών. Εκπρόσωποι 12 εταιρειών συναντήθηκαν χθες με τον υπουργό Μεταφορών Γκόραν Σουγκαρέσκι, ο οποίος παρουσίασε τα σχέδια της κυβέρνησης για το οδικό και το σιδηροδρομικό δίκτυο.
https://goo.gl/K62rae
20.12.2017 Η κυβέρνηση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας χορήγησε σήμερα πίστωση 9.000.000€ στην κυβέρνηση της Μακεδονίας μέσω της Τράπεζας KfW, εκ των οποίων 4.000.000€ διατίθενται για το πρόγραμμα άρδευσης στη νότια κοιλάδα του ποταμού Βαρδάρη και 5.000.000€ για τη βελτίωση της υδροδότησης των Δήμων Γευγελής και Καβαντάρτσι. Η κυβέρνηση υπέγραψε τις Συμφωνίες.
https://goo.gl/ammWLf
20.12.2017 Η ρωσική εταιρεία Gazprom ανακοίνωσε ότι το 2018 θα διπλασιάσει τις επενδύσεις για τον Turkish Stream στα 3.240.000.000$. Ο Turkish Stream είναι για τη Μακεδονία πιο ελκυστικός απ’ ό,τι ήταν ο South Stream, δεδομένου ότι το κύριο δίκτυο των αγωγών θα περνάει από την Ελλάδα, μέσω Γευγελής στη Μακεδονία και μέσω αυτής στην υπόλοιπη Ευρώπη. Με την υλοποίηση του έργου η Μακεδονία θα αποκτήσει φθηνότερο αέριο και εξαιρετικά χαμηλής τιμής ενέργεια για τη βιομηχανία
https://goo.gl/7AP1dv
20.12.2017 Με ένα επιχειρηματικό κλίμα απαλλαγμένο από την πολιτική, την υποστήριξη του εξαγωγικού προσανατολισμού των επιχειρήσεων αλλά ταυτόχρονα με πολιτική σταθερότητα και κράτος δικαίου θα εξασφαλιστεί η ανάπτυξη της μακεδονικής οικονομίας, ήταν τα συμπεράσματα της σημερινής στρογγυλής τραπέζης με τίτλο «Η ανάπτυξη της μακεδονικής οικονομίας: κατάσταση, προβλήματα, προοπτικές» που διοργάνωσε η Μακεδονική Ακαδημία.
https://goo.gl/Yw8CWM
20.12.2017 Η γερμανική εταιρεία «Κέσλερ» θα κατασκευάσει στη Ζώνη Τεχνολογικής και Βιομηχανικής Ανάπτυξης «Σκόπια 1» ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρογεννητριών. Οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν στα τέλη του επόμενου έτους ενώ η παραγωγή προορίζεται για τη γερμανική αγορά. Προβλέπεται επίσης η δημιουργία 80 νέων θέσεων εργασίας υψηλής εξειδίκευσης. Η συμφωνία υπογράφηκε σήμερα από τον επικεφαλής της Διεύθυνσης για τις Ζώνες Τεχνολογικής και Βιομηχανικής Ανάπτυξης και εκπροσώπους της εταιρείας.
https://goo.gl/6aqCt5
23.12.2017 Σύμφωνα με την Κρατική Στατιστική Υπηρεσία, ο μέσος μισθός τον μήνα Οκτώβριο ανέρχεται στα 23.356 δηνάρια και παρουσιάζει αύξηση 4% σε σχέση με τον Οκτώβριο του περασμένου έτους.https://goo.gl/PsZosK
https://goo.gl/qMue1C
23.12.2017 Με βάση τα οριστικά στοιχεία έρευνας για τα εισοδήματα και τις συνθήκες διαβίωσης, που διενεργείται με πρωτοβουλία της ΕΕ, το 2016 το ποσοστό φτώχειας στη Δημοκρατία της Μακεδονίας ήταν 21,9%. Το ποσοστό φτώχειας των νοικοκυριών που αποτελούνται από δύο ενήλικες με δύο εξαρτώμενα παιδιά το 2016 είναι 20,2%. Το ποσοστό των φτωχών εργαζομένων είναι 9%, ενώ το ποσοστό των φτωχών συνταξιούχων είναι 7,1%.https://goo.gl/SN1kt9
25.12.2017 Το 75.4% της καταναλωθείσας ηλεκτρικής ενέργειας για το μήνα Οκτώβριο προέρχεται από εγχώριες πηγές.https://goo.gl/i2dVj3
25.12.2017 Στην κινεζική εταιρεία Sinohydro πιθανότατα θα προταθούν δύο παραρτήματα στη σύμβαση για την εθνική οδό Κίτσεβο-Αχρίδα. Το πρώτο θα είναι η παράταση της προθεσμίας κατασκευής για άλλα τρία χρόνια και το δεύτερο για το πρόσθετο ποσό για την ολοκλήρωση του έργου, ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Γκόραν Σουγκαρέσκι.https://goo.gl/eM6VQW
25.12.2017 Μόνο το 18% των πολιτών είναι ευχαριστημένο με τις δημόσιες υπηρεσίες, ενώ το 63% θεωρεί ότι χρειάζεται μέσο για την εξυπηρέτησή του, σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Ευρωπαϊκής Στρατηγικήςhttps://goo.gl/geDsf3
27.12.2017 Από την επόμενη χρονιά θα λειτουργήσει η αεροπορική σύνδεση Αιτχόφεν – Αχρίδα με δύο πτήσεις κάθε Δευτέρα και Παρασκευή. Αναμένεται ότι η νέα σύνδεση θα φέρει άλλους 3.000-3.500 επιπλέον επιβάτες στο αεροδρόμιο της Αχρίδας.https://goo.gl/Q2HrKm
28.12.2017 Η Σλοβενία έχει τον υψηλότερο μέσο μισθό (1.056,47€) στην περιοχή της πρώην Γιουγκοσλαβίας ενώ η Μακεδονία τον χαμηλότερο (381,90€). Στην Κροατία, ο μέσος μισθός ανέρχεται στα 795,53€, στο Μαυροβούνιο στα 511€, σε Βοσνία- Ερζεγοβίνη 436€ και Σερβία 396,29€. Η υψηλότερη αύξηση (45.83€) καταγράφηκε στην Κροατία ενώ η μικρότερη αύξηση στο Μαυροβούνιο (8€). Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κρατικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας της Μακεδονίας ο μέσος μισθός τον Οκτώβριο ανερχόταν σε 23.356 δηνάρια, ενώ ο μέσος όρος για τους δέκα πρώτους μήνες του έτους ήταν 22.808 δηνάρια.https://goo.gl/tZDtya
28.12.2017 Εγκρίθηκε η άδεια της εταιρείας TOR IMPEX DOOEL για την κατασκευή σταθμού παραγωγής αιολικής ενέργειας στο όρος Μπογκοσλόβετς.https://goo.gl/itBkzb
28.12.2017 Ο αριθμός των εργαζομένων στη βιομηχανία σημείωσε αύξηση 4,7% σε σχέση με τον Νοέμβριο και 2,1% για την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2017.https://goo.gl/M3Raum
29.12.2017 Η βιομηχανία σιδήρου και χάλυβα είναι το όχημα που έβγαλε την οικονομία της χώρας από το τέλμα ισχυρίζεται ο Μίτκο Κοκόφσκι, Πρόεδρος της Ένωσης Χαλυβουργίας. Η αναζωογόνηση της αγοράς είναι πλέον αισθητή, οι παραγγελίες και η παραγωγή παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις, γεγονός που θα τονώσει τις εξαγωγές και το εισόδημα.https://goo.gl/Pxr8nY
5.1.2018 Οι εξαγωγές την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2017 αυξήθηκαν κατά 18.6%, ενώ η αξία των εμπορευμάτων ανέρχεται στα 5.175.429.000€. Αντίστοιχα, η αξία των εισαγωγών ανέρχεται στα 6.977.194.000€, με αύξηση 13,8% και το εμπορικό έλλειμμα ανέρχεται στα 1.801.765.000€.https://goo.gl/rLxLWq
5.1.2018 Την νέα χρονιά αναμένεται να γίνουν νέες επενδύσεις στην κατασκευή του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας όπως και στο δίκτυο αγωγών του φυσικού αερίου. Το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών ανακοίνωσε την κατασκευή και ανακατασκευή 700 χλμ οδικού δικτύου, συμπεριλαμβανομένων και οδικών αρτηριών ταχείας κυκλοφορίας και την ανακατασκευή πάνω από 40 χλμ περιφερειακών οδικών αρτηριών και τμημάτων αυτοκινητοδρόμων. Μία πρόκληση για τον κλάδο παραμένει η κατασκευή των σιδηροδρόμων προς τη Βουλγαρία και την Αλβανία και η κατασκευή του δικτύου αγωγών φυσικού αερίου.https://goo.gl/8BaA9X
6.1.2018 Την περίοδο Ιανουάριος-Νοέμβριος 2017 οι χώρες με τις οποίες η Μακεδονία διατηρούσε τις περισσότερες εμπορικές συναλλαγές είναι η Γερμανία, η Μεγάλη Βρετανία, η Ελλάδα, η Σερβία και η Βουλγαρία.https://goo.gl/yHULUB
7.1.2018 Η σύνταξη του νέου νόμου για την ενέργεια βρίσκεται στο επίκεντρο της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Ο νέος νόμος διασφαλίζει την ανταγωνιστικότητα στον τομέα της ενέργειας και την ελευθερία των πολιτών να επιλέγουν πάροχο. Έτσι, η χώρα αποφεύγει την απειλή κυρώσεων για μη εφαρμογή του τρίτου ενεργειακού πακέτου της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, που αφορά τη φιλελευθεροποίηση της αγοράς ενέργειας.https://goo.gl/FWyHQy
8.1.2018 Σε δύο χρόνια μπορούμε με την υποστήριξη των Δήμων να ολοκληρώσουμε την εγκατάσταση φυσικού αερίου στη Μακεδονία αναφέρει ο διευθυντής της εταιρείας MEP (Makedonski Energetski Resursi), Μπλαγκόγιε Κοτέσκι.
https://goo.gl/xFtrca
https://goo.gl/iNQ4Tm
9.1.2018 Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αγροτών Μακεδονίας Εφτίμ Σακλέφ τονίζει ότι πολλοί κτηνοτρόφοι αναγκάζονται να πωλήσουν τα κοπάδια τους λόγω των χαμηλών τιμών στην αγορά κρέατος και γάλακτος.
https://goo.gl/XnNrsp
10.1.2018 Η Εθνική Τράπεζα της Μακεδονίας εκτιμά ότι στο τελευταίο τέταρτο του προηγούμενου έτους συνεχίστηκε η ανάκαμψη της οικονομίας ως συνέπεια των δραστηριοτήτων στο εμπόριο και τη βιομηχανία.
https://goo.gl/KYfzdn
10.1.2018 Η ανάδοχος εταιρεία των αεροδρομίων ΤΑV Makedonija ανακοίνωσε ότι από τα αεροδρόμια της Αχρίδας και των Σκοπίων ταξίδεψαν 2.027.344 επιβάτες, σημειώνοντας αύξηση 13% σε σύγκριση με το 2016. Ο συνολικός αριθμός των πτήσεων ανέρχεται στις 18.130 πτήσεις και αυξήθηκε κατά 7%. Οι πιο πολυσύχναστοι προορισμοί ήταν τα αεροδρόμια της Κωνσταντίνουπολης Κεμάλ Ατατούρκ και Σαμπιχά Γκοκτσέν σε ποσοστό 12.3%, της Ζυρίχης 8.6%, της Βιέννης 6,5%, της Βασιλείας 5,3%, του Μάλμε 4,6% και του Λονδίνου 3,7%.
https://goo.gl/M4FKQW
10.1.2018 Σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας η ανάπτυξη της μακεδονικής οικονομίας φέτος θα κυμανθεί στο 3,2%, το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 3.9% και κατά 4% από το 2020.https://goo.gl/hdHpqY
11.1.2018 Το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε σήμερα το έκτο ευρωομόλογο με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο 2,75%. Πρόκειται για ομόλογο 500.000.000€ με διάρκεια επτά ετών. Το χαμηλό επιτόκιο αντανακλά την εμπιστοσύνη των επενδυτών στις προοπτικές της οικονομίας και τις ευνοϊκές συνθήκες στις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Το επιτόκιο των προηγούμενων πέντε ευρωομολόγων κυμαινόταν από το 3,975% έως και το 9,875%. Το υπουργείο τονίζει ότι η ζήτηση των επενδυτών για αγορά μακεδονικών ομολόγων είναι 7 φορές μεγαλύτερη από την προσφορά.https://goo.gl/yJ6ASD
11.1.2018 Η αύξηση των τιμών λιανικής που σημειώθηκε ανά κατηγορία είναι η εξής: στις επικοινωνίες 8,5%, στα αλκοολούχα ποτά, τον καπνό και τα ναρκωτικά 6,3%, στις μεταφορές 5,5%, στα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία 3,8%, στα είδη ένδυσης και υπόδησης, την αναψυχή και τον πολιτισμό 1%, στα έπιπλα και στη συντήρηση οικιακών αγαθών 0,5%, στα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά 0,3%. Μείωση σημειώθηκε στις κατηγορίες της υγείας και άλλων αγαθών και υπηρεσιών 0,6%, της εκπαίδευσης 0,3%, στη στέγαση, το νερό, την ηλεκτρική ενέργεια, το αέριο και σε άλλα καύσιμα 0,2%.https://goo.gl/9RbdHx
12.1.2018 Οι ολλανδικές εταιρείες στο Στίπ θα επεκτείνουν την παραγωγή και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Στο Στιπ δραστηριοποιούνται επτά εταιρείες με ολλανδικά κεφάλαια, όλες στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας. Δύο από αυτές ανακοίνωσαν ότι θα επεκτείνουν τις εγκαταστάσεις τους και θα δουλέψουν με επώνυμα προϊόντα. Στη συνάντησή του με τον Δήμαρχο της περιοχής Μπλαγκόι Μποτσβάρσκι ο πρέσβης της Ολλανδίας Βίλεμ Βόουτερ Πλαμπ αρνήθηκε να σχολιάσει τις αναφορές περί πιθανής λύσης της διαμάχης με την Ελλάδα για το ζήτημα του ονόματος και τόνισε ότι στο Στιπ ήρθε να μιλήσει για μπίζνες.https://goo.gl/4ad2mD
13.1.2018 Του χρόνου θα εγκατασταθεί ο πρώτος αγωγός φυσικού αερίου στο Στιπ όπως ανακοίνωσε ο Δήμαρχός του ύστερα από συνάντησή του με τον διευθυντή της εταιρείας Makedonski Energetski Resursi.https://goo.gl/z5rFs5
13.1.2018 Οι εργαζόμενοι της εταιρείας Feni δηλώνουν ότι δεν επιθυμούν να βγάλουν την εταιρεία τους προς ενοικίαση διότι ο ενοικιαστής, εφόσον δεν καταβάλει ούτε ένα δηνάριο ούτε έχει κάνει επένδυση στο εργοστάσιο, μπορεί ανά πάσα στιγμή να αποχωρήσει. Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της συνδικαλιστικής οργάνωσης του Καβαντάρτσι Γκιόρε Παλίτωφ, ο οποίος υπογράμμισε ότι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να αποκομίσει βραχυπρόθεσμα κέρδη από την εταιρεία ενώ επίσης τόνισε ότι η πτώχευση θα πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό.https://goo.gl/188hk8
16.1.2018 Φέτος θα κατασκευαστούν 80 χλμ αγωγών φυσικού αερίου, ένα έργο για το οποίο έχουν εξασφαλιστεί περισσότερα από 40.000.000€ στον προϋπολογισμό.https://goo.gl/5j1d1w
16.1.2018 Σε συνάντησή του με τον πρέσβη της Ρωσίας Όλεγκ Στσέρμπακ ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Γκόραν Σουγκαρέσκι παρουσίασε τα σχέδια για την κατασκευή και την ανακατασκευή του οδικού δικτύου της Δημοκρατίας της Μακεδονίας ενώ τον ενημέρωσε και για τα έργα που βρίσκονται εν εξελίξει, το τμήμα της σιδηροδρομικής γραμμής του Διαδρόμου 8 και τα έργα για την σιδηροδρομική σύνδεση με την Αλβανία και τη Βουλγαρία. «Είναι μια καλή ευκαιρία να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενες ρωσικές εταιρίες για τη συμμετοχή τους στην υλοποίηση των προγραμματισμένων σχεδίων», ανέφερε ο Σουγκαρέσκι.https://goo.gl/J9XvYF
17.1.2018 Η μέση τιμή στην αγορά καπνού για το 2017 ήταν 214.8 δηνάρια/κιλό. Η ποιότητα είναι καλή και οι εταιρείες ενδιαφέρονται για την αγορά καπνού, αναφέρει το υπουργείο Γεωργίας, ενώ σύμφωνα με την Επιθεώρηση Γεωργίας αγοράστηκαν περίπου 21.500.000 εκατομμύρια κιλά αξίας 60.000.000€.https://goo.gl/EV58JC
17.1.2018 Ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Γκόραν Σουγκαρέσκι συναντήθηκε με τον διευθυντή της MER (Macedonian Energy Resources), Μπλάγκογιε Κοτέφσκι. Οι δύο άνδρες τόνισαν την ανάγκη προώθησης της κατασκευής δικτύου αγωγών φυσικού αερίου όπως και το γεγονός ότι οι απαλλοτριώσεις αποτελούν το μεγαλύτερο εμπόδιο στην ολοκλήρωση του έργου. Οι απαλλοτριώσεις για το τμήμα Νεγκότινο-Μπίτολα και το τμήμα Σκόπια-Τέτοβο αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το 2020.https://goo.gl/xrLTMA
18.1.2018 Σύμφωνα με την Τσάνκα Γιοβάνοφσκα, διευθύντρια του Οικονομικού Τμήματος του Δήμου, το Καβαντάρτσι χάνει περίπου 50.000.000 δηνάρια ετησίως λόγω της μη λειτουργίας του ορυχείου της βιομηχανίας Feni Industry.https://goo.gl/Hkvk5D
24.1.2018 Περίπου 24.000.000€ από τα κονδύλια της ΕΕ θα διατεθούν στους αιτούντες για επενδύσεις στην ανάπτυξη συγκεκριμένων τουριστικών προορισμών στο πλαίσιο του σχεδίου τοπικής και περιφερειακής ανταγωνιστικότητας που υλοποιείται από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της κυβέρνησης.https://goo.gl/hvuhb1
27.1.2018 Η καθιέρωση σύνταξης για όλους τους ενήλικες πολίτες, σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Οικονομικών Υποθέσεων, Κότσο Ανγκιούσεφ, δεν θα αποτελέσει μεγάλο βάρος για τον προϋπολογισμό και θα λύσει το πρόβλημα πολλών πολιτών.https://goo.gl/iNExSM
29.1.2018 Όπως ανακοινώνει η Διεύθυνση Υποστήριξης και Προώθησης του Τουρισμού μια νέα γραμμή τσάρτερ Κωνσταντινούπολη-Αχρίδα-Κωνσταντινούπολη θα εισαχθεί στις 15 Απριλίου και θα λειτουργεί μέχρι τον Οκτώβριο μετά συμφωνία μεταξύ της μακεδονικής εταιρείας BTB Tours και της τουρκικής Tatil Budur.https://goo.gl/bhKk14
29.1.2018 Σε τελική φάση βρίσκεται το παράρτημα της συμφωνίας με την κινεζική εταιρεία Sinohydro για την παράταση της προθεσμίας για την κατασκευή της εθνικής οδού Κίτσεβο-Αχρίδας, η οποία λήγει σε λίγες ημέρες. Εκτιμάται ότι θα υπάρξει συμφωνία για άλλους 36 μήνες.https://goo.gl/Md42zw
29.1.2018 Η Π ρωθυπουργός της Σερβίας, Άνα Μπρνάμπιτς, επιβεβαίωσε σήμερα ότι σύντομα θα κατασκευαστεί ο αγωγός Serbian Stream που θα αντικαταστήσει τον South Stream και θα εκτείνεται από τη Βουλγαρία μέχρι τη Σερβία. Ο Serbian Stream θα εμφανίζεται ως κύριος εργολάβος των εργασιών στη δεύτερη προέκταση του Turkish Stream. H Μπρνάμπιτς ανέφερε ότι η υπάρχουσα εταιρεία South Stream που συγκροτήθηκε για την κατασκευή αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου θα μετονομαστεί σε Serbian Stream. «Σήμερα εργαζόμαστε για το σχεδιασμό του αγωγού Νις-Ντιμίτροφγκραντ και πιστεύω ότι σύντομα και ξεκινήσουμε με την κατασκευή του», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με την ίδια πρόκειται για σχέδιο της κυβέρνησης στο πλαίσιο της Διαδικασίας του Βερολίνου, το οποίο θα αποτελέσει έναν από τους σημαντικότερους «κόμβους» για τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας επειδή η Ρωσία σχεδιάζει εντός του 2019 να διακόψει τη μεταφορά μέσω Ουκρανίας. Πρόκειται επίσης για τερματικό σταθμό υγροποιημένου αερίου LNG στην Αλεξανδρούπολη.https://goo.gl/5WLGmb
30.1.2018 Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κέντρου Οικονομικών Αναλύσεων η Μακεδονία κατατάσσεται ανάμεσα στις χώρες με τη χειρότερη δημοσιονομική διαφάνεια στον κόσμο.https://goo.gl/XhbvKJ
30.1.2018 Η κυβέρνηση θα συγκροτήσει Συμβούλιο για την καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.https://goo.gl/9rqsgg
30.1.2018 Η δυνατότητα να εκμεταλλευτούμε τα οικονομικά πλεονεκτήματα της κοινής πορείας των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων προς την ΕΕ θα είναι ένας από τους στόχους του Φόρουμ Επενδυτικών Επιμελητήριων ήταν το συμπέρασμα της συνεδρίασης του Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στην Τεργέστη όπου συμμετείχε ο Π ρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Μακεδονίας, Μπράνκο Αζέσκι.https://goo.gl/GxCwfu
31.1.2018 Αύξηση κατά 0.2% σε σύγκριση με το 2016 παρουσιάζει η βιομηχανική παραγωγή για το 2017 σύμφωνα με την Κρατική Στατιστική Υπηρεσία.https://goo.gl/hA4TcK
31.1.2018 Το πρόγραμμα HELIKS που θα εφαρμοστεί τα επόμενα δύο χρόνια στην Αλβανία, τη Μακεδονία, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα προβλέπει την υπέρβαση των περιφερειακών προβλημάτων στη φιλοξενία και τον τουρισμό και στην ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών. Οι φορείς του έργου αξίας 600.000€, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι έξι πανεπιστήμια/σχολές Διοίκησης και Τουρισμού από την Αλβανία, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα και το Μακεδονο-Βουλγαρικό Οικονομικό επιμελητήριο μέσω του οποίου εμπλέκονται και τα πανεπιστήμια/οι σχολές Διοίκησης και Τουρισμού των Σκοπίων και της Οχρίδας Σκοπός του προγράμματος είναι να προσφέρει πρωτοβουλίες ανταλλαγής επιχειρηματικής μάθησης για τη βιωσιμότητα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στην περιοχή των Βαλκανίων-Μεσογείου.https://goo.gl/N3vrzg
31.1.2018 Το κρατικό χρέος στα τέλη του 2017 μειώθηκε κατά 1% και το δημόσιο χρέος είναι μειωμένο κατά 1.7% σε σύγκριση με τα τέλη του 2016 σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών. Πρόκειται για την πρώτη μείωση κρατικού και δημόσιου χρέους από το 2009. Σύμφωνα με την ίδια πηγή το κρατικό χρέος ήταν στο 38.7% του ΑΕΠ ενώ το δημόσιο ανέρχεται στο 46.7% του ΑΕΠ.https://goo.gl/j9Xuen
31.1.2018 Οι ρωσικές επενδύσεις ανθούν στα Βαλκάνια με του κεφάλαια που έχουν «βρώμικη» προέλευση και σκοπός τους δεν είναι η οικονομική ανάπτυξη αλλά η γεωπολιτική σύγκρουση και η απομάκρυνση της περιοχής από τη δυτική τροχιά, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Κέντρου για την Μελέτη της Δημοκρατίας της Σόφιας. Σε συνδιοργάνωση της αμερικανικής Επιτροπής Ελσίνκι και του Κέντρου για την Μελέτη της Δημοκρατίας παρουσιάστηκε χθες η έκθεση «Αξιολόγηση της ρωσικής οικονομικής επιρροής στα Δυτικά Βαλκάνια. Κατανόηση των σχέσεων μεταξύ βρώμικου κεφαλαίου και κακής διακυβέρνησης». Επικεντρώνεται στην Μακεδονία, το Μαυροβούνιο, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη και τη Σερβία.https://goo.gl/DFxaHY
2.2.2018 Το αεροδρόμιο στο Στιπ δεν θα κατασκευαστεί και η γη που είχε χαρακτηριστεί πριν από 10 χρόνια οικοδομήσιμη θα γίνει και πάλι γεωργική ενώ η εταιρεία ΤΑV θα πληρώσει αποζημίωση στο κράτος περίπου 45.000.000€, σύμφωνα με τον υπουργό Γεωργίας Λιούπτσο Νικόλοσκι. Η απόφαση αυτή λήφθηκε μετά από μετρήσεις της ισχύος και της ταχύτητας του ανέμου που έδειξαν ότι η τοποθεσία δεν είναι ευνοϊκή για την κατασκευή ενός αεροδρομίου.https://goo.gl/pptytn
2.2.2018 10.000.000 δηνάρια θα δώσει το κράτος για το φράγμα στον ποταμό Ότινια, ανακοίνωσε ο υπουργός Γεωργίας, Λιούπτσο Νικόλοσκι, μετά τη συνάντησή του με τον δήμαρχο Στιπ Μπλάγκοι Μποτσβάρσκι.https://goo.gl/ZMNVQK
3.2.2018 Ενώ το ζήτημα της ένταξης της Μακεδονίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ απασχολεί την κοινή γνώμη, οι τελωνειακές διοικήσεις και άλλοι κρατικοί θεσμοί από τις χώρες αυτής της περιοχής εργάζονται ενεργά για την εφαρμογή του σχεδίου εγκαθίδρυσης ενός περιφερειακού οικονομικού χώρου, δηλαδή της μοναδικής αγοράς στην οποία θα εφαρμόζεται ελεύθερη ροή αγαθών. Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Τελωνείων της Μακεδονίας Γκιόκο Τανάσοσκι αναφέρει ότι η Κεντρική Ευρωπαϊκή Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου, CEFTA το αργότερο μέχρι το 2023 θα έχει μετατραπεί σε μια μικρή ένωση.https://goo.gl/tUzSPv
4.2.2018 Η ζήτηση δανείων από επιχειρήσεις το τελευταίο τρίμηνο του 2017 στις τράπεζες ήταν πιο δυναμική από ό, τι στην προηγούμενη περίοδο και οι τράπεζες αναμένουν ότι η ζήτηση θα αυξηθεί τους επόμενους τρεις μήνες.https://goo.gl/hnR83d
5.2.2018 Ο υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου αρμόδιος για τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος για τις εγχώριες επιχειρήσεις Ζόραν Σάπουριτς και η υπουργός για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων Ζόριτσα Αποστόλσκα συναντήθηκαν σήμερα με τον πρέσβη της Γαλλίας Κριστιάν Τιμονιέ και τον διευθυντή της εταιρείας Business France με έδρα την Αθήνα Πιέρ Λινιό. Ο Τιμονιέ μετέφερε το ενδιαφέρον και την ικανοποίηση των γαλλικών επιχειρήσεων για τις ευρωατλαντικές φιλοδοξίες της Μακεδονίας και υπογράμμισε τη στήριξη της Γαλλίας στη διαδικασία αυτή. Ο Λινιό έκανε την παρουσίαση του επερχόμενου οικονομικού φόρουμ «Γαλλία-Βαλκάνια 2018» που θα πραγματοποιηθεί στο Βελιγράδι στις 30-31 Μαΐου, το οποίο θα είναι το τρίτο φόρουμ και αποτελεί συνέχεια των διαδικασιών που ξεκίνησε η διαδικασία του Βερολίνου και η σύνοδος κορυφής του Παρισιού. Στο οικονομικό φόρουμ θα παραστούν επιχειρήσεις από τη Γαλλία μαζί με 12 άλλες αντιπροσωπείες και εταιρείες από τις χώρες της περιοχής. Η παρουσία περισσότερων από 250 συμμετεχόντων αναμένεται να επικεντρωθεί σε πέντε τομείς: την αγροτοβιομηχανία, τις υποδομές, την πληροφορική (νέες τεχνολογίες), την ενέργεια με επίκεντρο τις ανανεώσιμες πηγές και τον τουρισμό.https://goo.gl/RYyzb8
5.2.2018 Η αξία των εξαγωγών από τη Μακεδονία πέρσι ανήλθε στα 5.671.466.000$ σημειώνοντας αύξηση κατά 18,5% σε σύγκριση με το 2016. Η αξία των εισαγωγών κατά την ίδια περίοδο ανήλθε σε 7.719.852.000$, ήτοι 14,2% περισσότερο, σύμφωνα με την Κρατική Στατιστική Υπηρεσία. Το εμπορικό έλλειμμα την περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2017 είναι 2.048.386.000$, ενώ οι εξαγωγές καλύπτουν το 73,4%.των εισαγωγών.https://goo.gl/QmXhjT
5.2.2018 Οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν υψηλότερο μισθό από τον εθνικό μέσο όρο. Η ετήσια αύξηση μισθών στη δημόσια διοίκηση είναι 2%. Ο μέσος μισθός στη δημόσια διοίκηση είναι περίπου 28.000 δηνάρια ενώ ο μέσος μισθός στη χώρα είναι 23.196 δηνάρια. Οι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι υπό τις συνθήκες μιας υπάρχουσας πολιτικής κρίσης και μιας επακόλουθης οικονομικής κρίσης, ο ιδιωτικός τομέας αποφεύγει να αυξήσει τους μισθούς των εργαζομένων κατά την παρελθούσα περίοδο. https://goo.gl/HRYffQ
6.2.2018 Το κείμενο του νόμου στο οποίο έχουν διαμορφωθεί τα μέτρα του Σχεδίου Οικονομικής Ανάπτυξης έχει ήδη καταρτιστεί από τις κυβερνητικές υπηρεσίες σε συνεργασία με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς και σύντομα θα τοποθετηθεί στην ηλεκτρονική βάση ENER, όπου θα μπορούν να το δουν όλοι και μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχει ολοκληρωθεί η κοινοβουλευτική διαδικασία μετά το τέλος της οποίας θα τεθεί σε εφαρμογή, ανακοίνωσε σήμερα ο αναπληρωτής πρωθυπουργός οικονομικών υποθέσεων Κότσο Ανγκιούσεφ.https://goo.gl/r51BGk
6.2.2018 Οι 25 επιχορηγήσεις από την ΕΕ συνολικής αξίας 3.300.000€ και η αύξηση της συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών τους επόμενους 24 μήνες θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης για την ταχύτερη πρόσβαση στην Ένωση και την προοπτική της ένταξης στην ΕΕ.https://goo.gl/iKgsWE
6.2.2018 Ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Γκόραν Σουγκαρέσκι ανακοίνωσε σήμερα την κατασκευή και την ανακατασκευή ενός μεγάλου μέρους του οδικού δικτύου στην περιοχή του Κουμάνοβο, υπογραμμίζοντας ότι περίπου 70.000.000€ προορίζονται για την οδική σύνδεση [με τη Βουλγαρία], ένα μέρος για την κατασκευή των οδών ταχείας κυκλοφορίας και ένα μέρος για την ανακατασκευή δρόμων. «Συγκεκριμένα, θα κατασκευαστεί ο αυτοκινητόδρομος Ράνκοβτσε-Κρίβα Παλάνκα καθώς και η επέκταση από την Κρίβα Παλάνκα στο Ντέβε Παΐρ», είπε ο Σουγκαρέσκι κατά την επίσκεψή του στο Κουμάνοβο.https://goo.gl/MggrBP
6.2.2018 Σύμφωνα με τον συνολικό όγκο του εξωτερικού εμπορίου η Μακεδονία έχει εμπορικές σχέσεις κυρίως με τη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ελλάδα, τη Σερβία και τη Βουλγαρία. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι εξαγωγές κατά το προηγούμενο έτος έχουν αυξηθεί σε όλες σχεδόν τις χώρες: 18.4% με τη Γερμανία, 31.6% με τη Βρετανία, 24.6% με την Ελλάδα, 15.9% με τη Σερβία, 35.1% με τη Βουλγαρία, 5.7% με την Ιταλία, 30.2% με την Κίνα, 25.3% με την Τουρκία, 30.6% με τη Ρουμανία, 6% με το Βέλγιο κτλ.https://goo.gl/TZPXiS
7.2.2018 Το Βασίλειο της Νορβηγίας κατά την προσεχή περίοδο θα διπλασιάσει την οικονομική υποστήριξη προς τη Μακεδονία όπως ενημέρωσε ο Νορβηγός πρέσβης, Άρνε Μπιόρνσταντ τον Πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ. Το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων θα κατευθύνονται σε ένα ταμείο για την κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη των υπανάπτυκτων περιοχών στη Δημοκρατία της Μακεδονίας.https://goo.gl/EyA2Ma
7.2.2018 Η γερμανική εταιρεία Aetna εξέφρασε ενδιαφέρον για επενδύσεις στη γεωργία, ιδίως για την αγορά γεωργικών προϊόντων και την επεξεργασία τους στην περιοχή της Πελαγονίας. Η υποχρέωση των Δήμων είναι να παρουσιάσουν λεπτομέρειες σχετικά με την ποσότητα ποιοτικών φρούτων και λαχανικών που μπορούν να παραχθούν σε αυτόν τον τομέα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου Πρίλεπ, το επιχειρηματικό σχέδιο του επενδυτή είναι να ανοίξει μία παραγωγική μονάδα στο Πρίλεπ, από όπου θα αγοράζει γεωργικά προϊόντα, τα οποία στη συνέχεια θα προωθούνται στη ρωσική αγορά. Οικοδεσπότης της συνάντησης με τον Γερμανό επενδυτή ήταν ο Δήμαρχος του Πρίλεπ Ίλια Γιοβάνοφσκι ενώ συμμετείχαν οι Δήμαρχοι του Ντολνένι, Κριβογκάστανι, Κρούσεβο, Μπίτολα, Μογκίλα, Νόβατσι, Ντεμίρ Χισάρ και Ρέσεν.https://goo.gl/rbPaaK
8.2.2018 Εγκρίθηκε η αναθεώρηση των Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων για τις μεταφορές 2014-2020 στο πλαίσιο του προγράμματος ΙΡΑ 2, μέσω του οποίου η Μακεδονία εξασφάλισε 127.200.000€. Από αυτά, 108.100.000€ προέρχονται από το πρόγραμμα IPA 2 και 19.100.000€ από τον προϋπολογισμό της Μακεδονίας. Τα χρήματα προορίζονται για έργα στους τομείς των σιδηροδρόμων, των σιδηροδρομικών γραμμών, των αυτοκινητοδρόμων και της τεχνικής βοήθειας. Για το οδικό δίκτυο προβλέπονται 48.700.000€. Με αυτά θα ολοκληρωθεί η δεύτερη φάση κατασκευής της οδού ταχείας κυκλοφορίας Ούρμπαν-Πρίλεπ, τμήμα του δρόμου Ούρμπαν-Ντρένοβο και μια τρίτη λωρίδα στο δρόμο Γκράντσκο – Πρίλεπ, θα ανακατασκευαστεί τμήμα του δρόμου Κουμάνοβο – Ράνκοβτσε και θα αντικατασταθούν τα προστατευτικά διαζώματα του Διαδρόμου 10 σε μήκος 100 χιλιομέτρων.https://goo.gl/79f4Wi
12.2.2018 Αν και το ποσοστό της φτώχειας έχει μειωθεί, εξακολουθεί να παραμένει υψηλό. Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών και Πολιτικής Finance Think, πάνω από 445.200 άτομα στη Μακεδονία ζουν σε συνθήκες φτώχειας, με λιγότερα από 7.200 δηνάρια τον μήνα. Σχεδόν το 13% ζει σε κακές συνθήκες, (σπασμένα παράθυρα, διαρροές από την οροφή, υγροί τοίχοι). Περίπου 50.000 άτομα στη Μακεδονία είναι μη αμειβόμενα μέλη οικογενειών. Περισσότερο από το 26% των νοικοκυριών δεν μπορούν να θερμάνουν το σπίτι τους. Και το 70,6% των νοικοκυριών δεν μπορεί να αντέξει διακοπές μίας εβδομάδας. Το ποσοστό ανεργίας εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλό και το τρίτο τρίμηνο του 2017 είναι 22,1%.https://goo.gl/dexWwk
12.2.2018 Ο νόμος για τη χρηματοδοτική στήριξη των επενδύσεων, ο οποίος θα εφαρμόσει τα μέτρα του κυβερνητικού προγράμματος οικονομικής ανάπτυξης, κατατέθηκε στο ενιαίο εθνικό ηλεκτρονικό μητρώο κανονισμών.. Σκοπός του είναι η ενθάρρυνση της οικονομικής ανάπτυξης στην χώρα με την υποστήριξη επενδύσεων για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης.https://goo.gl/QzkWwv
13.2.2018 Η κυβέρνηση αποφάσισε να στηρίξει δύο ξένες επενδύσεις. Πρόκειται για την εταιρεία παραγωγής φαρμάκων SAGEN και την εταιρεία VIK. Η κυβέρνηση έδωσε τη συγκατάθεσή της για μακροχρόνια μίσθωση οικοδομήσιμης γης από τη SAGEN και τη σύναψη συμφωνίας για τη χορήγηση κρατικής ενίσχυσης στην εταιρεία VIK στη ζώνη τεχνολογικής και βιομηχανικής ανάπτυξης στο Πρίλεπ.https://goo.gl/dVr7ft
13.2.2018 Τον περασμένο Δεκέμβριο 51.599 τουρίστες επισκέφθηκαν τη Μακεδονία, πραγματοποιώντας 103.721 διανυκτερεύσεις, αριθμοί που αντιπροσωπεύουν αύξηση 22,6% στον αριθμό επισκεπτών και 28% στον αριθμό διανυκτερεύσεων σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κρατικής Στατιστικής Υπηρεσίας, τον Δεκέμβριο του 2017 ο αριθμός των εγχώριων τουριστών αυξήθηκε κατά 19% και των ξένων κατά 24,7%. Ο αριθμός των διανυκτερεύσεων από εγχώριους τουρίστες αυξήθηκε κατά 29,3%, ενώ οι ξένοι τουρίστες αυξήθηκαν κατά 27%. Ο αριθμός των τουριστών το 2017 αυξήθηκε κατά 16,6% σε σύγκριση με το 2016, ενώ οι εγχώριοι τουρίστες αυξήθηκαν κατά 6,3% και οι ξένοι τουρίστες κατά 23,5%. Ο αριθμός των διανυκτερεύσεων αυξήθηκε κατά 12,8%.https://goo.gl/kVqBaK
13.2.2018 Η οικονομία της Μακεδονίας πρέπει να είναι προσεκτική, αλλά είναι καλά προετοιμασμένη για τυχόν αναταράξεις που θα μπορούσαν να συμβούν στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές, διαβεβαιώνει ο Διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Δημοκρατίας της Μακεδονίας Ντιμίταρ Μπογκώφ. «Κατά την προηγούμενη περίοδο, αναλάβαμε μια σειρά μέτρων που ενίσχυσαν τον τραπεζικό τομέα. Τα τελευταία χρόνια μειώσαμε το δημοσιονομικό έλλειμμα και πιστεύω ότι το δημόσιο χρέος θα σταθεροποιηθεί την επόμενη περίοδο. Το γεγονός ότι τον Ιανουάριο εκδόθηκαν ευρωομόλογα σε ένα πολύ ευνοϊκό περιβάλλον είναι θετικό. Όλα αυτά εγγυώνται ότι η οικονομία της Μακεδονίας είναι καλά προετοιμασμένη για μια τέτοια αναταραχή, η οποία μπορεί να συμβεί στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές», ανέφερε χαρακτηριστικά.https://goo.gl/b4mYUH
14.2.2018 Η Δημοκρατία της Μακεδονίας έχει ευνοϊκές εδαφοκλιματικές συνθήκες για την ανάπτυξη της αμπελοκαλλιέργειας, δηλαδή για την παραγωγή οίνου, και έχει μακρά παράδοση σε αυτόν τον τομέα. Υπάρχουν 2-3 μεγάλα και αρκετές δωδεκάδες μικρά οινοποιεία στη χώρα. Καθένα από αυτά παράγει μεγάλο αριθμών ποιοτικών κρασιών, αλλά η χώρα, δυστυχώς, δεν έχει επώνυμα κρασιά! Σε διάφορες εκθέσεις και παρόμοιες εκδηλώσεις, τα οινοποιεία μας λαμβάνουν μετάλλια και παρόμοια βραβεία για τα κρασιά τους, όμως αυτές οι αναγνωρίσεις δεν έχουν σημαντική συμβολή στην αύξηση της εξαγωγής οίνου.https://goo.gl/x6bpWk
15.2.2018 Καμία στρατηγική, ούτε αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν θα είναι βιώσιμη εάν δεν υπάρξει συνεργασία μεταξύ της κυβέρνησης, της ακαδημαϊκής κοινότητας και των ΜΚΟ, ανέφερε ο Μπουγιάρ Οσμανί. «Η ΕΕ διαθέτει επιπλέον 500.000.000€ για την περιοχή από τα οποία υπολογίζουμε ότι τα 15.000.000€ θα διατεθούν σε ετήσια βάση για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο, αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να γίνει μόνο από την κυβέρνηση. Ο μη κυβερνητικός τομέας είναι πολύ σημαντικός.https://goo.gl/vVWz2f
20.2.2018 Οι εργαζόμενοι και οι πιστωτές έκλεισαν την είσοδο του εργοστασίου κλωστοϋφαντουργίας Zona Trico στη Βίνιτσα για να εμποδίσουν την εξαγωγή μηχανών και εξοπλισμού από τις αίθουσες παραγωγής. Περισσότεροι από 150 εργαζόμενοι περιμένουν την καταβολή των μισθών των τελευταίων οκτώ μηνών.https://goo.gl/mbhW5Z
20.2.2018 Οι μεταφορείς διαδηλώνουν για δεύτερη ημέρα στο Καβαντάρτσι απαιτώντας την αποπληρωμή των χρωστούμενων από την μεταλλευτική εταιρεία Feni. Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταφορέων Kipper και διοργανωτής της διαμαρτυρίας Τράιτσε Πεγιόφσκι ανακοίνωσε ότι η διαδήλωση θα διαρκέσει μέχρι τις 15:00 ενώ στις 17:00 θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της οικονομικής πολιτικής Κότσο Ανκγιούσεφ, από τον οποίο αναμένουν προτάσεις.https://goo.gl/LzhaZ8
20.2.2018 Νέο αναθεωρημένο νόμο για τους προϋπολoγισμούς μέχρι το τέλος του έτους, με τον οποίο θα γίνεται μεσοπρόθεσμος σχεδιασμός των προϋπολογισμών και συγκρότηση δημοσιονομικού συμβουλίου ανακοίνωσε o υπουργός Οικονομικών, Ντράγκαν Τεβντόφσκι, στη πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου για την Εφαρμογή του Προγράμματος για τη Μεταρρύθμιση των δημόσιων οικονομικών, 2018-2021.https://goo.gl/tsq8qY
21.2.2018 Η κυβέρνηση, η οποία φροντίζει για ένα σταθερό και προβλέψιμο επιχειρηματικό περιβάλλον, αποτελεί ειλικρινή εταίρο των ξένων επενδυτών, συμπεριλαμβανομένων και των Γερμανών, τόνισε ο Ζάεφ στη συνάντησή του με τον αναπληρωτή διευθυντή του Γερμανικού Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου Βόλκερ Τράιερ. Στη συνάντηση συζητήθηκε η ανάπτυξη της επαγγελματικής εκπαίδευσης στη Μακεδονία για την οποία ενδιαφέρονται γερμανικές εταιρείες προκειμένου να ενισχυθεί η ικανότητα του επαγγελματικού προσωπικού με έμφαση στην δημιουργία ικανών μηχανικών και ηλεκτρολόγων-μηχανικών. Ιδιαίτερη σημασία έχει η σχέση μεταξύ θεωρίας και πρακτικής που αποσκοπεί στην παραγωγή του επαγγελματικού προσωπικού που χρειαζόμαστε για τη δική μας αλλά και για τη γερμανική οικονομία. Ευκαιρίες συνεργασίας εντοπίστηκαν επίσης στους τομείς της ενεργειακής απόδοσης και της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στους οποίους η Μακεδονία προσφέρει τις κατάλληλες κλιματολογικές συνθήκες.https://goo.gl/hNEEYD
22.2.2018 Οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις μεταξύ της Μακεδονίας και της Ιταλίας, οι δυνατότητες της ανάπτυξής τους και η αξιοποίηση των δυνατοτήτων για επενδύσεις στη Μακεδονία, ήταν τα θέματα της σημερινής συνάντησης της υπουργού Ξένων Επενδύσεων Ζόριτσα Αποστόλσκα και του πρέσβη της Ιταλίας Κάρλο Ρομέο. Ο Ρομέο σημείωσε ότι υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω αύξηση των υφιστάμενων καλών εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών, συμπεριλαμβανομένων και των επενδύσεων επισημαίνοντας ότι υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον επενδυτών από την Ιταλία ενώ τόνισε τη σημασία που έχει η ιταλική βιομηχανία Confindustria στη Μακεδονία για την προώθηση των οικονομικών σχέσεων.https://goo.gl/2X9LDD
22.2.2018 Ο τομέας των εξορύξεων θέλει να σταματήσει η εκστρατεία δυσφήμισής του. Οι εξορύξεις είναι μια ελεγχόμενη βιομηχανία η οποία νοιάζεται για το περιβάλλον και την ανθρώπινη ασφάλεια ήταν το μήνυμα των ανθρώπων της εξορυκτικής βιομηχανίας οι οποίοι έχουν δεχθεί σφοδρές επιθέσεις τα τελευταία δύο χρόνια.https://goo.gl/Bza393
22.2.2018 Ο Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ ανακοίνωσε ότι προσέλαβε ειδικούς από την Παγκόσμια Τράπεζα για να προβούν σε πλήρη ανάλυση της δομής των συντάξεων και των ασφαλίσεων αναπηρίας. Τόνισε επίσης ότι το έλλειμμα του Ταμείου για την ασφάλιση και τη συνταξιοδότηση αναπήρων καλύπτεται κάθε χρόνο από τον κρατικό προϋπολογισμό και είναι περίπου 500.000.000€. Υπογράμμισε ότι τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να διατεθούν για ύδρευση, αποχέτευση, δρόμους, νηπιαγωγεία, σχολεία, νοσοκομεία ενώ επεσήμανε ότι πληρώνει παλιούς λογαριασμούς για το πρόγραμμα «Σκόπια 2014».https://goo.gl/9DTNv4
22.2.2018 Οι εργαζόμενοι της εταιρείας Eurokompozit στο Πρίλεπ απέκλεισαν σήμερα την έξοδο της πόλης. Επιμένουν να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους για καταβολή δύο μισθών και την επανάληψη των εργασιών τους ύστερα από υπομονή έξι μηνών και την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή για την οριστική επίλυση του προβλήματος στο εργοστάσιο, όπως άλλωστε έχει συμφωνηθεί με την κυβέρνηση.https://goo.gl/bRW363
23.2.2018 Ο διευθυντής των Μακεδονικών Σιδηροδρόμων (ΜΖΙ) Ιρφάν Ασάνι έλαβε μέρος στην έκτη διεθνή συνδιάσκεψη για τους σιδηροδρόμους τις δύο τελευταίες ημέρες στην Πράγα. Η συνδιάσκεψη αφορούσε την ανάπτυξη των σιδηροδρομικών υποδομών και μεταφορών προκειμένου να αυξηθεί η συνδεσιμότητα, η κινητικότητα η συνεργασία και η ανάπτυξη του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών. https://goo.gl/MYqXmY
26.2.2018 Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) παρέχει 86.000.000€ για την αναβάθμιση της υποδομής μεταφορών και την ενίσχυση της Δημόσιας Επιχείρησης Δημόσιων Δρόμων της Μακεδονίας. Πρόκειται για τη δεύτερη δόση του έργου των 181.000.000€ που θα χρησιμεύσει για τη χρηματοδότηση της αναβάθμισης 26 τμημάτων του οδικού δικτύου της Μακεδονίας, τα οποία καλύπτουν πάνω από 400 χιλιόμετρα από περιφερειακούς και τοπικούς δρόμους της χώρας.https://goo.gl/XcsrFk
26.2.2018 Μέχρι το τέλος του 2020 η Μακεδονία έχει στη διάθεσή της 5.400.000 ελβετικά φράγκα που θα διατεθούν για την περιφερειακή ανάπτυξη. Ο υπουργός Τοπικής Αυτοδιοίκησης Σουχεΐλ Φαζλίου κάνει λόγο για την υπογραφή της Συμφωνίας για την εφαρμογή του προγράμματος «Βιώσιμη Περιφερειακή Ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς» που συγχρηματοδοτείται από την ελβετική κυβέρνηση, το υπουργείο και το Γραφείο του αναπληρωτή Πρωθυπουργού για τις Οικονομικές Υποθέσεις. Ο Φαζλίου τόνισε επίσης ότι 2.500.000 θα διατεθούν στην προετοιμασία έργων που θα ενθαρρύνουν την ανάπτυξη του τουρισμού, του περιβάλλοντος, των επιχειρήσεων στον τομέα των υποδομών και της κοινωνικής ένταξης.https://goo.gl/xsGy6r
27.2.2018 Άλλα 1900 άτομα θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν αποζημίωση από το κράτος μέχρι τη συνταξιοδότησή τους σύμφωνα με τις νέες τροποποιήσεις για τους απολυμένους που ενέκρινε η κυβέρνηση στη σημερινή συνεδρίαση.https://goo.gl/eqBFyN
27.2.2018 Η πρέσβειρα της Ουκρανίας Ναταλία Ζαντόρζνιουκ μετέφερε στον υπουργό Συγκοινωνιών και Μεταφορών Γκόραν Σουγκαρέσκι το ενδιαφέρον ουκρανικών εταιρειών στην πραγματοποίηση των έργων υποδομής που σχεδιάζονται στη Μακεδονία την προσεχή περίοδο.https://goo.gl/GqkhW7
28.2.2018 Η Μακεδονία δεν χρειάζεται συμφωνία με το ΔΝΤ, ωστόσο μπορεί να χρειαστεί βοήθεια για τις μεταρρυθμίσεις των δημόσιων οικονομικών της, ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας Ντράγκαν Τεβντόφσκι στη συνάντησή του με τον Σεμπαστιάν Σόσα, νεοδιορισθέντα μόνιμο εκπρόσωπο του ΔΝΤ στη Μακεδονία.https://goo.gl/9qeoLm
28.2.2018 Η Μακεδονία είναι χώρα ανταγωνιστικών ευκαιριών για νέες επενδύσεις ήταν το μήνυμα του Πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ στη συνάντησή του με αντιπροσωπεία επιχειρηματιών από τη Σαουδική Αραβία.https://goo.gl/Qi2Nvy
1.3.2018 Μέσω τριών δημόσιων διαγωνισμών συνολικής αξίας 645.000.000 δηναρίων η κυβέρνηση θα στηρίξει το καινοτόμο και επιχειρηματικό πνεύμα των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.https://goo.gl/jVbfCN
2.3.2018 Προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων στη Δημοκρατία της Μακεδονίας η Silk Road Bank – Skopje υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF) και συμμετοχής στο σύστημα εγγυήσεων Inov-fin, το οποίο προσφέρει μια αποκλειστική ευκαιρία για ευκολότερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, εταιρείες με έδρα τη Μακεδονία που απασχολούν λιγότερους από 250 εργαζομένους, έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών κάτω των 50.000.000€ ή ετήσιο ισολογισμό μικρότερο από 43.000.000€.https://goo.gl/c9HSKD
12.3.2018 Το υπουργείο Μεταφορών και Συγκοινωνιών αντιδρά στη συνέντευξη Τύπου του BMPO-DPMNE σε σχέση με την κατασκευή του οδικού δικτύου Ντεμίρ Κάπιγια-Σμόκβιτσα. «Θέλουμε να τονίσουμε ότι ο αυτοκινητόδρομος Ντεμίρ Κάπιγια-Σμόκβιτσα έχει ολοκληρωθεί και θα τεθεί σε λειτουργία τον επόμενο μήνα. Η εποπτική αρχή αναμένεται να υποβάλει μια θετική έκθεση σχετικά με την κατασκευή μέχρι τις 15 Μαρτίου και έτσι θα ολοκληρώσει ολόκληρο το έργο», αναφέρει στην ανακοίνωση του υπουργείου.https://goo.gl/Ef6gqU
13.3.2018 «Θέλουμε να εφαρμόσουμε πλήρως τον νόμο για την ισορροπημένη περιφερειακή ανάπτυξη. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να διατεθούν στους Δήμους 100.000.000€ επιπλέον από αυτά που διατίθενται σήμερα», δήλωσε ο Πρωθυπουργόςhttps://goo.gl/K5NzKk
13.3.2018 Εκδόθηκαν κρατικά ομόλογα αξίας 93.000.000€. Το υπουργείο Οικονομικών στη σημερινή δημοπρασία κρατικών τίτλων ενέγραψε 93.100.000€ εκ των οποίων τα 76.900.000€ θα επιστρέψει αύριο και τα 16.300.000€ στις 28.3.2018 βάσει παλαιών οφειλών από προηγούμενες εκδόσεις και για αποπληρωμή κρατικών τίτλων που έληξαν.. Σύμφωνα με το υπουργείο αυτό δεν συνιστά καθαρό δανεισμό.https://goo.gl/Yr2vN2
14.3.2018 Ομάδα επιχειρηματιών και εκπρόσωποι επιχειρήσεων από το Ισραήλ συναντήθηκαν σήμερα με τον Δήμαρχο Αχρίδας Γιόβαν Στογιάνοφσκι. Σκοπός ήταν η ενίσχυση και η εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών αλλά και η εξέταση των επιχειρηματικών δυνατοτήτων που προσφέρει η Αχρίδα. Οι εκπρόσωποι του Τομέα για τον Τουρισμό και την τοπική οικονομική ανάπτυξη του Δήμου της Αχρίδας παρουσίασαν τις δυνατότητες της τουριστικής ανάπτυξης στην Αχρίδα, όπως και της ανάπτυξης της οικονομικής συνεργασίας σε άλλους τομείς.https://goo.gl/hRWbva
14.3.2018 Η στασιμότητα της οικονομίας οφείλεται στην πτώση του κλάδου των κατασκευών. Η πρόβλεψη για την αύξηση του ΑΕΠ για το 2018 έως 3,1% από το «Financial Tink» είναι εφικτή μόνο υπό την προϋπόθεση να εντατικοποιηθεί η υλοποίηση κυβερνητικών πολιτικών για την τόνωση της ανάπτυξης και η αποδοτική υλοποίηση των κεφαλαιουχικών επενδύσεων. Το περασμένο έτος η οικονομία της Μακεδονίας έκλεισε με μηδενική ανάπτυξη. Σύμφωνα με την Κρατική Στατιστική Υπηρεσία στο τελευταίο τέταρτο σημειώθηκε ανάπτυξη 1,2%, στο πρώτο τρίμηνο μηδενική ανάπτυξη, στο δεύτερο μείωση -1,3% και στο τρίτο αύξηση κατά 0.2%. Για το 2017 η κυβέρνηση προέβλεψε αρχικά αύξηση 3%, αλλά τελικά μείωσε την πρόβλεψη στο 1,6%. Οι τελευταίες εκτιμήσεις του ΔΝΤ ήταν για αύξηση 1,9% ενώ αυτές της Παγκόσμιας Τράπεζας για 1,5%. Η στασιμότητα της οικονομίας οφείλεται στην πτώση του κλάδου των κατασκευών κατά 13,7%. Για το τρέχον έτος, η κυβέρνηση αναμένει αύξηση 3,2%.https://goo.gl/Zf1qqv
14.3.2018 Η Επιτροπή για τη λειτουργία της Νομισματικής Πολιτικής της Εθνικής Τράπεζας της Μακεδονίας (NBRM), σε συνεδρίασή της χθες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα βασικά οικονομικά στοιχεία είναι ακόμα υγιή, χωρίς ανισορροπίες. Η περαιτέρω σταθεροποίηση της εμπιστοσύνης και των προσδοκιών για την επίτευξη των οικονομικών στόχων είναι εμφανής, λόγω των ευνοϊκών κινήσεων στην αγορά συναλλάγματος και της σταδιακής επιτάχυνσης της αύξησης των καταθέσεων ενώ οι τελευταίες εκτιμήσεις είναι ότι το κλίμα είναι καλύτερο από το αναμενόμενο και ότι οι κίνδυνοι για την εγχώρια οικονομία είναι μικρότεροι.https://goo.gl/dgn3Yk
15.3.2018 Τα εμβάσματα της Διασποράς να μετατραπούν σε επενδύσεις. Για αρχικές επενδύσεις επιχειρήσεων που ανήκουν σε πολίτες της Δημοκρατίας της Μακεδονίας με έδρα ή προσωρινή διαμονή εκτός χώρας και εφ’ όσον πρόκειται για επένδυση που θα έχει μεγάλη οικονομική σημασία για τη Μακεδονία, αύξηση των κεφαλαιακών επενδύσεων, εξαγορά υλικού εταιριών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες ή ενίσχυση του ανταγωνισμού, η κυβέρνηση προβλέπει αυξημένη οικονομική ενίσχυση κατά 10%.https://goo.gl/7PTM8M
17.3.2018 Οι ειδικοί συμφωνούν ότι ο νόμος για τη χρήση των γλωσσών θα κοστίσει πάρα πολύ στην εγχώρια οικονομία και θα πλήξει την τσέπη όλων των πολιτών. Μπορεί μια φτωχή χώρα, με μια ακόμη ανεπαρκώς ανεπτυγμένη και αδύναμη οικονομία και υψηλό ποσοστό ανεργίας, να αντέξει και να επιβιώσει από όλα αυτά τα υψηλά κόστη που επιβάλλει ο νόμος;https://goo.gl/B7Ysdn
19.3.2018 Οι τράπεζες επέδειξαν ανθεκτικότητα στην πολιτική κρίση. Το 2017 είχαν κέρδη 106.600.000€, σχεδόν 4.000.000€ περισσότερα σε σχέση με το 2016, σημειώνοντας μέχρι στιγμής ρεκόρ κερδών.https://goo.gl/Rgd8PV
20.3.2018 Τα οικοδομικά προϊόντα που εισάγονται είναι χαμηλής ποιότητας. Η εφαρμογή του νόμου περί κατασκευαστικών προϊόντων υποχρεώνει τον κατασκευαστή να είναι πλήρως υπεύθυνος για την παραγωγή, την αξιολόγηση και την πιστοποίηση των προϊόντων στον τομέα των κατασκευών.https://goo.gl/qMMozJ
21.3.2018 Στις 30 Ιουνίου 2021 τίθεται η χρονική προθεσμία για την κατασκευή του τμήματος του αυτοκινητοδρόμου Κίτσεβο-Αχρίδαhttps://goo.gl/gp6ksW
21.3.2018 Ο Πρόεδρος του ΒΜΡΟ-DPMNE Χρίστιαν Μιτσκόσκι, συναντήθηκε με πολίτες και μέλη της ΚΟ του ΒΜΡΟ-DPMNE στο Ράντοβις. Τόνισε ότι η οικονομία βυθίζεται και οι πολίτες φτωχοποιούνται. Αυτό είναι αποτέλεσμα της άσχημης οικονομικής κατάστασης στην οποία έφεραν τη χώρα η κυβέρνηση του Ζάεφ..https://goo.gl/MtYx8u
21.3.2018 Με αφορμή την αναβολή της συνεδρίασης των κυβερνήσεων της Μακεδονίας και τη Σερβίας στο Νις είναι καιρός να γίνουν σοφές κινήσεις για την εξάλειψη των προσκομμάτων και των αδυναμιών που προκύπτουν στο εμπόριο με την υποστήριξη της ΕΕ και άλλων διεθνών παραγόντων προς την κατεύθυνση της περιφερειακής ολοκλήρωσης και της οικονομικής συνεργασίας, η οποία θα εξασφαλίσει οικονομική ευημερία σε όλες τις χώρες. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η μόνη πηγή για βιώσιμη ανάπτυξη των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία θα τα φέρει πιο κοντά στην ΕΕ, είναι ακριβώς η εντατικοποίηση της περιφερειακής οικονομικής ολοκλήρωσης και η αύξηση της εμπορικής συνεργασίας στην περιοχή. Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, ως μικρές οικονομίες, μπορούν να βελτιώσουν την κατανομή των πόρων και να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους μόνο χρησιμοποιώντας οικονομίες κλίμακας με την ένταξή τους σε ένα ευρύτερο περιφερειακό και διεθνές πλαίσιο. Μπορούν να βελτιώσουν τη θέση τους στις παγκόσμιες αγορές μόνο εφόσον συνεργάζονται με άλλες ανεπτυγμένες χώρες εξασφαλίζοντας έτσι τη μεταφορά της τεχνολογίας και της γνώσης που θα τους επιτρέψει να συμμετάσχουν στις αλυσίδες εφοδιασμού τους με την παραγωγή και την εξαγωγή των προϊόντων με υψηλότερη οριστικοποίηση και την προστιθέμενη αξία. Αυτά δήλωσε ο Μπράνκο Αζέφσκι, Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Μακεδονίας.https://goo.gl/fKxq9W
24.3.2018 Σύμφωνα με στοιχεία της Κρατικής Στατιστικής Υπηρεσίας ο μέσος μηνιαίος καθαρός μισθός ανά εργαζόμενο στη Μακεδονία τον Ιανουάριο 2018 ανέρχεται στα 24.025 δηνάρια, 5,6% υψηλότερος από τον περασμένο Ιανουάριο 2017https://goo.gl/PWMVUZ
24.3.2018. Σύμφωνα με στοιχεία της Κρατικής Στατιστικής Υπηρεσίας, φέτος τον Ιανουάριο ο κύκλος εργασιών της βιομηχανίας αυξήθηκε κατά 21,6% σε σχέση με τον περασμένο Ιανουάριο.https://goo.gl/yr77NH
24.3.2018 Πάνω από 60.000.000€ έχουν επενδυθεί για την επαναλειτουργία της εταιρείας Feni Industry και την εξαγορά των απαιτήσεων προς την εταιρεία με ένα πρόσθετο πρόγραμμα επενδύσεων στις επόμενες εβδομάδες, αναφέρει ανακοίνωση της Euronickel που τονίζει ότι ξεκίνησε και πάλι η παραγωγή φερονικελίου και ότι οι εργαζόμενοι, μεταφορείς και προμηθευτές επανήλθαν στις τακτικές τους δραστηριότητες.https://goo.gl/gCQhn2
4.4.2018 Σύμφωνα με την Κρατική Στατιστική Υπηρεσία το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου σημειώθηκε αύξηση των εξαγωγών κατά 23,6% και των εισαγωγών κατά 16,8%. Η αξία των εξαγωγών ανέρχεται στα 54.222.640.000 δηνάρια και των εισαγωγών στα 69.967.634.000 δηνάρια. Οι κυριότεροι εμπορικοί εταίροι της Μακεδονία παραμένουν η Γερμανία, η Μεγάλη Βρετανία, η Ελλάδα, η Σερβία και η Βουλγαρία.https://goo.gl/tBgeZ6
4.4.2018 Ο Προμηθευτής Καθολικής Υπηρεσίας ηλεκτρικής ενέργειας θα επιλεγεί 90 ημέρες από την έναρξη ισχύος του νέου Ενεργειακού Νόμου. Ο προμηθευτής αυτός θα πουλάει ηλεκτρική ενέργεια σε πολίτες που δεν θα μπορούν να αγοράσουν ηλεκτρική ενέργεια από την ελεύθερη αγορά. Αυτές είναι κάποιες από τις αλλαγές που προβλέπονται στο νέο νομοσχέδιο για την ηλεκτρική ενέργεια που έχει υποβληθεί στην ENER. Προμηθευτής Καθολικής Υπηρεσίας ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να είναι οποιοσδήποτε εγκεκριμένος έμπορος ηλεκτρικής ενέργειας που θα αποφασίσει να ιδρύσει μια τέτοια εταιρεία – εξήγησε ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός οικονομικών Υποθέσεων Κότσο Ανγκιούσεφ, ο οποίος πρόσθεσε ότι δεν περιμένει να αυξηθεί δραματικά η τιμή του ηλεκτρικού για τα νοικοκυριά μετά από την απελευθέρωση της αγοράς. Σύμφωνα με τον Ανγκιούσεφ, ο Ενεργειακός Νόμος εναρμονίζεται με πέντε ευρωπαϊκές οδηγίες και τρεις κανονισμούς και επιτρέπει την πλήρη ελευθέρωση του ενεργειακού τομέα, δηλαδή κάθε καταναλωτής κατόπιν διαπραγμάτευσης μπορεί να επιλέξει τον προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου της επιλογής του.https://goo.gl/tKGGYd
10.4.2018 Οι επενδυτικές ευκαιρίες και η οικονομική κατάσταση στη Μακεδονία παρουσιάστηκαν στην 8η φάση της ετήσιας Συνόδου Κορυφής για τις επενδύσεις, η οποία θα διεξαχθεί στο Ντουμπάι από τις 9 έως τις 11 Απριλίου υπό την αιγίδα του Σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ράσιντ Αλ Μακτούμ, αντιπροέδρου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και πρωθυπουργού του Ντουμπάι. Στη σύνοδο κορυφής συμμετέχει ο υπουργός Οικονομίας, Κρεσνίκ Μπεκτέσι, ο οποίος πραγματοποίησε πολυάριθμες συναντήσεις με ενδιαφερόμενους επενδυτές.https://goo.gl/giVJVy
10.4.2018 Το κόστος ζωής τον Μάρτιο ήταν στο ίδιο επίπεδο με το Φεβρουάριο, ενώ οι τιμές λιανικής ήταν χαμηλότερες κατά 0,1%, ανακοίνωσε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία της χώρας. Σε σύγκριση με τον περασμένο Μάρτιο, το κόστος ζωής αυξήθηκε κατά 1,6% και οι τιμές λιανικής κατά 2,9%.https://goo.gl/huA9nV
12.4.2018 Επενδυτικές δυνατότητες της Μακεδονίας παρουσιάστηκαν στο Βελιγράδι. Η νέα μακεδονική κυβέρνηση είναι ανοιχτή για συνεργασία με τη Σερβία, την οποία βλέπει ως τον πιο σημαντικό γείτονα της Μακεδονίας, δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός αρμόδιος για Οικονομικές Υποθέσεις, Κότσο Ανγκιούσεφ ενώπιον σέρβων επενδυτών. Ο Ανγκιούσεφ και ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνικών, Γκόραν Σουγκαρέσκι, στο πλαίσιο της επίσκεψής τους στο Βελιγράδι παρουσίασαν στο Οικονομικό Επιμελητήριο της Σερβίας τις επενδυτικές δυνατότητες στη Μακεδονία αλλά και τα μέτρα στήριξης της οικονομίας από το Πρόγραμμα οικονομικής ανάπτυξης της κυβέρνησης. «Στόχος μας είναι η αύξηση της οικονομικής συνεργασίας. Είχαμε συναντήσεις με τον υπουργό, Ρασίμ Λιάϊτς, για ορισμένα διοικητικά θέματα, καθώς και με την υπουργό, Ζόραν Μιχάηλοβιτς, για το θέμα των κοινών έργων υποδομής που αποτελούν τη βάση για την ανάπτυξη της μεταφοράς αγαθών. Θα προσπαθήσουμε να επιταχύνουμε τη ροή ανθρώπων και αγαθών στις συνοριακές διαβάσεις για να βελτιώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας», τόνισε ο Ανγκιούσεφ στους επενδυτές. Από την πλευρά του ο σύμβουλος του προέδρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Σερβίας, Νέναντ Τζούρτζεβιτς, δήλωσε ότι η Μακεδονία είναι ένας πολύ σημαντικός οικονομικός εταίρος, ότι έχει σημειωθεί αύξηση εισαγωγών και εξαγωγών και ότι τα προβλήματα που ανακύπτουν μερικές φορές επιλύονται από το Οικονομικό Επιμελητήριο της Σερβίας σε συνεργασία με το Οικονομικό Επιμελητήριο της Μακεδονίας, Πρόσθεσε επίσης ότι υπάρχουν περιστασιακές διαφωνίες για την εισαγωγή ορισμένων μη δασμολογικών φραγμών, αλλά ότι κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες έγιναν συνεδριάσεις των δύο επιτροπών για την απομάκρυνσή τους και για τη βελτίωση της συνεργασίας. Σύμφωνα με τον Τζούρτζεβιτς, τα συμπεράσματα από αυτές τις δύο συναντήσεις ήταν θετικά και υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία για την επίλυσή τους.https://goo.gl/3j4G7K
13.4.2018 Η Μακεδονία κατέχει την πρώτη θέση στην περιοχή όσον αφορά την πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της ενέργειας, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομίας, επικαλούμενο την έκθεση της Ενεργειακής Κοινότητας για τη βιώσιμη ανάπτυξη που είναι αφιερωμένη στα Δυτικά Βαλκάνια. Σύμφωνα με την έκθεση, η Μακεδονία έχει την υψηλότερη βαθμολογία στον κατάλογο των έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων: Αλβανία, Σερβία, Κοσσυφοπέδιο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Μαυροβούνιο στους τομείς της ενεργειακής απόδοσης, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την προστασία του περιβάλλοντος, τη διαφάνεια και επενδυτικές συνθήκες στην περιοχή της ενέργειας.https://goo.gl/eRoxsG
14.4.2018 Η βελτίωση σε ορισμένους τομείς της μακεδονικής οικονομίας που καταγράφηκαν την τελευταία περίοδο δημιούργησαν προϋποθέσεις για μείωση των επιτοκίων στο 3%. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξακολουθεί να εμμένει σε μια νομισματική πολιτική που παρέχει εισροή ρευστότητας, ανακοινώνοντας ότι μια τέτοια πολιτική θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του έτους. Η Εθνική Τράπεζα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας θα παρακολουθεί τις ευρωπαϊκές νομισματικές πολιτικές και θα ρυθμίζει τη δική της ανάλογα προς αυτές. Αυτό τονίστηκε από τον Διοικητή της Εθνικής Τράπεζας, Ντίμιταρ Μπογκόφ, τη δεύτερη ημέρα της ετήσιας διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Οχρίδα. Όσον αφορά τη δημοσιονομική πολιτική της χώρας και τα σχέδια για την εισαγωγή προοδευτικής φορολογικής κλίμακας, ο Μπογκόφ τόνισε ότι η δημοσιονομική πολιτική είναι στην αρμοδιότητα της κυβέρνησης. […]https://goo.gl/qsXUBs
16.4.2018 Η πολιτική κρίση είχε σοβαρό αντίκτυπο στην οικονομία της Μακεδονίας, καθώς οδήγησε στην εξαφάνιση των επενδύσεων αναπτυξιακού χαρακτήρα. Οπωσδήποτε είναι επιθυμητό να δούμε επενδύσεις στη χώρα και όχι μόνο δαπάνες, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη Μακεδονία και το Κοσσυφοπέδιο, Μάρκο Μαντοβανέλι, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Analiza 24».https://goo.gl/fqaqNf
17.4.2018 «Δημόσιες υποδομές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη – προς όφελος τίνος;» είναι το θέμα της περιφερειακής διάσκεψης που θα διεξαχθεί σήμερα στα Σκόπια υπό την αιγίδα της δεξαμενής σκέψης Analytica. Στη διάσκεψη, στην οποία θα συμμετάσχει ο υπουργός Επικοινωνιών και Μεταφορών, Γκόραν Σουγκαρέσκι, θα παρουσιαστεί μια περιφερειακή ανάλυση για τις δημόσιες υποδομές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, μια δραστηριότητα που προβλέπεται στο σχέδιο “Οι πολιτικές οργανώσεις ως ισότιμοι εταίροι στον έλεγχο των δημόσιων οικονομικών”.https://goo.gl/vFcjvs
17.4.2018 Η Μακεδονία δεν έχει ακόμα τουριστική αστυνομία. Τα τέλη δεν καταβάλλονται την ώρα που οι τοπικοί επιθεωρητές έχουν δεμένα χέρια. Μπορεί να παρεμβαίνουν αλλά όχι να τιμωρούν.https://goo.gl/qRsoce
17.4.2018 Τα έργα υποδομών δεν θα καθυστερήσουν ούτε θα υπάρξουν πρόσθετα κόστη εάν συμμετάσχουν οι πολίτες στη λήψη αποφάσεων, διαμηνύουν οι συμμετέχοντες στην περιφερειακή διάσκεψη με τίτλο ««Δημόσιες υποδομές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη – προς όφελος τίνος;» Η Σόνια Ριστέσκα μια από τους συγγραφείς της μελέτης για τις υποδομές στη νοτιοανατολική Ευρώπη που παρουσιάστηκε στη διάσκεψη επεσήμανε ότι στη Μακεδονία υπάρχουν μόνο δεσμεύσεις και συχνά τα έργα παρουσιάζονται χωρίς δημόσια διαβούλευση ή όταν βρίσκονται στο τέλος τους όταν η κοινή γνώμη δεν έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει καταστάσεις. Αυτό, όπως εξηγεί, προκαλεί διάφορα προβλήματα, όπως στα έργα για τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια “Boskov Most” και “Lukovo Pole”. Όσον αφορά τον αυτοκινητόδρομο Δεμίρ Καπού-Σμόκβιτσα, η χρησιμότητα του οποίου δεν αμφισβητείται, η Ρίστεσκα λέει ότι διάφορες εκθέσεις σχετικά με τον τρόπο επιλογής της συμβαλλόμενης εταιρείας και η δικαστική διαμάχη της στα ελληνικά δικαστήρια, υποδηλώνει ότι η διαδικασία εκτέλεσης του έργου δεν είναι προς όφελος της Μακεδονίας […] Όπως επισημαίνει, λόγω σκανδάλων διαφθοράς στο παρελθόν στον τομέα των μεταφορών και της ενέργειας πρέπει να εργαστούμε ειλικρινά για την εξάλειψή της, διότι έτσι έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς και επιχειρήσεις οι οποίες έχουν επιδείξει καλό έργο στο παρελθόν και δεν έχουν τον λεκέ της διαφθοράς. […]https://goo.gl/2kcNDd
18.4.2018 Ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης της τάξης του 3.2% είναι εφικτός για φέτος, μολονότι η Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ προβλέπουν ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης της τάξης του 2.8%, δήλωσε ο πρόεδρος της Μακεδονικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών, Τάκι Φίτι, ο οποίος επεσήμανε ότι μετά την υπέρβαση της πολιτικής κρίσης οι επενδύσεις όπως και η προσωπική κατανάλωση άρχισαν να αυξάνονται.https://goo.gl/i1jAX8
19.4.2018 Ανγκιούσεφ: Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αντικατοπτρίζει την πραγματική κατάσταση της οικονομίας. […] Σύμφωνα με τον Ανγκιούσεφ είναι καλό ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το σχέδιο οικονομικής ανάπτυξης της κυβέρνησης έχει δυνατότητες, αλλά, όπως επισημαίνει, πρέπει να μετατρέψουμε αυτές τις δυνατότητες σε δράσεις και αποτελέσματα. Ο Ανγκιούσεφ συμφωνεί με την υπόδειξη στην Έκθεση ότι η μαύρη οικονομία θα πρέπει να κατασταλεί, η οποία, όπως λέει, είναι παρούσα σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, όπως τα γεωργικά προϊόντα, οι πωλήσεις κλωστοϋφαντουργικών κτλ […] Εν αναμονή της σημερινής συζήτησης στο Κοινοβούλιο σχετικά με το νόμο για την οικονομική στήριξη των επενδύσεων, έκανε έκκληση στην αντιπολίτευση να τον στηρίξει.https://goo.gl/ebsyVw
20.4.2018 Οι βασικές αδυναμίες της οικονομίας παραμένουν.
Η Μακεδονία έχει σημειώσει κάποια πρόοδο και βρίσκεται σε καλό επίπεδο για την ανάπτυξη μιας λειτουργικής οικονομίας της αγοράς ενώ επίσης είναι ως ένα βαθμό έτοιμη να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό στην ευρωπαϊκή αγορά. Παρά τις πολιτικές εξελίξεις κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους σημειώθηκε βελτίωση, ιδίως όσον αφορά τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών και τη διαφάνεια, εκτιμά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της για την εκπλήρωση των οικονομικών κριτηρίων της χώρας. Ωστόσο, παραμένουν οι μακροχρόνιες αδυναμίες της οικονομίας, όπως η αδράνεια στην αγορά εργασίας, η μαύρη οικονομία, η κακή εφαρμογή των συμβάσεων και η αδυναμία επενδύσεων. […]https://goo.gl/wuMi9Y
20.4.2018 Ανγκιούσεφ: Επικεντρωνόμαστε στα έργα υποδομής. […] Έμφαση θα δοθεί στην ανακατασκευή τμήματος του Διαδρόμου 8 με τη Βουλγαρία, όπως επίσης και στον αυτοκινητόδρομο Κίτσεβο-Γκόστιβαρ, ο οποίος, όπως τονίζει, είναι δαπανηρό και δύσκολο έργο ωστόσο το κομμάτι από το Κίτσεβο μέχρι το Μπουκοϊτσάνι έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται να σχεδιαστεί το τμήμα του δρόμου μέχρι το Γκόστιβαρ. «Επιπλέον, έχει ήδη ολοκληρωθεί το σχέδιο για τη σιδηροδρομική γραμμή από το Κιτσέβο προς το Λιν της Αλβανίας και θα αφοσιωθούμε στην εξασφάλιση οικονομικών πόρων. Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η νέα διεθνής θέση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας δίνει την ευκαιρία στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να στηρίξουν θαρραλέα τα έργα υποδομής», ανέφερε ο Ανγκιούσεφ, προσθέτοντας ότι υπάρχουν υποσχέσεις από την Παγκόσμια Τράπεζα, την ΕΤΑΑ (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης) και την ΕΤΕ (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων) να χορηγήσουν κεφάλαια για την υλοποίηση τέτοιων έργων», πρόσθεσε ο Ανγκιούσεφ.https://goo.gl/oD2gci
21.4.2018 Περίπου 17.000.000€ θα διατεθούν για την κατασκευή συστημάτων αποχέτευσης και ύδρευσης σε όλους τους δήμους της χώρας. Μέρος των κονδυλίων παρέχεται από τον προϋπολογισμό της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και άλλα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Τα έργα θα υλοποιηθούν σε συνεργασία με τους δήμους και ο στόχος είναι να μην υπάρχει κανένας δήμος χωρίς καθαρό νερό.https://goo.gl/QdJbaL
21.4.2018 Η κλωστοϋφαντουργία ζητάει στήριξη για να αυξήσει τις θέσεις εργασίας. Δεν υπάρχει επιχείρηση κλωστοϋφαντουργίας στη Μακεδονία που να μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των εργαζομένων, γεγονός που αποτελεί μία από τις δύο προϋποθέσεις για την εξασφάλιση οικονομικής βοήθειας σύμφωνα με τις τροποποιήσεις του νόμου που συζητούνται στη Βουλή. Από τον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας προειδοποιούν για τεράστια έλλειψη εργατικού δυναμικού και ότι ο τομέας μπορεί να επιβιώσει μόνο εάν επενδύσει σε εξοπλισμό και τεχνολογία, γι’ αυτό και η στήριξή του είναι περισσότερο από αναγκαία. Με αυτό τον τρόπο, όπως λένε, οι επιχειρήσεις όχι μόνο θα ήταν οικονομικά αποδοτικές, αλλά θα αυξήσουν επίσης τους μισθούς και την παραγωγικότητά τους. Στο συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Μακεδονίας ζητάνε να ψηφισθεί το γρηγορότερο ο νόμος, ο οποίος συζητείται εδώ και εννέα μήνες, αλλά και να περάσει η τροποποίηση με την οποία θα αφαιρείται ο όρος για το μεγάλο αριθμό εργαζομένων.https://goo.gl/CTb3Av
22.4.2018 Τεβντόφσκι: Σημαντική ανάκαμψη και ανακίνηση της μακεδονικής οικονομίας. Σε συνέντευξή του στη «Φωνή της Αμερικής» τονίζει στις αρχές του έτους υπάρχουν ενδείξεις ότι η οικονομία κατευθύνεται προς τη σωστή κατεύθυνση. «Τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 5.6%. Υπάρχει μια σημαντική αύξηση των εξαγωγών περίπου 24%. Η πιστωτική δραστηριότητα κατά τους πρώτους μήνες είναι επίσης έντονη και υψηλή, συμπεριλαμβανομένων και των επιχειρήσεων, κάτι που είναι θετικό καθώς αφορούσε κυρίως νοικοκυριά. Και οι μισθοί έχουν ξεκινήσει να αυξάνονται σε πραγματικούς όρους, σημειώνοντας αύξηση 5.6% ετησίως γεγονός που αύξησε τον μέσο μισθό κατά 1.250 MKD και για πρώτη φορά έχουμε μέσο μισθό πάνω από 24.000 MKD. Αυτά είναι τα πρώτα σημάδια ότι η οικονομία της Μακεδονίας οδεύει προς τη σωστή κατεύθυνση μετά το 2017, όταν το μισό έτος είχαμε οικονομική ύφεση και το άλλο μισό η οικονομία άρχισε να κινείται θετικά. Τώρα, το 2018 αναμένεται να σημειωθεί σοβαρή ανάκαμψη και η οικονομία θα συνεχίσει να κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση», ισχυρίζεται ο Τεβντόφσκι. Σύμφωνα με τον ίδιο, το κίνητρο για την ανάπτυξη της οικονομίας θα είναι η ανεπιφύλακτη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. […] Προσθέτει ότι χρειάζονται περισσότερες μεταρρυθμίσεις για να προχωρήσει η οικονομία και προτείνει τη διεξαγωγή σειράς δραστηριοτήτων για μεγαλύτερη διαφάνεια. […] Τους επόμενους 12 μήνες, ο Τεβντόφσκι αναμένει να ολοκληρωθεί το πρώτο σοβαρό κύμα μεταρρυθμίσεων και να γίνουν περισσότερες επενδύσεις ως αποτέλεσμα της προόδου στην ένταξη στους ευρωατλαντικούς θεσμούς […]https://goo.gl/wY9sV1
24.4.2018 Ο αυτοκινητόδρομος Δεμίρ Καπού-Σμόκβιτσα είναι ανοιχτός ολοκληρώνοντας την κατασκευή του τμήματος του Διαδρόμου 10 που περνάει από την επικράτεια της Μακεδονίας. Το νέο τμήμα μήκους 28.2 χλμ θα συντομεύσει κατά 25 λεπτά τη διαδρομή από τον αυτοκινητόδρομο «Φιλία». Μέσα αυτού αναμένεται να περνούν 730.000 ετησίως ενώ θα προσφέρει ταχύτερη και ασφαλέστερη διαδρομή συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της οικονομίας και την ένταξη της περιοχής στην ευρωπαϊκή αγορά.https://goo.gl/tmvj37
24.4.2018 Ο μέσος καθαρός μισθός για το 2018 θα είναι περίπου 24.000 δηνάρια, σύμφωνα με το Ίδρυμα Οικονομικών και Πολιτικών Ερευνών Finance Think. Η απότομη αύξηση του μέσου μισθού τον Ιανουάριο του 2018 δεν μπορεί να ερμηνευθεί ως αποτέλεσμα της αύξησης του κατώτατου μισθού και η παρατηρούμενη σημαντική μείωση του μηνιαίου μέσου όρου του μέσου καθαρού μισθού τον Φεβρουάριο δεν προκαλεί έκπληξη. Τον Φεβρουάριο του 2018 ο μέσος καθαρός μισθός στη Δημοκρατία της Μακεδονίας σημείωσε σημαντική μείωση 3.6% σε μηνιαία βάση, διατηρώντας παράλληλα την τάση ετήσιας αύξησης από το προηγούμενο έτος κατά 3.6%. Τον Ιανουάριο του 2018 η ετήσια αύξηση ήταν 5.6%, λόγω της οποίας ο καθαρός μισθός αυξήθηκε για πρώτη φορά πάνω από 24.000 δηνάρια. Πριν ακόμη από την ανακοίνωση των στοιχείων για τον καθαρό μισθό του Ιανουαρίου, το Finance Think έδειξε ότι πρόκειται για εποχιακό αποτέλεσμα, το οποίο συνήθως οφείλεται στην καταβολή των ετήσιων μισθολογικών επιδομάτων και δεν οφείλεται στην αύξηση του κατώτατου μισθού.https://goo.gl/bBs1oe
24.4.2018 Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι η έκδοση μακροπρόθεσμων τίτλων, όπως τα σημερινά 30ετή κρατικά ομόλογα, βελτιώνει τη διάρθρωση του δημόσιου χρέους και μειώνει τον κίνδυνο αναχρηματοδότησης του χρέους.https://goo.gl/ZkMGcy
25.4.2018 Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις, Κότσο Ανγκιούσεφ, ανακοίνωσε ότι πούλησε την εταιρεία του EDS στην ελληνική ΔΕΗ έναντι 4.800.000€. «Έχω ανάμικτα συναισθήματα, διότι νομίζω ότι από τη μία πλευρά έχω κάνει ένα καλό βήμα για το μέλλον της εταιρείας, γιατί σήμερα, πίσω από αυτή την εταιρεία βρίσκεται ένας γίγαντας της περιοχής στον τομέα της ενέργειας, με ετήσιο κύκλο εργασιών 5.000.000.000€, μεγαλύτερο από τον προϋπολογισμό της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και κεφάλαια 15.000.000.000€ σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, γραμμές μεταφοράς κτλ. Νομίζω ότι με αυτά η EDS θα έχει ένα θαυμάσιο μέλλον», ανέφερε ο Ανγκιούσεφ.https://goo.gl/whHBJS
25.4.2018 Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής, ο Οργανισμός Απασχόλησης και το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP) υπέγραψαν σήμερα συμφωνία για το Ετήσιο Πρόγραμμα Απασχόλησης 2018, που προβλέπεται να ανέλθει σε 8.300.000$. Όπως αναφέρθηκε στην κοινή συνέντευξη Τύπου στην κυβέρνηση με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, το Πρόγραμμα αποτελεί μέρος του επιχειρησιακού σχεδίου για την απασχόληση και επικεντρώνεται στους νέους και στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Η μόνιμη πρέσβης του ΟΗΕ στη Μακεδονία, Λουίζ Γουίντον, ανέφερε ότι το ετήσιο πρόγραμμα προβλέπει την ίδρυση 980 μικρών επιχειρήσεων, εκ των οποίων 50 θα ανήκουν σε άτομα με ειδικές ανάγκες, καθώς και συμμετοχή ατόμων σε 45 έως 50 δήμους που θα βοηθήσουν παιδιά προσχολικής ηλικίας, άτομα με αναπηρίες και ηλικιωμένους.https://goo.gl/U4txdT
26.4.2018 Προβλέπεται εισροή 100 εκατομμυρίων ευρώ από τους οκτώ παραγωγούς κάνναβης που έχουν λάβει άδεια. Είναι αλήθεια ότι ο πρώτος μου ξάδερφος Τράιτσε Ζάεφ αγόρασε το θερμοκήπιο της εταιρείας “Mam”, επιβεβαίωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ και ενημέρωσε ότι η συνολική επένδυση θα φτάσει τα 10.000.000€ ενώ προς το παρόν απασχολούνται περίπου 30 κάτοικοι από το Sveti Nikole.https://goo.gl/eAVzGK
29.4.2018 Αυξημένη ζήτηση των επιχειρήσεων για δάνεια κατά το πρώτο τρίμηνοhttps://goo.gl/wZdqXh
1.5.2018 Ο αγώνας για περισσότερα δικαιώματα των εργαζομένων είναι η κοινή μας δέσμευση, ενωμένοι να οικοδομήσουμε ένα κράτος ευημερίας και ισότητας για όλους, λέει ο Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάιεφ στο μήνυμά του για την Πρωτομαγιά.https://goo.gl/BukMy2
2.5.2018 Η Παγκόσμια Τράπεζα στην πιο πρόσφατη έκθεσή της προβλέπει οικονομική ανάπτυξη για τη Μακεδονία της τάξης του 3,2% για το 2018, 3,9% για τον επόμενο χρόνο και 4% για το 2020.https://goo.gl/EFpqHJ
3.5.2018 Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε στη σημερινή συνάντησή του με εκπροσώπους της Παγκόσμιας Τράπεζας για τις θετικές προβλέψεις για οικονομική ανάπτυξη στη Μακεδονία, οι οποίες παρουσιάστηκαν πρόσφατα στην περιοδική οικονομική έκθεση της Τράπεζας για τα Δυτικά Βαλκάνια.https://goo.gl/b3Hvgc
3.5.2018 «Εάν η Εθνική Τράπεζα μείνει χωρίς διοικητή θα υπάρξουν σοβαρές αρνητικές επιπλοκές. Όσοι πιστεύουν ότι η Τράπεζα μπορεί να λειτουργήσει χωρίς διοικητή ή δεν είναι καλά ενημερωμένοι ή γνωρίζουν καλά που εμπλέκουν την οικονομία της Μακεδονίας. Ορισμένα πράγματα είναι αποκλειστική ευθύνη του διοικητή, όπως η λήψη αποφάσεων για τα επιτόκια, τη ρευστότητα ή για τον τραπεζικό τομέα και δεν μπορούν να μεταφερθούν σε άλλους», δήλωσε ο διοικητής Μπόγκωφ, τον οποίο πρότεινε και πάλι ο Πρόεδρος Γκιόργκε Ιβάνωφ. Ο Μπόγκωφ λέει ότι αποδέχθηκε την υποψηφιότητά του για μια νέα θητεία ως διοικητής της Τράπεζας αλλά δεν μπορεί να αξιολογήσει μόνος του τη δουλειά του. «Τα αποτελέσματα που έχουμε επιτύχει με την ομάδα είναι ορατά σε όλους, άλλοι πρέπει να αποφασίσουν πώς να προχωρήσουν», επεσήμανε.https://goo.gl/GsSvky
4.5.2018 Μισθολογικές αυξήσεις για επιχειρήσεις που λειτουργούν με ζημίες. Η αύξηση των μισθών στις βιομηχανίες εντατικής εργασίας θεωρείται ότι βοηθά τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, δεδομένου ότι το μέτρο αυτό είναι περισσότερο αναγκαίο για τις ευάλωτες κατηγορίες και για τις ταχέως αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις. Οι μισθοί θα αυξηθούν με χρήματα από τον προϋπολογισμό. Μόνο οι εταιρείες που δεν έχουν μεγάλα κέρδη μπορούν να λάβουν αυτή τη στήριξη. Το μέτρο αυτό αναμένεται να καλύψει περίπου 15.000 επιχειρήσεις και περίπου 50.000 υπαλλήλους που εργάζονται σε όλους τους τομείς της βιομηχανίας και περιλαμβάνει τις εταιρείες των οποίων οι δαπάνες για το προσωπικό ανέρχονται σε περισσότερο από το 50% του συνόλου των δαπανών και το μικτό κέρδος είναι χαμηλότερο από το 10% σε σχέση με τις συνολικές δαπάνες. Η προϋπόθεση για την απόκτηση χρημάτων είναι να μην λαμβάνει η εταιρεία οποιαδήποτε άλλη κρατική ενίσχυση.https://goo.gl/guZQ7p
4.5.2018 Το Κοινοβούλιο της Μακεδονίας ενέκρινε χθες τον νόμο για τη χρηματοδοτική στήριξη των επενδύσεων. Ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός, αρμόδιος για οικονομικές υποθέσεις, Κότσο Ανγκιούσεφ δήλωσε ότι αυτός ο νόμος είναι καρπός πολλών συζητήσεων και αρκετών αναλύσεων που έγιναν πρωτίστως από την Παγκόσμια Τράπεζα, από τα Εμπορικά Επιμελητήρια, από το Οικονομικό Ινστιτούτο της Βιέννης, προσθέτοντας ότι έχουν ληφθεί υπόψη οι θέσεις όλων των παραπάνω θεσμών και έχουν γίνει για μια σειρά μέτρων, όσο το δυνατόν πιο διαφανή, που θα στηρίζουν τόσο τους εγχώριους όσο και τους ξένους επενδυτές.https://goo.gl/JyeEY1
5.5.2018 Η ανταγωνιστικότητα θα ρίξει το κόστος και θα βελτιώσει την ποιότητα της ενέργειας, ισχυρίζεται ο Κότσο Ανγκιούσεφ σχολιάζοντας τον νέο νόμο για την ενέργεια, ο οποίος είναι προς εξέταση από τους βουλευτές του κοινοβουλίου.https://goo.gl/kL4fdo
7.5.2018 Ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Γκόραν Σουγκαρέσκι και ο Δήμαρχος του Ζέλινο Μπλέριμ Σεϊντίου επιθεώρησαν την κατασκευή υδροδότησης και δεξαμενών νερού. Ο Δήμος Ζέλινο είναι μία από τις τοπικές αυτοδιοικήσεις που χρησιμοποιούν κεφάλαια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μέσω του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών για την κατασκευή επενδύσεων κεφαλαίου. «Ζητάμε συνεχώς από τους Δημάρχους να εκμεταλλευτούν τα διαθέσιμα κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων άνω των 12.000.000€, προκειμένου να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης όλων των πολιτών», ανέφερε ο υπουργός.https://goo.gl/8XkbA1
7.5.2018 Θα χρειαστούν δεκαετίες για την ενοποίηση του αγροτικού τομέα. Η παραγωγή μικρών γεωργικών αγροτεμαχίων είναι πιο δαπανηρή και αντιοικονομική και ο κύριος τρόπος για να ξεπεραστεί το πρόβλημα είναι η αναδιάρθρωση της γεωργικής γης και η ενοποίησή της.https://goo.gl/y1dfSs
8.5.2018 Ινδικές εταιρείες ενδιαφέρονται για επενδύσεις στη Μακεδονία στους τομείς της κλωστοϋφαντουργίας, στη βιομηχανία του κινηματογράφου και στην τεχνολογία της πληροφορικής.https://goo.gl/ZLgLRL
8.5.2018 Υψηλότεροι μισθοί για καλύτερο επίπεδο διαβίωσης των πολιτών. Η ανάπτυξη της οικονομίας θα κινηθεί με τα κυβερνητικά μέτρα για τη στήριξη της ανάπτυξης των επιχειρήσεων στους τομείς εντατικής εργασίας μαζί με το μέτρο για την αύξηση του κατώτατου μισθού, πιστεύει ο υπουργός Οικονομικών Ντράγκαν Τεβντόβσκι, ο οποίος τόνισε ότι η κυριότερη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η αύξηση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών που προϋποθέτει αυξήσεις των μισθών.https://goo.gl/XW5Jn7
8.5.2018 Το ενδιαφέρον των Ιταλών επιχειρηματιών για επενδύσεις στη Μακεδονία επιστρέφει σταδιακά, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν εμπόδια όπως οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, η βραδυκίνητη διοίκηση και τα ανεπαρκή προσόντα του εργατικού δυναμικού. Όλα αυτά επισημάνθηκαν από τον πρέσβη της Ιταλικής Δημοκρατίας στη χώρα Κάρλο Ρομέρο, ο οποίος μαζί με Ιταλούς επιχειρηματίες πραγματοποίησε μια συνάντηση εργασίας με την υπουργό άνευ χαρτοφυλακίου, αρμόδια για τις ξένες επενδύσεις Ζόριτσα Αποστολσκά, όπου παρουσιάστηκε η νέα δέσμη μέτρων της κυβέρνησης, με έμφαση στην υποστήριξη των ξένων επενδύσεων.https://goo.gl/gY4EHw
8.5.2018 Έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες για τη δεύτερη φάση της Συμφωνίας Σύνδεσης και Σταθεροποίησης με την ΕΕhttps://goo.gl/eR9cFq
11.5.2018 Ο υπουργός Οικονομικών Ντράγκαν Τεβντόφσκι δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός έχει εξαιρετική είσπραξη εσόδων και εξαιρετική ρευστότητα και ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης στρέφονται προς την υλοποίηση κεφαλαιουχικών δαπανών.https://goo.gl/2TYY86
12.5.2018 Ο μέσος μισθός των Μακεδόνων εργαζομένων μειώθηκε κατά περίπου 900 δηνάρια τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με τον Ιανουάριο. Ο μέσος μηνιαίος καθαρός μισθός τον Φεβρουάριο 2018 ήταν 23.158 δηνάρια, δηλαδή κατά 3,6% λιγότερο από τον Ιανουάριο οπότε ανερχόταν σε 24.025 δηνάρια. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι λόγοι για τη μείωση του μισθού του Φεβρουαρίου δεν είναι οικονομικοί και ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας αλλά τονίζουν και ότι ο μέσος μισθός δεν θα φτάσει τις προσδοκίες των 500 ευρώ.https://goo.gl/6kz8fJ
14.5.2018 Ο αριθμός των τουριστών στην Μακεδονία την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2018 αυξήθηκε κατά 17.3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, ενώ ο αριθμός των διανυκτερεύσεων κατά 17.7% δείχνουν στατιστικά στοιχεία. […]https://goo.gl/hCfaee
14.5.2018 Γιατί στη Μακεδονία πληρώνουμε το πιο ακριβό φυσικό αέριο στην Ευρώπη; Το φυσικό αέριο αποτελεί το καύσιμο του μέλλοντος και η ανταγωνιστικότητα των εθνικών οικονομιών εξαρτάται από την πρόσβαση τους σε φθηνή ενέργεια, δηλαδή σε φυσικό αέριο. Οι μακεδονικές εταιρείες δεν διαθέτουν αρκετό φυσικό αέριο, το οποίο απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί φθηνό. Ένα τέτοιο γεγονός μειώνει την ανταγωνιστικότητά τους και αυτό γίνεται ιδιαίτερα αισθητό από τις εταιρείες που προσανατολίζονται προς τις εξαγωγές, δηλαδή την εξωτερική αγορά, όπου προωθούνται τα περισσότερα από τα προϊόντα. Είναι γεγονός ότι στη χώρα μας δεν υπάρχει ούτε ποιοτική, ούτε αναπτυγμένη γραμμή υποδομών, ενώ για δίκτυο φυσικού αερίου δεν γίνεται ούτε λόγος. Αυτό σημαίνει ότι για τους πολίτες, και ακόμη περισσότερο για τις μακεδονικές εταιρείες, δεν υπάρχει αρκετό φυσικό αέριο και όσοι χρησιμοποιούν το καύσιμο αυτό στη διαδικασία παραγωγής πληρώνουν το πιο ακριβό αέριο στην Ευρώπη. Η Ένωση οικονομικών επιμελητηρίων λέει ότι τα ακριβά ενεργειακά καύσιμα επηρεάζουν αρνητικά την οικονομία, ειδικά σε περιόδους οικονομικής κρίσης, καθώς αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας. […] Είναι επείγον να επανεξετάσουμε όλες τις συνιστώσες των τιμών και τα εξαρτώμενα κόστη εάν θέλουμε μια χώρα να παράσχει κανονικές συνθήκες λειτουργίας. Δηλαδή, όταν πρόκειται για την τιμή του φυσικού αερίου ως ένα πολύ ισχυρό παράγοντα για την αποτελεσματικότητα της κάθε παραγωγής στη χώρα όπου χρησιμοποιείται, θα πρέπει να σημειωθεί ότι συγκριτικές αναλύσεις δείχνουν ότι πληρώνουμε σε πολύ υψηλότερη τιμή σε σχέση με άλλους παραγωγούς, παρόμοιους με εμάς, στην γειτονιά μας και ιδιαίτερα στην Ευρώπη. Ένα τέτοιο γεγονός μειώνει την ανταγωνιστικότητά μας και επηρεάζει συνεχώς αρνητικά την εθνική οικονομίαhttps://goo.gl/87bLGe
15.5.2018 Η παραγωγή στη μεταλλουργία έχει μειωθεί δραστικά. Ο κύριος λόγος για τη μείωση της παραγωγής στη μεταλλουργία είναι η μη λειτουργία των δύο μεγαλύτερων μεταλλουργικών εγκαταστάσεων, “Feni” και “Jugohrom”.https://goo.gl/T6H68a
15.5.2018 Στα σημεία διέλευσης των συνόρων Ταμπάνοβτσε και Μπογκορόντιτσα, τέθηκε σε ισχύ ένα νέο πρωτόκολλο που εισάγει επί 24ωρού βάσεως ένα ελεύθερο διάδρομο για τα προϊόντα προτεραιότητας που εξάγονται από τη Μακεδονία με πρόσθετη λωρίδα κυκλοφορίας. Έτσι, η διέλευση θα διαρκεί περίπου μίαμιση ώρα αντί τεσσάρων που ίσχυε μέχρι τώρα.https://goo.gl/rJX3qB
16.5.2018 Ο Ντιμίταρ Μπόγκωφ αποσύρει την υποψηφιότητα του για τη θέση του διοικητή της Εθνικής Τράπεζας της Μακεδονίας και έχει ήδη ενημερώσει τον πρόεδρο Γκιόργκε Ιβάνωφ. Σε μια γραπτή δήλωσή του στο MIA, ο Μπόγκωφ σημείωσε ότι παρακολούθησε τη δημόσια διαβούλευση σχετικά με την πρόταση να αναλάβει για δεύτερη φορά τη θέση του Διοικητή της Εθνικής Τράπεζας της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και ότι έλαβε την απόφασή του λαμβάνοντας υπόψη τις αντιδράσεις ορισμένων πολιτικών παραγόντων αλλά και τις χρονικές προθεσμίες για την εκλογή του νέου διοικητή.https://goo.gl/ZNyHS1
16.5.2018 Η εμπειρία της Σλοβενίας για μεγαλύτερη αξιοποίηση των κονδυλίων IPARD. Μέχρι το 2020, η Μακεδονία έχει στη διάθεσή της συνολικά 80.000.000€ για τη γεωργία, εκ των οποίων 60.000.000€ είναι ευρωπαϊκά κονδύλια και 20.000.000€ εγχώρια. Οι δήμοι πρέπει να επικεντρωθούν στην απορρόφηση των κονδυλίων IPARD, διότι μέσω του προγράμματος μπορούν να υλοποιηθούν πολλά μικρά έργα αξίας 10.000€, 20.000€ και 50.000€. Ωστόσο, ο δρόμος προς τα ευρωπαϊκά χρήματα δεν είναι καθόλου εύκολος, καθώς οι γραφειοκρατικές διαδικασίες είναι περίπλοκες. Η εμπειρία της Σλοβενίας δείχνει ότι για τη μεγαλύτερη χρήση τους στη γεωργία είναι απαραίτητη η γνώση, η μεταφορά εμπειριών και η συγκεκριμένη βοήθεια από το κράτος. Αυτά ειπώθηκαν στο χθεσινό συνέδριο για τη διαχείριση και τη χρησιμοποίηση των κονδυλίων της ΕΕ στο Οικονομικό Επιμελητήριο της Μακεδονίας. […]https://goo.gl/zfsZA2
16.5.2018 Η Παγκόσμια Τράπεζα να στηρίξει τα προγράμματα για την οικονομική ανάπτυξη των δήμων στη Δημοκρατία της Μακεδονίας επιτρέποντας μεγαλύτερη οικονομική ανεξαρτησία και τη δημιουργία συνθηκών για την οικονομική ανάπτυξη, ήταν το μήνυμα από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ με την εκτελεστική διευθύντρια της Παγκόσμιας Τράπεζας, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.https://goo.gl/CezTD5
19.5.2018 Το μέλλον της Μακεδονίας βρίσκεται σε μια ενοποιημένη περιφερειακή αγορά. Η εφαρμογή των οικονομικών μεταρρυθμίσεων για την προσέλκυση επενδύσεων, η στήριξη για έργα βελτίωσης υποδομών στις μεταφορές και την ενέργεια, οι δυνατότητες για άντληση κεφαλαίων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) για τα Δυτικά Βαλκάνια, η ενοποίηση των χωρών της περιοχής, η μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ κυβερνήσεων και επιχειρηματιών, καθώς και οι κοινές επενδύσεις για τη στήριξη της ανάπτυξης και της σταθερότητας βρέθηκαν στο επίκεντρο του οικονομικού τμήματος της διάσκεψης κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων που πραγματοποιήθηκε στη Σόφια. Η πρόεδρος της Ένωσης Επιμελητηρίων της Μακεδονίας (SSK), Ντανιέλα Άρσοσκα τόνισε τη σημασία της εφαρμογής των οικονομικών μεταρρυθμίσεων στη Μακεδονία κατά τη διαδικασία προσέγγισης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.https://goo.g/xEe2on
21.5.2018 Μετά από περισσότερα από 10 χρόνια το δημόσιο χρέος έχει τεθεί υπό έλεγχο, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Ντράγκαν Τεβντόφσκι σε δημόσια συζήτηση στην Οικονομική Σχολή.https://goo.gl/6Bfdnv
21.5.2018 Η Ανίτα Ανγκέλοφσκα-Μπέζοσκα γίνεται η πρώτη γυναίκα διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Δημοκρατίας της Μακεδονίας.https://goo.gl/NBVagF
21.5.2018 Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα έχουν στη διάθεσή τους 136.000.000€ μέχρι το τέλος του έτους. Τα κονδύλια παρέχονται μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, της ΕΤΑΑ και των επιχορηγήσεων των ευρωπαϊκών επενδύσεων όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Ντράγκαν Τεβντόβσκι σε συνέντευξή του στο MIA, στην οποία επεσήμανε τη σημασία της στήριξης του ιδιωτικού τομέα από ξένες τράπεζες επενδύσεων, ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που χρειάζονται πρόσβαση σε φθηνά κεφάλαια.https://goo.gl/namvSy
21.5.2018 Ο μέσος μηνιαίος καθαρός μισθός που καταβλήθηκε ανά εργαζόμενο το Μάρτιο φέτος είναι 23.694 δηνάρια κατά 5,6% υψηλότερος σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Ο μέσος ακαθάριστος μισθός, ωστόσο, είναι 34.764 δηνάρια και είναι υψηλότερος κατά 5,3% σε σύγκριση με τον Μάρτιο 2017. Σύμφωνα με την Κρατική Στατιστική Υπηρεσία, η αύξηση αυτή οφείλεται στην αύξηση των μέσων μηνιαίων καθαρών αποδοχών που καταβλήθηκαν ανά εργαζόμενο στους κλάδους των μεταλλείων και λατομείων κατά 19%, της πληροφορικής και των επικοινωνιών κατά 14,2% και της βιομηχανίας κατά 12,4%.https://goo.gl/xZoH89
22.5.2018 Χάρη στις καλές επιδόσεις της διοίκησης της AD ELEM το τελευταίο διάστημα, στο μειωμένο κόστος, στη βέλτιστη χρησιμοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων και στην πώληση πλεονασμάτων ηλεκτρικής ενέργειας κατά την τελευταία περίοδο, επέτρεψαν στην AD ELEM να ζητήσει από τη Ρυθμιστική Επιτροπή να μειώσει την τιμή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κατά 1,5% φέτος.https://goo.gl/8MS8VM
22.5.2018 Η κυβέρνηση δεν πωλεί το μερίδιο του Κράτους στη Makedonski Telekom αναφέρουν από την κυβέρνηση και προσθέτουν ότι ο πρώην διευθύνων σύμβουλος Αντρέας Έλσνερ έχει ήδη παραιτηθεί.https://goo.gl/dqBfDn
23.5.2018 Το πετρέλαιο θα φάει τις ντομάτες μας. Η συνεχής άνοδος των τιμών του πετρελαίου έχει σημαντικό αντίκτυπο στην τελική τιμή των γεωργικών προϊόντων, λόγω της οποίας τίθεται και πάλι το ζήτημα της εισαγωγής του λεγόμενου «πράσινου πετρελαίου», η νομική πρόταση για το οποίο εξακολουθεί να συζητείται στη Βουλή.https://goo.gl/Jp9qaL
25.5.2018 Σύμφωνα με την Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Μακεδονία έχει σημειώσει, σε σύγκριση με τις χώρες της περιοχής, τη μεγαλύτερη πρόοδο όσον αφορά την τήρηση των κατευθυντήριων γραμμών της ΕΕ στο Πρόγραμμα Οικονομικής Μεταρρύθμισης. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, στη φετινή έκθεση σημειώνεται ότι η χώρα έχει βελτιώσει σημαντικά τη βαθμολόγησή της σε σχέση με πέρυσι, γεγονός που δείχνει σαφώς την πρόοδο στην εφαρμογή των συστάσεων. Για την ανάπτυξη της οικονομίας απαιτούνται περισσότερες μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της άσκησης μιας υγιούς δημοσιονομικής πολιτικής. Μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί ορισμένα μέτρα. Το πρόγραμμα μεταρρύθμισης της διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών 2018-2021 εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο του 2017. Η υλοποίησή του ενισχύει το σύστημα των δημόσιων οικονομικών, προωθεί τη διαφάνεια, τη λογοδοσία, τη δημοσιονομική πειθαρχία και την αποτελεσματικότητα στη διαχείριση των δημόσιων πόρων, αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών. Ο νέος νόμος για τους προϋπολογισμούς αναμένεται να εγκριθεί μέχρι το τέλος του έτους και θα περιλαμβάνει όλες τις μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στην ενίσχυση του δημοσιονομικού πλαισίου. Ο υπουργός Τεβντόβσκι επιβεβαίωσε την πρόβλεψη της κυβέρνησης για οικονομική ανάπτυξη κατά 3,2%. Αυτό συμβαδίζει με το αναθεωρημένο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Εθνικής Τράπεζας. «Για πρώτη φορά σε 10 χρόνια, η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών ενέκριναν έγκαιρα τη δημοσιονομική στρατηγική που περιλαμβάνει τις συστάσεις του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε ο Τεβντόβσκι.https://goo.gl/46wQpa
28.5.2018 Πιθανές αρνητικές επιπτώσεις για τα δημόσια οικονομικά. […] Παρόλο που η στρατηγική θέτει το κριτήριο του Μάαστριχτ, δλδ δημόσιο χρέος μέχρι το 60% του ΑΕΠ ως ανώτατο όριο δανεισμού, η υπόθεση αυτή είναι χαλαρή και δεν βασίζεται σε λεπτομερή ανάλυση του τρόπου με τον οποίο τα διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της οικονομίας της Μακεδονίας μπορούν να μειώσουν τα βιώσιμα όρια.https://goo.gl/Xk1zrz
29.5.2018 Η κατασκευή του σιδηροδρόμου Μπίτολα-Κρεμένιτσα, μήκους 16 χλμ. αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του έτους, ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Γκόραν Σουγκαρέσκι. Η επένδυση ανέρχεται σε 17.200.000€, εκ των οποίων τα έξι εκατομμύρια ευρώ προέρχονται από κεφάλαια ΙΡΑ και τα υπόλοιπα 11.200.000€, από τον προϋπολογισμό της Δημοκρατίας της Μακεδονίας.https://goo.gl/ih6tDk
30.5.2018 Στη Μακεδονία λειτουργούν 200 εταιρείες με γερμανικό κεφάλαιο.
Οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις μεταξύ της Μακεδονίας και της Γερμανίας, οι δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξής τους και η μεγαλύτερη αξιοποίηση των δυνατοτήτων για επενδύσεις στη Δημοκρατία της Μακεδονίας από τις γερμανικές εταιρείες ήταν τα θέματα συζήτησης στη συνάντηση της υπουργού άνευ χαρτοφυλακίου αρμόδιου για τις ξένες επενδύσεις, Ζόριτσα Αποστόλσκι, με τον Γερμανό πρεσβευτή Τόμας Γκέρμπεριχ στην Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στα Σκόπια.https://goo.gl/L56RNx
30.5.2018 Ρεκόρ στην αξιοποίηση των προγραμμάτων ΙΡΑ.
Πέρυσι, καταγράψαμε ρεκόρ στα ποσά που αξιοποιήθηκαν από τα κονδυλία ΙΡΑ, δηλαδή τα ευρωπαϊκά κονδύλια που έχουμε στη διάθεσή μας – αρκετές φορές περισσότερο σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ντράγκαν Τεβντόφσκι. Το 2017 χρησιμοποιήθηκαν 83.200.000€ από τα προγράμματα ΙΡΑ. Είναι δυόμιση φορές περισσότερο από αυτά που χρησιμοποιήθηκαν το 2016, όταν καταβλήθηκαν 32.000.000€ […]https://goo.gl/jN7TXo
31.5.2018 Ανγκιούσεφ: Κανείς δεν μπορεί να πει εάν θα υπάρξει μείωση της τιμής του ρεύματος.https://goo.gl/Xnjkuo
1.6.2018 Επενδύσεις έως και 15.000.000€ και νέες θέσεις εργασίας αποτελούν κομμάτι της ανασυγκρότησης της ΦΕΝΙ.
Με πρόσθετη επένδυση ύψους 10 έως 15 εκατομμυρίων ευρώ στην ανακατασκευή του δεύτερου κλιβάνου, με την επανέναρξη και την αύξηση των παραγωγικών δυνατοτήτων και προδιαγραφών από 19.000 σε 21.000 τόνους νικελίου ετησίως, η GSOL μέσω της αντιπροσωπείας της EuroNikel σχεδιάζει να αποκαταστήσει το προηγούμενο καθεστώς της FENI – του μεγαλύτερου παραγωγού νικελίου στην Ευρώπη.https://goo.gl/g9umQ2
2.6.2018 Οι Μακεδόνες ξοδεύουν περισσότερο στη διατροφή τους. Σύμφωνα με την ανάλυση της Κρατικής Υπηρεσίας Στατιστικής το 22% των νοικοκυριών που έλαβαν έρευνα ανέφεραν ότι το εισόδημά τους δεν ικανοποιεί πλήρως τις ανάγκες, ενώ το 34,6% δεν ανταποκρίνεται στις βασικές ανάγκες, γεγονός που σύμφωνα με τους ειδικούς αποτελεί ακόμη ένα δείκτη της μεγάλης φτώχειας […]https://goo.gl/BQN2mq
2.6.2018 Τεβντόφσκι: Ρεκόρ 2.400.000.000€ εξαγωγές στη Γερμανία.
Πέρυσι, οι εμπορικές συναλλαγές με τη Γερμανία ανήλθαν σε 3.200.000€, εκ των οποίων 2.400.000.000€ είναι εξαγωγές από τη Μακεδονία, που αποτελεί ιστορικά υψηλό. Κατά τους πρώτους τρεις μήνες φέτος, η θετική τάση συνεχίζεται με αύξηση κατά 16% των εξαγωγών προς τη Γερμανία, που αποτελεί ένδειξη των καλών κυβερνητικών πολιτικών. Ωστόσο, η συνεργασία μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω μέσω πρωτοβουλιών για τη διασύνδεση εταιριών, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ντράγκαν Τεβντόφσκι σε επιχειρηματικό συνέδριο που διοργανώθηκε από το Ίδρυμα Fidrih Ebert, το Υπουργείο Οικονομικών και το δήμο των Σκοπίων.https://goo.gl/jNQ55h
4.6.2018 Δύο νέες επενδύσεις στη Ζώνη Τεχνολογικής Βιομηχανικής Ανάπτυξης (TIDZ) Σκόπια-1, συνολικού ύψους 11.000.000€, στις οποίες θα ανοίξουν ογδόντα θέσεις εργασίας, ανακοίνωσε χθες ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός οικονομικών Κότσο Ανγκιούσεφ. Η Επιτροπή Οικονομικών Συστημάτων υπέβαλε πρόταση στην κυβέρνηση να εγκρίνει συμφωνίες κρατικής ενίσχυσης για την επένδυση της Zenit International Product από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ύψους 3.000.000€ με 80 θέσεις εργασίας οι οποίες θα παράγουν θερμαντήρες για λέβητες στη ζώνη Bunardzik, όπως και της τουρκικής Balkanlar Plastik, η οποία θα επενδύσει 8.000.000€ για την παραγωγική αμπαλάζ- πλαστικών συσκευασιών και θα προσφέρει επίσης 80 θέσεις εργασίαςhttps://goo.gl/U8nQhw
5.6.2018 Μέχρι τα μέσα Ιουνίου, αναμένεται να δοθεί στην κυκλοφορία ο δρόμος από τον Νεγκοτίν μέχρι το Δεμίρ Καπού και στις αρχές ή στα τέλη Αυγούστου αναμένεται το αντίθετο ρεύμα από το Δεμίρ Καπού έως Νεγκοτίν. Ο διευθυντής της Δημόσιας Επιχείρησης Δημόσιων Οδών Ζόραν Κιτανώφ δήλωσε ότι κατασκευάσθηκαν 6,5 από τα συνολικά 8,5 χιλιόμετρα Νεγκοτίν-Δεμίρ Καπού και σε αυτό το τμήμα γίνονται έργα για την αποκατάσταση μιας μεγάλης κατολίσθησης.https://goo.gl/ReKQsz
6.6.2018 .Το πρώτο τρίμηνο του 2018 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι δείχνει αύξηση σε όλους τους οικονομικούς τομείς, εκτός από τις μικροκατασκευές. Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός Κότσο Ανγκιούσεφ, κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2017 αναμένεται ανάπτυξη της γεωργίας της τάξης του 7%, της βιομηχανικής παραγωγής κατά 6%, των υπηρεσιών κατά 10%, καθώς και των κατασκευών στις μεγάλες κατασκευές. Ο Ανγκιούσεφ εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση για την αύξηση των εξαγωγών, η οποία είναι κατά 14.3% υψηλότερη σε ευρώ και 31% σε δολάρια. Αύξηση κατά 5% σημείωσε επίσης και η προστιθέμενη αξία, δηλαδή τα μετρητά που τίθενται σε κυκλοφορία. Το σύνολο των εσόδων του προϋπολογισμού κατά το πρώτο τρίμηνο αυξήθηκε κατά 4.6%, οι φόροι αυξήθηκαν κατά 7,2% και εισφορές κατά 6%https://goo.gl/Xyts46
7.6.2018 Πάνω από 5.000 άνθρωποι θα μπορούσαν να χάσουν τη δουλειά τους λόγω της εισαγωγής του κατώτατου μισθού και της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου να καταργήσει την τυποποιημένη παραγωγή ενώ ορισμένες εταιρείες κλωστοϋφαντουργίας, κάποιες από τις οποίες ανήκουν σε ξένους επενδυτές, έχουν φύγει ήδη από τη χώρα. προειδοποιούν τους κλωστοϋφαντουργούς. Σε συνέντευξη Τύπου σήμερα στο Οικονομικό Επιμελητήριο της Μακεδονίας η Πρόεδρος του Συνδέσμου Κλωστοϋφαντουργίας Μαριάνα Πέρκοφσκα τόνισε:. «Δεν χρειαζόμαστε υποστήριξη για τον κατώτατο, αλλά για μεγαλύτερους μισθούς, για την ενθάρρυνση των εργαζομένων και την αύξηση της παραγωγικότητας».. Σύμφωνα με την Πέρκοφσκα, η κυβέρνηση πρέπει να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις στην οικονομία. Πολύς χρόνος δαπανάται για το θέμα της ονομασίας και για άλλα πολιτικά προβλήματα. Οι κλωστοϋφαντουργοί παραπονέθηκαν ότι μετά την εισαγωγή του κατώτατου μισθού πρακτικά έχουν μετατραπεί σε κοινωνικές επιχειρήσεις. Έχουν φθάσει σε κατάσταση να παίρνουν δάνεια για την καταβολή των μισθών.https://goo.gl/ip2x7o
7.6.2018 Το κόστος ζωής το Μάιο 2018 σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα αυξήθηκε κατά 1% και 1,7%. σε σύγκριση με τον περασμένο Μάιο. Οι τιμές λιανικής σε αυτή την περίοδο αυξήθηκαν κατά 0,7% σε σύγκριση με τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους και κατά 3,1% σε σύγκριση με τον περασμένο Μάιο. https://goo.gl/yBFkjK
8.6.2018 Η κρίση στη χαλυβουργία θα μπλοκάρει όλη την οικονομία. Εάν η Μακεδονία δεν εξαιρεθεί από τα μέτρα των ΗΠΑ και της ΕΕ για τον χάλυβα τίθεται εν αμφιβόλω η εφαρμογή των εξαγγελθεισών οικονομικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα, η αναπτυσσόμενη δυναμική της εθνικής οικονομίας και η συνολική οικονομική και πολιτική σταθερότηταhttps://goo.gl/gFczQ4
8.6.2018 Η Μακεδονία έχει σοβαρές εμπορικές συναλλαγές ύψους 1,2 εκατομμυρίων δολαρίων και εμπορευματικές ανταλλαγές 22,1% με την Τουρκία, την Αλβανία και τη Βουλγαρία, χώρες που συνδέονται με τον Διάδρομο 8 η κατάσταση του οποίου είναι απελπιστική, ειδικά στο κοινό σημείο εισόδου του φυσικού αερίου, δήλωσε ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Μακεδονίας Μπράνκο Αζέσκι. Αυτός μαζί με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου έκανε μια επίσκεψη εργασίας στον κεντρικό σταθμό μέτρησης του αγωγού GA-MA κοντά στο χωριό Ζιντίλοβο στην Κρίβα Παλάνκα. Σκοπός της επίσκεψης είναι να δοθεί έμφαση στη σημασία της διαδικασίας εγκατάστασης φυσικού αερίου για τη βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας και για την εξασφάλιση βιώσιμης ανάπτυξης, καθώς και την ανάγκη προώθησης ισορροπημένης περιφερειακής ανάπτυξης. Το μήκος του Διαδρόμου 8 στη Μακεδονία είναι 350 χλμ. και η κατάσταση είναι παντού η ίδια. Το συνολικό μήκος του διαδρόμου είναι 950 χλμ.https://goo.gl/3Nw
8.6.2018 Η Ελβετία θα χρηματοδοτήσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την αύξηση της απασχολησιμότητας στη Μακεδονία με χρηματοδοτική και υλικοτεχνική υποστήριξη για την υλοποίηση του 10ετούς προγράμματος «Εκπαίδευση για την Απασχόληση στη Μακεδονία», το οποίο πρόκειται να ξεκινήσει φέτος προκειμένου να αυξηθεί το επίπεδο απασχολησιμότητας στη χώρα. Η υλοποίηση του έργου ήταν ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης στη σημερινή συνάντηση του Υπουργού Παιδείας και Επιστημών Άρμπερ Αντέμι με τον πρέσβη της Ελβετίας στη Δημοκρατία της Μακεδονίας Στέφαν Τόματζαν. Οι δύο άνδρες συζήτησαν την εφαρμογή και τα αναμενόμενα αποτελέσματα του έργου, τα οποία θα εφαρμοστούν σταδιακά και η πρώτη φάση θα διαρκέσει μέχρι το 2022, ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας και Επιστημών.https://goo.gl/E4n3NM
11.6.2018 Ο υπουργός Οικονομικών Ντράγκαν Τεβντόβσκι, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από τη συγκρότηση της κυβέρνησης, ισχυρίζεται ότι η κατάσταση στα δημόσια οικονομικά της Μακεδονίας έχει βελτιωθεί και αυτό επιβεβαιώθηκε από τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Σε αντίθεση με το παρελθόν, οι πολίτες έχουν πλέον τον έλεγχο των δαπανών των κρατικών κονδυλίων, οι δαπάνες γίνονται νοικοκυρεμένα, έχει αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών και των διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στη δημοσιονομική πολιτική. Μέσα από διάφορα μέτρα, γίνονται προσπάθειες για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών», τονίζει ο Τεβντόβσκι που τονίζει ότι ένα από τα πρώτα μέτρα είναι η προετοιμασία του προϋπολογισμού. Αυτό καθιστά τα δημόσια οικονομικά πιο προσιτά και κατανοητά στους πολίτες. Επιπλέον, τώρα αναγγέλλεται σειρά εκθέσεων σχετικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού, κάτι που δεν συνέβη πριν. Προσθέτει ότι οι δημόσιες συμβάσεις των θεσμικών οργάνων είναι προσβάσιμες στο κοινό.https://goo.gl/dxgf3y
12.6.2018 Ο Υπουργός Τοπικής Αυτοδιοίκησης Σουχαίλ Φάζλιου και η Μόνιμη Αντιπρόσωπος του Προγράμματος Ανάπτυξης του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών Λουίζα Βίντον θα εγκαινιάσουν σήμερα ένα φόρουμ για τον καθορισμό των κριτηρίων χρηματοδότησης έργων στους Δήμους στο πλαίσιο του έργου «Βελτίωση της δημοτικής διαχείρισης». Το έργο, ύψους 2,4 εκατομμυρίων ευρώ, χρηματοδοτείται από την ΕΕ και θα υλοποιηθεί σε 30 Δήμους.https://goo.gl/FfXDnf
12.6.2018 Τον Απρίλιο φέτος καταγράφηκαν 82.635 τουρίστες με 164.183 διανυκτερεύσεις στη Μακεδονία, ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία. Ο αριθμός των τουριστών αυξήθηκε κατά 21,4% και ο αριθμός των διανυκτερεύσεων κατά 17,2%. σε σύγκριση με τον Απρίλιο 2017. Ο αριθμός των εγχώριων τουριστών αυξήθηκε κατά 12,3%, ενώ οι ξένοι τουρίστες αυξήθηκαν κατά 25,5%.https://goo.gl/9mPdb6
12.6.2018, Η Μακεδονία έχει τον χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή στην περιοχή και στην Ευρώπη και αυτό θα πρέπει να είναι επαρκής προϋπόθεση για την προσέλκυση εγχώριων και ξένων επενδύσεων. Ωστόσο, το ποσό των διάφορων μη φορολογικών και παραδημοσιονομικών φόρων δεν είναι μικρό, αλλά αυξάνεται. Το Εμπορικό Επιμελητήριο της Μακεδονίας πραγματοποίησε μια έρευνα που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το φορολογικό σύστημα στη Μακεδονία άφησε απεριόριστο χώρο με διάφορους τομεακούς νόμους, τοπικές αποφάσεις, αποφάσεις των διοικητικών συμβουλίων των οργανισμών ή συμβουλίων δημόσιων επιχειρήσεων που επιβάλλουν διάφορες εισφορές που είναι δύσκολο να ελεγχθούν, οπότε το Υπουργείο Οικονομικών δεν μπορεί να έχει πλήρη εικόνα και κάποιο είδος έλεγχο πάνω σε αυτό.https://goo.gl/ohrUC8
12.6.2018. «Το ενδιαφέρον για επένδυση στη Μακεδονία αυξάνεται όλο και περισσότερο λόγω της μεγάλης φιλίας, του ευρωπαϊκού προτύπου, των μεταρρυθμίσεων στη χώρα μας και των προοπτικών που προσφέρουμε. Πιστεύω ότι ολόκληρο το ενδιαφέρον θα καταλήξει τελικά στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών μας, από την άποψη της οικονομίας, των υποδομών, της ενέργειας και από κάθε είδους προοπτικές που αναμένουν οι σημερινές και οι μελλοντικές γενιές», ανακοίνωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ μετά την έναρξη του ιταλικού-μακεδονικού επιχειρηματικού φόρουμhttps://goo.gl/HM43mf
18.6.2018 5.000.000€ ζημιές από την κακοκαιρία, οι αγρότες ζητούν την επιστροφή του συστήματος προστασίας από το χαλάζι.https://goo.gl/x2zjdv
18.6.2018. «Ο αντίκτυπος της υπογραφής της συμφωνίας μεταξύ της Μακεδονίας και της Ελλάδας στις επιχειρήσεις θα είναι τεράστιος. Οι πολίτες δεν θα καταλάβουν σήμερα τι ακριβώς σημαίνουν τα γεγονότα του περασμένου Σαββατοκύριακου, αλλά υπάρχει καιρός να τα κατανοήσουμε», δήλωσε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ξένων Επενδύσεων του Οικονομικού Επιμελητηρίου Μακεδονίας Στέφαν Πέτερ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η συμφωνία είναι ο πρώτος λίθος μιας κατοικίας που ονομάζεται Ευρωπαϊκή Ένωση.https://goo.gl/72RwrX
19.6.2018 Αυτό που κάθε κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας επαναλαμβάνει με ευλάβεια εξιδανικεύοντας ολόκληρη την οικονομική της πολιτική και κάθε κυβέρνηση με τον δικό της τρόπο και μέσα από τα δικά της μοντέλα προσπαθεί να το επιτύχει ως σημαντικό βήμα προόδου είναι: οικονομική ανάπτυξη, μεγαλύτερες επενδύσεις, περισσότεροι επενδυτές, δυναμική απασχόλησης, διασύνδεση με εταιρείες στην ευρύτερη περιοχή και στην Ευρώπη, εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας … Μετά την επίτευξη της συμφωνίας που υπογράφηκε στο Νίβιτσι, μιλήσαμε με εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας για τις απόψεις τους σχετικά με ορισμένα σημεία της συμφωνίας και τις πιθανές επιπτώσεις στο γενικότερο οικονομικό περιβάλλον στη Μακεδονία μέσα από το πρίσμα της πραγματικής οικονομίας και του εμπορίου μεταξύ της Μακεδονίας και της Ελλάδας στην περιοχή αλλά και πέρα από αυτήν. Σε αυτό το πλαίσιο, ο επικεφαλής του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Μακεδονίας Μπράνκο Αζέσκι, επεσήμανε ότι από την άποψη της μακεδονικής οικονομίας, η οποία αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, οποιαδήποτε μετατόπιση από το σημείο μηδέν, δηλαδή το ξεκλείδωμα της συμφόρησης ανοίγει περισσότερες προοπτικές. Υπενθύμισε ότι η Ελλάδα είναι ο δεύτερος εμπορικός εταίρος της Μακεδονίας και τρίτος επενδυτής, γεγονός που δείχνει ότι η ως τώρα υφιστάμενη κατάσταση δεν ήταν επιζήμια. Ο Αζέσκι τόνισε ότι η σημαντική πτυχή είναι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης για το οποίο η μακεδονική οικονομία δεν έχει άλλη εναλλακτική λύση. Μετά την υπογραφή της συμφωνίας στο Νίβιτσι, ο καθηγητής Ζόραν Ιβανόφσκι κατέγραψε αυξημένη κίνηση στο Χρηματιστήριο της Μακεδονίας. Ο πρώην επικεφαλής του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Βορειοδυτικής Μακεδονίας Μεντερές Κούτσι τόνισε ότι, εάν η υπογραφή της συμφωνίας σημαίνει ταχεία ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, αυτό θα σημαίνει μεγαλύτερη προοπτική, σταθερότητα για επενδυτές και επενδύσεις και πιθανότατα μεγαλύτερες εμπορικές ανταλλαγές οι οποίες θα μας επιτρέψου τη σύνδεση με τα παγκόσμια συστήματα. «Η επίλυση του ονοματολογικού έχει οικονομικά οφέλη. Οι μελλοντικές γενιές θα πρέπει να δουν τα οικονομικά οφέλη της συμφωνίας με την Ελλάδα. Ανεξάρτητα από το κόστος αυτής της συμφωνίας, τα οφέλη είναι πολύ μεγάλα», δήλωσε ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός Οικονομικών Υποθέσεων Κότσο Ανγκιούσεφ. Σύμφωνα με τον ίδιο, το θέμα της ονομασίας προέρχεται από τη σφαίρα της εξωτερικής πολιτικής, αλλά είναι επίσης και οικονομικό επειδή όλοι οι επενδυτές όταν έρχονται σε μια χώρα ρωτούν πόσο σταθερή είναι και αν έχει Κράτος Δικαίου.https://goo.gl/q13FsT
19.6.2018 Ανγκιούσεφ: Οι εταιρείες, που πραγματοποίησαν επενδύσεις πέρυσι, μπορούν να υποβάλουν αίτηση επιστροφής χρημάτωνhttps://goo.gl/ZHkhpV
20.6.2018 Τι θα συμβεί με τα μακεδονικά εμπορικά σήματα, τα οποία περιέχουν το όνομα Μακεδονία; Ποιος είναι ο σκοπός της νέας διεθνούς επιτροπής που θα συγκροτηθεί το επόμενο έτος; Θα πρέπει οι εταιρείες να εισαγάγουν το επίθετο “Βόρεια” στο όνομα των προϊόντων; Πολλά ζητήματα προκύπτουν από ένα άρθρο της συμφωνίας που υπέγραψαν η Μακεδονία και η Ελλάδα το Σαββατοκύριακο, το οποίο αναφέρεται σε εμπορικά σήματα και σήματα κατατεθέντα. Πρόκειται για διαχωρισμό του χαρακτηριστικού «Μακεδονικός» το οποίο μέχρι στιγμής, με δική μας υπαιτιότητα, η ΕΕ, χωρίς την απαραίτητη στήριξη, το έχει δώσει στους Έλληνες και
μας απαγορευόταν η χρήση του! Και αυτό ήταν μια από τις σκανδαλώδεις αποφάσεις των αρμόδιων αρχών της ΕΕ. Τώρα, με τη συμφωνία στο Νίβιτσι, προβλέπονται διατάξεις που σχετίζονται με τα εμπορικά σήματα και τα σήματα κατατεθέντα, για την υλοποίηση των οποίων σχεδιάζεται η δημιουργία μίας διεθνής επιτροπής ειδικών. Αυτή η ομάδα εμπειρογνωμόνων θα συσταθεί το 2019 και θα ολοκληρώσει το έργο της εντός τριών ετών. Στη συμφωνία ορίζεται ότι ούτε μία διάταξη του άρθρου 1, παράγραφος 3 (η), δεν επηρεάζει την παρούσα εμπορική χρήση έως ότου επιτευχθεί αμοιβαία συναίνεση.. Ποιες καινοτομίες θα φέρει αυτή η διάταξη για τους επιχειρηματίες προς το παρόν είναι ένα αίνιγμα, για το οποίο και οι ίδιες οι επιχειρηματικές κοινότητες παραμένουν σιωπηλές στις ερωτήσεις μας. Οι περισσότεροι από τους συνομιλητές μας δεν θέλουν να σχολιάσουν την διάταξη επισημαίνοντας ότι είναι ασαφής και διφορούμενη. Αναρωτιούνται ποιος είναι ο σκοπός της και γιατί είναι σε τόσο κεκαλυμμένη μορφή. Προσθέτουν ότι το Κράτος δεν μπορεί να επιβάλει στους ιδιοκτήτες το όνομα που θα επιλέξουν για την εμπορική τους επωνυμία. «Πώς θα αναγκάσετε έναν κάτοχο εμπορικού σήματος να αλλάξει το όνομα ενός προϊόντος που πωλείται και έχει ζήτηση στο εμπόριο εδώ και χρόνια; Επιπλέον, πώς θα γίνει αυτό εάν το εμπορικό σήμα προστατεύεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεν βλέπω άλλο τρόπο παρά την καλή θέληση των επιχειρηματιών. Το σώμα αυτό που θα συγκροτηθεί θα εποπτεύει τους υφιστάμενους θεσμούς για τις εμπορικές επωνυμίες;», ρωτούν οι επιχειρηματίες. Τα εμπλεκόμενα μέρη αναζητούν το νόημα αυτού του άρθρου στην ίδια τη συμφωνία. Ρωτούν αν αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα λαμβάνει και- με ποιο δικαίωμα- το αποκλειστικό δικαίωμα στον όρο Μακεδονία και αν όλες οι εταιρείες που έχουν στην επωνυμία τους ή στο εμπορικό σήμα τους το όνομα Μακεδονία θα πρέπει να το αλλάξουν σε «Βόρεια Μακεδονία» Ωστόσο, υπάρχουν επιχειρηματίες που εκφράζουν αισιοδοξία για την εξεύρεση λύσης σε αυτό το πρόβλημα. Στην Μακεδονία ένα εμπορικό σήμα προστατεύεται από το Κρατικό Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας και η διαδικασία για την απόκτηση του δικαιώματος επί ενός εμπορικού σήματος μπορεί να κινηθεί από εγχώριο και ξένο νομικό και φυσικό πρόσωπο.https://goo.gl/hNv5Nk
20.6.2018 Ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις Κότσο Ανγκιούσεφ και ο υπουργός οικονομίας Κρέσνικ Μπεκτέσι επισκέφθηκαν σήμερα τη ζώνη τεχνολογικής βιομηχανικής ανάπτυξης στο Τέτοβο. Κατά την επίσκεψη πραγματοποίησαν συνάντηση με τη διοίκηση της εταιρείας Normak, η οποία διαχειρίζεται τη ζώνη στο Τέτοβο και επισκέφθηκαν την εταιρεία Lehar Corporation. Ο Αγκγιουσεφ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον τρόπο με τον οποίο προχωρούν οι εργασίες στη ζώνη και συζήτησε για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Normak. Κατά την συνάντηση επισημάνθηκαν τα μέτρα από το Σχέδιο Οικονομικής Ανάπτυξης, με τον αναπληρωτή Πρωθυπουργό να ανακοινώνει νέα επένδυση στη ζώνη, μια μακεδονικο-ολλανδική εταιρεία που θα επενδύσει 7.000.000€ και θα απασχολήσει 100 άτομα την επόμενη περίοδο.https://goo.gl/59UVyh
21.6.2018 Μόνο το 31.3% των νοικοκυριών είχε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει ταξίδι αναψυχής για μία εβδομάδα, ενώ στην ΕΕ η κατάσταση είναι αντίθετη.https://goo.gl/pz6kuN
22.6.2018. Στη Διασπορά και γενικότερα στους πολίτες μας που ζουν στο εξωτερικό “κρύβεται” μεγάλη οικονομική δυναμική για την Πατρίδα. Αυτό το γεγονός είναι γνωστό σε πολλές άλλες χώρες οι οποίες αναζητούν τρόπους να προσελκύσουν τα χρήματα των ομογενών τους για επενδύσεις. Για παράδειγμα, μερικοί το κάνουν με την έκδοση ομολόγων της Διασποράς. Δυστυχώς, όμως, στη Μακεδονία τα χρήματα των συμπατριωτών μας χρησιμοποιούνται κυρίως για την τρέχουσα κατανάλωση και όχι για τις επενδύσεις. Πρόκειται κυρίως για εισροές σε ορισμένα κεφάλαια, αλλά χωρίς ειδική επενδυτική στρατηγική. Χρησιμοποιούνται για την ευθυγράμμιση των καθημερινών αναγκών και ακόμη λιγότερο η χρήση του ανθρώπινου δυναμικού που προσφέρει η Διασπορά.https://goo.gl/ai8XPV
22.6.2018 Η Διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Ανίτα Ανγκέλοφσκα-Μπέζοσκα, σήμερα και αύριο στην Ελβετία θα συμμετέχει σε δύο εκδηλώσεις της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS).https://goo.gl/9Y9mb2
23.6.2018 Η Μακεδονία πραγματοποίησε τεράστια βήματα στη μεταρρύθμιση του ενεργειακού τομέα σε ένα χρόνο, δήλωσε ο Κότσο Ανγκιούσεφ σε άτυπη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας, Βιομηχανίας και Εμπορίου που διοργάνωσε η γραμματεία της Ενεργειακής Κοινότητας σήμερα στο Durstein της Αυστρίας. Στη συνάντηση συζητήθηκε η κλιματική και η ενεργειακή πολιτική της Ενεργειακής Κοινότητας, ως όργανο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέχρι το 2030.. Ο Ανγκιούσεφ μίλησε επίσης για το θέμα “Μετά το κάρβουνο τι;”, τονίζοντας ότι ο νέος νόμος για την ενέργεια επιτρέπει την αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, σε ανταγωνιστικές τιμές, χωρίς να επηρεάζεται η σταθερότητα του συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και χωρίς να επηρεάζονται οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στους τελικούς χρήστες. Επιπλέον, είπε, θα εργαστούμε για τη χρήση των εγκαταστάσεων ύδρευσης στη χώρα, όπου σύμφωνα με αναλύσεις υπάρχει η δυνατότητα να κατασκευαστούν επιπλέον 60 μικρές υδροηλεκτρικές μονάδες στους μακεδονικούς ποταμούς, εκ των οποίων οι 30 βρίσκονται ήδη στη φάση κατασκευής. «Με αυτό τον τρόπο θα υπήρχαν συνολικά 130 μικρές υδροηλεκτρικές μονάδες με εγκατεστημένη ισχύ περίπου 120 MW. Ένα από τα μεγάλα έργα είναι η κατασκευή του υδροηλεκτρικού σταθμού του Τσέμπρεν. Αυτό το έργο στο παρελθόν σχεδιάστηκε ως ένας αναστρέψιμος υδροηλεκτρικός σταθμός, κάτι που στις σημερινές συνθήκες αποδεικνύεται ασύμφορο. Σε αυτή την κατεύθυνση, η κυβέρνηση θα εργαστεί για την υλοποίηση ενός έργου που θα κατασκευάσει ένα φράγμα που θα έχει εγκατεστημένη ισχύ 120-150 MW», δήλωσε ο Ανγκιούσεφ.https://goo.gl/m2JrYX
25.6.2018 Σύμφωνα με στοιχεία της Κρατικής Στατιστικής Υπηρεσίας, ο μέσος μηνιαίος ακαθάριστος μισθός τον Απρίλιο 2018 σε σύγκριση με τον Απρίλιο 2017 είναι υψηλότερος κατά 5,5%.Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση του μέσου μηνιαίου ακαθάριστου μισθού που καταβάλλεται ανά εργαζόμενο στους τομείς των ορυχείων και λατομείων (32,1%), της μεταποιητικής βιομηχανίας (13,1%) και των υπηρεσιών εστίασης και διαμονής (11,3%).https://goo.gl/W8WcAK
26.6.2018 Συνεχίζεται η απότομη πτώση του κατασκευαστικού τομέα. Για να σταματήσει αυτή η θανατηφόρα τάση σε έναν από τους σημαντικότερους τομείς της οικονομίας κάθε χώρας, η Ένωση Κατασκευών στο Οικονομικό Επιμελητήριο της Μακεδονίας απευθύνει έκκληση στους αρμόδιους φορείς να βρουν λύσεις που θα ενισχύσουν τη στήριξη των κατασκευαστικών εταιρειών που αναγνωρίζονται από την ποιότητά τους και την εκτέλεση εργασιών κατασκευής στο εξωτερικόhttps://goo.gl/YznfPa
26.6.2018 Ο Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάιεφ σήμερα στη Βιέννη προέτρεψε Αυστριακούς επιχειρηματίες να προωθήσουν την οικονομική συνεργασία με την Μακεδονία, η οποία, όπως είπε, αναπτύσσει ένα καλό οικονομικό κλίμα, αναμένει την ένταξή της στις ευρωατλαντικές δομές για να γίνει ελκυστικό Κράτος για επενδύσεις. Ο Ζάεφ εξέφρασε την ελπίδα ότι ο αριθμός των Αυστριακών επενδυτών στην Μακεδονία θα αυξηθεί και έλαβε μια ενθαρρυντική απάντηση δόθηκε από τους εκπροσώπους του Αυστριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου.https://goo.gl/tUrajW
27.6.2018 Η επιχειρηματική κοινότητα έχει μια συνταγή για την αύξηση της οικονομικής ανάπτυξης. Η επιχειρηματική κοινότητα είναι πρακτική. Επίσης, βιώνει τα εμπόδια και τα πλεονεκτήματα που προσφέρει ή επιβάλλει το σύστημα. Η υπερβολική ρύθμιση των σχέσεων στη χώρα μπορεί να δημιουργήσει έναν λαβύρινθο κανόνων που σχεδόν κανείς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει. Υπάρχει επίσης ανάγκη για απορρύθμιση σε ορισμένους τομείς. Ωστόσο, παράλληλα με τη δυναμική της οικονομικής ανάπτυξης, είναι απαραίτητο η ταχύτερη ρύθμιση και οι ακριβείς σχέσεις μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέαhttps://goo.gl/bhrSFt
28.6.2018 Παρατείνεται η προθεσμία για την ιδιωτικοποίηση κρατικών εκτάσεων.
Το Κοινοβούλιο ενέκρινε τις τροποποιήσεις του νόμου για την ιδιωτικοποίηση και τη μίσθωση κρατικών οικοδομικών εκτάσεων, η οποία μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2021, παρέτεινε την προθεσμία υποβολής αίτησης ιδιωτικοποίησης εκτάσεων. Οκτώ ημέρες μετά την δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, οι πολίτες θα είναι σε θέση να υποβάλλουν εκ νέου αιτήματα για ιδιωτικοποίηση κρατικών εκτάσεων. Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων στη βάση αυτή έληξε στις 15 Δεκεμβρίου. Το Υπουργείο Οικονομικών λέει ότι αυτός ο νόμος ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών και στις απαιτήσεις τους. Η παράταση της προθεσμίας είναι αποτέλεσμα των αντιδράσεων των πολιτών που δεν υπέβαλαν αίτηση ιδιωτικοποίησης κατά την παρελθούσα περίοδο. Οι νομικές αλλαγές καθυστερούν επίσης την εφαρμογή των διατάξεων του Νόμου που αναφέρονται στη σύσταση μίσθωσης κατασκευαστικών εκτάσεων που δεν ιδιωτικοποιούνται.https://goo.gl/vsnZKM
28.6.2018 Νέα σύμβαση για τη χορήγηση χρηματοδοτικής στήριξης από το Κράτος για την εισαγωγή νέων προορισμών από τα μακεδονικά αεροδρόμια θα πρέπει να επιλεγεί από σχετική προκήρυξη, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών. Με τις προσφορές που μπορούν να υποβληθούν μέχρι τις 27 του επόμενου μήνα, θα επιλεγεί η αεροπορική εταιρεία η οποία τα επόμενα τρία χρόνια θα λάβει οικονομική ενίσχυση των πέντε εκατομμυρίων. Για κάθε νέο προορισμό από τα αεροδρόμια στα Σκόπια και την Αχρίδα θα καταβληθεί ένα εφάπαξ τέλος 40.000 ευρώ. Για κάθε επιβάτη που θα αναχωρεί κατά τα τρία πρώτα έτη από το αεροδρόμιο των Σκοπίων θα λαμβάνει οικονομική ενίσχυση εννέα ή οκτώ ή επτά ευρώ αντίστοιχα και το αεροδρόμιο της Αχρίδας για το πρώτο έτος θα ανέλθει σε 13 ευρώ, αντίστοιχα, 12 και 11 ευρώ το δεύτερο και το τρίτο έτος ανά επιβάτη.https://goo.gl/x7BJ3R
29.6.2018 Ο αριθμός των εργαζομένων στη βιομηχανία τον Μάιο του 2018, σε σύγκριση με το Μάιο του 2017, αυξήθηκε κατά 8,9%, ενώ για τους πρώτους πέντε μήνες του έτους, σε σύγκριση με τους πρώτους πέντε μήνες πέρυσι, αυξήθηκε κατά 7,5%, ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία.https://goo.gl/4yWmn5
3.7.2018 Έως και 50% μείωση των τελών για τις συναλλαγές με Sparkasse Bank Μακεδονίαςhttps://goo.gl/MGqmR8
4.7.2018 Οι επιβαρύνσεις υπέρ τρίτων αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Σε ένα κράτος που διαφημίζεται ότι έχει σταθερή φορολογία, είναι απαραίτητο οι συνολικοί φόροι του δημόσιου τομέα να παραμείνουν μόνο στο πλαίσιο αυτής της φορολογίας. Η μείωση, ο εξορθολογισμός ή ίσως η πλήρης κατάργηση των μη φορολογικών και παρα-φορολογικών επιβαρύνσεων αποτελεί απαραίτητη διαδικασία για τη δημιουργία ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος στη Δημοκρατία της Μακεδονίαςhttps://goo.gl/Dcmn6S
4.7.2018 Οι επιχειρηματίες προσπαθούν να καταργήσουν τη μαύρη οικονομία ως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν. Οι αναλύσεις που πραγματοποίησαν δείχνουν ότι το 2018 σημειώνεται μαζική επανεγγραφή επιχειρήσεων και προσφυγή τους στη μη καταγεγραμμένη εργασία.https://goo.gl/5NH8yV
5.7.2018 Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Αυτό που έκανε το Κράτος τα τελευταία δέκα χρόνια δεν ήταν καλό. Ποτέ δεν θα υπάρξει ανταγωνισμός με τις επιδοτήσεις. Οι επιδοτήσεις σπρώχνουν την οικονομία προς τα κάτω. Η ανταγωνιστικότητα αρχίζει να αναπτύσσεται όταν η επιχείρηση βρίσκεται σε υγιή βάση, δήλωσε ο Νίκολα Μπερτολίνι από την Αντιπροσωπεία της ΕΕ στα Σκόπια στο κλείσιμο της εκδήλωσης για την αναθεώρηση της βιομηχανικής πολιτικής.https://goo.gl/7NFBdn
6.7.2018 Σχεδόν το 18% των εργαζομένων έλαβε μισθό σε φακελάκι. Με την καταβολή μισθού σε φακελάκι, οι εργοδότες εξοικονομούν το ποσό των φόρων και των κοινωνικών εισφορών που πρέπει να πληρώσουν στο Κράτος. Γι ‘αυτό οι εμπειρογνώμονες συστήνουν μεγαλύτερα φορολογικά κίνητρα που θα εξαλείψουν το πρόβλημα, το οποίο απαντάται συχνότερα στις χαμηλότερα αμειβόμενες θέσεις εργασίαςhttps://goo.gl/FXyaSt
7.7.2018 Οι οδικές μεταφορές επιβατών και αγαθών κυριαρχούν στη Μακεδονία. Τα τελευταία χρόνια, αυτός ο τύπος μεταφοράς έχει αυξηθεί έντονα, ιδιαίτερα η μεταφορά αγαθών. Υπάρχει επίσης μεγάλη αύξηση στη μεταφορά επιβατών με αεροπλάνα, ενώ στους σιδηροδρόμους υπάρχει σημαντική μείωση τόσο των μεταφερόμενων επιβατών όσο και της ποσότητας των μεταφερόμενων εμπορευμάτων. Αυτά είναι τα κύρια συμπεράσματα από την ανάλυση της Κρατικής Στατιστικής Υπηρεσίας που δείχνει ότι οι οδικές και αεροπορικές μεταφορές επιβατών συνέχισαν την ανάπτυξη, ενώ οι σιδηροδρομικές μεταφορές μειώνονται.https://goo.gl/SF8cQv
7.7.2018 Στο Οικονομικό Φόρουμ της 7ης Συνόδου Κορυφής των επικεφαλής των Κυβερνήσεων της Κίνας και 16 χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (CEE), η Ένωση Εμπορικών Επιμελητηρίων της Μακεδονίας ανακοίνωσε μια νέα οικονομική πλατφόρμα που θα συνδέσει τις 20.000 μακεδονικές επιχειρήσεις με Κινέζους επενδυτές. Πέρυσι στην Ουγγαρία, η Ένωση Εμπορικών Επιμελητηρίων υπέγραψε επτά εμπορικές συμφωνίες μεταξύ της Μακεδονίας και της Κίνας. Η Αρσόβσκα, εν τω μεταξύ, έχει υπογράψει τη μόνη συμφωνία στα Βαλκάνια για οικονομική συνεργασία με την Κίνα. Το 2017 και το 2016, η Κίνα ήταν ο 7ος εμπορικός εταίρος της Μακεδονίας. Οι συνολικές συναλλαγές πέρυσι ανήλθαν σε 506.000.000 $: εξαγωγές 62.200.000 $ και εισαγωγές 444.000.000 $.https://goo.gl/NGdB8D
7.7.2018 Ζάεφ: Οι κινεζικές εταιρείες είναι έτοιμες να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς.https://goo.gl/m89gx
9.7.2018 Η κυβέρνηση σήμερα υπέγραψε συμφωνίες για την υλοποίηση 98 έργων για την ανάπτυξη των ορεινών περιοχών, χωριών περιοχών με ειδικές αναπτυξιακές ανάγκες. Ο υπουργός Τοπικής Αυτοδιοίκησης Σουχεϊλ Φαζλίου δήλωσε ότι η κυβέρνηση για το 2018 αύξησε περισσότερο από το 50% τα κεφάλαια για μια ισορροπημένη περιφερειακή ανάπτυξη.https://goo.gl/CpCYht
10.7.2018 Οι ξένοι επενδυτές, κυρίως στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για συνεργασία με τις μακεδονικές εταιρείες, οι οποίες με τη σειρά τους χρειάζονται υποστήριξη και βοήθεια για να αναπτύξουν τις δυνατότητές τους για τη δημιουργία νέων προϊόντων και υπηρεσιών και την εισαγωγή νέων τεχνολογικών διαδικασιών, προκειμένου να πετύχει η συνεργασία με ξένες εταιρείες. Το Οικονομικό Επιμελητήριο της Μακεδονίας αναμένει ότι 10 έως 15 εταιρείες θα περάσουν ειδική θεωρητική εκπαίδευση και σε πέντε θα εφαρμοστούν οι αποκαλούμενες μεμονωμένες inhouse-εκπαιδεύσεις τους επόμενους δύο μήνες.https://goo.gl/5NPcvX
12.7.2018 Σύμφωνα με την Ίβα Τραϊκόφσκα, οικονομικό αναλυτή στο Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών και Πολιτικής Finance Think, οι άμεσες ξένες επενδύσεις έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις εξαγωγές, ιδιαίτερα τις εξαγωγές μηχανολογικού εξοπλισμού μεταφορών, στις οποίες παρατηρείται μεγαλύτερη αύξηση τα τελευταία 12 χρόνια, και παρουσιάζει τα αποτελέσματα των ξένων επενδύσεων στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας. Πρόσθεσε ότι, παρά τις επιπτώσεις στις εξαγωγές οι άμεσες ξένες επενδύσεις παρουσιάζουν σημαντική εισαγωγική δραστηριότητα η οποία εμφανίζεται ως αποτέλεσμα του ανεπαρκούς εφοδιασμού της Μακεδονίας με πρώτες ύλες για τις οικονομικές τις δραστηριότητες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Financial Tink, στη Μακεδονία πάνω από το 60% των επιχειρήσεων είναι μικρές και μεσαίες, Ειδικά είναι αναγκαία η στήριξη αυτών των εταιρειών όσον αφορά την ανάπτυξη ικανοτήτων και δεξιοτήτων, την ευκολότερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση και την ενθάρρυνση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας των εταιρειών.https://goo.gl/wyVj1e
13.7.2018 Η πολυεθνική εταιρεία Telamon από τις Η.Π.Α. υπέγραψε σήμερα τη σύμβαση για την πραγματοποίηση της επένδυσής της στη Μακεδονία, η οποία θα φτάσει τα 11.000.000 €., θα απασχολήσει 600 άτομα και θα παράγει ηλεκτρικά καλώδια για την αυτοκινητοβιομηχανία. Σχεδιάζει μακροπρόθεσμη συνεργασία και επέλεξε τη Μακεδονία μεταξύ αρκετών χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης για να επεκτείνει την παραγωγή της στην Ευρώπη.https://goo.gl/js2V51
13.7.2018 Ογδόντα εγχώριες πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις έλαβαν επιχορηγήσεις ύψους 10.500.00€ μέσω των μέτρων του τρίτου πυλώνα του κυβερνητικού σχεδίου οικονομικής ανάπτυξης. «Οι εταιρείες που επιχορηγούνται σήμερα είναι εταιρείες που θέλουμε να τις βλέπουμε εξαγωγικές, επιτυχημένες στον κόσμο, εταιρείες που θα στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη», δήλωσε ο Ανγκιούσεφ.https://goo.gl/9bDusR
13.7.2018 Ο υπουργός Οικονομίας Κρέσνικ Μπέκτεσι παρουσίασε σήμερα την εφαρμογή Visit Macedonia για την προώθηση του τουρισμού στη χώρα. «Ο τουρισμός είναι ο μόνος τομέας που τα τελευταία χρόνια σημειώνει συνεχή αύξηση. Το 2017 σημειώθηκε αύξηση του αριθμού των τουριστών στη χώρα κατά 16,6%, αύξηση του αριθμού των ξένων τουριστών κατά 23, 5% και αύξηση διανυκτερεύσεων ξένων τουριστών στην Μακεδονία κατά 22,8%», δήλωσε ο Μπεκτέσι και επεσήμανε επίσης ότι το πρώτο τρίμηνο του 2018 ο αριθμός των τουριστών στη Δημοκρατία της Μακεδονίας αυξήθηκε κατά 18,7%.https://goo.gl/a391zC
14.7.2018 Η εμπειρία από άλλες χώρες δείχνει μεγάλη αύξηση των ξένων άμεσων επενδύσεων μετά την ένταξή τους στη Συμμαχία του ΝΑΤΟ. Πέντε χρόνια μετά την ένταξη των γειτόνων μας Βουλγαρία και Αλβανία, παρατηρείται αισθητή αύξηση των ξένων επενδύσεων, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ντράγκαν Τεβντόβσκι https://goo.gl/cFGBaH
14.7.2018 Ούτε το ΝΑΤΟ ούτε η ΕΕ θα βελτιώσει την οικονομική κατάσταση. Η σημερινή οικονομία εξαρτάται από εισαγωγές και αποταμιεύσεις, με υψηλή έκθεση σε εξωτερικούς παράγοντες κινδύνου και κανένα σημαντικό πλεονέκτημα για την αποφυγή απειλών και την εκμετάλλευση πιθανών ευκαιριών. Μετά τις ανακοινώσεις για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, προκύπτουν ορισμένα θέματα. Μπορεί η ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ να κινητοποιήσει την οικονομία της Μακεδονίας; Μπορεί η ΕΕ και το ΝΑΤΟ να φέρουν οικονομική ανάπτυξη και αύξηση της ανταγωνιστικότητας των μακεδονικών εταιρειών ή η Μακεδονία πρέπει μόνη της να συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, μέχρι να βρει το δρόμο προς τη βιώσιμη ανάπτυξη, με μια ανταγωνιστική οικονομία, συμβατή με την οικονομία της Ένωσης; Για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνιστά τη θέσπιση ενός μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου, τη δημοσιονομική εξυγίανση και τις στοχοθετημένες δαπάνες, τη βελτίωση της νομοθεσίας, τη μείωση του ανεπίσημου τομέα, την ενίσχυση της αγοράς εργασίας και τη δημιουργία συνθηκών για μεγαλύτερη απασχόληση, πράγματα που πρέπει να μόνοι μας να ολοκληρώσουμε.https://goo.gl/4YFXgN
16.7.2018 Ο κύκλος εργασιών της βιομηχανίας για τον Μάιο του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με το Μάιο του περασμένου έτους αυξήθηκε κατά 8,3%, ανακοίνωσε η Κρατική Στατιστική Υπηρεσία.https://goo.gl/hoYrYD
16.7.2018 18.000.000€ είναι η αρχική επένδυση της αμερικανικής εταιρείας Dura Automotive Systems στο εργοστάσιο της Ζώνης Τεχνολογικής Βιομηχανικής Ανάπτυξης κοντά στα Σκόπια, η κατασκευή της οποίας άρχισε σήμερα. Στις νέες εγκαταστάσεις όπου θα πρέπει να ξεκινήσουν οι εργασίες στα μέσα του επόμενου έτους, προγραμματίζονται επενδύσεις ύψους 38.000.000€ και δημιουργία 500 θέσεων εργασίας για 10 χρόνια. Το εργοστάσιο, έκτασης 16.000 τετραγωνικών μέτρων, θα παράγει εξωτερικές σανίδες αλουμινίου και κύριες δοκούς οροφής για τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες. Ο Μάικ Μπέκετ, αντιπρόεδρος της Dura σημείωσε ότι για την επιλογή της Μακεδονίας ως έδρα των νέων εγκαταστάσεων παραγωγής τους ήταν καθοριστικές οι δεξιότητες του εργατικού δυναμικού, η υποστήριξη και οι προσπάθειες των κυβερνήσεων, καθώς και οι καλές υποδομές.https://goo.gl/PQbCVE
18.7.2018 Στο 31,7% των εργαζομένων δεν πληρώνονται οι υπερωρίες και η εργασία τα Σαββατοκύριακα ή τις αργίες, όπως προβλέπεται από το νόμοhttps://goo.gl/W4Xz5E
20.7.2018 Για καλές επιχειρηματικές συνθήκες, όπως λένε οι επιχειρηματίες, δεν αρκεί μόνο η γρήγορη εγγραφή επιχείρησης ή εύκολη πρόσβαση στη χρηματοδότηση, αλλά και οι καλές υποδομές, το καλά εκπαιδευμένο προσωπικό και, το σημαντικότερο, η κρατική διοίκηση να καταλάβει ότι είναι εδώ για να βοηθά την επιχείρηση και όχι για να την παρεμποδίζει.https://goo.gl/rUiBcF
20.7.2018 Ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Γκόραν Σουγκαρέσκι και ο διευθυντής της Δημόσιας Επιχείρησης για τις Εθνικές Οδούς Ζόραν Κιτάνωφ θα επισκεφθούν σήμερα τη Στρούμιτσα, όπου θα επιθεωρήσουν τις εργασίες ανακατασκευής του περιφερειακού δρόμου Μπέροβο-Στρούμιτσα. Για την ανακατασκευή του συγκεκριμένου δρόμου επενδύθηκαν 1.600.000€.https://goo.gl/fQMd4w
22.7.2018 Παγκόσμια Τράπεζα: Υπάρχει εξαιρετική πρόοδος στη διαχείριση του δημόσιου χρέους στη Μακεδονία.https://goo.gl/wDzMqE
23.7.2018 Η μη έγκαιρη ολοκλήρωση του Διαδρόμου 8 δημιουργεί χώρο για ανταγωνιστικές απειλές από τη χρήση άλλων διαδρόμων μεταφοράς που περιβάλλουν τη Μακεδονία, όπως ο Διάδρομος 4, ο οποίος διέρχεται από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία και επιτρέπει τη σύνδεση της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης με τη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασίαhttps://goo.gl/E1AWcu
24.7.2018 Τις επόμενες ώρες, η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου αναμένεται να αποφανθεί σχετικά με τους αυξημένους δασμούς για τα φρούτα και τα λαχανικά, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Γεωργίας Λιούπκο Νικολόβσκι που δήλωσε ότι αναμένει θετικό αποτέλεσμα, δηλαδή την απόσυρση του μέτρου.https://goo.gl/tbFdrN
25.7.2018 Πολύ περισσότερη ανάπτυξη σε σχέση με πέρυσι και μια τουριστική περίοδο-ρεκόρ, αναμένουν φέτος όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό. Σύμφωνα με αυτούς, ο στόχος ενός εκατομμυρίου επισκεπτών έχει ξεπεραστεί και τώρα στόχος είναι τα δύο εκατομμύρια.https://goo.gl/ZceTmh
25.7.2018 Οι υπουργοί Γεωργίας, Εμπορίου και Οικονομίας της Μακεδονίας, της Σερβίας και της Βοσνίας, και ένας εκπρόσωπος του Μαυροβουνίου σήμερα σε συνάντηση στο Βελιγράδι χαιρέτισαν την απόφαση της Πρίστινα για μερική απόσυρση των εμπορικών φραγμών. Ζητούν να γίνει αμέσως χωρίς καθυστέρηση και να αποσύρει τους δασμούς και για άλλα προϊόντα. Ένα από τα συμπεράσματα της συνάντησης είναι ότι κάθε χώρα μπορεί να εφαρμόσει τα κατάλληλα αντίμετρα αν το Κοσσυφοπέδιο δεν καταργήσει άλλα εμπορικά εμπόδια στο εγγύς μέλλον. Οι υπουργοί αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα επιχειρησιακό όργανο για την πρόληψη και επίλυση των μελλοντικών εμπορικών φραγμών στην περιοχή. Επίσης, έστειλαν ένα μήνυμα ότι είναι αντίθετοι με την έναρξη ενός τελωνειακού πολέμου στην περιοχή, επειδή όλες οι χώρες, όπως λένε, θα χάσουν.https://goo.gl/hfgPg3
25.7.2018 Η απόφαση του Κοσσυφοπεδίου για αύξηση των τελωνειακών δασμών επιβεβαίωσε ότι η τοποθέτηση προϊόντων εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της μακεδονικής γεωργίας, σύμφωνα με την Εθνική Ομοσπονδία Αγροτών. «Η σημερινή εφαρμογή του μέτρου από το Κοσσυφοπέδιο έχει ήδη προκαλέσει σημαντικές αρνητικές συνέπειες: απώλειες εμπορικών συναλλαγών πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, μειωμένες τιμές αγοράς στις εγχώριες αγορές, μειωμένη εμπιστοσύνη και ασφάλεια στις ποσότητες εξαγοράς, αντικατάσταση των μακεδονικών προϊόντων που παραδοσιακά εξάγονταν στην αγορά του Κοσσυφοπεδίου αυτήν την περίοδο από άλλα προϊόντα», τονίζει η Ομοσπονδία. Η θέση της Ομοσπονδίας είναι ότι η ύπαρξη της CEFTA ως ρυθμιστή ελεύθερου εμπορίου εδώ και χρόνια ήταν ενδεικτική της ανεπάρκειας και του εμπαιγμού, ειδικά για τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η CEFTA δεν είναι και δεν μπορεί να αποτελέσει εγγύηση επιτυχούς, ανοικτής και λειτουργικής συνεργασίας, ιδίως μεταξύ γειτονικών χωρών», ανέφερε η NFF.https://goo.gl/NsG31E
26.7.2018 Μνημόνιο Συνεργασίας υπογράφηκε από τον Μακεδόνα Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Τουρισμού και Εστίασης Αρκάν Κερίμ, και από τον Ρουμάνο Πρόεδρο των ταξιδιωτικών πρακτορείων της Ρουμανίας Αντριάν Σταντσουλέσκου. Στόχος του Μνημονίου είναι η υποστήριξη και η προώθηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στον τομέα του τουρισμού στη Ρουμανία και τη Μακεδονία. Επίσης, η ανταλλαγή πληροφοριών στον τομέα του τουρισμού, η αύξηση της ροής των τουριστών και των τουριστικών προσφορών και ευκαιριών, η αξιοποίηση από κοινού των ευρωπαϊκών ταμείων που σχετίζονται με τον τουρισμό μέσω της ανάπτυξης ειδικών υπηρεσιών και της προσέλκυσης άμεσων επενδύσεων.https://goo.gl/dZPeC3
26.7.2018 Ζάεφ: Η πολιτική κρίση επηρέασε και τις οικονομικές παραμέτρους.https://goo.gl/Tuvehe
27.7.2018 Η κατάσταση στην οικονομία είναι ελαφρώς πιο ευνοϊκή από το πρώτο τρίμηνο, θεωρεί η Εθνική Τράπεζα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας που σημείωσε ότι μετά τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής προς το τέλος του πρώτου τριμήνου, το βασικό επιτόκιο παρέμεινε αμετάβλητο στο 3%.https://goo.gl/wDN7iy
27.7.2018 Ο Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ συναντήθηκε σήμερα με Αμπντουλμομέν μπιν Μοχάμεντ Σαράφ, το νέο πληρεξούσιο πρεσβευτή του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας για τη Μακεδονία, με έδρα τα Τίρανα. Κατά τη συνάντηση συνήχθη το συμπέρασμα ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Οι Ζάεφ και Σαράφ συζήτησαν επίσης την υπογραφή μιας γενικής συμφωνίας-πλαισίου που θα ανοίξει τη δυνατότητα συνεργασίας σε διάφορους τομείς που σχετίζονται άμεσα με τη βελτίωση της ζωής των πολιτών.https://goo.gl/izdsDP
28.7.2018 Η έρευνα του Finance Think για τον κατώτατο μισθό δείχνει ότι η αύξηση κατά 12.000 δηνάρια το Σεπτέμβριο του 2017 είχε θετικό αντίκτυπο στο βιοτικό επίπεδο των πολιτών.https://goo.gl/vobCoq
6.8.2018 Το Οικονομικό Επιμελητήριο της Μακεδονίας σήμερα εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υιοθέτηση του νόμου για την υποστήριξη των χρηματοπιστωτικών επενδύσεων και δήλωσε ότι μόνο με κρατικές ενισχύσεις σε μεγάλες και επιτυχημένες εταιρείες μπορεί να αυξηθεί ο αριθμός των ανταγωνιστικών προϊόντων με εξαγωγικό προσανατολισμό που θα κινητοποιήσουν την οικονομία.https://goo.gl/YFJA5z
7.8.2018 Η Κρατική Εκλογική Επιτροπή σκοπεύει να δαπανήσει 169.770.000 δηνάρια για την πλήρη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για τη Συμφωνία με την Ελλάδα. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Όλιβερ Ντερκόφσκι εξήγησε σήμερα ότι πρόκειται για μείωση 20% σε σχέση με τα κονδύλια που ενέκρινε το Κοινοβούλιο της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ύψους 210.000.000 δηναρίων.https://goo.gl/je7HaX
7.8.2018 Οι αυξημένοι τελωνειακοί δασμοί του Κοσσυφοπεδίου κόστισαν περίπου 180.000 € στη Μακεδονία.https://goo.gl/fxk5cz
8.8.2018 Η Μακεδονική Komercijalna Banka (Εμπορική Τράπεζα) ανέλαβε το κεφάλαιο της Tirana Bank (Τράπεζας των Τιράνων), της πιο ισχυρής τράπεζας στην Αλβανία. Η εξαγορά υποστηρίχθηκε από την εταιρεία Baltin Group, η οποία επενδύει σε όλες σχεδόν τις χώρες της περιοχής, στην Αυστρία και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μέχρι στιγμής, ο ιδιοκτήτης της Τράπεζας των Τιράνων ήταν η ελληνική Τράπεζα Πειραιώς, με την οποία έχει ήδη υπογραφεί η σύμβαση εξαγοράς. https://goo.gl/rYAgnF
9.8.2018 Το μακεδονικό χρηματοπιστωτικό σύστημα πέρυσι εργάστηκε σε πιο ευνοϊκό περιβάλλον σε σύγκριση με το 2016, διατηρώντας τη σταθερότητας και την ομαλή λειτουργία σε όλα τα τμήματα. Αυτό είναι το συμπέρασμα του Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας της Δημοκρατίας της Μακεδονίας (NBRM) η οποία σήμερα ενέκρινε την έκθεση για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στη χώρα το 2017. Υπογραμμίστηκε ότι το 2017 οι τράπεζες παραμένουν ο πιο σημαντικός παράγοντας για τη διατήρηση της σταθερότητας του συνόλου του χρηματοπιστωτικού συστήματος και των μεμονωμένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, δεν υπήρχαν σημαντικές αλλαγές σε σχέση με την έκθεση του τραπεζικού συστήματος των λειτουργικών κινδύνων. Οι κίνδυνοι των μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν είναι μεγάλοι, δεδομένου ότι οι τράπεζες παρέχουν υψηλό επίπεδο κάλυψης με διόρθωση αξιών, και τελικά η μη είσπραξη τους στο ακέραιο δεν θα επηρεάσει τη φερεγγυότητα των τραπεζών.https://goo.gl/dCiutU
10.8.2018 Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι από τις 15 Αυγούστου θα απαγορεύσει την προσωρινή εισαγωγή ορισμένων φρούτων από τη Σερβία και τη Μακεδονία, λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια, όπως μεταδίδει το Reuters. Φέτος το καλοκαίρι τρία εκατομμύρια κιλά ροδάκινων εξήχθησαν από τη Μακεδονία στη Ρωσία και επέστρεψαν 120 χιλιάδες κιλά λόγω της υποψίας ότι είναι μολυσμένα. Η ρυθμιστική αρχή, όπως αναφέρει το Reuters, ανακοίνωσε ότι στα σερβικά ροδάκινα και τα βερίκοκα που εισήχθησαν από τις 13 Ιουλίου ανακαλύφθηκε ο μύκητας Monilinia fructicola που βρέθηκε και στα φρούτα από τη Μακεδονία.https://goo.gl/LFnJb3
13.8.2018 Οι Δήμοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για έργα υποδομής μέσω του σχεδίου βελτίωσης των δημοτικών υπηρεσιών μέχρι 6.500.000 € Η δημόσια πρόσκληση θα ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο και οι Δήμοι θα πρέπει να προετοιμάσουν προτάσεις έργων με τις οποίες θα υποβάλουν αίτηση. Το Σχέδιο Βελτίωσης Δημοτικών Υπηρεσιών υλοποιείται από το Υπουργείο Οικονομικών και υποστηρίζεται από την Παγκόσμια Τράπεζα με συνολικό κονδύλιο 81.100.000 € και επιχορηγήσεις ΙΡΑ για αγροτική ανάπτυξη από την ΕΕ ύψους 14.600.000 €.https://goo.gl/3eoEhN
14.8.2018 Παρ’ όλο που η Μακεδονία έχει ξεπεράσει την κρίση στην οικονομία, απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες σε διάφορους τομείς.. Οι Μακεδόνες πολίτες έχουν μόνο το ένα τέταρτο του βιοτικού επιπέδου των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, η οικονομία της Μακεδονίας θα πρέπει να σημειώσει μεγάλη ανάπτυξη προκειμένου να συμβαδίζει με τις χώρες της ΕΕ. Η ανάλυση της ΕΤΑΑ υποδηλώνει ότι η παραοικονομία και η έλλειψη χρηματοδότησης καταπνίγουν την ανάπτυξη. Θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 6% ετησίως, προκειμένου να φτάσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα επόμενα 50 χρόνια. Η οικονομία της Μακεδονίας αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,7% το επόμενο έτος, σε σύγκριση με αύξηση 3,9% του ΑΕΠ, η οποία προβλεπόταν τον Ιανουάριο. Η Παγκόσμια Τράπεζα ανέφερε στην έκθεσή της ότι μειώνει επίσης την προβολή της οικονομικής ανάπτυξης για τη Μακεδονία το 2020 σε μόλις 3%, ενώ προηγουμένως προέβλεπε αύξηση 4% .https://goo.gl/Xz1ntV
14.8.2018 Τα ροδάκινα που προορίζονταν για τη ρωσική αγορά θα μεταφερθούν στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, του Κοσσυφοπεδίου ή της Αλβανίαςhttps://goo.gl/ePjUS2
16.8.2018 «Δεν θα μπω στη λογική εάν το κλείσιμο της ρωσικής αγοράς στα ροδάκινα είναι μια πολιτική απόφαση ή όχι Όμως, εάν η Ρωσία συνεχίσει με τέτοια μέτρα, η Μακεδονία θα αναζητήσει άλλες αγορές όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση με την οποία έχουμε συνεργαστεί περισσότερο όπως και οι χώρες της περιοχής», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Κρεσνίκ Μπεκτέσι.https://goo.gl/5KGzph
16.8.2018 Σε ορισμένους οικονομικούς τομείς το δεύτερο τρίμηνο παρατηρήθηκαν πιο ευνοϊκές μετακινήσεις σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, όταν σημειώθηκε ελάχιστη αύξηση σε ετήσιο επίπεδο 0,1%. «Τα διαθέσιμα στοιχεία για το δεύτερο τρίμηνο δεν είναι πολυάριθμα και ταυτόχρονα αποκλίνουν, αλλά σε γενικές γραμμές δείχνουν ελαφρώς πιο ευνοϊκή κατάσταση της οικονομίας σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο. Σε ετήσια βάση, η πρόβλεψη για τον Απρίλιο προβλέπει οικονομική ανάπτυξη 3,2 % το 2018 και 3,5 % το 2019. Παρά την αύξηση των εξαγωγών και της ιδιωτικής κατανάλωσης, μια από τις βασικές παραδοχές που ενσωματώνονται στην πρόβλεψη είναι αναζωογόνηση των επενδυτικών δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της αναζωογόνησης δημόσιων έργων που σχετίζονται κυρίως με τις οδικές υποδομές», αναφέρει η Εθνική Τράπεζα στην τριμηνιαία έκθεσή της.https://goo.gl/XH2DJL
16.8.2018 Αύξηση του κύκλου εργασιών στη βιομηχανία κατά 11,9% το πρώτο εξάμηνο του έτουςhttps://goo.gl/hG6xG1
17.8.2018 Οι επιδοτήσεις δημιουργούν μόνο τρύπες στη γεωργία. Για να έχουν κάποια κέρδη, ορισμένοι αγρότες αποφάσισαν να πουλήσουν τα προϊόντα τους στη μαύρη αγορά και όσοι εξακολουθούν να έρχονται σε επαφή με πρώην πελάτες από γειτονικές χώρες, να πουλήσουν για να πληρωθούν άμεσα.https://goo.gl/1s84m3
17.8.2018 Οι πετυχημένες επενδύσεις αποτελούν πρόσθετο κίνητρο για την κυβέρνηση ώστε να βελτιώσει τις συνθήκες και να ενθαρρύνει μεγαλύτερες και νέες επενδύσεις, δήλωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ σε συνάντησή του με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας Central Asia Metals (CΑML), ιδιοκτήτρια εταιρεία του ορυχείου μολύβδου και ψευδαργύρου SASA Μαζί τους συζήτησε για τη βιώσιμη ανάπτυξη του μεγαλύτερου μεταλλευτικού συγκροτήματος της χώρας. Στη συνάντηση συμμετείχαν η Δήμαρχος της Μακεντόνσκα Καμένιτσα Σόνια Σταμένκοβα, η ομάδα συμβούλων του Πρωθυπουργού, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της CAML Νικ Κλαρκ, ο διευθύνων σύμβουλος Νάιτζελ Ρόμπινσον καθώς και ο Γενικός και Περιφερειακός Διευθυντής, Όλεγκ Τελνόι και Ίβιτσα Καραπέτρωφ Η ομάδα διαχείρισης του ορυχείου εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα επιτεύγματα του ορυχείου SASA και για τις δυνατότητες για μελλοντική ανάπτυξη Εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα ότι η εταιρεία θα συνεχίσει να επενδύει στην ανάπτυξη του ορυχείου με τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας και τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές και πρότυπα στη βιομηχανία εξόρυξης ως βάση για την παροχή 700 σταθερών θέσεων εργασίας.https://goo.gl/V7rvLN
18.8.2018 Επιχορήγηση δύο εκατομμυρίων ευρώ για την προμήθεια φωτοβολταϊκών συστημάτων σε 35 Δήμους. Πρόκειται για κονδύλια μέσω των προγραμμάτων ΙΡΑ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης, η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να διαθέσει 15,5 εκατ. Ευρώ για την ανάπτυξη των αγροτικών υποδομών. Το συνολικό ποσό του προγράμματος μαζί με την συγχρηματοδότηση από την κυβέρνηση ανέρχεται σε 20,7 εκατ. Ευρώ.https://goo.gl/Yz8XjA
18.8.2018 Σεκερίνσκα: Το υπουργείο Άμυνας θα διαθέσει 60.000.000 δηνάρια για την εκστρατεία του δημοψηφίσματος.https://goo.gl/QEbK6r
20.8.2018 Ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Γκόραν Σουγκαρέσκι αναμένει ότι ο αυτοκινητόδρομος Μιλαντίνοβτσι-Στιπ θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου ή τις αρχές Οκτωβρίου και μέχρι το τέλος αυτού του μήνα θα κατατεθεί ο νόμος με το παράρτημα για τη συμφωνία με την κινεζική Sinohidro για την εθνική οδό Κίτσεβο-Αχρίδα.https://goo.gl/TNYwqy
20.8.2018 Η επιστροφή του ΦΠΑ σστις εταιρείες κατά τους πρώτους επτά μήνες του έτους ανήλθε σε 12.700.000.000 δηνάρια (206.400.000 €) κατά 24% περισσότερα από την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Αυτό δείχνει ότι φέτος εισέρευσαν στην οικονομία 2.500.000.000 δηνάρια περισσότερα από πέρυσι. Νωρίτερα ότι η επιστροφή του ΦΠΑ ήταν ένα καίριο πρόβλημα στην οικονομία διότι οι εταιρείες περίμεναν μήνες για να λάβουν όσα χρήματα δικαιούνται από το νόμο και να δανείζονται και να πληρώνουν τόκους για να μπορέσουν να εργαστούν και να πληρώσουν τους μισθούς τους. Τώρα η έγκαιρη επιστροφή ΦΠΑ σίγουρα επηρέασε την απόφασή τους να προχωρήσουν σε περαιτέρω επενδύσεις.https://goo.gl/1CJxNy
21.8.2019 Ο μέσος μισθός τον Ιούνιο ανήλθε στα 24.203 δηνάρια με αύξηση 6.1%.https://goo.gl/b2iK8C
21.8.2018 Οι ανταλλαγές μεταξύ της Μακεδονίας και της Γερμανίας φέτος θα μπορούσαν να φθάσουν έως τα 4.000.000.000€, τονίστηκε κατά τη σημερινή συνάντηση μεταξύ του Αντιπρόεδρου της Κυβέρνησης υπουργού Εθνικής Οικονομίας, Κότσο Ανγκιούσεφ και της γερμανικής αντιπροσωπείας από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομίας και Ενέργειας, το Εμπορικό Επιμελητήριο της Γερμανίας και της Επιτροπής-Συνδέσμου Ανατολικής Ευρώπης με επικεφαλής τον Χέλγκε Τόλσκντορφ, αρμόδιο στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών για τη διεύρυνση της ΕΕ Ο αντιπρόεδρος Ανγκιούσεφ σημείωσε ότι η Γερμανία είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Μακεδονίας, όπου μια σειρά από γερμανικές εταιρείες δραστηριοποιούνται και καταγράφεται το υψηλότερο εμπορικό πλεόνασμα: οι εξαγωγές προς τη Γερμανία είναι σχεδόν τριπλάσιες από τις εισαγωγές.https://goo.gl/5hHFhE
22.8.2018 Ο κλάδος των κατασκευών παρουσίασε σημαντική πτώση κατά 37% το πρώτο τρίμηνο του 2018, κυρίως λόγω της επιβράδυνσης των κατασκευαστικών έργων στις χαμηλές κατασκευές στη χώρα. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι μειώθηκε ακόμη και κατά 54,6% η αξία των συμβάσεων έργων στο εξωτερικό,https://goo.gl/KZ2Bze
23.8.2018 Από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους, τα νοικοκυριά θα μπορούν να επιλέγουν ελεύθερα τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας. Θα έχουν την επιλογή να παραμείνουν στον καθολικό πάροχο, για τον οποίο η διαδικασία επιλογής πρέπει να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο, ή να επιλέξουν από τους παρόχους που έχουν άδεια και είναι σήμερα 20. Στη ρυθμιζόμενη αγορά, οι ίδιοι όροι για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας παραμένουν, όπως και πριν, με τη διατήρηση του φθηνού τιμολογίου.https://goo.gl/xeTHVN
23.8.2018 Η κυβέρνηση υιοθέτησε κανονισμό σχετικά με τον τρόπο και τα κριτήρια χορήγησης επιδοτήσεων στις αεροπορικές εταιρείες για τις αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους, καθώς και ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης για το σκοπό αυτό για την περίοδο 2019 έως 2021. Με αυτό τον τρόπο άρχισε επίσημα η διαδικασία για την επικείμενη δημοσίευση νέας πρόσκλησης για επιδοτήσεις σε αεροπορικές εταιρείες που λειτουργούν από τα αεροδρόμια των Σκοπίων και της Αχρίδας. Οι αεροπορικές εταιρείες θα έχουν την υποχρέωση μέχρι την 10η Ιανουαρίου του επόμενου έτους να δημιουργήσουν βάση τουλάχιστον ενός αεροσκάφους στο αεροδρόμιο των Σκοπίων ή της Αχρίδας για την περίοδο για την οποία χορηγείται η οικονομική ενίσχυση. https://goo.gl/Xk8yjX
23.8.2018 Οι επενδύσεις κεφαλαίου είναι χαμηλές, αλλά όλα τα άλλα μακροοικονομικά θεμέλια κινούνται εξαιρετικά, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ντράγκαν Τεβντόσβσκι στην τηλεόραση Kanal 5, σχολιάζοντας την προβλεπόμενη αύξηση 3,2%.του ΑΕΠ για το 2018https://goo.gl/TjHfG9
24.8.2018 Για την είσοδό τους στην Κροατία οι Μακεδόνες μεταφορείς καταβάλλουν τεράστια πρόστιμα λόγω υποτιθέμενων ελαττωματικών τελωνειακών σημάτων. Οι μεταφορείς από τη Μακεδονία, αλλά και από την ευρύτερη περιοχή, βρίσκονται σε πολύ μειονεκτική θέση, αντιμετωπίζοντας έναν τέτοιο τρόπο εφαρμογής μη συμβατικών μέτρων, όπως αυτά που η Κροατία εφαρμόζει στα σύνορά της. Και οι οδηγοί από τη Σερβία, τη Βουλγαρία, την Τουρκία και τη Ρουμανία παραπονιούνται ότι οι Κροάτες τελωνειακοί υπάλληλοι αλλοιώνουν σκόπιμα τις σφραγίδες και στη συνέχεια τους τιμωρούν επειδή είναι αλλοιωμένες. Το πρόβλημα ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια και κάτι, με τη μεταναστευτική κρίση και την προσπάθεια των μεταναστών να βρουν έναν τρόπο να φθάσουν στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Με τέτοια μη συμβατικά μέτρα, οι Κροάτες τελωνειακοί υπάλληλοι καθιστούν τους μεταφορείς μη ανταγωνιστικούς στην αγορά μεταφορών στη Δυτική Ευρώπηhttps://goo.gl/5vBasA
24.8.2018 Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κρατικής Στατιστικής Υπηρεσίας, τον Ιούνιο το 72,6% της καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας προέρχεται από εγχώριες πηγές και το 94, 9% της συνολικής κατανάλωσης άνθρακα χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.https://goo.gl/RK1DxP
31.8.2018 Το υπουργείο Οικονομίας προτείνει την αύξηση των τιμολογίων που καταβάλλουν οι ανάδοχοι των ορυχείων για τη χρήση του χώρου και την αξιοποίηση του μεταλλεύματος. Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας Κρεσνίκ Μπεκτέσι οι ανάδοχοι είναι ενημερωμένοι για την πρόταση αυτή, αλλά ακόμα δεν έχει καθοριστεί πόσο μεγάλη θα είναι η αύξηση.https://goo.gl/9eexvQ
31.8.2018 Οι άμεσες ξένες επενδύσεις το πρώτο εξάμηνο του 2018 ανήλθαν σε 327.000.000€ ή 218% περισσότερο από τον μέσο όρο τα τρία τελευταία χρόνια. Αυτό δείχνει ότι η τάση των επενδύσεων στη μακεδονική βιομηχανία επιταχύνεται και ότι οι πολιτικές για τη διαφανή υποστήριξη όλων των εταιρειών αποδίδουν απολύτως, δήλωσε ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός Kότσο Ανγκιούσεφ.https://goo.gl/bpDKqJ
1.9.2018 Μέχρι πού μπορεί να φθάσει ο δανεισμός των πολιτών; Ο δανεισμός των νοικοκυριών παρουσιάζει σχετικά σταθερή ανάπτυξη, αλλά προς το παρόν δεν προκαλεί καμία ανησυχία. Η αυξημένη τάση των τραπεζών να δανείζουν σε νοικοκυριά βασίζεται στον χαμηλό κίνδυνο που προκύπτει από αυτά τα δάνεια.https://goo.gl/EAuMXB
1.9.2018 Συμφωνήσαμε 15.000.000€ μέσω της ΕΕ για τη στήριξη της μακεδονικής γεωργίας το 2019. Με τα 3.500.000€ θα κατασκευαστούν νέα συστήματα άρδευσης, και με τα 4.500.000€ μία μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων από νεκρά ζώα, είπε ο υπουργός Γεωργίας Λιούπτσο Νικολόφσκι κατά τη συνάντηση με τους παραγωγούς από το Σρέσεβο και το Στραϊκόβτσι. Με την είσοδο στην ΕΕ, δήλωσε ο Νικολόφσκι, οι Μακεδόνες αγρότες θα λάβουν επιδοτήσεις απευθείας από την ΕΕ. Συνολικά 400.000.000.000€ προβλέπονται στον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020 για τη γεωργική ανάπτυξη.https://goo.gl/QxrgHk
2.9.2018 Με κεφάλαια ύψους 4.000.000 δηναρίων, που παρέχονται από το Υπουργείο άνευ χαρτοφυλακίου στο Μπέροβο και το Ντέλτσεβο, υλοποιούνται αρκετά σημαντικά έργα για τη βελτίωση των υποδομών στους δύο Δήμους, τονίζει ο υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, ο Άξελ Αχμέντοφσκι, ο οποίος επισκέφθηκε την περιοχή Πίγιανε-Μαλέσεβο. Τα κεφάλαια για την υλοποίηση έργων υποδομής παρέχονται μέσω ειδικών θεμάτων του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών.https://goo.gl/PNSs8L
4.9.2018 Οι συνολικές ανταλλαγές για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου του τρέχοντος έτους ήταν 9.102.394.000$, σημειώνοντας αύξηση κατά 24,3%. Η αξία των εισαγωγών ανήλθε σε 5.195.729.000$ και αυξήθηκε κατά 23,3%, ενώ η αξία των εξαγωγών ήταν 3.906.666.000$ και αυξήθηκε κατά 25,7%. Το εμπορικό έλλειμμα για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2018 είναι 1.289.063.000$. Η κάλυψη των εισαγωγών με εισαγωγές κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2018 ανερχόταν στο 75, 3% . Αυτά είναι τα στοιχεία της Κρατικής Στατιστικής Υπηρεσίαςhttps://goo.gl/bzNJ2y
4.9.2018 Στα Μπίτολα, ως παραδοσιακά ενεργειακή πόλη, σήμερα επικρατεί ανησυχία μετά τις πληροφορίες ότι το ενδιαφέρον των νέων πολιτών της πόλης για τη μελέτη του γεωλογικού και μεταλλευτικού επαγγέλματος είναι σχεδόν ανύπαρκτο και πολύ μικρό είναι το ενδιαφέρον για τη μελέτη της κατεύθυνσης της ενέργειας.https://goo.gl/UmGLzB
4.9.2018 Οι μακεδονικές εταιρείες να αρπάξουν τη νέα ευκαιρία και να εκμεταλλευθούν συνετά, αποτελεσματικά και καινοτόμα τις υπογραφείσες συμφωνίες με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Τα προηγούμενα εμπόδια για τη μέγιστη επιχειρηματική συνεργασία με αυτούς τους δύο γείτονες έχουν καταργηθεί, δήλωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ στο Οικονομικό Επιμελητήριο. Σύμφωνα με τον ίδιο, η διασύνδεση των υποδομών με τη Βουλγαρία μέχρι στιγμής πιθανότατα δεν ήταν μεγάλου πολιτικού και οικονομικού ενδιαφέροντος λόγω των ισχνών ανταλλαγών. Η οικονομία δεν ασκούσε επαρκή πίεση, αλλά τώρα οι ρυθμοί είναι πολύ διαφορετικοί. Ο Ζάεφ ενθάρρυνε τις εταιρείες να συμμετέχουν πιο συχνά σε μια σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα ειδικά σε προγράμματα για προϊόντα για τα οποία υπάρχει έλλειψη όπως το γυαλί και τα τεχνητά λιπάσματα, για τα οποία η Μακεδονία ξοδεύει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για εισαγωγές.https://goo.gl/zMDZV4
4.9.2018 Μετά τις αντιδράσεις των ειδικών στη Μακεδονία, με βάση τις τελευταίες τεχνολογικές και περιβαλλοντικές αναλύσεις που σχετίζονται με τον τρόπο λειτουργίας των ορυχείων χαλκού, χρυσού και άνθρακα, η καναδική εταιρεία Euromax Resources αποφάσισε να μην εκμεταλλευτεί το χρυσό, έτσι ώστε να μην χρησιμοποιηθεί κυάνιο και θειικό οξύ κατά την τεχνολογική επεξεργασία. https://goo.gl/9Lz3cU
5.9.2018 Έξι Δήμοι θα λάβουν 290.700.000 δηνάρια για έργα υποδομών.https://goo.gl/WMwHxA
5.9.2018 Περίπου 70.000.000€ θα επενδυθούν μέσω της Παγκόσμιας Τράπεζας, στην ανακατασκευή και κατασκευή των τοπικών οδών, οι οποίες θα παραδοθούν ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Ντράγκαν Τεβντόβσκι. «Πρόκειται για κονδύλια από την τετραετή στρατηγική συνεργασίας με την Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία πιστεύουμε ότι θα χρησιμοποιηθεί καλύτερα εάν επενδυθούν σε τοπικές υποδομές. Πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο να επενδύσουμε αυτά τα κεφάλαια στους τοπικούς δρόμους, που είναι αναγκαίοι σε όλη τη χώρα. Θα βελτιώσουν τις υπηρεσίες προς τους πολίτες και θα οδηγήσουν την οικονομία. Αυτό είναι ένα σημαντικό χρηματικό ποσό», είπε ο Τεβντόφσκι.https://goo.gl/hYjKz2
6.9.2018 Τα στοιχεία από τη Ρωσία δείχνουν ότι έχουν μειωθεί οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ της Μακεδονίας και της Ρωσίας, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Μακεδονο-Ρωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Ντέγιαν Μπεσλίεφ. Μεταξύ άλλων, η μείωση αυτή οφείλεται στον δυσμενή ανταγωνισμό στις τιμές του πρώιμου λάχανου, στις αρχές του έτους. Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του φόρουμ «Οι ιδιαιτερότητες της ρωσικής αγοράς και η στρατηγική της επιτυχίας» ο Μπέλσιεφ επεσήμανε ότι παρά τις τρέχουσες συνθήκες, η συζήτηση οργανώθηκε με σκοπό να βρεθεί μια λύση για την αύξηση του εμπορίου μεταξύ των Σκοπίων και της Μόσχας. «Τα στοιχεία που λάβαμε από τη ρωσική πλευρά λένε ότι υπάρχει μια μείωση των εμπορικών συναλλαγών κατά 9,7% και ότι οι μακεδονικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά περίπου 23%» ανέφερε ο Μπελσίεφ επισημαίνοντας ότι κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2017 η αξία των εξαγωγών ήταν 41.000.000 $, και φέτος για την ίδια περίοδο είναι 31.100.000 $.https://goo.gl/twL2tP
6.9.2018 Η Μακεδονία έλαβε επιχορήγηση ύψους 23.000.000$ από τις Ηνωμένες Πολιτείες για αναπτυξιακούς σκοπούς. Η συμφωνία υπογράφηκε μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της USAID των Ηνωμένων Πολιτειώ. Γι’ αυτό, τη Μακεδονία επισκέφθηκε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της USAID Γκρέτσεν Μπερκλ. Ο υπουργός Οικονομικών Ντράγκαν Τεβντόβσκι δήλωσε ότι η συμφωνία είναι ιδιαίτερα σημαντική και ενισχύει τη συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες που υποστηρίζει την πρόοδο της Μακεδονίας και την πορεία της προς τα εμπρός.https://goo.gl/9A4Aks
7.9.2018 Ο αριθμός των ανέργων το δεύτερο τρίμηνο του 2018 μειώθηκε κατά 6,2%, ενώ ο αριθμός των εργαζομένων αυξήθηκε κατά 2,1%. Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία, το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους ο ενεργός πληθυσμός στη Μακεδονία ανέρχεται στους 957.471 κατοίκους, εκ των οποίων 755.073 είναι εργαζόμενοι και 202.398 άνεργοι. Το ποσοστό δραστηριότητας στην περίοδο αυτή είναι 56,9%, της απασχόλησης είναι 44,9% και της ανεργίας 21,1%.https://goo.gl/DrW8i6
10.9.2018 Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο προσφέρει 70.000.000€ για την απασχόληση και την κινητικότητα του νεαρού πληθυσμού στις χώρες. Μέχρι στιγμής η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διαθέσει περισσότερα από 8.800.000.000€ στη Μακεδονία, δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής Μίλα Τσάροβα.https://goo.gl/knaj7w
10.9.2018 Η είσπραξη φόρων και εισφορών τον Αύγουστο ήταν υψηλότερη κατά 120 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι. Αυτό, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Ντράγκαν Τεβντόβσκι, δείχνει μεγαλύτερη οικονομική δραστηριότητα, δηλαδή υψηλότερα κέρδη των εταιρειών, υψηλότερους μισθούς και νέες θέσεις εργασίας. Ο Τεβντόβσκι επισημαίνει ότι οι φόροι και οι εισφορές αυξήθηκαν κατά 7% σε σχέση με πέρυσι. Αυτό σημαίνει ότι συνεχίζεται η θετική τάση σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2018 όταν η οικονομία πέτυχε υψηλότερη αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,1%.https://goo.gl/kiFAC3
11.9.2018 Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης αναμένει σημαντική αύξηση των επενδύσεών της στη Μακεδονία και στην Ελλάδα μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, δήλωσε ο αντιπρόεδρος του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος Pier Heilbronn. “Η υπέρβαση της διαμάχης θα “ξεκλειδώσει” πολλά έργα, καθώς και οι δύο χώρες έχουν την επιθυμία να μετατρέψουν την πολιτική τους επιτυχία σε συγκεκριμένες επενδύσεις» – είπε ο Heilbronn στο περιφερειακό πολιτικοό και επιχειρηματικό φόρουμ στο Μπλεντ. Το 2017, η ΕΤΑΑ επένδυσε 630.000.000 στην Ελλάδα και 50.000.000€ ευρώ στη Μακεδονία. Τα επόμενα τρία χρόνια σχεδιάζει να επενδύσει 900.000.000€ ετησίως σε υποδομές στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.https://goo.gl/AAwDpV
12.9.2018 Οι γνώστες των πραγμάτων αναμένουν ότι το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος και η ενδεχόμενη έναρξη των διαδικασιών ένταξης στους ευρωατλαντικούς θεσμούς θα έχει σίγουρα σημαντική επίδραση στο ενδιαφέρον των επενδυτών, τόσο των εγχωρίων όσο και των ξένων.https://goo.gl/BJJc3o
12.9.2018 Η οικονομία της Μακεδονίας κατά το δεύτερο τρίμηνο παρουσίασε αύξηση 3,1% μετά από πέντε τρίμηνα της στασιμότητας. Ωστόσο, η αύξηση αυτή οφείλεται εν μέρει στη χαμηλή βάση σύγκρισης του δεύτερου τριμήνου του 2017. Το πρώτο τρίμηνο φέτος η οικονομία αυξήθηκε μόνο κατά 0,1% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο οπότε δεν σημείωσε αύξηση. Η στασιμότητα της εγχώριας οικονομίας το 2017 οφείλεται στην μείωση των κατασκευών. Η ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο ενίσχυσε την βιομηχανία μεταποίησης και τις εξαγωγές, υποδηλώνοντας ότι οι υπάρχουσες ξένες εταιρείες είναι οι κύριοι κινητήρες ανάπτυξης, ενώ άλλοι τομείς της οικονομίας ανακάμπτουν αργά. Οι κατασκευές και οι νέες επενδύσεις εξαφανίζονται.https://goo.gl/uDZnAE
14.9.2018 Η στήριξη του ιδιωτικού τομέα, η βελτίωση του εφοδιασμού με ηλεκτρική ενέργεια και η διευκόλυνση της πρόσβασης των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση είναι οι τρεις τομείς στους οποίους ο International Financial Corporation εξετάζει το ενδεχόμενο στήριξης της Μακεδονίας. Αυτό ήταν το μήνυμα της Διευθύντριας του IFC για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, Βέκβε Σλούμερ προς τον υπουργό Οικονομικών Ντράγκαν Τεβντόβσκι. Στον τομέα της πρόσβασης στη χρηματοδότηση, η υπογραφή της συμφωνίας με το IFC για φθηνή χρηματοδότηση αξίας 100.000.000€ έχει μεγάλη σημασία, δήλωσε ο Τεβντόβσκιhttps://goo.gl/sCkZdh
14.9.2018 Οι Δήμοι από σήμερα θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις με νέα επενδυτικά σχέδια για 8.000.000€ μέσω του Προγράμματος Βελτίωσης Δημοτικών Υπηρεσιών. Το Υπουργείο Οικονομικών δημοσίευσε την πρόσκληση για τη χορήγηση νέας δόσης από το Πρόγραμμα που υλοποιεί η Παγκόσμια Τράπεζα.https://goo.gl/mBMbdz
14.9.2018 Το Διοικητικό Συμβούλιο των Εκτελεστικών Διευθυντών της Παγκόσμιας Τράπεζας ενέκρινε σήμερα δάνειο 33.400.000$ για την περαιτέρω ανάπτυξη του συστήματος κοινωνικής προστασίας και προσχολικής εκπαίδευσης στη Μακεδονία. Το Σχέδιο Βελτίωσης των Κοινωνικών Υπηρεσιών θα επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση των προκλήσεων του κοινωνικού αποκλεισμού των ευάλωτων ομάδων, καθώς και στην κακή ποιότητα και τον κατακερματισμό των κοινωνικών υπηρεσιών και στην εκπαίδευση και φροντίδα στην παιδική ηλικία.https://goo.gl/QQFfhh
15.9.2018 Οι καινοτομίες στην αγορά της Μακεδονίας είναι στεγαστικά ή ενυπόθηκα δάνεια μαζί με ασφάλειες ζωής. Ωστόσο, αυτά τα προϊόντα δεν είναι κάτι καινούργιο στον υπόλοιπο κόσμο. Το πλεονέκτημα αυτών είναι η τιτλοποίηση του δανείου με ασφάλιση. Η εισαγωγή καινοτομιών στα τραπεζικά προϊόντα και η εισαγωγή προϊόντων που δεν είναι γνωστά στην εγχώρια αγορά αποτελεί σίγουρα ένα σημάδι αύξησης της ανταγωνιστικότητας και της ανάγκης προσέγγισης περισσότερων πελατών. Με τα νέα τραπεζικά προϊόντα που περιλαμβάνουν ασφάλεια ζωής, εκτός από την απαραίτητη χρηματοδότηση, οι χρήστες λαμβάνουν προστασία για ολόκληρη την οικογένειας μέσω του ασφαλιστηρίου συμβολαίου ζωής.https://goo.gl/9p1xCp
15.9.2018 Το προσωρινό μέτρο για την απαλλαγή από τον δασμό στις εισαγωγές κατεψυγμένου χοιρινού κρέατος έχει φέρει θετικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη της εγχώριας βιομηχανίας κρέατος, δήλωσε σήμερα ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης αρμόδιος επί των Οικονομικών Υποθέσεων Κότσο Ανγκιούσεφ, ο υπουργός Γεωργίας, Δασών και Υδάτινων Πόρων Λιούπτσο Νικόλοφσκι και ο Πρόεδρος του Ομίλου Επεξεργασίας Κρέατος και Παραγωγής Προϊόντων Ντελικατέσεν στο Οικονομικό Επιμελητήριο Μακεδονίας Γκότσε Τράιτσεφ.https://goo.gl/mgXfUw
18.9.2018 Με βρετανική επιχορήγηση ύψους περίπου 780.000 λιρών, η Μακεδονία θα αναπτύξει μια ενεργειακή στρατηγική για τα επόμενα 30 χρόνια, η οποία θα πρέπει να είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του επόμενου έτους. Τη στρατηγική θα επεξεργαστεί η Price Waterhouse Coopers και υπεργολάβος θα είναι η Μακεδονική Ακαδημία. Το Μνημόνιο Κατανόησης για την επιχορήγηση στα Σκόπια υπογράφηκε από τον Βρετανό Υπουργό για την Ευρώπη και την Αμερική Σερ Άλαν Ντάνκαν και τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό Οικονομικών Υποθέσεων Κότσο Ανγκιούσεφ.https://goo.gl/fuDnb8
20.9.2018 Με το Δημοψήφισμα που πλησιάζει, το ερώτημα που αναπόφευκτα τίθεται εάν και πώς θα επηρεάσει την οικονομική ανάπτυξη στη χώρα. Η οικονομία είναι στενά συνδεδεμένη με την πολιτική και το επερχόμενο Δημοψήφισμα θα είναι ζωτικής σημασίας για τις μελλοντικές οικονομικές εξελίξεις στη χώρα, αλλά μέχρι τότε η αβεβαιότητα εξακολουθεί να υπάρχει και αντανακλάται σε κάθε τομέα, και περισσότερο εκφράζεται μέσω της επενδυτικής δραστηριότητας των εγχώριων εταιρειών, η οποία με τη σειρά της επηρεάζει επίσης τους γενικούς οικονομικούς δείκτες. Τα στοιχεία για την κίνηση της μακεδονικής οικονομίας μας δίνουν διαφορετικά μηνύματα από τα οποία δεν είναι εύκολο να αποκτήσουμε μια εικόνα για το τι πραγματικά συμβαίνει και προς ποια κατεύθυνση κινείται. Η μειωμένη εμπιστοσύνη στα ιδρύματα και η αυξημένη συγκράτηση από τις επενδύσεις επηρέασαν επίσης την πιστωτική δραστηριότητα. Στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του έτους, το συνολικό πιστωτικό χρέος των εταιρειών ανήλθε σε 2,5 δισ. ευρώ. Μετά την κίνηση των τραπεζών να αυξήσουν επιτόκια των δανείων προς τις επιχειρήσεις κατά 0,05% φθάνοντας το 4,64%, τώρα ανακοινώνει πιθανή χαλάρωση των όρων δανεισμού, αλλά με την προσδοκία ότι θα επιβραδύνει τη ζήτηση για δάνεια από επιχειρήσεις. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Εθνικής Τράπεζας, οι περισσότεροι τραπεζίτες ή το 85%, δήλωσαν ότι οι συνθήκες δανεισμού σε εταιρείες παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες. Οι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι για το λόγο αυτό οι πολίτες και οι εταιρείες θα καθυστερήσουν τις επενδυτικές αποφάσεις τους και θα κρατήσουν τα χρήματά τους μέχρι να φανεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, το οποίο αναμφίβολα θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία.https://goo.gl/nDFJuH
20.9.2018 Οι αγορές στην Ευρώπη δεν θέτουν εμπόδια στην εισαγωγή μακεδονικών προϊόντων, αλλά αυτό που λείπει από τις μακεδονικές εταιρείες είναι ότι πρέπει να πληρούν τα κατάλληλα πρότυπα που είναι αναγνωρισμένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό ήταν η υπόδειξη του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Μακεδονίας και των ξένων εταιριών που εξετάζουν τις δυνατότητες συνεργασίας με τις μακεδονικές εταιρείες.https://goo.gl/scQ5DM
20.9.2018 Με δάνειο ύψους 10.000.000€ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης θα ανακατασκευασθεί και εκσυγχρονιστεί πλήρως ο δρόμος από την Κρίβα Παλάνκα στη συνοριακή διέλευση Ντέβε Μπαΐρ, μήκους 13 χλμ., η οποία θα επεκταθεί με μια τρίτη λωρίδα. Με τη σημερινή υπογραφή δανείων και συμφωνιών εγγύησης στο Υπουργείο Οικονομικών έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες για την έναρξη των κατασκευαστικών έργων, οι οποίες αποτελούν συνέχεια των αρχικών οδών ταχείας κυκλοφορίας από το Ράνκοβτσε μέχρι την Κρίβα Παλάνκα, οι οποίες θα πρέπει να είναι έτοιμες σε δύο με τρία χρόνια.https://goo.gl/auTnwc
20.9.2018 Ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Γκόραν Σουγκαρέσκι, λέει ότι καταβάλλει προσπάθειες να μην υλοποιηθεί η εξαγγελθείσα από 1η Οκτωβρίου κατάργηση της διεθνούς σιδηροδρομικής επιβατικής γραμμής Βελιγράδι-Θεσσαλονίκη-Βελιγράδι που διαπερνά όλη τη χώρα. «Η γραμμή αυτή έχει μεγάλη σημασία για τη Δημοκρατία της Μακεδονίας. Θα κάνουμε ό, τι μπορούμε για να ξεπεράσουμε με κάποιον τρόπο αυτό το πρόβλημα, αλλά δεν εξαρτάται από εμάς. Η απάντησή τους είναι ότι η γραμμή δεν είναι οικονομικά βιώσιμη», είπε απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Είπε ότι θα μιλήσει εκ νέου με την υπουργό Δημοσίων Έργων, Μεταφορών και Υποδομών της Σερβίας Ζοράνα Μιχαΐλοβιτς για τη γραμμή για την οποία συζήτησαν ήδη πριν από μερικούς μήνες κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Βελιγράδι. Τονίζει ότι εδώ το πρόβλημα δεν είναι η μακεδονική κυβέρνηση, αλλά οι Σερβικοί Σιδηρόδρομοι που θεωρούν οικονομικά ασύμφορη την γραμμή.https://goo.gl/Sk1Ync
20.9.2018 Ο υπουργός Οικονομικών Ντράγκαν Τεβντόφσκι απορρίπτει τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι το Κράτος δανείζεται “σπάταλα”. Απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση στο Κουμανόβο, ο υπουργός σημείωσε ότι ο δανεισμός της Μακεδονίας αυξήθηκε κατά την περίοδο 2008-2016. Το πρώτο έτος κατά το οποίο το δημόσιο χρέος μειώθηκε ως ποσοστό του ΑΕΠ ήταν το 2017. «Συνεχίζουμε μια πολιτική διαχείρισης του δημόσιου χρέους και ο δανεισμός πρέπει να είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερος, δηλαδή δανειζόμαστε σε χαμηλότερα επιτόκια από τα δάνεια που επιστρέφουμε», δήλωσε ο Τεβντόφσκι. Σημείωσε ότι δεν υπάρχει νέος καθαρός δανεισμός, αλλά δανειζόμαστε στα επίπεδα της ωρίμανσης στην εγχώρια αγορά. Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι η προηγούμενη κυβέρνηση άφησε τεράστια χρέη.https://goo.gl/SV66pD
22.9.2018 Από τον Σεπτέμβριο, 5% υψηλότεροι μισθοί στην εκπαίδευση, την υγεία, την εκπαίδευση και τα νηπιαγωγείαhttps://goo.gl/kB6rsx
24.9.2018 Αυτή τη στιγμή, σε όλη την Δημοκρατία της Μακεδονίας εργάζονται για την υλοποίηση των έργων συνολικού ύψους άνω των 800.000.000€, το οποίο είναι ιστορικά το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα για τη βελτίωση της ποιότητας του οδικού δικτύου της χώρας, δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Γκόραν Σουγκαρέσκι, κατά την επιθεώρηση των εργασιών στην κατασκευή της γέφυρας στον ποταμό Λούντα Μάρα στη Βατάσα. Αυτό, σύμφωνα με τον Σουγκαρέσκι, είναι η απόδειξη ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί πλήρως για την οικοδόμηση μιας ποιότητας των οδικών υποδομών, η οποία, όπως είπε, από τη μία πλευρά θα συμβάλει στην ταχεία και ασφαλή μεταφορά εμπορευμάτων και επιβατών, και η από την άλλη θα τονώσει την ανάπτυξη του ΑΕΠ και θα δημιουργήσουμε συνθήκες για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.https://goo.gl/YEULAa
24.9.2018 Μεγάλος αριθμός προϊόντων και παραγωγών, αλλά λίγα brands, χαρακτηρίζουν τη μακεδονική οικονομία. Αν και ειδικοί έχουν επανειλημμένα επισημάνει ότι με την οικοδόμηση brand οι μακεδονικές εταιρείες θα είναι σε θέση να αυξήσουν την αξία των προϊόντων τους, ωστόσο, ελάχιστα από αυτά είναι αναγνωρίσιμα. Γιατί οι μακεδονικές εταιρείες δυσκολεύονται να δημιουργήσουν ένα αναγνωρίσιμο brand; Οι λόγοι έγκεινται στην έλλειψη εμπειρίας, στην έλλειψη χρηματοδότησης, στη μικρή αγορά λέει η καθηγήτρια Λέντσε Πετρέσκα από το διεθνές σλαβικό πανεπιστήμιο “Γκαβρίλο Ρομάνοβιτς Ντερζάβιν”. Η Πετρέσκα τόνισε ότι η οικοδόμηση ενός αναγνωρίσιμου εμπορικού σήματος δεν είναι μια εύκολη διαδικασία για τις επιχειρήσεις επειδή απαιτεί αφοσίωση, πρόσθετο κόστος, έμπειρο προσωπικό και φυσικά αντοχή και βούληση. Η καθηγήτρια επεσήμανε ότι παρόλο που στην αγορά μας υπάρχουν πολύ λίγα μακεδονικά εμπορικά σήματα και ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στις ξένες αγορές, έχουμε και εταιρείες που έχουν εργάζονται με επιτυχία τα τελευταία χρόνια στην χτίσιμο εμπορικού σήματος.https://goo.gl/zdFEq
24.9.2018 Η Νοτιοανατολική περιφέρεια έχει το μεγαλύτερο μερίδιο στη δημιουργία ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας στη γεωργία, με ποσοστό 29,7%, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία. Ακολουθεί η Πελαγονία με 22,1%, ενώ το μερίδιο της βορειοανατολικής και νοτιοδυτικής περιοχής είναι 4,2%. Το έτος 2016 η Νοτιοανατολική περιοχή, είχε το μεγαλύτερο μερίδιο στη δημιουργία της αξίας της φυτικής παραγωγής με 35,9%, ενώ στη δημιουργία της αξίας της κτηνοτροφικής παραγωγής η Πελαγονία με 19,9%.https://goo.gl/K9AUr9
26.9.2018 Θα ανοίξουν 90 νέες θέσεις εργασίας με μια επένδυση ύψους 4.200.000€, που αποτελεί τη δεύτερη φάση της επένδυσης της γερμανικής εταιρείας ODV Elektrik στη Μακεδονία. Μετά την υπογραφή του μνημονίου, ο εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας Μάρτιν Έκρεβ δήλωσε σήμερα στην κυβέρνηση ότι τα σχέδιά τους πρόκειται να συνεχιστούν επενδύοντας στη Μακεδονία συνολικά περίπου 15.000.000€ και να ανοίξουν περισσότερες από χίλιες θέσεις εργασίαςhttps://goo.gl/rQKvsj
26.9.2018 Η θέση του Προέδρου του Συμβουλίου Ξένων Επενδυτών στο Οικονομικό Επιμελητήριο της Μακεδονίας Στέφαν Πέτερ είναι ότι, εάν η Μακεδονία δεν εκμεταλλευτεί τώρα την ευκαιρία και δεν γίνει μέρος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, η απογοήτευση μεταξύ των νέων θα αυξηθεί, η μετανάστευση θα ενταθεί, θα μειωθούν οι ξένες επενδύσεις και οι εγχώριες εταιρείες θα χάσουν την ανταγωνιστικότητά τους στη διεθνή αγοράhttps://goo.gl/u7d8ZJ
26.9.2018 Τρέχουσες και προγραμματισμένες επενδύσεις στο Βαλαντόβο ήταν το αντικείμενο της σημερινής συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Ντράγκαν Τεβντόφσκι και του Δημάρχου Πέρο Κοσταντίνωφ, οι οποίοι επέβλεψαν μαζί την κατασκευή της λεωφόρου Πρωτομαγιάς.. Το έργο η οποία βρίσκεται υπό ανακατασκευή και υλοποιείται μέσω της εργασιακής μονάδας MSIP της Παγκόσμιας Τράπεζας. Τα κονδύλια για την υλοποίησή της παρέχονται μέσω της ΕΕ. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση επενδύει σε έργα υποδομής. Οι εταίροι μας υποστηρίζουν την ανάπτυξη με πάνω από 90.000.000€ ετησίως», δήλωσε ο Τεβντόφσκι.https://goo.gl/hnwF24
27.9.2018 Η βιομηχανική παραγωγή φέτος τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον Αύγουστο του περασμένου έτους αυξήθηκε κατά 2,1% και την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι κατά 5,1%, σύμφωνα με την Κρατική Στατιστική Υπηρεσία. Την ίδια περίοδο, η παραγωγή στον κλάδο των Ορυχείων και των λατομείων αυξήθηκε κατά 1%, στην μεταποίηση κατά 2,6%. Μειώθηκε κατά 0,8%.στον εφοδιασμό με ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, ατμό και κλιματισμόhttps://goo.gl/EBoVzf
27.9.2018 Εθνική Τράπεζα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΝBRM): Αβάσιμα τα σενάρια για υποτίμηση του δηναρίου.https://goo.gl/bZdfNC
28.9.2018 Τους επόμενους 30 μήνες θα υλοποιηθεί στην Μακεδονία ένα σχέδιο για ενεργειακά βιώσιμες κατασκευές, το οποίο θα βοηθήσει τον κατασκευαστικό κλάδο να συμβαδίσει με τις αξίες και τα πρότυπα κατασκευής στις ευρωπαϊκές χώρες. Το Οικονομικό Επιμελητήριο της Μακεδονίας για μεγάλο χρονικό διάστημα έχει υλοποιήσει έργα για την ανάπτυξη των δυνατοτήτων στον κατασκευαστικό τομέα, για την εφαρμογή των όρων ενεργειακής απόδοσης στις κατασκευές.https://goo.gl/XuuLnh
28.9.2018 Όχι 10.000, αλλά 20.000€ θα δοθούν σε νέους αγρότες από το επόμενο έτος, δήλωσε ο υπουργός Λιούπτσο Νικολόφσκι .Κατά την προώθηση του πρώτου Μητρώου Παραγωγών Βιολογικών Τροφίμων, ο Νικολόφσκι επεσήμανε ότι οι αγρότες που θα ασχολούνται με τη βιολογική παραγωγή ή όσοι θα επενδύσουν στην κτηνοτροφία θα έχουν και πάλι το πλεονέκτημα.https://goo.gl/z9NRyj
29.9.2018 «Οι πολιτικές οικοδόμησης φιλίας αποφέρουν αποτελέσματα. Με τη Βουλγαρία σε ένα μόνο χρόνο έχουμε 12% αύξηση του εμπορίου, και πιστεύω ότι έτσι θα είναι και με την Ελλάδα», τόνισε ο Ζόραν Ζάεφ σε συνάντηση με επιχειρηματίες της Μπίτολα. Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό με την εφαρμογή της Συμφωνίας με την Ελλάδα αναμένονται σοβαρά κέρδη κατά κύριο λόγο στο οικονομικό πρόγραμμα όπως αυτό καθορίζεται σαφώς και η συνεργασία στο μέλλον θα είναι πολύ μεγαλύτερή, πολύ πιο ευχάριστη και παραγωγική.https://goo.gl/pptcYj
30.9.2018 Ο αριθμός των εργαζομένων στη βιομηχανία τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον Αύγουστο του περασμένου έτους αυξήθηκε κατά 5.3%, ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία.https://goo.gl/6a2tqD
1.10.2018 Ο ανεπαρκής όγκος των συναλλαγών με τις χώρες της περιοχής της CEFTA οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε ζητήματα σχετικά με τις επίσημες διαδικασίες που σχετίζονται με την πρόσβαση σε νέες αγορές στην περιοχή. https://goo.gl/bTMXvQ
2.10.2018 Εάν θέλουμε να ολοκληρώσουμε το έτος θετικά με την προγραμματισμένη οικονομική ανάπτυξη 3,2% και χωρίς αρνητικές συνέπειες για τον επιχειρηματικό τομέα, τότε η διαδικασία μετά το Δημοψήφισμα πρέπει να τερματιστεί γρήγορα και απλά, σύμφωνα με το Οικονομικό Επιμελητήριο της Μακεδονίας.https://goo.gl/cGM6SV
3.10.2018 Η Μακεδονία και η Σερβία θα κατασκευάσουν έναν κοινό σιδηροδρομικό σταθμό με κοινές υπηρεσίες και κοινά τελωνεία. Η εκτιμώμενη αξία είναι περίπου 4.500.000€ και το κατασκευαστικό έργο θα παρουσιαστεί σήμερα στο EU InfoCentre στα Σκόπια. Ανακοινώθηκε ότι στην εκδήλωση θα μιλήσει και ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Γκόραν Σουγκαρέσκι.https://goo.gl/Rnwgy4
4.10.2018 Η μακεδονική οικονομία έχει ανακάμψει σημαντικά σε σύγκριση με το 2017 και παρατηρούνται θετικές κινήσεις που υποστηρίζονται από ιδιωτικές επενδύσεις και την κατανάλωση. Φέτος, αναμένεται οικονομική ανάπτυξης 2,5%, του χρόνου 2,9% και το 2020 κατά 3,2%.Τέτοιες προσδοκίες μπορεί να επηρεαστούν από τη διατάραξη της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας που επηρεάζεται από τους κύκλους των εκλογών και την αδυναμία εκπλήρωσης της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Αυτή είναι η εκτίμηση της Παγκόσμιας Τράπεζας στην τακτική οικονομική έκθεση για τα Δυτικά Βαλκάνια, η οποία παρουσιάστηκε σήμερα στα Σκόπια. Η Μακεδονία έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη πρόοδο μεταξύ των έξι Βαλκανικών χωρών, είπε ο Διευθυντής της Παγκόσμιας Τράπεζας, Μαρκ Μαντοβανέλι.https://goo.gl/ZZ95wC
5.10.2018 Τεβντόφσκι: Τα δημόσια οικονομικά είναι σε καλή κατάστασηhttps://goo.gl/GrNuDH
6.10.2018 Νέες θέσεις εργασίας με την ανάπτυξη της περιφερειακής οικονομίας.https://goo.gl/EH3oZ1
9.10.2018 Η οικονομική ανάπτυξη της Μακεδονίας φέτος θα είναι 1,6%, προβλέπει το ΔΝΤ στη φθινοπωρινή του έκθεση. Η προηγούμενη αξιολόγηση του ΔΝΤ ήταν ανάπτυξη της οικονομίας της Μακεδονίας 2,8%. Το ΔΝΤ προβλέπει ότι το επόμενο έτος το ΑΕΠ της Μακεδονίας θα αυξηθεί κατά 2, 6% και 3,4% μέχρι το 2023. Μεγαλύτερη ανάπτυξη φέτος θα έχουν κατά 4% η Αλβανία, η Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο, 3,7%, το Μαυροβούνιο, 3,6% η Βουλγαρία, 3,2% η Βοσνία και 2,8%. η Κροατίαhttps://goo.gl/FUsfKJ
9.10.2018 Οι προβλέψεις για μείωση της οικονομικής ανάπτυξης (2,5% από την Παγκόσμια Τράπεζα και 1,6% από το ΔΝΤ) ήταν αναμενόμενες και οφείλονται σε αυτή τη μίνι πολιτική κρίση, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της MANU ακαδημαϊκό Τάκι Φίτι. που πιστεύει ότι θα ήταν καλύτερο να ψηφιστούν στο Κοινοβούλιο οι συνταγματικές αλλαγές και να αποφευχθούν οι εκλογές για να θα αποφευχθούν πρόσθετα έξοδα και εντάσεις. Ο Πρόεδρος της MANU πιστεύει ότι ακόμη και χωρίς τη νέα πολιτική κρίση δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί αύξηση 3,2%, όπως πρόβλεπε η κυβέρνηση, επειδή, όπως είπε, έχουν καθυστερήσει οι επενδύσεις κεφαλαίου και τα έργα σταματούν και περιμένουν λίγους μήνες για να υλοποιηθούν τα πλάνα τους.https://goo.gl/eQWSCY
10.10.2018 Μη ρεαλιστικοί οι μισθοί στο δημόσιο και κρατικό τομέα καταστρέφουν την οικονομία. Οι προκηρύξεις για θέσεις εργασίας στον κρατικό και δημόσιο τομέα έδειξαν τις τεράστιες διαφορές και τη μεγάλη δυσαναλογία στους μισθούς, ιδίως δε ότι η διατίμηση της εργασίας δεν ανταποκρίνεται πάντα στις γνώσεις και τις υποχρεώσεις τους. Οι τελευταίες προκηρύξεις που σημειώσαμε λένε ότι οι αρμόδιοι είναι έτοιμοι να διαθέσουν για ένα καθηγητή σε κρατικό Πανεπιστήμιο από 22.000 μέχρι 35.000 δηνάρια. Ενώ για έναν αναπληρωτή διευθυντή σε μια δημόσια εταιρεία διατίθενται 47.000 δηνάρια. Οι μισθολογικές δυσαναλογίες παρατηρούνται μόνο στους τομείς όπου δεν υπάρχει πραγματική οικονομία, λένε οι ειδικοί επισημαίνοντας ότι στους τομείς όπου αναπτύσσεται η αγορά, η διατίμηση της εργασίας αντιστοιχεί στις γνώσεις και τις υποχρεώσειςhttps://goo.gl/RcvJ2S
13.10.2018 Η Παγκόσμια Τράπεζα θα διαθέσει περίπου 400.000.000€ στην Μακεδονία για έργα τα επόμενα τέσσερα χρόνια. «Με τη νέα στρατηγική 2019-2023 θα διατεθούν σημαντικά κεφάλαια για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της Μακεδονίας και την επίτευξη αειφόρου ανάπτυξης. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ιδιωτικού τομέα, την προστασία των πιο ευάλωτων και την παροχή νέων ευκαιριών σε αυτούς, καθώς επίσης την ενίσχυση των θεσμών και τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών. Πρόκειται για 35 έργα στον τομέα της υποστήριξης των επιχειρήσεων, των μεταφορών και των επικοινωνιών, της υγείας, της κοινωνικής προστασίας, της εργασίας και της κοινωνικής πολιτικής, της κοινωνίας της πληροφορίας και της διοίκησης, της παιδείας, της επιστήμης, του περιβάλλοντος, των οικονομικών και της γεωργίας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ντράγκαν Τεβντόφσκι. Στα πλαίσια αυτά προβλέπονται και έργα υποδομής για την αποκατάσταση εθνικών, περιφερειακών και τοπικών οδών κατά την περίοδο 2019-2021. Επίσης, σχεδιάζονται σχέδια υποστήριξης του ιδιωτικού τομέα μέσω μικροχρηματοδοτήσεων, συμβουλευτικών υπηρεσιών, υποστήριξης για τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό και στήριξης της καινοτομίας. Θα υποστηριχθούν επίσης οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.https://goo.gl/GuHB1h
14.10.2018 H κυβέρνηση κατά την χθεσινή έκτακτη συνεδρίασή της ενέκρινε την τροποποίηση του προϋπολογισμού 2018 με την οποία διατίθενται πρόσθετα κεφάλαια για τα συνταξιοδοτικά ταμεία και τις ασφάλειες αναπηρίας, το Ταμείο Ασφάλισης Υγείας και τον Οργανισμό Απασχόλησης. Με τις προτεινόμενες από την κυβέρνηση τροποποιήσεις που πρέπει να εγκριθούν από τη Βουλή, αναθεωρείται ο τομέας των εσόδων του προϋπολογισμού για το 2018 με το ασήμαντο 0,5% προς τα κάτω, δηλαδή 1.000.000.000 δηνάρια. Τα συνολικά έσοδα με τις τροποποιήσεις και τις προσθήκες στον προϋπολογισμό 2018 υπολογίζεται να φθάσουν στα 192.500.000.000 δηνάρια, ενώ οι συνολικές δαπάνες καθορίζονται στα 210.500.000.000 δηνάρια. Έτσι το δημοσιονομικό έλλειμμα παραμένει αμετάβλητο στο 2,7% του ΑΕΠ.https://goo.gl/W3ZZXV
24.10.2018 Με περισσότερα από 3.000.000.000 δηνάρια από την αναδιάρθρωση του προϋπολογισμού, η κυβέρνηση θα καλύψει τα χρέη των Δήμων, τα οποία ανέρχονται σε περίπου 5.500.000.000 δηνάρια, και παράλληλα θα δημιουργήσει μηχανισμό δημοσιονομικής πειθαρχίαςhttps://goo.gl/kubwEu
26.10.2018 Το 2017, το ποσοστό της φτώχειας στη Δημοκρατία της Μακεδονίας ήταν 22,2% ή περίπου 460.000 πολίτες, ανακοίνωσε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία.https://goo.gl/RL8GBF
30.10.2018 Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε το Σεπτέμβριο κατά 4,5% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβρη του 2017. Επίσης αυξήθηκε 5% την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου.https://goo.gl/XPSdmq
31.10.2018 Η Μακεδονία κατατάσσεται στην 10η θέση ανάμεσα σε 190 χώρες στον Κόσμο στην πιο πρόσφατη έκθεση Doing Business 2019 της Παγκόσμιας Τράπεζας, βελτιωμένη κατά μία θέση σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Στην κατάταξη Μακεδονία βρίσκεται στην έβδομη θέση, όσον αφορά την προστασία των μειονοτικών επενδυτών και στη 47η θέση στα κριτήρια εγγραφής της περιουσίας και της έναρξης μιας επιχείρησης.. Στην έκθεση η Μακεδονία κατατάσσεται στην υψηλότερη θέση μεταξύ των χωρών της περιοχής. Η Σλοβενία είναι στη 40η, το Κοσσυφοπέδιο στην 44η, η Σερβία στην 48η, το Μαυροβούνιο στην 50η, η Κροατία στην 58η, η Βουλγαρία στην 59η, η Αλβανία στην 63η, η Ελλάδα στην 72η και η Βοσνία – Ερζεγοβίνη στην 89η.https://goo.gl/U52Ciu
http://www.doingbusiness.org/en/data/exploreeconomies/macedonia-fyr
http://www.doingbusiness.org/en/data/exploreeconomies/macedonia-fyr
1.11.2018 Μακεδονικά κρασιά προσφέρθηκαν σε φιλανθρωπική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, την οποία διοργάνωσε η διάσημη σχεδιάστρια μόδας Donna Karan και το Ίδρυμα Urban Zen.https://goo.gl/PCCZi4
2.11.2018 Η τελευταία πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης για την ανάπτυξη της μακεδονικής οικονομίας για φέτος είναι 2%. και 3% για το 2019.https://goo.gl/zD5PpR
2.11.2018 Τεβντόφσκι: Τα κρατικά χρεόγραφα θα εισαχθούν στο χρηματιστήριο της Μακεδονίας.https://goo.gl/NusWd4
2.11.2018 Η Εθνική Τράπεζα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας προέβη σε διόρθωση για την ανάπτυξη της μακεδονικής οικονομίας από το 3,2% στο 2,3% κατά την φθινοπωρινή αναθεώρηση των μακροοικονομικών προβολών σε σύγκριση με τις προβολές του Απριλίου. Για το 2019 προβλέπει αύξηση 3,5% και για το 2020 3,8%.https://goo.gl/XUbQh2
3.11.2018 Άλλα 187.000.000€ για τον αυτοκινητόδρομο Κίτσεβο-Αχρίδα.https://goo.gl/tAjCq5
3.11.2018 Ο υπουργός Οικονομικών Ντράγκαν Τεβντόβσκι διευκρίνισε ότι για την πλειοψηφία των πολιτών ο φόρος εισοδήματος θα παραμείνει ο ίδιος ενώ περίπου το 1% του πληθυσμού που έχει εισόδημα μεγαλύτερο των 90.000 δηναρίων θα καταβάλει φόρο εισοδήματος επιπλέον 8%. Σλαβέσφκι, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΒMΡO-DPMNE: Ο προοδευτικός φόρος θα αυξήσει την φοροδιαφυγή και θα επηρεάσει αρνητικά την απασχόληση.https://goo.gl/ZcxLP7
https://goo.gl/Unj4Ce
5.11.2018 Οι εμπορικές συναλλαγές της Μακεδονίας μέχρι το Σεπτέμβριο ανήλθαν στα 11.600.000.000$. Οι εξαγωγές ανήλθαν σε 5.046.877.000$ με αύξηση 22,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Οι εισαγωγές ανήλθαν σε 6.593.366.000$ δολάρια, ήτοι 19,5% περισσότερα σε σύγκριση με την περίοδο Ιανουάριος-Σεπτέμβριος του 2017. Σύμφωνα με την Κρατική Στατιστική Υπηρεσία, το εμπορικό έλλειμμα ανέρχεται σε 1.546.489.000$ και η κάλυψη των εισαγωγών με τις εξαγωγές στο 76,7%.https://goo.gl/knsxsX
5.11.2018 Η κυβέρνηση επανεξέτασε και ενέκρινε τις τροπολογίες για την αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού του 2018 που προτάθηκαν στην αρμόδια επιτροπή του Κοινοβουλίου. Σύμφωνα με την πρόταση της κυβέρνησης, η αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού προβλέπει μειώσεις εσόδων και των δαπανών κατά 0,5%. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού διατηρείται στο 2,7%, ενώ η πρόβλεψη για οικονομική ανάπτυξη αναθεωρείται στο 2,8%. Σκοπός του συμπληρωματικού σχεδίου προϋπολογισμού για το τρέχον έτος είναι οι διορθώσεις στις δαπάνες προκειμένου να δοθεί χρηματοδοτική στήριξη στους Δήμους και να ενισχυθούν τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία και ο οργανισμός απασχόλησης.https://goo.gl/2MpPFp
6.11.2018 Η πρωτοβουλία για τη θέσπιση ενός προοδευτικού φόρου είναι εξαιρετικά καλή, δίκαιη και θα εγγυάται μια δίκαιη κοινωνία για όλους, δήλωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η πρωτοβουλία θα συμβάλει σε μια δίκαιη κοινωνία στη Μακεδονία, επειδή τα χρήματα από τους πλουσιότερους θα επιστρέψουν στους φτωχότερους και πιο ευάλωτους. Τόνισε ότι το μέτρο δεν θα εξαιρεί τον Πρωθυπουργό που έχει εισόδημα 87.000 δηναρίων ούτε τους ειδικούς Πληροφορικής και τους μηχανικούς που συνήθως έχουν έσοδα περίπου χίλια ευρώ. Το Οικονομικό Επιμελητήριο της Μακεδονίας εξακολουθεί να θεωρεί ότι η εισαγωγή προοδευτικής φορολογίας θα πρέπει να αναβληθεί. Πιστεύει ότι της μεταρρύθμιση θα πρέπει να προηγηθούν μακρές διαβουλεύσεις και ότι θα πρέπει να διατεθούν πρόσθετοι πόροι στον κρατικό προϋπολογισμό, κυρίως μέσω του εξορθολογισμού των δαπανών. Οι επιχειρηματίες φοβούνται τη μείωση της ανταγωνιστικότητας. Τονίζουν ότι, εάν εφαρμοστεί η προοδευτική φορολογία, θα έχει αρνητικές συνέπειες για ολόκληρη την επιχειρηματική κοινότητα καθώς θα αυξηθεί η μαύρη οικονομία και θα απορρυθμίσει τις συνθήκες στις οποίες αναπτύσσεται ολόκληρη η οικονομία.https://goo.gl/YnBNPg
https://goo.gl/SdLJvs
https://goo.gl/tQYe73
8.11.2018 Αντιπροσωπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία βρίσκεται στη Μακεδονία υπό την ηγεσία της Τζάσμιν Ραχμάν, από σήμερα μέχρι τις 16 του μήνα θα πραγματοποιήσει ετήσιο έλεγχο της μακεδονικής οικονομίας.https://goo.gl/gh11Vq
8.11.2018 Τα κρυφά έξοδα συνεχίζουν να αποτελούν βάρος για τις επιχειρήσεις.https://goo.gl/PmcTnX
8.11.2018 Η Sparkasse Bank Macedonia είναι η δεύτερη μακεδονική τράπεζα που θα ενταχθεί στην πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) για την ενθάρρυνση της δανειοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) στη χώρα. Η ΕΤΑΑ διαθέτει 10.000.000 € από το Πρόγραμμα για την υποστήριξη της ανταγωνιστικότητας των Δυτικών Βαλκανίων στη Sparkasse Bank Macedonia, η οποία μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) παρέχει μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση των ΜΜΕ και τους βοηθά να φτάσουν τα πρότυπα της ΕΕ. Το δάνειο της ΕΤΑΑ υποστηρίζεται από επιχορήγηση 1.500.000€ από την ΕΕ, από το Μηχανισμό προενταξιακής βοήθειας (IPA).https://goo.gl/MRdHhF
9.11.2018 Η Ένωση Τραπεζών της Μακεδονίας ζητεί την αναβολή της φορολόγησης των επιτοκίων στις καταθέσεις των πολιτών που ανακοινώθηκε για το 2020, μέχρι να ενταχθεί η χώρα στην ΕΕ.https://goo.gl/TKF2cW
10.11.2018 Η δραματική αύξηση των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο της Μακεδονίας κατά 47,9% τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, είναι αποτέλεσμα της αυξημένης εμπιστοσύνης των επενδυτών μετά την έναρξη της διαδικασίας τροποποίησης του Συντάγματος που οδηγεί στην υπέρβαση της διαμάχης με την Ελλάδα και του ξεμπλοκαρίσματος των διαδικασιών για την ένταξη της χώρας στους ευρωατλαντικούς θεσμούςhttps://goo.gl/Fd8kff
10.11.2018 Παγκόσμια τράπεζα: Η προοδευτική φορολόγηση θα συμβάλει στην ισότηταhttps://goo.gl/5czf1y
11.11.2018 Η Βουλή ψήφισε την αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού για το 2018https://goo.gl/YH7o28
19.11.2018 3.400.000.000 δηνάρια από τον προϋπολογισμό του 2019 αναμένεται να δαπανηθούν για τις σιδηροδρομικές υποδομές και για την υλοποίηση του 80% των δραστηριοτήτων για την εγκατάσταση φυσικού αερίου. Πρόκειται για την κατασκευή του πρώτου τμήματος του σιδηροδρόμου προς τη Βουλγαρία από το Κουμάνοβο προς το Μπελιάκοβτσε, για το οποίο θα υπογραφεί το παράρτημα της Σύμβασης έργου, όπως επίσης θα διεξαχθεί εκ νέου διαγωνισμός για την επιλογή αναδόχου εταιρείας και την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών για τη δεύτερη φάση από το Κουμάνοβο προς την Κρίβα Παλάνκα. Έτσι, σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών Γκόραν Σουγκαρέσκι, το πρώτο κομμάτι της γραμμής, από την οποία κατασκευάστηκαν μόλις οκτώ χιλιόμετρα, θα ολοκληρωθεί σε 16 μήνες και το δεύτερο κομμάτι θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2021. Τα 3,4 δις για τη σιδηροδρομική γραμμή κατά μήκος του Διαδρόμου 8 προβλέπονται για τη συντήρηση των σιδηροδρομικών γραμμών και σταθμών και στο τέλος του έτους αναμένεται να είναι έτοιμη και η σιδηροδρομική γραμμή Μπίτολα – Κρεμένιτσα. Το πρώτο τμήμα του σιδηροδρόμου προς τη Βουλγαρία για το τμήμα από το Κουμάνοβο προς το Μπελιάκοβτσε έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί πριν από 25 μήνες. Εμπόδιο στο έργο αποτέλεσε ο μεγάλος αριθμός των ανεπίλυτων κληρονομικών υποθέσεων και απαλλοτριώσεων ακινήτων περιουσιών.https://goo.gl/gXEZaS
19.11.2018 Με την αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού, η κυβέρνηση διέθεσε επιπλέον 660.000.000 δηνάρια στο Ασφαλιστικό Ταμείο Συντάξεων και Αναπηρίας (PIOM) συνεχίζοντας έτσι την τάση αύξησης των κονδυλίων του προϋπολογισμού που μεταφέρονται κάθε χρόνο στο PIOM, διότι χωρίς αυτό το ταμείο δεν θα υπήρχαν επαρκείς πόροι για τακτικές καταβολές των συντάξεων.https://goo.gl/yizrhi
21.11.2018 Παρά τον τεράστιο αριθμό εργαζομένων στις δύο εταιρείες των Μακεδονικών Σιδηροδρόμων (ΜΖ), οι οποίες είναι υπεύθυνες για τη συντήρηση, την ανάπτυξη και τη μεταφορά εμπορευμάτων και επιβατών με τους μακεδονικούς σιδηροδρόμους, οι πολίτες και οι εταιρείες εξακολουθούν να μην είναι ικανοποιημένοι από τις υπηρεσίες που λαμβάνουν. Ο επικεφαλής της Δημόσιας Επιχείρησης “Μακεδονικοί Σιδηρόδρομοι – Υποδομές” Ιρφάν Ασάνι εξηγεί γιατί είναι έτσι η κατάσταση και γιατί απαιτείται μεγαλύτερη δέσμευση από το κράτος, αλλά και απελευθέρωση της αγοράς. Τονίζει ότι είναι απαραίτητο το ενδιαφέρον των ιθυνόντων της εσωτερικής πολιτικής για την ολοκλήρωση της σιδηροδρομικής γραμμής κατά μήκος του Διαδρόμου 8. «Για τους σιδηροδρόμους θα πρέπει να διατεθεί το 0,6% των φορολογικών εσόδων, πράγμα που θα σήμαινε 7-8.000.000€, αλλά εδώ και επτά χρόνια έχουμε λάβει μόνο 3.000.000€ από το κράτος. Από αυτά τα κεφάλαια, τουλάχιστον 1.000.000€ δαπανάται για την ηλεκτρική ενέργεια, την οποία αγοράζουμε στην ελεύθερη αγορά. Στη συνέχεια, η μεταφορά των εργαζομένων μας κοστίζει περίπου 300-400.000€, και επιπλέον η συντήρηση του τροχαίου υλικού και οι μισθοί. Δεν υπάρχει κανένας άλλος διαχειριστής από τον οποίο θα υπήρχαν εισροή κεφαλαίων. Εάν το κράτος ενδιαφέρεται για τους σιδηροδρόμους, τότε το λιγότερο που μπορεί να κάνει είναι να μας δώσει τα χρήματα που προβλέπονται από το νόμο», εξηγεί ο Ασάνι. Στη χώρα οι πολίτες μπορούν να μεταφερθούν με τρένο μόνο σε μερικές πόλεις και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και οι περισσότερες γραμμές φτάνουν μέχρι το Βέλες. Ενώ ο σιδηρόδρομος στη Γευγελή χρησιμοποιείται περισσότερο για τη μεταφορά εμπορευμάτων, πιο συγκεκριμένα για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.https://goo.gl/UP9mJi
24.11.2018 Μέσω της Περιφερειακής Επενδυτικής Πλατφόρμας, η οποία πρόσφατα προωθήθηκε από εμπορικά επιμελητήρια των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, οι εταιρείες μπορούν να βρουν ακριβείς πληροφορίες σχετικά με την οικονομική κατάσταση των χωρών, αλλά και σχετικά με τους τρόπους και τις ευκαιρίες για την έναρξη μιας επιχείρησης σε μία από αυτές τις χώρεςhttps://goo.gl/2LuQrL
24.11.2018 Στην κυκλοφορία δόθηκαν τμήματα του αυτοκινητοδρόμου του Διαδρόμου 10 προς τα μακεδονικά σύνορα, Κάτω Νεράντοβατς – Σερβική οικία και Σερβική οικία – Λεβοσόγιε, ανακοίνωσε η Δημόσια Επιχείρηση «Δρόμοι της Σερβίας». Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του MIA από το Βελιγράδι, αυτά τα δύο τμήματα με τους συνοδευτικούς κόμβους Bujanovac 1 και Bujanovac 2 δόθηκαν στην κυκλοφορία την Παρασκευή. Στην κυκλοφορία δόθηκε και το τμήμα της εθνικής οδού μήκους 8,81 χιλιομέτρων, το οποίο αποτελεί μέρος του αυτοκινητόδρομου Ε-75, από το Βελιγράδι μέχρι τα σύνορα με τη Μακεδονία, μέσω Νις. Η υπουργός Δημοσίων Έργων, Υποδομών και Μεταφορών της Σερβίας Ζοράνα Μιχαΐλοβιτς πριν από δέκα ημέρες ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα τεθεί σε λειτουργία και το υπόλοιπο τμήμα Γκρντέλιτσα του αυτοκινητοδρόμου Ε-75 προς τη Μακεδονία .https://goo.gl/FacQxV
26.11.2018 Πάνω από 5.000.000.000€, ή 313.000.000.000 δηνάρια, οφείλουν τα μακεδονικά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις στις εγχώριες τράπεζες μέχρι τον Οκτώβριο 2018. Τα νοικοκυριά οφείλουν 154.300.000.000 δηνάρια και οι εταιρείες 157.300.000.000 δηνάρια Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν ότι υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ του εισοδήματος και των αναγκών των νοικοκυριών, οπότε είναι λογική η αύξηση των δανείων από τα νοικοκυριά, αναφέρουν οι αναλυτές.https://goo.gl/EBnu9F
27.11.2018 Μόνο το 37% των επιχειρήσεων συνεργάζονται με ξένες εταιρείες. Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις δεν διαθέτουν επαρκείς πόρους για να ακολουθήσουν τις τεχνολογικές αλλαγές που απαιτούν οι ξένοι επενδυτές ενώ οι ρυθμός ανάπτυξης αυξάνονται, συνεπώς απαιτούνται πόροι από τα ευρωπαϊκά κονδύλιαhttps://goo.gl/rhpJHr
29.11.2018 Το εμπορικό έλλειμμα πλήττει το κράτος τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Η τεράστια ανισορροπία μεταξύ εισαγωγών και εξαγωγών, η οποία επί σειρά ετών είχε ως αποτέλεσμα τα εμπορικά ελλείμματα σχεδόν δύο δισεκατομμυρίων ευρώ, έχει αρνητικές επιπτώσεις στην εγχώρια οικονομία, αλλά ταυτόχρονα επηρεάζει αρνητικά τις προσδοκίες μας για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, καθώς και τη στρατηγική μα επιλογή. Η Δημοκρατία της Μακεδονίας, ως μικρή ανοιχτή οικονομία, έχει μόνο μία αναπτυξιακή εναλλακτική λύση όσον αφορά την αναδιάρθρωση της οικονομίας και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των εξαγωγών. Στο πλαίσιο αυτό είναι απαραίτητες οι οικονομικές πολιτικές που θα ενθαρρύνουν την σύγχρονη επαναβιομηχανοποίηση, την αύξηση του μεριδίου της μεταποιητικής βιομηχανίας στο ΑΕΠ μέσω της διανομής πόρων προς τις βιομηχανίες που έχουν υψηλότερη προστιθέμενη αξία και την αύξηση της παραγωγικότητας. Με τον τρόπο αυτό, η διαδικασία επέκτασης των εξαγωγών θα επιταχυνθεί με την αύξηση του αριθμού των προϊόντων εξαγωγής που έχουν υψηλότερο βαθμό ολοκλήρωσης στο πλαίσιο των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού.https://goo.gl/ZK62Bc
29.11.2018 Η Μακεδονία έχει τη δυνατότητα να γίνει μια χώρα υψηλού εισοδήματος, για το οποίο απαιτείται σταθερή οικονομική ανάπτυξη, καθώς και να εκμεταλλευθεί την ιστορική στιγμή για την επίλυση του ονοματολογικού και να επιταχύνει τις διαδικασίες ένταξης στους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Αυτό τονίστηκε στη σημερινή παρουσίαση της ανάλυσης της Παγκόσμιας Τράπεζας με τίτλο «Ένα πιο φωτεινό μέλλον για όλους», η οποία εξετάζει την πρόοδο της Δημοκρατίας της Μακεδονίας κατά τα 27 έτη από την ανεξαρτητοποίησή της. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η Μακεδονία έχει μεγάλες δυνατότητες για την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης, τη μείωση της φτώχειας και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών της, ιδίως για τους ανθρώπους των χαμηλότερων εισοδημάτων, αλλά θα πρέπει να εκμεταλλευτεί τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματά της, συμπεριλαμβανομένης της στρατηγικής τοποθεσίας και του ανοίγματος προς το εμπόριο και τις επενδύσεις, ξεπερνώντας ταυτόχρονα μια σειρά πικρών προκλήσεων και τη συνετή διαχείριση κινδύνου.https://goo.gl/kxc4J7
6.12.2018 Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ για το τρίτο τρίμηνο του 2018 είναι 3%, ανακοινώνει η Κρατική Στατιστική Υπηρεσία. Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 16,4%, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 12,6%. Η τελική κατανάλωση των νοικοκυριών, συμπεριλαμβανομένων των μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων που εξυπηρετούν νοικοκυριά, αυξήθηκε κατά 5% το τρίτο τρίμηνο του 2018 ενώ το μερίδιό της στο ΑΕΠ ήταν 62,5%.https://goo.gl/VnuoXD
6.12.2018 Η αύξηση του μακεδονικού ΑΕΠ τα τελευταία χρόνια οφείλεται στην αύξηση της προσωπικής κατανάλωσης. Πολύ λίγες επενδύσεις. Αλλά η ιδιωτική κατανάλωση στη Μακεδονία μπορεί να έχει ετήσια αύξηση 2% έως 3%! Τίποτα περισσότερο από αυτό. Υπάρχουν δύο μεγάλα ελαττώματα εδώ και καθιστούν ανεπαρκή την αύξηση του εγχώριου ΑΕΠ. Πρώτον, η ιδιωτική κατανάλωση αυξάνεται μεταξύ των πολιτών που ως επί το πλείστον εργάζονται στη δημόσια διοίκηση και στους συνταξιούχους. Αυτό είναι περίπου όλο κι όλο. Το δεύτερο ελάττωμα είναι πολύ επικίνδυνο και οφείλεται στο γεγονός ότι με την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, ελλείψει εγχώριων προϊόντων που παράγονται στην εγχώρια οικονομία, εμείς, στην πραγματικότητα, χρηματοδοτούμε την εισαγωγή προϊόντων! Και έτσι το εμπορικό έλλειμμα μεγαλώνει σε μεγάλο βαθμό! Προκειμένου η φόρμουλα αυτή του ΑΕΠ να αποβεί καλή για την χώρα, είναι απαραίτητο να αυξηθούν οι επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα και οι κρατικές δαπάνες για κεφαλαιουχικές επενδύσεις που θα αποφέρουν έσοδα. Και οι δύο αυτοί δείκτες στη χώρα είναι καταστροφικά χαμηλοί!https://goo.gl/rrE4oD
6.12.2018 2.900.000 € διατίθενται από τα προγράμματα IPA για έργα διασυνοριακής συνεργασίας.https://goo.gl/fv4Lef
6.12.2018 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει τη δυνατότητα εξαίρεσης εταιρειών της Μακεδονίας από μέτρα αντιντάμπινγκ για την εισαγωγή χάλυβα και αλουμινίου.https://goo.gl/AZsaUd
7.12.2018 Το νομοσχέδιο για τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων βρίσκεται σε διαβούλευση στη Βουλή και χθες εξετάστηκε από την Επιτροπή Χρηματοδότησης και Προϋπολογισμού, όπου εμπειρογνώμονες και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού τομέα εξέθεσαν τις απόψεις τους.https://goo.gl/2DvaYZ
8.12.2018 Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους στο 20,8%, ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία. Το ποσοστό ανεργίας στα τέλη του 2017 ήταν 22,4%, ενώ το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους ήταν 21,1%. Το τρίτο τρίμηνο του 2018 ο ενεργός πληθυσμός είναι 958.770 άτομα, εκ των οποίων εργαζόμενοι 759.445 και άνεργοι 199.325. Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας μεταξύ των ατόμων ηλικίας 25 έως 49 ετών είναι 45,8%. Από τον συνολικό αριθμό ανέργων οι 122.957 είναι άνδρες και οι 76.368 γυναίκες. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι μεγαλύτεροι εργοδότες στη χώρα είναι η μεταποιητική βιομηχανία όπου εργάζονται 153.430 άτομα και ακολουθούν η γεωργία με 120.695 και το εμπόριο με 109.485.https://goo.gl/LRKesf
10.12.2018 Πέφτουν οι εξαγωγές των έτοιμων ενδυμάτων. Ο αριθμός των εργαζομένων μειώνεται κάθε χρόνο και η κατάσταση αυτή αποθαρρύνει τους ιδιοκτήτες να επενδύσουν σε νέο εξοπλισμό και στον εκσυγχρονισμό, γεγονός που είναι επίσης ένα αρνητικό φαινόμενο.https://goo.gl/xB1PrK
11.12.2018 Οι ξενοδόχοι δεν έχουν όραμα για την ανάπτυξη του τουρισμού εφ’ όσον καταργηθούν οι επιδοτήσεις. Η επιβίωσή τους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την κρατική υποστήριξη στα ταξιδιωτικά πρακτορεία που φέρνουν ξένους επισκέπτες.https://goo.gl/y8zGfe
12.12.2018 Η Εθνική Τράπεζα της Μακεδονίας (NBRM) αποφάσισε να μειώσει το βασικό επιτόκιο κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες, από 2,75% σε 2,50%. Αποφασίστηκε επίσης η προσφορά των έντοκων γραμματίων για τη δημοπρασία που θα διεξαχθεί στις 12 Δεκεμβρίου να διατηρηθεί στο επίπεδο των 25.000.000.000 δηναρίων. Εκτιμά ότι, σύμφωνα με τις τρέχουσες οικονομικές και χρηματοοικονομικές συνθήκες, το περιβάλλον για την εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής είναι κάπως πιο ευνοϊκό γεγονός που υποδηλώνει ότι υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Η μείωση του βασικού επιτοκίου από την Εθνική Τράπεζα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, μαζί με την επιτάχυνση των έργων από το Κράτος θα συμβάλει, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Ντράγκαν Τεβντόβσκι, στην κίνηση της οικονομίας και στην επίτευξη των προβλεπόμενων συντελεστώνhttps://goo.gl/aKQcfn
https://goo.gl/tu5Hcb
12.12.2018 Οι εγχώριες εταιρείες έχουν ποιοτικά προϊόντα και αποσκοπούν στη συνεργασία με ξένες, αλλά για να το επιτύχουν, πρέπει να είναι πιστοποιημένες. Εξαρτάται όχι μόνο από την επιθυμία των ξένων, για τους οποίους είναι σίγουρα καλύτερο να βρουν προμηθευτές σε αυτή τη χώρα, αλλά και από τα προϊόντα και την ποιότητά τους. Σύμφωνα με τον Αμπντουλμενάφ Μπετζέτι, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η μικρή συνεργασία είναι αποτέλεσμα ενός ανεπαρκούς επιπέδου εγχώριων επιχειρήσεων όσον αφορά την προμήθεια και την κάλυψη των αναγκών των πολυεθνικών. Η βιώσιμη ανάπτυξη των εγχώριων επιχειρήσεων πρέπει να δημιουργηθεί μόνο μέσω ποιοτικής εκπαίδευσης, η οποία θα δημιουργήσει τα απαραίτητα βιομηχανικά και τεχνικά χαρακτηριστικά. Το σύστημα χρηματοδότησης της εκπαίδευσης πρέπει να αλλάξει ριζικά και να σχεδιαστεί ένα σύστημα που να είναι αφοσιωμένο σε αυτούς τους στόχους, κάτι που απαιτεί τουλάχιστον μία δεκαετία.https://goo.gl/mHrPAV
14.12.2018 Η Μακεδονία υπέγραψε σήμερα συμφωνία με την οποία, μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, έλαβε επιχορήγηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση ύψους 68.600.000€, η οποία θα διατεθεί για την κατασκευή του δεύτερου τμήματος της σιδηροδρομικής γραμμής με τη Βουλγαρία από το Μπελιάκοφτσε μέχρι την Κρίβα Παλάνκα. Τους επόμενους μήνες, θα πρέπει να επιλεγεί ο ανάδοχος του έργου, με τον οποίο θα υπογραφεί συμφωνία ενώ ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Γκόραν Σουγκαρέσκι αναμένει οι κατασκευαστικές δραστηριότητες να αρχίσουν το 2019 και να διαρκέσουν 4 χρόνια.https://goo.gl/fTmMkq
14.12.2018 Η κυβέρνηση ενέκρινε το τροποποιημένο σχέδιο προϋπολογισμού της Δημοκρατίας της Μακεδονίας για το 2019, σύμφωνα με τις τροπολογίες που προέκυψαν από τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στο Κοινοβούλιο.https://goo.gl/3whMid
17.12.2018 Η περαιτέρω μείωση του ελλείμματος δεν θα μπορούσε να δικαιολογηθεί σε αυτή τη φάση ανάπτυξης, δεδομένου ότι η Μακεδονία έχει κεφαλαιακές και επενδυτικές ανάγκες και πρέπει να καλυφθούν και με τη δημιουργία ελλειμμάτων και δανείων, αλλά αυτό που δεν δικαιολογείται είναι η δημιουργία χρέους για τις τρέχουσες ανάγκες.https://goo.gl/1fQzb4
18.12.2018 Φέτος η Εθνική Τράπεζα τρεις φορές μείωσε το βασικό της επιτόκιο: τον Μάρτιο από 3,25 σε 3%, τον Αύγουστο στο 2,75% και τον Δεκέμβριο, βρίσκεται στο ιστορικά χαμηλότερο επίπεδο του 2,50%https://goo.gl/PUjH3W
19.12.2018 Ο σχεδιασμός των πρώτων 1.9 χιλιομέτρων της εθνικής οδού Σκόπια-Μπλάτσε θα ολοκληρωθεί τον επόμενο μήνα μετά την έναρξη του διαγωνισμού και τους επόμενους μήνες αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή αυτού του τμήματος, ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Γκόραν Σουγκαρέσκι.https://goo.gl/krPN4n
23.12.2018 Από το επόμενο έτος, οι μακεδονικές εταιρείες παραγωγής χάλυβα και αλουμινίου θα υπόκεινται σε νέα μέτρα για περιορισμένες εξαγωγές προς την ΕΕ, και οι απώλειες υπολογίζονται σε περίπου 100.000.000€ ετησίως. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση Μπουγιάρ Οσμάνι σημείωσε ότι το επίσημο διάβημα των Βρυξελλών σχετικά με την εισαγωγή μέτρων προστασίας, όπως και αντιμέτρων των ΗΠΑ, που περιορίζει τις εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στην ΕΕ, το λάβαμε την Παρασκευή και ήδη είχαμε συνάντηση με εταιρείες του κλάδου.https://goo.gl/P5uVu1
24.12.2018 Από την 1η Ιανουαρίου εισάγεται η προοδευτική φορολόγησηhttps://goo.gl/tmpScY
24.12.2018 Η επιστροφή ΦΠΑ στις επιχειρήσσεις ανήλθε σε 22,8 δισ. δηνάρια ή 370,7 εκατ. ευρώ κατά 18% περισσότερο από πέρυσι. Ο υπουργός Οικονομικών Ντράγκαν Τέβντοβσκι λέει ότι η επιστροφή του ΦΠΑ , σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια γίνεται τακτικά και εγκαίρως – αυτόματα.https://goo.gl/fdQvT7
24.12.2018 Σε διεθνές συνέδριο για την εστίαση και τον τουρισμό στην πόλη Nis της Σερβίας, η εταιρεία Kumanovo Ethno Village – Timchevski έλαβε μεγάλη διεθνή αναγνώριση για την επίτευξη εξαιρετικών αποτελεσμάτων στον τουρισμό.https://goo.gl/17chjZ
25.12.2018 Δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη σύναψη μακροπρόθεσμων εμπορικών συμφωνιών ο περιορισμός των εισαγωγών χάλυβα και αλουμινίου στην ΕΕ, όταν το 90% των εξαγωγών μεταλλικών σωλήνων από τη Μακεδονία πραγματοποιείται στις χώρες της ΕΕ και όταν δεν υπάρχει εναλλακτική αγορά για την τοποθέτηση των προϊόντων αυτών.https://goo.gl/6gNxTf
27.12.2018 «Το 2019 ξεκινάμε μια σοβαρή κατασκευαστική διαδικασία στις οδικές, σιδηροδρομικές και ενεργειακές υποδομές», δήλωσε ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός αρμόδιος Οικονομικών Υποθέσεων Κότσο Ανγκιούσεφ κατά τη χθεσινή άτυπη συνάντηση των υπουργών της κυβέρνηση που είναι αρμόδιοι για την οικονομία με τους εκπροσώπους των επιμελητηρίων και του επιχειρηματικού τομέα .https://goo.gl/EsJNni
27.12.2018 Η βιομηχανική παραγωγή τους πρώτους 11 μήνες του έτους σημείωσε αύξηση 5,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία. Η βιομηχανική παραγωγή στον τομέα των ορυχείων και λατομείων το Νοέμβριο του 2018, σε σύγκριση με το Νοέμβριο του 2017, αυξήθηκε κατά 6,4%, στη μεταποιητική βιομηχανία αυξήθηκε κατά 4,8% και στον τομέα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και κλιματισμού αυξήθηκε κατά 4,2%. Η αύξηση του τομέα της μεταποιητικής βιομηχανίας οφείλεται κυρίως στην αυξημένη παραγωγή τροφίμων, ποτών, κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, βασικών φαρμακευτικών παρασκευασμάτων, άλλων μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων, στην παραγωγή μετάλλων, στην κατασκευήν μηχανημάτων και συσκευών, στην παραγωγή μηχανοκίνητων οχημάτων και στην παραγωγή επίπλων.https://goo.gl/upeYUF
28.12.2018 Η Μακεδονία κατατάσσεται 68η στον κατάλογο της Forbs για τη διοίκηση επιχειρήσεων, που βασίζεται σε 15 παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, των φόρων, της τεχνολογίας, του βαθμού διαφθοράς, της ελευθερίας, της γραφειοκρατίας, του μεγέθους της αγοράς, της ποιότητας ζωής και του εργατικού δυναμικού .https://goo.gl/HYdNZF
28.12.2018 Οι Μακεδόνες πολίτες δαπανούν τα περισσότερα χρήματά τους για τρόφιμα και λογαριασμούς, σύμφωνα με την ανάλυση της κρατικής στατιστικής υπηρεσίας. Συγκεκριμένα, το 55,5% του συνολικού εισοδήματος των οικογενειών διατίθεται μόνο για τρόφιμα, για την πληρωμή λογαριασμών και λοιπά έξοδα.https://goo.gl/9HJVfZ
31.12.2018 Η Μακεδονία καθιερώνεται ως οινικός προορισμός. Ο οινικός τουρισμός αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του κρασιού και η Μακεδονία ως οινική χώρα έχει τεράστιες ευκαιρίες για την προώθηση των οίνων της και την παρουσίαση υπέροχων κρασιών, που για τους τουρίστες είναι κάτι νέο, εξωτικό και εντυπωσιακό.https://goo.gl/WTQDtD
3.1.2019 Η φορολογική μεταρρύθμιση για την πλειοψηφία των πολιτών θα σημαίνει φορολογική ελάφρυνση, θα πληρώσουν δηλαδή φέτος λιγότερους φόρους από ό, τι πέρυσι, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ντράγκαν Τεβντόβσκι. Σε συνέντευξή του στη MTV τόνισε ότι με τη μεταρρύθμιση ο συντελεστής φόρου εισοδήματος θα παραμείνει 10% για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού ενώ ακόμη και η φορολογική απαλλαγή αυξάνεται από 7.500 σε 8.000 δηνάρια.https://goo.gl/ddBSnf
4.1.2019 Η οικονομική συνεργασία της Μακεδονίας με τις γειτονικές χώρες και τις χώρες της περιοχής γενικά είναι πολύ μικρή, επομένως οι ειδικοί επισημαίνουν ότι υπάρχει περιθώριο για την ανακάλυψη νέων αγορών όπου οι εταιρείες μας θα προωθούσαν τα προϊόντα τους. Σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές για την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2018, από τις χώρες της περιοχής η Μακεδονία έχει τη μεγαλύτερη συνεργασία με τη γειτονική Ελλάδα, η οποία συμμετέχει στο σύνολο των εμπορικών ανταλλαγών με 6,4%. Έπειτα έρχεται η Σερβία με 5,5% και η Βουλγαρία με 4,8%. Με το Μαυροβούνιο έχουμε τη μικρότερη συνεργασία, μόνο 0,3%.https://goo.gl/oZkQao
5.1.2019 Το 2018 στη Μακεδονία είχαμε την υψηλότερη αύξηση μισθών τα τελευταία χρόνια. Εάν παλαιότερα οι μισθοί αυξάνονταν με ρυθμό 1,5% και 2% ετησίως, κατά τους πρώτους 10 μήνες του 2018 ο μέσος μισθός αυξήθηκε κατά 5,7%. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ντράγκαν Τεβντόβσκι προσθέτοντας ότι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η αύξηση των μισθών από τη μία πλευρά και το άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας από την άλλη.https://goo.gl/TS66B8
8.1.2019 Είναι δυνατή η ανάπτυξη χωρίς κεφαλαιουχικές επενδύσεις; […] Το μικρό ποσοστό κεφαλαιουχικών επενδύσεων κάτω του 50% αποδείχθηκε ότι αποτελεί έναν περιοριστικό παράγοντα για την οικονομική ανάπτυξη το 2018. Μένει να δούμε αν το 2019 η κυβέρνηση θα μπορέσει να βελτιώσει την ικανότητά της να παραδώσει και να διαχειριστεί τα κεφαλαιουχικά προγράμματα […]https://goo.gl/SLN2Ww
10.1.2019 Η Μακεδονία σημείωσε πέρυσι οικονομική ανάπτυξη 2,5% και το 2019 θα φθάσει το 2,9%, όπως ανακοίνωσε η Παγκόσμια Τράπεζα στην οικονομική έκθεση του Ιανουαρίου. Για το έτος 2020, η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει αύξηση του μακεδονικού ΑΕΠ κατά 3,2% και το 2021 κατά 3,3%. Οι προβολές της τράπεζας για την Μακεδονία έχουν αναπροσαρμοστεί προς τα πάνω κατά 0,2% τόσο για την περσινή χρονιά όσο και για το 2019, το 2020 και το 2021. […]Στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η μεγαλύτερη αύξηση για φέτος και το 2020 σημειώνεται στο Κοσσυφοπέδιο με 4,5%. Η Σερβία θα έχει αύξηση 3,5% φέτος και 4% του χρόνου, ακολουθεί η Αλβανία με 3,6% και 3,2%, η Βοσνία και Ερζεγοβίνη με 3,4% και 3,9%, η Βουλγαρία με 3,1% και 3%, η Κροατία με 2,8% για το 2019 και το 2020 και το Μαυροβούνιο με 2,8% και 2,5%. [….]https://bit.ly/2FzrHvV
12.1.2019 Από τις 71.419 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Μακεδονία, 7.888 πραγματοποίησαν ετήσιο κύκλο εργασιών και δεν είχαν εργαζόμενους. Παρόλο που οι περισσότερες επιχειρήσεις χωρίς εργαζομένους είναι μικρές επιχειρήσεις, ανάμεσα σε αυτές υπάρχουν και μεγάλες εταιρείες οι οποίες, παρόλο που δεν έχουν εργαζόμενους, έχουν μεγάλα έσοδα και κέρδη. Ο μεγαλύτερος αριθμός εταιρειών χωρίς εργαζόμενους προέρχεται από τον κλάδο του εμπορίου – 1.859 ενώ στον τομέα των υπηρεσιών οι εταιρείες που δεν έχουν ούτε έναν εργαζόμενο ανέρχονται στις 1.407, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας. Πρόκειται για εταιρείες με μηδενικούς μισθωτούς, οι οποίες δημιουργούνται μόνο από έναν διαχειριστή, ο οποίος, σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση της Στατιστικής Υπηρεσίας, δεν θεωρείται υπάλληλος. Οι απόψεις των ειδικών διίστανται επ’ αυτού. Μερικοί πιστεύουν ότι υπάρχουν αρκετές εταιρείες που συνεχώς ανοίγουν και κλείνουν στη χώρα και γι ‘αυτό δεν έχουν εργαζόμενους. Σύμφωνα με αυτούς, όταν στην οικονομία η διαδικασία δημιουργίας και κατάργησης των εταιρειών είναι συχνή και δυναμική, αποτελεί ένδειξη ότι λειτουργεί η αγορά, εκτός αν οι περισσότερες εταιρείες συνεχώς κλείνουν, πράγμα που σηματοδοτεί αστάθεια στην οικονομία. Άλλοι, ωστόσο, θεωρούν την κατάσταση αυτή ανησυχητική.https://bit.ly/2RvmLiO
12.1.2019 Η μετανάστευση μειώνει τα ποσοστά ανεργίας[…] Η μείωση του ποσοστού ανεργίας, αν και γίνεται σε αργούς ρυθμούς, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν οφείλεται στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης αλλά στη διαγραφή των ανέργων από τα μητρώα του Οργανισμού Απασχόλησης λόγω μετανάστευσης. […]https://bit.ly/2SRFB0g
14.1.2019 Τα κρατικά ομόλογα γίνονται πιο προσιτά. Τα πρόσφατα στοιχεία από τον Νοέμβριο του 2018 δείχνουν αύξηση των καταθέσεων των νοικοκυριών περίπου 8% σε ετήσια βάση, γεγονός που αντιπροσωπεύει σημαντική επιτάχυνση σε σχέση με τη δυναμική ανάπτυξης τα προηγούμενα τρία χρόνια. Επί του παρόντος, οι επενδύσεις φυσικών προσώπων σε κρατικά χρεόγραφα είναι μικρές και απομένει να δούμε σε ποιο βαθμό η εισαγωγή αυτών των αξιών στο χρηματιστήριο θα αυξήσει το ενδιαφέρον για επενδύσεις. Οι εκπρόσωποι του Χρηματιστηρίου Αξιών της Μακεδονίας προσθέτουν ότι λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η διαπραγμάτευση κρατικών ομολόγων στο χρηματιστήριο άρχισε στις 8 Ιανουαρίου 2019 είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί το ενδιαφέρον των επενδυτών για αυτούς τους τίτλους.https://bit.ly/2FM47fG
15.1.2019 Η έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού αποτελεί βασικό ανασταλτικό παράγοντα για την επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων στην οικονομία, αν και επηρεάζει πολύ η ανεπαρκής ζήτηση στην εγχώρια και ξένη αγορά, λένε οι εταιρείες μέλη του Οικονομικού Επιμελητηρίου Μακεδονίας. Προβλέπουν ότι η επόμενη περίοδος θα είναι σχετικά σταθερή, με ευνοϊκή κατάσταση στην οικονομία, αλλά επισημαίνουν ότι η έλλειψη επαγγελματικού προσωπικού ήδη δημιουργεί σοβαρά προβλήματα.https://bit.ly/2AYCI6Z
15.1.2019 Οκτώ νέοι προορισμοί μέσω της αεροπορικής εταιρείας Wizzair θα είναι διαθέσιμοι στους Μακεδόνες πολίτες από τα αεροδρόμια των Σκοπίων και της Αχρίδας. Το άνοιγμα των νέων αεροπορικών εταιρειών κατέστη δυνατό μέσω του διαγωνισμού για τις αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους στον οποίο η μοναδική εταιρεία που έλαβε μέρος ήταν Wizz Air, η οποία εξυπηρετεί ήδη τους Μακεδόνες πολίτες. Η σύμβαση για την επιδότηση αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους υπογράφηκε χθες από την κυβέρνηση.. Δύο νέα δρομολόγια θα διεξάγονται από το αεροδρόμιο των Σκοπίων προς τη Γερμανία, στο Μπάντεν-Μπάντεν και στη Βρέμη, επίσης στη Λάρνακα της Κύπρου και στο Τούρκου της Φινλανδίας. Από την Αχρίδα θα γίνονται πτήσεις στο Μάλμε της Σουηδίας, στο Μιλάνο της Ιταλίας, στο Μάννιγκεν και στο Ντόρτμουντ της Γερμανίας.https://bit.ly/2Cyyov7
16.1.2018 Μακρύς είναι ο δρόμος προς την οικονομική ανάκαμψη. Μετά από μία δύσκολη οικονομική χρονιά, η επιχειρηματική κοινότητα και οι πολίτες το 2019 αναμένουν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ομαλή λειτουργία της αγοράς, το κράτος δικαίου και την άρση όλων των παραγόντων που διαταράσσουν την ομαλή λειτουργία της οικονομίας της αγοράς. Ο ι προτεραιότητες πρέπει να στοχεύουν στην αύξηση και τη στήριξη της παραγωγής, των εξαγωγών, των επενδύσεων, της πρόσβασης στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων, στην παραγωγικότητα της εργασίας μέσω της συνεχούς βελτίωσης της εκπαιδευτικής διαδικασίας, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και στη μείωση της παραοικονομίας για να επιτευχθεί μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη. Σύμφωνα με μια online έρευνα από το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών και Πολιτικής Finance Think περίπου το 23% των πολιτών είπαν ότι πρέπει να ανοίξουν περισσότερες θέσεις εργασίας και να ενθαρρυνθεί η επιθυμία για εργασία, το 19% πιστεύει ότι η παραγωγή πρέπει να αυξηθεί, το 18% λέει ότι θα πρέπει να αυξηθούν οι μισθοί. Τη μαύρη οικονομία ως πρόβλημα οικονομικής ανάκαμψης ανέφερε το 18%, λέγοντας ότι πρέπει να καταβάλλονται φόροι στο κράτος. Περίπου το 10% ανέφερε την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητα των εργαζομένων, περίπου το 5% ανέφερε ότι οι πλούσιοι πρέπει να πληρώνουν περισσότερους φόρους πάση θυσία. Την αύξηση των συντάξεων ως παράγοντα οικονομικής ανάκαμψης ανέφερε περίπου το 2% ενώ το 0,20% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα πρέπει να αυξηθούν οι κοινωνικές παροχές.https://bit.ly/2CAHYOg
17.1.2019 Η Μακεδονία είναι ένας από τους πιο ελκυστικούς προορισμούς για επενδύσεις στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και βρίσκεται στο δρόμο για ταχύτερη ένταξη στην ΕΕ, σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων Eaton Vance, γράφει το Bloomberg. Η Eaton Vans είναι μία εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων από τη Βοστώνη, η οποία έχει επενδύσει περίπου 15.000.000.000$ μόνο σε τίτλους σταθερού εισοδήματος στις αναπτυσσόμενες χώρες. Λένε ότι προτιμούν μακεδονικά χρεόγραφα σε ευρώ, επειδή αναμένουν από την χώρα να ακολουθήσει την ίδια πορεία για την ένταξη στην ΕΕ, όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Σλοβενία.https://bit.ly/2REJlpA
18.1.2019 Η Συνομοσπονδία Ελεύθερων Συνδικάτων (KSS) στην πρώτη συνέντευξη Τύπου φέτος επανέλαβε τα αιτήματα για εναρμόνιση των μισθών με τον ελάχιστο μισθό και την πληρωμή του Κ15 στον δημόσιο τομέα. Επανέλαβε ότι αντιτίθεται στη μεταφορά εργαζομένων από το δημόσιο τομέα στον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Ραλπόφσκι η δημόσια διοίκηση υφίσταται διακρίσεις και καθίσταται κοινωνική κατηγορία, καθώς ο μέσος μισθός στο δημόσιο τομέα είναι 18.000 δηνάρια.https://bit.ly/2R35jx6
19.1.2019 Ο οίκος αξιολόγησης Fitch επιβεβαιώνει την πιστοληπτική ικανότητα της Μακεδονίας BB, με μια θετική προοπτική. Στην έκθεσή του, ο Fitch σημειώνει τη σημαντική πρόοδο στην επίλυση του ονοματολογικού με την Ελλάδα, την έγκριση συνταγματικών αλλαγών στη Μακεδονία και την αναμενόμενη επικύρωση της Συμφωνίας από την Ελλάδα. Ο Fitch σημείωσε ότι η πολιτική σταθερότητα επηρέασε την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας και ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα επιταχυνθεί από το 2,3% το 2018 στο 3,2% το 2019 και στο 3,6% το 2020. Σύμφωνα με τον Fitch, το έλλειμμα μειώθηκε από 2,7% του ΑΕΠ το 2017 σε 1,8% το 2018 ως αποτέλεσμα των υψηλότερων φορολογικών εσόδων λόγω της ενίσχυσης της οικονομίας και της βελτίωσης της είσπραξης εσόδων, καθώς και της αποτυχίας των κεφαλαιουχικών δαπανών λόγω επαναξιολόγησης των προγραμμάτων και αυστηροποίησης των διαδικασιών ανάθεσής τουςhttps://bit.ly/2R51ibs
20.1.2019 Η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την οικονομική ανάπτυξη στη Μακεδονία, λέει ο υπουργός Οικονομικών Ντράγκαν Τεβντόβσκι. Σε δήλωσή του είπε ότι η σταθερότητα και η διεθνής θέση που θα έχει η χώρα μεταξύ των χωρών που εντάχθηκαν στην Συμμαχία σε υψηλότερες επενδύσεις, μεγαλύτερη οικονομική δραστηριότητα, χαμηλότερη ανεργία και βελτίωση του βιοτικού επιπέδου.https://bit.ly/2Tb9JEh
21.1.2019 Το δημόσιο χρέος στη Μακεδονία έχει αυξηθεί περίπου τρεισήμισι φορές σε δέκα χρόνια και η τάση αύξησης αναμένεται να συνεχιστεί και στην επόμενη περίοδο. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το δημόσιο χρέος στις 30 Σεπτεμβρίου 2018 ήταν 5.100.000.000 ευρώ ή στο 48,2% του ΑΕΠ, σημείωσε δηλαδή αύξηση κατά 3.600.000.000 € σε σύγκριση με το 2008, όταν το δημόσιο χρέος ανερχόταν σε 1.500.000.000 €, ή στο 23% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Ντράγκαν Τεβντόσκι, το δημόσιο χρέος είναι υπό έλεγχο, έχει ληφθεί ένα πακέτο δέκα βασικών μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση του συστήματος δημόσιων οικονομικών και έχει εφαρμοστεί μια σταδιακή χρηματοοικονομική εξυγίανση. Η Μακεδονία θα πρέπει να επικεντρώσει την προσοχή της στην παραγωγική χρήση των δανειακών κεφαλαίων, δηλαδή να δανειστεί μόνο για στόχους που θα αυξήσουν την παραγωγική ικανότητα της οικονομίας, προκειμένου να ενεργοποιηθούν όλοι οι πιθανοί μηχανισμοί και τα εργαλεία για γρήγορη, υψηλή και δυναμικά βιώσιμη δραστική αύξηση του ΑΕΠ και στη συνέχεια με μεγαλύτερη ευκολία, θα είναι σε θέση να εξοφλήσει τα χρέη στο μέλλον.https://bit.ly/2Ue8qEr
22.1.2019 Ο μέσος μηνιαίος καθαρός μισθός που καταβλήθηκε ανά εργαζόμενο τον Νοέμβριο του 2018 ήταν 24.548 δηνάρια και ακαθάριστος 36,017 δηνάρια σημειώνοντας αύξηση κατά 5,8% σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2017, σύμφωνα με την Κρατική Στατιστική Υπηρεσία.https://bit.ly/2FOrs0T
22.1.2019 Η Μακεδονία θα παρουσιάσει σε ξένους επενδυτές σε τρία παγκόσμια κέντρα τις ευκαιρίες που προσφέρονται και τα προϊόντα στη χώρα, ανακοίνωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις Κότσο Ανγκιούσεφ. Ένα κέντρο θα είναι στην Αμερική, πιθανώς στην ανατολική ακτή, το άλλο στο κέντρο στη δυτική Γερμανία και το τρίτο στη Μέση Ανατολή. https://bit.ly/2RTA8Kc
22.1.2019 Με την έναρξη της κατασκευαστικής περιόδου, θα ξεκινήσει με γοργούς ρυθμούς η κατασκευή και αποκατάσταση του μεγαλύτερου τμήματος του οδικού δικτύου στη Μακεδονία συνολικής αξίας 1.270.000.000 €. Αυτό το έτος θα γίνουν επενδύσεις σε νέους δρόμους και στην ανακατασκευή των υφιστάμενων οδικών υποδομών μήκους άνω των 770 χλμ. Είναι απαραίτητο να αρχίσουμε να εργαζόμαστε σε δρόμους μήκους 421 χιλιομέτρων με επένδυση 236.000.000 €. Οι δραστηριότητες αυτές πρέπει να διασφαλίσουν την εξυγίανση και την ανάπτυξη των κατασκευών και σε αυτές θα εμπλακούν άμεσα ή έμμεσα περίπου 10.000 άτομα. Τέτοιες υποσχέσεις έδωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, υποσχόμενοι δρόμους στο εσωτερικό και για τη διασύνδεση της χώρας με τους γείτονές της, στοχεύοντας σε ταχύτερες υπηρεσίες μεταφορών τόσο για τους πολίτες όσο και για τις επιχειρήσεις.https://bit.ly/2UjccMZ
22.1.2019 Ολόκληρη η χαλυβουργία και όλα τα προϊόντα χάλυβα περιλαμβάνονται στην απόφαση για την εισαγωγή οριστικών προστατευτικών μέτρων για τις εισαγωγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα επόμενα τρία χρόνια. Εξαιτίας αυτού, οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας δήλωσαν ότι αναμένουν μεγάλες απώλειες και ζήτησαν οποιαδήποτε στήριξη από την κυβέρνηση για τον περιορισμό των επιπτώσεων των ευρωπαϊκών μέτρων, εφόσον η χώρα δεν κατάφερε να εξαιρεθεί. Αυτό ανακοινώθηκε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στο Οικονομικό Επιμελητήριο Μακεδονίας (SCM). https://bit.ly/2FZNXiL
23.1.2019 Η μακεδονική οικονομία θα αυξηθεί κατά 3% φέτος, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΟΗΕ για την κατάσταση και τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας το 2019. Ως βασικό παράγοντα για την ανάπτυξη της οικονομίας, η έκθεση αναφέρει την πρόοδο στη διαδικασία ένταξης στη χώρα στην ΕΕ. Αναμένεται αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών, συνιστάται περαιτέρω μείωση του ποσοστού ανεργίας και περαιτέρω βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και της αγοράς εργασίας. Ο ΟΗΕ προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 3% και το 2020 και πληθωρισμό τόσο για το έτος όσο και για το επόμενο 2,1%.https://bit.ly/2Te6605
24.1.2019 Οι τραπεζικές καταθέσεις στη Μακεδονία πέρυσι αυξήθηκαν κατά 10.5%, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Τράπεζας της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Η αύξηση οφείλεται κυρίως στην αύξηση των καταθέσεων στον τομέα των νοικοκυριών, των οποίων το μερίδιο στη συνολική αύξηση των καταθέσεων είναι 88,5%. Αύξηση σημειώθηκε επίσης τόσο στις καταθέσεις σε δηνάρια όσο και σε ξένο νόμισμα. Οι συνολικές καταθέσεις των νοικοκυριών το Δεκέμβριο ανήλθαν σε 252.563.000.000 δηνάρια, ενώ στον τομέα των επιχειρήσεων σε 97.703.000.000 δηνάρια. Αύξηση 7.3% σημειώθηκε πέρυσι και στα δάνεια των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Στο σύνολο των δανείων, τα νοικοκυριά αντιπροσωπεύουν το 66,4% και οι επιχειρήσεις το 32,3%.https://bit.ly/2S6xW10
25.1.2019 Το κλειδί για την οικονομική ανάπτυξη είναι η ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα της χώρας, έτσι ώστε να είναι σε θέση να παράγει προϊόντα και υπηρεσίες με υψηλή προστιθέμενη αξία, η οποία θα είναι ανταγωνιστική στην παγκόσμια αγορά, ειδικά για να ανταποκρίνονται στα πρότυπα της χώρας εξαγωγής. Για να επιτευχθεί αυτό, απαιτείται ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον, τόνωση της καινοτομίας μεταξύ των εγχώριων εταιρειών και ταυτόχρονα υποστήριξη της εισαγωγής νέων τεχνολογιών. Όλα αυτά ήταν συμπεράσματα από το χθεσινό συνέδριο της Ένωσης των Εμπορικών Επιμελητηρίων της Μακεδονίας. Οι περισσότερες μακεδονικές εταιρείες, κυρίως μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, δεν έχουν ευκαιρίες να επενδύσουν στην καινοτομία και την τεχνολογία, είναι υποστελεχωμένες και έχουν έχουν τεχνικοοικονομικούς περιορισμούς στην προσπάθειά τους να εξάγουν.https://bit.ly/2G2fIaq
26.1.2019 Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής διαψεύδει έντονα τις επιβλαβείς αναλήθειες του ΒΜΡO-DPMNE ότι οι συντάξεις θα μειωθούν κατά 400 δηνάρια/μήνα και τη χειραγώγηση 300.000 συνταξιούχων.https://bit.ly/2CRHGmf
26.1.2019 Η απόφαση της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου να εισάγει τελωνειακούς δασμούς της τάξης του 100% στα προϊόντα από τη Σερβία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη επηρέασε την ταχεία μείωση των προϊόντων αυτών στην αγορά του Κοσσυφοπεδίου τον Δεκέμβριο και επέτρεψε σημαντική αύξηση της μεταφοράς εμπορευμάτων από τη Μακεδονία και την Αλβανία. Αναφερόμενη σε στοιχεία από την Στατιστική Υπηρεσία του Κοσσυφοπεδίου, η Σερβική Εθνική Τηλεόραση πληροφορεί ότι η συνολική εισαγωγή αγαθών στο Κοσσυφοπέδιο τον Δεκέμβριο του 2018 ήταν κοντά στα 303.000.000 ευρώ. Οι εισαγωγές αγαθών από τις χώρες της CEFTA ανήλθαν σε 42.300.000 ευρώ, ήτοι 46,8% λιγότερο τον ίδιο μήνα του 2017. Το μεγαλύτερο μερίδιο στις εισαγωγές είχαν οι εταιρείες από τη Μακεδονία (5,8%), την Αλβανία (5,7) και τη Σερβία (1,8).https://bit.ly/2FUfHq1
29.1.2019 Η ινδική Malhotra θα είναι ο νέος επενδυτής στη Ζώνη Τεχνολογικής και Βιομηχανικής Ανάπτυξης “Skopje”, ενημέρωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για τις οικονομικές υποθέσεις Κότσο Ανγκιούσεφ. Αυτή είναι μία από τις τέσσερις νέες ξένες επενδύσεις που ανακοινώθηκαν το σαββατοκύριακο στο Βέλες. Η Malhotra είναι εταιρεία αυτοκινητοβιομηχανίας. Εισέρχεται στη μακεδονική αγορά σε κοινοπραξία με μία ιαπωνική εταιρεία. Θα παράγουν πρώτες ύλες για όλα τα άλλα μακεδονικά εργοστάσια που κατασκευάζουν καλώδια για τη βιομηχανία αυτή.https://bit.ly/2Tmui0s
30.1.2019 Η βιομηχανική παραγωγή το 2018 αυξήθηκε κατά 5,4% σε σύγκριση με 2017, ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία.https://bit.ly/2CWzSzr
31.1.2019 Η Μακεδονία κατατάσσεται στην 33η θέση στον κόσμο και στην 17η στην Ευρώπη σύμφωνα με το δείκτη οικονομικής ελευθερίας για το 2019 του Heritage Foundation. Η έκθεση αναφέρει ότι η Μακεδονία εξακολουθεί να είναι μια μακροοικονομικά σταθερή χώρα και ότι οι οικονομικές επιδόσεις της έχουν επηρεαστεί από την πολιτική κρίση. Η κυριότερη παρατήρηση είναι το επίπεδο της μαύρης οικονομίας που αντιπροσωπεύει το 20-45% του ΑΕΠ, οι μη παραγωγικές δημόσιες δαπάνες και ότι υπάρχει ένα νομικό πλαίσιο αλλά υπάρχει αδυναμία στην εφαρμογή. Απαιτούνται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα επικεντρωθούν στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της δαιδαλώδους δημόσιας διοίκησης.https://bit.ly/2SeGJya
2.2.2019 Οι επιχειρηματίες φοβούνται ότι η αλλαγή του ονόματος ενός συγκεκριμένου προϊόντος, το οποίο βρίσκεται στην αγορά εδώ και χρόνια, θα προκαλέσει χάος και θα γίνει η αιτία της πτώσης των εξαγωγών και των πωλήσεων. Επιπλέον, αναρωτιούνται και πώς αυτό θα γίνει εάν η ονομασία ή το εμπορικό σήμα προστατεύεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Ποιες καινοτομίες ή συνέπειες θα προκαλέσει αυτή τη Συμφωνία στους επιχειρηματίες προς το παρόν είναι ένα αίνιγμα, γι ‘αυτό και οι επιχειρηματικές κοινότητες και οι περισσότεροι ειδικοί παραμένουν χωρίς απαντήσεις στις ερωτήσεις μας. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Οργανισμού Εργατών της Μακεδονίας Άνγκελ Ντιμιτρώφ, αυτή η διαδικασία θα είναι μακρά και θα διαρκέσει το λιγότερο μέχρι την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση διότι σε αυτή τη διαδικασία όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ μπορούν να διατυπώσουν παρατηρήσεις σχετικά με αυτό το ζήτημα. «Δεν ξέρω τι θα συμβεί με τα μακεδονικά εμπορικά σήματα, τα οποία στο μότο τους περιέχουν το όνομα Μακεδονία και πώς η Συμφωνία των Πρεσπών θα ρυθμίσει αυτό το ζήτημα. Νομίζω ότι τα προστατευόμενα ονόματα των εμπορικών σημάτων μας μέχρι στιγμής δεν πρέπει να αλλάξουν και το νέο όνομα να έχει αντίκτυπο μόνο στην κατοχύρωση νέων εμπορικών σημάτων», λέει ο Ντιμιτρώφ. Σύμφωνα με το σκεπτικό του, εκεί όπου θα αναγράφεται το όνομα του παραγωγού της χώρας θα τεθεί το Βόρεια Μακεδονία, αλλά το επίθετο μακεδονικό για τα προϊόντα μας μπορεί να χρησιμοποιείται. «Το κράτος σίγουρα δεν θα επηρεάσει το όνομα του εμπορικού σήματος για το οποίο οι εταιρείες έχουν ελευθερία κινήσεων, αλλά δεν μπορεί να αναγράφεται “Made in Republic of Macedonia”. Νομίζω ότι το όλο θέμα θα έχει ελάχιστες ή καθόλου αρνητικές συνέπειες για τις εξαγωγές των εταιρειών μας και τη θέση τους στις παγκόσμιες αγορές», εξηγεί ο Ντιμιτρώφ. Το Οικονομικό Επιμελητήριο της Μακεδονίας αναφέρει ότι το ζήτημα της χρήσης του όρου “Μακεδονία / μακεδονικός” για εμπορικούς σκοπούς, δηλαδή στα ονόματα των εμπορικών σημάτων και των προστατευόμενων προϊόντων σε διμερές και διεθνές επίπεδο, καθορίζεται στη Συμφωνία των Πρεσπών κατά τρόπο που αφήνει ένα ευρύ περιθώριο για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων για την υπέρβαση ανοιχτών θεμάτων. Ο επιχειρηματίας Μεντερές Κούτσι σημείωσε πρόσφατα ότι τα προβλήματα που επιβάλλονται από την αλλαγή των εμπορικών σημάτων είναι τεχνικής φύσης και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα επιλυθούν.https://bit.ly/2D8P3pj
6.2.2019 Το ετήσιο κόστος για τη συμμετοχή της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ θα είναι 1.200.000€, δήλωσε η αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Άμυνας Ραντμίλα Σεκερίνσκα.https://bit.ly/2MSdoEs
19.2.2019 Αλβανικές εταιρείες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε περιοχές στη Βόρεια Μακεδονία χθες συναντήθηκαν με τον Πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ και με οικονομικά στελέχη της κυβέρνησης. Ο Πρωθυπουργός τις ενθάρρυνε για την ανάπτυξη του εμπορίου και των αμοιβαίων επενδύσεων και τόνισε ότι η κυβέρνηση εργάζεται πάνω σε σοβαρά έργα υποδομής για την καλύτερη διασύνδεση των δύο χωρών.https://bit.ly/2EmxRyy
19.2.2019 Μεγαλύτερη διαφάνεια, εναρμόνιση με τις διεθνείς πρακτικές και μεγαλύτερη αξιοπιστία μεταξύ των διεθνών οργανισμών και επενδυτών είναι τα αποτελέσματα που αναμένονται από την τροποποίηση του νόμου περί δημόσιου χρέους που καταρτίζει το υπουργείο Οικονομικών. Το 2016 το δημόσιο χρέος ήταν το 48,8% του ΑΕΠ και τώρα το 48,7%.https://bit.ly/2T8UTkC
21.2.2019 «Με το νομοσχέδιο για την ενεργειακή απόδοση θα ολοκληρώσουμε τη δέσμη μεταρρυθμίσεων στον ενεργειακό τομέα. Είμαστε πεπεισμένοι ότι, μετά το άνοιγμα των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύντομα θα ολοκληρώσουμε το κεφάλαιο 15 για την ενέργεια», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Κρεσνίκ Μπεκτέσι. Τόνισε ότι αυτός είναι ένας σημαντικός νόμος για τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα Ερωτηθείς γιατί στην έκθεση για την ενεργειακή κοινότητα υπογραμμίζεται ότι οι νόμοι για την ενέργεια καθυστερούν, ο Μπεκτέσι δήλωσε ότι έχουν εγκριθεί όλες οι διατάξεις του υπουργείου Οικονομίας όλοι οι νόμοι, οι κανονισμοί και οι διατάξεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.https://bit.ly/2Ns2V2V
21.2.2019 Οι καταθέσεις τον Ιανουάριο μειώθηκαν κατά 0.8% σε μηνιαία βάση, εξαιτίας της μείωσης των καταθέσεων του εταιρικού τομέα και της συγκρατημένης μείωσης των καταθέσεων των νοικοκυριών. Κάθε χρόνο, σύμφωνα με την Εθνική Τράπεζα της Μακεδονίας (NBRM), σημειώνεται αύξηση 10,6% κάτι που είναι αποτέλεσμα της ανάπτυξης και στους δύο τομείς. Τον Ιανουάριο, οι καταθέσεις του εταιρικού τομέα σημείωσαν πτώση 2.6%, η οποία οφείλεται κυρίως στη μείωση των καταθέσεων και σε μικρότερο βαθμό στη μείωση των βραχυπρόθεσμων καταθέσεων σε δηνάρια και των μακροπρόθεσμων καταθέσεων σε ξένο νόμισμα.https://bit.ly/2H27MGO
21.2.2019 Οι Δήμοι της χώρας θα έχουν ευκαιρίες για μεγαλύτερη πρόσβαση σε αστικά έργα στο πλαίσιο των προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και άλλων χρηματοδοτικών μέσων. Στη σημερινή συνεδρίαση του Δήμου Βέλες ο Δήμαρχος Άτσε Κοτσέφσκι ενημερώθηκε για τις δυνατότητες χρηματοδότησης από τον Ντράγκαν Νταβίτκωφ, διευθυντή του γραφείου Price Waterhouse Cupers.https://bit.ly/2U6pJb5
22.2.2019 Το Οικονομικό Επιμελητήριο της Βορειοδυτικής Μακεδονίας δεν είναι απόλυτα ικανοποιημένο από τη μεταχείριση των εγχώριων επενδυτών και πιστεύει ότι η κυβέρνηση έχει κάνει μόνο μία ενέργεια για την ίση μεταχείριση των εγχώριων και ξένων επενδυτών και αυτή είναι το νομικό πλαίσιο για τη χορήγηση επιδοτήσεων και τη χρηματοδοτική στήριξη.Τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να ξεκινήσει αμέσως την αντιμετώπιση των προβλημάτων των υποδομών στη βιομηχανική ζώνη Βιζμπέγκοβο, η οποία είναι πολύ σημαντική για τη μακεδονική οικονομία. Ο επιχειρηματίας Ταΐπ Γιακούπι επεσήμανε ότι, σε αντίθεση με την προηγούμενη, τώρα υπάρχει καλύτερη επικοινωνία με τη σημερινή κυβέρνηση και κάποια πράγματα άρχισαν να κινούνται, αλλά πρόσθεσε ότι δεν είναι ακόμα ικανοποιημένοι από τη συνεργασία.https://bit.ly/2tKL0vr
25.2.2019 Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Κότσο Ανγκιούσεφ συναντήθηκε σήμερα με τον ειδικό σύμβουλο της κυβέρνησης της Γερμανίας Βάλτερ Ντεφ, με τον οποίο συζήτησε για τις γερμανικές εμπειρίες όσον αφορά την επίτευξης γρήγορης οικονομικής ανάπτυξης.https://bit.ly/2Eeg0J0
25.2.2019 Με 15.000.000€ σε φθηνά δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB), θα στηριχθούν οι επενδύσεις 39 μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες αρχικά θα ανοίξουν περίπου 160 θέσεις εργασίας. Ο διευθυντής της Μακεδονικής Τράπεζας για την Προώθηση της Ανάπτυξης (MBPR) Ντράγκαν Μαρτίνοβσκι ενημέρωσε τον υπουργό Οικονομικών Ντράγκαν Τεβντόβσκι ότι με αυτά ολοκληρώνεται η πρώτη δόση των 100.000.0000€ από την EIB για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αυτή την εβδομάδα οι μελέτες θα υποβληθούν στην EIB. Όπως ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του υπουργού, σχεδόν το 90% των έργων της πρώτης δόσης είναι μακροπρόθεσμες επενδύσεις. Οι περισσότερες επενδύσεις πραγματοποιούνται σε εγκαταστάσεις, εξοπλισμό και μεταφορικά μέσα.https://bit.ly/2TekUPG
27.2.2019 Τεβντόφσκι: Έχουμε εφαρμόσει τις περισσότερες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις οικονομικές μεταρρυθμίσειςhttps://bit.ly/2H9s7dt
1.3.2019 Σε αντίθεση με την περίοδο 2008 έως 2016, όταν το δημόσιο χρέος ήταν ταχέως αυξανόμενο και αυξήθηκε από 23% του ΑΕΠ στο 48.8%, τώρα έχει σταθεροποιηθεί και είναι χαμηλότερο από το 2016, ήτοι 48.7% του ΑΕΠ, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ντράγκαν Τεβντόβσκι που υόνισε ότι το χρέος είναι υπό έλεγχο επειδή το κόστος επιτοκίων έχει μειωθεί σημαντικά.https://bit.ly/2NHgcVa
4.3.2019 Στο ετήσιο συνέδριο, που διοργάνωσε ο οργανισμός Prospectors & Developers of Canada στο Τορόντο από τις 3 έως τις 6 Μαρτίου, η Euromax παρουσίασε στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις εξόρυξης στον κόσμο το έργο Ilovitsa-Stuka, καθώς και τις δυνατότητες εξόρυξης της χώρας.. Στο Τορόντο πραγματοποιείται παραδοσιακά η μεγαλύτερη παγκόσμια έκθεση και συνέδριο στον τομέα της εξόρυξης, όπου συμμετέχουν πάνω από 1.000 εκθέτες, πάνω από 3.800 επενδυτές και πάνω από 25.000 συμμετέχοντες από 130 χώρες.https://bit.ly/2H1GOA3
4.3.2019 Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα δοθεί στην κυκλοφορία ο δρόμος Μιλαντίνοβτσι-Στιπ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση των αρμόδιων φορέων, τμήμα του αυτοκινητοδρόμου μήκους 47 χλμ. θα τεθεί σε λειτουργία με ένα προσωρινό καθεστώς στα σημεία στα οποία προβλέπεται η κατασκευή δύο διοδίων.https://bit.ly/2VEeXJe
7.3.2019 Ανακοινώθηκε η έλευση της γερμανικής εταιρείας Gerresheimer στη Μακεδονία Ο Πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αντιπρόεδρο Οικονομικών Υποθέσεων Κότσο Ανγκιούσεφ δήλωσε. «Έχει συμφωνηθεί μια τεράστια επένδυση, η δεύτερη μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου ένταξης στο ΝΑΤΟ, πράγμα που σημαίνει ότι οι επενδυτές αναγνωρίζουν τη χώρα ως σταθερό και ασφαλές προορισμό». Η επένδυση της Gerresheimer θα γίνει σε διάφορα στάδια, όπως ανακοίνωσε ο Ανγκιούσεφ που πρόσθεσε: «Υπάρχει η δυνατότητα για περισσότερες ξένες επενδύσεις στη Μακεδονία. Η Gerresheimer έχει κύκλο εργασιών 1.300.000.000€, το 1/3 δηλαδή του προϋπολογισμού της Μακεδονίας, με 50 εργοστάσια σε 13 χώρες. Η εταιρεία αποφάσισε να επεκτείνει τις εγκαταστάσεις παραγωγής στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, στην οποία αυτό είναι το πρώτο της εργοστάσιο. Είμαστε ευγνώμονες που αποφάσισαν να επενδύσουν στη Βόρεια Μακεδονία, έναντι της Σερβίας και της Ρουμανίας. Η επένδυση θα πραγματοποιηθεί σε διάφορα στάδια, αλλά είναι σημαντικό ότι αυτή είναι η δεύτερη εταιρεία που μπορούμε να ανακοινώσουμε μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου του ΝΑΤΟ. Τις επόμενες εβδομάδες θα ανακοινώσουμε επενδύσεις διαφόρων εταιρειών. Ελπίζω ότι η Μακεδονία θα μπορέσει να καυχηθεί για την κατασκευή 30 εργοστασίων φέτος».https://bit.ly/2EXNWKl
8.3.2019 Για μεγαλύτερη ανάπτυξη της οικονομίας πρέπει να δοθεί έμφαση στη μεταποιητική βιομηχανία, η οποία για μεγάλο χρονικό διάστημα αντιμετωπίζει σχετικά χαμηλό επίπεδο παραγωγικότητας και εξαγωγών, κάτι που, μεταξύ άλλων, οφείλεται στις ανεπαρκείς υποδομές και στις αργές διαρθρωτικές αλλαγές.https://bit.ly/2THMtkt
9.3.2019 Το τελευταίο τρίμηνο του 2018 μειώθηκε η ανεργία στο 19,4%, το χαμηλότερο επίπεδο μέχρι στιγμής, ενώ παράλληλα η αύξηση του ΑΕΠ ήταν 3,7%. Για την κυβέρνηση, αυτό είναι αποτέλεσμα των θετικών οικονομικών πολιτικών και των εφαρμοζόμενων μέτρων και περιμένουν ένα καλύτερο μέλλον.https://bit.ly/2SZyIt9
9.3.2019 Η Standard & Poor’s επιβεβαιώνει τη πιστοληπτική αξιολόγηση της Βόρειας Μακεδονίας BB- με σταθερή προοπτική. Σύμφωνα με την έκθεσή της, η επίλυση του ονοματολογικού είναι ένα σημαντικό θετικό βήμα, ανοίγοντας τις πόρτες για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ το 2019, γεγονός που θα μπορούσε να επιταχύνει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.https://bit.ly/2VPOA37