Κατάσταση έκτακτης ανάγκης από σήμερα μέχρι τις 13 Απριλίου

Η Εθνοσυνέλευση έχει αποδεχθεί την κατεπείγουσα πρόταση της κυβέρνησης να κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τη χώρα εξαιτίας της εξάπλωσης […]

Η Εθνοσυνέλευση έχει αποδεχθεί την κατεπείγουσα πρόταση της κυβέρνησης να κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τη χώρα εξαιτίας της εξάπλωσης του κορωναϊού από σήμερα, 13 Μαρτίου, μέχρι τις 13 Απριλίου. Βάσει του άρθρου 84 του Συντάγματος η κατάσταση έκτακτης ανάγκης ισχύει έως ότου περάσει ο κίνδυνος και  οι αρχές έχουν την δυνατότητα να επιβάλλουν πλήρεις απαγορεύσεις, συμπεριλαμβανομένης της κίνησης εντός και εκτός της χώρας. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης επιτρέπει στις αρχές να κλείνουν σχολεία, πανεπιστήμια, αίθουσες συναυλιών, ιδιωτικές επιχειρήσεις, εξήγησε χθες το βράδυ. Τα κλαμπ και οι αίθουσες παιχνιδιών θα κλείσουν. Το Κοινοβούλιο ενέκρινε αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και στον νόμο περί υγείας.

Ο στόχος των αλλαγών είναι να σταματήσει η εξάπλωση λοιμωδών νόσων, συμπεριλαμβανομένου του νέου κορωναϊού Covid-19. Οι τροποποιήσεις προβλέπουν ποινές φυλάκισης 3 ετών και χρηματική ποινή από 1.000 έως 10.000 λέβα για όσους παραβιάζουν διατάξεις, κανόνες και κανονισμούς ή μέτρα κατά της εξάπλωσης των μολυσματικών ασθενειών και της καραντίνας. Εάν μια τέτοια πράξη διαπράττεται κατά τη διάρκεια μιας επιδημίας, η πανδημία ή η κήρυξη έκτακτης ανάγκης σχετίζεται με θανάτους από ασθένεια, το σχέδιο τροπολογίας προβλέπει 5 χρόνια φυλάκισης και πρόστιμο 10.000 έως 50.000 λέβα. Το υπουργείο Υγείας υπενθυμίζει ότι το καλύτερο μέτρο κατά της διάδοσης του νέου κορωναϊού είναι η κοινωνική απομόνωση.Εν τω μεταξύ, εξαιτίας της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη χώρα, ιδρύεται στο γραφείο του Εισαγγελέα, ομάδα η οποία θα διασφαλίζει την τήρηση των επιβαλλόμενων κανόνων και μέτρων. Το γραφείο του Εισαγγελέα θα ζητήσει από το υπουργείο Υγείας, το υπουργείο εξωτερικών και το υπουργείο εσωτερικών να υποβάλλουν καθημερινά εκθέσεις σχετικά με την κατάσταση στη χώρα.

https://www.novinite.com/articles/203589/

https://www.novinite.com/articles/203608/