Μακεδονικές εταιρείες στην πόρτα της Τουρκίας

Η αύξηση της οικονομικής ανάπτυξης ορισμένων χωρών, κυρίως της Τουρκίας ως της πλησιέστερης, αποτελεί πρόκληση για τις μακεδονικές εταιρείες που […]

Η αύξηση της οικονομικής ανάπτυξης ορισμένων χωρών, κυρίως της Τουρκίας ως της πλησιέστερης, αποτελεί πρόκληση για τις μακεδονικές εταιρείες που αποσκοπούν στην εξαγωγή και στην κατάκτηση νέων αγορών. Υπάρχουν πολλές τουρκικές επενδύσεις στη Μακεδονία, αλλά το ερώτημα είναι πόσες μακεδονικές εταιρείες ενδιαφέρονται να εμπορευθούν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους στην Τουρκία. То Μακεδονο-Τουρκικό Εμπορικό Επιμελητήριο (MATTO) είναι ο τοπικός συνεργάτης πολλών τουρκικών επιχειρηματικών αντιπροσωπειών που επισκέπτονται τη Μακεδονία και εταιρειών που αναζητούν συνεργάτες. Ταυτόχρονα είμαστε επίσης στο επίκεντρο των μακεδονικών εταιρειών που θέλουν να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους στην Τουρκία. Προωθούμε τη Μακεδονία ως επενδυτικό και επιχειρηματικό προορισμό στην Τουρκία και αντίστροφα, αλλά και σε τρίτες χώρες – αναφέρουν από το MATTO όπου τονίζουν ότι γενικά οι Τούρκοι επενδυτές είναι ικανοποιημένοι με το επιχειρηματικό κλίμα, προσθέτοντας ότι για τους ξένους επενδυτές οι σημαντικότεροι παράγοντες είναι η εμπιστοσύνη, η ασφάλεια, η συνέχεια των νομικών αλλά και των γενικών πολιτικών. Υπογραμμίζουν ότι η βάση για οικονομική συνεργασία μεταξύ Μακεδονίας και Τουρκίας είναι η Συμφωνία Ελευθέρων Συναλλαγών, η Συμφωνία CEFTA και η Περιφερειακή Σύμβαση για την καταγωγή των εμπορευμάτων (Σύμβαση PEM). «Η Μακεδονία μαζί με την Τουρκία θα πρέπει να ανοίξουν προνομιακές εμπορικές αγορές με το Μαρόκο, την Αλγερία, την Τυνησία και την Αίγυπτο, βάσει της περιφερειακής σύμβασης PΕM, αλλά χρειάζονται διμερείς συμφωνίες με τις χώρες. Αυτό θα αυξήσει τις επενδυτικές δυνατότητες της χώρας», αναφέρει το ΜΑΤΤΟ που προσθέτει ότι είχαν ξεκινήσει την ίδρυση Τεχνολογικής Βιομηχανικής Ζώνης Ανάπτυξης από Τούρκους επενδυτές στην περιοχή Στρώμνιτσας-Γευγελής, κοντά στο Διάδρομο 10 και στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ακολουθώντας το μοντέλο των τουρκικών ζωνών, όπου υπήρχε ενδιαφέρον για το άνοιγμα 20 εργοστασίων με πιθανή απασχόληση 5.000 ατόμων και παραγωγή που θα προοριζόταν για τρίτες αγορές. «Η Μακεδονία ήταν επί τρεις δεκαετίες σχεδόν σε αδράνεια και τώρα έχουμε την ευκαιρία να προχωρήσουμε. Χρειαζόμαστε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για το πώς θα αναπτυχθεί η Μακεδονία. Θα είναι μια οικονομία βασισμένη στη γεωργία, θα είναι ένας κόμβος μεταφοράς στους διαδρόμους 10 και 8, θα είναι μια μεταποιητική βιομηχανία τρίτων ή θα αναπτύξει τον τουρισμό; Δεν έχουμε ένα γενικό σχέδιο ανάπτυξης και οι επενδυτές χρειάζονται τουλάχιστον 10 χρόνια προνοητικότητας», λένε από το Επιμελητήριο. Ο επιχειρηματίας και πρώην επικεφαλής του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Βορειοδυτικής Μακεδονίας Μεντερές Κούτσι επισημαίνει ότι παρόλο που υπάρχουν ενδείξεις για μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη στην Τουρκία, ο ίδιος θεωρεί ότι είναι αμφισβητήσιμη λόγω των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα, προσθέτοντας ότι οι προοπτικές διείσδυσης των εταιρειών μας γίνονται όλο και πιο δύσκολες.

«Από το 2012 έως το 2017, σύμφωνα με την Εθνική Τράπεζα, περισσότερα από 1.700.000.000$ άμεσων επενδύσεων από την Τουρκία εισήχθησαν στη χώρα. Το 2018 έγιναν τουρκικές άμεσες επενδύσεις 42.530.000$, ενώ η αξία των εμπορικών συναλλαγών ανήλθε στα 520 εκατομμύρια δολάρια. «Μόνο τους πρώτους 9 μήνες του 2019 στη Μακεδονία έγιναν άμεσες επενδύσεις ύψους 27.000.000$. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, μπορεί να συναχθεί το συμπέρασμα ότι η Μακεδονία αποτελεί επενδυτικό και επιχειρησιακό προορισμό για τις τουρκικές επιχειρήσεις. Η πολιτική σταθερότητα, η προοπτική της ΕΕ και η ένταξη στο ΝΑΤΟ αυξάνουν την επιχειρηματική αναφορά της χώρας. Επιπλέον, η Μακεδονία αποτελεί για την Τουρκία περιφερειακό σημείο επέκτασης των επιχειρήσεων», λένε στο MATTO.

https://bit.ly/2KxFiFH