Σκόπια-Βουλγαρία

Σκόπια-Βουλγαρία

5.9.2017 О υπουργός Τοπικής Αυτοδιοίκησης  Σουχείλ Φαζλίου παραβρέθηκε σήμερα στην παράδοση του ασφαλτοστρωμένου δρόμου προς την λίμνη του Λίπκοβο μήκους 1.700 μέτρων. Παρέστησαν επίσης και εκπρόσωποι του Δήμου Σάτοβτσα της Βουλγαρίας που συμμετείχε στην υλοποίηση του έργου, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ και συγκεκριμένα από τα προγράμματα IPA για τη διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ Μακεδονίας και Βουλγαρίας.  
http://vecer.mk/makedonija/pushten-nov-pat-do-lipkovskoto-ezero-finansiran-od-ipa-programata

20.9.2017 Ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Βαλερί Σιμεόνωφ δήλωσε ότι ένας από τους στόχους της κυβέρνησης είναι να μειωθεί στους έξι μήνες η περίοδος που απαιτείται για την απόκτηση βουλγαρικής υπηκοότητας. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 53.000 αιτήσεις από πολίτες της Μακεδονίας, οι οποίοι δεν μπορούν να αποκτήσουν βουλγαρικό διαβατήριο εξαιτίας ελλείψεων στη νομοθεσία .
http://vecer.mk/makedonija/novina-bugarski-pasosh-kje-se-vadi-za-samo-6-meseci

23.9.2017 Ο εκπρόσωπος Τύπου του βουλγαρικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι οι βαλκανικές χώρες που είναι ήδη μέλη της ΕΕ (Ελλάδα, Βουλγαρία, Κροατία, Ρουμανία) θα βοηθήσουν ώστε να ενταχθούν στην ΕΕ και οι υπόλοιπες έξι χώρες της περιοχής (Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κόσοβο, Δημοκρατία της Μακεδονίας, Μαυροβούνιο, Σερβία). Οι υπουργοί Εξωτερικών των τεσσάρων χωρών μελών της ΕΕ αποφάσισαν από κοινού να επισκεφθούν τις υποψήφιες χώρες για να δώσουν ένα μήνυμα ότι στηρίξουν τις προσπάθειές τους. Έτσι, τα δυτικά Βαλκάνια θα γίνουν προτεραιότητα όχι μόνο της βουλγαρικής Προεδρίας αλλά και άλλων κρατών-μελών της περιοχής.
http://vecer.mk/balkan/balkanskite-zemji-chlenki-na-eu-kje-pomognat-za-evropskata-integracija-na-drugite-drzhavi-od

9.10.2017 Την ίδρυση ένωσης για την προστασία της μελισσοκομίας αλλά και την επίλυση κοινών προβλημάτων αποφάσισαν μελισσοκόμοι από το Ντέλτσεβο και το Μπλαγκόεφγκραντ.
http://vecer.mk/ekonomija/pchelari-od-delchevo-i-blagoevgrad-kje-formiraat-zdruzhenie

17.10.2017 Δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρει ότι η Βουλγαρία θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει μία ξεκάθαρη ενταξιακή πορεία στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της προκειμένου να αποτρέψει την επιστροφή στην αστάθεια. «Δεν μπορούμε να αλλάξουμε την ατζέντα της ΕΕ σε έξι μήνες, αλλά μπορούμε να παράσχουμε ένα σαφές σχέδιο δράσης σε κάθε μία από αυτές τις χώρες βασισμένο στα δικά μας επιτεύγματα έτσι ώστε να επιλύσουν τα δικά τους προβλήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά η Λιλιάνα Πάβλοβα υπουργός της Βουλγαρίας αρμόδια για τη Ευρωπαϊκή Προεδρία.  
https://goo.gl/9aCdtZ

20.10.2017 Ο Τράιτσε Ντίμκωφ ζητάει εκ νέου δημοψήφισμα για τη συμφωνία με τη Βουλγαρία όταν τέτοιες πρωτοβουλίες απέτυχαν στις τοπικές εκλογές της χώρας. Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΒΜΡΟ-DPMNE θα καταθέσει στη Βουλή αίτημα για την διενέργεια δημοψηφίσματος. Έχοντας υπόψη ότι η συμφωνία δεν έχει επικυρωθεί ακόμα από τη Βουλή και επομένως δεν είναι σε ισχύ το ΒΜΡΟ-DPMNE θεωρεί ότι είναι σωστό να ακουστεί και η φωνή των πολιτών. Το ΒΜΡΟ-DPMNE σέβεται τη γείτονα Βουλγαρία, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και επιθυμεί την ανάπτυξη φιλικών σχέσεων μαζί της, ωστόσο έχει σοβαρές αντιρρήσεις για κάποια σημεία της συμφωνίας όπως αυτό που προβλέπει τη σύσταση διακρατικής επιτροπής για την τροποποίηση των σχολικών εγχειριδίων Ιστορίας. Επίσης το ΒΜΡΟ-DPMNE θεωρεί απαράδεκτη την εγκατάλειψη της μακεδονικής μειονότητας στη Βουλγαρία και κρίνει ότι δεν είναι απαραίτητο να δεχθούμε την ονομασία της μακεδονικής γλώσσας ως γλώσσας του Συντάγματος της Μακεδονίας καθώς είναι προφανής ο σκοπός να μην αναγνωριστεί η μακεδονική γλώσσα μέσω αυτής της διατύπωσης.
https://goo.gl/FviBT7

24.10.2017 Οι δυνατότητες νέας σύνδεσης Μακεδονίας και Βουλγαρίας στον τομέα του φυσικού αερίου αποτέλεσαν το θέμα της πρώτης συνεδρίασης της ομάδας εργασίας μεταξύ των αντιπροσωπειών της Μακεδονίας και της Βουλγαρίας στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας στον τομέα του φυσικού αερίου. Σύμφωνα με το γραφείο του υπουργού Οικονομίας, Κρεσνίκ Μπεκτέσι, κατά τη διάρκεια της συνάντησης δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Βουλγαρία από την 1η  Ιανουαρίου 2018 ενώ η βουλγαρική πλευρά εκφράζει την ετοιμότητά της να στηρίξει τη Μακεδονία στις επενδύσεις στους τομείς των υποδομών και της ενέργειας και στην πορεία της προς την ένταξη της στην ΕΕ.
https://goo.gl/RRF7rx

25.10.2017 Η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Αικατερίνα Ζαχαριέβα δήλωσε ότι αναμένει την επικύρωση της συμφωνίας Καλής Γειτονίας με τη Μακεδονία την επόμενη εβδομάδα.
https://goo.gl/un3nNa

27.10.2017 Οι πολιτικές ελίτ των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να λύσουν πρώτα τις διαμάχες με τα γειτονικά κράτη στην περιοχή και μετά να γίνουν δεκτές στην ΕΕ δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσωφ στο Σαράγιεβο.
https://goo.gl/sRKCc2

3.11.2017 Η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Αικατερίνα Ζαχαρίεβα δήλωσε σε τηλεοπτική της συνέντευξη ότι ελπίζει να επικυρωθεί την επόμενη εβδομάδα από το βουλγαρικό Κοινοβούλιο η Συμφωνία Καλής Γειτονίας που υπογράφηκε με τη Μακεδονία. Επίσης ανέφερε ότι θα συγκροτηθεί επιτροπή για την Ιστορία με σκοπό όμως να μην πολιτικοποιηθεί η συζήτηση, ενώ όσον αφορά το ζήτημα του ονόματος η Ζαχαρίεβα τόνισε ότι η Σόφια έχει αναγνωρίσει εδώ και καιρό τη Δημοκρατία της Μακεδονίας με το συνταγματικό της όνομα.
https://goo.gl/wgZ9Y3

3.11.2017 Ο Βούλγαρος ακαδημαϊκός και πρώην Πρόεδρος της Βουλγαρικής Ακαδημίας Στέφεν Βοντενιτσάρωφ τόνισε ότι θα ήταν μια εξαιρετικά επωφελής κίνηση και θα βοηθούσε τα μέγιστα στην υπέρβαση της παρεξήγησης μεταξύ των δύο χωρών εάν η Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία αναγνωρίσει τη Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία ως συνεχιστή της Αρχιεπισκοπής της Αχρίδας.
https://goo.gl/4wQcBN

3.11.2017 Ο Δήμαρχος της περιοχής Centar Σάσα Μπογκτανόφσκι συναντήθηκε σήμερα με τον πρέσβη της Βουλγαρίας Ιβάν Πέτκωφ, ο οποίος, αφού τον συνεχάρη για την νίκη του στις πρόσφατες, εκλογές του μετέφερε την επιθυμία της βουλγαρικής κυβέρνησης να χορηγήσει 130.000€ για την ανασκευή της πρόσοψης του δημοτικού σχολείου «Ντίμιταρ Μιλαντίνωφ» συνολικού εμβαδού 3.610 τ.μ.
https://goo.gl/C9b6St

5.11.2017 Στην περιοχή του Μπέροβο διοργανώνεται εκπαίδευση για ξεναγούς στο πλαίσιο του έργου «Βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, πλεονέκτημα για τη διασυνοριακή συνοχή και ευημερία» που υποστηρίχθηκε από το διασυνοριακό πρόγραμμα IPA που  υλοποιείται από τις ΜΚΟ Leski που εδρεύει στο Μπέροβο και Na Fokus που εδρεύει στη Βουλγαρία. Σκοπός του προγράμματος είναι η υπέρβαση της κακής ποιότητας παρεχόμενων υπηρεσιών και της χαμηλής συμμετοχής των συγκεκριμένων περιοχών λόγω έλλειψης εκπαιδευμένου προσωπικού και απροθυμίας των νέων να παραμείνουν στην περιοχή. Έτσι, Μακεδόνες και Βούλγαροι «τοπικοί αφηγητές» θα εκπαιδευτούν προκειμένου να μετατρέψουν το χόμπι τους σε δουλειά και να βάλουν τις γενέτειρές τους στους τουριστικούς χάρτες, αναφέρει ο συντονιστής του προγράμματος, Ντέγιαν Καλαμαντέφσκι.
https://goo.gl/WC26Ye

15.11.2017 Η εκπαίδευση του στρατιωτικού ιατρικού προσωπικού, η στρατιωτική εκπαίδευση των ειδικών δυνάμεων και η συνεργασία με την Πολεμική Αεροπορία ήταν τα κύρια θέματα της συζήτησης μεταξύ του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου του Στρατού της Μακεδονίας Πτέραρχου Μετόντιγια Βελιτσκοφσκι και του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλγαρίας, Πτέραρχου Αντρέι Μπότσεφ στη Σόφια
https://goo.gl/gLnKTT

16.11.2017 Η μακεδονική οργάνωση «Ίλιντεν» με έδρα τα Τίρανα καταδικάζει την αφομοιωτική πολιτική που ασκεί η Βουλγαρία στους Μακεδόνες της Αλβανίας, στους οποίους παρέχει βουλγαρική υπηκοότητα.
https://goo.gl/K1sC9K

17.11.2017 Σε συνέντευξή του στη βουλγαρική τηλεόραση ο Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ τόνισε ότι η Μακεδονία έχει κέρδη και όχι απώλειες από τη Συμφωνία Καλής Γειτονίας που υπέγραψε με τη Βουλγαρία και μέχρι το τέλος του χρόνου πρόκειται να επικυρωθεί. Ανέφερε επίσης ότι η οικονομική διασύνδεση του Δυρραχίου με τη Βουλγαρία μέσω Σκοπίων (Διάδρομος 8) είναι αναγκαία. Όσον αφορά τα ιστορικά ζητήματα επεσήμανε ότι στα σχολικά εγχειρίδια δεν θα γίνεται λόγος περί Βούλγαρων φασιστών κατακτητών. «Οι προσωπικότητες της κοινής μας Ιστορίας θα πρέπει να μας ενώνουν. Οι καυγάδες δεν φέρνουν προοπτική αλλά μόνο κακό. Η Μακεδονία και η Βουλγαρία είναι ειλικρινείς φίλοι και πρέπει να οικοδομήσουν αυτή τη φιλία» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ερωτηθείς για το ζήτημα με την Ελλάδα ο Ζάεφ τόνισε ότι θέλει την επίλυση του προβλήματος για το όνομα όπου και οι δύο πλευρές πρέπει να κάνουν συμβιβασμούς.
https://goo.gl/jw7wJw

19.11.2017 Την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου στη Στρώμνιτσα θα συναντηθούν οι Πρωθυπουργοί της Μακεδονίας και της Βουλγαρίας Ζόραν Ζάεφ και Μπόικο Μπορίσωφ μαζί με υπουργούς τους. Στη συνεδρίαση οι δύο πλευρές θα εξετάσουν τις δυνατότητες συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, των επενδύσεων και των τηλεπικοινωνιών καθώς επίσης και σε περίπτωση φυσικών καταστροφών. Επίσης θα εξεταστεί και η παροχή υποστήριξης όσον αφορά την εκπαίδευση των στρατιωτών της Δημοκρατίας της Μακεδονίας.
https://goo.gl/gsgca9

19.11.2017 Σύμφωνα με το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Ιερά Σύνοδος της Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας-Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας έστειλε επιστολή στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Βουλγαρίας ζητώντας της να γίνει η μητρική της Εκκλησία αν αναγνωρίσει το αυτοκέφαλο της Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η επιστολή απεστάλη στις 9 Νοεμβρίου. Η Σύνοδος των Σκοπίων ζητάει από τη Βουλγαρική Εκκλησία να τεθεί σε ευχαριστιακή ενότητα με την Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας η οποία θα αποτελέσει τη βάση για την ευχαριστιακή ενότητα και με τις άλλες ορθόδοξες εκκλησίες. Σύμφωνα με τον θρησκευτικό αναλυτή Μπράνκο Γκιοργκιέφσκι, «η επιστολή είναι ένας νέος τρόπος να αποκτήσει το αυτοκέφαλό της η Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία διαφορετικός από τις έως τώρα προσπάθειές της. Μέχρι στιγμής διαπραγματευόταν με τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία γιατί η στάση όλων των ορθόδοξων εκκλησιών είναι ότι το ζήτημα έπρεπε να λυθεί με τη Σερβική Εκκλησία, η οποία μας προσφέρει αυτονομία εντός της δικής της δικαιοδοσίας ενώ εμείς θέλουμε το Αυτοκέφαλο». Επίσης ο Γκιοργκιέφσκι θεωρεί ότι οι Μακεδόνες Επίσκοποι θέλουν να επωφεληθούν από το θετικό κλίμα μεταξύ Μακεδονίας και Βουλγαρίας και για τα εκκλησιαστικά ζητήματα. Εάν η Βουλγαρική Εκκλησία αναγνωρίσει το Αυτοκέφαλό μας, θα δημιουργηθούν προβλήματα με τις άλλες ορθόδοξες εκκλησίες, τη σερβική και τη ρωσική, η οποία αντιτίθεται στην αυθαίρετη αναγνώριση νέων εκκλησιών, κάτι για το οποίο βρίσκεται σε διαμάχη με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Εάν η Ρωσική Εκκλησία δεν αντιταχθεί στη βουλγαρική κίνηση, θα δώσει τη δυνατότητα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο να αναγνωρίσει το Αυτοκέφαλο της μη αναγνωρισμένης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας. Ο Γκιοργκιέφσκι αμφιβάλλει ότι οι Βούλγαροι Επίσκοποι θα μας αναγνωρίσουν το Αυτοκέφαλό μας και τονίζει ότι ίσως γίνει προσπάθεια να επιλυθεί το ζήτημα σε επίπεδο διεθνών σχέσεων  
https://goo.gl/KYeQG3

21.11.2017 Η επιστολή της Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας-Αρχιεπισκοπή Αχρίδας στη Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις, ως επί το πλείστον θετικές. Ο κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής «Άγ. Κλήμης της Αχρίδας» Τζόκο Γκιοργκιέφσκι τονίζει ότι βρισκόμαστε επιτέλους κοντά σε μια σολομώντεια λύση του εκκλησιαστικού ζητήματος της Μακεδονίας και επισημαίνει ότι όλες οι εθνικές εκκλησίες στα Βαλκάνια έχουν μητέρα-εκκλησία το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ο εκκλησιαστικός αναλυτής Ντάνιελ Ντιμέφσκι δήλωσε ότι η επιστολή αποτελεί διαφορετική κίνηση από τις προηγούμενες και φέρει θετικό άνεμο στην πορεία επίλυσης του ζητήματος. Στη Βουλγαρία πολλοί αναλυτές, όπως ο Μίλεν Βραμπέφσκι του ιδρύματος «Βουλγαρική Μνήμη», επισημαίνουν ότι η Βουλγαρική Εκκλησία πρέπει να αδράξει την ευκαιρία και να αποδεχθεί την πρόταση.
http://vecer.press/27466-2/

21.11.2017 Η Ιερά Σύνοδος της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας θα συνεννοηθεί με τις άλλες 14 Ορθόδοξες Εκκλησίες, μεταξύ των οποίων τη σερβική, τη ρωσική και την ελληνική, προτού λάβει την απόφασή της για την αναγνώριση της Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας-Αρχιεπισκοπής Αχρίδας, δήλωσε στην εφημερίδα Dnevnik ο Γραμματέας της. Η πρόταση θα εξετασθεί στη Σύνοδο των 14 Ορθοδόξων Εκκλησιών στις 27 Νοεμβρίου μετά από ευρύτερη τη διαβούλευση.
https://goo.gl/fXvcxT

23.11.2017 Στη συνάντηση του Προέδρου της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ με τον Βούλγαρο Πατριάρχη Νεόφυτο υπογραμμίστηκε ότι η επιθυμία και των δύο πλευρών είναι η εμβάθυνση των διμερών σχέσεων με τη Μακεδονία και τονίστηκε η σημασία της υπογραφής της Συμφωνίας Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας, η οποία τονώνει την αμοιβαία εμπιστοσύνη και αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην πορεία της Μακεδονίας προς την ΕΕ.
https://goo.gl/4WobvN

23.11.2017 Η κοινή συνεδρίαση των κυβερνήσεων της Μακεδονίας και της Βουλγαρίας σήμερα στην Στρώμνιτσα ολοκληρώθηκε με την υπογραφή Κοινής Διακήρυξης στην οποία γίνεται λόγος για τις προσπάθειες προώθησης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε όλους τους τομείς και την υπογραφή εννέα συμφωνιών που αποτελούν μέρος της Συμφωνίας Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας της 1ης Αυγούστου. «Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να εκμεταλλευτούμε τη βουλγαρική προεδρία και στη συνέχεια την αυστριακή, τη ρουμανική και την κροατική έτσι ώστε οι Βρυξέλλες να ενεργήσουν πραγματικά στα Δυτικά Βαλκάνια. Είμαι πεπεισμένος ότι σε δύο-τρεις μήνες θα καταφέρουμε να μειώσουμε το κόστος περιαγωγής και ότι θα προχωρήσει ο Διάδρομος 8. Οι άνθρωποι θέλουν δουλειές, εισόδημα, να μπορούν να ταξιδεύουν και να κάνουν επιχειρήσεις και εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να τους δίνουμε αυτή τη δυνατότητα», δήλωσε  ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσωφ. Από την πλευρά του ο Ζάεφ τόνισε ότι οι δύο χώρες με την υπογραφή της Συμφωνίας Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας και με τη κοινή συνεδρίαση των κυβερνήσεων έχουν ενεργοποιήσει τη μηχανή που θα ωθήσει προς τα εμπρός όλη την περιοχή. Οι υπουργοί Άμυνας Ραντμίλα Σεκερίνσκα και Κράσιμιρ Καρακατσάνωφ υπέγραψαν Πρωτόκολλο Συνεργασίας για την  εκπαίδευση στελεχών του Στρατού της Μακεδονίας στις στρατιωτικές σχολές της Βουλγαρίας. Το Πρωτόκολλο προβλέπει ευρύτερη συνεργασία στον τομέα της άμυνας. Επίσης υπογράφηκε Μνημόνιο για τη μείωση του κόστους περιαγωγής το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή εντός έξι μηνών. Υπογράφηκαν επίσης συμφωνίες από τους αρμόδιους υπουργούς Τουρισμού και Ενέργειας, τις αρμόδιες υπηρεσίες κτηματολογίου για την ανταλλαγή χαρτογραφικών και γεωδαιτικών πληροφοριών. Η συμφωνία αυτή θα έχει διάρκεια δέκα ετών. Επιπλέον υπογραμμίστηκε η ανάγκη διάνοιξης νέων συνοριακών σταθμών κυρίως στις τοποθεσίες Κλέπαλο-Σαντάνσκι για τη διευκόλυνση της επικοινωνίας και της κυκλοφορίας των πολιτών. Όσον αφορά την κατασκευή του Διαδρόμου 8, οι ηγέτες και οι υπουργοί Μεταφορών των Δυτικών Βαλκανίων θα συναντηθούν στις 6-7 του επόμενου μήνα με εκπροσώπους της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για να συζητήσουν την κατασκευή του σιδηροδρομικού δικτύου μεταξύ Βουλγαρίας-Μακεδονία-Αλβανίας. Οι Πρωθυπουργοί Ζάεφ και Μπορίσωφ επεσήμαναν ότι ο Διάδρομος 8 αποτελεί προτεραιότητα για τις δύο χώρες και ότι θα προσφέρει πολλές ευκαιρίες για συνεργασία ενώ θα μειώσει τον απαιτούμενο χρόνο μετακινήσεων και μεταφορών. Όσον αφορά τη σιδηροδρομική σύνδεση Σκοπίων-Σόφιας, ο Μπορίσωφ τόνισε ότι στη βουλγαρική επικράτεια έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες με υψηλό κόστος, ενώ αντίθετα η Μακεδονία δεν έχει ακόμα εξασφαλίσει την χρηματοδότηση για την κατασκευή του τρίτου τμήματος από την Κρίβα Παλάνκα μέχρι τα σύνορα με τη Βουλγαρία. Οι δύο Πρωθυπουργοί, τέλος κατέθεσαν στεφάνι στο μνήμα του Μπόρις Τραϊκόφσκι, πρώην Προέδρου της Μακεδονίας.
https://goo.gl/Fn6wBj

23.11.2017 Στο πρώτο εξάμηνο 2017 οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Βουλγαρίας-Μακεδονίας κυμαίνονται στα 344.800.000€, αυξημένες κατά 10%, ανακοίνωσαν ο Κότσο Ανγκιούσεφ, αναπληρωτής Πρωθυπουργός αρμόδιος Οικονομικών Υποθέσεων και ο Εμίλ Καρανικόλωφ, υπουργός Οικονομίας της Βουλγαρίας. Οι δύο υπουργοί εκτιμούν ότι υπάρχουν δυνατότητες αύξησης των εμπορικών συναλλαγών και η δυνατότητα ίδρυσης κοινών εταιρειών στους τομείς της γεωργίας, της βιομηχανίας τροφίμων, της ενέργειας, των μεταφορών, της μηχανολογίας και των τηλεπικοινωνιών.
https://goo.gl/sbSP3V

23.11.2017 Αναφορικά με το εκκλησιαστικό ζήτημα που ανέκυψε τις τελευταίες ημέρες οι Πρωθυπουργοί Βουλγαρίας και Μακεδονίας τόνισαν στη συνέντευξη Τύπου στη Στρώμνιτσα ότι ως πολιτικοί σέβονται τον κοσμικό χαρακτήρα των κρατών και δεν θέλουν να αναμιχθούν στις υποθέσεις των δύο Εκκλησιών. Ωστόσο, τις ενθαρρύνουν να βρουν μια λύση στο πλαίσιο της φιλίας και της καλής γειτονίας.
https://goo.gl/BuqQ9g

23.11.2017 Στην κοινή συνεδρίαση στη Στρώμνιτσα οι δύο κυβερνήσεις υπέγραψαν μνημόνιο για τη μείωση των χρεώσεων περιαγωγής των τηλεπικοινωνιών και για τη συνεργασία στον τομέα του τουρισμού αλλά και κοινή συμμετοχή σε τουριστικές εκθέσεις. Υπογράφηκε επίσης και συμφωνία στον τομέα της ενέργειας, η οποία προβλέπει τη δημιουργία κοινής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τις αρχές του 2018. Η δημιουργία της κοινής αγοράς στα σύνορα των δύο χωρών θα βοηθήσει στην αύξηση του εμπορίου ηλεκτρικής ενέργειας και θα συμβάλει στην αύξηση της ρευστότητας των εθνικών αγορών ενέργειας. Τέλος, συμφωνία υπέγραψαν και οι εταιρείες φυσικού αερίου των δύο χωρών Bulgartransgaz και Makedonski energetski resurs  για την κατασκευή νέας σύνδεσης των αγωγών φυσικού αερίου. Η μελέτη θα λάβει υπόψη της τους ελληνοβουλγαρικούς και τουρκοβουλγαρικούς αγωγούς.
https://goo.gl/hJtmyK

23.11.2017 Από τις συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών Βουλγαρίας Αικατερίνα Ζαχαρίεβα και Μακεδονίας Νίκολα Ντιμιτρώφ, προέκυψε ότι το Σύμφωνο Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας μπορεί να τεθεί σε ισχύ μέχρι το τέλος του έτους και τα δύο Κοινοβούλια θα καταβάλουν προσπάθειες για την επικύρωσή της. Οι δύο υπουργοί υπέγραψαν επίσης μία Πλατφόρμα για την συνεργασία μεταξύ των δύο υπουργείων, κάτι που δείχνει τη θέληση των δύο πλευρών για εμβάθυνση της συνεργασίας τους. Η Πλατφόρμα προβλέπει τακτικές διαβουλεύσεις των υπουργείων και των διπλωματικών αποστολών και η δημιουργία ομάδων εργασίας για την παρακολούθηση της εφαρμογής της Συμφωνίας. Η βουλγαρική πλευρά είναι επίσης πρόθυμη να συγκροτήσει ομάδα εμπειρογνωμόνων και να διοργανώσει κοινά σεμινάρια και για να παράσχει τις εμπειρίες της σχετικά με τον στρατηγικό στόχο της ένταξης την ΕΕ. Η Πλατφόρμα επίσης προβλέπει κοινές δράσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στον τομέα της ασφάλειας, του διασυνοριακού ελέγχου, της μετανάστευσης και του καθεστώτος της βίζας. Τα δύο υπουργεία θα εργαστούν επίσης για την τόνωση της δημόσιας διπλωματίας υπό όλες τις μορφές, μεταξύ άλλων μέσω κοινών σχεδίων και με τη συμμετοχή διπλωματών και στελεχών των υπουργείων σε μαθήματα, σεμινάρια και άλλες εκπαιδευτικές διαδικασίες.
https://goo.gl/wC7fW8

23.11.2017 Στη συνέντευξη Τύπου, μετά την κοινή συνεδρίαση, ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσωφ τόνισε ότι η Βουλγαρία στηρίζει τη Μακεδονία για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, ενώ από την πλευρά του ο Ζάεφ τόνισε ότι η Κοινή Διακήρυξη βασίζεται στο πνεύμα της εμπιστοσύνης, του σεβασμού και της αμοιβαίας κατανόησης και υπογράμμισε την ανάγκη για περιφερειακή συνεργασία ως βάση διαρκούς σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Τόνισε επίσης ότι οι δύο πλευρές συζήτησαν για τη συνεργασία τους στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου, του τουρισμού, της ενέργειας, των υποδομών και της διασυνοριακής ασφάλειας. Πρόσθεσε ότι βασικές προτεραιότητες των δύο χωρών είναι ο περαιτέρω εφοδιασμός των δύο χωρών με φυσικό αέριο και η κατασκευή του Διαδρόμου 8.
https://goo.gl/yPnxts

27.11.2017 Η Βουλγαρική Εκκλησία αποδέχεται την πρόταση της Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας-Αρχιεπισκοπή Αχρίδας. Δεδομένου ότι η Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία αναγνωρίζει το Βουλγαρικό Πατριαρχείο  ως Μητέρα-Εκκλησία η Ιερά Σύνοδός του αποφάσισε ότι η Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία με την αίσθηση του ιερού καθήκοντός της αποδέχεται την ευθύνη να δείξει πλήρη συνεργασία, να μεσολαβεί ως υπέρμαχος ενώπιον των τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών και να αποκαταστήσει την κανονικότητα με την Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία. «Πρέπει να αποδεχτούμε την προσφερόμενη χείρα της Μακεδονίας. Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε δεδομένου ότι είναι αδέρφια μας, είναι ο λαός μας», τόνισε ο Πατριάρχης Βουλγαρίας Νεόφυτος εισερχόμενος στη Σύνοδο της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε επίσης να συγκροτηθεί Συνοδική Αρχιερατική Επιτροπή, η οποία θα αναλάβει τις διαπραγματεύσεις με την  Μακεδονική και τις υπόλοιπες Ορθόδοξες Εκκλησίες. Η απόφαση της Βουλγαρικής Εκκλησίας έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από την Μακεδονική Εκκλησία, που ανακοίνωσε ότι η απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Βουλγαρικής Εκκλησίας δίνει ελπίδα για οριστική επίλυση του ζητήματος. Ο αναλυτής Μπράνκο Γκιοργκιέφσκι δεν δηλώνει ικανοποιημένος από την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Βουλγαρικής Εκκλησίας. «Εμείς ζητήσαμε από τη Βουλγαρική Εκκλησία να μας αναγνωρίσει ως Αυτοκέφαλη Εκκλησία και να συλλειτουργήσουμε προκειμένου αυτό να αποτελέσει τη βάση για την ενότητα και με τις άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες. Λάβαμε τέτοια απόφαση της Συνόδου της Βουλγαρικής Εκκλησίας; Εγώ θεωρώ ότι δεν την λάβαμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Χθες με επιστολή του και σήμερα με δηλώσεις του ο Μητροπολίτης Ποβαρντάριε Αγαθάγγελος, κρατά αποστάσεις από τη συμφωνία με τη Βουλγαρική Εκκλησία και ισχυρίζεται ότι η απόφασή της να καταστεί Μητέρα-Εκκλησία της Μακεδονικής δεν σημαίνει και αναγνώριση του Αυτοκεφάλου της..
https://goo.gl/CUV6BF
https://goo.gl/DKFBJP

1.12.2017 Ο Ρώσος Πατριάρχης Κύριλλος θα συναντηθεί με τον Βούλγαρο Πατριάρχη Νεόφυτο και τον Σέρβο Πατριάρχη Ειρηναίο. Μαζί με τον Νεόφυτο θα ταξιδέψουν και επίσκοποι, μέλη της επιτροπής που έχει συγκροτηθεί για να συζητήσει με τις άλλες ορθόδοξες εκκλησίες το ζήτημα της Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ρωσικά μέσα αναφέρουν ότι η Ρωσική Εκκλησία θα αναγνωρίσει επίσημα την ανεξαρτησία της Ουκρανικής Εκκλησίας και ότι στο Καταστατικό της Ρωσικής Εκκλησίας θα αναφέρεται ότι η Ουκρανική Εκκλησία θα διοικείται από το Κίεβο και όχι από τη Μόσχα.
https://goo.gl/Gvfqvs

11.12.2017 Тη Θεία Λειτουργία στο ναό των Αγίων Πέντε και Δέκα Ιερομαρτύρων της Τιβεριούπολης στη Στρώμνιτσα παρακολούθησε ο Βούλγαρος Επίσκοπος Βελίκης, Σιώνιος, ο οποίος διάβασε μήνυμα του Βούλγαρου Πατριάρχη Νεοφύτου, με το οποίο εξέφραζε την επιθυμία του η Μακεδονική Εκκλησία σύντομα να προσέλθει σε ευχαριστηριακή ενότητα και κοινωνία με τη Βουλγαρική Εκκλησία.https://goo.gl/QwAqHw

14.12.2017 Την ανάγκη να επικυρωθεί το συντομότερο από τα δύο κοινοβούλια με ευρεία πλειοψηφία η Συμφωνία Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας μεταξύ Μακεδονίας και Βουλγαρίας τόνισαν στη σημερινή τους συνάντηση ο Ταλάτ Τζαφέρι και η αντιπρόεδρος της Βουλγαρίας, Ηλιάνα Γιότοβα, που πραγματοποιεί σύντομη επίσκεψη εργασίας στη Μακεδονία. Η Γιότοβα συναντήθηκε επίσης με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος τόνισε ότι το 2018 είναι μια σημαντική χρονιά για τις σχέσεις Μακεδονίας-Βουλγαρίας.
https://goo.gl/9Txrzn
https://goo.gl/1jRPwK

14.12.2017 Η ενίσχυση και η ανάπτυξη των οικονομικών δεσμών, η ανάληψη πρωτοβουλιών σε κοινωνικό επίπεδο και η προώθηση των επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ Μακεδονίας και Βουλγαρίας θα είναι στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων του Βουλγαρο-Μακεδονικού Επιχειρηματικού Ομίλου, ο οποίος ξεκίνησε τις εργασίες του σήμερα στα Σκόπια.https://goo.gl/nok2RQ

20.12.2017 Κατά την χθεσινή συνεδρίασή της, η κυβέρνηση εξέτασε και ενέκρινε το σχέδιο νόμου για την επικύρωση της Συνθήκης Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας. Το νομοσχέδιο θα υποβληθεί στο Κοινοβούλιο και η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ αφού επικυρωθεί και από τα δύο κοινοβούλια.https://goo.gl/CjYinw

21.12.2017 Ο προκαθήμενος της Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας– Αρχιεπισκοπής της Αχρίδας (ΜΟΕ-ΑΟ) Στέφανος, έγινε σήμερα δεκτός από τον Πατριάρχη της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Νεόφυτο. Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση των δύο ιεραρχών από τότε που η Βουλγαρική Εκκλησία δέχθηκε να γίνει μητέρα-Εκκλησία της ΜΟΕ-ΑΟ. Ο Αρχιεπίσκοπος Στέφανος ευχαρίστησε τη βουλγαρική πλευρά για την υποστήριξη του αιτήματος της ΜΟΕ-ΑΟ να γίνει ανεξάρτητη και τόνισε ότι η επιστολή που εστάλη στη Βουλγαρική Εκκλησία είχε γίνει ομόφωνα αποδεκτή από τη Σύνοδο της ΜΟΕ-ΑΟ.https://goo.gl/8NiXtS

22.12.2017 Στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Σόφιας βρέθηκε επιστολή του ηγουμένου Αρσενίου προς ιερομόναχο Ιλαρίωνα, ηγούμενο της Μονής Ζωγράφου στο Άγιο Όρος με ημερομηνία 25 Μαρτίου 1834. Η επιστολή είναι γραμμένη στην εκκλησιαστική σλαβονική με έντονα στοιχεία της λαϊκής ντοπιολαλιάς και τουρκισμούς που χρησιμοποιούνταν στον προφορικό λόγο. Η επιστολή πιστοποιεί τους στενούς δεσμούς που υπήρχαν μεταξύ της ΙΜ Ζωγράφου στο Άγιο Όρος με το μοναστήρι του Αγίου Γιόβαν Μπίγκορσκι μεταξύ Δίβρας και Γκόστιβαρ.https://goo.gl/BbD2pV

26.12.2017 Στη συνεδρίαση της Ιεράς Αρχιερατικής Συνόδου της Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας-Αρχιεπισκοπή Αχρίδας θα συζητηθεί το αίτημα προς τη Βουλγαρική Εκκλησία να γίνει η μητέρα-Εκκλησία της ΜΟΕ-ΑΟ. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Συνόδου, Τιμόθεος, τονίζει ότι παρά τις μικροδιαφορές μεταξύ των Μητροπολιτών υπάρχει ομοφωνία επί της αρχής.https://goo.gl/HRcm8F
https://goo.gl/rJhUvt

26.12.2017 Η Επιτροπή Εξωτερικής Πολιτικής του Κοινοβουλίου ψήφισε το νομοσχέδιο για την επικύρωση της Συμφωνίας με τη Βουλγαρία. Η  Πρόεδρος της Δημοκρατικής Ανανέωσης της Μακεδονίας, Λιλιάνα Πόποφσκα επεσήμανε ότι με τη συμφωνία εξαλείφεται ο κίνδυνος να εμποδίσει η Βουλγαρία την ευρωατλαντική προοπτική της Μακεδονίας, ενώ επίσης αναγνωρίζεται η μακεδονική γλώσσα ως ξεχωριστή γλώσσα καθώς δηλώνεται ότι η Συμφωνία υπογράφηκε σύμφωνα με το Σύνταγμα στη μακεδονική γλώσσα και τη βουλγαρική γλώσσα. Η Συμφωνία αναμένεται μέχρι το τέλος της εβδομάδας να περάσει από την Ολομέλεια της Βουλής.https://goo.gl/714rbn
https://goo.gl/GgazvS

4.1.2018 Το αίτημα της Μακεδονικής Εκκλησίας προς τη Βουλγαρική Εκκλησία δεν έχει καμία κανονιστική και ιστορική βάση και είναι δείγμα ανωριμότητας, τονίζει ο Σέρβος Πατριάρχης Ειρηναίος σε συνέντευξή του. Η μοναδική λύση για τη Μακεδονική Εκκλησία περνάει από την κανονικότητά της με τη Σερβική Εκκλησία.
https://goo.gl/G9nh7f

4.1.2018 Ο Αρχιμανδρίτης Παρθένιος, ηγούμενος της Μονής του Αγίου Γιόβαν Μπίγκορσκι, θεωρεί ότι η Βουλγαρική Εκκλησία έχει κάθε εκκλησιαστικό και ιστορικό δικαίωμα να καταστεί η Μητέρα-Εκκλησία της Μακεδονικής Εκκλησίας καθώς τις δύο Εκκλησίες συνδέει η κοινή εκκλησιαστική ιστορία από την Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας μέχρι την κοινή Εξαρχία. «Η μακρόχρονη προπαγάνδα και το καλλιεργούμενο μίσος έναντι του γείτονά μας στα ανατολικά, έναντι του αδελφικού βουλγαρικού λαού, δυστυχώς οδηγεί σε λανθασμένα συμπεράσματα ότι διαπράττουμε φοβερή αμαρτία και προδοσία όταν ζητάμε μία άλλη μητέρα-εκκλησία αντί της σερβικής», αναφέρει χαρακτηριστικά. https://goo.gl/eCKiim

4.1.2018 Η απόφαση της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας να συμμετάσχει στην υπεράσπιση ενώπιον των τοπικών ορθόδοξων εκκλησιών για να καθοριστεί η κανονικότητα της Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας-Αρχιεπισκοπής Αχρίδας αναμένεται να είναι ένα από τα θέματα της συνάντησης του Βούλγαρου Πατριάρχη Νεόφυτου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Οι δύο ιεράρχες θα τελέσουν, επίσης, στις 7 Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη κοινή λειτουργία στον βουλγαρικό  ναό του Αγίου Στεφάνου, που είναι γνωστός και ως «σιδερένιος ναός». Στη λειτουργία θα παραστούν ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός, Μπορίσωφ μαζί με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. https://goo.gl/HsKgcv

5.1.2018 Το νομοσχέδιο για την επικύρωση της Συμφωνίας Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας με τη Βουλγαρία θα τεθεί σε ημερήσια διάταξη του Κοινοβουλίου στις 15 Ιανουαρίου, ημέρα που η Βουλγαρία αναλαμβάνει επίσημα την Προεδρία της ΕΕ. Η υπουργός Εξωτερικών Αικατερίνα Ζαχαρίεβα σε δηλώσεις της τον προηγούμενο μήνα στο εθνικό ραδιόφωνο της Βουλγαρίας (ΒΝR) τόνισε ότι η Συμφωνία θα επικυρωθεί από τη Βουλή τον Ιανουάριο.
https://goo.gl/bGsGRv

15.1.2018 Ο Βούλγαρος πρέσβης στα Σκόπια Ιβάν Βέλικωφ Πετκώφ επεσήμανε στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στη Μακεδονική Βουλή ότι η Βουλγαρία στηρίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης και της κοινωνίας για την επίτευξη των κυριότερων εθνικών στόχων, την ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.https://goo.gl/eocXM3

15.1.2018 Στην Βουλή ψηφίσθηκε με 61 υπέρ και 1 παρών το νομοσχέδιο για την επικύρωση της Συμφωνίας Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας με τη Βουλγαρία. Οι βουλευτές του ΒΜΡΟ-DPMNE απείχαν και πάλι.. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρώφ δήλωσε ότι είναι γεγονός πως στα πολύ δύσκολα και λεπτά ζητήματα μεταξύ δύο γειτονικών χωρών είναι δύσκολη η διαπραγμάτευση και ότι «ούτε εμείς ούτε στη Βουλγαρία είμαστε απόλυτα ευχαριστημένοι με το κείμενο».https://goo.gl/tkvgMj

17.1.2018 Με αφορμή την επικύρωση της Συμφωνίας με τη Βουλγαρία από το Μακεδονικό Κοινοβούλιο ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσωφ, δήλωσε ότι ελπίζει πως όλες οι χώρες θα υπογράψουν τέτοιες συμφωνίες αντί να κάνουν πόλεμο. Η Επιτροπή για την Εξωτερική Πολιτική και η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Ελέγχου των Ευρωπαϊκών Ταμείων είναι οι δύο επιτροπές του βουλγαρικού Κοινοβουλίου που θα εξετάσουν την επικύρωση της Συμφωνίας Φιλίας, Καλή Γειτονίας και Συνεργασίας με τη Μακεδονία. Η Συμφωνία διασφαλίζει τη μακροχρόνια φιλία και μία σταθερή βάση συνεργασίας στην περιοχή η οποία θα στηρίζεται στις ευρωπαϊκές αξίες, ήταν η κοινή εκτίμηση των  Πρωθυπουργών των δύο χωρών,Ζόραν Ζάεφ και Μπόικο Μπορίσωφ.https://goo.gl/NF1Uag
https://goo.gl/AEtWQt
https://goo.gl/BXXQmT

17.1.2018 Ο καθηγητής Φερίντ Μούχιτς, βουλευτής του SDSM, που δήλωσε παρών στην ψηφοφορία για την επικύρωση της Συμφωνίας με τη Βουλγαρία, εξηγεί ότι «η επικύρωση μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στο μεγάλο στόχο μας (ενν. η ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ) αλλά πρέπει να πληρώσουμε ένα τίμημα το οποίο δεν είμαστε υποχρεωμένοι να πληρώσουμε. Η ουδετερότητά μου ήταν η εκδήλωση της άποψης ότι η υπογραφή της Συμφωνίας ήταν μια κίνηση καλής θέλησης της μακεδονικής πλευράς και όχι αποτέλεσμα εξαναγκασμού, κάτι που πρέπει να εκτιμηθεί από τη διεθνή κοινότητα»https://goo.gl/NbX8R1

18.1.2018 Η Εθνοσυνέλευση της Βουλγαρίας επικύρωσε σήμερα ομόφωνα τη Συνθήκης Φιλίας, Καλή Γειτονίας και Συνεργασίας με τη Μακεδονία. Την στήριξή τους παρείχαν όλα τα κόμματα της Βουλής και οι αρμόδιες επιτροπές τους..https://goo.gl/ENwvVT

20.1.2018 Η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Αικατερίνα Ζαχαρίεβα δήλωσε σε ραδιοφωνική της συνέντευξη ότι αναμένεται φέτος η Μακεδονία να λάβει ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων για την ένταξή της στην ΕΕ.https://goo.gl/fRwtTa

22.1.2018 Το μεγάλο ενδιαφέρον της ΕΕ για την περιοχή είναι ένδειξη ότι υπάρχει θετικό πολιτικό κλίμα για τη διεύρυνση της Ένωσης, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό τόσο για τη Μακεδονία όσο και για ολόκληρη την περιοχή, επεσήμανε ο  Πρόεδρος Γκιόργκε Ιβάνωφ στη συνάντησή του με τον πρέσβη της Βουλγαρίας Ιβάν Πετκώφ, που παρουσίασε τις προτεραιότητες της βουλγαρικής προεδρίας της ΕΕ.https://goo.gl/9ruH8S

22.1.2018 Σε δηλώσεις του στο βουλγαρικό ειδησεογραφικό πρακτορείο BGNES ο Βούλγαρος Πατριάρχης Νεόφυτος δήλωσε ότι με τη Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία-Αρχιεπισκοπή Οχρίδας υπάρχει συναίνεση όσον αφορά τα κυριότερα ζητήματα του μέλλοντος.https://goo.gl/2ubN2u

26.1.2018 Τα ανοικτά ζητήματα στις διμερείς σχέσεις των βαλκανικών χωρών θα πρέπει να επιλυθούν πριν από την ένταξή τους, δήλωσε ο  Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσωφ σε συζήτηση για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης των Δυτικών Βαλκανίων που διεξήχθη στο Νταβός. Ως παράδειγμα βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ των χωρών της περιοχής, ο Μπόρισωφ επεσήμανε τη Συνθήκη Φιλίας και Καλής Γειτονίας μεταξύ της Μακεδονίας και της Βουλγαρίας.https://goo.gl/xDFgNB

30.1.2018 Η Μακεδονία και η Βουλγαρία θα εντείνουν τη συνεργασία τους στον τομέα της υγείας όπως ανακοίνωσαν οι αρμόδιοι υπουργοί των δύο χωρών σε συνάντησή τους στη Σόφια.https://goo.gl/om2bws

1.2.2018 Το εμπόριο Βουλγαρίας και Μακεδονίας σημείωσε αύξηση κατά 11%. Οι εξαγωγές της Βουλγαρίας αυξήθηκαν κατά 3%. Σύμφωνα με ειδικούς το ενδιαφέρον για επιχειρηματικά ταξίδια στη Μακεδονία έχει διπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι.https://goo.gl/Non8Wg

5.2.2018 H Μακεδονική Ακαδημία (ΜΑΝU) και η Ακαδημία της Βουλγαρίας (ΒΑΝ) στη σημερινή συνάντηση στα Σκόπια εξέφρασαν την επιθυμία να βοηθήσουν τις κυβερνήσεις τους στην εφαρμογή της Συμφωνίας Φιλίας, Συνεργασίας και Καλής Γειτονίας και για το σκοπό αυτό θα συγκροτήσουν διεπιστημονικές ομάδες με επικεφαλής τους προέδρους των Ακαδημιών. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της τακτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο ιδρυμάτων.https://goo.gl/HQR9n3

9.2.2018 Το υπουργείο Τοπικής Αυτοδιοίκησης δημοσίευσε τη δεύτερη δημόσια πρόσκληση υποβολής σχεδίων για τη διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ της Μακεδονίας και της Βουλγαρίας, για την οποία θα διατεθούν 7.000.000€, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Σουχείλ Φαζλίου, ο οποίος τόνισε ότι τα κεφάλαια προέρχονται από προγράμματα διασυνοριακής συνεργασίας ΙΡΑ και προορίζονται και για τις δύο πλευρές των συνόρων.https://goo.gl/VKHy1W

14.2.2018 Ο υπουργός Εξωτερικών της Μακεδονίας Νίκολα Ντιμιτρώφ και η Βουλγάρα ομόλογός του Αικατερίνα Ζαχαρίεβα υπέγραψαν σήμερα στη Σόφια ενώπιον του Πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσωφ το Πρωτόκολλο για την ανταλλαγή των επικυρωμένων εγγράφων με τα οποία τίθεται σε εφαρμογή η Συνθήκη Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας των δύο χωρών. Έτσι, ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την εφαρμογή της Συνθήκης μετά την επικύρωσή της από τα δύο Κοινοβούλια. «Έχουμε μία ευκαιρία με το κεφάλι ψηλά να προχωρήσουμε μπροστά. Νομίζω ότι με αυτό το παράδειγμα, με το οποίο καταφέραμε σε λίγους μήνες να κάνουμε μια τέτοια μεταστροφή, να δώσουμε κατά κάποιον τρόπο την ελπίδα ότι και τα Βαλκάνια είναι Ευρώπη» δήλωσε ο Ντιμιτρώφ. Από την πλευρά της η Ζαχαρίεβα τόνισε ότι οι δύο πλευρές έδειξαν ότι μπορούν και μόνες τους να λύνουν προβλήματα και ότι τα αποτελέσματα της συμφωνίας είναι ήδη απτά καθώς οι εμπορικές συναλλαγές και ο τουρισμός έχουν παρουσιάσει αύξηση κατά 11% και 10% αντίστοιχα. Ο Πρωθυπουργός Μπορίσωφ υπογράμμισε ότι το θετικό αυτό παράδειγμα πρέπει να το ακολουθήσουν όλοι στα Βαλκάνια. «Αν τα Σκόπια και η Αθήνα επιδείξουν θάρρος και οι φίλοι μας Τσίπρας, Μητσοτάκης και Ζάεφ βρουν μια κοινή λύση στο ζήτημα του ονόματος τα πράγματα θα εξελιχθούν προς τη σωστή κατεύθυνση για όλους μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.https://goo.gl/3LLpHy
https://goo.gl/BqmuvL

15.2.2018 Εν όψει της αυριανής του επίσκεψης στη Μακεδονία ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων BGNES: «Η μακεδονική ηγεσία βρίσκεται σε σημείο καμπής. Έδωσε στη χώρα ευκαιρία για νέα προοπτική στην οποία εμείς στη Βουλγαρία είμαστε πάντα ανοιχτοί. Πρέπει να κάνουμε τους ανθρώπους και από τις δύο πλευρές των συνόρων – στη Βουλγαρία και τη Μακεδονία – να νιώσουν πραγματικά σαν αδέλφια. Έχουμε δείξει ότι εκτός από ένα κοινό παρελθόν, μπορούμε να έχουμε ένα κοινό μέλλον. Το ερώτημα είναι πώς να υλοποιήσουμε όλες αυτές τις σημαντικές στιγμές που υπάρχουν στη Συνθήκη καλής γειτονίας». Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κατανοήσουν οι δύο χώρες κατά την εφαρμογή της Συνθήκης είναι ότι μετά από σχεδόν 20 χρόνια η συμφωνία αυτή έχει γίνει πραγματικότητα.https://goo.gl/NEXYdE

16.2.2018 Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στη Δημοκρατία της Μακεδονίας ύστερα από πρόσκληση του προέδρου Γκιόργκε Ιβάνωφ. Οι δύο άνδρες θα συναντηθούν αύριο με εκπροσώπους των εμπορικών επιμελητηρίων των δύο χωρών. Τον Βούλγαρο Πρόεδρο συνοδεύουν και οι Μτροπολίτες Πλόβντιβ Νικόλαος, και Στάρα Ζαγόρα Κυπριανός. Ο Πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ δήλωσε ότι η Σόφια υποστηρίζει τη διευθέτηση διαφωνίας ονόματος μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας, η οποία δεν θα περιλαμβάνει εδάφη της Βουλγαρίας και δεν θα επηρεάζει τρίτους, ενώ ο Πρόεδρος Ιβάνωφ τόνισε ότι οι συνομιλίες σχετικά με το πρόβλημα που έχει η Ελλάδα με το συνταγματικό μας όνομα θα συνεχισθούν στον ΟΗΕ και ότι η μακεδονική πλευρά θα προσπαθήσει να βρει μία λύση η οποία δεν θα είναι επιζήμια για τρίτες χώρες ούτε θα τις εμπλέκει στη διαδικασία. Παράλληλα, οι δύο χώρες εργάζονται εντατικά για τη συγκρότηση επιτροπών εμπειρογνωμόνων, εκ των οποίων μία θα επικεντρωθεί σε θέματα ιστορίας και εκπαίδευσης των δύο χωρών προκειμένου να ξεπεραστούν οι όποιες διαφορές και διαφωνίες ανέφεραν οι Πρόεδροι των δύο χωρών σε κοινή συνέντευξη Τύπου. Μετά από τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό. ο Βούλγαρος Πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ ευχαρίστησε τους Ζάεφ και Ιβάνωφ για το θάρρος, το όραμά τους την πολιτική τους στάση διότι κατέστησαν δυνατή την προοπτική της φιλίας στις σχέσεις των δύο χωρών στην οποία η Βουλγαρία ήταν πάντα ανοιχτή. Έχει ξεκινήσει επίσης η επεξεργασία της τεχνικής τεκμηρίωσης για γραμμή δικτύου φυσικού αερίου Πετρίτσι-Στρώμνιτσα, έχει αυξηθεί η χωρητικότητα μεταφοράς ενέργειας από τη Βουλγαρία στην Ελλάδα ενώ ήδη έχει γίνει συζήτηση και για τις οδικές υποδομές στο συνοριακό σταθμό Κλέπαλο. Ο Αρχηγός του ΒΜΡΟ-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι συναντήθηκε σήμερα συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ. Στη συνάντηση συζητήθηκαν αρκετά σημαντικά θέματα για την περιοχή, τα στρατηγικά συμφέροντα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και οι τρέχουσες εξελίξεις στη χώρα. Ο Μίτσκοσκι μίλησε για την ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας οι οποίες θα πρέπει να οικοδομηθούν σε αμοιβαία βάση και με αμοιβαίο σεβασμό και προς αυτή την κατεύθυνση χαιρετίζονται όλες οι πρωτοβουλίες που αντανακλούν αυτές τις δεσμεύσεις.https://goo.gl/QzB8A6
https://goo.gl/FLHRRU

17.2.2018 Οι πρόεδροι της Μακεδονίας και της Βουλγαρίας Γκιόργκε Ιβάνωφ και ο Ρούμεν Ράντεβ τόνισαν σε επιχειρηματίες και προέδρους εμπορικών επιμελητηρίων ότι η Μακεδονία και Βουλγαρία πρέπει να έχουν καλύτερη επιχειρηματική συνεργασία, καλύτερες υποδομές, περισσότερα έργα, μεγαλύτερη ανταλλαγή αγαθών και ανθρώπων και πολύ καλύτερη επικοινωνία σε όλα τα επίπεδα. «Υπάρχει εμπιστοσύνη στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για όλες τις περαιτέρω επιτυχίες» δήλωσε ο Ράντεφ, προσθέτοντας ότι για αποτελεσματικές επιχειρήσεις απαιτείται ασφάλεια και καλή γειτονία. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό η Μακεδονία να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατό. Ο Βούλγαρος Πρόεδρος τόνισε επίσης ότι οι ανταλλαγές στην εκπαίδευση, την επιστήμη, τον πολιτισμό και τον τουρισμό είναι εξαιρετικά σημαντικές και πρόσθεσε ότι η Βουλγαρία έχει μεγάλη ροή ξένων επενδύσεων και μεγάλη εμπειρία στη χρήση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και ότι η Μακεδονία μπορεί να εκμεταλλευτεί την εμπειρία της για την ανάπτυξη συγκεκριμένων έργων. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Ιβάνωφ τόνισε ότι εκτός από τη βελτίωση των υποδομών μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να εκμηδενιστεί η διαφθορά και να γίνουν επενδύσεις στην ύδρευση, στη διατροφή και την ενέργεια.https://goo.gl/yXfTuo

19.2.2018 Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ μαζί με τους Μητροπολίτες Φιλιππούπολης Νικόλαο, Στάρα Ζαγκόρα Κυπριανό και Δίβρας-Κιτσέβου Τιμόθεο, επισκέφθηκε το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή γνωστό και ως Μπίγκορσκι. Ο ηγούμενος της μονής αρχιμανδρίτης Παρθένιος δήλωσε ότι ο Ράντεφ είναι πρώτος Πρόεδρος άλλης χώρας που επισκέπτεται το μοναστήρι και αυτό δεν είναι τυχαίο. «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η επίσκεψη αυτή είναι μια σαφής ένδειξη ότι ο πιο κοντινός σε εμάς βουλγαρικός λαός και η κυβέρνησή του θα συνεχίσουν όπως και πριν να υποστηρίζουν την ακεραιότητα, την πρόοδο και την ευημερία της Μακεδονίας και των πολιτών της, όχι μόνο στο εσωτερικό, αλλά και στο εξωτερικό. Τέτοια γενναιόδωρη υποστήριξη θα δείξει στο μέλλον πιο καθαρά ποιοι είναι οι αληθινοί φίλοι και οι αδελφοί του μακεδονικού λαού και του κράτους του», τόνισε ο αρχιμανδρίτης Παρθένιος.https://goo.gl/u48JRa

19.2.2018 Ο Πρόεδρος Ιβάνωφ ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία, επισκέφθηκε τη βουλγαρική Σιδερένια Εκκλησία του Αγίου Στεφάνου στις όχθες του Κεράτιου Κόλπου. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη ξένου πολιτικού από την 7η Ιανουαρίου όταν τέθηκε και πάλι σε λειτουργία από τους Μπόικο Μπορίσωφ και Ταγίπ Ερντογάν. Ο Ιβάνωφ συνοδευόταν από τον γενικό πρόξενο της Βουλγαρίας στην Κωνσταντινούπολη Άνγκελ Ανγκέλωφ, τους ιερείς του ναού καθώς και τον αρχιτέκτονα που εργάστηκε για την ανακαίνιση του ναού Φικριέ Μπουλουνμαζ.https://goo.gl/Nrrz1q

22.2.2018 Σύμφωνα με το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των στρατών της Μακεδονίας και της Βουλγαρίας, διεξήχθη χθες στην έδρα της 68ης Ταξιαρχίας των βουλγαρικών ενόπλων δυνάμεων ειδικό σεμινάριο για τον προγραμματισμό των κοινών προετοιμασιών των ειδικών δυνάμεων των δύο χωρών έως το Μάιο φέτος.. Εκπρόσωποι της στρατιωτικής αεροπορίας, της Κοινής Διοίκησης Επιχειρήσεων και της Στρατιωτικής Αστυνομίας ήταν επίσης παρόντες.https://goo.gl/gzMLKw

26.2.2018 «Στο πλαίσιο της Συμφωνίας Φιλίας και Καλής Γειτονίας μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, έχουμε ήδη συμφωνήσει ότι θα υποστηρίξουμε όλες τις περαιτέρω δραστηριότητες που θα συμβάλουν στην εμβάθυνση της συνεργασίας. Ελπίζω ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε μια κοινή λειτουργία στη χώρα μας, αλλά και στη Βουλγαρία», απάντησε ο Ζάεφ σε ερώτηση δημοσιογράφου του βουλγαρικού πρακτορείου BGNES εάν στηρίζει την τέλεση κοινής λειτουργίας από ιερείς της Βουλγαρικής και της Μακεδονικής Εκκλησίας.https://goo.gl/rYWiae

2.3.2018 Το καθεστώς της Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας – Αρχιεπισκοπής της Αχρίδας θα είναι το θέμα της συνάντησης του Βούλγαρου Πατριάρχη Νεόφυτου με τον Ρώσο Πατριάρχη Κύριλλο, ο οποίος επισκέπτεται τη Σόφια σήμερα και αύριο με αφορμή τους εορτασμούς για την 140η επέτειο από την απελευθέρωση της Βουλγαρίας από την οθωμανική δουλεία. Σε δήλωσή του στη βουλγαρική τηλεόραση ο Βούλγαρος Μητροπολίτης, Αντώνιος επεσήμανε ότι το καθεστώς της Μακεδονικής Εκκλησίας είναι ένα θέμα που απασχολεί τον κόσμο της Ορθοδοξίας και πρέπει να συζητηθεί. Ο Αντώνιος ανέφερε επίσης ότι η Βουλγαρική Εκκλησία προσπαθούσε πάντα να βοηθήσει τους Μακεδόνες χριστιανούς προκειμένου να έχουν μία αναγνωρισμένη Εκκλησία σύμφωνα με τους κανόνες και υπογράμμισε ότι η Βουλγαρική Εκκλησία έχει διανύσει και αυτή στην ιστορία της την «πορεία του σχίσματος» όταν αποσχίστηκε από την ελληνική εκκλησία. Ο Ρώσος Πατριάρχης θα συναντηθεί επίσης με τον Πρόεδρο Ρούμεν Ράντεφ και τον Πρωθυπουργόhttps://goo.gl/JKshbr

13.3.2018 Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξει μέριμνα για την προσέγγιση με την Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία-Αρχιεπισκοπή Αχρίδας και ότι οι προσπάθειες της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της ΜΟΕ-ΑΟ εντάσσονται στην πλήρη αρμοδιότητα της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.https://goo.gl/Yhg7wV

13.3.2018 Ο γραμματέας της επιτροπής για την αναθεώρηση του Καταστατικού Χάρτη της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας πρωθιερέας Βέλιμιρ Τζόμιτς σε δηλώσεις του στο ραδιοσταθμό Radio Beograd ανέφερε ότι η επιτροπή ολοκλήρωσε τις εργασίες της και ακολουθεί διαβούλευση στην οποία θα συμμετάσχουν επίσκοποι και κληρικοί για την τελική διατύπωση των προτάσεων που θα υποβληθούν τον Μάιο στην αρχιερατική Σύνοδο της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ο Τζόμιτς τονίζει:  «Ο νέος Καταστατικός Χάρτης δεν προβλέπει εδαφική αναδιοργάνωση όπως μεταδίδουν διάφορα μέσα..Υπάρχει μόνο μία Ιερά Σύνοδος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και η Ιερά Σύνοδος της αυτόνομης Αρχιεπισκοπής Αχρίδας. όπως και πριν Οι εκκλησίες δεν πρέπει να εξαρτώνται από τα σύνορα των κρατών».https://goo.gl/jNVrWM

13.3.2018 H Ιερά Αρχιερατική Σύνοδος της Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας – Αρχιεπισκοπή Αχρίδας (ΜΟΕ-ΑΟ) εκτιμά ότι το προσχέδιο για την τροποποίηση του Καταστατικού Χάρτη της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (SPC) περιέχει ηγεμονικές φιλοδοξίες και εθνικιστικές αξιώσεις επί της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, όπως και επί της δικαιοδοσίας της ΜΟΕ-ΑΟ.https://goo.gl/cfnY6i

23.3.2018 Αντιπροσωπείες του SDSM και του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (BSP) με επικεφαλής τους Προέδρους τους, Ζόραν Ζάεφ και Κορνέλια Νίνοβα, υπέγραψαν σήμερα Μνημόνιο Συνεργασίας.https://goo.gl/4xzSio

5.4.2018 Η Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία θα εξετάσει το ενδεχόμενο να μοιραστεί το ιερό της μύρο με τη Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία, εάν αυτή το ζητήσει, δήλωσε ο Βούλγαρος Πατριάρχης Νεόφυτος.https://goo.gl/qdfYLj

26.4.2018 Ζάεφ: Είναι πολύ σημαντικό να μη στερηθούμε την ταυτότητά μας στο εσωτερικό, να μην ταπεινωθούμε, αναφέρει ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ σε συνέντευξή του στο βουλγαρικό τηλεοπτικό σταθμό ΒΤV, σχολιάζοντας τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός δεν απάντησε στο ερώτημα ποιο όνομα προκρίνεται, ωστόσο τόνισε ότι εάν το δει κανείς ιστορικά το σημερινό μακεδονικό κράτος καταλαμβάνει το άνω, βόρειο τμήμα της Μακεδονίας, αυτό του Βαρδάρη  καθώς το ένα μέρος κατέχει η Βουλγαρία και το άλλο η Ελλάδα. «Το τμήμα της Μακεδονίας που βρίσκεται στη Βουλγαρία το αναγνωρίζουμε ως βουλγαρικό χωρίς δεύτερη σκέψη. Το τμήμα το ονομάζουμε του Πιρίν επειδή το Πιρίν είναι το υψηλότερο βουνό. Εκεί ζουν πολίτες της Βουλγαρίας μερικοί από τους οποίους αισθάνονται Μακεδόνες, αυτό είναι δικαίωμά τους. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με αυτό», ανέφερε. Όσον αφορά την ένταξη στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, η οποία μπλοκάρεται μέχρι στιγμής από την Ελλάδα λόγω του ονοματολογικού ο Ζάεφ τόνισε: «Εάν αποτύχουμε τότε δεν θα έχουμε μέλλον στην Ευρώπη. Τότε θα πρέπει να φέρουμε την Ευρώπη στα Σκόπια, στη Μακεδονία. Δεν βλέπω άλλη λύση. Σε τελική ανάλυση εάν δεν βρεθεί λύση το ζήτημα θα παραμείνει ανοιχτό και θα κάνουμε νέα απόπειρα σε τρεις ή έξι μήνες».https://goo.gl/gHth3d

6.5.2018 Ο Πρόεδρος Γκιόρκε Ιβάνωφ συναντήθηκε σήμερα στη Δοϊράνη με τον Βούλγαρο Πρόεδρο Ρούμεν Ράντεφ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στη Μακεδονία. Σύμφωνα με το γραφείο του Προέδρου, στη συνάντηση έγινε συζήτηση για την εμβάθυνση των εξαιρετικών διμερών σχέσεων μέσω της ενίσχυσης του πολιτικού διαλόγου, για τις ενταξιακές διαδικασίες της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και ανταλλάχθηκαν απόψεις για τις τρέχουσες προκλήσεις στην περιοχή και την ΕΕ. Ο Ιβάνωφ εξέφρασε την ελπίδα ότι η Βουλγαρία ως προεδρεύουσα χώρα θα παράσχει τη στήριξή της για τον καθορισμό της ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Ο Βούλγαρος Πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή στελεχών του Στρατού της Μακεδονίας στη στρατιωτική παρέλαση στη Σόφια. Οι δύο πολιτικοί συζήτησαν επίσης τη βελτίωση της ασφάλειας και της στρατιωτικής συνεργασίας και αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με δραστηριότητες που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού.https://goo.gl/bsr331

7.5.2018 Ο Ράντεφ στους εορτασμούς για την Ημέρα του Βουλγαρικού Στρατού στο Νόβο Σέλο. Με απόδοση στρατιωτικών τιμών, την ανάκρουση των εθνικών ύμνων της Μακεδονίας και της Βουλγαρίας και την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων στρατιωτών που είχαν ταφεί στο βουλγαρικό νεκροταφείο στο Νόβο Σέλο της Στρώμνιτσας, εορτάστηκε η Ημέρα του Βουλγαρικού Στρατού, ανήμερα του Αγίου Γεωργίου (Τζούρτζεβνταν). Στους εορτασμούς παρευρέθηκαν ο Βούλγαρος Πρόεδρος, Ρούμεν Ράντεφ, ο ευρωβουλευτής Αντρέι Κοβάτσεφ, εκπρόσωποι της Εθνικής Φρουράς της Βουλγαρίας, στρατιωτικοί ακόλουθοι, πρέσβεις, ο Αρχιεπίσκοπος της Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας-Αρχιεπισκοπής της Αχρίδας Στέφανος, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και πολίτες των δύο χωρών.https://goo.gl/87kVUY

8.5.2018 Αντιπροσωπεία της Μακεδονικής Ακαδημίας με επικεφαλής τον Πρόεδρό της Τάκι Φίτι θα παραστεί στη Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών στη Σόφια το διήμερο 10 και 11 Μαΐου σε κοινούς εορτασμούς για την Ημέρα των Διαφωτιστών όλων των Σλάβων Κυρίλλου και Μεθοδίου.https://goo.gl/w13aNP

14.5.2018 Μακεδονία και Βουλγαρία σε κοινό προσκύνημα στη Ρώμη προς τιμήν των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου.https://goo.gl/DjAD7T

14.5.2018 Η Ιερά Σύνοδος της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας απέρριψε την πρόταση του προκαθήμενου της Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας-Αρχιεπισκοπής Οχρίδας, Στέφανου, για κοινό εορτασμό της χιλιετηρίδας από την ίδρυση της Αρχιεπισκοπής της Οχρίδας με ψήφους 8 κατά και 5 υπέρ.https://goo.gl/oXuo69

15.5.2018 Ξεκινά η διαβούλευση μεταξύ εμπειρογνωμόνων από τη Μακεδονία και τη Βουλγαρία για ιστορικά και εκπαιδευτικά θέματα.

Οι κυβερνήσεις της Μακεδονίας και της Βουλγαρίας οριστικοποίησαν τη σύνθεση της Κοινής Επιτροπής Διεπιστημονικών Εμπειρογνωμόνων για Ιστορικά και Εκπαιδευτικά Ζητήματα και την Κοινή Διακυβερνητική Επιτροπή, σύμφωνα με τη Συνθήκη Φιλίας, Γειτονίας και Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και αναμένεται η επιτροπή εμπειρογνωμόνων να έχει την πρώτη συνεδρίαση στη Σόφια.https://goo.gl/CF8wRj

16.5.2018 Η απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας να μην παραστεί στους εορτασμούς της συμπλήρωσης 1000 χρόνων από την ίδρυση της Αρχιεπισκοπής της Οχρίδας στις 27 και 28 Μαΐου στην Οχρίδα ήταν μη αναμενόμενη. […] Η απόφαση προκάλεσε έκπληξη και στους ειδικούς καθώς δεν είναι στο πνεύμα των προηγούμενων συνομιλιών για τη σχέση της Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας με τη Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία και απομακρύνει τις δύο εκκλησίες από τη διαδικασία προσέγγισης, την οποία ξεκίνησαν περισσότερο από μισό χρόνο νωρίτερα. Ταυτόχρονα, οι αναλυτές πιστεύουν ότι η Βουλγαρική Εκκλησία δέχεται ισχυρές πιέσεις από τη Ρωσική και Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, να παραιτηθεί από την πρόθεσή της να είναι η μητρική εκκλησία του ΜΟΕ-ΑΟ. Αναγνωρίζουν επίσης ότι οι βούλγαροι επίσκοποι δεν έχουν το απαιτούμενο σθένος για να αντιμετωπίσουν τις πιέσεις της Μόσχας και του Βελιγραδίου.https://goo.gl/9nm2rp

16.5.2018 O βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσωφ εξέφρασε σήμερα από τη  Σόφια την ελπίδα ότι υπάρχει πιθανότητα να λυθεί σύντομα το ζήτημα του ονόματος μεταξύ Ελλάδας και Μακεδονίας.https://goo.gl/gGrCTY

23.5.2018 Ο Βούλγαρος ευρωβουλευτής Αντρέι Κόβατσεφ. δήλωσε «Η πρόταση Δημοκρατία της Μακεδονία του Ίλιντεν δεν αποτελεί έκπληξη και δεν ζητήθηκε η γνώμη κανενός μας στη Βουλγαρία. Η ερμηνεία του είναι πολύ σημαντική, ανεξάρτητα από το αν αναφέρεται στο πρώτο Ιλίντεν ή στο δεύτερο, το κομμουνιστικό. Αν η πρόταση Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν αναφέρεται στο δεύτερο, κομμουνιστικό Ίλιντεν, δηλαδή το ASNOM, δεν είμαστε πολύ χαρούμενοι». Για τον Βούλγαρο ευρωβουλευτή, το πιο αποδεκτό όνομα θα είναι η Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια). Η εκτίμησή του είναι ότι, λόγω της κυβέρνησης του Γκρουέφσκι, η Μακεδονία έχασε έντεκα χρόνια και δεν έκανε τίποτα για την επίλυση της διαφοράς. Αυτή η μακρά περίοδος σχεδόν 20 ετών ενίσχυσε κατά κάποιον τρόπο τις ακραίες θέσεις εκατέρωθεν. Είπε ότι θα ήταν καλό για τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης και στις δύο χώρες να υποστηρίξουν τις κυβερνήσεις τους προς την κατεύθυνση της υπέρβασης της διαφοράς.https://goo.gl/YUW82r

24.5.2018 Οι Πρωθυπουργοί Ζάεφ και Μπορίσωφ από κοινού στη Ρώμη κατά τους εορτασμούς των διαφωτιστών όλων των Σλάβων Κυρίλλου και Μεθοδίουhttps://goo.gl/WvhZUf

26.5.2018 Η Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία αντιμετωπίζει σοβαρή διαίρεση στις τάξεις της σχετικά με την πρωτοβουλία για ενεργό συμμετοχή στην επίλυση του μακεδονικού εκκλησιαστικού ζητήματος. Μεταξύ των Επισκόπων υπάρχουν διαμετρικά αντίθετες θέσεις σχετικά με το εάν θα πρέπει να αποδεχθούν την πρόταση  της ΜΟΕ – Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας να την αναγνωρίσουν ως Αυτοκέφαλη Εκκλησία με Μητέρα Εκκλησία το Πατριαρχείο Βουλγαρίας. Ήδη τρεις Βούλγαροι Επίσκοποι, μέλη της επιτροπής για συνομιλίες με τη ΜΟΕ, έχουν κάνει δημόσια σχόλια σχετικά στα οποία διαφαίνονται οι διαφορετικές απόψεις τους σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση. Μήπως αυτή η διαφωνία μεταξύ των Βουλγάρων Επισκόπων μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την επικοινωνία μεταξύ των δύο Εκκλησιών, να περιπλέξει και να καθυστερήσει τη διαδικασία επίλυσης του καθεστώτος της ΜΟΕ; Αυτά τα διλήμματα τίθενται στη μακεδονική κοινή γνώμη. Το δεύτερο δίλημμα έχει να κάνει με το αν η αποχή της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας  από τους εορτασμούς του για τα 1000 χρόνια από την ίδρυση Αρχιεπισκοπής της Αχρίδας στις 27 και 28 Μαΐου, σημαίνει ότι αρνείται τη συνέχεια και τη σύνδεση της ΜΟΕ με την ΑΟ ή είναι αποτέλεσμα της παραίτησης από την ιδέα να προωθήσει το αυτοκέφαλο της ΜΟΕ; Ο Μητροπολίτης Ρούσε Ναούμ αντέδρασε έντονα στην ιδέα των Βουλγάρων Επισκόπων να έρθουν στην Αχρίδα κατηγορώντας τη ΜΟΕ ότι κλέβει τη βουλγαρική Ιστορία. Ο Μητροπολίτης Στάρα Ζαγκόρα Κυπριανός, ο οποίος είναι πρόεδρος της επιτροπής για συνομιλίες με την ΜΟΕ, δήλωσε ότι παρά την απόφαση να μην παρευρεθεί στην Αχρίδα για τους εορτασμούς, δεν διέκοψε τις επαφές με τη ΜΟΕ και ότι συνεχίζει τις επαφές με άλλες Εκκλησίες προς την κατεύθυνση της επίλυσης του καθεστώτος της ΜΟΕ. «Ήρθε η ώρα να καταστήσουμε σαφές ότι η ΜΟΕ και η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι απαραίτητο να απευθυνθούν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και να ζητήσουν για τη λύση του προβλήματος να χρησιμοποιηθούν οι αρχαίες κανονιστικές διαδικασίες και η βοήθεια του Οικουμενικού Πατριάρχη», δήλωσε ο Μητροπολίτης Πλόβντιβ Νικόλαος. Σύμφωνα με αναλυτές στη Βουλγαρία, οι διαφορετικές αυτές απόψεις ορισμένων Βούλγαρων Επισκόπων δείχνουν ότι γίνεται ολοένα και πιο σαφές ότι η Βουλγαρική Εκκλησία σταδιακά παραιτείται από την ιδέα της βοήθειας προς τη ΜΟΕ. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο και τον θρησκευτικό αναλυτή από τη Βουλγαρία Γκόραν Μπλαγκόεφ, οι δηλώσεις των Βουλγάρων Επισκόπων δείχνουν σαφώς την τάση της Βουλγαρικής Εκκλησίας να αποσυρθεί από το ρόλο στο μακεδονικό εκκλησιαστικό ζήτημα.https://goo.gl/ykT1qW

10.6.2018 «Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό, τι μπορούμε και συμβαδίζει με τους ιερούς κανόνες της Εκκλησίας για να βοηθήσουμε τους Ορθόδοξους αδελφούς μας στη σημερινή Μακεδονία», αναφέρει το μήνυμα της Συνόδου της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας με την ευκαιρία της χιλιοστής επετείου από την ίδρυση της Αρχιεπισκοπής. Αχρίδας Σε επιστολή, που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της Ιεράς Συνόδου της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, αναφέρεται ότι σήμερα στα Βαλκάνια επικρατούν εντελώς διαφορετικές συνθήκες όσον αφορά τα κράτη και τις Εκκλησίες από εκείνες που υφίσταντο στο μακρινό παρελθόν και ότι οι διαφορετικές κοινωνικο-πολιτικές διεργασίες κατά τη διάρκεια των ετών οδήγησαν στο σχηματισμό νέων Κρατών και των νέων Ορθοδόξων Εκκλησιών. «Αυτό που συνεχίζει να μας ενώνει σήμερα όλους ανεξαιρέτως, είναι η ορθόδοξη χριστιανική μας πίστη. Αυτό που εξακολουθεί να ενώνει είναι το σώμα του Θεανθρώπου η Αγία και μαρτυρική Ορθόδοξη Εκκλησία», αναφέρει η επιστολή. Αυτό, προσθέτει, ήταν και ο λόγος για τον οποίο η ΒΟΕ δέχθηκε το ρόλο του μεσολαβητή, τον οποίο πρότεινε η μακεδονική πλευρά, για να αναλάβει τα απαραίτητα βήματα και τις ενέργειες σύμφωνα με τους αιώνιους κανόνες της Εκκλησίας ενώπιον των άλλων αδελφικών  Ορθοδόξων Εκκλησιών για την επίλυση του κανονικού καθεστώτος της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Δημοκρατία της Μακεδονίας, η οποία υφίσταται περισσότερο από μισό αιώνα την επιβολή της εκκλησιαστικής απομόνωσης.https://goo.gl/xPFuBN

11.6.2018 Το ζήτημα της Αυτοκεφαλίας της Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας πρέπει να διευθετηθεί από κοινού από όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες και η Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν μπορεί να την αναγνωρίσει μονομερώς. Αυτό ανακοινώθηκε σήμερα από τον Βούλγαρο Μητροπολίτη Αντώνιο σε συνέντευξή του στο Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων BTA. Υπογράμμισε ότι το ζήτημα αυτό είναι πολυδιάστατο, και η πολιτική του διάσταση είναι μόνο ένα μέρος του ζητήματος.https://goo.gl/RSeips

14.6.2018 Ακυρώθηκαν  οι συναντήσεις του Πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσωφ και της υπουργού Εξωτερικών της Βουλγαρίας Αικατερίνα Ζαχαρίεβα με τον Πρόεδρο της Μακεδονίας, Γκιόργκε Ιβάνωφ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Σόφια, αναφέρει το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Βουλγαρίας. «Δεν θέλουμε να παρέμβουμε στις εσωτερικές υποθέσεις της γείτονος. Η θέση μας είναι θέση αρχής και ξεκάθαρη, καθώς και ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας. Η θέση του Προέδρου της Μακεδονίας είναι επίσης σαφής. Η βουλγαρική κυβέρνηση δεν βλέπει κανένα λόγο να αποτελέσει αντικείμενο εκμετάλλευσης στις εσωτερικές πολιτικές συζητήσεις στα Σκόπια. Το κλειδί για τη μελλοντική ανάπτυξη της γειτονικής μας χώρας είναι η ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ και αυτό δεν πρέπει να αμφισβητηθεί», αναφέρει η κυβέρνηση..https://goo.gl/w3ECdN

14.6.2018 Η Βουλγαρία ανησυχεί σοβαρά για την κλιμάκωση της κατάστασης στη Μακεδονία σχετικά με τη συμφωνία για το νέο όνομα της χώρας, δήλωσε ο Βούλγαρος Πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ σε συνέντευξη Τύπου στη Σόφια, μετά τη συνάντησή του με τον ομόλογό του Πρόεδρο της Μακεδονίας Γκιόργκε Ιβάνοφ. Ο Ράντεφ κάλεσε τον Ιβάνωφ να μην είναι μόνο συμμετέχων, αλλά να κατέχει ηγετική θέση στον διάλογο μεταξύ των θεσμικών οργάνων της χώρας, καθώς, όπως σημειώνεται, είναι μια σημαντική προϋπόθεση για την επίτευξη των στρατηγικών προτεραιοτήτων – την ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. «Η Βουλγαρία αποδέχεται τη συμφωνία μεταξύ της Μακεδονίας και της Ελλάδας για το όνομα, ειδικά επειδή αυτή θα εξαλείψει τα εμπόδια για την πορεία της Μακεδονίας προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Ράντεφ. Η στήριξη της Βουλγαρίας στο ζήτημα του ονόματος, όπως είπε, σχετίζεται με τον αυστηρό σεβασμό των συμφωνιών που έχουν υπογράψει τα Σκόπια και η Αθήνα με τη Σόφια.https://goo.gl/pZBUfg

14.6.2018 Η Βουλγαρία πρέπει να επιδιώξει εντατικές επαφές και διάλογο όχι μόνο με την κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, αλλά και με όλα τα άλλα θεσμικά όργανα, τόσο με τον Πρόεδρο όσο και με το Κοινοβούλιο και την αντιπολίτευση. Αυτός είναι ο τρόπος για να έχουμε πραγματικά εποικοδομητικές, καλές γειτονικές και φιλικές σχέσεις, είπε ο Βούλγαρος Πρόεδρος Ρούμεν Ραντέβ, κληθείς να σχολιάσει την ακύρωση της συνάντησης του Γκιόργκε Ιβάνωφ με  τον Βούλγαρο Πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσωφ. «Νομίζω ότι όταν προσκαλείς άλλους για να κατευθύνουν τον διάλογο, δεν πρέπει ο ίδιος να τον αποφεύγεις. Ελπίζω ότι οι προτεραιότητές μας για τα Δυτικά Βαλκάνια δεν θα περιοριστούν σε απλές αγκαλιές. Πρέπει να επιδείξουμε ηγετικές αρετές και υπευθυνότητα σε δύσκολες στιγμές», δήλωσε ο Πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο Ιβανώφ. Ο Πρόεδρος Ιβάνωφ εκτιμά ότι με τη συμπεριφορά του ο Μπορίσωφ πήρε μη εποικοδομητική θέση η οποία δεν συμβάλλει στη συνεργασία.https://goo.gl/yMsrkP

16.6.2018 Ζαχαρίεβα: Μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ανάβει το πράσινο φως για τη Μακεδονία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων.https://goo.gl/hGF3i3

17.6.2018 Μπορισόφ: Η συμφωνία μεταξύ Μακεδονίας και Ελλάδας θα μας βοηθήσει να ζήσουμε μαζί καλύτεραhttps://goo.gl/kuX9gY

12.7.2018 Το βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε: «Χαιρετίζουμε την απόφαση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ να ξεκινήσει συνομιλίες με τη Δημοκρατία της Μακεδονίας για ένταξη στη Συμμαχία – ένα αποφασιστικό βήμα προς την ένταξη στους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Στηρίζουμε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης στα Σκόπια να συνεχίσει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και την ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας».https://goo.gl/ooi4Bb

17.7.2018 Νεόφυτος: «Αγαπάμε τους Μακεδόνες, με τη βοήθεια του Θεού θα βοηθήσουμε την Εκκλησία».Ο Βούλγαρος Πατριάρχης Νεόφυτος ελπίζει ότι με τη βοήθεια του Θεού θα υποστηριχθεί η διαδικασία αναγνώρισης της αυτοκέφαλης Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας-Αρχιεπισκοπής της Οχρίδας (ΜΟΕ-ΑΟ), την οποία χαρακτήρισε ως “κάτι στο οποίο αξίζει κανείς να επενδύσει”.https://goo.gl/F5mPke

9.7.2018 Ο Ιβάνωφ θα παραστεί στην ορκωμοσία του Ερντογάν.https://goo.gl/k8GKvy

11.7.2018 Η Τουρκία παραμένει ο κυριότερος υποστηρικτής μας στα Βαλκάνια. Είναι πιθανή μετατόπιση των σχέσεων μεταξύ Σκοπίων και Άγκυρας μετά τις πρόωρες προεδρικές εκλογές στην Τουρκία και στο πλαίσιο των τελευταίων γεωπολιτικών εξελίξεων; Μερικά από τα σχόλια των ειδικών στη διεθνή πολιτική είναι ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στην πολιτική της Άγκυρας προς τη χώρα μετά τις εκλογές που κέρδισε ο Πρόεδρος Ερντογάν, μια χώρα μάλιστα, η οποία μετά τη Βουλγαρία είναι η δεύτερη χώρα που αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Μακεδονίας και η μοναδική που χρησιμοποιεί το συνταγματικό όνομα της χώρας σε πολυμερές επίπεδο. Άλλοι λένε ότι μπορεί να έχουμε κάποια μικρή ψύχρανση των σχέσεων με την Τουρκία, λόγω της ένταξής μας στην ΕΕ και την εναρμόνιση με την εξωτερική πολιτική των Βρυξελλών, η οποία αυτή τη στιγμή δεν είναι η καλύτερη έναντι της Τουρκίας λόγω των μεταναστών, αλλά και λόγω των στενών σημερινών δεσμών της Άγκυρας με την Μόσχα. Ο πολιτικός αναλυτής Ντιμίταρ Ντίμωφ δεν αποκλείει ότι οι νέες συνταγματικές αλλαγές στην Τουρκία θα επηρεάσουν τη συμπεριφορά του Προέδρου Ερντογάν στην περιοχή και ειδικά προς τη Μακεδονία. «Προσωπικά, δεν περιμένω να μας επηρεάσουν άμεσα, αλλά, σε κάθε περίπτωση, οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία είναι γνωστές. Ελπίζω ότι αυτές οι σχέσεις δεν θα επηρεάσουν άμεσα την είσοδο μας στο ΝΑΤΟ, όπου η Τουρκία είναι πλήρες μέλος. Ταυτόχρονα, πιστεύω ότι η στάση της Τουρκίας δεν θα επηρεάσει την ένταξή μας στην ατλαντική συμμαχία», εκτιμά ο πολιτικός αναλυτής. Ο Ντίμωφ επισημαίνει ότι στο παρελθόν αποδείχθηκε ότι οι σχέσεις δεν σωστές, αναφέροντας την περίπτωση που μετά από το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα πριν από δύο χρόνια στην Τουρκία ο Ερντογάν διέταξε το κλείσιμο των τουρκικών σχολείων στη χώρα, τα οποία θεωρούσε ότι συνδέονταν με το κίνημα του Γκιουλέν. «Όσον αφορά τη Μακεδονία και το σύνολο των Βαλκανίων, η τουρκική εξωτερική πολιτική δεν είχε πολύ σωστές σχέσεις τα τελευταία χρόνια και συμπεριφερόταν περισσότερο όπως σε υποδεέστερα Κράτη. Αυτές ήταν οι περιπτώσεις με τη Μακεδονία και το Κοσσυφοπέδιο, όταν η Άγκυρα επέμενε να κλείσει τα σχολεία των πολιτικών αντιπάλων της ή, όπως τους ονομάζει ο Ερντογάν, των μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης «γκιουλενιστών.» Πιστεύω λοιπόν ότι οι πιέσεις αυτές είναι δυνατόν να επαναληφθούν, αλλά την ίδια στιγμή νομίζω ότι η ένταξη της Μακεδονίας στις Ευρω-Ατλαντικές δομές θα επηρεάσει σίγουρα τον αμυντικό μηχανισμό στην περαιτέρω αύξηση της επιρροής του Ερντογάν στη χώρα», κατέληξε ο Ντίμωφ. Παρόμοια σκέφτεται και ο πολιτικός επιστήμονας Μίλαν Στεφανόφσκι για τις σχέσεις Τουρκίας-Μακεδονίας. «Η στάση της Τουρκίας προς την Μακεδονία θα παραμείνει αμετάβλητη στο μέλλον. Παρά το γεγονός ότι τα τελευταία δύο χρόνια υπήρχαν δονήσεις στην εσωτερική πολιτική της χώρας αυτής, δεν έχει δείξει ότι κάτι αλλάζει σε σχέση με εμάς. Απόδειξη αυτού είναι τα γεγονότα που δείχνουν ότι η Τουρκία είναι ο μεγαλύτερος οικονομικός, στρατιωτικός και πολιτικός μας υποστηρικτής στα Βαλκάνια τα τελευταία χρόνια και ένας από τους πιο σταθερούς εταίρους, έτσι ώστε σε όλα τα έγγραφα υπάρχει υποσημείωση που εξηγεί ότι η Τουρκία μας αναγνωρίζει με το συνταγματικό μας όνομα. Ως εκ τούτου, μπορεί να συναχθεί το συμπέρασμα ότι ο άνεμος που πνέει από την Άγκυρα είναι σταθερός και δεν θα υπάρξει καμία αντανάκλαση από την πλευρά της», λέει ο Στεφανόφσκι. Απόδειξη των φιλικών διακρατικών σχέσεων που εκκινούν από τους στενούς ιστορικούς, πολιτιστικούς και κοινωνικούς δεσμούς μεταξύ Μακεδονίας και Τουρκίας είναι η παρουσία του Μακεδόνα Προέδρου Γκιόργκε Ιβάνωφ μαζί με τη σύζυγό του στην ορκωμοσία του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.https://goo.gl/75NM66

20.7.2018 Τουρκικό βέτο για τη Βόρεια Μακεδονία; Η Τουρκία και ο Πρόεδρός της Ερντογάν δήλωσαν ότι ποτέ δεν θα επιτρέψουν στη Μακεδονία να αλλάξει το αυθεντικό της όνομα, Δημοκρατία της Μακεδονίας, κάτι για το οποίο επιμένουν οι Έλληνες, οι οποίοι βοηθούνται από τους Δυτικούς ισχυρούς φίλους τους.https://goo.gl/UGfL1W

10.8.2018 Η Μακεδονία και η Βουλγαρία έχουν ειλικρινή φιλία και συνεργασία,  ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ στο προφίλ του στο facebook.  «Βλέπω ότι στη φιλική Βουλγαρία άνοιξε ο δημόσιος διάλογος και μάλιστα τίθεται το ερώτημα εάν οι δύο χώρες και τα δύο Έθνη οικοδομούν ειλικρινή φιλία και συνεργασία. Θέλω να πω σε όλους τους πολίτες, ακόμη και στους επικριτές της Μακεδονίας και της Βουλγαρίας να μην έχουν αμφιβολία ότι υπάρχει ειλικρινής φιλία και η συνεργασία», λέει ο Ζάεφ και  προσθέτει: «Για περισσότερο από ένα χρόνο σεβόμαστε τα κοινά σημεία της Ιστορίας ανάμεσα στα δύο Έθνη και μαζί εορτάζουμε από κοινού τα ιστορικά γεγονότα. Είμαι ο πρώτος Πρωθυπουργός της Μακεδονίας που προσκύνησε στο μνημείο του Γκότσε Ντελτσέφ στον κοινό εορτασμό της επετείου. Νωρίτερα, ο φίλος μου, ο κ. Μπορίσωφ, ήταν ο πρώτος Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας που προσκύνησε στον τάφο του Γκότσε Ντέλτσεφ στη Μακεδονία κατά τον κοινό εορτασμό της επετείου. Μαζί, οι δύο μας προσκυνήσαμε το μνημείο του Τσάρου Σαμουήλ στη Σόφια. Μαζί στο Βατικανό φέτος εορτάσαμε τους αγίους αδελφούς Κύριλλο και Μεθόδιο, τους κοινούς διαφωτιστές όλων των Σλάβων. Ο Πρωθυπουργός Μπορίσωφ ήρθε στα Σκόπια ειδικά για να προσκυνήσει στο μνημείο του Ολοκαυτώματος των Εβραίων». Ο Πρωθυπουργός. στο μήνυμά του διαβεβαιώνει ότι χτίζεται μια πραγματική φιλία που, όπως είπε, χάθηκε για αρκετές δεκαετίες και ότι αυτό ήταν απώλεια και για τις δύο χώρες. Πρόσθεσε: «Βρήκαμε ξανά τον φίλο και τον αδελφό μας. Ας μην γυρίσουμε πίσω. Είναι το καθήκον μας στα παιδιά μας. Μερικές φορές ίσως δεν είμαστε προσεκτικοί εμείς οι πολιτικοί μερικές φορές κάνουμε λάθη, αλλά σας διαβεβαιώνω ότι είναι απλά απροσεξία, γιατί θέλουμε ειλικρινά τη συνεργασία και τη φιλία γι αυτό υπογράψαμε τη Συνθήκη Καλής Γειτονίας και Φιλίας. Μήπως ξεχνάμε πως ο Πρωθυπουργός Μπορίσωφ και η Ζαχαρίεβα πολέμησαν για τη Μακεδονία στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης για να λάβει η Μακεδονία ημερομηνία για την έναρξη διαπραγματεύσεων με την ΕΕ; Αγωνίστηκαν όπως αγωνίστηκαν για τη χώρα τους. Μπορούμε να είμαστε τυφλοί και κωφοί όταν βλέπουμε και ακούμε όλα όσα έχει κάνει η Βουλγαρία και κατόρθωσε να βοηθήσει τη Μακεδονία να λάβει την πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ; Δεν είδε όλη η Ευρώπη πώς βοηθά η Βουλγαρία τη Μακεδονία και τα Δυτικά Βαλκάνια να πλησιάσουν περισσότερο την ΕΕ; Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ ότι αυτή η φιλία αποδείχθηκε στην πράξη. Είμαστε ευγνώμονες και το εκτιμούμε πάρα πολύ. Οα γιορτάσουμε και θα σεβαστούμε το παρελθόν μας και στα θεμέλια αυτού θα συνεχίσουμε να οικοδομούμε το κοινό μας μέλλον».https://goo.gl/FXNU3g

10.8.2018 Ένα χρόνο μετά την υπογραφή της Συμφωνίας Καλής Γειτονίας, Φιλίας και Συνεργασίας μεταξύ της Μακεδονίας και της Βουλγαρίας, μετά από αρκετές δοκιμές κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, δοκιμάζεται και πάλι η ειλικρίνεια και η δύναμή της, και η αιτία αυτή τη φορά εμφανίστηκε στον εορτασμό της μεγάλης επετείου του Ίλιντεν και στην αναφορά της εξέγερσης του Ίλιντεν. Η δήλωση του Πρωθυπουργού της Δημοκρατίας της Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ ότι «η εξέγερση του Ίλιντεν είναι μακεδονική, και εάν ένας πολίτης της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας επιθυμεί να την εορτάσει, τότε είναι ελεύθερος να το πράξει», προκάλεσε μια χιονοστιβάδα αντιδράσεων στη βουλγαρική πολιτική και πνευματική κοινή γνώμη. Τέτοιες αντιδράσεις στόχευαν τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσωφ προκειμένου να κάνει μια “επίπληξη” στον Μακεδόνα ομόλογό του και να υπενθυμίσει τις διατάξεις της συμφωνίας για τις σχέσεις καλής γειτονίας. Σχεδόν μία εβδομάδα μετά τη δήλωση του Ζάεφ, ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας προσπάθησε να αποφύγει τη δημόσια τοποθέτηση. Με τις δηλώσεις της αντιπροέδρου της κυβέρνησής του Ζαχαρίεβα ότι «το Ίλιντεν ίσως να ήταν εδαφικά Μακεδονικό, αλλά ιστορικά ήταν βουλγαρικό» και την σύσταση του Καρακατσάνωφ στον Ζάεφ «να διαβάσει την Ιστορία», ο Μπορίσωφ προσπάθησε να παρουσιάσει μια επαρκή αντίδραση στην «μακεδονική πρόκληση». Ωστόσο, η πίεση της αντιπολίτευσης και της πνευματική κοινότητας στη Βουλγαρία δεν σταμάτησε. Έτσι ο Μπορίσωφ δήλωσε ανοιχτά στον Μακεδόνα «συνάδελφο και φίλο» ότι θα πρέπει να σκέφτεται δύο φορές πριν πει κάτι, γιατί, όπως λέει αυτός, έρχεται μια στιγμή που τα κράτη μέλη η ΕΕ θα αποφασίσουν για την τύχη της Μακεδονίας. Σε αυτήν τη συμβουλή του Μπόρισωφ αντέδρασε άμεσα ο Μακεδόνας Πρωθυπουργός, με μακροσκελή ανάρτηση στο Facebook, όπου έκανε ένα είδος απολογίας προς τη βουλγαρική κοινή γνώμη, που αμφιβάλλει για την ειλικρινή φιλία της μακεδονικής πλευράς. Αυτή η ασυνήθιστη διαμάχη με τις συμβουλές (που μερικές αξιολογούνται από τη βουλγαρική πλευρά ως ανοιχτές απειλές) και τις απολογίες μεταξύ των Πρωθυπουργών των δύο γειτονικών χωρών οδηγεί στην αμφιβολία για την ειλικρίνεια και την αντοχή της συμφωνίας Μακεδονίας-Βουλγαρίας, η οποία έγινε δεκτή και επικυρώθηκε από το Κοινοβούλιο, παρά την έντονη δημόσια κριτική και τις προειδοποιήσεις ότι ήταν αρκετά ασύμμετρη εις βάρος της Μακεδονίας. Σε πολλά παραδείγματα και δηλώσεις από την βουλγαρική πλευρά παλαιότερα, αλλά και τώρα, αποδεικνύεται ότι το έγγραφο της Συμφωνίας χρησιμοποιείται ως ένα ναρκοπέδιο για τη Μακεδονία ή ως ένα εργαλείο για την επίτευξη των βουλγαρικών συμφερόντων εις βάρος των ιστορικών γεγονότων, συμφερόντων και δεσμεύσεων για πραγματική φιλία.https://goo.gl/Sd25VF

13.8.2018 Ο Μακεδόνας Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ απάντησε σήμερα στον Βούλγαρο Πρόεδρο Ρούμεν Ράντεφ, ο οποίος χθες σημείωσε ότι δεν ζήτησε συγγνώμη λέγοντας ότι η εξέγερση του Ίλιντεν ήταν μακεδονική. «Απευθύνω έκκληση σε όλους να αφήσουμε μαζί κατά μέρος τα πολιτικά συμφέροντα και τον στυγνό λαϊκισμό. Η Συνθήκη Καλής Γειτονίας με τη Βουλγαρία επιβεβαίωσε τις καλές σχέσεις μεταξύ των χωρών και την αμοιβαία φιλία τους, η οποία πρέπει να διατηρηθεί και να αναβαθμιστεί, διότι είναι κοινό μας συμφέρον», ανέφερε ο Ζάεφ.  Ερωτηθείς αν τελικά οι δύο χώρες θα συμφωνήσουν για την εξέγερση του Ίλιντεν, ο Ζάεφ τόνισε: «Αυτό είναι μέρος της κοινής μας Ιστορίας. Τελευταία σε μια σειρά αντιδράσεων από τη βουλγαρική πλευρά ήταν αυτή του προέδρου Ράντεφ, ο οποίος δήλωσε ότι δεν άκουσε τον Ζάεφ να ζητάει συγγνώμη για τη δήλωση σχετικά με την εξέγερση του Ίλιντεν. Δεν αποδέχεται τη συγνώμη μέσω του Facebook και θεωρεί ότι είναι ανεπίτρεπτο και απαράδεκτο η ευρωατλαντική προοπτική της Μακεδονίας να τίθεται ενώπιον της βουλγαρικής ιστορίας, ταυτότητας και κυριαρχίας».https://goo.gl/FSMvk8

1.10.2018 Το Βουλγαρικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε: «Είναι καιρός ολόκληρη η πολιτική ελίτ της γείτονος να επιδείξει ωριμότητα και να βρει έναν τρόπο επίλυσης των δύσκολων προβλημάτων. Το διακύβευμα είναι μεγάλο: το μέλλον του κράτους και το μέλλον όλων των πολιτών του. Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών είναι “υπέρ” της ένταξης στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Ο χρόνος που χάνεται δεν είναι ευεργετικός ούτε για τη χώρα ούτε για την περιοχή. Η Δημοκρατία της Βουλγαρίας θα συνεχίσει να υποστηρίζει τους αδελφούς και τις αδελφές μας από τη Δημοκρατία της Μακεδονίας και την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ».https://goo.gl/Cghwyg

4.10.2018 Δεύτερη συνεδρίαση της κοινής διεπιστημονικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων για ιστορικά και εκπαιδευτικά ζητήματα, που έχει συσταθεί σύμφωνα με τη Συνθήκη φιλίας, καλής γειτονίας και συνεργασίας μεταξύ της Μακεδονίας και της Βουλγαρίας θα πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο στα Σκόπια. Στη συνάντηση, όπως αναφέρουν από το υπουργείο Εξωτερικών, αναμένεται από τα μέλη της Επιτροπής, σύμφωνα με τη μεθοδολογία και τις βασικές αρχές που έχουν συμφωνηθεί, να ανταλλάξουν απόψεις που σχετίζονται με το αναλυτικό πρόγραμμα των εκπαιδευτικών διαδικασιών και στις δύο χώρες, καθώς και με τις δυνατότητες για κοινό εορτασμό ορισμένων ιστορικών γεγονότων και προσωπικοτήτων. Η πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής στις 2 και 3 Ιουλίου στη Σόφια όπου εξετάστηκαν και καθόρισε τις αρχές και τη μεθοδολογία της Επιτροπής με βάση τις αρχές της αμοιβαίας κατανόησης και της ακαδημαϊκής τεκμηρίωσης.https://goo.gl/xtdwD7

5.10.2018 Ο Αρχιμανδρίτης Παρθένιος, ηγούμενος του μοναστηριού Μπίγκορσκι, έλαβε σήμερα το βραβείο “Ευρωπαίος πολίτης” από την Βουλή της Βουλγαρίας. Στην τελετή παρευρέθησαν η  Πρόεδρος του Βουλγαρικού Κοινοβουλίου Τσβέτα Καραγιάντσεβα, ο ευρωβουλευτής Αντρέι Κοβάτσεφ, πολιτικοί, βουλευτές και δημόσια πρόσωπα. Ο Αρχιμανδρίτης Παρθένιος τόνισε ότι υποστηρίζει κατηγορηματικά τη Συνθήκη καλής γειτονίας και φιλίας Βουλγαρίας-Μακεδονίας.https://goo.gl/P3Usgg

11.10.2018 «Υπάρχουν φορές που η μοίρα τείνει το χέρι της και πρέπει να ανταποκριθούμε. Η Μακεδονία βρίσκεται ακριβώς μπροστά σε μια τέτοια κατάσταση. Έχει μια μοναδική ιστορική ευκαιρία», δήλωσε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρόζεν Πλεβνέλιεφ μετά το πέρας της συζήτησης με θέμα «Η βουλγαρική και ευρωπαϊκή προοπτική: το δημοψήφισμα στη Μακεδονία» που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής με την υποστήριξη του Ιδρύματος Κόνραντ Αντενάουερ.  Ο Πλεβνέλιεφ δήλωσε ότι τόσο η ΕΕ όσο και το ΝΑΤΟ έχουν κάνει τα πάντα και δεν θα υπάρξει άλλη πιθανότητα τα επόμενα 20 χρόνια. Και διεκήρυξε: «Αγαπητοί φίλοι από τη Μακεδονία, δώστε το χέρι σας» απευθυνόμενος στους πολίτες και στους πολιτικούς της Μακεδονίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, πριν από δύο δεκαετίες, η Μακεδονία ήταν δέκα χρόνια μπροστά από τη Βουλγαρία, αλλά λόγω μιας σειράς λανθασμένων πολιτικών αποφάσεων, αυτή τη στιγμή είναι τουλάχιστον δέκα χρόνια πίσω από τη Βουλγαρία. «Ό, τι καλό συνέβη στη Βουλγαρία τα τελευταία χρόνια ήταν χάρη στην ένταξή της στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Από το 1999, μόνο οι ξένες επενδύσεις στη χώρα ανέρχονται σε πάνω από 40.000.000 €», δήλωσε ο Πλεβνέλιεφ. Θεωρεί ότι υπάρχουν τρία πιθανά σενάρια για τη Μακεδονία. Το πρώτο είναι να ψηφίσει τις συνταγματικές στο μακεδονικό Κοινοβούλιο και η Μακεδονία να έχει μια σαφή προοπτική και στην περιοχή να υπάρξει διαρκής ειρήνη. Το δεύτερο σενάριο είναι ρεαλιστικό και μπορεί να ωθήσει τη χώρα σε νέες εκλογές που δεν θα αλλάξουν την κατάσταση στη Μακεδονία. Το τρίτο σενάριο είναι αρνητικό και η Μακεδονία μπορεί να πέσει σε πλήρη απομόνωση και πιθανώς πλήρη αποσταθεροποίηση. Σύμφωνα με τον Τόρστεν Γκέσλερ, επικεφαλής του Ιδρύματος Κόνραντ Αντενάουερ στη Σόφια, το Δημοψήφισμα μπορεί να θεωρηθεί νίκη της Ρωσίας.https://goo.gl/SPCAS9

1.11.2018 Σύμφωνα με τις βουλγαρικές αρχές, έχουν μέχρι στιγμής εκδοθεί 153.000 διαβατήρια και 38.000 εκκρεμούν. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα διαβατήρια έχει εκδηλωθεί στη Μακεδονία, όπου μόνο πέρυσι είχαν υποβληθεί μόνο 10.000 αιτήσεις για πιστοποιητικά προέλευσης. Μια ενδιαφέρουσα οπτική για τα γεγονότα στη Βουλγαρία σημείωσε η αναλύτρια Πωλίνα Παούνοβα, η οποία διερωτήθηκε γιατί στη Βουλγαρία τώρα ήρθε στην επικαιρότητα το σκάνδαλο με τις πωλήσεις υπηκοότητας, αν και είναι γνωστό στον εισαγγελέα από το 2014, και αν ο στόχος της υπόθεσης είναι να «υποτάξει” τους ανυπάκουους πολιτικούς, που σκέφτονται αν και πώς όλα αυτά μπορούν να συνδεθούν με την Μακεδονία και την εφαρμογή της Συμφωνίας με την Ελλάδαhttps://goo.gl/1dwbFB

7.11.2018 Πόσο ηχηρό θα είναι το χτύπημα από την υπόθεση με τα βουλγαρικά διαβατήρια; Δύο εβδομάδες μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου στη Βουλγαρία σχετικά με την παράνομη έκδοση βουλγαρικών διαβατηρίων, δηλαδή τη χορήγηση βουλγαρικής ιθαγένειας σε άτομα από βαλκανικά κράτη εκτός της ΕΕ και τρεις ημέρες μετά τη σύλληψη τεσσάρων υπόπτων στη Σερβία (από το Πιρότ, το Ντιμίτροβγραντ και την Τσούπρια) για δωροδοκία και πλαστογράφηση εγγράφων, στη Μακεδονία προς το παρόν, η κατάσταση βρίσκεται σε ένα δυναμικό status quo! Φαίνεται ότι όλα είναι ήρεμα αλλά κάτω από την επιφάνεια κάτι γίνεται. Αν και η χώρα μας εμφανιζόταν ως “ηγέτιδα στην περιοχή” όσον αφορά τον αριθμό των πολιτών που έχουν υποβάλει αίτηση για βουλγαρικό διαβατήριο, δεν υπάρχουν ακόμα πληροφορίες από τις έρευνες ούτε από τη Βουλγαρία ούτε από εμάς σχετικά με το πού φθάνουν τα πλοκάμια του βουλγαρικού χταποδιού στη χώρα μας. Σύμφωνα με τους ειδικούς σε θέματα ασφαλείας, είναι αδύνατο να μην υπάρχει δωροδοκία στην κύρια υπόθεση με τα διαβατήρια στη Μακεδονία, διότι εδώ και πολύ καιρό το φαινόμενο του βουλγαρικού διαβατηρίου ως συντομότερης οδού για την ΕΕ (και ως εκ τούτου για τα οφέλη της ευρωπαϊκής ιθαγένειας) ήταν εξαιρετικά δημοφιλές στη χώρα. Και στο πλαίσιο αυτό, τα βουλγαρικά διαβατήρια είχαν ζήτηση και μοιράστηκαν σαν τον χαλβά, νόμιμα και παράνομα. Θυμίζουμε ότι από καιρό σε καιρό στα ενημερωτικά δελτία του υπουργείου Εσωτερικών μας είχαν δοθεί πληροφορίες σχετικά με κρατούμενους με πλαστά βουλγαρικά διαβατήρια. Στις πολυάριθμες αυτές πληροφορίες περιλαμβάνεται και η την υπόθεση με τους πληροφοριοδότες Γκόραν Γκρούγιοφσκι και Νίκολα Μπόσκοσκι, που διέφυγαν και συνελήφθησαν στην Ελλάδα με πλαστά διαβατήρια, ένας από αυτούς ως Μακεδόνας και ο άλλος ως Αλβανός. Ως εκ τούτου, είναι σχεδόν αδύνατο να αγνοηθούν οι ενδείξεις ότι δεν υπάρχουν πλαστογραφημένα διαβατήρια στην χώρα μας. Αλλά για είναι βέβαια απαραίτητο να τεθεί ένα τέλος σε αυτό το οργανωμένο διεθνές έγκλημα  που «έχει ιστορικό με βαθύτερες πολιτικές και ακόμη εθνικά ευαίσθητες αναφορές».https://goo.gl/CdV3h4

10.11.2018 Η Βουλγαρία έχει παραδώσει περισσότερες από 30 σελίδες με σημειώσεις σχετικά με τα εγχειρίδια της Ιστορίας στη Μακεδονία, δήλωσε η αναπληρωτής πρωθυπουργός της Βουλγαρίας και υπουργός Εξωτερικών Αικατερίνα Ζαχαρίεβα. Σε ερώτηση στο βουλγαρικό Κοινοβούλιο, η Ζαχάριεβα απάντησε ότι η Μικτή Επιτροπή για τα Ιστορικά και Εκπαιδευτικά Θέματα, που συστάθηκε βάσει της Συνθήκης καλής γειτονίας μεταξύ της Βουλγαρίας και της Μακεδονίας, είχε ήδη δύο συναντήσεις και η τρίτη πρέπει να πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του μήνα. Τα βιβλία Ιστορίας και στις δύο χώρες εξετάζονται. Έχουν μελετηθεί τα βιβλία της 6ης και 7ης τάξης στη Μακεδονία και υποβλήθηκαν πάνω από 30 σελίδες παρατηρήσεων. Η Ζαχαρίεβα λέει ότι παρ’ όλο που οι Βούλγαροι εκπρόσωποι βρήκαν σοβαρά προβλήματα στο περιεχόμενο των σχολικών βιβλίων, η ατμόσφαιρα στην Επιτροπή είναι εποικοδομητική. Επισήμανε ότι η Επιτροπή θα πρέπει να υποβάλλει κάθε χρόνο έκθεση στις κυβερνήσεις των δύο χωρών για τις εργασίες της. Για τη Βουλγαρία, λέει η Ζαχάριεβα, είναι σημαντικό να επιτευχθεί αμοιβαία συμφωνία σχετικά με κοινά ιστορικά γεγονότα και τις ιστορικές προσωπικότητας που θα πρέπει να γιορτάζονται από κοινού. Τα μέλη της Μικτής Επιτροπής έχουν ήδη καθορίσει τη μεθοδολογία της εργασίας τους και συμφωνήθηκε ότι οι συναντήσεις θα πρέπει να διεξάγονται εναλλάξ, μια φορά στη Βουλγαρία και μία φορά στη Μακεδονία.. Ο επικεφαλής της μακεδονικής ομάδας Ντράγκαν Γκοργκίεφ, δήλωσε στο Kanal 5 ότι η Μακεδονία και η Βουλγαρία δεν έχουν διαφορετικές απόψεις για την προϊστορική εποχή και την αρχαιότητα και ότι οι παρατηρήσεις αφορούν κυρίως το Μεσαίωνα – για το κράτος του Σαμουήλ και για τους διαφωτιστές Κύριλλο και Μεθόδιο. «Έχουν εντοπιστεί λάθη και στα βιβλία μας και στα βουλγαρικά και έχουμε ξεκινήσει την ανάλυση σε μερικά από αυτά», δήλωσε ο Γκιοργκίεφ. Ο Βούλγαρος ιστορικός Στέφαν Ντέτσεφ, εν τω μεταξύ, αναμένει αλλαγές στα εγχειρίδια της Ιστορίας και στις δύο χώρες, αλλά επισημαίνει ότι αυτό θα απαιτήσει πολύ χρόνο. Καθώς η μία ιστοριογραφία γνωρίζει την άλλη και με τη συμμετοχή νέων στελεχών που έχουν λάβει σύγχρονη εκπαίδευση μπορεί να υπάρξει επιτυχία και αμοιβαία κατανόηση, λέει ο Ντέτσεφ.https://goo.gl/1eo7DE

29.11.2018 Το ανθρακούχο νερό της μακεδονικής εταιρείας Pelisterka μέσα σε ένα χρόνο ξεπέρασε τις 1.000.000 πωλήσεις στη βουλγαρική αγορά. Σε ανταγωνισμό με πολλά εγχώρια και ξένα νερά, οι φυσαλίδες του παλαιότερου μακεδονικού ανθρακούχου νερού έχουν βρει το δρόμο τους στις γευστικές επιλογές των γειτόνων μας. Εδώ και αρκετό  το μακεδονικό brand έχει αναπτύξει μια σοβαρή στρατηγική όσον αφορά τις πωλήσεις και την αναγνωρισιμότητα της Pelisterka στη βουλγαρική αγορά. Επί του παρόντος, μπορείτε να βρείτε την Pelisterka στη Σόφια, το Πλόβντιβ, το Μπουργκάς, το Βέλικο Τρνοβο, το Περνίκ, το Κιουστεντίλ, τη Σωζόπολη  κ.ά.https://goo.gl/he62f7

1.12.2018 Η διεπιστημονική επιτροπή εμπειρογνωμόνων μεταξύ της Βουλγαρίας και της Μακεδονίας θα προτείνει στις κυβερνήσεις των δύο χωρών μια κοινή γιορτή της Ημέρας των Αγίων Αδελφών Κυρίλλου και Μεθοδίου και του Γκριγκόρ Πρλίτσεφ, ανακοίνωσαν μετά από τις διήμερες συνομιλίες στη Σόφια οι πρόεδροι των δύο επιτροπών Άνγκελ Ντιμιτρώφ και Ντράγκι Γκεόργκιεφ.. Ο Πρόεδρος της βουλγαρικής αντιπροσωπείας Άντερ Ντιμιτρώφ, μετά την τρίτη συνεδρίαση της κοινής επιτροπής, δήλωσε:  «Με τους συναδέλφους μας από τη Δημοκρατία της Μακεδονίας συμφωνήσαμε από επιστημονική άποψη να εξηγήσουμε γιατί οι δύο κυβερνήσεις πρέπει να συνεχίσουν να γιορτάζουν την κοινή Ημέρα των Αγίων Αδελφών Κυρίλλου και Μεθοδίου. Έχει επιτευχθεί συναίνεση και προτείνεται και στις δύο χώρες να τιμάται και να εορτάζεται ο Γκριγκόρ Πρλίτσεφ, ένας εξαιρετικά σημαντικός άνθρωπος για την πολιτιστική και κοινωνική εξέλιξη. Καταβάλαμε σοβαρές προσπάθειες για τη σύγκλιση των απόψεων σχετικά με την ερμηνεία της μεσαιωνικής Ιστορίας, και ιδιαίτερα της προσωπικότητας του Τσάρου Σαμουήλ. Οι συνομιλίες διήρκεσαν πολύ  και ήταν σοβαρές, επαγγελματικά ορθές και δυσκολευτήκαμε να φτάσουμε σε μια κοινή θέση, αλλά δεν έχουμε εγκαταλείψει την προσπάθεια Οι θέσεις που έχουν διαμορφωθεί εδώ και δεκαετίες ήταν δύσκολο να ξεπεραστούν και ότι η κοινωνία δύσκολα δέχεται τέτοιες αλλαγές. Πρέπει να λάβουμε μέτρα για να πείσουμε τις κοινωνίες και στις δύο χώρες για τα οφέλη από αυτές τις αλλαγές. Διατηρώ την ελπίδα ότι θα συνεχίσουμε και ότι τα αποτελέσματα θα είναι ικανοποιητικά» Σύμφωνα με τον Ντιμιτρώφ,  είναι σημαντικό να προσδιοριστούν οι εκδηλώσεις και τα άτομα των οποίων ο κοινός εορτασμός θα συμβάλει στην προσέγγιση των δύο χωρών για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης και της συνεργασίας.

Ο Ντράγκι Γκεοργκίεφ, διευθυντής του Ινστιτούτου Εθνικής Ιστορίας στα Σκόπια, ο οποίος είναι συμπρόεδρος της Επιτροπής από την πλευρά της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, είπε ότι στη συνεδρίαση στη Σόφια υπήρχε μια θετική ατμόσφαιρα και μια επιθυμία για συνεργασία. Δήλωσε: «Είμαι ικανοποιημένος από τη συνάντηση και επιστρέφω με θετική ενέργεια στη Δημοκρατία της Μακεδονίας.» Και οι δύο πλευρές έχουν προετοιμάσει τις παρατηρήσεις τους για τα σχολικά βιβλία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και αυτό θα αποτελέσει το αντικείμενο των επόμενων συνεδριάσεων της επιτροπής.https://goo.gl/dM4bPi

9.12.2018 Η δήλωση του αντιπροέδρου της Βουλγαρίας και  υπουργού Άμυνας Κράσιμιρ Καρακατσάνωφ είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για μια παρόμοια  ανταπάντηση και τη δημιουργία ενός αρνητικού φαύλου κύκλου που θα απομακρύνει τον έναν από τον άλλο και θα δημιουργήσει εχθρότητα αντί για φιλία, διαμηνύει το Μακεδονικό υπουργείο Εξωτερικών. «Υπογράψαμε συμφωνία φιλίας και θα οικοδομήσουμε φιλία, αλλά αυτό απαιτεί αμοιβαία κατανόηση, σεβασμό και μέριμνα για τα συμφέροντα των γειτόνων. Η Δημοκρατία της Μακεδονίας θα συνεχίσει την ενεργητική και εποικοδομητική πολιτική της και την πολιτική καλής γειτονίας, στο πνεύμα τόσο της υπογραφείσας συμφωνίας με τη Βουλγαρία όσο και των ευρωπαϊκών αξιών που ακολουθούν οι δύο χώρες», αναφέρει το ΥΠΕΞ. Ο Καρακατσάνωφ σχολίασε χθες στο προφίλ του στο facebook τη δήλωση που έκανε στη Βουλή της Δημοκρατίας της Μακεδονίας ο  Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ  στην οποία ανέφερε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών επιβεβαιώνει την ύπαρξη της μακεδονικής γλώσσας και ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να την αμφισβητήσει.  Ο Καρακατσάνωφ  επεσήμανε ότι «η μακεδονική γλώσσα δεν υπάρχει και δεν θα επιτρέψω τη μυστική εισαγωγή της μακεδονικής γλώσσας. Η μακεδονική γλώσσα, η οποία δεν αναγνωρίζεται από κανέναν ως επίσημη γλώσσα, δεν μπορεί να εκλαμβάνεται ως τέτοια σε ολόκληρη την επικράτεια της Βόρειας Μακεδονίας. Το Βόρεια Μακεδονία είναι γεωγραφική ονομασία, η οποία περιλαμβάνει και επικράτεια της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ζάεφ μπορεί αύριο να ζητήσει τη διδασκαλία μιας πλήρως αναγνωρισμένης βουλγαρικής διαλέκτου ως επίσημη ξένη γλώσσα και στη χώρα μας, κάτι που είναι απαράδεκτο και προκλητικό»  Ο Καρακατσάνωφ προειδοποίησε ότι θα ζητήσει να μην υπάρξει υποστήριξη για την υποψηφιότητα της Μακεδονίας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.https://goo.gl/r5Eoj6

9.12.2018 Η Βουλγαρία δεν ζήτησε συνεργασία με τις μακεδονικές αρχές όσον αφορά την έρευνα για την πώληση των βουλγαρικών διαβατηρίων, δήλωσε στη Λισαβόνα σε Βουλγάρους δημοσιογράφους ο  Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ  .«Για μας είναι ξεκάθαρο ότι πολλοί Μακεδόνες έχουν βουλγαρικά διαβατήρια και έχουμε Βουλγάρους στη Μακεδονία. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα, αλλά εάν κάτι είναι παράνομο, η Βουλγαρία θα θεσπίσει νόμους για αυτό», δήλωσε ο Ζάεφ. Στη Λισαβόνα συμμετείχε στο Συνέδριο του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.https://goo.gl/wP8qRb

10.12.2018 Το εθνικό συμφέρον της Βουλγαρίας είναι η Μακεδονία να είναι μέρος του ΝΑΤΟ και να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, δήλωσε την Τετάρτη η Αντιπρόεδρος και υπουργόςΕξωτερικών της Βουλγαρίας Αικατερίνα Ζαχαρίεβα, που τόνισε ότι αναμένει από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Βουλγαρίας-Μακεδονίας για Ιστορικά και Εκπαιδευτικά Θέματα να καταλήξει σε κοινέ θέσεις όσον αφορά την Ιστορία δεδομένου ότι υπάρχουν αυθεντικές αυτοβιογραφίες και άλλα γραπτά έγγραφα. Σύμφωνα με αυτήν, δεν υπάρχει κανένα λάθος, αλλά θα ειπωθεί μόνο η αλήθεια για την Ιστορία των δύο χωρών. Ο Ζαχαρίεβα πιστεύει ότι η εφαρμογή της διμερούς συμφωνίας μεταξύ Σόφιας και Σκοπίων είναι απαραίτητη και ότι πρέπει να λυθούν τα ζητήματα προτού η Μακεδονία γίνει μέλος της ΕΕ.https://goo.gl/VWnpjW

11.12.2018 Μετά την Αθήνα και η Σόφια εκφοβίζει και μπλοκάρει. Οι εκφοβισμοί, οι εκβιασμοί και οι απειλές που αντλούν οι πλησιέστεροι γείτονές μας, η Ελλάδα και η Βουλγαρία από τα κείμενα των επίσημων διακρατικών συμφωνιών, όπως είναι οι συμβάσεις για τις σχέσεις καλής γειτονίας με τη Βουλγαρία και η συμφωνία με την Ελλάδα για την επίλυση του ονοματολογικού, γίνονται ολοένα και συχνότερα πρακτική τόσο από την Αθήνα όσο και από τη Σόφια. Αν τα επίσημα αυτά έγγραφα είναι η βάση τέτοιας επιθετικότητας και, μέχρι στιγμής, μόνο λεκτικής ταπείνωσης, τότε ή τα κείμενα είναι ελαττωματικά, ή παρεμβαίνουν κατάφωρα στις εσωτερικές υποθέσεις της κυρίαρχης Μακεδονίας, παραβιάζοντας και πάλι το διεθνές δίκαιο.https://goo.gl/tBneFX

21.1.2019 Ο Βούλγαρος Πατριάρχης Νεόφυτος αναμένει την επίλυση του ζητήματος για το όνομα της Μακεδονίας για να ανακινήσει το μακεδονικό εκκλησιαστικό ζήτημα. Ερωτηθείς για τη θέση της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας σχετικά με το αυτοκέφαλο της ουκρανικής εκκλησίας, ο Πατριάρχης Νεόφυτος δήλωσε ότι το θέμα αυτό δεν έχει ακόμη εξεταστεί. «Αυτό το σημαντικό θέμα θα τεθεί στην ημερήσια διάταξη. Θα το εξετάσουμε», είπε ο Πατριάρχης Νεόφυτος. https://bit.ly/2UaVxen

22.1.2019 Ο θρησκευτικός αναλυτής Μπράνκο Γκιοργκέφσκι λέει ότι πολλές φορές μέχρι τώρα η μακεδονική κοινή γνώμη επεσήμανε το ίδιο πράγμα με τον Βούλγαρο Πατριάρχη, ότι δηλαδή η λύση του ζητήματος ονόματος θα ανοίξει επίσης το εκκλησιαστικό ζήτημα.https://bit.ly/2sKVUka

22.1.2019 Σχέδιο συνεργασίας στον τομέα της Υγείας για την περίοδο 2019- 2021 υπέγραψαν σήμερα στη Σόφια οι υπουργοί Υγείας της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας Βένκο Φιλίπτσε και τον Κιρίλ Ανανίεφ. Το σχέδιο συνεργασίας αφορά την εμβάθυνση και την ενθάρρυνση της συνεργασίας στον τομέα της υγείας και των ιατρικών επιστημών με βάση την ισοτιμία, την αμοιβαιότητα και το αμοιβαίο συμφέρον σε συμφωνία με την εθνική νομοθεσία.https://bit.ly/2S9uFOm

4.2.2019 Ο Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ πραγματοποιεί μονοήμερη επίσκεψη εργασίας στη Δημοκρατία της Βουλγαρίας επικεφαλής κυβερνητικής αντιπροσωπείας  με τον υπουργό Πολιτισμού Ασάφ Αντέμι και μέλη του Γραφείου του και του υπουργείου Πολιτισμού Κατά την  επίσκεψή του στη Σόφια ο Πρωθυπουργός Ζάεφ συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσωφ με τον οποίο συζήτησαν για τη μελλοντική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, η οποία μετά από την υπογραφή της Συνθήκης φιλίας και καλής γειτονίας σημειώνει μεγάλη πρόοδο σε όλους τους τομείς. Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι δυνατότητες για την αύξηση των εμπορικών συναλλαγών με αμοιβαία μείωση των τελωνειακών δασμών. Ο Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για άλλη μια φορά για τη συνεχιζόμενη στήριξη της Βουλγαρίας στην ένταξη της χώρας μας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ καθώς και για την βούλησή της να μοιραστεί την εμπειρία της σε όλα τα θέματα. Οι δυο  Πρωθυπουργοί Ζάεφ συζήτησαν επίσης για την προετοιμασία της δεύτερης διακυβερνητικής συνόδου που θα διεξαχθεί φέτος στη Βουλγαρία και για το κοινό επιχειρηματικό φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στα Σκόπια, τονίζοντας ότι παρέχει πρόσθετη ώθηση στην οικονομική συνεργασία και αποτελεί προτεραιότητα για τους πολίτες και τις επιχειρηματικές κοινότητες και στις δύο χώρες. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η διασυνοριακή συνεργασία εντείνεται και ότι θα καταβληθούν όλες οι απαραίτητες προσπάθειες προκειμένου οι σταθερές εμπορικές συναλλαγές ύψους σχεδόν 600.000.000€ να φτάσουν το ποσό του 1.000.000.000€. Η συνέχιση της κατασκευής των οδικών και σιδηροδρομικών υποδομών του Διαδρόμου 8 παραμένει θεμελιώδης για τις δύο χώρες. Η αποκατάσταση και η κατασκευή του σιδηροδρόμου είναι ένα επενδυτικό έργο συνολικής αξίας 670.000.000€ και οι οδικές υποδομές 93.000.000€. Τα 120.000.000€ αποτελούν μη επιστρεπτέα κεφάλαια ή επιχορηγήσεις από το Ταμείο Επενδύσεων των Δυτικών Βαλκανίων, δηλαδή από την ΕΕ. Με την ίδια προσοχή, οι δύο χώρες εργάζονται για τη διασύνδεση των υποδομών φυσικού αερίου και την κοινή συμμετοχή σε περιφερειακά έργα και δίκτυα διασύνδεσης φυσικού αερίου. Οι δύο  Πρωθυπουργοί συμμετείχαν επίσης στην τελετή υπογραφής του κοινού προγράμματος Πολιτιστικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών έως το 2021 ως επιβεβαίωση της καλής θέλησης και ενδιαφέροντος για την εντατικοποίηση της επικοινωνίας, την ανταλλαγή εμπειριών και την επιβεβαίωση των πολιτιστικών αξιών των δύο χωρών.https://bit.ly/2RIcQ4Q

4.2.2019 Ο υπουργός Πολιτισμού της Μακεδονίας Ασάφ Αντέμι και ο Βούλγαρος ομόλογός του Μπόιλ Μπάνωφ υπέγραψαν σήμερα στη Σόφια ένα πρόγραμμα συνεργασίας Αυτή η διμερής συμφωνία, σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, είναι μια επέκταση της υπογεγραμμένης συμφωνίας καλής γειτονίας, φιλίας και συνεργασίας και θα ενισχύσει του πολιτιστικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, στις οποίες όλα αυτά τα χρόνια πραγματοποιούνται πολλές πρωτοβουλίες και έργα στον τομέα του πολιτισμού. Από το 2005 υπάρχουν στη Μακεδονία και στη Βουλγαρία πολιτιστικά και ενημερωτικά κέντρα, όπου εκπροσωπούνται συνεχώς καλλιτέχνες και ιδρύματα από τις δύο χώρες. Οι Αντέμι και Μπάνωφ κατέθεσαν επίσης στεφάνι στο μνημείο του Γκότσε Ντέλτσεφ στη Σόφια για την 147ή  επέτειο από τη γέννησή του και παρακολούθησαν το πολιτιστικό και καλλιτεχνικό πρόγραμμα, το οποίο παρουσιάστηκε στο Κέντρο Πολιτισμού και Πληροφοριών της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στη Σόφια. Στην εκδήλωση συμμετείχαν καλλιτέχνες από διάφορες χώρες.https://bit.ly/2TB5pOJ

20.2.2019 Το Κοινοβούλιο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας επικύρωσε σήμερα το Πρωτόκολλο για την ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. 140 βουλευτές ψήφισαν υπέρ ενώ δεν υπήρχαν ψήφοι κατά ή παρών. Στην Ολομέλεια παρέστησαν ο Πρόεδρος της Βουλής της Μακεδονίας Ταλάτ Τζαφέρι και η αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Αικατερίνα Ζαχαριέβα η οποία είπε ότι η  ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ είναι ιστορική για τη Συμμαχία.https://bit.ly/2BLwyYp

21.2.2019 Επετεύχθη συμφωνία σχετικά με τον κοινό εορτασμό του Τσάρου Σαμουήλ και των Αγίων Κλήμη και Ναούμ στη διήμερη συνάντηση της μικτής επιτροπής για ιστορικά και μορφωτικά θέματα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, η οποία ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ στα Σκόπια. «Μετά από μακρά συζήτηση η επιτροπή αποφάσισε να εισηγηθεί στις κυβερνήσεις των δύο χωρών ότι υπάρχουν αρκετά στοιχεία για τον κοινό εορτασμό του Τσάρου Σαμουήλ και των Αγίων Κλήμη και Ναούμ, ως γέφυρα οικοδόμησης φιλικών σχέσεων στο πνεύμα της Συμφωνίας Φιλίας και Καλής Γειτονίας», αναφέρει η ανακοίνωση.. Στη συνάντηση εξετάστηκε η δυνατότητα κοινού εορτασμού ορισμένων ιστορικών προσωπικοτήτων που είναι σημαντικές για τις δύο χώρες, ενώ η συζήτηση για τα εγχειρίδια της Ιστορίας αναβλήθηκε για την επόμενη συνάντηση. Πρόκειται για την τέταρτη συνάντηση της κοινής μακεδονο-βουλγαρικής επιτροπής για ιστορικά και μορφωτικά θέματα.https://bit.ly/2SOyFFa

25.2.2019 Τα Σκόπια και η Σόφια έχουν πολλές κοινές ιστορικές στιγμές και προσωπικότητες και αυτό αποτελεί μια καλή προϋπόθεση για στενή συνεργασία και όχι για συγκρούσεις, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρώφ, ο οποίος πραγματοποιεί σήμερα επίσημη επίσκεψη στη Βουλγαρία. «Οι Μακεδόνες και οι Βούλγαροι δεν μπορούν να έχουν στενές σχέσεις αν δεν υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός μεταξύ τους», λέει ο Ντιμιτρώφ.https://bit.ly/2T2dkse

25.2.2019 «Η ταχεία επικύρωση του  Πρωτοκόλλου του ΝΑΤΟ από το βουλγαρικό Κοινοβούλιο αποτελεί καλό παράδειγμα για το πόσο ισχυρή είναι η στήριξη της Βουλγαρίας και πόσο σημαντικό για μας είναι να γίνει η Βόρεια Μακεδονία μέρος της Συμμαχίας», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Αικατερίνα Ζαχαρίεβα μετά τη συνάντησή της με τον υπουργό Εξωτερικών Νικόλα Ντιμιτρώφ στη Σόφια. «Ελπίζω ότι τον Δεκέμβριο στο Λονδίνο θα είστε πλήρες μέλος της Συμμαχίας και ότι μέχρι τότε θα έχει ολοκληρωθεί η επικύρωση του Πρωτοκόλλου σε όλα τα εθνικά Κοινοβούλια. Είναι σημαντικό να αρχίσετε και τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη στην ΕΕ τον Ιούνιο», πρόσθεσε η Ζαχαρίεβα που εκφράζει επίσης την ικανοποίησή της για το έργο της μικτής μακεδονο-βουλγαρικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων για ιστορικά και εκπαιδευτικά θέματα, αλλά και την ελπίδα ότι η επιχειρηματική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών θα ενταθεί. Η Ζαχάριεβα δήλωσε ότι μετά από δεκαετή παύση, μια κοινή οικονομική επιτροπή θα συνεδριάσει στις αρχές Μαρτίου, με κύριο θέμα τις υποδομές. Ανακοίνωσε επίσης και ένα επιχειρηματικό φόρουμ με τη συμμετοχή περισσότερων των 100 Βουλγαρικών εταιρειών. Η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας επεσήμανε ότι το ενδιαφέρον των βουλγαρικών εταιρειών για επενδύσεις στη Βόρεια Μακεδονία έχει διπλασιαστεί και αναμένει ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί στο μέλλον. Ο υπουργός Ντιμιτρώφ έκρινε ότι μετά την υπογραφή της Συμφωνίας καλής γειτονίας, σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στη συνεργασία μεταξύ Σκοπίων και Σόφιας. Η προσέγγιση μεταξύ των δύο χωρών, λέει ο Ντιμιτρώφ, δεν πρέπει να είναι μόνο πολιτική αλλά και οικονομική. Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη στήριξη της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. «Έχουμε συμφέρον να έχουμε στενές σχέσεις με τη Βουλγαρία. Έχουμε αμοιβαίο όφελος και ως εκ τούτου πρέπει να επιδείξουμε σοφία και όραμα», είπε ο υπουργός Ντιμιτρώφ. Σύμφωνα με τον ίδιο, όλα τα ιστορικά λάθη μεταξύ Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας θα πρέπει να διορθωθούν έτσι ώστε οι διμερείς σχέσεις να μπορούν να τεθούν σε υγιείς βάσεις. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα, είπε, προκειμένου οι δύο χώρες να συνεχίσουν να είναι φιλικές.https://bit.ly/2NA9Y9W