1.9.2017 Η Αλβανίδα Μελέκιε Χαλίμι θα είναι υποψήφια Δήμαρχος του Αρατσίνοβο με την υποστήριξη του SDSM. Ως πολυεθνικό κόμμα θα έχουμε υποψηφίους από όλες τις εθνότητες τόνισε ο Πρόεδρος του κόμματος, Ζόραν Ζάεφ.
http://vecer.mk/makedonija/sdsm-so-zhena-albanka-kje-go-osvojuva-arachinovo
4.9.2017 Η συμμετοχή της Ρωσίας στο διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, τόνισε η αρμόδια υπουργός του Κοσόβου, Ελίντα Ταχίρι. Αν και η κυβέρνηση του Κοσόβου χαιρετίζει την ενδεχόμενη ανάμειξη της Γερμανίας και των ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις με το Βελιγράδι, η συμμετοχή της Ρωσίας είναι μη αποδεκτή.
http://vecer.mk/balkan/nema-shansi-rusija-da-uchestvuva-vo-dijalogot-megju-belgrad-i-prishtina
4.9.2017 37.823 πολίτες του Κοσόβου από το 2009 έως το 2016 αποκήρυξαν την υπηκοότητά τους με σκοπό να αποκτήσουν υπηκοότητα κάποιας δυτικοευρωπαϊκής χώρας ενώ αντίθετα μόλις 148 ήταν οι αιτήσεις χορήγησης κοσοβαρικής υπηκοότητας εκ των οποίων οι 58 έλαβαν θετική απάντηση.
http://vecer.mk/balkan/za-sedum-godini-od-kosovsko-drzhavjanstvo-se-otkazhale-37823-lica
5.9.2017 Ο νόμος για τις γλώσσες είναι το φύλο συκής για την κάλυψη της πολιτικής συμφωνίας μεταξύ SDSM και DUI. τόνισε ο βουλευτής του ΒMΡO-DPMNE Αντόνιο Μιλόσοσκι και ζήτησε να αποσυρθεί η ευρωπαϊκή σημαία από το κείμενο του νομοσχεδίου έτσι ώστε αυτό να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, ενώ επίσης ζήτησε να γίνει ονομαστική ψηφοφορία. Και τα δύο αιτήματά του απορρίφθηκαν. Ο Μιλόσοσκι θεωρεί ότι η διαδικασία που ακολουθείται είναι αντισυνταγματική και τονίζει πως σε καμία από τις οκτώ θετικές εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν ετέθη ως όρος ένταξης η ψήφιση νόμου για τη διγλωσσία. Από την άλλη πλευρά, ο βουλευτής του DUI Τζεβάντ Αντέμι δήλωσε ότι στις 29 Ιανουαρίου οι βουλευτές της αντιπολίτευσης είχαν διαφορετική άποψη επί του θέματος, ενώ ο βουλευτής του DUI και πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αρτάν Γκρούμπι ισχυρίζεται ότι οι διατάξεις του νόμου προβλέπονται από τη Συμφωνία της Αχρίδας. Δεδομένου ότι το κείμενο του νομοσχεδίου φέρει την ευρωπαϊκή σημαία – εντάσσεται δηλαδή στις μεταρρυθμίσεις εκείνες που είναι απαραίτητες στην ενταξιακή πορεία της χώρας – η συζήτηση στη Βουλή θα διαρκέσει 3 ημέρες.
http://vecer.mk/makedonija/zakonot-za-jazici-e-smokvin-list-za-pokrivanje-na-politichkiot-dogovor-megju-sdsm-i-dui
10.9.2017 Ο Πρόεδρος του κόμματος «Συμμαχία για τους Αλβανούς» Ζιγιαντίν Σέλα θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα στη Στρούγκα. Ο Σέλα είχε εκλεγεί Δήμαρχος Στρούγκας στις δημοτικές εκλογές του 2013, ωστόσο παραιτήθηκε μετά την είσοδο του κόμματός του στο κυβερνητικό σχήμα. Ο Σέλα είναι το δεύτερο στέλεχος του κόμματος που θέτει υποψηφιότητα στις επικείμενες δημοτικές εκλογές. Προηγήθηκε ο υπουργός Υγείας Άρμπεν Ταραβάρι, ο οποίος έθεσε υποψηφιότητα στο Γκόστιβαρ.
http://vecer.mk/makedonija/zijadin-sela-povtorno-kje-se-kandidira-za-gradonachalnik-na-struga
18.9.2017 Εκτός από τη συνεργασία σε εθνικό επίπεδο υπάρχει διάθεση για συνεργασία και σε τοπικό επίπεδο μεταξύ DUI και SDSM, ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Μπουγιάρ Οσμανί. Επίσης τόνισε ότι υπάρχουν και άλλοι συνδυασμοί όπως για παράδειγμα η συμμαχία του ΒMΡO-DPMNE με άλλα αλβανικά κόμματα. Το DUI θα στηρίξει τον υποψήφιο του SDSM στα Σκόπια Πέτρε Σιλέγκωφ και αντίστοιχα το SDSM θα στηρίξει τους υποψηφίους του DUI στο Τσαΐρ, το Τέτοβο, το Γκόστιβαρ και το Κίτσεβο. Το αργότερο μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου πρέπει να ανακοινωθούν οι λίστες των υποψηφίων Στους Δήμους όπου τουλάχιστον το 20% των πολιτών ομιλεί επίσημη γλώσσα διαφορετική από τη μακεδονική οι λίστες θα συντάσσονται εκτός από τη μακεδονική και στη γλώσσα των κατοίκων της περιοχής. Οι έκτες αυτοδιοικητικές εκλογές στη Μακεδονία θα διεξαχθούν στις 15 Οκτωβρίου σε 3.480 εκλογικά κέντρα σε 80 Δήμους και στην πόλη των Σκοπίων. Η προεκλογική περίοδος θα αρχίσει στις 25 Σεπτεμβρίου και θα λήξει στις 13 Οκτωβρίου. Ο δεύτερος γύρος των εκλογών είναι προγραμματισμένος για τις 29 Οκτωβρίου.
http://vecer.mk/makedonija/sdsm-i-dui-zaedno-kje-go-osvojuvaat-skopje-tetovo-gostivar-kichevo
24.9.2017 Με σύνθημα «Για τους Δήμους που θέλουμε» το DUI παρουσίασε το απόγευμα στα Σκόπια τους υποψηφίους του. «Σας καλώ να συνεχίσουμε για την προώθηση των αξιών του DUI. Τις αξίες της ανεκτικότητας, της αλληλεγγύης, της συμφιλίωσης, της συναίνεσης, της υπευθυνότητας, των θαρραλέων αποφάσεων και του ευρωαμερικανικού πνεύματος», ανέφερε ο αρχηγός του κόμματος Αλί Αχμέτι.
http://vecer.mk/makedonija/dui-pod-sloganot-za-opshtinata-koja-ja-sakame-gi-promovirashe-kandidatite-za
25.9.2017 Ο πρόεδρος του κόμματος «Συμμαχία για τους Αλβανούς» και υποψήφιος δήμαρχος Στρούγκας, Ζιγιαντίν Σέλα, παρουσίασε απόψε στο Τέτοβο τους υποψηφίους της λίστας της «Συμμαχίας». «Σε αυτές τις εκλογές κατεβαίνουμε με δικό μας υποψήφιο στα Σκόπια γιατί θέλουμε να δούμε ποια είναι η πολιτική μας δύναμη στην πόλη» ανέφερε ο Σέλα στην ομιλία του.
http://vecer.mk/makedonija/li2017-alijansa-za-albancite-vo-tetovo-kje-rabotime-vo-interes-na-gragjanite
25.7.2017 «Το Τέτοβο είναι το κέντρο των Αλβανών και γι’ αυτό είναι σημαντική η εκλογική νίκη σε αυτήν την πόλη» ανέφερε στην ομιλία του στο πολιτιστικό κέντρο του Τετόβου, Ίλιο Αντέσκι Σμοκ, ο πρόεδρος του DUI, Αλί Αχμέτι, στο πλαίσιο της παρουσίασης των υποψηφίων του κόμματος στις τοπικές εκλογές.
http://vecer.mk/makedonija/li2017ahmeti-pobedata-vo-tetovo-e-vazhna-za-dui
25.9.2017 Ο αντιπρόεδρος της κοσοβαρικής κυβέρνησης, Μπετζέτ Πατσόλι, θεωρεί ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να εξετάσει τη δυνατότητα μετατροπής της UNMIK σε πολιτική γραμματεία του ΟΗΕ, η οποία θα βοηθούσε την Πρίστινα στην προσπάθειά της να ενταχθεί στους παγκόσμιους οργανισμούς.
http://vecer.mk/balkan/pacoli-unmik-da-se-transformira-vo-politichka-kancelarija-na-on
2.10.2017 Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αλβανία Ντόναλντ Λου προειδοποιεί ότι στη χώρα δραστηριοποιούνται τέσσερις μεγάλες εγκληματικές φατρίες που ελέγχονται από 20 εγκληματικές οικογένειες, οι οποίες ασχολούνται με την παραγωγή και διακίνηση ναρκωτικών, ανθρώπινο εμπόριο, κλοπές αυτοκινήτων και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Ως γνωστά ονόματα εγκληματιών, ο Αμερικάνος πρέσβης αναφέρει τον Αιμιλιάνο Σουλάζι, λαθρέμπορο ναρκωτικών για τον οποίο τα ΜΜΕ ισχυρίζονται ότι είναι επικεφαλής της φατρίας των φυλακών, αλλά και άλλους όπως τον Λιουλ Μπερίσα (Δυρράχιο) και ο Κλίμεντ Μπαλίλι.
http://vecer.mk/balkan/vo-albanija-dejstvuvaat-chetiri-kriminalni-klanovi
4.10.2017 Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην Καταλονία ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Κονσταντίν Κοσάτσεφ τόνισε ότι αυτοί που είχαν ρόλο στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και αναγνώρισαν την μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία του Κοσόβου ίσως συνειδητοποίησαν ότι άνοιξαν το κουτί της Πανδώρας, το οποίο τώρα είναι δύσκολο να κλείσει.
http://vecer.mk/balkan/kosachev-koga-go-priznaa-kosovo-ja-otvorija-pandorinata-kutija
4.10.2017 «Το 2001 νόμιζα ότι είμαστε αγριάνθρωποι, άνθρωποι των βουνών και των καλάσνικωφ. Αποδείξαμε όμως ότι δεν είμαστε τέτοιοι αλλά άνθρωποι της διπλωματίας, της ειρήνης και της σταθερότητας», ανέφερε ο πρόεδρος του DUI Αλί Αχμέτι στην ομιλία του στο Σέμσοβο. «Εάν τότε το κράτος έλυνε τα προβλήματα και ικανοποιούσε τα αιτήματα των Αλβανών, δεν θα φθάναμε στη σύγκρουση διότι κανείς δεν θέλει τον πόλεμο, όλοι θέλουν την ειρήνη», συνέχισε επισημαίνοντας επίσης ότι εκτός από τις πολλές μεταρρυθμίσεις, κριτήριο για την ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ είναι και οι καλές διεθνοτικές σχέσεις.
http://vecer.mk/makedonija/vo-2001-godina-mislea-deka-sme-kalashnikovci-no-nie-dokazhavme-deka-sme-lugje-na
4.10.2017 Σύμφωνα με τη σερβική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων η κατασκευή του λεγόμενου «αυτοκινητοδρόμου της ειρήνης» Νις-Πρίστινα θα ξεκινήσει το 2018. Σύμφωνα με την υπουργό Μεταφορών, Κατασκευών και Υποδομών της Σερβίας Ζόρανα Μιχάηλοβιτς, πρόκειται για επένδυση 212.000.000€, η οποία αναμένεται να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και επιπρόσθετες επενδύσεις για περίπου μισό εκατομμύριο ανθρώπους που ζουν στην περιοχή.
http://vecer.mk/balkan/izgradbata-na-avtopatot-na-mirot-nish-prishtina-kje-pochne-slednata-godina
6.10.2017 Τα τελευταία δέκα χρόνια περισσότεροι από 120 Αλβανοί πολίτες έχουν εμπλακεί με το Ισλαμικό Κράτος ενώ περισσότεροι από 20 έχουν σκοτωθεί στα πεδία των μαχών στη Συρία. Αυτά είναι τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο Φόρουμ «Πολίτες κατά του βίαιου εξτρεμισμού» που διεξήχθη στην πόλη της Σκόδρας.
http://vecer.mk/balkan/vo-id-ima-120-albanski-drzhavjani-godinava-ne-zaminal-ni-eden
8.10.2017 Σε συνέντευξή του στη βιεννέζικη εφημερίδα Der Standard ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα τόνισε ότι σε αντίθεση με αυτά που λέγονται θα συνεχίσει να μεριμνά για τους Αλβανούς, οι οποίοι ζουν σε άλλες χώρες, όπως προβλέπει το Σύνταγμα της Αλβανίας, καθώς κάτι τέτοιο δεν συνιστά, σύμφωνα με τον ίδιο, ανάμειξη στα εσωτερικά άλλου Κράτους. Επίσης επανέλαβε ότι σε περίπτωση μη ένταξης των χωρών των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ θα ταχθεί υπέρ της ένωσης με το Κόσοβο. Όσον αφορά τους Αλβανούς της Μακεδονίας ο Ράμα βρίσκει φυσιολογικό ότι οι εκπρόσωποι αλβανικών πολιτικών κομμάτων ζήτησαν τη γνώμη των Τιράνων μετά τις εκλογές για τη στάση τους στην συγκρότηση κυβέρνησης. «Οι Αλβανοί της Μακεδονίας δεν είναι μειονότητα, αλλά συνταγματικά κατοχυρωμένο Έθνος και όταν παρέχεται βοήθεια σε αυτούς είναι σαν να παρέχεται βοήθεια και στη Μακεδονία. Η Μακεδονία κατέχει κεντρική θέση για μας και κάθε απειλή της ακεραιότητάς της θα εγκυμονούσε κινδύνους για όλη την περιοχή», ανέφερε.
http://vecer.mk/makedonija/edi-rama-albancite-vo-makedonija-ne-se-malcinstvo-tuku-konstitutiven-narod
11.10.2017 Ο Πρόεδρος του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι ζητάει από τον Αλβανό Πρόεδρο Ιλίρ Μέτα να επιτρέψει στους πολίτες του Κοσόβου να λάβουν την αλβανική υπηκοότητα.
http://vecer.mk/balkan/hashim-tachi-bara-od-albanija-na-kosovcite-da-im-dade-albansko-drzhavjanstvo
12.10.2017 Ο Αλβανός Πρόεδρος Ιλίρ Μέτα δηλώνει αντίθετος στις συνοριακές αλλαγές στα Βαλκάνια διότι μια τέτοια εξέλιξη θα άνοιγε το Κουτί της Πανδώρας.
http://vecer.mk/balkan/albanskiot-pretsedatel-meta-protiv-menuvanje-na-granicite-na-balkanot
16.10.2017 Σε συνάντησή τους στο SUMMIT 100 ο Αλβανός Πρωθυπουργός έδωσε τα συγχαρητήριά του στον Πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ για τη δίκαιη νίκη στις τοπικές εκλογές. Οι δύο ηγέτες τόνισαν ότι οι δύο χώρες έχουν πολύ καλές σχέσεις χωρίς ανοιχτά θέματα και ότι θα εντείνουν τη συνεργασία τους με σκοπό την εφαρμογή των ευρωπαϊκών προτύπων, την οικονομική συνεργασία αλλά και την εξασφάλιση των προϋποθέσεων για την ένταξη όλης της περιοχής στις ευρωατλαντικές δομές.
https://goo.gl/JyFBvd
17.10.2017 Ο Πρωθυπουργός του Κοσόβου Ραμούς Χαραντινάι δηλώνει ότι μέχρι το τέλος του έτους η κυβέρνησή του θα έχει υπογράψει με την αμερικανική εταιρεία Contour Global συμφωνία για την κατασκευή ενός θερμικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα στο Κοσσυφοπέδιο αξίας 1.000.000.000€.
https://goo.gl/2aoq7C
17.10.2017 Ο Πρόεδρος του DUI Αλί Αχμέτι συναντήθηκε σήμερα στα Σκόπια με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα και δήλωσε:. «Είχαμε μια πολύ ωφέλιμη συνομιλία. Τον ενημέρωσα για τις πολιτικές εξελίξεις σε σχέση με τις τοπικές εκλογές και τις διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα για τις οποίες ο κ. Ράμα επέδειξε μεγάλο ενδιαφέρον» Την υποστήριξη του Πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα έλαβε σήμερα ο ηγέτης του DUI Αλί Αχμέτι.
https://goo.gl/Ju4xug
17.10.2017 Ο Πρόεδρος του ΒΜΡΟ-DPMNE Νίκολα Γκρουέφσκι και ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα συζήτησαν για τις μακεδονο-αλβανικές σχέσεις, την πολιτική κατάσταση και τις στρατηγικές προτεραιότητες της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Σύμφωνα με τον Γκρουέφσκι είναι καλοδεχούμενη η υποστήριξη της Αλβανίας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ αλλά η Πλατφόρμα των Τιράνων δεν συμβάλλει στην ανάπτυξη της φιλίας και μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες όσον αφορά την εθνοτική συνύπαρξη στη Μακεδονία.
https://goo.gl/xN7ohy
18.10.2017 Η «Συμμαχία για τους Αλβανούς» και το «Κίνημα Μπέσα» υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας για το δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών. Η συνεργασία τους μπορεί να συνεχιστεί και μετά το πέρας των εκλογών.
https://goo.gl/yAtqPj
20.10.2017 Ο επικεφαλής του κόμματος «Συμμαχία για τους Αλβανούς» διαψεύδει τις φήμες ότι θα εγκαταλείψει τον κυβερνητικό συνασπισμό μετά από τις δημοτικές εκλογές.
https://goo.gl/q6uP9A
20.10.2017 Ο Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να εισέλθει στην κυβέρνηση το Δημοκρατικό Κόμμα των Αλβανών (PDSH) του Μεχμούντ Θάτσι, εφ΄ όσον αποδεχθεί το πρόγραμμα και τις θέσεις της κυβέρνησης.
https://goo.gl/kqfmz1
23.10.2017 Ο Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ πιστεύει ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός θα συνεχίσει να υφίσταται και μετά το πέρας των αυτοδιοικητικών εκλογών και ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα παραμείνει σταθερή. «Συνεχίζουμε με το DUI. Είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασία με όλους, ακόμα και με μεμονωμένα στελέχη του ΒΜΡΟ-DPMNE για το καλό των πολιτών και της χώρας» ανέφερε χαρακτηριστικά.
https://goo.gl/jbgZFm
25.10.2017 Ο επικεφαλής της Συμμαχίας για τους Αλβανούς και υποψήφιος Δήμαρχος στη Στρούγκα, Ζιγιαντίν Σέλα επιβεβαίωσε σήμερα ότι το κόμμα του θα παραμείνει στον κυβερνητικό συνασπισμό.
https://goo.gl/1mV46g
25.10.2017 Η απόφαση της Μακεδονίας αναφορικά με το αίτημα του Κοσόβου για την ένταξή του στην UNESCO θα ληφθεί με βάση τα συμφέροντα του Κοσόβου, της Σερβίας αλλά και σύμφωνα με τα δικά μας συμφέροντα τα οποία περιλαμβάνουν και τα συμφέροντα των μελών της αλβανικής κοινότητας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρώφ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Κοσοβάρο ομόλογό του Μπετζέτ Πατσόλι.
https://goo.gl/WgjAci
25.10.2017 Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας είναι αποφασισμένη να οικοδομήσει καλές σχέσεις με τη Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου, καθώς και με όλους τους γείτονές της, και έτσι να συμβάλει ενεργά στο μέλλον ολόκληρης της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα ο Ζόραν Ζάεφ στη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών του Κοσόβου Μπετζέτ Πατσόλι. Οι δύο άνδρες τόνισαν ότι δεν υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών γεγονός που βοηθάει στη βελτίωση των διμερών σχέσεων.
https://goo.gl/9fqgpa
31.10.2017 Ο πρώην υπουργός Επενδύσεων της Σερβίας Βέλιμιρ Ίλιτς αναφέρει ότι ο βοηθός αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χόιτ Γι στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Βελιγράδι ζήτησε από τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς να αναγνωρίσει το Κόσοβο μέχρι την 1.1.2019.
https://goo.gl/4uryiD
31.10.2017 Ο κυβερνητικός συνασπισμός SDSM, DUI, Συμμαχία για τους Αλβανούς συνεχίζει ως έχει αναφέρει ο τηλεοπτικός σταθμός Alsat M.
https://goo.gl/D2RF13
3.11.2017 Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καταδίκη της «ομάδας του Κουμάνοβο» από το Ποινικό Δικαστήριο των Σκοπίων πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις σε πόλεις του Κοσόβου όπου κάηκαν σημαίες της Μακεδονίας. Το Δικαστήριο επέβαλε σήμερα την ποινή ισόβιας κάθειρξης σε επτά κατηγορουμένους, 40 χρόνια φυλάκιση σε 13, 20 χρόνια σε έξι, 18 χρόνια σε έναν, 14 χρόνια σε δύο κτλ, ενώ 4 κηρύχθηκαν αθώοι για τα γεγονότα στην περιοχή Diva naselba στο Κουμάνοβο τον Μάιο του 2015 στα οποία έχασαν τη ζωή τους οχτώ άνδρες των μακεδονικών σωμάτων ασφαλείας. Το υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε σε ανακοίνωσή του το κάψιμο της μακεδονικής σημαίας στο Πετς και στο Γκίλανε του Κοσόβου.
https://goo.gl/14Jpvr
https://goo.gl/uLqnw6
4.11.2017 Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ του Σαντζάκ ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου των Βοσνίων Σουλεϊμάν Ουγκλιάνιν ζητάει από τις Βρυξέλλες και το Βελιγράδι να ορίσουν ημερομηνία εκλογών για την αυτονόμηση της περιοχής.
https://goo.gl/NcEnGd
7.11.2017 Η κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου Πρίστινα-Μπλάτσε, η οποία ξεκίνησε το 2014, θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του επόμενου χρόνου. Η ολοκλήρωση του έργου θα τονώσει την επικοινωνία μεταξύ Πρίστινας και Σκοπίων γεγονός που αναμένεται να έχει θετικό αντίκτυπο και στην οικονομία.
https://goo.gl/h3xzeH
9.11.2017 Σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο επικεφαλής της «Συμμαχίας για τους Αλβανούς» Ζιγιαντίν Σέλα τόνισε ότι παραμένει στην κυβερνητική πλειοψηφία και μόλις του ζητηθεί από τον Πρωθυπουργό είναι έτοιμος να προτείνει νέο υπουργό Υγείας στη θέση του Ταραβάρι που εκλέχθηκε Δήμαρχος στο Γκόστιβαρ
https://goo.gl/X6b767
9.11.2017 Ο γνωστός Αλβανός εκδότης, Καστριότ Μιφταράι, υπογραμμίζει ότι αυτοί που συμμετείχαν στα γεγονότα του Κουμάνοβο ήταν μισθοφόροι που μάχονται για τα λεφτά και δεν αξίζουν να αποκαλούνται ήρωες
https://goo.gl/oh4njM
10.11.2017 Από τη Δευτέρα ξεκινάει πάλι στη Βουλή η συζήτηση για τον Νόμο περί γλωσσών αναφέρει σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Ταλαάτ Τζαφέρι.
https://goo.gl/bPwjMF
11.11.2017 Ο αναπληρωτής Πρόεδρος της κυβέρνησης αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Μπουγιάρ Οσμανί σε συνάντησή του με την Ντουράτα Χότζα, υπουργό της κοσοβαρικής κυβέρνησης αρμόδια για την ένταξη στην ΕΕ, τόνισε ότι η Μακεδονία θα παράσχει κάθε βοήθεια στην πορεία του Κοσόβου προς την ΕΕ.
https://goo.gl/xrpL3k
11.11.2017 Σύμφωνα με δηλώσεις του Επιτρόπου Γιοχάνες Χαν στην αυστριακή εφημερίδα Kurir, η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας και της Μακεδονίας βρίσκεται σε καλό δρόμο. Πιστεύει ότι οι προθεσμίες είναι κίνδυνος για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και καμία χώρα δεν θα καταφέρει να ενταχθεί στην ΕΕ ώς το 2025.
https://goo.gl/5VCkbN
11.11.2017 Η κυβέρνηση του Κοσόβου αποφάσισε να διαθέσει το ποσό των 290.000€ στις οικογένειες των καταδικασθέντων για την υπόθεση Diva Naselba στο Κουμάνοβο.
https://goo.gl/5dZx7U
12.11.2017 Σε κοινή συνεδρίαση των κυβερνήσεων Αλβανίας και Μακεδονίας, που θα διεξαχθεί στο Πόγραδετς, η αλβανική πλευρά θα ζητήσει την ολοκλήρωση του οδικού δικτύου Arberi στην Μακεδονία. Η κατασκευή του θα κοστίσει 33.600.000.000 και θα μειώσει την απόσταση Τίρανα-Ντέμπαρ κατά 100 χλμ. Οι εργασίες αναμένεται να διαρκέσουν 44 μήνες.
https://goo.gl/o3cfHS
13.11.2017 Παγκόσμια κέντρα εξουσίας θεωρούν ότι είναι δυνατή η αναμόρφωση των συνόρων στα Βαλκάνια διότι η περιοχή αυτή δεν είναι ακόμα κομμάτι της ΕΕ, δήλωσε ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς στη ρωσική «Ιζβέστια»
https://goo.gl/2CWBVs
14.11.2017 Τα κυβερνητικά κόμματα θεωρούν ότι ο νόμος για τη χρήση των γλωσσών δεν παραβιάζει το σύνταγμα και θα συμβάλει θετικά στη συμβίωση στο εσωτερικό του κράτους, ενώ αντίθετα τα αντιπολιτευτικά κόμματα θεωρούν ότι είναι αντισυνταγματικός και θα οδηγήσει στη διγλωσσία και σε μεγαλύτερες διακρίσεις μεταξύ των εθνοτικών ομάδων.
https://goo.gl/5uTmzJ
14.11.2017 Ο Πρόεδρος του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, πιστεύει ότι το 2018 θα υπογραφεί ιστορική συμφωνία με τη Σερβία που θα διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο στην ευρωατλαντική προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.
https://goo.gl/znVSwV
14.11.2017 Οι Δήμαρχοι των Σκοπίων Πέτρε Σιλέγκωφ και του Σαράγιεβο Αμντουλάχ Σκάκα, υπέγραψαν σήμερα Συμφωνία αδερφοποίησης των δύο πόλεων. Το Σαράγεβο γίνεται η 20η πόλη με την οποία τα Σκόπια έχουν υπογράψει αντίστοιχη συμφωνία. «Η Συμφωνία αποτελεί το επιστέγασμα των προσπαθειών μας. Υπάρχουν δυνατότητες ουσιαστικής συνεργασίας καθώς οι δύο πόλεις αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα» τόνισε ο Σιλέγκωφ.
https://goo.gl/wrKu2p
18.11.2017 Στην περιοχή Ζάγιας στο Κίτσεβο ανακαλύφθηκαν τάφοι Αλβανών που σφαγιάσθηκαν από το 1913 έως τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το Οργανωτικό Συμβούλιο για την αποκάλυψη των εγκλημάτων εναντίον των Αλβανών, οργάνωσε τη μεταφορά των λειψάνων των θυμάτων της γενοκτονίας των Αλβανών στο Κέντρο Μνήμης «Μητέρα Τερέζα» στο Ζάγιας, όπου έγινε ειδική εκδήλωση. Μετά από αίτημα του Οργανωτικού Συμβουλίου ο πρόεδρος του DUI, Αλί Αχμέτι, εμπνευστής των δραστηριοτήτων για την αποκάλυψη των εγκλημάτων κατά των Αλβανών, πραγματοποίησε ομιλία στην εκδήλωση στην οποία ζήτησε την αλληλεγγύη των Μακεδόνων γιατί τα εγκλήματα αναφέρονται σε αυτούς. Μεταξύ άλλων ο Αχμέτι τόνισε ότι θα επιμείνουν στην έγκριση ενός ψηφίσματος από το Κοινοβούλιο που θα καταδικάζει τη γενοκτονία που διαπράχθηκε κατά των Αλβανών πριν από 104 χρόνια. «Ας μην φοβηθεί κανείς ότι θα ζητήσουμε αποζημίωση, άλλωστε, η ζωή τους δεν μπορεί να αποζημιωθεί με τίποτε», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ομιλίες επίσης έκανε ο αντιπρόεδρος Χάζμπι Λίκα και ο δήμαρχος του Κίτσεβο, Φατμίρ Ντεχάρι, ο δήμαρχος της περιοχής Σρμπιτσα, στο Κόσοβο, Μπεκίμ Γιασάρι και ο υπουργός Διασποράς της Αλβανίας, Παντελί Μάικο, ο οποίος τόνισε ότι αυτοί οι άνθρωποι σκοτώθηκαν επειδή μιλούσαν αλβανικά.
https://goo.gl/ahy6oR
20.11.2017 «Όλοι ανυπομονούμε να γίνει η Μακεδονία μέλος του ΝΑΤΟ κάτι που δεν θα είναι μόνο μια επιτυχία για την ίδια τη χώρα, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή, καθώς αποτελεί παράγοντα ασφαλείας σε αυτούς τους ταραχώδεις καιρούς», ανέφερε ο Πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο Γκιόργκε Ιβάνωφ στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στα Σκόπια. Ερωτηθείς για την αναγνώριση βουλγαρικής μειονότητας στην Αλβανία ο Μέτα απάντησε ότι η αλβανική κυβέρνηση σέβεται την ταυτότητα και την κουλτούρα όλων των μειονοτικών κοινοτήτων της χώρας και αντίστοιχα παρέχει την υποστήριξή της και στη μακεδονική μειονότητα στην Αλβανία. Από την πλευρά του ο Ιβάνωφ δήλωσε ότι αυτό που ενώνει περισσότερο τις δύο χώρες είναι οι Αλβανοί της Μακεδονίας και οι Μακεδόνες της Αλβανίας. Σε ερώτηση εάν θα υπογράψει τον νόμο για τη χρήση των γλωσσών ο Ιβάνωφ απάντησε ότι θα μιλήσει επ’ αυτού όταν ο νόμος φθάσει στο γραφείο του. Τόνισε, επίσης, ότι η Μακεδονία περιμένει τη στήριξη της Αλβανίας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και ότι είναι πρόθυμη να μοιραστεί με την Αλβανία την εμπειρία της από την πορεία προς την ένταξη στην ΕΕ. Επεσήμανε, επίσης, ότι το επίπεδο των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο κρατών δεν είναι ικανοποιητικό, γεγονός που αποδίδεται στην έλλειψη υποδομών, όπως το σιδηροδρομικό δίκτυο και η πρόσβαση στο λιμάνι του Δυρραχίου.
https://goo.gl/7JSkbs
https://goo.gl/ttWGL4
21.11.2017 Με τον Πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ συναντήθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα. Οι δύο άνδρες υπογράμμισαν ότι Μακεδονία και Αλβανία είναι δύο χώρες που αντιμετωπίζουν τις ίδιες προκλήσεις. Ο Ζάεφ ανέφερε ότι η συνάντηση επιβεβαιώνει τις αρχές της καλής γειτονίας και του αμοιβαίου σεβασμού και τόνισε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν κοινή κυβερνητική συνεδρίαση το Δεκέμβριο στο Πόγραδετς. Ζάεφ και Μέτα συζήτησαν επίσης για το Διάδρομο 8 αλλά και για την ετοιμότητα των δύο πλευρών να προχωρήσουν στην υλοποίηση έργων στους τομείς των οδικών και σιδηροδρομικών συγκοινωνιών και να προωθήσουν τη συνεργασία στους τομείς του πολιτισμού, της εκπαίδευσης, του τουρισμού και του αθλητισμού.
https://goo.gl/r1RPaS
22.11.2017 Υπό την αιγίδα του αναπληρωτή Πρωθυπουργού Χάζμπι Λίκα, αρμόδιου για την εφαρμογή της Συμφωνίας της Αχρίδας, εορτάζεται σήμερα 22 Νοεμβρίου η Ημέρα του Αλβανικού Αλφαβήτου καθώς συμπληρώνονται 109 χρόνια από το Συνέδριο του Μοναστηρίου. Το απόγευμα εγκαινιάζεται στο Μουσείο του Μοναστηρίου έκθεση στην οποία παρουσιάζονται τα πορτρέτα 11 αντιπροσώπων από το Συνέδριο του Μοναστηρίου (14 Νοεμβρίου 1908) στο οποίο αποφασίστηκε η υιοθέτηση ενός ενιαίου αλβανικού αλφαβήτου, που θεωρείται και η απαρχή της αλβανικής λογοτεχνίας. Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, υπουργοί όπως και ο πρόεδρος του DUI, Αλί Αχμέτι.
https://goo.gl/n31VmT
27.11.2017 Ο Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ συναντήθηκε στη Βουδαπέστη με τον Ντινγκ Γιανζάνγκ, Αντιπροέδρο του ΔΣ της εταιρείας China Energy, με τον οποίο συζήτησε την νέα οικονομική πολιτική της κυβέρνησης για την οικονομική ανάπτυξη και την προσέλκυση νέων επενδύσεων. Η China Energy έχει δείξει ενδιαφέρον για επενδύσεις στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών, ενώ ο Πρωθυπουργός τους ενθάρρυνε να ασχοληθούν την επόμενη περίοδο με έργα υποδομών.https://goo.gl/EEUFQ9
29.11.2017 Ο Μπουγιάρ Οσμανί και ο Κότσο Ανγκιούσεφ προήδρευσαν στην υπουργική συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Επενδύσεων, που εξέτασε τον Ενιαίο Κατάλογο Έργων που είναι έτοιμα για υποβολή και πληρούν τις προϋποθέσεις του Επενδυτικού Πλαισίου για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, σύμφωνα με την ατζέντα της ΕΕ. Η Εθνική Επιτροπή Επενδύσεων είναι ένα συμβουλευτικό όργανο στο οποίο τα έργα στρατηγικής υποδομής κατατάσσονται με διαφάνεια. Το όργανο αυτό ιδρύθηκε με σκοπό τον καλύτερο σχεδιασμό των έργων για να καθορίσει την προτεραιότητά τους και να διαθέσει κονδύλια για τις υποδομές των μεταφορών και την ενεργειακή σύνδεση της χώρας με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου Γκόστιβαρ-Κίτσεβο, ο οποίος αποτελεί κομμάτι του Διαδρόμου 8, στο πρώτο κομμάτι του αυτοκινητοδρόμου Μπουκοΐτσανι-Κίτσεβο μήκους 13 χλμ. και στην ανακατασκευή του αυτοκινητοδρόμου Κρίβα Παλάνκα-Ντεβέ Μπαΐ-σύνορα με τη Βουλγαρία, που επίσης αποτελεί κομμάτι του Διαδρόμου 8 με μήκος 13 χλμ. «Υποχρέωσή μας είναι να πετύχουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απορρόφηση κονδυλίων. Είναι η βάση για στενότερη συνεργασία, ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη, αλλά και ο καλύτερος τρόπος για να τη γεφύρωση των πολιτικών διαφορών και την επίλυση των ανοικτών ζητημάτων μεταξύ των γειτόνων», τόνισε ο Οσμανί. Από την πλευρά του ο Ανγκιούσεφ υποστήριξε ότι βρισκόμαστε σε μια ιστορική περίοδο κατά την οποία η υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος 3-6-9 και των μεγάλων έργων υποδομής υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.https://goo.gl/DQuSpQ
01.12.2017 Τα φορολογικά έσοδα μέχρι τον Νοέμβριο 2017 ανέρχονται σε 95.000.000.000 δηνάρια, αυξημένα 4% αύξηση σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.https://goo.gl/MzPybq
8.12.2017 Ο Νόμος για τη χρήση των γλωσσών, ο οποίος επισημοποιεί την αλβανική γλώσσα σε όλη την επικράτεια και σε όλα τα επίπεδα, εισέρχεται στη δεύτερη και τελική φάση της ψήφισής του. Πριν δύο εβδομάδες η συζήτηση είχε αναβληθεί ύστερα από πίεση του Γιόχανες Χαν, ο οποίος έκρινε ότι ο νόμος δεν αποτελεί προτεραιότητα για την ευρωπαϊκή ατζέντα. Ο διάλογος για την τροποποίηση του νομοσχεδίου θα διαρκέσει τρεις ημέρες και θα λήξει στις 13 Δεκεμβρίου και ύστερα θα περάσει από την Ολομέλεια της Βουλής, ολοκληρώνοντας την εφαρμογή της Συμφωνίας της Αχρίδας, όπως αναφέρει ο βουλευτής του DUI, Αρτάν Γκρούμπι. Ο νόμος για τις γλώσσες υποβλήθηκε στο Κοινοβούλιο ως κυβερνητική πρόταση υπό την αιγίδα της ευρωπαϊκής σημαίας τον Αύγουστο. Η πρώτη φάση διακόπηκε από τους βουλευτές του ΒΜΡΟ-DPMNE, οι οποίοι αντετίθεντο στη διαδικασία και προέβαλλαν συνεχώς προσκόμματα. Γι’ αυτούς ο νόμος είναι αντισυνταγματικός καθώς εισάγει τη διγλωσσία. Στη δεύτερη φάση κατέθεσαν 84 τροπολογίες, οι οποίες καταργούν τη διγλωσσία και προωθούν όλες τις γλώσσες των μειονοτήτων, ενώ ζητούν επίσης να πραγματοποιηθεί δημόσιος διάλογος στον οποίο θα συμμετάσχουν εμπειρογνώμονες. Από το ΒΜΡΟ-DPMNE δεν έχουν απαντήσει εάν θα συμμετάσχουν στη διαδικασία δεδομένου ότι 6 βουλευτές του κόμματος κρατούνται από τις αρχές και δεν μπορούν να συμμετάσχουν στο έργο της Βουλής. Από την πλευρά του το DUI εκτιμά ότι ο νόμος θα ψηφισθεί παρά το γεγονός ότι και το SDSM έχει καταθέσει 4 τροποποιήσεις, οι οποίες ωστόσο ευθυγραμμίζονται με τον κυβερνητικό εταίρο.https://goo.gl/5pWMSa
8.12.2017 Οι δυνατότητες του τουρισμού είναι τόσο μεγάλες όσο επιθυμούμε να επενδύσουμε στις κοινότητές μας, δήλωσε ο διευθυντής του Οργανισμού για την Προώθηση και Υποστήριξη του Τουρισμού Αλεξάντερ Ντόνεφ, ο οποίος συμμετείχε στο πρώτο εθνικό συμβούλιο «Εξερευνητικός Τουρισμός στην Αλβανία». Τόνισε επίσης ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το 70% των εισοδημάτων του εξερευνητικού τουρισμού παραμένει στις τοπικές οικονομίες, σε αντίθεση με το 10-15% των εσόδων από τον συμβατικό τουρισμό. Ο Ντόνεφ πρόσθεσε ακόμα ότι με αυτόν τον τρόπο η τοπική κοινότητα έχει όφελος και ταυτόχρονα ενθαρρύνεται η πραγματική βιωσιμότητα. Επομένως η στενή περιφερειακή συνεργασία στον τομέα του τουρισμού έχει μεγάλη σημασία και αποτελεί κοινό συμφέρον για τις χώρες μας.https://goo.gl/WnnEkw
9.12.2017 «Εάν ο Πρωθυπουργός αποφασίσει να διαλευκάνει τα γεγονότα των τελευταίων 10 χρόνων στη Μακεδονία, θα έθετε εν αμφιβόλω τη συμμετοχή του DUI στην κυβέρνηση. Ένα τέτοιο σημάδι αποφασιστικότητας του Πρωθυπουργού θα μας επέτρεπε να εξετάζαμε τη στάση μας και να παρείχαμε τη βοήθειά μας στην κυβέρνηση χωρίς να λογαριάζουμε ποιές θέσεις θα λαμβάναμε», τόνισε ο ηγέτης του κόμματος BESA, Μπιλιάλ Κασάμι, σε συνέντευξή του στο Radio Slobodna Europa.https://goo.gl/dNmbpe
9.12.2017 Ο διάλογος μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου υπό την αιγίδα της ΕΕ δεν θα συνεχιστεί εκτός και εάν συμμετάσχουν οι ΗΠΑ, τόνισε στη Βουλή ο Πρωθυπουργός του Κοσόβου, Ραμούς Χαραντινάι. Εξ αιτίας της επιμονής για τη συμμετοχή των ΗΠΑ ισχυρίζεται ότι ήρθε σε ρήξη με τη Φρεντερίκα Μοντεγκρίνι, Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ σε Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής. Επεσήμανε ότι σε όλες τις δύσκολες στιγμές του Κοσσόβου οι ΗΠΑ πάντα παρούσες και βοήθησαν..https://goo.gl/Wc4XH8
9.12.2017 Σύμφωνα με στοιχεία της Europol η Αλβανία κατατάσσεται και πάλι ως κύρια πηγή παράνομου εμπορίου κάνναβης στις χώρες της ΕΕ. Στην πιο πρόσφατη έκθεση της Europol αναφέρεται ότι οι εγκληματικές οργανώσεις στην Ευρώπη κερδίζουν 24.000.000€ ετησίως από το λαθρεμπόριο ναρκωτικών. https://goo.gl/G5X329
11.12.2017 Μονοήμερη επίσημη επίσκεψη θα πραγματοποιήσει αύριο στο Κόσοβο ο Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ. Είναι η πρώτη επίσκεψη Πρωθυπουργού της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο Κόσοβο. Ο Ζάεφ θα συναντηθεί με τον Κοσοβάρο ομόλογό του Ραμούς Χαραντινάι, τον Πρόεδρο Χασίμ Θάτσι και τον Πρόεδρο του Κοινουβουλίου Κάντρι Βέσελι. Τον Ζάεφ θα συνοδεύουν οι υπουργοί Οικονομίας Κρέσνικ Μπεκτέσι, Επικοινωνιών και Μεταφορών Γκόραν Σουγκαρέσκι, Πολιτισμού Ρόμπερτ Αλαγκιόζοφσκι και ο αρμόδιος για θέματα Διασποράς, Εντμόντ Αντέμι.
https://goo.gl/LuE288
11.12.2017 Στις 15 Δεκεμβρίου στο Πόγραδετς θα λάβει χώρα η πρώτη κοινή συνεδρίαση των κυβερνήσεων της Αλβανίας και τη Μακεδονίας.
https://goo.gl/c9rjCS
12.12.2017 Η Μακεδονία και το Κόσοβο είναι δύο χώρες χωρίς ανοιχτά ζητήματα. «Είμαι χαρούμενος που είμαι ο πρώτος Πρωθυπουργός της Μακεδονίας που επισκέπτεται το Κόσοβο. Είμαστε εδώ για να εμβαθύνουμε τις σχέσεις και να πάμε ένα βήμα μπροστά», ανέφερε ο Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρωθυπουργό του Κοσόβου Ραμούς Χαραντινάι τόνισαν ότι η υπόθεση Diva Naselba είναι ένα ευαίσθητο ζήτημα το οποίο δεν πρέπει να επηρεάζει τις σχέσεις των δύο χωρών, ενώ αναφέρθηκαν και στις συζητήσεις για την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου Σκόπια-Πρίστινα, όπως και τις φιλοδοξίες των δύο χωρών για ένταξη στις ευρωατλαντικές δομές. Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το ζήτημα της ένταξης του Κοσόβου στην UNESCO ο Ζάεφ τόνισε ότι η Πρίστινα μπορεί να υπολογίζει στην υποστήριξη της Μακεδονίας.
https://goo.gl/4SdE4M
https://goo.gl/VXZmQ4
13.12.2017 Η κυβέρνηση της Μακεδονίας εξετάζει το ενδεχόμενο διεθνούς έρευνας για την υπόθεση Diva Naselba, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης..
https://goo.gl/6FfFUH
14.12.2017 «Ο Πρόεδρος Ιλίρ Μέτα επέλεξε να θέσει σε ισχύ τον νόμο για την προστασία των μειονοτήτων χωρίς να τον υπογράψει» αναφέρει η ηλεκτρονική εφημερίδα «Ίλιντεν», η μοναδική στη μακεδονική γλώσσα που κυκλοφορεί στην Αλβανία. Το αλβανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε τον νόμο με τις ψήφους των Σοσιαλιστών και των Δημοκρατικών της αντιπολίτευσης. Αντίθετοι ήταν οι βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κινήματος και ο Έλληνας βουλευτής. Σε αντίθεση με τον προηγούμενο νόμο, που αναγνώριζε 8 μειονότητες (Μακεδόνες, Βλάχους, Έλληνες, Αιγύπτιους, Σέρβους, Βοσνίους, Μαυροβούνιους και Ρομά), ο νέος νόμος αναγνωρίζει και βουλγαρική μειονότητα. «Οι αλβανικές αρχές γνωρίζουν ότι έκαναν λάθος αλλά υπέκυψαν στις πιέσεις της Βουλγαρίας ότι θα ασκήσει βέτο για την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ», τονίζει ο Νίκολα Γκιουργκιάι, Πρόεδρος του μακεδονικού συλλόγου «Ίλιντεν». Ο σύλλογος και το μακεδονικό κόμμα ΜΑΕΙ αντέδρασαν έντονα και ζήτησαν να μην αναγνωριστεί βουλγαρική μειονότητα.
https://goo.gl/as7F1C
15.12.2017 Η Δημοκρατία της Μακεδονίας και η Δημοκρατία της Αλβανίας αναμένουν ότι το 2018 θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την ένταξή τους στην ΕΕ. Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλαν οι Πρωθυπουργοί των δύο χωρών στη κοινή σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στο Πόγραδετς
https://goo.gl/YPzaZo
16.12.2017 Ο Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ και ο Αλβανός ομόλογός του Έντι Ράμα επισκέφθηκαν σήμερα τους Μακεδόνες που ζουν στη Μεγάλη Πρέσπα και στο Πούστετς, όπου συναντήθηκαν με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο Ζάεφ ανακοίνωσε μια διακυβερνητική συνάντηση στον επόμενο χρόνο στην Αχρίδα ή τη Στρούγκα. Στον Δήμο Πούστετς στην Αλβανία οι Πρωθυποργοί Ζόραν Ζάεφ και Έντι Ράμα συναντήθηκαν με εκπροσώπους του Δήμου, οι οποίοι παρουσίασαν τις προτεραιότητες του Δήμου (η ανακαίνιση του σχολείου και η πρόσβαση σε κοινοτικά προγράμματα στήριξης και έργων τοπικής ανάπτυξης). Ο Ζάεφ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Ράμα για τη φροντίδα που δείχνει για τους Μακεδόνες της Αλβανίας. «Η παρουσία των δύο Πρωθυπουργών είναι ο καλύτερος συμβολισμός για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Οι μειονότητες πρέπει να αποτελούν γέφυρα συνεργασίας», τόνισε ο Ζάεφ και έδωσε την υπόσχεση ότι η κυβέρνηση της Μακεδονίας θα συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων που είναι σημαντικά για τους κατοίκους της περιοχής με καταγωγή από τη Μακεδονία.
https://goo.gl/6UzaFY
https://goo.gl/oFjDpL
19.12.2017 Αντιπροσωπεία του Κοινοβουλίου με επικεφαλής τον Ταλάτ Τζαφέρι θα πραγματοποιήσει τριήμερη επίσκεψη στην Αλβανία, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα, τον Πρόεδρο του αλβανικού Κοινοβουλίου Γκραμόζ Ρούτσι, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Σενίντα Μέσι και τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Λιουλζίμ Μπάσα. Την τελευταία ημέρα της επίσκεψής του ο Τζαφέρι θα επισκεφθεί στο Πούστετς εκπροσώπους της μακεδονικής κοινότητας.
https://goo.gl/ssGdmg
20.12.2017 Η συνάντηση του Ταλάτ Τζαφέρι με τον Πρόεδρο της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα διεξήχθη σε φιλικό κλίμα ενδεικτικό των εγκάρδιων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Ο Μέτα τόνισε ότι η Αλβανία στηρίζει την πλήρη ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και συμφωνεί ότι άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και οι σχέσεις καλής γειτονίας, κάτι που είναι σημαντικό όχι μόνο για τη σταθερότητα στο εσωτερικό αλλά και για όλη την περιοχή. Από την πλευρά του ο Τζαφέρι ενημέρωσε τον Μέτα για την κατάσταση που επικρατεί στη Μακεδονία υπογραμμίζοντας τον προσανατολισμό της κυβέρνησης στην οικοδόμηση μιας πραγματικής κοινωνίας πολιτών που θα στηρίζεται σε δημοκρατικούς μηχανισμούς που προβλέπονται από το Σύνταγμα και τους ισχύοντες νόμους, καθώς και στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που είναι καίριες για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Στη συνάντηση έγινε λόγος επίσης και για τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων. Ο Τζαφέρι συνεχάρη την αλβανική πλευρά για την ψήφιση του νόμου περί μειονοτήτων που περιλαμβάνει 9 μειονότητες, ανάμεσα σε αυτές και τη μακεδονική. Στη συνάντηση του Τζαφέρι με αρχηγό της αντιπολίτευσης Λιουζμίλ Μπάσα, ο τελευταίος τόνισε ότι το Δημοκρατικό Κόμμα της Αλβανίας στηρίζει τη Μακεδονία στην προσπάθειά της να ενταχθεί στις ευρωατλαντικές δομές ενώ από την πλευρά του ο Τζαφέρι ανέφερε ότι οι δύο χώρες έχουν κοινά συμφέροντα και ως εκ τούτου η διατήρηση καλών σχέσεων μεταξύ των δύο γειτόνων κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική.
https://goo.gl/gzqF56
https://goo.gl/t8pNRt
21.12.2017 Σε συνάντησή του με εκπροσώπους του Δήμου Πούστετς ο Ταλάτ Τζαφέρι ανέφερε ότι οι εθνικές μειονότητες είναι γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ των δύο κρατών και συμβάλουν στην καλλιέργεια φιλικών σχέσεων μεταξύ Αλβανίας και Μακεδονίας, ενώ τόνισε την ανάγκη διεύρυνσης της διασυνοριακής επικοινωνίας ως παράγοντα ανάπτυξης της οικονομίας, του τουρισμού και των υποδομών.
https://goo.gl/A4HDi2
21.12.2017 Στη σημερινή συνάντηση του Ζιγιαντίν Σέλα με τον Πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, ο επικεφαλής της Συμμαχίας για τους Αλβανούς απέρριψε την πρόταση του Πρωθυπουργού να αναλάβει θέση αναπληρωτή πρωθυπουργού στο πλαίσιο του μεταρρυθμιστικού προγράμματος και εμμένει στη θέση ότι το κόμμα του επιθυμεί να διατηρήσει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Υγείας ενώ δεν ξεκαθάρισε εάν θα αποχωρήσει ή θα παραμείνει στον κυβερνητικό συνασπισμό.
https://goo.gl/5rTHqx
https://goo.gl/DV8k4h
23.12.2017 Σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ ανέφερε ότι ο Ζιγιαντίν Σέλα απέρριψε την πρόταση που του έκανε η κυβέρνηση ενώ τόνισε ότι η Συμμαχία για τους Αλβανούς είχε λάβει το υπουργείο Υγείας λόγω του Αρμπέν Ταραβάρι. Επεσήμανε, επίσης, ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι δυσάρεστη καθώς ο Σέλα παρείχε τη στήριξή του στα γεγονότα της 27ης Απριλίου αλλά ο ίδιος ως Πρωθυπουργός φέρει μεγαλύτερη ευθύνη.
https://goo.gl/1N7Ctv
24.12.2017 Στη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου της Συμμαχίας για τους Αλβανούς που έλαβε χώρα στο Γκόστιβαρ αποφασίστηκε να παραμείνει το κόμμα στον κυβερνητικό συνασπισμό. Ο Σέλα είναι πεπεισμένος ότι σε επόμενη συνάντησή του με τον Ζάεφ θα βρεθεί η χρυσή τομή για να συνεχιστεί η συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών. Στη συνεδρίαση έγινε λόγος επίσης και για τις προετοιμασίες του συνεδρίου του κόμματος που αναμένεται να διεξαχθεί τον Μάρτιο.https://goo.gl/WCDDRu
https://goo.gl/MoQTZe
25.12.2017 Περισσότεροι από 60 πρώην ηγέτες και μέλη του UCK κατηγορήθηκαν από την Ειδική Εισαγγελία για πράξεις που τέλεσαν στα τέλη του 2000. Μεταξύ των πρώτων κατηγορουμένων θα είναι οι Αζέμ Σιλά, Νταούτ Χαραντινάι, Σουκρί Μπούγια και Σόκολ Ντομπρούνα. Η πρώτη κατηγορία αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα μετά τις 17 Φεβρουαρίου του επόμενου έτους, δηλαδή μετά τη δέκατη επέτειο της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.https://goo.gl/3mzB5f
25.12.2017 Ο Ζιγιαντίν Σέλα δήλωσε ότι το κόμμα του θα μείνει στην κυβέρνηση μέχρι την ψήφιση του νόμου για τη χρήση των γλωσσών.https://goo.gl/TnUZkB
25.12.2017 Ο υπουργός Εξωτερικών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Ιγκόρ Τσρνάντακ δηλώνει ότι η χώρα του δεν εξετάζει το ενδεχόμενο αναγνώρισης του Κοσσυφοπεδίου.https://goo.gl/R5bbGk
26.12.2017 Ο Πρόεδρος του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι θεωρεί ότι η σύσταση του Ειδικού Δικαστηρίου για τα υποτιθέμενα εγκλήματα που διέπραξαν πρώην υψηλόβαθμοι αξιωματικοί του UCK είναι ιστορική αδικία για τον UCK και το Κόσοβο.https://goo.gl/FepMF6
28.12.2017 Η «Συμμαχία για τους Αλβανούς» ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει την κυβέρνηση και ότι πιθανότατα σήμερα, όλοι οι αναπληρωτές υπουργοί, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης και οι διορισμένοι διευθυντές θα αποσυρθούν από τις θέσεις τους. Η αποχώρηση της Συμμαχίας από την κυβέρνηση έρχεται μερικές μέρες μετά από την εκλογή του νέου υπουργού Υγείας, που το χαρτοφυλάκιό του είχε ο Αρμπέν Ταραβάρι πριν από τις τοπικές εκλογές. Σε αντάλλαγμα, ο Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ προσέφερε στη «Συμμαχία» τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, αρμόδιου για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων αλλά ο αρχηγός της Συμμαχίας, Ζιγιαντίν Σέλα την αρνήθηκε. Παρά την απόφαση να εγκαταλείψει την κυβέρνηση, η Συμμαχία ανακοίνωσε ότι θα υποστηρίξει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Από την πλευρά του ο Ζάεφ τόνισε θα σεβαστεί την απόφαση του κόμματος, μολονότι περίμενε ότι τελικά δεν θα εγκατέλειπε την κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση ο Πρωθυπουργός αφήνει τις πόρτες ανοιχτές για συνεργασία με πρόσωπα και στελέχη της Συμμαχίας. Σε τηλεοπτική του συνέντευξή του ο Ζιγιαντίν Σέλα σχολιάζοντας την αποχώρηση του κόμματός του από τον κυβερνητικό συνασπισμό δήλωσε ότι ο Ζάεφ κερδίζει μια θέση υπουργού αλλά χάνει έναν σημαντικό εταίρο.https://goo.gl/YRxAfi
https://goo.gl/x1u6ak
29.12.2017 Η συγκρότηση Ειδικού Δικαστηρίου στο Κόσοβο έχει προκαλέσει αναταραχή στη γειτονική μας χώρα. Βετεράνοι του UCK, που σήμερα είναι υψηλόβαθμα στελέχη στην πολιτική ζωή του Κοσόβου, ύψωσαν τη φωνή τους ενάντια στη συγκρότηση του Δικαστηρίου, μολονότι κάποτε ήταν υπέρ αυτού. Ένας από τους πιο γνωστούς βετεράνους είναι ο Νταούτ Χαραντινάϊ αδερφός του σημερινού Πρωθυπουργού, ο οποίος απείλησε ότι συλλήψεις μελών του UCK θα οδηγούσαν στην επιστράτευση παραστρατιωτικών ομάδων.https://goo.gl/5dwyCk
3.1.2018 Μετά τη συνάντησή του με τον Δήμαρχο Γκόστιβαρ και στέλεχος του κόμματός του Αρμπέν Ταραβάρι, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας για τους Αλβανούς Ζιγιαντίν Σέλα δήλωσε ότι δεν ισχύει για τους κατοίκους του Γκόστιβαρ το σύνθημα του Πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ «Μία κοινωνία για όλους». https://goo.gl/SKwhtu
10.1.2018 Δημοσιεύθηκε φυλλάδιο (μπροσούρα) για τους Μακεδόνες της Αλβανίας και τη μακεδονική εταιρεία «Ίλιντεν» που εδρεύει στα Τίρανα. Πρόκειται για ενημερωτικό φυλλάδιο που παρέχει πληροφορίες για τις δραστηριότητες της Εταιρείας και την πλούσια δράση της τα τελευταία 9 χρόνια. Το φυλλάδιο τυπώθηκε σε 400 αντίτυπα και τρεις γλώσσες (μακεδονικά, αλβανικά, αγγλικά) και διανέμεται δωρεάν στην Αλβανία, τη Μακεδονία και στη Διασπορά ανά τον κόσμο.
https://goo.gl/PiFubb
14.1.2018 Την ημέρα του Αγίου Βασιλείου του Μεγάλου γιόρτασαν σήμερα οι Μακεδόνες της Αλβανίας. Σύμφωνα με την παράδοση μασκαρεμένα παιδιά γυρνάνε από σπίτι σε σπίτι τραγουδώντας τραγούδια και κάνοντας μεγάλο θόρυβο με κουδούνες και κατσαρόλες, όπως αναφέρει η ηλεκτρονική έκδοση της μοναδικής μακεδονικής εφημερίδας στην Αλβανία, «Ίλιντεν».https://goo.gl/1nHf2q
15.1.2018 Η υιοθέτηση του νόμου για την αλβανική γλώσσα από το Κοινοβούλιο στα Σκόπια είναι ένα ιστορικό επίτευγμα για τους Αλβανούς το οποίο ενισχύει και συμβάλλει στον εκδημοκρατισμό της ίδιας της Μακεδονίας, έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα.https://goo.gl/r25h3W
17.1.2018 Ο τουρισμός, η γεωργία και οι κατασκευές είναι οι τομείς στους οποίους μπορεί να εντατικοποιηθεί η συνεργασία μεταξύ αλβανικών και μακεδονικών εταιρειών, αλλά οι υποδομές συνιστούν το μεγαλύτερο εμπόδιο. Όπως τονίστηκε στο επιχειρηματικό φόρουμ που διοργάνωσε το Οικονομικό Επιμελητήριο της Βορειοδυτικής Μακεδονίας οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών ανέρχονται περίπου στα 100.000.000€, αριθμός που δεν θεωρείται ικανοποιητικός. «Το Δυρράχιο είναι πολύ κοντά αλλά δεν υπάρχει σιδηροδρομική γραμμή επειδή η τιμή για τις μεταφορές είναι υψηλή και το λιμάνι πρακτικά δεν είναι ανταγωνιστικό. Το ίδιο συμβαίνει και στον δρόμο Τιράνων-Σκοπίων στον οποίο ταξιδεύει κανείς 5 ώρες για μια απόσταση 160 χλμ. Για τους λόγους αυτούς οι εταιρείες ανοίγουν συνήθως αντιπροσωπείες στις μεθοριακές ζώνες», τονίζει ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Νέμπι Χότζα.https://goo.gl/H2XSVg
17.1.2018 Επίσημη εκδήλωση για τη συμπλήρωση 550 χρόνων από το θάνατο του Γκιεργκ Καστριώτη-Σκεντέρμπεη θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Κοινοβούλιο. Θα ομιλήσουν ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Ταλάτ Τζαφέρι, ο διευθυντής του Ινστιτούτου για την Πνευματική και Πολιτιστική Κληρονομιά των Αλβανών, Σκεντέρ Ασάνι, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Εθνικής Ιστορίας Βλάντο Γκεοργκίεφ και ο ιστορικός Βλάντο Πόποφσκι.https://goo.gl/2Xdvvv
17.1.2018 Ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός Μπουγιάρ Οσμανί, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, πραγματοποίησε σήμερα επίσκεψη στα Τίρανα, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα. Ο Μέτα χαιρετίζει την ψήφιση του Νόμου για τη χρήση της αλβανικής γλώσσας από το Μακεδονικό Κοινοβούλιο εκτιμώντας ότι αποτελεί ένα βήμα προόδου για τον εκδημοκρατισμό της Μακεδονίας. Επίσης, ο Αλβανός Πρόεδρος υπογράμμισε τη σημασία της εφαρμογής της Συμφωνίας της Αχρίδας για την προστασία των δικαιωμάτων των Αλβανών στη Μακεδονία και τη βελτίωση του κλίματος μεταξύ Αλβανών και Μακεδόνων.https://goo.gl/j24FZF
17.1.2018 «Θέλουμε να δηλώσουμε ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει αξιοπιστία στη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων χωρίς την ένταξη της Αλβανίας και της Μακεδονίας», τόνισε σε δηλώσεις του ο Μπουγιάρ Οσμανί στη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Αλβανίας Ντιτμίρ Μπουσάτι, ενώ υπογράμμισε ότι οι δύο χώρες έχουν εξαιρετικές διμερείς σχέσεις και ότι αναμένει την υποστήριξη της Αλβανίας όσον αφορά την ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.https://goo.gl/75qArG
18.1.2018 Ο υπουργός Οικονομίας Κρεσμίρ Μπεκτέσι είχε συνάντηση σήμερα με αντιπροσωπεία του Αμερικανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου στην Αλβανία με επικεφαλής τον Μαρκ Κράφορντ. Κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής της η αντιπροσωπεία των επιχειρηματιών συναντήθηκε με εκπροσώπους διάφορων θεσμών και εξέφρασε το ενδιαφέρον της για επενδύσεις στους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας και των ορυκτών πόρων. Από την πλευρά του ο Μπεκτέσι ενημέρωσε τους επιχειρηματίες ότι η Δημοκρατία της Μακεδονίας έχει υποβάλει επίσημο αίτημα για κοινή τελωνειακή διοίκηση με την Αλβανία σε ένα από τα σημεία διέλευσης των συνόρων προκειμένου να διευκολυνθεί το εμπόριο.https://goo.gl/ceHQAu
23.1.2018 Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Μπουγιάρ Οσμάνι, συναντήθηκε σήμερα με τον αντιπρόεδρο του Κοσσυφοπεδίο, Ενβέρ Χοτζάι, και μεταξύ άλλων συζήτησαν για την οργάνωση κοινής συνεδρίασης μεταξύ των κυβερνήσεων Μακεδονίας και Κοσσυφοπεδίου. «Τα Σκόπια και η Πρίστινα δεν έχουν ανοικτά πολιτικά ζητήματα, κάτι που δίνει τη δυνατότητα εμβάθυνσης των σχέσεων μεταξύ των δύο κυβερνήσεων», τόνισε ο Οσμάνι στη συνάντηση.https://goo.gl/hcNtUd
31.1.2018 Ο στόχος της Πρίστινας στον διάλογο με το Βελιγράδι είναι η αμοιβαία αναγνώριση και η εξομάλυνση των σχέσεων, δηλώνει η Ντουράτα Χότζα, αρμόδια υπουργός του Κοσόβου για την ένταξη στην ΕΕ προσθέτοντας ότι οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει ότι ο διάλογος δεν πρέπει να διαρκέσει αιώνια. Όσον αφορά το βόρειο Κόσοβο η Χότζα τόνισε ότι το Βελιγράδι δεν αποτελεί αρνητική επιρροή για τους σερβικούς πληθυσμούς, οι οποίοι επιθυμούν να έχουν ίση μεταχείριση.https://goo.gl/SRhcYb
2.2.2018 H Μακεδονία και το Κόσοβο είναι δύο φίλες χώρες, των οποίων οι σχέσεις βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό, την εμπιστοσύνη και την ανοιχτή θέληση για συνεργασία ήταν το συμπέρασμα της συνάντησης, της υπουργού Άμυνας Ραντμίλα Σεκερίνσκα με τον Πρωθυπουργό του Κοσόβου Ραμούς Χαραντινάι. Η Σεκερίνσκα, η οποία πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Κόσοβο, τόνισε ότι η Μακεδονία πιστεύει ακράδαντα ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας είναι ο σωστός δρόμος για να αναπτυχθεί και να ευημερήσει η περιοχή. Επισημαίνει ότι η κοινή συνάντηση των δύο κυβερνήσεων που προβλέπεται για το τρέχον έτος θα ενισχύσει και θα αναπτύξει περαιτέρω τη συνεργασία μεταξύ Μακεδονίας και Κοσόβου. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Πρίστινα η Σεκερίνσκα συναντήθηκε με τον υπουργό του των Δυνάμεων Ασφαλείας του Κοσόβου Ρουστέμ Μπερίσα με τον οποίον κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η διμερής συνεργασία μεταξύ των δύο υπουργείων βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο, ιδιαίτερα καλή στον τομέα της στρατιωτικής εκπαίδευσης.https://goo.gl/9uYzMM
9.2.2018 Η κατασκευή του Διαδρόμου 8 στο κομμάτι των σιδηροδρομικών γραμμών που θα συνδέουν την Αλβανία με τη Μακεδονία με ένα τμήμα των γραμμών που θα περνάει από τη γραμμή Κίτσεβο-Στρούγκα-Λιν και θα φτάνει στο Δυρράχιο αποτελεί προτεραιότητα των δύο κυβερνήσεων σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του διευθυντή της εταιρείας Μακεδονικών Σιδηροδρόμων και Υποδομών, Ιρφάν Ασάνι και του Αλβανού ομολόγου του Ανί Ντουρμίσι, οι οποίοι συμφώνησαν στην εντατικοποίηση της συνεργασίας τους.https://goo.gl/v9MFxw
14.2.2018 Ο υπουργός Οικονομίας Κρεσνίκ Μπεκτέσι θα συναντηθεί σήμερα με τον υπουργό Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Κοσσυφοπεδίου Μπεσίμ Μπεκιάι. Οι δύο υπουργοί θα συζητήσουν τις οικονομικές και εμπορικές συναλλαγές και τη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα των επενδύσεων.https://goo.gl/t3eyRu
15.2.2018 Τη συνεργασία μεταξύ Μακεδονίας και Κοσσυφοπεδίου συμφώνησαν σήμερα στα Σκόπια ομάδες από τις δύο χώρες με επικεφαλής τον διευθυντή του Μακεδονικού Ταμείου Καινοτομίας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Γιόβαν Ντεσποτόφσκι και τον υπουργό Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Κοσσυφοπεδίου Μπεσίμ Μπεκιάι. «Όσον αφορά το θεσμικό πλαίσιο, το μοντέλο του υπουργείου Καινοτομίας που αναπτύσσει το Κοσσυφοπέδιο, ακολουθώντας το παράδειγμα της Σλοβενίας και αρκετών άλλων χωρών της ΕΕ μπορεί να είναι χρήσιμο για τη Μακεδονία», σχολίασε ο Ντεσποτόφσκι. Στη συνάντηση παρουσιάστηκαν οι δράσεις του προγράμματος του Μακεδονικού Ταμείου Καινοτομίας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, οι υπηρεσίες και οι ευκαιρίες που προσφέρονται, τα σχέδια και οι προκλήσεις του μέλλοντος, με έμφαση στο κυβερνητικό πρόγραμμα για την οικονομική ανάπτυξη, του οποίου ο τρίτος πυλώνας επικεντρώνεται στην οικονομική ενίσχυση πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για την καινοτομία και την τεχνολογία ανάπτυξη. Οι ειδικοί του Ταμείου το επόμενο διάστημα θα επισκεφθούν την Πρίστινα για την υποστήριξη των δραστηριοτήτων του Κοσσυφοπεδίου στην ανάπτυξη του νομικού πλαισίου και τα μέσα για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Τράπεζας.https://goo.gl/9F7v5a
18.2.2018 Ο Πρόεδρος του κοινοβουλίου της Δημοκρατίας της Μακεδονίας Τάλατ Τζαφέρι παρευρέθηκε σήμερα στον εορτασμό της 10ης επετείου της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου. Ο Τζαφέρι ανακηρύχθηκε επίτιμος πολίτης του Δήμου Σούβα Ρέκα σε μια πανηγυρική τελετή. Παρακολούθησε επίσης μια επίσημη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου του Κοσσυφοπεδίου όπως επίσης και την παρέλαση των δυνάμεων ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου και της αστυνομίας.https://goo.gl/n47E5V
22.2.2018 Σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτισμού Ρόμπερτ Αλαγκιόζοφσκι, η στήριξη που απολαμβάνουν οι πολίτες αλβανικής καταγωγής στη Μακεδονία σε θέματα πολιτισμού είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη σε σχέση με όλες τις προηγούμενες πρακτικές. Το γεγονός αυτό, όπως και τα μεγάλα έργα ανακαίνισης και κατασκευής του Θεάτρου στο Τέτοβο και του αλβανικού θεάτρου, οι Ημέρες του Ναΐμ αλλά και διάφορες άλλες εκδηλώσεις του Ετήσιου Προγράμματος εγγυώνται ότι φέτος θα υπάρξει ένα πλούσιο και ποιοτικό πρόγραμμα για τους πολίτες αλβανικής καταγωγής.https://goo.gl/ZY6YQx
23.2.2018 Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Μπουγιάρ Οσμάνι, δεν θα συμμετάσχει σε διάσκεψη στη Μπάνια Λούκα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης για τα Δυτικά Βαλκάνια στην οποία δεν προσεκλήθη το Κοσσυφοπέδιο. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι πρόκειται για προσωπική επιλογή του αντιπροέδρου. «Δεν έλαβα την απόφασή μου ως Αλβανός, αλλά ως Ευρωπαίος που πιστεύει στο ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής. Η στρατηγική της ΕΕ για την περιοχή παρέχει μια προοπτική και για τις έξι χώρες της περιοχής για ένταξη στην ΕΕ και μια από τις προϋποθέσεις για να γίνει αυτή η περιοχή μέλος της ΕΕ είναι η συμφιλίωση. Και κάθε πρωτοβουλία που δεν συμβάλλει στη συμφιλίωση, αλλά αντίθετα αποκλείει ένα από τα κράτη, είναι αντίθετη με την ιδέα της ίδιας της στρατηγικής», δηλώνει ο Μπουγιάρ Οσμάνι εξηγώντας την απόφασή του να μη συμμετάσχει στη Διάσκεψη.https://goo.gl/ZsUKhA
https://goo.gl/cyXevR
3.3.2018 Η σημερινή πολιτική και οικονομική κατάσταση στη Μακεδονία, οι μεταρρυθμίσεις, η διαμάχη για το όνομα και οι σχέσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης θα αποτελέσουν μερικά από τα θέματα της σημερινής πρώτης επίσημης συνάντησης του ηγέτη της DUI Αλί Αχμέτι, με τον νέο Πρόεδρο του ΒΜΡΟ-DPMNE Χρίστιαν Μιτσκόσκι. Ο Μίτσκοσκι δήλωσε χθες ότι αναμένει ότι η συνάντηση θα είναι επιτυχής. Ο Νόμος για τη χρήση των γλωσσών δεν θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης, αναφέρει ο Αρτάν Γκρούμπι καθώς το ζήτημα αυτό είναι για το DUI τελειωμένη υπόθεση.https://goo.gl/TDLQra
14.3.2018 Τα Τίρανα και η Πρίστινα χαιρετίζουν την έγκριση του νόμου για τη χρήση των γλωσσών. «Χαιρετίζω την αποφασιστικότητα να περάσει ο νόμος για τη χρήση της αλβανικής γλώσσας από το Κοινοβούλιο της Μακεδονίας, ως σημαντική ιστορική και σπουδαία πράξη όχι μόνο για τους Αλβανούς, αλλά και για το ευρωπαϊκό μέλλον της Μακεδονίας. Συγχαρητήρια!», δήλωσε ο Πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα. «Συγχαίρω τους Αλβανούς και το Κράτος της Μακεδονίας για αυτό το σημαντικό βήμα προς το ευρωατλαντικό μέλλον», δήλωσε ο Χασίμ Θάτσι, εκτιμώντας ότι αυτό είναι προς το συμφέρον όχι μόνο της αλβανικής κοινότητας και όλης της περιοχής.https://goo.gl/aPnrBX
16.3.2018 Στη Δυτική Μακεδονία οι Αλβανοί δεν είναι πλειοψηφία. Ένα σημαντικό μέρος της λεγόμενης Πλατφόρμας των Τιράνων, η οποία παρεμπιπτόντως, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου είχε ξεχαστεί, νομιμοποιήθηκε στο μακεδονικό Κοινοβούλιο. Κατόπιν τούτου, είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσει η υιοθέτηση από ομάδα βουλευτών μιας σειράς νόμων για την πλήρη εφαρμογή της. Ωστόσο, είναι πολύ ενδιαφέρον ότι παράλληλα με αυτή τη διαδικασία, που πραγματοποιείται μέσω κρατικών θεσμών, εμφανίζεται και κάποια ημιπαράνομη οργάνωση, η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι εφόσον δεν περάσει ο Νόμος και δεν εφαρμοστούν οι όροι της Πλατφόρμας, θα ιδρυθεί η «Ιλλυρίδα», το Κράτος των Αλβανών της Δυτικής Μακεδονίας.https://goo.gl/94d4Vk
17.3.2018 Ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα, αντιδρώντας στις δηλώσεις του Προέδρου Γκιόργκε Ιβάνωφ σχετικά με το νόμο για τη χρήση των γλωσσών, έγραψε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook ότι «χωρίς τους Αλβανούς δεν υπάρχει Μακεδονία». Ο Ράμα, όπως αναφέρουν τα ΜΜΕ, υπενθύμισε στον Ιβάνωφ ότι η αλβανική γλώσσα δεν είναι η γλώσσα του εχθρού και ότι οι Αλβανοί είναι συστατικό στοιχείο του Κράτους στη Μακεδονία.https://goo.gl/4dg36h
17.3.2018 Ομάδα κατοίκων του Πρίλεπ οργάνωσε, μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, εκδήλωση διαμαρτυρίας διακόπτοντας την κυκλοφορία της λεωφόρου «Γκότσε Ντέλτσεφ». Διαμαρτύρονται για την ψήφιση του νόμου για τη χρήση των γλωσσών, στηρίζουν τον Πρόεδρο Ιβάνωφ στην απόφαση του να μην υπογράψει το διάταγμα και ζητούν απογραφή για να εξακριβωθεί το πραγματικό ποσοστό των μειονοτήτων που ζουν στη χώρα.https://goo.gl/ZM9n6w
19.3.2018 Η μακεδονική ηγεσία δεν έχει καταδικάσει μέχρι τώρα τις προκλήσεις του Έντι Ράμα. Μόνο το κόμμα «Ενωμένη Μακεδονία» τις καταδίκασε και ζήτησε από τον Πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ να πάρει θέση για τις συχνές απειλές του Αλβανού Πρωθυπουργού στην εθνική κυριαρχία και την ακεραιότητα της Μακεδονίας.https://goo.gl/vUoLqX
20.3.2018 Ο Αμερικάνος σερβικής καταγωγής Νικ Ντούτσιτς είναι ο νέος διοικητής της KFOR στη βάση Μπόντστιλ στο Ουρόσεβατς.https://goo.gl/jAgsDE
29.3.2018 Ο Νόμος για τη χρήση των γλωσσών είναι χρήσιμος για τη χώρα και δεν επηρεάζει σε καμία περίπτωση τη μακεδονική γλώσσα επεσήμανε ο Πρόεδρος του DUI Αλί Αχμέτι στη συνάντησή του με τον πρέσβη της Γερμανίας Τόμας Γκέρμπεριχ.https://goo.gl/FbHUCL
4.4.2018 Με την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου Σκόπια-Μπλάτσε η μετάβαση από τα Σκόπια μέχρι την Πρίστινα και αντίστροφα θα γίνεται σε λιγότερο από μία ώρα, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Μπουγιάρ Οσμάνι προσθέτοντας ότι η οδική σύνδεση με την Πρίστινα είναι ένα έργο εξαιρετικής σημασίας για την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική σύνδεση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας με την περιοχή.https://goo.gl/nkDJSb
18.4.2018 Ζάεφ – Χαραντινάι: Οι χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας να στηρίξουν τις μεταρρυθμίσεις. Οι εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ρεαλιστικές και ενθαρρυντικές. Τώρα εναπόκειται στις χώρες της περιοχής να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις με μεγαλύτερη συμμετοχικότητα για την πληρέστερη εφαρμογή όλων των συστάσεων που σχετίζονται με τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Αυτή είναι η κοινή δήλωση του προέδρου της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ και του πρωθυπουργού της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου Ραμούς Χαραντινάι κατά τη συνάντησή τους που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της «Ψηφιακής Συνόδου Κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια». Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης η «Ψηφιακή Σύνοδος Κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια» αποτελεί ένα νέο κεφάλαιο για την περαιτέρω εντατικοποίηση της περιφερειακής συνεργασίας και έκφραση της ποιοτικής δυναμικής της πρωτοβουλίας “Διαδικασία του Βερολίνου”. Ο Ζάεφ και ο Χαραντινάι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις διμερείς σχέσεις και το θέμα της συζήτησης ήταν η ενίσχυση της ανταλλαγής εμπορικών συναλλαγών και νέων ευκαιριών οικονομικής συνεργασίας μέσω συγκεκριμένων κοινών σχεδίων όπως το άνοιγμα Υπηρεσιών Μίας Στάσης (One Stop Shop) στα σημεία διέλευσης των συνόρων καθώς και κοινών πρωτοβουλιών για ορισμένα διασυνοριακά έργα υποδομής. Οι δύο πρωθυπουργοί αντάλλαξαν επίσης πληροφορίες σχετικά με την υλοποίηση της εθνικής οδού Σκόπια-Μπλάτσε, της οποίας οι εργασίες θα αρχίσουν εντατικά από τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, ενώ οι δραστηριότητες στον αυτοκινητόδρομο του Κοσσυφοπεδίου βρίσκονται στην τελική τους φάση.https://goo.gl/zjc3RY
13.5.2018 To DUI καθορίζει τις προτεραιότητές του για τις επόμενες δύο δεκαετίες. Στη συνάντηση της Παρασκευής το προεδρείο του DUI, εκτός από το ζήτημα της ονομασίας, συζήτησε επίσης για τις σχέσεις με τους γείτονες, την ένταξη στο ΝΑΤΟ, τις μεταρρυθμίσεις, την έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη διεύρυνση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και τη γλωσσική ισότηταhttps://goo.gl/sZz1Yq
13.5.2018 Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Ταλάτ Τζαφέρι τονίζει ότι θα στείλει τον νόμο για τη χρήση των γλωσσών για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως όταν ο ίδιος κρίνει ότι είναι η κατάλληλη στιγμή, αλλά δεν διευκρινίζει πότε θα μπορούσε να συμβεί αυτό.https://goo.gl/g1F9kS
16.5.2018 Ο πρεσβευτής της Μακεδονίας στην Πρίστινα Ίλια Στρασέφσκι είχε σήμερα συνάντηση εργασίας με τον υπουργό Εσωτερικών του Κοσσυφοπεδίου, Μπεϊτούς Γκάσι, με τον οποίο συζήτησε την πορεία των εργασιών των δύο κρατικών επιτροπών για το άνοιγμα και τη λειτουργία της συνοριακής διέλευσης Στάντσιτς-Μπελάνοφτσε.https://goo.gl/7sDvuP
22.5.2018 Απονέμεται κρατικό βραβείο για την Ημέρα του Αλβανικού Αλφαβήτου. Οι τροποποιήσεις του νόμου περί κρατικών βραβείων προβλέπουν την εισαγωγή ενός ακόμα κρατικού βραβείου για την Ημέρα του Αλβανικού Αλφαβήτου στις 22 Νοεμβρίου. Η αντιπολίτευση αντιτίθεται στην πρόταση, τονίζοντας ότι υπάρχουν και άλλες κοινότητες που έχουν σημαντικές ημέρες, όπως οι Ρομά ή οι Τούρκοι, και δεν καταλαβαίνει γιατί οι αλλαγές πραγματοποιούνται με συντομευμένη διαδικασία.https://goo.gl/etZCXa
26.5.2018 Το αργότερο σε πέντε ημέρες, δηλαδή πριν από την 1η Ιουνίου, ο δρόμος Πρίστινα-Σκόπια θα δοθεί στην κυκλοφορία στο τμήμα Κάτσανικ-Γκενέραλ Γιάνκοβιτς και ένα άλλο τμήμα θα ανοίξει στον αυτοκινητόδρομο Αρμπέν Τζαφέρι που θα συνδέει την Πρίστινα με τη συνοριακή διέλευση Μπλάτσε στα σύνορα με τη Μακεδονία.https://goo.gl/kkpsuu
31.5.2018 Οι κυβερνήσεις της Μακεδονίας και του Κοσσυφοπεδίου σύντομα θα πρέπει να διοργανώσουν κοινή συνεδρίαση, όπου αναμένεται να υπογραφούν 15 νέες διακρατικές συμφωνίες, αναφέρει το MIA.https://goo.gl/1YcfXu
5.6.2018 Ο μακεδονικός σύλλογος “Ίλιντεν” που εδρεύει στα Τίρανα και η επιτροπή του Γκόλο Μπρντο εξέφρασαν τη λύπη τους για το γεγονός ότι η Σόφια προσπαθεί να παρουσιάσει τους Μακεδόνες από την περιοχή Γκόρα ως Βούλγαρους. Ο σύλλογος απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση της Αλβανίας να λάβει σοβαρά μέτρα για να μεριμνήσει για τη θέση και τα δικαιώματα του μακεδονικού λαού στη Δημοκρατία της Αλβανίας. «Υπάρχουν βουλγαρικά και γαλλικά έγγραφα του 1923, που επιβεβαιώνουν ότι ο πληθυσμός στην παραμεθόρια περιοχή μεταξύ Αλβανίας και Μακεδονίας αισθανόταν και διακήρυττε ότι ήταν Μακεδόνες. Ωστόσο, για τις ανάγκες των μεγαλο-βουλγαρικών βλέψεων επί του μακεδονικού λαού, η Βουλγαρία “δημιουργεί ένα τεχνητό πρόβλημα με μια βουλγαρική μειονότητα στην Αλβανία», δηλώνει ο σύλλογος. Ο τότε στρατηγός Ενρίκο Τελίνι εκπρόσωπος της Ιταλίας στην επιτροπή για τον καθορισμό των συνόρων της Αλβανίας. πραγματοποίησε μια έρευνα μεταξύ των κατοίκων των χωριών αυτών οι οποίοι στο ερώτημα εάν είναι Βούλγαροι απάντησαν ότι είναι Μακεδόνες. Ο Μακεδονικός Σύλλογος «Ίλιντεν» εξέφρασε ανησυχία για την, όπως αναφέρει, πολιτική απάθειας της μακεδονικής κυβέρνησης σχετικά με τη μακεδονική μειονότητα στην Αλβανία.https://goo.gl/sbb79Q
6.6.2018 Ο υπουργός Υποδομών του Κοσσυφοπεδίου Παλ Λεκάι ενημερώνει ότι η τελική τιμή κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Πρίστινα-Σκόπια μπορεί να φτάσει τα 700 εκατ. ευρώ κατά περίπου 100 εκατ. ευρώ περισσότερο από ό, τι προέβλεπε το αρχικό σχέδιο. Ο Λεκάι χθες το βράδυ σε τηλεοπτική του συνέντευξή δήλωσε ότι οι εργασίες για αυτό το έργο αρχικά είχαν προγραμματιστεί να λήξουν την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους.https://goo.gl/zmTVNZ
11.6.2018 Ξεκίνησε η κατασκευή της συνοριακής διάβασης μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου.https://goo.gl/a2jmxc
13.6.2018 Ο Πρόεδρος του κοινοβουλίου του Κοσσυφοπεδίου Κάρι Βεσέλι χαιρέτισε χθες τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Μακεδονίας και της Ελλάδας, την οποία έκρινε ως «ενθαρρυντικό μοντέλο» για τα γειτονικά έθνη..https://goo.gl/rKoFXL
25.6.2018 Οσμάνι: Για τους Αλβανούς δεν υπάρχει κανένα δίλημμα για τη Συμφωνία με την Ελλάδα που οδηγεί στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Ο Οσμάνι λέει ότι το κόμμα του, το DUI, πρότεινε στους εταίρους του κυβερνητικού συνασπισμού να προβούν σε κοινή εκστρατεία για την αποδοχή της Συμφωνίας πριν από το Δημοψήφισμα.https://goo.gl/RrjJgD
28.6.2018 Ο Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάιεφ, στο περιθώριο του Φόρουμ του Crans Montana, συναντήθηκε με τον πρώην Πρόεδρο και Πρωθυπουργό της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα. Οι δύο άνδρες αντάλλαξαν απόψεις για τα τρέχοντα γεγονότα στις δύο χώρες και ο Μπερίσα συνεχάρη τον Ζάεφ τις σημαντικές αποφάσεις που έλαβε για τη Μακεδονία και την περιοχή όπως είπε.https://goo.gl/ejXgJo
28.6.2018 Ο ηγέτης του DUI Αλί Αχμέτι δήλωσε απόψε ότι οι Αλβανοί δεν αναφέρθηκαν στη Συμφωνία για το ονοματολογικό επειδή δεν ήταν ποτέ πρόβλημα στη διαμάχη. Είπε ότι είχε μια σειρά συναντήσεων με τις ελληνικές αρχές τα τελευταία 10 χρόνια και ότι επέμεινε στο αίτημά του να μην διακοπούν οι σχέσεις μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Δημοκρατίας της Ελλάδας και να μην διευρύνεται το χάσμα, και ότι τους έπεισε ότι δεν υπάρχει σχέδιο για αλλαγή των συνόρων στην περιοχή. Ερωτηθείς αν το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας αντικατοπτρίζει την ταυτότητα όλων των Αλβανών, ο Αχμέτι δήλωσε ότι αυτοί συμφωνούν σε αυτήν την ονομασία του Κράτους. Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόφαση να συστήσει η Ελλάδα μια ημερομηνία διαπραγμάτευσης είναι μια συμβιβαστική απόφαση, Δεν δόθηκε το πράσινο φως, αλλά το πορτοκαλί φως. Αναμένει επίσης από την αλβανική Διασπορά να συμμετάσχει στο Δημοψήφισμα για τη Συνθήκη για την επίλυση του ονοματολογικού και ότι αναμφισβήτητα οι Αλβανοί θα συμμετάσχουν μαζικά στο Δημοψήφισμα προκειμένου να ενταχθεί η χώρα στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.https://goo.gl/CsHQKd
25.6.2018 Οσμάνι: Για τους Αλβανούς δεν υπάρχει κανένα δίλημμα για τη Συμφωνία με την Ελλάδα που οδηγεί στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Ο Οσμάνι λέει ότι το κόμμα του, το DUI, πρότεινε στους εταίρους του κυβερνητικού συνασπισμού να προβούν σε κοινή εκστρατεία για την αποδοχή της Συμφωνίας πριν από το Δημοψήφισμα.https://goo.gl/RrjJgD
28.6.2018 Ο Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάιεφ, στο περιθώριο του Φόρουμ του Crans Montana, συναντήθηκε με τον πρώην Πρόεδρο και Πρωθυπουργό της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα. Οι δύο άνδρες αντάλλαξαν απόψεις για τα τρέχοντα γεγονότα στις δύο χώρες και ο Μπερίσα συνεχάρη τον Ζάεφ τις σημαντικές αποφάσεις που έλαβε για τη Μακεδονία και την περιοχή όπως είπε.https://goo.gl/ejXgJo
28.6.2018 Ο ηγέτης του DUI Αλί Αχμέτι δήλωσε απόψε ότι οι Αλβανοί δεν αναφέρθηκαν στη Συμφωνία για το ονοματολογικό επειδή δεν ήταν ποτέ πρόβλημα στη διαμάχη. Είπε ότι είχε μια σειρά συναντήσεων με τις ελληνικές αρχές τα τελευταία 10 χρόνια και ότι επέμεινε στο αίτημά του να μην διακοπούν οι σχέσεις μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Δημοκρατίας της Ελλάδας και να μην διευρύνεται το χάσμα, και ότι τους έπεισε ότι δεν υπάρχει σχέδιο για αλλαγή των συνόρων στην περιοχή. Ερωτηθείς αν το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας αντικατοπτρίζει την ταυτότητα όλων των Αλβανών, ο Αχμέτι δήλωσε ότι αυτοί συμφωνούν σε αυτήν την ονομασία του Κράτους. Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόφαση να συστήσει η Ελλάδα μια ημερομηνία διαπραγμάτευσης είναι μια συμβιβαστική απόφαση, Δεν δόθηκε το πράσινο φως, αλλά το πορτοκαλί φως. Αναμένει επίσης από την αλβανική Διασπορά να συμμετάσχει στο Δημοψήφισμα για τη Συνθήκη για την επίλυση του ονοματολογικού και ότι αναμφισβήτητα οι Αλβανοί θα συμμετάσχουν μαζικά στο Δημοψήφισμα προκειμένου να ενταχθεί η χώρα στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.https://goo.gl/CsHQKd
14.7.2018 Η βελτίωση της διμερούς αστυνομικής συνεργασίας προκειμένου να ενισχυθεί ο αγώνας κατά του οργανωμένου εγκλήματος και η βελτίωση της διέλευσης από τις συνοριακές διαβάσεις μεταξύ Μακεδονίας και Κοσσυφοπεδίου, αποτελούν μέρος των θεμάτων που συζητήθηκαν από τους υπουργούς εσωτερικών της Μακεδονίας και του Κοσσυφοπεδίου Όλιβερ Σπασόφσκι και Μπεϊτούς Γκάσι.https://goo.gl/rofbwT
15.7.2018 Ο αρχηγός του DUI Αλί Αχμέτι, ανέπτυξε στην τηλεόραση των Τιράνων Ora News την στρατηγική του με στόχο να τεθεί οριστικά σε ισχύ ο νόμος για τις γλώσσες ενώ χαρακτήρισε μεγάλο λάθος τη μη υπογραφή του από την πλευρά του Προέδρου Γκιόργκε Ιβάνωφ. «Η χρήση των γλωσσών αναμένεται να κυρωθεί, αλλά νομίζω ότι υπάρχει μια σημαντική στιγμή να τεθεί σε ισχύ μαζί ως πακέτο με τη Συμφωνία με την ελληνική πλευρά. Αναπτύσσουμε μια στρατηγική για να κάνουμε ένα επιτυχημένο βήμα», δήλωσε ο Αχμέτι. Μίλησε επίσης για το όνομα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, τονίζοντας ότι οι Αλβανοί είχαν συμπεριληφθεί στις διαπραγματεύσεις και ότι καθόρισαν τα ονόματα που θεωρούσαν μη αποδεκτά. « Οι Αλβανοί συνέβαλαν στη λύση και δεν ήταν μέρος του προβλήματος. Οι Αλβανοί είναι ικανοποιημένοι, αυτό το όνομα είναι αποδεκτό για εμάς. Είπαμε με ποιό όνομα δεν θα συμφωνήσουμε, δηλαδή την Εθνική Δημοκρατία της Μακεδονίας ή τη Δημοκρατία της Σλαβο-Μακεδονίας και κοινοποιήσαμε τις θέσεις μας στην κοινή γνώμη και τη διεθνή διπλωματία», δήλωσε ο Αχμέτι.https://goo.gl/Bnm6Zk
18.7.2018 Η εισαγωγή δασμού 30% στις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων στο Κοσσυφοπέδιο δεν σημαίνει εμπορικός πόλεμος μεταξύ της Μακεδονίας και του Κοσσυφοπεδίου, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας Κρέσνικ Μπέκτεσι. Επισημαίνει ότι η μακεδονική πλευρά δεν ενημερώθηκε εγκαίρως για την εισαγωγή του μέτρου και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τη Συμφωνία CEFTA, το Κοσσυφοπέδιο ήταν υποχρεωμένο να ενημερώνει έγκαιρα όλα τα κράτη μέλη για την πρόθεση εισαγωγής δασμών. Τόνισε ότι σήμερα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση για την αρχική ανάλυση όλων των πιθανών επιπτώσεων για τα προϊόντα της Μακεδονίας και, στη συνέχεια, θα λάβει θέση σχετικά με το αν θα εισαχθούν αντίμετρα.https://goo.gl/ioTfK8
19.7.2018 O υπουργός Εμπορίου, Τουρισμού και Τηλεπικοινωνιών της Σερβίας Ρασίμ Λιάιτς ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επιδιώξει μια επείγουσα συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς της Μακεδονίας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, μετά την απόφαση του Κοσσυφοπεδίου για την αύξηση των δασμών κατά 30% στις εισαγωγές ορισμένων φρούτων, λαχανικών και καλαμποκιού. Όπως είπε ο Λιάιτς, εκτός από συνάντηση με τους Μακεδόνες και Βόσνιους ομολόγους στην οποία θα ληφθεί μια κοινή θέση και θα προταθούν συγκεκριμένα μέτρα, θα ζητήσει έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης (CEFTA), επειδή, υπογράμμισε, η παρούσα συμφωνία παραβιάζεται άμεσα.https://goo.gl/eeg52j
20.7.2018 Αν λάβουμε αντίμετρα, οι εργασίες θα κλιμακωθούν σε μια κακή κατεύθυνση και, στη συνέχεια θα πρέπει και πάλι να καθίσουμε μαζί για να βρούμε μια λύση, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρώφ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Κοσοβάρο ομόλογό του Μπεντζέτ Πατσόλι στην Πρίστινα.https://goo.gl/WHH8P1
13.8.2018 Ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι σήμερα μέσω του προφίλ του στο Facebook δήλωσε ότι η Συμφωνία-Πλαίσιο της Αχρίδας είναι η μεγαλύτερη εγγύηση για τα δικαιώματα των Αλβανών και τη σταθερότητα στην περιοχή.https://goo.gl/kFVXu9
15.8.2018 Ο πρώην Γενικός Διευθυντής Διεύρυνσης της ΕΕ Πιέρ Μιρέλ εξέφρασε μεγάλη ανησυχία για τις δηλώσεις διχοτόμησης του Κοσσυφοπεδίου και προειδοποιεί ότι ένα τέτοιο σενάριο φέρνει κινδύνους για την ασφάλεια στη Μακεδονία και την περιοχή.https://goo.gl/pvibW5
3.9.2018 Ο Γενικός Δείκτης Ασφαλείας της Δημοκρατίας της Μακεδονίας είναι 3,07, μια αξιολόγηση που δείχνει ότι ο τομέας της ασφάλειας είναι ακόμα ευάλωτος ως αποτέλεσμα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι μεμονωμένα. Ο δείκτης περιφερειακής ασφάλειας είναι 3,48, αλλά ορισμένοι πολίτες στη Μακεδονία πιστεύουν ότι η ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας είναι ακόμα ζωντανή και μπορεί να επηρεάσει την εσωτερική αποσταθεροποίηση του Κράτους. Αυτά είναι στοιχεία που παρουσιάζονται σήμερα από την έρευνα σχετικά με τις προκλήσεις ασφάλειας της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στην προώθηση της δημοσίευσης “Δείκτης Ασφάλειας” από τους συγγραφείς Τσάνε Μογιανόσκι και Μάριαν Γκιουρόφσκι.https://goo.gl/fG18tT
4.9.2018 Η Μακεδονία του χρόνου θα εγκαταστήσει one stop shop και με την Αλβανία, και στόχο την αύξηση της εμπορικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Κρεσνίκ Μπεκτέσι. https://goo.gl/pgNrxm
4.9.2018 Η κατασκευή του διπλού αυτοκινητοδρόμου θα αυξήσει τις ανταλλαγές με το Κόσοβο.https://goo.gl/1sSGtC
6.9.2018 Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Ραμούς Χαραντινάι και ο υπουργός Υποδομών Πάλι Λεκάι επισκέφθηκαν σήμερα το εργοτάξιο στην εθνική οδό «Αρμπέν Τζαφέρι» που συνδέει την Πρίστινα με τη Μακεδονία και ανακοίνωσαν ότι η κατασκευή θα έχει ολοκληρωθεί πλήρως μέχρι το τέλος του έτους. Οι Χαραντινάι και Λεκάι, μαζί με τον Διευθυντή Έργου Ριάντ Αλκαβζάι, επισκέφθηκαν τη διασταύρωση της εθνικής οδού κοντά στο χωριό Ντογκανάι, από την οποία υψώνεται η γέφυρα Κάτσανικ-Στρατηγός Γιάνκοβιτς μήκους 5,7 χιλιομέτρων. Ο Αλκαβζάι ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό ότι σε αυτό το τμήμα, το οποίο είναι το τελευταίο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου που συνδέει πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου με τη Γερμανία, γίνονται εργασίες 7 ημέρες την εβδομάδα σε δύο βάρδιες, στις οποίες ασχολούνται πάνω από 300 εγχώριες εταιρείες με περίπου 4.000 εργαζομένους.https://goo.gl/Z7sMdy
12.9.2018 «Θέλουμε ειρήνη, θέλουμε σχέσεις καλής γειτονίας; Θέλουμε σταθερότητα; Το Δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου σφραγίζει την ειρήνη και τη σταθερότητα και κλείνει ένα κεφάλαιο που διήρκεσε 25 χρόνια. Αυτό είναι ένα Δημοψήφισμα για το ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Πρόεδρος του DUI Αλί Αχμέτι στην τηλεόραση Clan των Τιράνων. Ο Αχμέτι λέει ότι οι Αλβανοί βρίσκονται στη χώρα τους, στο κράτος τους και ότι αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για το μέλλον τους. Σύμφωνα με τον ίδιο, το DUI έδωσε στην μακεδονική πλευρά, αλλά και στην ελληνική να καταλάβουν ποια ονόματα για το κράτος είναι αποδεκτά για τους Αλβανούς. Η ταυτότητα των συμπολιτών μας Μακεδόνων και της ίδιας της Μακεδονίας, πρόσθεσε ο Αχμέτι, δύσκολα θα επιβιώσει εκτός του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Ο Αχμέτι είναι πεπεισμένος ότι όλοι οι Αλβανοί θα ψηφίσουν ΝΑΙ στο Δημοψήφισμα και αυτό, όπως λέει, δεν θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στο εθνικιστικό κομμάτι της μακεδονικής πλευράς. Απαντώντας σε ερώτημα γιατί οι Αλβανοί ενδιαφέρονται για το όνομα της Μακεδονίας, λέει ότι στις 30 Σεπτεμβρίου θα κριθεί το μέλλον της χώρας. Αναφέρθηκε επίσης στον νόμο για τις γλώσσες, λέγοντας ότι τα αλβανικά είναι επίσημη γλώσσα και ότι αυτό θα ρυθμιστεί μετά το Δημοψήφισμα.https://goo.gl/1XmeE4
12.9.2018 Χασίμ Θάτσι: Ψηφίστε «ΝΑΙ» στο Δημοψήφισμα, θα ήταν καλό για όλη την περιοχή.https://goo.gl/Z2kwfZ
12.9.2018 Χαραντινάι: Η επιτυχία του Δημοψηφίσματος είναι προς το συμφέρον των Αλβανών της Μακεδονίας.https://goo.gl/hnMYaq
12.9.2018 Ζάεφ-Μπουσάτι: Η υποστήριξη των αρχηγών της ευρύτερης περιοχής για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ένταξης στις ευρωατλαντικές δομές είναι ενθαρρυντική.https://goo.gl/d43nD3
13.9.2018 Μπουσάτι-Οσμάνι: Η Συμφωνία των Πρεσπών σημαντική για όλη την περιοχή.https://goo.gl/rjap1X
13.9.2018 «Η Συμφωνία μεταξύ Μακεδονίας και Ελλάδας είναι εξαιρετικά σημαντική για τη δημοκρατική σταθερότητα στην περιοχή και για την κοινή μας ευρωατλαντική προοπτική. Ως εκ τούτου, καλώ όλους τους πολίτες της χώρας σας, ιδιαίτερα τους Αλβανούς που ζουν εδώ, να υποστηρίξουν την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών», δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Ντιτμίρ Μπουσάτι σε συνέντευξη Τύπου με τον Μακεδόνα ομόλογό του Νίκολα Ντιμιτρώφ. Όσον αφορά τη μακεδονική μειονότητα στην Αλβανία, ο Μπουσάτι είπε ότι έχουν ληφθεί μέτρα με το νέο νόμο περί μειονοτήτων, με τον οποίο, όπως σημείωσε, η μακεδονική μειονότητα αναγνωρίζεται ως μια από τις μειονότητες που αποτελούν ένα ευρύτερο μωσαϊκό μειονοτήτων στην Αλβανία. Όσον αφορά τη θέση των Αλβανών στην Μακεδονία, ο Μπουσάτι δήλωσε ότι υπάρχει μια βελτιωμένη πραγματικότητα, καλύτερο κλίμα συνεργασίας και κατανόησης και καλύτερη αντιπροσώπευση των Αλβανών, πρωτίστως λόγω του Προέδρου του Κοινοβουλίου και του Αντιπροέδρου για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις. Πρόσθεσε ότι ο νόμος για τις γλώσσες αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το συντομότερο δυνατό. Επανέλαβε ότι η Αλβανία ως μέλος του ΝΑΤΟ στηρίζει τη Μακεδονία και ότι το 2019 είναι μια πολύ σημαντική χρονιά για τη Μακεδονία και την ΕΕ. Ο Μπουσάτι πρόσθεσε ότι με τον Ντιμιτρώφ συζήτησαν την ανάπτυξη της περιοχής των Πρεσπών όπου μαζί με την Ελλάδα εργάζονται για την αναζωογόνηση της ζωής των πληθυσμών που ζουν στα σύνορα, ως ένδειξη φιλίας μεταξύ γειτονικών χωρών Ο υπουργός Εξωτερικών Ντιμιτρώφ από την πλευρά του δήλωσε ότι η Μακεδονία και η Αλβανία θέλουν ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον και είναι σημαντικό για τα Τίρανα η Μακεδονία να προχωρήσει στις διαδικασίες ένταξης στην ΕΕ. Σημείωσε επίσης ότι με τον Μπουσάτι συζήτησαν για την επόμενη κοινή συνεδρίαση των κυβερνήσεων της Αλβανίας και της Μακεδονίας, για τη διασύνδεση των υποδομών μέσω του Διαδρόμου 8.https://goo.gl/jBBMiY
21.9.2018 Η Μακεδονία και η Αλβανία θα συνεργαστούν για την ανάπτυξη δικτύων μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω της κατασκευής γραμμής διασύνδεσης με στόχο την αποτελεσματική παράδοση της φυσικής αυτής πηγής ενέργειας. Αυτό προβλέπεται από το Μνημόνιο Κατανόησης που υπεγράφη σήμερα στα Τίρανα μεταξύ των Μακεδονικών Ενεργειακών Πόρων ΑΧ Skopje και ALBGAZ από τα Τίρανα. Στην υπογραφή του Μνημονίου παρευρέθησαν ο υπουργός Οικονομίας Κρέσνικ Μπεκτέσι και ο Αλβανός υπουργός Ενέργειας Νταμιάν Γκικνούρι.https://goo.gl/sQE2DJ
1.10.2018 Ξεκινά η τελική φάση της κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου από την Πρίστινα μέχρι τη Μακεδονία. https://goo.gl/2N7BJk
5.10.2018 Ελλείψει συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την πλειοψηφία δύο τρίτων στη Βουλή που χρειάζεται για να περάσουν οι συνταγματικές αλλαγές, οι πρόωρες εκλογές εμφανίζονται όλο και περισσότερο ως πιθανός τρόπος για να εφαρμοστούν οι απαραίτητες αλλαγές στο Σύνταγμα που προκύπτουν από τη Συμφωνία από την Ελλάδα. Από την άποψη αυτή οι κύκλοι των πολιτικών αναλυτών επεξεργάζονται διαφορετικά σενάρια. Ερωτάται: να γίνει προσπάθεια προεκλογικά για να ενωθούν τα κόμματα του μακεδονικού και αλβανικού μπλοκ σε έναν συνασπισμό με κοινή λίστα για να κερδίσει μεγαλύτερη υποστήριξη των ψηφοφόρων και να κερδίσει μεγαλύτερο αριθμό βουλευτών ή να κατέβει το καθένα ξεχωριστά με τη δική του λίστα υποψηφίων βουλευτών; Ορισμένοι αναλυτές λένε ότι τα μικρότερα κόμματα έχουν μια σχετικά μικρή ευκαιρία να σημειώσουν επιτυχία σε τυχόν πρόωρες εκλογές. Επομένως, είναι λογικό να ενταχθούν στην εκλογική εκστρατεία και να προσπαθήσουν να κερδίσουν ακόμα και μία ψήφο περισσότερη υπό την στέγη ενός μεγαλύτερου συνασπισμού κομμάτων τον οποίο θα επιλέξουν. Ο πολιτειολόγος Ντίμιταρ Ντίμωφ λέει ότι τα αλβανικά κόμματα στο παρελθόν είχαν την εμπειρία ενός προεκλογικού συνασπισμού με τον κερδισμένο του μακεδονικού μπλοκ και έτσι κατάφεραν ακόμη και τα μικρότερα από αυτά να εξασφαλίσουν μία θέση και μια κάποια επιρροή στην εκτελεστική εξουσία. Ωστόσο, επεσήμανε ότι αν τώρα κάποιοι από αυτούς αποφασίσουν κάτι τέτοιο, η δεδομένη στιγμή θα μπορούσε να τους βλάψει, λόγω του αποτελέσματος του πρόσφατου Δημοψηφίσματος. Πολιτικές διαφωνίες υπάρχουν επίσης σε μια σειρά ζητημάτων και στο μπλοκ των αλβανικών κομμάτων. Υπενθυμίζεται ότι η Δημοκρατική Ένωση για την Ένταξη στην εκλογική εκστρατεία για τις εκλογές το 2016 πρότεινε το DUI να είναι ο μόνος θεματοφύλακας του αλβανικού ζητήματος στη Μακεδονία. Τότε ο ηγέτης του Αλί Αχμέτι τόνισε ότι ψηφίζοντας άλλα κόμματα αποδυναμώνεται η θέση των Αλβανών και δίνεται η δυνατότητα στα μακεδονικά κόμματα να επιτύχουν μια μεγάλη νίκη. Τα μικρά αλβανικά κόμματα, επεσήμανε ο ηγέτης του DUI, εκτός από τις προσβολές και το μίσος που διασπείρουν μεταξύ των ανθρώπων, δεν μπορούν να πετύχουν κάτι άλλο. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μακεδονικά κόμματα δεν πρέπει να αναζητούν αλβανικές ψήφους, διότι, όπως ισχυρίστηκε ο Αχμέτι, νόμιμοι εκπρόσωποι Αλβανών δεν μπορούν να είναι άλλοι από τα αλβανικά κόμματα. Παρόλα αυτά, μια μεγάλη δεξαμενή αλβανικών ψήφων πήγε στο λογαριασμό του SDSM τόσο στις κοινοβουλευτικές όσο και στις τοπικές εκλογές. Με αυτόν τον τρόπο, ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής του DUI ήταν τo SDSM. Αυτό φοβούνται ακόμη και σήμερα στο DUI. https://goo.gl/SCSNpa
6.10.2018 Οι αναλυτές ερευνούν ποιά είναι ακριβώς η αντίδραση του μη μακεδονικού εκλογικού σώματος στο Δημοψήφισμα, δηλαδή πόσοι από αυτές τις 609.813 ψήφους «υπέρ» που ανήκουν σε Μακεδόνες ψηφοφόρους. Εάν αναλύσουμε τη δομή των ψήφων στα εκλογικά κέντρα, θα λάβουμε δούμε ότι οι μακεδονικές εθνικές κοινότητες είναι πολύ πιο κάτω από το απαιτούμενο όριο, σε αντίθεση με τους δήμους/εκλογικά κέντρα, όπου κυριαρχούν οι Αλβανοί και η προσέλευση είναι περίπου άνω του 50%, λέει ο καθηγητής Λιούπτσο Ριστέφσκιhttps://goo.gl/N14Pxc
6.10.2018 Ενώ η εικόνα είναι κάπως πιο ξεκάθαρη στο μακεδονικό μπλοκ και η κυβέρνηση εμμένει στη θέση της για εκλογές σύντομα, τον Νοέμβριο, το DUI αντιτάσσεται επίσημα στις εκλογές. Ο ηγέτης του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος DUI Αλί Αχμέτι μέχρι στιγμής πραγματοποίησε συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ και τον ηγέτη του ΒΜΡΟ, Χρίστιαν Μιτσκόσκι. Επι πλέον το BESA έχει κολλήσει σε ένα δικαστικό λαβύρινθο σχετικά με το ποιος έχει την πρωτοκαθεδρία στο κόμμα για τον καθορισμό της κομματικής γραμμή ενώ η Συμμαχία για τους Αλβανούς δεν έχει αποφασίσει ακόμα τι πρέπει να κάνει τη δεδομένη στιγμή. Όλη αυτή η αναταραχή και η αναποφασιστικότητα στις τάξεις των αλβανικών κομμάτων εμποδίζουν το έργο που θα εξασφαλίσει πλειοψηφία των δύο τρίτων για να περάσουν οι συνταγματικές αλλαγές με σκοπό την εφαρμογή της Συμφωνία των Πρεσπών. Ο πολιτικός αναλυτής Ισμέτ Ραμαντάνι, σχολιάζοντας την κατάσταση, πιστεύει ότι τα κόμματα θα βρουν μια επιτυχημένη φόρμουλα όσον αφορά τις εκλογές, αλλά και ότι πέραν τούτου μπορεί να σχηματισεί μια πλειοψηφία δύο τρίτων και η χώρα τελικά να συνεχίσει την πορεία της ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης. Ο Ραμαντάνι πιστεύει ότι η δραστηριότητα της διεθνούς κοινότητας θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την απόφαση αυτή, κάτι που θα δώσει κίνητρο στα κόμματα να βρουν την κατάλληλη λύση.https://goo.gl/GTG7qy
1.11.2018 Οι δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Σαράι αποφάσισαν χθες ότι όλα τα πρώην στελέχη του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού που είναι κάτοικοι του Δήμου απαλλάσσονται από δημοτικά τέλη για τις δικές τους δημοτικές επιχειρήσεις κοινής ωφελείας «Σαράι» και τα τέλη για τα απορρίμματα και τα αποχετευτικά δίκτυα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μίλα Μποσνιακόφσκι, είπε χθες ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για τα μέλη του ΕΑΣ να μην πληρώνουν τέλη και μετά θα τοποθετηθεί. ( Ο ΕΑΣ ήταν παρακλάδι του UCK κατά την εξέγερση των Αλβανών το 2000-2001)https://goo.gl/pkgE7K
22.11.2018 Ο Αλβανός Πρόεδρος Ίλιρ Μέτα επισκέπτεται τη Μακεδονία με αφορμή την Ημέρα του αλβανικού αλφαβήτου. Ο Μέτα, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του Μακεδονικού Κοινοβουλίου Ταλάτ Τζαφέρι, τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μπουγιάρ Οσμάνι και τον αρχηγό του DUI Αλί Αχμέτι, περπάτησε στην Παλιά Αγορά των Σκοπίων και κοντοστάθηκε μπροστά από το ψηφιδωτό στην πλατεία Σκεντέρμπεη. Ο Πρόεδρος Μέτα συναντήθηκε νωρίτερα με τον Πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του για το γεγονός ότι η Ημέρα του αλβανικού αλφαβήτου, εξαιρετικής σημασίας για την αλβανική Ιστορία, χαίρει της υποστήριξης της Μακεδονίας σε ανώτατο επίπεδο. https://goo.gl/YFz4K3
23.11.2018 Από το εάν η Μακεδονία ταχθεί υπέρ της ένταξης του Κοσσυφοπεδίου στην Ιντερπόλ, θα εξαρτηθεί η διακύμανση των σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Σκοπίων. Αυτά είναι μερικά από τα σχόλια των ειδικών που γνωρίζουν καλά τις τάσεις μεταξύ των γειτονικών κρατών στα Βαλκάνια, οι οποίες ανέκυψαν από τη στιγμή που η Μακεδονία και το Μαυροβούνιο, αλλά και άλλες χώρες στην περιοχή ψήφισαν για την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στην Ιντερπόλ. Παρά το γεγονός ότι η νέα μακεδονική κυβέρνηση από την αρχή της θητείας της δήλωσε την πρόθεσή της για οικοδόμηση καλών και φιλικών σχέσεων με όλες τις γειτονικές χώρες ανεξαιρέτως και στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη εφαρμόσει συγκεκριμένα μέτρα όσον αφορά τις σχέσεις με κάποιες από αυτές μεταξύ των οποίων με τη Βουλγαρία και την Ελλάδα, φαίνεται ότι κάθε φορά που δεν φτάνει μέχρι τέλους σύμφωνα με τις επιθυμίες των κυβερνήσεων των γειτονικών χωρών, προκύπτουν προβλήματα. Από την άποψη αυτή, η πίεση στη Μακεδονία από έναν γείτονα που είναι κατά της ένταξης ενός άλλου γείτονα σε ένα διεθνή οργανισμό, στους πολιτικούς κύκλους ταυτόχρονα ερμηνεύεται ως «ακραία άνευ αρχών», υποστηρίζοντας ότι οι σχέσεις μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας δεν θα πρέπει να «λύνονται» μέσω της Μακεδονίας. Οι προβληματισμοί φθάνουν στο βαθμό που η συμφιλίωση μεταξύ των Βαλκανίων λειτουργεί μόνο στα χαρτιά και στα μάτια των Βρυξελλών, αλλά όχι στην πραγματικότητα. Ο πρώην πρεσβευτής και διπλωμάτης Ρίστο Νικόφσκι είπε ότι μετά το εξέλιξη των γεγονότων με την Ιντερπόλ, είναι λογικό να επιδεινωθούν οι σχέσεις της Σερβίας με τις χώρες που υποστήριξαν τις προσπάθειες του Κοσσυφοπεδίου να ενταχθεί στην Ιντερπόλ. «Οι σχέσεις με τη Σερβία δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να συγκριθούν με εκείνες με την Ελλάδα ή τη Βουλγαρία ή ακόμα και με την Αλβανία. Η Σερβία, παρόλο που αμφιταλαντεύτηκε την εποχή του Μιλόσεβιτς, έδειξε θετικά δείγματα προς τη Μακεδονία κάτι που δεν μπορεί να ειπωθεί και για εμάς ως προς αυτήν. Εν μιά νυκτί εμείς αναγνωρίσαμε το Κοσσυφοπέδιο χωρίς αντάλλαγμα, ενώ για την Αλβανία, είμαστε ακόμα μια πρώην δημοκρατία, και αυτό στη χειρότερη στιγμή για τη Σερβία. Υπήρχαν και άλλες περιπτώσεις όπως αυτή με την Ιντερπόλ και είναι λογικό να μας το ανταποδίδει η Σερβία. Οι διμερείς σχέσεις βασίζονται πάντα στην αμοιβαιότητα και, όσοι δεν το πράττουν, υποφέρουν. Είναι προφανές ότι το Μαυροβούνιο και η Μακεδονία σε σχέση με τη Σερβία είναι ένα παιχνίδι στα χέρια των Δυτικών και υλοποιούν πρωτίστως τα συμφέροντα της Αλβανίας. Αυτά πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, αλλά πρέπει να υπάρξει ένα μέτρο διότι εκτός από αυτά υπάρχουν και εθνικά και κρατικά συμφέροντα. Αναμφίβολα οι σχέσεις με το Βελιγράδι θα οξυνθούν στο εγγύς μέλλον», λέει ο Νικόφσκι.
Αναλύοντας τις τελευταίες τάσεις στα Βαλκάνια με την προσπάθεια του Κοσσυφοπεδίου να γίνει πλήρες μέλος της Ιντερπόλ, ο πολιτικός αναλυτής Ντιμίταρ Ντίμωφ λέει ότι δεν θα πρέπει να δραματοποιούμε καταστάσεις. Όπως και άλλες 100 χώρες του κόσμου και εμείς έχουμε αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο ως ανεξάρτητο κράτος και ως εκ τούτου οι τρέχουσες αποφάσεις με όλες τις γειτονικές χώρες θα πρέπει να λαμβάνονται σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση, να έχουμε δηλαδή κατά νου τις ευαισθησίες της κάθε πλευράς. Σύμφωνα με τον ίδιο, το καλύτερο σε ορισμένα ζητήματα η Μακεδονία να παραμένει ουδέτερη επειδή είναι ο μόνος τρόπος για να αποφευχθούν αρνητικές συνέπειες για την εξωτερική πολιτική της χώρας.
Οι εντάσεις ξεκίνησαν όταν η Αλβανία, η Μακεδονία, το Μαυροβούνιο, η Κροατία και η Σλοβενία ψήφισαν υπέρ της ένταξης του Κοσσυφοπεδίου στην Ιντερπόλ. Μόνο η Βοσνία-Ερζεγοβίνη αντιτάχθηκε. Η απόφαση αυτή προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της Σερβίας και των πολιτικών αρχηγών της έναντι των γειτονικών χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Μακεδονίας. Ο πρώτος που ζήτησε αμοιβαιότητα στις αποφάσεις του Βελιγραδίου έναντι της Μακεδονία ήταν ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούλιν, ο οποίος κάλεσε τον Πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς να αλλάξει την πολιτική του προς το Μαυροβούνιο και τη Μακεδονία αποκαλώντας μας Βόρεια Μακεδονία. «Ζητώ από τον Πρόεδρο Βούτσιτς να αλλάξει τη στάση απέναντι στο Μαυροβούνιο και τη Βόρεια Μακεδονία και να τους δείξει ότι η φιλία με τη Σερβία πρέπει να εκτιμάται», αναφέρει ο Βούλιν που προσθέτει: «Υο Μαυροβούνιο και η Βόρεια Μακεδονία στη συνέλευση της Ιντερπόλ υποστήριξαν την είσοδο των κοσοβάρικων καρτέλ ναρκωτικών σε έναν αστυνομικό οργανισμό» και τάχθηκαν με το Κοσσυφοπέδιο γνωρίζοντας ότι έτσι προσβάλλουν τη Σερβία. Το Μαυροβούνιο και η Βόρεια Μακεδονία δεν ψήφισαν υπέρ του Κοσσυφοπεδίου, ψήφισαν κατά της Σερβίας Οι ψήφοι τους δεν άλλαξαν την απόφαση της συνέλευσης της Ιντερπόλ, αλλά πρέπει να αλλάξουν τη στάση της Σερβίας απέναντί τους. Οι κυβερνήσεις του Μαυροβουνίου και της Βόρειας Μακεδονίας δεν είναι ειλικρινείς συνομιλητές του Προέδρου Βούτσιτς και δεν είναι φίλοι της Σερβίας».https://goo.gl/yN35FD
26.11.2018 Μέλη των οικογενειών των καταδικασθέντων για τα γεγονότα στο Κουμάνοβο τον Μάιο του 2015 διαμαρτυρήθηκαν σήμερα το πρωί στο Ιπέκιο ζητώντας την απελευθέρωσή τους και κατηγορώντας τον πρώην Πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι. Η διαδήλωση έλαβε χώρα στην Πρίστινα μπροστά από το ξενοδοχείο Dukagjini, όπου πραγματοποιείται κοινή συνεδρίαση των κυβερνήσεων του Κοσσυφοπεδίου και της Αλβανίας. Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα «Πού είναι ο Νικόλα Γκρουέφσκι» και «Πού είναι τα παιδιά από την ομάδα του Κουμανόβο» ενώ αναρτήθηκαν πανό τα οποία υπενθύμιζαν στον Πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα ότι «ο Γκρούεφσκι διέφυγε μέσω Αλβανίας».https://goo.gl/ahc2uQ
28.11.2018 Τι κρύβεται πίσω από διφορούμενες δηλώσεις και προκλητικές πράξεις; Υπάρχει κίνδυνος πίσω από τους διάφορους τύπους διακρατικής συνεργασίας να αποκρύπτονται φιλοδοξίες ορισμένων βαλκανικών πολιτικών για την εφαρμογή μεγαλοϊδεατικών πολιτικών, των οποίων απώτερος σκοπός είναι η επαναχάραξη των συνόρων στην περιοχή; Σε αυτό το ερώτημα μας οδηγούν τα τελευταία μηνύματα των Αλβανών πολιτικών από τις χώρες της περιοχής. Το τελευταίο παράδειγμα καταγράφηκε πρόσφατα στο Pec, όταν εκπρόσωποι των κυβερνήσεων του Κοσσυφοπεδίου και της Αλβανίας, σε κοινή συνεδρίαση, υπέγραψαν εννέα συμφωνίες, οι περισσότερες από τις οποίες είναι στους τομείς της οικονομίας, της υγείας και του πολιτισμού και με τις οποίες αναμένεται να προωθήσουν τις διμερείς σχέσεις τους. Εν τω μεταξύ, παρ’όλο που οι συμφωνίες συνεργασίας είναι κοινή πρακτική και δεν υπάρχει τίποτα αμφισβητήσιμο, οι ενέργειες και οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών της Πρίστινα και των Τιράνων, οι οποίοι υπέγραψαν τις συμφωνίες υπό την εθνική σημαία των Αλβανών και φωτογραφήθηκαν ποζάροντας με τον δικέφαλο αετό ενώ επίσης έκαναν διφορούμενες δηλώσεις προς την κατεύθυνση της μόνιμης προσέγγισης και ενοποίησης των δύο χωρών έως το 2025 στην ΕΕ. Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Ραμούς Χαραντινάι δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ότι τα μέτρα αυτά οδηγούν στη μόνιμη προσέγγιση και ενοποίηση των δύο χωρών και ότι οι υπογραφείσες συμφωνίες «συγκεκριμενοποιούν τις μακροχρόνιες προτεραιότητες και των δύο πλευρών». Η τελευταία σύνοδος στο Πετς είναι η πέμπτη κοινή συνάντηση των κυβερνήσεων του Κοσσυφοπεδίου και της Αλβανίας. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε στην Πριζρένη το 2014 και ακολούθησε η σύνοδος στα Τίρανα, στη συνέχεια στην Πρίστινα και πέρυσι στην Κορυτσά. Νωρίτερα, να υπενθυμίσουμε ότι κατά τη διάρκεια επίσκεψης για την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Ράμα δήλωσε στην Πρίστινα ότι το Κοσσυφοπέδιο και η Αλβανία θα πρέπει να έχουν έναν κοινό Πρόεδρο. «Ίσως αυτή η ιδέα να μην είναι ρεαλιστική σε εθνικό επίπεδο, αλλά η Ιστορία μας λέει ότι η εκπλήρωση των ονείρων δεν είναι αδύνατη», είπε ο Ράμα. Αμέσως μετά από τη αυτή τη δήλωση του Ράμα, αντέδρασε έντονα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κρίνοντάς την ως ακατάλληλη και πολιτική παρέμβαση στις γειτονικές χώρες, γεγονός που δεν συμβάλλει στην οικοδόμηση καλών σχέσεων γειτονίας. Ο πολιτικός αναλυτής Μίλαν Στεφανόσκι επικρίνει τις συμπεριφορές αυτές των αλβανών πολιτικών, λέγοντας ότι δεν στέλνουν θετικά μηνύματα σε όλες τις άλλες χώρες, διότι με τις ενέργειές τους πίσω από το πέπλο της οικονομίας ή του πολιτισμού, άμεσα ή έμμεσα αναζωπυρώνονται τα όνειρα των Αλβανών για ένα μεγάλο κράτος στην περιοχή. Ο αναλυτής επισημαίνει ότι λόγω της λεγόμενης “Πλατφόρμας των Τιράνων”, για την οποία έγινε πολύς λόγος κατά τη διάρκεια της πολιτικής κρίσης στη χώρα, είναι κατανοητό γιατί αυτή τη στιγμή στη Μακεδονία μπορούμε να δούμε τις εξελίξεις μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου με μια δόση ανησυχίας. Ο Στεφανόσκι υπενθυμίζει ότι ακριβώς εξαιτίας αυτού του φόβου μιας Μεγάλης Αλβανίας, το 2012, κατέρρευσε και η πρωτοβουλία για τη συγκρότηση της λεγόμενης “Βαλκανικής Μπενελούξ”, η οποία τότε προέβλεπε την οικονομική ενοποίηση και την τελωνειακή ένωση μεταξύ Αλβανίας, Κοσσυφοπεδίου, Μακεδονίας και Μαυροβουνίου.https://goo.gl/XVf382
5.12.2018 Η προετοιμασία της απογραφής το 2020 φαίνεται ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο ως μία τυπική στατιστική λειτουργία απαραίτητη για το σχεδιασμό και την ανάπτυξη της χώρας. Το περιβόητο γεγονός είναι ότι η «καταμέτρηση» στη Μακεδονία από το 2001 κουβαλάει μαζί της πολιτικές προκαταλήψεις, αλλά και πολλές συνέπειες. Η αιτία είναι ασφαλώς η Συμφωνία της Αχρίδας, από την οποία απορρέουν ορισμένα νομικά δικαιώματα και υποχρεώσεις σχετικά με τον αριθμό των εθνοτικών κοινοτήτων και την εκπροσώπηση όσων αριθμούν άνω του 20% του συνολικού πληθυσμού. Η ίδια η Συμφωνία της Αχρίδας, σύμφωνα με τις νέες τροπολογίες που βρίσκονται στην κοινοβουλευτική διαδικασία, θα πρέπει να ενσωματωθεί στο Προοίμιο του Συντάγματος, ευθυγραμμισμένη με τη συμφωνία με την Ελλάδα. Η Κρατική Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι προτίθεται να προβεί σε απογραφή το 2020, αλλά υπήρξε θυελλώδης αντίδραση της κοινής γνώμης στην πιθανότητα να μην περιληφθεί σε αυτή η εθνικότητα του πληθυσμού. Ταυτόχρονα, παρατίθενται στοιχεία από επίσημες πηγές, αλλά μη επιβεβαιωμένα, για την αριθμητική κατάσταση του πληθυσμού της Μακεδονίας, σύμφωνα με την εθνικότητα. Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία για τη χορήγηση υπηκοότητας, στη Μακεδονία έχει χορηγηθεί υπηκοότητα σε πάνω από 2,4 εκατομμύρια πολίτες, εκ των οποίων 1.883.612 (72,66%) δήλωσαν ότι είναι Μακεδόνες, Αλβανοί 375,601 (16,7%), Ρομά 53,879 (2,66%), Τούρκοι, 77,959 (3,85%), Σέρβοι 35,939 (1,78%), Βόσνιοι, 17,018 (0,84%), Βλάχοι 9.965 (0.48%) και άλλοι 20,993 (1,03%). Αυτό σημαίνει ότι συνολικά το 27,34% των Μακεδόνων πολιτών δεν ανήκουν στη μακεδονική εθνότητα. Τα στοιχεία αυτά, για τα οποία, όμως, γίνεται ανεπίσημα λόγος, βρίσκονται σε ασυνέπεια με τους επίσημους αριθμούς των Αλβανών, σύμφωνα με την απογραφή του 2002. Ο αριθμός των πολιτών είναι πάντα μεγαλύτερος από τον πληθυσμό στη χώρα και γι ‘αυτό δεν προκαλεί έκπληξη ο αριθμός των χορηγηθεισών υπηκοοτήτων. Όσον αφορά τον αριθμό του πληθυσμού της Μακεδονίας, την 1.1.2018 επιβεβαιώθηκε ότι είναι 2.075.301 κάτοικοι.. Ωστόσο, νομίζω ότι δεν μπορεί να γίνει λόγος με απόλυτη βεβαιότητα για την εγκυρότητα των δεδομένων σχετικά με την αναλογική εκπροσώπηση των εθνικοτήτων επί του συνολικού πληθυσμού. Όλα εξαρτώνται από τη μεθοδολογία, ποια βάση δεδομένων και ποια χαρακτηριστικά χρησιμοποιούνται στην έρευνα. Δεν θυμάμαι ούτε ένα επίσημο προσωπικό έγγραφο στο οποίο πρέπει να αναφέρεται η εθνικότητα. Ούτε στον νόμο για τους εκλογικούς καταλόγους αναφέρεται εθνότητα. Αυτό σημαίνει ότι η χρήση αυτών των πηγών, όπως η βάση δεδομένων, δεν θα μπορούσε να καθορίσει την ποσόστωση των εθνοτήτων του πληθυσμού. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον Νόμο περί Απογραφής, ζητήθηκαν στοιχεία σχετικά με την εθνικότητα, αλλά δεν γνωρίζω πώς θα επιλυθεί αυτό με το νόμο για την απογραφή που βρίσκεται υπό επεξεργασία. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, δεδομένου ότι συγκεκριμένα στοιχεία για τον πληθυσμό, ειδικά για την εθνοτική του καταγωγή, πλασάρονται με πολιτικά κίνητρα, λέει ο δημοσιογράφος Ντόντσο Γκερασίμοφσκι. Ορισμένες μη κυβερνητικές οργανώσεις και ορισμένες ενώσεις μικρότερων εθνικών κοινοτήτων ανακοινώνουν ριζοσπαστικά μέτρα εάν η κυβέρνηση επιμένει στην πρόθεσή της να μην καταγραφούν στην απογραφή οι θρησκευτικές πεποιθήσεις και η εθνοτική καταγωγή. Λένε ότι το νομοσχέδιο για την απογραφή του πληθυσμού, το οποίο προετοίμασε το Υπουργείο Δικαιοσύνης, κάνει διακρίσεις,είναι άδικο και αποσκοπεί στην πλήρη αφομοίωση τους από τις μεγαλύτερες εθνοτικές κοινότητες. Αν και ανακοινώνεται ότι η απογραφή του 2020 θα εφαρμοστεί με μια συνδυασμένη μεθοδολογική προσέγγιση, με έρευνα πεδίου και σύγκριση δεδομένων, ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι ο καλύτερος τρόπος για τη διεξαγωγή της απογραφής είναι να γίνει ηλεκτρονικά. Δηλαδή, με τη διασταύρωση δεδομένων από τα μητρώα γεννήσεων και θανάτων, τις βάσεις των υπουργείων Εσωτερικών, Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής, του Οργανισμού Απασχόλησης, το Ταμείο Συντάξεων και Ασφάλισης Αναπηρίας.https://goo.gl/xKBsnk
10.12.2018 Η ενίσχυση της ασφάλειας μέσω της συνεργασίας μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Μακεδονίας είναι το θέμα του φόρουμ «Ασφάλεια 2018» που πραγματοποιείται στο Πανεπιστήμιο ΑΑΒ στην Πρίστινα και οργανώνεται από την Σχολή για την Ασφάλεια του Πανεπιστημίου των Σκοπίων, το Ίδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ του Κοσόβου και το Πανεπιστήμιο ΑΑΒ. Στην έναρξη του φόρουμ μίλησε ο εθνικός συντονιστής της Δημοκρατίας της Μακεδονίας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, καθηγητής Στέβο Πενταρόβσκι, ο οποίος αναφέρθηκε στο διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, τονίζοντας ότι όλοι στην περιοχή θα υποστηρίξουν την επίλυση εκκρεμών διαφορών μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, που θα συμβάλλει στην ειρήνη της περιοχής. Ωστόσο, τόνισε: «Το επιθυμητό αποτέλεσμα δεν είναι δυνατό εάν οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται αντλούνται από τα αρχεία του 19ου και του 20ου αιώνα. Δεν βρίσκεται σε επαφή με την πραγματικότητα η άποψη πως η ανταλλαγή πληθυσμού και η αλλαγή των υφιστάμενων συνόρων στα Βαλκάνια δεν θα αποσταθεροποιήσουν την περιοχή. Στη Μακεδονία, έχουμε ακόμη πικρές μνήμες όταν θυμόμαστε όλες τις δυσκολίες με τις οποίες προσπαθήσαμε μονομερώς να οριοθετήσουμε τα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο. Μας πήρε σχεδόν μια δεκαετία για να πετύχουμε, και αυτό συνέβη μόνο αφού συμμετείχαν όλοι οι ενδιαφερόμενοι στη διαδικασία επί τόπου»https://goo.gl/AR1sbx
8.1.2019 […] Ο Οσμάνι απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τα αιτήματα του BESA και της Συμμαχίας των Αλβανών αναφορικά με τις συνταγματικές αλλαγές σημείωσε ότι δεν πιστεύει ότι τα αλβανικά πολιτικά κόμματα είναι μέρος αυτών των παραγόντων που θέλουν να πλήξουν τη διαδικασία, αλλά σημείωσε ότι το χειρότερο για τους Αλβανούς θα ήταν να δώσουν ένα μήνυμα ότι εμποδίζουν τη συμμετοχή της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. […]https://goo.gl/k1GMZd
9.1.2019 Ταραβάρι: Θα είναι καλύτερο να βρεθεί λύση για το ζήτημα της γλώσσας στο Σύνταγμα Ο Αρμπέν Ταραβάρι της Συμμαχίας των Αλβανών συναντήθηκε σήμερα με τους τρεις βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου οι οποίοι παρακολουθούν από κοντά την Μακεδονία, τον Ίβο Βάιγκλ, τον Έντβαρντ Κούκαν και τον Κνουτ Φλέκενστάιν. Δήλωσε επίσης στο ΜΙΑ ότι θα ήταν καλύτερο να γινόταν αποδεκτή η πρότασή τους για αλλαγές στο Σύνταγμα στο ζήτημα των γλωσσών και ότι ένας συμβιβασμός σημαίνει ότι και οι δύο πλευρές κάνουν υποχωρήσεις. Ο Ταραβάρι εξηγεί ότι η πρότασή τους για συνταγματικές αλλαγές στο ζήτημα των γλωσσών θα τερματίσει τα εθνοτικά ζητήματα, έτσι ώστε η χώρα να μπορέσει να ασχοληθεί με άλλα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα που είναι σημαντικά για τους πολίτες. Λέει ότι με την πρότασή τους οι Αλβανοί θα επανακτούσαν στην πραγματικότητα στα δικαιώματα που είχαν κατά τη διάρκεια της Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας. […]https://bit.ly/2MceTNC
12.1.2019 Ο αλβανός πρόεδρος Ίλιρ Μέτα εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έγκριση των συνταγματικών αλλαγών στο μακεδονικό κοινοβούλιο, οι οποίες, όπως είπε, θα δώσουν ζωή στη Συμφωνία των Πρεσπών και θα ανοίξει τελικά ο δρόμος για τους ευρωατλαντικούς θεσμούς για τη Μακεδονία. «Αυτή είναι μια πολύ σημαντική ιστορική απόφαση για τη Μακεδονία, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων», εκτιμά ο Μέτα. Ο ίδιος επικροτεί ιδιαιτέρως την αποφασιστικότητα του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, καθώς και του αλβανικού παράγοντα στη Μακεδονία, ο οποίος παρείχε την απαραίτητη συναίνεση και άνοιξε το δρόμο, που είναι χωρίς γυρισμό, στη χώρα προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.https://bit.ly/2FvOEjO
15.1.2019 Η κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξει Επίτιμο Προξενείο της Δημοκρατίας της Αλβανίας στη Μακεδονία στη Μπίτολα, όπου ο Ιμέρ Σελμάνι θα διοριστεί Επίτιμος Πρόξενος της Δημοκρατίας της Αλβανίας στη Δημοκρατία της Μακεδονίας Από την ανεξαρτησία της Δημοκρατίας της Μακεδονίας μέχρι σήμερα έχουν ανοίξει στη Μπίτολα 13 επίτιμα προξενεία από ισάριθμες ευρωπαϊκές χώρες. Από αυτά, τα τρία Επίτιμα Προξενεία (Κροατία, τη Σλοβενία και το Ηνωμένο Βασίλειο) δεν λειτουργούν προσωρινά, ενώ η Δημοκρατία της Βουλγαρίας έχει στη Μπίτολα Γενικό Προξενείο και η Ελλάδα έχει ανοίξει ένα Γραφείο Συνδέσμου.https://bit.ly/2AR4wdk
15.1.2019 Σχετικά με τη δυνατότητα καθιέρωσης κοινών ελέγχων από τις αρμόδιες αρχές της Μακεδονίας και της Αλβανίας στο συνοριακό σταθμό Καφασάν, οι οποίοι θα επιτρέψουν την επιτάχυνση της ροής επιβατών, εμπορευμάτων και μέσων μεταφοράς συζήτησαν σήμερα στο Πόγραδετς οι υπουργοί Εσωτερικών των δύο χωρών Όλιβερ Σπασόφσκι και Σάντερ Λεσάι.https://bit.ly/2HijOgX
16.1.2019 Η κυβέρνηση δεν γνωρίζει συγκεκριμένα το ποιες θα είναι οι οικονομικές συνέπειες της εφαρμογής του νόμου για τη χρήση των γλωσσών. Πέρυσι, διατέθηκαν 100.000.000 δηνάρια για το σκοπό αυτό, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης Μουάμεντ Χότζα. Ερωτηθείς πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί αυτός ο νόμος σε Δήμους και ιδρύματα όπου δεν υπάρχει κανένας Αλβανός εργαζόμενος, ο Χότζα επεσήμανε ότι ο νόμος εφαρμόζεται σε όλα τα υπάρχοντα ιδρύματα.https://bit.ly/2W1EPQo
16.1.2019 Ο Πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα απέστειλε σήμερα συγχαρητήρια προς τον Πρόεδρο της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι για με την έκδοση του νόμου σχετικά με τη χρήση των γλωσσών. «Πρόκειται για ένα ιστορικό και σημαντικό γεγονός για τους Αλβανούς, ένα μεγάλο και σημαντικό επίτευγμα που συμβάλλει στη Δημοκρατία και στην εξασφάλιση ίσων δικαιωμάτων για τους πολίτες όλων των εθνικοτήτων που ζουν στη Μακεδονία», λέει ο Μέτα. Σύμφωνα με τον Μέτα, αυτό το επίτευγμα αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα στην εφαρμογή της Συμφωνίας της Αχρίδας.https://bit.ly/2HoFqbM
24.1.2019 Ο Αλβανός Πρόεδρος Ίλιρ Μέτα, στη σημερινή συνάντηση στα Τίρανα με τον διοικητή της Πολεμικής Αεροπορίας του ΝΑΤΟ στρατηγό Τοντ Γουόλτερς, δήλωσε ότι η ένταξη της Μακεδονίας στη Συμμαχία αποτελεί επιπλέον εγγύηση για την ασφάλεια στην περιοχή.https://bit.ly/2UfBY4M
29.1.2019 Η κυβέρνηση πραγματοποίησε την 117η συνεδρίασή της σήμερα και τα στελέχη της κυβέρνησης που ανήκουν στην αλβανική κοινότητα μίλησαν στη μητρική τους γλώσσα σύμφωνα με τον νόμο για τη χρήση των γλωσσών.https://bit.ly/2RXmR38
31.1.2019 Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Τάλατ Τζαφέρι για πρώτη φορά στην ιστορία του νομοθετικού σώματος ξεκίνησε σήμερα τη συνεδρίαση στην αλβανική γλώσσα. Αμέσως αντέδρασε ο συντονιστής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΒΜΡΟ-DPMNE Νίκολα Μιτσέβσκι που «Αυτή η συμπεριφορά παραβιάζει το Καταστατικό του νομοθετικού σώματος. Δεν είμαι αντίθετος στο να μιλάει κανείς στη γλώσσα του, αλλά παραβιάζοντας το Καταστατικό, τους νόμους, το Σύνταγμα, οδεύουμε προς τη λάθος κατεύθυνση, όπως συνέβη τόσες φορές με αυτήν την κυβέρνηση».. Ο Τζαφέρι σημείωσε ότι ο νόμος για τη χρήση των γλωσσών είναι σε ισχύ και πρόσθεσε ότι έκανε υπομονή ένα χρόνο από τον Ιανουάριο του 2018 έως τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους περιμένοντας τον Πρόεδρο του Κράτους να υπογράψει τον νόμο και να συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να εμποδίσει το Κοινοβούλιο και τη βούληση της πλειοψηφίας.https://bit.ly/2DOgfva
7.2.2019 Ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι χαιρέτισε την υπογραφή του Πρωτοκόλλου εισδοχής της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ ως «νίκη των δυτικών αξιών και πρόοδο της περιοχής προς την ευρωατλαντική ολοκλήρωση». Έγραψε στο Facebook: «Η επίτευξη μιας συμφωνίας μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, «θα είναι το επόμενο βήμα για τον τερματισμό των συγκρούσεων στην περιοχή».https://bit.ly/2StYxFF
20.2.2019 Ο Δήμαρχος των Σκοπίων Πέτρε Σιλέγκωφ στη σημερινή συνάντησή του στα Τίρανα με τον Δήμαρχο της αλβανικής μητρόπολης Εριόν Βελιάι, συζήτησε για την ενίσχυση των σχέσεων και την ανταλλαγή θετικών εμπειριών προς όφελος όλων.https://bit.ly/2H1d7xX
25.2.2019 Σήμερα, ο Πρόεδρος της Βουλής της Μακεδονίας Ταλάτ Τζαφέρι συναντήθηκε με την υπουργό Άμυνας της Αλβανίας Όλτα Τζάτσκα, στην οποία εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επικύρωση του Πρωτοκόλλου προσχώρησης της χώρας μας στο ΝΑΤΟ από το αλβανικό Κοινοβούλιο.https://bit.ly/2VmShNu
27.2.2019 Οι Μακεδόνες από την Αλβανία καλούν την Ευρώπη να τους επισκεφθεί Στην Αλβανία επίσημα υπάρχει νόμος για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων, αλλά αν και ψηφίστηκε πριν από ένα χρόνο, δεν έχει ακόμη τεθεί σε ισχύ. Τα δικαιώματα των μειονοτήτων στην Αλβανία, συμπεριλαμβανομένων των Μακεδόνων, απέχουν πολύ από τα δικαιώματα που έχουν οι Αλβανοί στη χώρα μας.https://bit.ly/2SuOcoy
28.2.2.2019 Το Κίνημα BESA και η Συμμαχία για τους Αλβανούς υποστηρίζουν την υποψηφιότητα του Μπλερίμ Ρέκα για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας. Ανακοίνωσαν: «Ως αντιπολιτευόμενα κόμματα, θεωρούμε ότι οι προεδρικές εκλογές της χώρας δεν έχουν νόημα χωρίς υποψήφιο Αλβανό, διότι διαφορετικά οι Αλβανοί υποβαθμίζονται στο ρόλο του ψηφοφόρου που ψηφίζει, αλλά όχι σε αυτό του υποκειμένου για το οποίο πρέπει να ψηφίσουν. Για λόγους αρχών, υποστηρίζουμε την υποψηφιότητα του καθηγητή Ρέκα. Η πλούσια ακαδημαϊκή και διπλωματική του εμπειρία θα ενίσχυε το θεσμό του Προέδρου της χώρας»https://bit.ly/2tIjiiy