Ζάεφ-Μητσοτάκης: Η συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα ιστορικό βήμα, σημαντικό για την οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας

Ο Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ σήμερα στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών συναντήθηκε για πρώτη φορά […]

Ο Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ σήμερα στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος διαδέχθηκε τον Αλέξη Τσίπρα. Στη συνάντηση ο Ζάεφ τόνισε ότι η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας επικεντρώνεται σε μια εποικοδομητική προσέγγιση όσον αφορά την οικοδόμηση μιας αμοιβαίας εταιρικής σχέσης βασισμένης στη φιλία και στο κοινό συμφέρον για την ευημερία της περιοχής προς όφελος των πολιτών και των δύο χωρών. Η ανακοίνωση της κυβέρνησης σημειώνει:. «Ο Πρωθυπουργός Ζάεφ τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη για την πλήρη εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης για την εντατικοποίηση και την εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ της Δημοκρατίας της Ελλάδας και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, όπως προβλέπεται στη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία, υπογράμμισε, είναι  ιστορικό βήμα και σημαντική για την οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας, στενότερης συνεργασίας και εποικοδομητικών και θετικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Στη συνάντηση ο Πρωθυπουργός Ζάεφ ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Μητσοτάκη για τις προσπάθειες για την ενίσχυση της εφαρμογής των συνεχιζόμενων μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με την ΕΕ για την οποία αναμένεται θετική απόφαση τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός εξέφρασε την υποστήριξή του για την έναρξη διαπραγματεύσεων με την ΕΕ και τόνισε ότι η συνεπής και έγκαιρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των σχέσεων και την εξασφάλιση μιας ευρωπαϊκής προοπτικής»

Ο Ζάεφ δήλωσε ότι είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν το πρώτο κράτος μέλος του ΝΑΤΟ που επικύρωσε το πρωτόκολλο ένταξης της χώρας μας στο ΝΑΤΟ μία διαδικασία που θα ολοκληρωθεί σύντομα. Το συμπέρασμα της συνάντησης ήταν ότι η προώθηση της οικονομικής συνεργασίας, η αύξηση των εμπορικών ανταλλαγών και των άμεσων επενδύσεων αποτελούν αμοιβαίο όφελος για όλους τους πολίτες και των δύο χωρών.

https://bit.ly/2nknNQv